Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatNiksinarikka : Jättiputken hävitys ( 168 kpl)

Sivut: 50 | 100 | 150 | 200 | Seuraavat 50 kpl->>

[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Poistettu nimimerkki (id: 239) lauantai, 20. heinäkuuta 2002 - klo 9. 38 (yli 15 vuotta sitten)
Minulle soitti eilen ilmeisesti vanhempi naishenkilö, nimettömänä. Hän oli lukenut kirjoitukseni paikallislehdestä jättiputkesta.
Hän kertoi tuhonneensa sen kaatamalla pissapotun katkaistun varren koloon! Kuoli, eikä kasvanut uudestaan.
Kuulostaa niin uskomattomalta, että kai sitä pitäisi kokeilla, itse en voi, koska sitä ei ole. Olen kyllä ajatellut, että putkea voisi torjua katkaisemalla varsi lähellä maan rajaa ja kaatamalla koloon torjunta-ainetta, mutta että tällainen tepsisi?
Virtsaa menee kyllä hukkaan, se olisi hyvää ainetta kompostiin. Aiemmin, kun toisella puolella ei ollut naapuritaloa, kävin lehdenhakumatkalla kompostilla ja laskin kauhallisen kompostiin. komposti pitää typestä ja kosteudesta. Pitäisi kehittää joku systeemi, että voisi jatkossakin paapoa kompostia.
Löytyykö vapaaehtoisia kokeilijoita, odotan tuloksia.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) lauantai, 20. heinäkuuta 2002 - klo 21. 13 (yli 15 vuotta sitten)
Wau!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleAAPa (967 kpl) maanantai, 22. heinäkuuta 2002 - klo 11. 16 (yli 15 vuotta sitten)
Löytyy, eikä vain vapaaehtoinen, vaan pakon sanelema juttu. Jättiputkenalkuja on nimittäin vähän siellä sun täällä vast'ikään alas niitettyjä. Kiehuaa vettä kokeilin, mutta ei se ainakaan kerrasta tehonnut, oli jo taas lehdentupsuja tulossa. Pahus, kun en tiennyt jo tästä pissakonstista nyt viikonloppuna kun olin mökillä.
Poistettu nimimerkki (id: 239) maanantai, 22. heinäkuuta 2002 - klo 15. 51 (yli 15 vuotta sitten)
Kiitos rohkealle kokeilijalle,eihän sitä koskaan tiedä etukäteen. Kyllä konsti tuntui niin hullulta, että epäilin kovasti. Mutta soittaja puhui niin pitkään ja vaikutti rehelliseltä.
Varmaan moni odottaa kokeen tuloksia!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällerh (570 kpl) maanantai, 29. heinäkuuta 2002 - klo 15. 01 (yli 15 vuotta sitten)
Olen kuullut myös suolan tehoavan.
Poistettu nimimerkki (id: 410) maanantai, 29. heinäkuuta 2002 - klo 20. 07 (yli 15 vuotta sitten)
Suolan kylvämisen jälkeen maassa ei sitten kasva mitään muutakaan, ennen kuin suola on kulkeutunut vesien mukana pois.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällerh (570 kpl) tiistai, 30. heinäkuuta 2002 - klo 7. 11 (yli 15 vuotta sitten)
Suolaa pannaan vain putken sisälle, joten en luulisi sen leviävän kovin laajalle. Varovainen kannattaa tietysti olla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällePuukonsuojus (2000 kpl) tiistai, 30. heinäkuuta 2002 - klo 9. 59 (yli 15 vuotta sitten)
Mahtaakohan lehmät syödä tuota jättiputkea? Ajattelin vain kun se pelto oli nyt niitetty ja ruohot putkineen oli kuljetettu pois.
Poistettu nimimerkki (id: 410) keskiviikko, 31. heinäkuuta 2002 - klo 2. 44 (yli 15 vuotta sitten)
Suola leviää lähiympäristöön viimeistään silloin, kun jättiputken juuret lahoavat. Silloin alkavat kärsiä myös muut kasvit.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTolkku (2160 kpl) keskiviikko, 31. heinäkuuta 2002 - klo 8. 22 (yli 15 vuotta sitten)
Hee, tuosta suolan käytöstä rikkakasvien torjunnassa tuli mieleeni keväällä näkemäni mainos uudesta "nerokkaasta" voikukkien hävitysvempeleestä. Teräväkärkisellä putkella tökättiin reikä juuren viereen ja sitä pitkin luruteltiin lusikallinen suolaa maahan. Laite oli kuulemma erityisen ympäristöystävällinen, kun torjunta- aineena käytettiin "vain tavallista ruokasuolaa" Monikohan silläkin on nurmikkonsa innoissaan suolannut...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleAAPa (967 kpl) torstai, 29. elokuuta 2002 - klo 11. 42 (yli 15 vuotta sitten)
Kokeilin tätä pissalla jättiputkien kastelua kolmen viikon ajan lomallani, jolta olen vasta palannut muutama päivä sitten.

Kaadoin aina aamusella yön saaliin ja iltasella päivän saaliin jättiputken juurakon päälle. Putket oli niitetty poikki. Koska näitä alkuja on noin kymmenkunta, tuli aina muutaman päivän paussi ennen seuraavaa annosta. Tänä aikana ehti jotkut putkista kasvattaa 1-2 uutta, 5 cm pituista lehteä, joista vielä WC-paperinriekaleet roikkuivat (kun naisihminen olen, käytän paljon WC-paperia).

Tämän lisäksi jättiputket saivat vielä erittäin kovan lisäannoksen, noin 25 l, kun tyhjensin niiden päälle meillä ulkohuusissa olevan Biolanin kompostikäymälän virtsankeruusäiliön.

Kyllä mielestäni virtsa näytti vaikuttavan jättiputken kasvuun aivan normaalisti vahvan lannoitteen tavoin, siis lisäävän ja nopeuttavan kasvin kasvua. Saattaahan olla, että virtsani oli tavallista laimeampaa, koska helteen vuoksi täytyi juoda paljon, mutta kompostorista ulos tullut tavara oli tosi vahvaa ainetta.

Jättiputket tulivat siis hyvin voimakkaasti lannoitetuiksi. Tosin, koska kyseessä ei ole varsinainen syyslannoite, niin ehkä runsaalla typellä ja urealla on toivottu vaikutus kevääseen mennessä.

Hillitäkseni vielä tämän syksyn kasvua peitin juurakot vanhoilla, risoilla muoviämpäreillä, joita mökin nurkista löytyi hämmästyttävän paljon (vanhan mökin myötäjäisinä näkyy tulevan uskomaton määrä roinaa). Saas nähdä killuvatko ämpärit jättiputkenlatvassa, kun seuraavan kerran mennään katsomaan, jäi nimittäin laittamatta kivet ämpärien painoksi.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTitamiini (3376 kpl) torstai, 29. elokuuta 2002 - klo 13. 03 (yli 15 vuotta sitten)
Hiljaa mielessäni olen epäillyt tuon pissin tappavaa vaikutusta. Virtsa on lannoite, joten uskoakseni se vain ilahduttaa jättiputkea. En vain kehdannut sitä aiemmin kirjoittaa, mutta AAPa sen nyt tässä vahvisti.

Meilläpäin levitetään lehmien virtsakaivon sisältöä pelloille lannoitteeksi. Tuoksusta päätellen se on hirmuisen stydiä ainetta. Horjumatta ei pellon vierellä seiso kun kusta levitetään... ja hyvin kasvaa! Kiireesti se kyllä pitää peittää peltoon ettei typpi karkaa. Toisaalta talon lähellä olevissa pelloissa tuo armoton hajuhaitta kyllä kiirehtii myös karhimista.

Siis uskoakseni virtsa (lajista riippumatta) lannoittaa hyvin ja siitäkös jättiputki kiittää!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleputkis (1 kpl) torstai, 29. elokuuta 2002 - klo 13. 26 (yli 15 vuotta sitten)
On ihan turhaa haaskausta lorotella jättiputken kukkavarren reikään, ei siitä juuresta kukinnan jälkeen muutenkaan nouse enää kasvia.
Olen lähes 10 vuotta yrittänyt päästä eroon kasvista, eri konsteilla, mutta koville ottaa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKrista (8281 kpl) torstai, 29. elokuuta 2002 - klo 14. 17 (yli 15 vuotta sitten)
Meillekin on muutamaan "tyhjempään" kukkapenkkiin(vapaata mullosta olllut runsaammin, eli tilaa jäädä asustamaan) moinen riesa rantautunut naapurista. Alkuun en tiennyt mitä ne olivat ja kun minulla on tapana viskellä siemeniä merkkaamatta mitä istuttelin annoin taimien kasvaa jonkun aikaa nähdäkseni ovatko suunniteltuja vai omia aikojaan kulkeutuneita alkuja. Netistä tarkistin ja jättiputkihan se.

Olen kylmästi repinyt kaikki maanpäälliset osat kitkennän yhteydessä pois, en vielä edes kaivellut juuria ylös. Näkyy pieneen kasvustoon tehoavan ajan kanssa, sillä viimeiksi aikaisemmasta noin ämpärinkorkuiseksi loman aikana kasvaneesta 30 taimesta enää nokkaansa nostelee kymmenkunta. Vuohenputkikasvustoihinkin näkyy tehoavan lopulta se sama, että kitkee pois sitä mukaa kun niitä ilmaantuu eikä päästä kasvamaan suuriksi.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSyysSahrami (226 kpl) keskiviikko, 25. kesäkuuta 2003 - klo 11. 09 (yli 14 vuotta sitten)
Onko missään kuvaa jättiputkesta? Haluaisin tunnistaa sen. Epäilen nimittäin meidän pientareella kasvavan jonkun ihmejättiksen. On valtavat lehdet ja pituutta jo yli metrin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMyra (1512 kpl) keskiviikko, 25. kesäkuuta 2003 - klo 11. 30 (yli 14 vuotta sitten)
Laita p-netin hakuun jättiputki, löydät keskusteluja putkista ja esim. otsikon jättiputkien myyjät alta löydät kolme kuvaa putkista.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSyysSahrami (226 kpl) keskiviikko, 25. kesäkuuta 2003 - klo 12. 25 (yli 14 vuotta sitten)
Puutarhakauppa/jättiputkien myyjät-kohdalta löysin kuvan
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleakileija (1259 kpl) keskiviikko, 25. kesäkuuta 2003 - klo 14. 09 (yli 14 vuotta sitten)
Jättiputken kannattaa katkaista siinä vaiheessa kun se kukkii. Se on laittanut paljon energiaa kasvuunsa ja tympiintyy kun kukkavaiheessa sen katkaisee.

Kitkentä on aika hyvä keino, jos mahdollista nurmikonleikkurilla päästää yli. Sen saa tuhottua ajan kanssa kun ei anna siementää.

Isäni kasvattaa jättiputkea tällä hetkellä kahdessa eri paikassa. Aluksi kasvi asusti ikkunani alla (kaikki pörriäiset pörisi niin ettei edes voinut nukkua..) kukkapenkissä ja toisessa kukkapenkissä. Nostettiin se juurineen ylös ja se katosi. Nyt se asustaa pihlaja-angervon vierellä ja metsänlaidassa muiden ylimääräisten kasvien kanssa (lupiini, ukonhattu, akileijat). Se on nyt näillä kahdella viimeisellä paikalla kasvanut jo kauan aikaa eikä ole levinnyt.

Sehän aiheuttaa vaikka mitä ihoreaktioita. Eikös ne ole jotain päätöksiäkin tehneet juuri lupiinin ja jättiputkien myös balsamin osalta että ne pitää saada tuhottua suomen luonnosta. Etteivät leviä liikaa ja vie elintilaa luonnonvaraisilta kasveilta. Onko jollain tarkempaa tietoa?

Tuttava muuten kertoi että balsamin viljely nokkosien valtaamalla alueella hävittää nokkosen.Meillä sitä sanotaan hyppykukaksi, ja sitä se on. Kymmenien metrien päässä uusia alkuja. äh.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 25. kesäkuuta 2003 - klo 14. 49 (yli 14 vuotta sitten)
Koetapa, akileija, vääntää isällesi rautakangesta perustelut jotta hän hävittäisi jättiputkensa. Ehkä voimme siten vähän hidastaa sen leviämistä. Näillä näkymin se valtaa aikaa myöten koko maassa pellon pientareet ja kaikki muut vähänkin rehevämmät kasvupaikat.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepomppu (87 kpl) keskiviikko, 25. kesäkuuta 2003 - klo 22. 28 (yli 14 vuotta sitten)
Muistelisin, että vanhoissa keskusteluissa on hyvä kuva jättiputkesta tunnistusta varten. Muistaakseni Puukonsuojus sen sinne laittoi.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleakileija (1259 kpl) perjantai, 27. kesäkuuta 2003 - klo 13. 09 (yli 14 vuotta sitten)
anttipa, ei kai se kovin paljon leviä jos ei anna siementää?

Kauhavalla, en tiedä kenen toiminnasta on ainakin koko tienvarsi täynnä lupiinia ja käsittääkseni ne on kylvetty siihen, pidän sitä vakavampana uhkana kuin jättiputkea jonka ei anneta siementää.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) perjantai, 27. kesäkuuta 2003 - klo 15. 03 (yli 14 vuotta sitten)
Lupiini ei sentään estä kulkua, vaikka sekin on paha. Valitettavasti se jättiputki jää joskus katkaisematta syystä tai toisesta.
Onko siinä muuten muuta kauneutta kuin tuo muista piittaamaton röyhkeä suuruus? Ei minusta ainakaan.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSyysSahrami (226 kpl) perjantai, 27. kesäkuuta 2003 - klo 20. 00 (yli 14 vuotta sitten)
Minä olen kyllä anttipan linjoilla. Ei lupiinista ja jättiputkesta voi samalla äänensävyllä puhua. Lupiini on tietysti jollain tasolla haitallinen, mutta ei sentään ihmiselle vaarallinen. Jättiputken kanssa joku pahaa-aavistamaton voi satuttaa itsensä vakavasti. Varsinkin lapset, jotka voivat pusikoissa innoissaan rämpiessään saada siitä laajojakin palovammoja. Se on mielestäni pääsyy siihen että jättiputki yritetään hävittää.

Kerran televisiossa tuli dokumentti siitä miten se hävitetään ja tuli mieleen jokin ydinjätteen tuhoaminen kun pimeällä suojahaalareissa sitä hävitettiin :)))) Täällä paikallinen omakotiyhdistys laittoi kuvan kera varoituksia postilaatikoihin ja toivomuksen että kaikki osallistuisivat jättiputken hävitykseen. Hassua että vielä löytyy ihmisiä jotka eivät tiedä ja jopa ostavat sitä ja kasvattavat sitä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepujo (1870 kpl) perjantai, 27. kesäkuuta 2003 - klo 22. 42 (yli 14 vuotta sitten)
Olin takavuosina matkalla ja pyysin kotimiestä huolehtimaan jättiputken kukkien poistosta. Varoitin, että se on tehtävä kintaat kädessä jne. Mutta kotimiespä ei uskonut, vaan meni hommiin pikkupikku bikineissä, tosin kintaat kädessä. Hän sairasti "palovammoja" monta kuukautta ja vieläkin on arvet jäljellä. eli jos esim. lapsi saa naamaansa huiskaisun lehdestä, siitä jää ainainen arpi.
Tapoin ne siten, että vesivärisiveltimellä sivelin lehtiin Round upia, mutta vieläkin silloin tällöin ilmestyy siementaimia, kun multaa myllätään, vaikka niiden hävittämisestä on monta vuotta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepomppu (87 kpl) torstai, 24. heinäkuuta 2003 - klo 22. 11 (yli 14 vuotta sitten)
Jättiputkea on kyllä vaikea hävittää. Viime kesänä kaivoin maasta ranteenpaksuisen juurakon ja tuhosin samalla koko maanpäällisen osuuden. Tässä kaupungin puistoalueella kävellessäni (meidän tontti rajoittuu siihen) huomasin taas korkean yksittäisen jättiputken. Muunlaista "putkistoa" oli kyllä myös näkyvissä. No, lapio, käsineet, muovipussi ja tuulipuvun takki varusteinani lähdin taas kaivuuhommiin. Ihmettelin maan epätasaisuutta, kun kumisaappaani klumpsahti kuoppaan. Siinähän se kasvoi, viime kesänä kaivamani kuopan vieressä taas yhtä komea ja vahvajuurinen jättiputki. Että on kasvuvoimaa...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 17. maaliskuuta 2004 - klo 12. 55 (yli 13 vuotta sitten)
Olipa käynyt "Suomen luonto"-lehdelle tosi kova moka. (samaa luokkaa muuten kuin se, että Adolf Ehrnroothin nimi oli valtioneuvoston adressissa kirjoitettu väärin). Oli juttu väinönputkesta ja kuvitukseksi oli pistetty jättiputken kuva. Seppo (Vuolanto tai Vuokko, en muista varmasti) oli oikonut seuraavassa lehdessä ja lähetti sinä lopuksi terveisiä mai-leelle: "Komeasta ulkonäöstään huolimatta jättiputki on niin paha rikkaruoho, että sen torjunta kannattaa aloittaa ajoissa."
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleakileija (1259 kpl) keskiviikko, 17. maaliskuuta 2004 - klo 19. 55 (yli 13 vuotta sitten)
Minä en millään saa jättiputkea kasvamaan. Sen paikka on vaihtunut vuosien varrella, mutta pysyy silti paikallaan. Kiitos innokaan nurmikonleikkuun.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) keskiviikko, 17. maaliskuuta 2004 - klo 20. 00 (yli 13 vuotta sitten)
anttipa totisesti välittää. hyvä niin. - seppo vuokko (kaimansa vuolanto on lintumies).
hänelle ja sinulle lupaan ja vakuutan, että hävitän sen varmasti "ajoissa"... heti kun yksikin penska ilmestyy taaton viereen, niin kantavaari saa kuolemantuomion.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 17. maaliskuuta 2004 - klo 20. 03 (yli 13 vuotta sitten)
Yritätkö sitä kasvattaa vai pitää kurissa? Jo kasvi ei ole kukkinut, sitä paikanvaihtoa ei ehkä voi muuten voi selittää kuin, että se häviää yhdestä paikasta, mutta toisessa on aikaisemmista kukinnoista jääneitä siemeniä. Jättiputken siemenhän voi itää monen vuoden maassa olon jälkeenkin.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) keskiviikko, 17. maaliskuuta 2004 - klo 20. 10 (yli 13 vuotta sitten)
anttipa, pisteet vain nousee, sinullekkin tulee
Suomen Luonto -lehti vai? ;)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 17. maaliskuuta 2004 - klo 21. 01 (yli 13 vuotta sitten)
Tuli jonkin aikaa, mutta lopetin tilauksen. Tarjosin kahta vastinetta oikoakseni Ilkka Koiviston ja Seppo Vuolannon vastauksia yleisöltä tulleisiin kysymyksiin, mutta lehti ei julkaissut kirjeitäni. Molemmissa arvostelin sitä, miten arvon herrat ottivat ollenkaan epäilemättä täydestä lukijoiden kertomat tapaukset. Vuolanto hyväksyi tarinan, jonka mukaan lehtokurppa sieppasi lennosta kiinni lepakon, Koivisto taas tarinan jonka mukaan hirvi otti vasansa etujalkojensa päälle ja hyppäsi aidan yli, koska arvasi ettei vasa pysty omin voimin yli hyppäämään.
Viime vuonna Vuolanto kertoi samaisessa lehdessä nähneensä, miten lehtokurppa kantoi poikastaan jalkojen välissä lentäessään. Häneltä kysyin sähköpostitse, missä kansainvälisesti tunnetussa tieteellisessä julkaisussa hän on tämän havaintonsa julkistanut. Ei ole tullut vastausta.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) keskiviikko, 17. maaliskuuta 2004 - klo 21. 09 (yli 13 vuotta sitten)
Melkein tikahdun nauruun...
Ei kai nämä herrat oikein juttuihin uskoneet
mutta kaippas kiltteyttään ottivat huomioon
että joku on näin uskonut nähneensä.

Meidän paikallislehdessä oli vuodenvaihteessa
juttu missä etusivulla kerrottiin miten iso
outo koira oli pyrkinyt ihmisten "kimppuun"
talon sisälle raapimalla ovea uudenvuodenaattona.

Minua ärsytti rajusti, ja otin yhteyttä lehteen
ja sain kuulla että palautetta oli tullut
muualtakin. Joten julkaisivat lukijapostina
että koira oli olletikkin pelännyt rakettien
pauketta ja raukka pyrkinyt turvaan.

Semmoista se vain pakkaa olla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 17. maaliskuuta 2004 - klo 22. 15 (yli 13 vuotta sitten)
Odotin jonkinlaista epäilyä vastaajien taholta siitä, että saattoi mahdollisesti olla väärä havainto . Hirvitapauksta koskeneen kysymyksen esitti henkilö, jolle hänen tuttavansa oli kertonut 1940-luvulla sattuneesta tapauksesta. Kiikaria ei takuulla ollut käytössä. Lehtokurpasta taas selosti kysyjä, miten lehtokurppa ajoi takaa lepakkoa iltahämärässä, Lepakko kirkui hädissään ja sitten lammen toisessa päässä lehtokurppa sitten sai lepakon kiinni. Tämä siis iltahämärässä ja lammen toisessa päässä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleVäinönputki (97 kpl) keskiviikko, 18. elokuuta 2004 - klo 21. 34 (yli 13 vuotta sitten)
Eivätkös putkikasvit kuole kun ne ovat saaneet kukkia? Antakaa jättiputken kukkia ja katkaiskaa kukkineiden varret poikki. Nauttikaa kukinnoista niin kauan kuin kukkimattomia putkia on maassa - mutta älkää antako niiden siemenien kehittyä itämiskuntoon asti. Meillä jättiputkikasvusto hiipui näin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 18. elokuuta 2004 - klo 21. 52 (yli 13 vuotta sitten)
Jättiputki on monivuotinen eikä kuole kukinnan jälkeen.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällesarracenia (3586 kpl) keskiviikko, 18. elokuuta 2004 - klo 23. 31 (yli 13 vuotta sitten)
Ja eikös Jättiputken siemenet toimi niin että jos ne ovat kerran päässeet maahan niitä nousee useana vuonna, vai pieni osa itää ensimmäisenä vuonna. Joten kerta siemennys antaa riesaa useaksi vuodeksi.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällesarracenia (3586 kpl) keskiviikko, 18. elokuuta 2004 - klo 23. 32 (yli 13 vuotta sitten)
Ja eikös Jättiputken siemenet toimi niin että jos ne ovat kerran päässeet maahan niitä nousee useana vuonna, vai pieni osa itää ensimmäisenä vuonna. Joten kerta siemennys antaa riesaa useaksi vuodeksi.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleakileija (1259 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 0. 08 (yli 13 vuotta sitten)
sarracenia, tuossa on perää. Ainakin meillä ne toimivat juuri niinkuin asian kuvailit. Ei ne kyllä ole leviämään pääseet kun ne nyhdetään pois, mutta aina ne tulevat uudelleen ja uudelleen. Tosin myrkky tehosi.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleakileija (1259 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 0. 11 (yli 13 vuotta sitten)
Ja mitä tulee tuohon kukkavarren katkaisuun - aina on tärkeämpiäkin asioita hoidettavana ja katkaisu jää ensimmäisenä vuonna ja toisena ja kolmantena koko kasvia ei muistakaan. Asia pitää tehdä heti ja välittömästi.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 8. 45 (yli 13 vuotta sitten)
Tosiaankin yksikin unohtaminen tai jonkin tilapäisen esteen (sairastuminen, matkat yms) aiheuttama katkaisun estyminen, seurauksena yksi siemensato ja riesaa riittää vuosikausiksi. Sitäpaitsi muutama siemen voi kulkeutua vaikkapa eläimen turkkiin takertuneena johonkin läheisyyteen ja ympäristön valloitus on alkanut. Kyllä jokaisen jättiputkea kasvattavan pitäisi tajuta, että ainoa järkevä toimenpide on hävittää putki ensi tilassa puutarhastaan. Samalla pitäisi säännöllisesti tarkastaa myös lähiympäristö mahdollisten karkulaisten varalta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleakileija (1259 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 21. 51 (yli 13 vuotta sitten)
(Voisivat myös puuttua balsaminkin leviämiseen. Ajellessani maakunnassa oikein kauhistuu kun kasvi on levinnyt ja levinnyt. Meillä se kasvaa pienellä alalla metsänreunassa joka vie kompostiin. Käytän kasvia kompostoinnissa, joten suurin osa siementaimista häviää, mutta unohtuneissa tai unhoittuneissa puutarhoissa ja lähiympäristössä kasvi on todellinen uhka)
Poistettu nimimerkki (id: 9846) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 22. 11 (yli 13 vuotta sitten)
Jättibalsami, mitä sanotte ja ohjeeksi annatte. Rajanaapuri vie kaikki leikkuu-yms tähteet puiston puolelle. Ei niitä paljon vuodessa tule koska oikeastaan hoidettua pihaa ei juurikaan ole. Orapihlaja-aitaa on ja samassa kasassa kukkii iloisesti jättibalsami. Kaupungin puistossa muutama metrin päässä tonttini rajasta. Mitä voisin tehdä? Otanko rounduppipullon ja vähän huiskuttelen vai mitä, ovat jo kylväytyneet ja jo usean vuoden ajan???
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleVilleviisas (215 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 22. 24 (yli 13 vuotta sitten)
Siemenet selviää kompostorissakin! Ei näitä kasveja laiteta kompostiin vaan uuniin ja tulta perään.

Jättiputki ja -palsami, sekä lupiini ovat uusia tulokkaita luonnossamme. Niille ei ole luonnollisia vihollisia, ei edes Suomen kylmä talvi, sillä nämä talvehtii juurakkona maan alla.

Pienikin juurenpala on pistokas, joka alkaa kasvaa. Tulevat siis valtaamaan nopeasti kaikki vapaat joutomaat; tien pientareet, pellot, pihat ja niityt!

Kukaan ei varmaan halua sellaista luontoa, missä kaikkialla on läpipääsemätöntä tiheikköä jättiputkea, joka yhdessä luonnonvalon kanssa saa vaikeita palovammoja kaikille, jotka vahingossakin ovat koskettaneet kasveja.

En minä ainakaan tällaista halua. Jättiputki pitäisi kieltää lailla kiireellä. Tosin taitaa olla peli menetetty jo useilla alueilla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleVilleviisas (215 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 22. 26 (yli 13 vuotta sitten)
Ei juuri rounduppi auta paksuihin juurakoihin ja tuhansiin siemeniin jotka odottavat itämistä kasvupaikkojen ympäristössä.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleOzzMan (1054 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 22. 29 (yli 13 vuotta sitten)
Musta palsami on ihan kaunis, kun sitä on tuuhea, rajattu puska... Mut jättiputki aiheuttaa aika ikävääihottumaa.. pienenä leikittiin niitten lehdillä..Ja sit oli kädet ihan rakkuloilla...
Poistettu nimimerkki (id: 9846) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 22. 38 (yli 13 vuotta sitten)
Kauniitahan ne ovat ja kuten aiemmin kirjoitin asioista tietävien ja niistä vastuuta ottavien kasvattajien osalla asia on kunnossa, mutta kun tällä maapallolla mitkään kasvit eivät tunne näitä rajoja vaan ottavat kasvualustaa kaikkialta sieltä missä sitä on. Niin tämä on se juttu.
En koskaan eläissäni olis luullut kirjoittavani tällaista, mutta kun näen pujoa paijattavan yms. kaikkea mahdollista vielä kaupiteltavan sellaisille kuin minä, joka en mistään mitään tiedä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleVilleviisas (215 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 22. 41 (yli 13 vuotta sitten)
Vaikka on rajattu ja kaunis puska:
Palsami levittää siemeniään ampumalla ne kauas ympäristöönsä, lukuisia metrejä. Ei mene aikaakaan kun niitä kasvaa tontin ulkopuolella ja vähitellen kaikkialla muuallakin. Sopii olla varovainen em. syystä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleOzzMan (1054 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 22. 43 (yli 13 vuotta sitten)
hmm.. ei niit oo oikeen muualla kasvanu 3vuoteen...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleVilleviisas (215 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 22. 55 (yli 13 vuotta sitten)
Mutta nuo tulee kasvamaan muualla täällä tällä menolla hyvin pian todella nopeasti ja tehokkaasti.

Entiset niityt, joutomaat ja pihat tulevat olemaan muisto vain! Kaikki läpipääsemätöntä tiheikköä polttavaa jättiputkea ja kaiken muun kasvillisuuden tukahduttavaa palsamia/lupiinia täynnä. Tämä on se syy minkä takia olen huolissani.

Näille ulkomaisille tulokkaille ei ole Suomen luonnossa yhtään vihollista, joten tulevat valtaamaan nopeasti luonnonkasviemme vastaavat kasvupaikat. Piste.
Poistettu nimimerkki (id: 9846) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 23. 20 (yli 13 vuotta sitten)
En todellakaan ole mikään luonnonarvojen puolestapuhuja, kaikkea vielä. Muistini aikana ja siitä vielä vähäisemmän ajan kun olen yleensä huomioita tehnyt umpäröivästä luonnon ympäristöstä, niin muutos on ollut huikaiseva. Uskallan sanoa, että 20-25 vuotta sitten lupiini oli erittäin harvinainen kasvi näillä alueilla missä asun ja sitä oli vain joissain puutarhoissa. Esim. äitini perennapenkeissä sitä ei ollut koskaan vaikka perennoja oli parisen sataa. Sellainen erilaisten kasvien runsaus oli siihen aikaan aika harvinaista tavallisessa maalaistalossa. Nyt kun ajelen esim. täysin metsäisiä teitä kilometrien päässä lähimmästä asumuksesta niin lupiinikasvustot kukkivat valtavina kasvustoina tienpenkoissa. Tuskin TLV on niitä sinne istuttanut. Sama toistuu tietenkin asutuimmilla alueilla.


Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.