Sotkeennunpa minäkin tähän vaikken juuri mitään pensaitten leikkaamisesta tiedäkään. Omia syreenejäni en ole leikannut koskaan, ovat vanhoja, joku aiempi asukas on ne istuttanut ilmeisesti vähintään 20v. sitten, saattavat kyllä olla reippaasti vanhempiakin. Varmuudella ainakaan 90-luvun alun jälkeen ei ole leikattu risun risua ja hyvin kukkivat ja kauniita ovat... (Olen vaan ajatellut, ettei pidä mennä korjaamaan sellaista mikä ei ole rikki).
Okei: Osaisiko joku maallikko katsoa näistä kuvista mitä leikataan ja miten paljon?
Juuri nuo kaikkein paksuimmat oksat tuntuu olevan niin hankalia, miten ne raskii sahata pois, ja pitääkö. Loppupuskahan on pelkkää risukkoa.
Sahaat runkoja vanhimmasta päästä maata myöden pois. Kun runkokasvaa sammalta tai jäkälää, on viimeistään syytä ryhtyä toimeen. Ykköspuskanäyttää hurjan tiheältä ja onkin jo vähän vaikea tapaus. Vaatii pienennäppärän sahan ja paljon kärsivällisyyttä. Kakkospuskastaottaisin ainakin nuo alaspäin taipuvat haarat pois. Leikkaustappeja ei saa jättää. Sen jälkeen kasvi kaipaa kunnonlannoituksen ja ehkä vähän kompostia juurelleen.
En minä itseäni minään eksperttinä pidä, vaikka vastasinkin. Ei saa imarrella tuolla lailla, joku vaatimaton voi jättää vastaamatta, vaikka tietäisikin.
Syreeni numero kakkonen:
Ja toisesta suunnasta:
Korkeutta näillä sankareilla on 4 - 5 metriä.
Olen lukenut vanhalta puolelta syreenin leikkuuohjeita uudestaan ja uudestaan läpi, mutta en silti tuolla ulkona tiedä mistä kohtaa leikkelisin. Syreenit kasvavat meillä keskellä pihaa vierekkäin. Osaisiko joku ekspertti katsoa näistä kuvista mitä leikataan ja miten paljon?
Syreeni nro 1, muutama paksumpi runko, ohuita kymmeniä:
Sama puska toiselta puolelta kuvattuna:
Riippuu ihan juurivesan koosta ja montako niitä laittaisit ja mitenkä tiheään.
Muutama vuosi sitten laitettiin noin metrin mittaisia vesoja kasvamaan, jotka viime sunnuntaina kaivettiin ylös. Melkoisen mukavan kokoiset mällit jo oli ja paljon juurivesoja.
Jos laittaisit metrin mittaista topakkaa alkua ja vaikka viisi kappaletta metrille, niin noin neljän vuoden päästä jo olisi jonkinlainen näköeste. Riippuen tietysti maaperästä ja valon määrästä.
Kokemukseni mukaan Unkarinsyreeni on hidaskasvuisempi, eikä se tee juurivesoja.
No kuinkahan pian ihan tuikitavallisesta syreenistä (siis siitä, jota on yleensä Suomen pihoilla) saisi niistä juurikasvuista sellaisen naapurin-näkösuoja-pusikon? Eli kasvaako esim. Unkari syreeni sukkelammin kuin pihaserkkunsa?
Minä NIIN kaipaisin omaa kesärauhaa! Vastausta aneleva Kukkafani
Meillä ollaan kaivettu urakalla syreenin juurakoita jo maista ylös.
Hermostuin niihin juurivesoihin.
Muistelisin, että syreeniä ei tarvitse leikata (ellei hae jotain erityistä muotoa?). Mahdolliset kuivat oksat voi toki napsia pois.
Meillä on meidän ja naapurin rajalla kaksi pientä syreeniä, ehkä noin metrin korkuisia. Niitä varmaan pitäisi leikata? Kuinka radikaalin leikkauksen uskallan tehdä entä onko jokin tietty sääntö mistä ja miten leikata? Ja se vielä että keväällä vai syksyllä?