Palsternakka, Pastinaca sativa


Kirjoittaja
Viesti
mai-lee
mai-lee
Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,5K, Käynnit: 8,4K
*talvea ei ole vielä hetkeen näköpiirissä* sanovat lehdet tänään. - ei maan jäätyminen kylvöjä estä mutta lämmin sää kyllä tekee pahaa jälkeä; sirkkajuuret jos ehtivät kasvaa niin pakkasten tullen ne ovat mennyttä.
- minun kylvöni saavat odottaa kuukauden verran vielä. kylvövaot olen vetänyt valmiiksi ja kuiva hiekka odottaa kuistilla sitä joulukuun(?) päivää kun porkkana ja tilli kylvetään.

edit1 - eikä edes lumentulo estä; silloin vain tehdään ensin vähän lumitöitä ennen kylvötöitä:-)

edit2 - nuu, vinkiksi aikataulutukseen: viime syksynä kylvöpäivä oli 10.12. - tarkistin. ja joka tapauksessa annan maan aina ensin jäätyä ja silti voi käydä köpelösti. viime vuosina ei kyllä ole ollut eipäs-juupas talvia mutta ei sitä taas tiedä

edit3 - inkeri2, vaikka jostakin löytäisitkin siementä niin voi käydä huonosti. melkein kaikkien siementen itävyys säilyy oikein varastoituina vuosia mutta palsternakka on juuri se poikkeus: vuotta vanhempi ei enää välttämättä idä. osta keväällä tuorreet. loppupussukasta voit sitten varmaan kylvää ensi syksynä.

keskitien kulkija
hki Ib/vantaa IINuu
Nuu
Ylipuutarhuri (24,0K reputation)Ylipuutarhuri (24,0K reputation)Ylipuutarhuri (24,0K reputation)Ylipuutarhuri (24,0K reputation)Ylipuutarhuri (24,0K reputation)Ylipuutarhuri (24,0K reputation)Ylipuutarhuri (24,0K reputation)Ylipuutarhuri (24,0K reputation)Ylipuutarhuri (24,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 17,0K, Käynnit: 38,0K
Tänään meinaan kylvää palsternakan siemenet maahan. Enempää ei enää uskalla lykätä ettei maa kerkiä jäätymään. Ensimmäistä kertaa kokeilen syyskylvöä niillä, tai itse asiassa yleensäkään niiden kasvattamista yhtä surkeaa vuosien takaista yritystä lukuunottamatta.

Donna-Camillo, kiitos siemenistä - nyt vaan peukkuja että syksy ei ole liian pitkään liian lämmin. Itämisaikahan palsternakan siemenillä on jotain 3 viikkoa jos oikein muistan.


Asioilla on taipumus järjestyä                                             Iitti / III

Rajamailla
Rajamailla
Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 8, Käynnit: 0
Miksiköhän minun palsternakkani olivat tänä syksynä kivikovia. En saanut veitsellä niitä katki.. Mikähän meni pieleen?
Araminta
Araminta
Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,2K, Käynnit: 158
Palsternakat on kylvetty uudesta siemenestä, lokakuun eka viikonloppu on aina varattu valkosipulin istutukseen ja palsternakan kylvöön. Voi olla tuo kastelun puute, miksi mulla tulee syyskylvöstä puolta isompia. Kun maa on läpäisevää ja kastelumahdollisuudet kesämaalla aika huonot, hyötyvät varmaan siitä että saavat itää lumensulamisvesiin. 

Kerran jätin osan juurista maahan talveksi, mutta olisi varmaan pitänyt ehtiä nostamaan ne aikaisemmin. Kun alkavat kasvattaa lehtiä, kasvattavat samalla sellaisen kotelon ytimen ympärille, joka on kuin omenan siemenkotaa, sellaista kovaa ja liukasta. En jaksanut pilkkoa niitä ruokaan silleen, että olisin saanut sen pois, kompostiin menivät. Aina ei tosin ehdi edes miettiä, pitäiskö säilöä kellariin, kun on jo puolet syöty maassa. Yritän kummiskin saada parikolme säilymään maassa talven yli, että saa ensi vuonnakin tuoretta siementä.
iisak
iisak
Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 11, Käynnit: 4
Kokeilin tänä vuonna ensimmäisen kerran palsternakkaa täällä Espoossa Leppäsillan palstalla. Kylvin siemenet 28.4. Reilun kahden viikon päästä eli 14.5. huomasin ensimmäiset pintaan nousseet taimet. Alkukesän kuluessa harvensin ne n. 10-15 sentin väleihin. Ensimmäisten viikkojen jälkeen en enää kastellut niitä koko kesänä, kun ei isompaa kuivuutta tänä vuonna ollut. Pidin ne harson alla kesäkuun loppupuolelle asti.

Tällä viikolla olivat ensimmäiset pakkaset, ja kävin kaivamassa hiukan satoa ylös. Ehkä puolet tai vähän enemmän olivat pieniä ja/tai monihaaraisia, ja koska satoa oli paljon, heittelin sellaiset huoletta pois. Kotiin toin muutaman isoimman ja 80-90 % jäi vielä maahan. Tällaisia niistä tuli, toista näyttää joku maan alla vähän syöneen.

En ole vielä maistanut. Ajattelin keittää nämä ja syödä ruuan kanssa vähän niin kuin perunan korvikkeena. En tiedä jättäisinkö loput talveksi maahan vai säilöisinkö turpeeseen kylmäkellariin.

Hyvin siis onnistui aloittelijan tuurilla tämäkin lajikokeilu!


suhvi
suhvi
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,9K, Käynnit: 0
nyt on palsternakat kylvetty, toivottavasti tulee enemmän syötävää kuin viime vuonna..
suhvi
suhvi
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,9K, Käynnit: 0
vapun tienoilla pitäs taas kylvää, osan esikasvaten kokeilumielessä..
Jazzuz
Jazzuz
Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 45, Käynnit: 0
Hartiapakki näytti olevan tehokkain nostolaite, osasta toki katkesi varret, mutta ne pystyi sitten jo kaivelemaan lapiolla ja taikolla ylös. Siemenistä istuttelin minäkin keväällä ja jo nyt syyskuun lopulla olivat ihan komeita möllejä näilläkin leveysasteilla.
otski
otski
Viherpeukalo (269 reputation)Viherpeukalo (269 reputation)Viherpeukalo (269 reputation)Viherpeukalo (269 reputation)Viherpeukalo (269 reputation)Viherpeukalo (269 reputation)Viherpeukalo (269 reputation)Viherpeukalo (269 reputation)Viherpeukalo (269 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 269, Käynnit: 0
Suoraan maalle olen kylvänyt yleensä Vapun tienoilla ja kun noston jättää lokakuun loppupuolelle niin ehtivät kasvaa kunnon möhkäleiksi. Tänä vuonna rivi jäi turhan tiheäksi ja tulee litteitä juureksia. Nostossa kyllä tarvitaan pitkävartisia työkaluja jos meinaa ehjänä ylös saada.
Kreeta-Eulaalia
Kreeta-Eulaalia
Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,0K, Käynnit: 5,5K
Meillä onkin nyt niin märkää, että sieltä veden joukosta voi melkein ilman mitään apua vedellä ne puolimetriset juuret ihan kaikkine loppuhäntineen . Siemenistä olen kylvänyt maahan, kyllä ne sieltä rikkojen joukosta sitten joskus heinäkuulla ilmaantuvat ja kasvavat vasta syksyllä tosissaan. Jos olisi ahkerampi kastelija keväällä ja kesällä, olisivat varmaan nopeampia. Tuntuvat vaativan paljon vettä. Viime kesänä en juurikaan saanut satoa kuivuuden takia, nyt on komeita.

Satakunta, vyöhyke II
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku