Vanhan hoitamattoman pihan muokkaus


Kirjoittaja
Viesti
sailasi
sailasi
Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,4K, Käynnit: 17
Alppiruusulla on hyvin matalat ja pienellä alueella kasvavat juuret. Sille et syvää penkkiä tarvitse, mutta happamuutta kyllä vähän tavallista enemmän. Ja sitä kosteutta - mutta sitä tarvitsevat nauhukset, hostat ja kotkansiivetkin.
Kassikäpp
Kassikäpp
Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 213
Jaahas, no nyt alkoi hahmottua. Nauhukset ja kotkansiivet tosiaan kävisi tuonne...jotain keltaista, mikä tuo valoa...juurelle kuunliljoja?
pilvitarha
pilvitarha
Multasormi (167 reputation)Multasormi (167 reputation)Multasormi (167 reputation)Multasormi (167 reputation)Multasormi (167 reputation)Multasormi (167 reputation)Multasormi (167 reputation)Multasormi (167 reputation)Multasormi (167 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 167, Käynnit: 0

Kiitoksia ideoista, kovasti menevät samaan suuntaan kuin omani   Pensaita en halua tuonne laittaa, koska paikan toisella reunalla on jotain pusikkoa niin paljon. Tuossa kuvassahan ei näy se varsinainen penkin paikka, se tulee aidan kanssa muodostamaan mukavan pesän tuonne saunan päädyn  taakse.    Talon edustalle istutan kyllä niitä ihanaisia pensasruusuja jahka on ulkovuoraus saatu vaihdettua. Niiden paikat jo malliksi tallattiin lumeen lasten kanssa... Tässä kuvassa tuhersin äkkiä malliksi penkin paikan.  Matkaa tuomelta penkin reunaan on ehkä viisi metriä.<<z

 


Alppiruusua en uskalla laittaa koska kohopenkistä en kovin syvämultaista tee ja alle laitan juurimaton. En myöskään aio hirveästi johtovedellä kastella joten muutkin kosteamman paikan kasvit ovat poislaskettuja...


Tuo Luonnonmukainen puutarha on minun suosikki puutarhakirjani, ja löytyy ihan omasta hyllystäkin.  Haluankin tästä pihasta semmoisen puolivillin, mielestäni paikan luonne menisi pilalle jos alkaisin liian huoliteltua tekemään.  


Jos jollakin on kuvia ja kokemuksia omasta vanhasta pihasta niin laittakaa ihmeessä tänne ihasteltavaksi kukkanen


Ai niin, osa noista puista on jo ehtinyt tehdä vahinkoa saunan perustuksille, mutta vielä ei olla keritty kaatopuuhiin (yksi leppä tosin  sai jo lähdöt). 


valtsu
valtsu
Ylipuutarhuri (34,0K reputation)Ylipuutarhuri (34,0K reputation)Ylipuutarhuri (34,0K reputation)Ylipuutarhuri (34,0K reputation)Ylipuutarhuri (34,0K reputation)Ylipuutarhuri (34,0K reputation)Ylipuutarhuri (34,0K reputation)Ylipuutarhuri (34,0K reputation)Ylipuutarhuri (34,0K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 14,0K, Käynnit: 37,0K

Tässä vaiheessa kun ei vielä pääse lapioon käsiksi haepa kirjastosta (tai kirjakaupan alesta, minua onnisti) kirja Luonnonmukainen Puutarha, Pentti Alanko ja Pirkko Kahila. Keitä kuppi teetä tai kahvia ja nauti kuvista.


Tähän sinun pihaasi kävisi selvasti luonnonmukaiset alueet, keto, niitty tai metsäpuutarha kosteuden ja maaperän mukaan.  Missään muussa kirjassa ei ole niin hyvää listaa maatiasperennoista, värit, kasvuvaatimukset ja lisäysohjeita myös pensaille.


Jos aiheesta innostut laita minulle privaattiviestiä, jemmastani löytyy nopeakasvuisten vanhaa suomalaista kantaa olevien perinnekasvien siemeniä (ruma nimi? maatiasiperenna)  joilla pääset alkuun. Johonkin ketjukirjeeseen osallistumalla voit laajentaa valikoimaa. 


Harrastan kesämökillä metsäpuutarhan ja perennaniityn hoitoa, kirja vahvisti toisenlaista tapaa nauttia kukista. Petuniat ja kirkkaat samettiruusut voi hyvällä omallatunnolla jättää pois rasittamasta kukkaroa.

  


Meriva
Meriva
Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 427, Käynnit: 230
Ennenkuin aloitat kukkapenkkkien teon niin nykäise tuo koivu tuosta saunan kulmalta pois ennenkuin se vaurioittaa perustuksia. Se on auttamatta liian lähellä ja koivulla on tosi vahvat juuret.Muutoin sinulla on ihana piha laitettavaksi siihen saa vaikka mitä ruusutarhaa.
Kellokukka
Kellokukka
Multasormi (144 reputation)Multasormi (144 reputation)Multasormi (144 reputation)Multasormi (144 reputation)Multasormi (144 reputation)Multasormi (144 reputation)Multasormi (144 reputation)Multasormi (144 reputation)Multasormi (144 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 289, Käynnit: 844
Näyttäis sopivalta paikalta Syyshortessialle ja Alppiruusulle, molemmat käy happamaan maahan. Alapuolelle vaikka verikurjenpolvea ja valkosta pikkusydäntä. Myös sekä valkonen että punanen särkynyt sydän käy ja Töyhtöangervotkin menestyy.
nanikka
nanikka
Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,3K, Käynnit: 0

Rohtoraunioyrttikin on minusta mukava perinneperenna perinnemaisemaan.


Mulla on samanlainen "suunnittelumenetelmä" kuin anitalla: ensin haalitaan kaikkee kivaa ja sitten ihmetellään mihin ne mahtuvat


rooset
rooset
Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,6K, Käynnit: 51
Minäkin laittaisin ruusuja tuohon paikkaan,ainakin juhannusruusun vaikka saunan lähelle? Tietenkin poimulehti on hyvä valinta ja joku kivikkoalvejuuri vai mikä se kuivanpaikan kasvi on? Särkynyt sydän kait sopii aina jos ei paadetta ole liiaksi. Sipulikukkia sitten syksyllä ja muuta mukavaa. Siitä se lähtee,muuten ihana saunavanhus!
Kassikäpp
Kassikäpp
Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)Uusi jäsen (34 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 213
Entäs, jos tilaa on, kunnon ruusupöheikkö? Juhannusruusua,koiranruusua, punalehtiruusua...
mouku
mouku
Aloittelija (76 reputation)Aloittelija (76 reputation)Aloittelija (76 reputation)Aloittelija (76 reputation)Aloittelija (76 reputation)Aloittelija (76 reputation)Aloittelija (76 reputation)Aloittelija (76 reputation)Aloittelija (76 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 76, Käynnit: 0
Tuli vaan mieleen jos paikka on varjoinen niin iisoppi eikös ole auringosta tykkääviä.

Lehtosinilatva(sininen tai valkoinen), kuunliljat,pikkusydän, nauhukset, pikkutyöyhtäangervo siinäpä ehdotuksia edellisten lisäksi, jotka nekin muuten mainioita paitsi se iisoppi, hmm aloin miettimään miten Kotkansiipi..jos ei ole kauhean kuiva paikka kuitenkaan.
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku