Villiintynee puutarhan ruotiminen


Kirjoittaja
Viesti
Jazz
Jazz
Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 77, Käynnit: 0
Jos vanhassa kukkapenkissä on elämänlankaa, niin kaikki multa pois, siitä ei pääse millään muuten eroon. Harkitsisin myös tarkkaan vanhasta penkistä kasvien siirtoa, ellei sitten todella saa niistä kaikkea multaa pois, koska karhunköynnös on kauhean näppärä kaveri lisääntymään pienistäkin juurenpaloista. Multaa ei välttämättä kannata edes kompostoida, koska sitten kun multaa johonkin käytetään, saa sinnekkin karhunköynnösinvaasion. Anoppi on saanut sen riesaksi juuri kompostimullan mukana.
Ehkä voisi myös kokeilla myrkyttämistä ja jokaisen juuren kaivamista minkä vain ikinä irti saa jos on muutamia vuosia aikaa ja paljon intoa...Myrkky ei tehoa siihen nimittäin kunnolla, maanpääliset osat vain kuolevat ja taas se jaksaa ponnistaa.

Syreenistä voi leikata vanhinpia oksia pois aika huoletta, tosin en tiedä kuinka iso puska on kyseessä ja miten suuri ongelma se on.

Miten pahasti ruusut ovat villiintyneet? Osaatko sanoa mitä ruua ne ovat? Ruusuaita on aivan ihana, jos se on oikeassa paikassa... Ruusut voi leikata noin 20cm tapeille, siirto on helpompaa ja samalla voi miettiä kaivaako ne kokonaan pois vai koittaako elinalaa rajata jollain.
Laatat voi ottaa pois ja tasoittaa alustan uudelleen ja joku laittaa takaisin tai vaihtaa uudet tilalle. Laattojen asennusohjeita löytyy netistäkin kasapäin.

Puutarhaa voi ehostaa mm. repimällä pois rikkiksiä, kanttaamalla penkkien reunat- on muuten uskomattoman tehokas keino saada pihaan ryhtiä! Kaiva penkin reunaan pieni "oja", jolloin nurmikko ei rajoitu suoraan kukkapenkkiin. Ota kuvia alkutilanteesta, niitä on mukavaa katsella myöhemmin. Ihaile kukkia, suunnittele, visioi ja haaveile. Ja pari kuvaa tännekkin voisi saada meidän luovuutemme valloilleen!

Onnea uudelle pihalle!
valopää
valopää
Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,1K, Käynnit: 3
Kivikko, periaatteessa alppiruusut kyllä menestyvät mäntyjen juurella, mutta paikka ei saisi olla kovin kuiva. Männyillä on juuret syvällä ja alppiruusuilla pinnalla, joten siksi toimivat hyvin yhdessä Mutta jos männikkö on kuiva, voi mennä melkoiseksi taisteluksi, jos "keinokastelulla" yrität pitää alppiruusut hengissä.
valopää
valopää
Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,1K, Käynnit: 3
KarlsonpåTaket, sinullapa oli paljon kysymyksiä - ja aika hyviä sellaisia uuden pihan omistajalta. Tässä on muutamia vastauksia, toivottavasti näistä on jotain apua:Kukkapenkissämme on myös pioneja ja liljoja, mutta koko penkin valtaava elämänlanka on käytännössä tuhonnut ne ennen kukintaa. Kuinka saisin ainakin pionit talteen jos käännämme koko penkin?

...tee ensin uusi penkki valmiiksi (et kuitenkaan jaksa sekä kaivaa että istuttaa samana päivänä) ja kaiva sitten pionit ja liljat ylös. Huuhtele juurakot mullasta, niin ei siirry rikkaruohojen juuria. Jos piha on vanha, liljan sipulit voivat olla hyvinkin syvällä. Kaiva vaan sitkeästi, kunnes löytyvät. Ei haittaa, vaikka varsi katkeaa, istuta tällöin pelkkä sipuli syvyyteen noin 3x sipulin mitta. Pionin juurakko todennäköisesti hajoaa kaivamisen yhteydessä. Eipä haittaa sekään, istuta jäljelle jäänyt juurenkappale, jossa on myös lehtiä / silmuja uuteen penkkiin. Jos silmuja/lehtiä on useassa juurenkappaleessa, istuta ne kaikki. Itse heitin lehdettömät juurenkappaleet kompostiin, voi olla, että niistäkin olisi tullut pioneita isona...mutta kuusi vuotta sitten olin vähän hölmömpi kuin tänään Smile

...humala...Haluaisimme säilyttää aidan viertä kulkevan osan.

Pätki vaan rankasti ja kaiva ylimääräiset juuret pois. Humalaa voi lisätä helposti pienestäkin juurenkappaleesta, joten voit halutessasi aloittaa humalankasvatuksen alustakin: kaiva juurta esiin ja leikkaa köynnös noin 10 cm pituiseksi, istuta, ja ensi vuonna sinulla on jo parimetrinen köynnös.Nurmikko oli käytännössä sammaleen peittämä. Sammalsyöjä hoiti homman melko hyvin... tiedossa lienee kuitenkin nurmikon uusiminen?

Sammal johtuu todennäköisesti varjoisesta kasvupaikasta ja/tai tiivistyneestä maasta. Nurmikko ei yksinkertaisesti viihdy varjossa. Jos haluat nurmikon, kaada/harvenna puustoa...- Koko kukkapenkki on todella vanhaa ja ravintoköyhän maan kaltaista (kuivaa, savimaista, joukossa ruhoa ja heiniä).

...kaiva kaikki kukat ylös, vaihda tilalle uutta multaa ja laita vanha multa vaikka kompostoitumaan...
Kivikko
Kivikko
Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 83, Käynnit: 0
Hei!Koska itsekin olen vasta aloittanut tämän puutarhanhoidon, tai siis alusta aloittanut puutarhan rakentamisen onnettomilla pohjatiedoilla ja -taidoilla, niin en osaa kysymyksiisi vastata. Paitsi että kysyisin tuosta mäntykohdasta, että olisiko mahdollista ajatella sinne sekaan mustikkapensaita tai alppiruusuja? Itselläni on kuivaa kangasmetsää muutama sata neliötä ja ostin sinne juuri 4 pensasmustikkaa. Ajattelin istuttaa ne turveharkkoihin, kunhan vain selvitän, että kuinka se käytännössä tapahtuu. Näin ollen kuvittelen, ettei minun tarvitsisi kaivaa mustikoilleni suuria kuoppia.


KarlsonpåTaket
KarlsonpåTaket
Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 1, Käynnit: 0

Muutimme maaliskuussa nykyiseen rivitaloasuntoomme. Pihamme (n. 50m^2) on ollut 2-3 vuotta käytännössä hoitamatta. Nurmikkoa on joskus ajettu ja kukkapenkkiin on lisätty oksasilppua talveksi päälle.


Olemme nyt neljän kuukauden ajan seuranneet pihamme kasvustoa. Tässä suurimmat "ongelmat", joihin kaipaan apua (olen aivan noviisi puutarhanhoidossa):


- Pihaa varjostaa kolme pientä mäntyä. Käytännössä 1/3 pihasta on siis kuivaa kangasmaata, jossa ei kasva mitään. Haluaisimme kuitenkin käyttää myös tämän maan hyväksi. Kannattaisiko pihakivetys siirtää tälle varjoisalle osalle?


- Pihamme reunassa kulkee vanha ruusuaita, joka on villiintynyt ja jonka poistaminen olisi suunnitteilla. Kaivammeko vanhat juuret raa''asti ylös?


- Pihassamme on valtava sireeni, joka varjostaa ja ryövää muilta kasveilta elintilaa. Syreeni on kaunis, mutta kaipaisi jotain ehostusta.


- Kukkapenkistä ilmestyi ihastukseksemme valtava määrä narsisseja keväällä, jotka haluaisimme säilyttää. suurimman osan sipuleista nostin ylös jakoa varten. Kuinka säilytän sipulit myöhempää istutusta varten?


- Kukkapenkissämme on myös pioneja ja liljoja, mutta koko penkin valtaava elämänlanka on käytännössä tuhonnut ne ennen kukintaa. Kuinka saisin ainakin pionit talteen jos käännämme koko penkin?


- Seinäämme pitkin kiipeää valtava humala. Köynnökset tunkevat myös välikattoon ja tästä syystä ainakin osa köynnöksestä tulisi poistaa. Haluaisimme säilyttää aidan viertä kulkevan osan.


- Nurmikko oli käytännössä sammaleen peittämä. Sammalsyöjä hoiti homman melko hyvin... tiedossa lienee kuitenkin nurmikon uusiminen?


- Vanhat kivilaatat ovat eläneet ja liikkuneet hurjasti. Laattojen alla myös asuu todellä äkäisiä keltiäisiä.


- Koko kukkapenkki on todella vanhaa ja ravintoköyhän maan kaltaista (kuivaa, savimaista, joukossa ruhoa ja heiniä). Miten saan kukkpenkistä jälleen ravinteikkaan kasvualustan?


- Miten voin ehostaa puutarhaamme tähän aikaa vuodesta?


Kaikenlainen apu ja vinkit ovat äärimmäisen tervetulleita!


TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku