Mitä katetta mihinkin?


Kirjoittaja
Viesti
Sarianne
Sarianne
Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 1, Käynnit: 0
Haluaisin ottaa etanariskin ja laittaa joillekin puskille katetta. Mutta mistäpä tuota edullisesti saisi? Puutarhaliikkeen säkkitavara on poissa laskuista, enkä googlettamalla kätevästi löytänyt. Hakelähteen pitäisi olla liki Turkua, jotta kuljetus kannattaisi. Olisiko teillä vihjeitä?
Inkeri2
Inkeri2
Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 345, Käynnit: 276

...niin, ja minähän en katetta ole pariin vuoteen käyttänytkään. Asun useamman talon taloyhtiössä ja muuttaessamme tähän muutama vuosi sitten oli pihaurakoitsija täyttänyt pensasaitojen alustat hakkeella. Pari kesää sitten poistin omaa pikku pihaani kiertävien pensaiden alta katejämät ja voin vain olettaa, että kun naapuri muutaman pihan päässä itkee etanarunsautta, itse olen löytänyt vain muutamia yksittäisiä, että katteen poisto saattaa olla yksi syy etanoiden vähälukuisuuteen. Tosin eihän minulla ole nurmeakaan, vaan kaikki kulkupaikat on kivettyjä ja puuni, pensaani ja perennani ovat kuin saaria polkujen lomassa. Ja muutaman kerran kylmän ajan jo alettua, haraan pintamultaa siinä oletuksessa, että ne etanan munat sijaitsevat pintamullassa, ja tekemiselläni saatan edesauttaa etananmunien paleltumista. Taitaa oikeasti olla oletusta.


valtsu
valtsu
Ylipuutarhuri (33,0K reputation)Ylipuutarhuri (33,0K reputation)Ylipuutarhuri (33,0K reputation)Ylipuutarhuri (33,0K reputation)Ylipuutarhuri (33,0K reputation)Ylipuutarhuri (33,0K reputation)Ylipuutarhuri (33,0K reputation)Ylipuutarhuri (33,0K reputation)Ylipuutarhuri (33,0K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 13,0K, Käynnit: 36,0K

jos katteen käyttö epäilyttä niin silloin ei pidä käyttää?


Minulla on katetta kasvimaapalstalla ja kukkapenkeissäkin. Etanoita on tänä syksynä runsaasti myös niissä paikoissa missä maa on mustalla mullalla. Katteen ansiosta muutkin maan eliöt lisääntyvät ja osa niistä käyttää ravinnokseen etanan munia ja etanoita, maakiitäjäisiä, sammakoita, isopihtihäntiä (_> syövätköhän ne etanoita). Kauhuntasapaino ?? Jos tulee vielä leuto talvi, niin etananmunat talvehtivat.... maa pitäisi syväkääntää, että etananmunat joutuvat syvälle tai pintaan ja tuhoutuvat.

  


Inkeri2
Inkeri2
Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)Uusi jäsen (18 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 345, Käynnit: 276

Hei! Minua on alkanut mietityttämään tuon katteen käytön suhteen sellainen asia kuin talvehtivat etanat ja muut tuholaisöttiäiset. Onhan havupuusta tehty kate pihkaista joten luulisi sen häiritsevän etanoita, mutta kyllä ne siellä joukossa mielellään näyttävät lymyilevän. Laittamalla pensaiden alle katetta teenkö samalla etanoille mielyttävän talvehtimis- ja lisääntymispaikan. Ja samoinhan ennen laitettiin syksynlehdet pensaiden ja puiden alle katteeksi, mutta nämä nyky talvet jos jatkuvat samanmoisina kuin muutama edellinen, niin eihän lehdissä olevat öttiäiset ja taudit kuole paleltumisen kautta pois, vaan viettävät katteessa mielyttävän talven. Tai jos jotain arimmille kasveille laittaisinkin, niin kyllä se keväällä pitäisi paikoiltaan poistaa. Mitä mieltä tai mitä ajatuksia teille muille tulee kyseisestä pohdiskelustani? Puhtain ja "turvallisin" kate voisiko olla esim. kuiva turve? Mutta jos tuleekin vettä lumen sijasta, niin sehän toimii kuin pesusieni?


Inki
Inki
Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 0
Kyllä maa routaantuu hakkeen alta yhtä lailla kuin muualta, sitä pitäisi olla ihan valtava kerros että se todella eristäisi pakkaselta. Keväällä se hidastaa sulamista, mutta monille pensaille se on meidän epävakaisina keväinä jopa etu - eivät ala tehdä lehtiä ennen aikojaan. Havujen alustan taas kyllä pitäisi sulaa nopeasti...
Oulunseudulta
Oulunseudulta
Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,0K, Käynnit: 122
Kokemuksen vähemmän syvällä äänellä voisin sanoa että jos kyse ei ole mistään erikoisarasta kasvista ja huolehtii kalkitsemisesta, niin se on sama mitä katetta laittaa, havu- vai koivupuukatetta. Pohjoisessa kovin paksu hakekate tekee sen että maa jäätyy hitaammin ja myös sulaa hitaammin. Pensaiden alla on jo jonkun vuoden ollut havupuukatetta enkä ole huomannut että kasvit olisivat siitä mitenkään kärsineet. Samoin muutamassa havuryhmässä on ollut jo useamman vuoden maanrakennuskangas + koristekiveä/tiilimurskaa katteena enkä ole huomannut kasvien kärsivän (katajia, kääpiökatajia, kääpiövuorimäntyä, tuivioita, päivänliljaa, hurmehappomarjaa, lamoherukkaa). Kai se on niin että ei-arkoja kasveja se ei haittaa.

Olen käyttänyt havupuuhaketta myös isoilla perennoilla kitkemisen helpottamiseksi, eikä se ole noita leviäviä, suuria perusperennoja haitannut kun olen kuitenkin kalkinnut. Ja paljon hevonp:tä alla. Itse asiassa puuhake ei näytä estävän edes kurjenpolvien siementaimia


Summa summarum: käyttäisin koivuhaketta ensisijaisesti perennoille ja jos riittää niin myös pensaille. Jos pensaille ei riitä koivua niin sitten havupuuhaketta niille. Ja kannattaa sitten tehdä kalkitus ja mahdollinen syyslannoitus ennen hakkeen levitystä!
Pienenä yksityiskohtana: olen istuttanut pensasaidan väliin narsisseja parina vuotena ja yksikään ei ole noussut. Katetta ei ole kovin paljoa joten syy ei ole siinä etteivät olisi päässeet nousemaan. Tekeeköhän maan hitaampi sulaminen katteen alla sen että narsissit eivät nouse?
Kesäranta
Kesäranta
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 435, Käynnit: 15
No sitä en tiedä onko sillä eroa.Mielestäni kyllä hakkeen alla kestää maan kauemmin sulata keväällä kun pelkän multapinnan.Siis mulla vaan tällanen muistikuva.
Paulastiina
Paulastiina
Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,8K, Käynnit: 0
Mutta jos hake levitetään ennen maan jäätymistä, ymmärtäisin niin, että jäätyminen ei tapahdu yhtä syvälle kuin ilman haketta. Oonko ihan pihalla?
Kesäranta
Kesäranta
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 435, Käynnit: 15
Hakkeen kanssa kannattaa muistaa se että keväällä maa sulaa hakkeen alla aika hitaasti.Samoin tekee sahanpuru.Minullakin on haketta jossain pensaiden juurella muutaman sentin paksuudelta.
A.i.k.a
A.i.k.a
Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,6K, Käynnit: 0
Koivuhaketta voi laittaa mihin haluaa, mutta siihen käsitykseen olen päässyt, että havupuiden haketta ei suositella ainakaan perennamaille. Se happamoittaa maata liikaa. Tosin kaipa siitäkin sitten kalkitsemalla selviäisi? Hakkeen alle voi halutessaan levittää kerroksen sanomalehtiä, niin rikkaruohojen on vielä hankalampi tunkeutua siitä läpi.
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...
Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku