Valmisruuan laatu , valmistuksessa käytetyt aineet


Kirjoittaja
Viesti
Weikko
Weikko
Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,1K, Käynnit: 71
Ihmekö tuo, jos Kannelmäen Prismaan sopii maatilatori. Sillä Prismalla on pinta-alaa yli 19 000 m2.
MoonRiver
MoonRiver
Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,1K, Käynnit: 208
Nykyisin yritän välttää e-koodeja ruuissa mahdollisimman pitkälle. Kotona se onkin helppoa, koska ruokavalio koostuu niin perusruuista; kasvikset, juurekset, viljat, luomulihat jne. Töissä syön mitä on tarjolla, ja annan armollisesti itselleni anteeksi, jos välillä syön lisäainepommin. Kunhan ruokavalio ei niistä enimmäkseen koostu. Kuoleehan sitä kumminkin.
Kurppa.
Kurppa.
Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 28,0K, Käynnit: 111,0K
Jos täällä mennään ravintosuosituksissa Amerikan mallin mukaan aletaan täälläkin kouluruuassa peruna laskemaan vihanneksiksi.
Kouluruuaista en tiedä muuta kun sen mitä ruokalistoista näen ja kovin on muuttunut edullisimmiksi ruokalajeiksi.
Täällä siirryttiin syksyllä suureen keskuskeittiöön jossa valmistetaan kaupungin kaikki ruuat ja huonommaksi on laatu kuulemma mennyt.

Kotka, Karhula. Vyöhyke II  Otetaan mitä on.
Kreeta-Eulaalia
Kreeta-Eulaalia
Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,0K, Käynnit: 5,5K
Nuudelipaketissahan on usein se maustepussi, jossa voi olla peräti 2% kanaa, sen kun sekottaa annokseensa, niin mikähän mahtaa olla se kanan osuus maussa. No joo, ukko oli sitten löytänyt vegaaneille sopivia kananmakuisia nuudeleita .

Satakunta, vyöhyke II
Kaisaliisa
Kaisaliisa
Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 3,0K
Nanikan viestistä muistui mieleen tapaus eräästä laitoksesta. Siellä joku asiakas oli valittanut, kun karjalanpaistin liemi on pelkää vettä. Pääemäntä oli suuttunut niin, että karjalanpaisti jäi kokonaan pois ruokalistalta. Eli täytyy tietää, mistä puhuu, kun ruokaa arvostelee.Oman kokemukseni mukaan kouluruuan laatu vaihtelee paikkakunnittain. Ja on suoraan verrannollinen ruokaan käytettyyn rahaan, yllätys yllätys. Takavuosina kouluruualle oli määräyksensä, kuinka paljon se pitää kattaa lapsen päivittäisestä ravintoaineiden tarpeesta. Nyt tällaisia määräyksiä ei ole esim. proteiinin tai vitamiinien suhteen. Niukoista resursseista johtuen ruoka on hyvin hiilihydraattipitoista.


nanikka
nanikka
Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,3K, Käynnit: 0
Kyllä, ihmisten pitää saada tietää mitä he syövät, asiatietoa pitää olla saatavilla. Mutta sitä vastoin turhanaikainen mielikuviin perustuvilla argumenteilla ruoan roskaksi leimaaminen ja ylimalkainen pelottelu on ihan turhaa (ja typerää, mun mielestäni). Sitä vastaan Virpi kolumnissaan kirjoitti.

Kun pinaatin osuus 16% letuista tai jauhelihan osuus 36% kastikkeesta ei oikeasti ole niin kauhean pieni, niin miksi pitää leimata kouluruoka moskaksi? Tai leimaamisen kritisoija asiattomaksi?

Otetaan esimerkkinä vaikkapa juuri nuo Virpin ja Antin mainitsemat ruoat, pinaattiletut ja jauhelihakastike. Keittokirjana: Keitämme ja leivomme, Aura Liimatainen ja Tuula Teerikangas, 1980

Pinaattiohukaiset

4 dl maitoa – 400 g

1 muna – 55 g

1,5 tl suolaa – 7 g

2,5 dl vehnäjauhoja – 175 g

1 rkl öljyä – 12 g

150-170 g pinaattia – 150-170 g

Raaka-aineiden paino yhteensä 799-819 g, josta pinatin osuus 18,8 – 20,8%
Kun lisätään paistamiseen käytetty rasva, osuus pienenee vielä tuostakin.
(Minulla on myös ohraryynillinen resepti vuodelta 1938, siinä pitoisuus on 22,4%)
Proffa Antti kertoi kouluruoan olevan "moskaa", koska koulun letuissa on vain 16%. Itse en hämmästele ollenkaan, että pinaatin määrää on niissä vähennetty. Melko pienestä vähennyksestähän tuossa on kyse, n. 20g-40g ko. reseptissä. Pinaatti on monille nykylapsille melko vieras ja (muistaakseni melko voimakas, en pidä pinaatista) maku ja menee siksi paremmin alas (= kelpaa useammalle = jää vähemmän haaskuuseen) pienempinä pitoisuuksina. Samaa menetelmää käytetään (joissain) kodeissa yleisesti kun jälkikasvuja, tai itseä, opetetaan uusiin makuihin.

Jauhelihakastike

250 g jauhelihaa – 250 g

2 rkl öljyä – 24 g

1 sipuli – 55 g

2 rkl vehnäjauhoja – 24 g

4 dl vettä – 400 g

1 tl suolaa – 5 g

0,25 tl valkopippuria, 1 g

2 tomaattia – 250 g

(Lisäksi halutessa valkosipulia, basilikaa, timjamia)

Raaka-aineiden paino yhteensä 1009g, josta jauhelihan osuus 24,8 %
(Jauhelihakastikkeen reseptiä ei löydy minun vanhemmista kokkikirjoista, oletettavasti sen vuoksi, että jauheliha on tullut kaupan tiskille verrattain myöhään.)

Proffa Antti kertoi kouluruoan olevan moskaa, kun jauhelihan osuus soosista on "vain" 36%. 

Näistä syistä väitin, ja väitän edelleen, että Virpillä oli ihan asiaakin kirjoitettuna. Haluaisinpa nähdä Professori Antin tekevän jauhelihakastiketta jossa on, niin... Kuinkahan paljon siinä pitäisi olla jauhelihaa että se olisi vielä kastike mutta ei moskaa? 

Kouluruoka on verrattain terveellistä, monipuolista, eikä koulun tarkoituskaan ole olla ainoa Riku-Marjattojen ruokintapaikka. Kun suuri osa Riku-Marjatoista ruokitaan koulun ulkopuolella kouluruan sijaan/lisäksi eineshampurilaisilla, purkkimajoneeseilla, pitsoilla ja guacamoledippiin kastetuilla sipseillä, niin kyllä kouluruoka on pienimmästä päästä paha.


(Ja tämä EI ole resepti, eikä tämän viesti paikka ole missään kokkinurkkauksessa.)


trekooli
trekooli
Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,7K, Käynnit: 13
meillä on täällä Suoramyyntihalli, jonne tuottajat tuovat ja hoitavat itse myyntituotteensa. Paikallinen pikkuleipomo tuo joka aamu tuoreet leivät ja pullat. Pullapuolella hinnat liikkuvat n. 0,50-0,70 euron välillä. Lisäksi löytyy jauhoja ja ryynejä, marjajauheita ja mehuja, luomulihaa, munia ruokapuolella. Lisäksi on iso tilpehööri osasto, josta osa on itse tehtyjä tuotteita, osa halpatuontiroinaa.
Kurppa.
Kurppa.
Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)Ylipuutarhuri (61,0K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 28,0K, Käynnit: 111,0K
Pitääkin laittaa paikallisen Prisman aloitelaatikkoon tuosta toive, ei olisi hassumpi juttu.

Kotka, Karhula. Vyöhyke II  Otetaan mitä on.
mai-lee
mai-lee
Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,3K, Käynnit: 31,0K
niin antaa minullekin nyt. anteeksi. oli mtv:n puolella jo muutama päivä sitten ts poistettiin tuossa välissä (tarkistin minä sen:-))
kyse on tästä: eat&joy maatilatori, jolla on pari vuotta ollut myymälä lasipalatsissa, avaa oman loosinsa kannelmäen prismaan - kuulemma leipien ja oluiden välistä löytyy. avaus samaan aikaan kun prisman laajennuksen avajaiset. 8.4. taitavat olla - vippasin paikallisaviisin jo roskiin.

edit - 7.4. on oikea pvm - uutinen uusiksi
    onnistuukohan? - jep, syytetäänkö mtv:tä

keskitien kulkija
hki Ib/vantaa IIkibu...
kibu...
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,7K, Käynnit: 16
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku