Altakasteleva laastipalju


Kirjoittaja
Viesti
valtsu
valtsu
Ylipuutarhuri (30,0K reputation)Ylipuutarhuri (30,0K reputation)Ylipuutarhuri (30,0K reputation)Ylipuutarhuri (30,0K reputation)Ylipuutarhuri (30,0K reputation)Ylipuutarhuri (30,0K reputation)Ylipuutarhuri (30,0K reputation)Ylipuutarhuri (30,0K reputation)Ylipuutarhuri (30,0K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 13,0K, Käynnit: 32,0K

Mulla on se altakasteleva laastipaljuversio, jossa vesitilan kanneksi tulee irti sahattu ja reikäiseksi porattu laastipaljun pohja, tukevien muoviruukkujen kannattelemana. (eli irtopohja tulisi tuohon Lilianin karkkilaatikon yläreunan päälle) Ruukut toimivat samalla multasäiliöinä juurten kasvaa vesitilaan taimien istutuskohdissa. Pohjaton paastipaljun reunus nostaa multatilan paksuuden tuplaksi. Tämänkin version ohje löytyy jostain ketjusta, hyvin toimii vaikka en paikalla päivystynyt.
  
’ Jos ei ole mitään sanottavaa, niin en sano sitä täällä. ’

Miranda
Miranda
Aloittelija (71 reputation)Aloittelija (71 reputation)Aloittelija (71 reputation)Aloittelija (71 reputation)Aloittelija (71 reputation)Aloittelija (71 reputation)Aloittelija (71 reputation)Aloittelija (71 reputation)Aloittelija (71 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 244, Käynnit: 1,1K
Minä kasvatin ensimmäiset tomaattini viime kesänä täältä kopioidulla mallilla. Kun pohjalle laittoi soraa, niin sai altakasteluruukun, joten eipä tarvinnut joka päivä kastella. Saatoin olla muutaman hellepäivän jopa reissussa. Erittäin hyvä systeemi, suosittelen!!!!
floora
floora
Aloittelija (51 reputation)Aloittelija (51 reputation)Aloittelija (51 reputation)Aloittelija (51 reputation)Aloittelija (51 reputation)Aloittelija (51 reputation)Aloittelija (51 reputation)Aloittelija (51 reputation)Aloittelija (51 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,6K, Käynnit: 130
Hyvä ketsu etenkin nyt kun tänävuonna kokeilen tomskujen kasvatusta mullassa.. Onko tuo salaoja sorasydeemi välttämätön? Muistelin että koulussa kasvatettii ihan ämpäreissä ilman mitään salaojija eli kasvualusta astiaan ja taimi sinne ja päältäpäin kastelu pitkin kasvukutta.
Maariankello
Maariankello
Kunniapuutarhuri (8,0K reputation)Kunniapuutarhuri (8,0K reputation)Kunniapuutarhuri (8,0K reputation)Kunniapuutarhuri (8,0K reputation)Kunniapuutarhuri (8,0K reputation)Kunniapuutarhuri (8,0K reputation)Kunniapuutarhuri (8,0K reputation)Kunniapuutarhuri (8,0K reputation)Kunniapuutarhuri (8,0K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,3K, Käynnit: 5,2K
Olipa hyvä ketju! Luin alusta loppuun. Täytyy tuollaista systeemiä laittaa ensi kesänä tomaateille.

Vyöhyke 1b
blaablaa
blaablaa
Aloittelija (50 reputation)Aloittelija (50 reputation)Aloittelija (50 reputation)Aloittelija (50 reputation)Aloittelija (50 reputation)Aloittelija (50 reputation)Aloittelija (50 reputation)Aloittelija (50 reputation)Aloittelija (50 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 72, Käynnit: 155
Olipa kiva ku löysin tän ketjun taas nii tiän ketä kiittää lositoideasta. Kiitokset lähtee täältä Geneseelle loistoideasta, täälä askarreltiin miehen kans (ennenkuulumatonta, tuo ei yleensä intoudu mun kans askartelemaan) toissakesänä altakasteluruukut laastipaljuista tomaateille ja tänä kesänä tehään lisää.
Lilianne
Lilianne
Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,1K, Käynnit: 27

Mitä tähänkin sanoisi. Kyllähän ne astiat kohtalaisesti toimi viimevuonna mutta minusta niiden tekeminen oli liian työlästä. Mutta jostain syystä taas tänävuonna kokeillen samantyyppistä asiaa. Hieman toisella tavalla. Mitä muutan?Ensinnäkin sen putkenpäähän en laita enää rätinpalaa. Se oli aika turha ja maatui pois loppujen lopuksi. Päälle en laita kosteuseristystä kun oli viime vuonna liiankin hyvin tuota kosteutta siellä astiassa. Enkä oikeastaan viitsi erotella ruukkusoraa siitä mullasta sen paremmin, olen vaan laista. Voisi sen jollain sukkahousulla tehdä halutessaan.Tässä aloituskuva asiasta:kuvaJos joku haluaa ihmetellä mitä tuossa on niin, se on uusi kokeiluni. Siinä on säilytyslaatikon pohjalla karkkilaatikko, johon olen alareunaan porannut muutaman reiän jotta tuossa ympärillä olevasta ruukkusorasta pääsee vuotamaan vesi sinne keskelle. Tuo keltainen on vain teippiä, kun sen laatikon reunat oli niin teräviä. Tietysti myös tuo kasteluputki tuolla on se sama mikä viime vuonna.Miksi tuo astia keskellä? Ei sitä oikeasti siinä tarvita, mutta se pitää hieman paremmin soran ja mullan erillään toisista. Kyllä sen kasvin voisi upottaan suoraan sinne soran keskelle myös. Ajattelin kokeilla muutaman tomaatin näin, niiden jotka upotan mahdollisimman syvälle.  Kun tuo säilytyslaatikko ei ole niin kovin syvä.Voi kyllä joutua olemana varovainen kastelun kanssa että juuret eivät makaa vedessä kokoajan. Joten osan lyhemmistä tomaateista laitan vaan soran päälle.Nefertiti
Nefertiti
Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 4, Käynnit: 0
Innostuin Liliannen esimerkistä niin, että päätin kokeilla omille tomaateilleni. Löysin edullisia 60 litran suuorakulmaisia paljuja á 6,50 TH-Marketista Vantaalta. Samasta kaupasta Euro-multaa 60 litran säkki á 2,50. Leca-sorat hain K-raudasta.
Lilianne
Lilianne
Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,1K, Käynnit: 27
Kyllä se kasvi saa sen letkun kautta juurille happea. Ihan hyvä tämä altakastelu on eli kosteus säilyy pitkään, mutta saa olla tarkkana että ei kastele liikaa.
anthony
anthony
Aloittelija (73 reputation)Aloittelija (73 reputation)Aloittelija (73 reputation)Aloittelija (73 reputation)Aloittelija (73 reputation)Aloittelija (73 reputation)Aloittelija (73 reputation)Aloittelija (73 reputation)Aloittelija (73 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 73, Käynnit: 0
Minulla on iso pauliina, ehkä 20 litrainen, siinä oli viime kesänä paprika ihan normaali mullassa. Kasvoi hyvin ja teki muutaman paprikan, mutta kuoli ennenkuin kaikki ehti kypsyä. Syynä liika kosteus, juuret haisi ihan märäntyneelle. Pidin siinä säiliössä aina vähän vettä. Tänä vuonna laitoin siihen uudestaan, mutta annan säiliön kuivua ja kastelen aina pari päivää päältä, niin saa juuret hieman aikaa ilmaa eikä makaa koko aikaa vedessä. Saa nähdä mihin johtaa.
ElisabetB
ElisabetB
Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 494, Käynnit: 32
Näillä ohjeilla ja soveltaen olen viritellyt lopullisia ruukkuja ja ämpäreitä tomateille, chileille ja paprikoille.Pohjalle tulee soraa sukkahousupussissa, siihen sähköputkea tai vähän paksumpaa allasputkea, sitten multaa jollain sekoituksella ja kasvi tietty kans. Päälle hallaharsoa kaksinkerroin estämään kosteuden haihdutusta, ja harson pinnalle muutama sorajyvänen painoksi. Harso ei ole täysin saman muotoinen kuin ruukun päälinen ja multaa pilkottaa jostain reunoilta.Ylivuotoreikiä ei ole. Ruukuissa letkusta tursuaisi vesi ulos jos liikaa laittaa, ja mun pienellä kastelukannulla on noihin ämpäreihin vaikea kaataa liikaa vettä. Olen kastellut hyvin harvakseltaan, alussa päältä, sitten vaan nuupahduksen iskiessä.Eikös letkun kautta tule pohjaosastoon myös happea?
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku