vy/vv: Rantavuonankaali (Vuonankaali), Valerianella locusta


Kirjoittaja
Viesti
Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 18,0K, Käynnit: 60,0K

Vuonankaalin  
levinneisyys Suomessa on hyvin suppea, keskittyen Ahvenanmaalle. Mantereen puolelta lajin saattaa löytää Varsinais-Suomesta Kemiön saaren etelärannalta ja lähisaarilta. Rantavuonankaalin siemenet itävät syksyllä  ja kehittyvät nopeasti pieniksi, talvehtiviksi lehtiruusukkeiksi. Seuraavana keväänä se kukkii jo toukokuussa.

Vuonankaalin  lehtiä käytetään salaatin tapaan. Lehdet ovat teelusikan kokoisia, tummahkon vihreitä, pehmeitä ja sitkeähköjä. Lehtiä ei leikata erilleen toisistaan, vaan ne myydään ja tuodaan usein pöytään saakka kokonaisina kasveina, joissa voi olla hiukan lankamaista juurtakin jäljellä. Maku on pähkinämäinen ja soveltuu hyvin makeahkojen juuresten makuun. Vuonankaalia viljellään  Keski-Euroopassa tyypillisenä talvisesongin salaattina jonka talvehtivia lehtiä voi kerätä ruokapöytään vielä toukokuun alussa.

Vuonankaalia voi kylvää vielä heinäkuussa kasvimaalle.  Se viihtyy syksyn viileydessä, kun taas kevätkylvöt kukkivat herkästi. Vuonankaalin siemeniä saa puutarha-alan liikkeistä. Puutarhassa vuonankaali kasvaa huonommassakin maassa ja sitä voidaan kylvää pitkin kesää lisää, sitä mukaa kuin sitä syödään. Sitä voi kerätä jopa lumen alta.

Lähde: Luontoportti 
Lähde: Raholan syötävät sanatIitti / III                        Asioilla on taipumus järjestyä                                            

TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku