vy/vv: Oratuomi, Prunus spinosa


Kirjoittaja
Viesti
DonnaCamillo
DonnaCamillo
Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 100, Käynnit: 14
Sami Tallbergin kirjassa Villiyrttikeittokirja, oratuomesta käytetään myös kukat.
Hänen mukaansa sokeriliemeen, maitoon tai kermaan uutettuna oratuomen kukkien mantelimainen maku voimistuu. Oratuomi on erityisen hyvä vaniljakastikkeessa, vaniljan sijaan. Kastike sopii tuoremarjojen kanssa ja hyvetyyppisiin, erityisesti raparperista valmistettuihin jälkiruokiin. Sopii myös jäätelön maustamiseen. Kukkia voi käyttää myös kirsikankukkien tapaan sekä erilaisissa salaateissa ja koristeena.

Marjojen käytöstä mainitaan mehut  ja liköörit.

Laitan tähän samaan reseptin. Jos halutaan villiyrttien reseptit toiseen osioon, niin ilmoitelkaa.

Grillattua kesäkurpitsaa ja oratuomen kukkia (alkuruoka)

4 pienikokoista kesäkurpitsaa pestynä ja kuivattuna
1 pieni kourallinen oratuomenkukkia
0,25 dl rypsiöljyä
suolaa, pippuria
1 rkl kapriksia
0,25 dl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä

Viipaloi kesäkurpitsa pituussuunnassa mahdollisimman ohueksi. Mausta suolalla ja pipurilla ja pyöräytä kauttaaltaan öljyssä.
Grillaa molemmin puolin selkeät grilliraidat ja laita kulhoon. Lisää oratuomen kukat, kylmäpuristettu öljy sekä kaprikset ja sekoita.
Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (40,0K reputation)Ylipuutarhuri (40,0K reputation)Ylipuutarhuri (40,0K reputation)Ylipuutarhuri (40,0K reputation)Ylipuutarhuri (40,0K reputation)Ylipuutarhuri (40,0K reputation)Ylipuutarhuri (40,0K reputation)Ylipuutarhuri (40,0K reputation)Ylipuutarhuri (40,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 19,0K, Käynnit: 65,0K
Oratuomi  kasvaa Suomessa vain Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa, usein merenrannoilla. Se ei menesty manner-Suomessa, vaan paleltuu lumirajan yläpuolelta. Oratuomi kukkii ennen lehtien puhkeamista. Myöhään kypsyvät, luumumaiset hedelmät ovat aluksi kirpeitä, mutta pakkasten jälkeen makeutuvia. Sen jälkeen niistä voi valmistaa mm. mehua tai likööriä.

Lähde: Luontoportti (ks. linkki)

Iitti / III                       
 Asioilla on  taipumus järjestyä                                            

TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku