vy/vv: Tyrni, Hippophae rhamnoides


Kirjoittaja
Viesti
Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (41,0K reputation)Ylipuutarhuri (41,0K reputation)Ylipuutarhuri (41,0K reputation)Ylipuutarhuri (41,0K reputation)Ylipuutarhuri (41,0K reputation)Ylipuutarhuri (41,0K reputation)Ylipuutarhuri (41,0K reputation)Ylipuutarhuri (41,0K reputation)Ylipuutarhuri (41,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 19,0K, Käynnit: 69,0K
Tyrni   on luonnon pioneerikasvi, joka valtaa ensimmäisten kasvien joukossa paljaan, esimerkiksi merestä kohoavan maan. Tyrniä tavataan Suomessa Ahvenanmaalta ja Pohjanlahden rannikolta, missä maan nouseminen tarjoaa sille uutta elintilaa. Euroopassa kasvaa vain yksi ainoa luonnonvarainen tyrnilaji, jota suomalaisetkin pensaat edustavat. Kukinta on toukokuussa ennen lehtien puhkeamista. Vaatimattomat, edellisen vuoden versojen lehtihankoihin muodostuvat kukat (n. 3 mm) ovat tuulipölytteisiä, joten niiden ei tarvitse houkutella hyönteisiä.

Tyrnin marjoja käytetään mm. mehuihin, hyytelöihin ja likööriin. Tyrnimehun maku peittää hyvin alkoholin maun. Tyrnin marjoissa on erittäin runsaasti C-vitamiinia (100 grammassa marjoja on C-vitamiinia 200 - 450 mg) ja A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja. Arvokkain marjoista saatava aine on tyrniöljy, joka erottuu mehun pinnalle. Siementen öljyssä on runsaasti E-vitamiinia. Kun marjat kylmäkuivataan ja hienonnetaan jauheeksi tai puristeiksi kuoria ja siemeniä myöten , saadaan koko marja hyödynnettyä.

Lähde: puutarha.net - artikkeli ( ks. linkki)

Iitti / III                       
 Asioilla on  taipumus järjestyä                                            

TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku