Puutarha.net Keskustelut

Hevoskastanja, Aesculus

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2231743.aspx

By sausa - 29.3.2007

Kertokaapa kokemuksia hevoskastanjan leikkaamisesta. Vanhoista viesteistä löysin vähän juttua, mutta kuinka on puu on pärjännyt leikkaamisen jälkeen. Eikös kastanja vuoda mahlaa keväällä ja silloin ei kannattaisi leikata. Itse en haluaisi lainkaan leikata komeaa puuta, mutta nyt yhtiökokouksessa naapuritontin omistaja oli valitellut lehtien roskaavan hänen tonttiaan...että näin saadaan riita aikaan kun kaupunkialueella puut roskaavat naapureiden tontinkin.

By bastas - 29.3.2007

Jos hevoskastanjaa ylipäätänsä on pakko leikata niin se tapahtuu mahlavuodon takia parhaiten loppukesällä. Rakenneleikkaus tulee kuitenkin aloittaa ajoissa kun puu on nuori. Kastanjalle  ei suosita  yli 5 cm paksujen oksien poistamista.

By rooset - 6.5.2007

Uusi kasvu on taas alkanut.

By Lupiini - 16.5.2007

Viime syksynä Jarko lähetti ohionhevoskastanjan siemeniä ja nyt sieltä kasvaa kolme alkua!!!  Onko muita onnellisia kastanjan kasvattajia onnistanut?

By miukattus - 16.5.2007

Vanhempien luona tämä iso hevoskastanja  jouduttiin leikkaamaan pieneksi koska alkoi haljeta(kaksihaarainen) Toinen haara leikattiin kokonaan pois, kaikki oksat leikattiin pois ja latvaa lyhennettiin. Nämä tehtiin varmuuden vuoksi. Aika klanihan siitä tuli mutta nyt on jo toinen talvi takana ja kasvaa hienosti uudestaan.

 

By sandokan - 18.5.2007

Keräsin viime syksynä hevoskastanjan siemeniä (vai mitä pähkylöitä ovatkaan), ja kylmäkäsittelin ne kosteaan hiekkaan haudattuna. Vielä ei ole yksikään itänyt.. Olen laittanut purkkiin sisälle ja suoraan ulos, mutta mitään ei tapahdu. Lisäksi kävin vielä nyt keväällä katsomassa samasta paikkaa vieläkö löytyisi siemeniä. Pari löysin, joista yksi oli jo alkanut itämään. Laitoin sen kosteaan multaan ja kappas, sehän homehtui koko alku. Ei siis hyvältä näytä tämä minun hevoskastanjan kasvatus..apea

By tarleena - 18.5.2007

Jarkon lähettämät siemenet ei ole täällä vielä heränneet. Odottelen että vasta kesemmällä alkaa tapahtua.

By miukattus - 18.5.2007

Sellaisen jännän jutun huomasin kun noita siemeniä lojui pitkin pihaa että yhtään taimia ei koskaan missään kasvanut. Tai no siis kasvoi, mutta kompostissa  Isoja terhakkaita taimia sieltä puski joskus niin paljon että komposti näytti hevoskastanja taimistolta eikä kompostilta. Taitaa siemen vissiin pitää ilmavasta lämpöisestä maa-aineksesta.

By ruskolilja - 18.5.2007

Minullakin on Jarkolta saatuja hevoskastanjan siemeniä. Laitoin siemenet syksyllä ulos ruukkuihin ja nyt odotan taimia. Olen ollut hieman kärsimätön ja kaivelin yhtä purkkia. Siemen oli itänyt, mutta ilmeisesti ilmat on olleet viileät  joten taimi ei ole vielä mullan pinnalla.

By ruskolilja - 21.5.2007

Kaksi tomeraa hevoskastanjan alkua näkyvissä.

By tarleena - 24.5.2007

Neljä Jarkon lähettämää siementä on itänyt tähän mennessä. Täytyykin olla toosi varovainen kitkiessä ettei nypi pikku alkuja ylös (niin kävi yhdelleapea).

By Hinnes - 24.5.2007

Minulla ei ole ollut ongelmia hevoskastanjojen kasvattamisessa. Olen pitänyt sitä helppona kasvuun lähtijänä kastanjasta, ilmeisesti olen tuurilla seilannut.


Laitan syksyllä keräämäni kastanjat muovipussiin ja pussin jääkaappiin, hiukan sumuttelen vettä pussiin. Siellä ne sitten jääkaapin perällä loppuvuoden ja alkutalven viettävät, kunnes yleensä helmikuussa niissä alkaa näkyä itämisen merkkejä. Sitten laitan ne multaan.


Esim. viime syksynä keräämäni kaikki 46 hevoskastanjan siementä itivät.


Nyt ne ovet n.25-35cm korkeita taimia.  Helppoa kuin heinänteko.

By tarleena - 25.5.2007

Mukava kuulla Hinnes! Missäpäin maata kasvattelet hevoskastanjoitasi? Oletko aikaisempina vuosina onnistunut yhtä hyvin? Laitahan kuvia tämän kevään aluista, houkuttimeksi meille joilla on pihalla tulitikun mittaisia (ja näköisiä) alkuja!

By Hinnes - 25.5.2007

Kanta-Hämeessä kasvattelen hevoskastanjoita. Keräilen kastanjan siemenet(kastanjat) puistoista.


Toi muovipussi jääkaappiin talveksi on toiminut jo monta vuotta, itävyys aina lähes 100%.


Yritin joskus vuosia sitten maatuvien lehtien seassa saada niitä itämään, luin jostain lehdestä/kirjasta, mutta ei onnistunut kuin satunnaisesti. joten ryhdyin toimimaan samaan tapaan  kuin olin toiminut tammenterhojen ja pähkinäpensaan pähkinöiden kanssa. Johan rupesi homma toimimaan.

By vuokkis - 26.5.2007

Pikkuiseni selvisi ensimmäisestä talvestaan. Samalla se lähettää kevät terveisiä Kuutamolle.

By rooset - 29.5.2007Hyvä,vuokkis! Tässä tämä emo,onko tämä nyt sitten `Balkaninhevoskas

tanja`? Ikävuosia tällä puulla on ehkä n.35 v:tta.

By vuokkis - 29.5.2007

No kylläpä sitten taitaa olla niin, ettei tässä ehdi koko komeutta näkemään tällä mökillä, mutta toiveita on, olenhan ajatellut kekkuloida vielä jotain 90+ vuosiin.

By Nauhuska - 31.5.2007

Hevoskastanja kukkii, ikää lähes 30 v.

 

By Sand - 1.6.2007

Hevoskastanjan omistajien pitää olla tarkkana nyt, koska luonto-ohjelmassa (P-P Petelius juontajana) kerrottiin  jostain tuhohyöntteisestä, joka on tulossa ilmeisesti Suomeen, koska sitä on tavattu jo runsaasti Ruotsissa. Olikohan se jokin koi? Tekee puun lehdet ruskeiksi.

By huisa - 1.6.2007 Suomen ehkä pohjoisin hevoskastanja aloittelee kukintaansa Kuopion Kirkkokadulla.

By Temskukka - 2.6.2007

Outo sattuma, kun minä hölmistyin keskiviikkona kun näin hevoskastanjantaimen myynnissä ja lapussa luki että vyöhykkeelle IV saakka! Hiukan taistelin ennenkuin pääsin lähtemään sen luota, taimi yritti kärryille aivan vakavissaan.


Nyt kun katsoo tuota kukkivaa hevoskastanjaa alkaa jo kaduttamaankin...

By henttaleena - 14.6.2007

Minkä ikäisenä hevoskastanja alkaa kukkimaan? Me istutettiin Saksassa sieltä löydetty pähkinä purkkiin v. -98 ja tuotiin se mukanamme Suomeen -99. Nyt komeus on n. 2,5 metrinen, mutta yhtään kukkaa se ei ole vielä tehnyt. Tarvisiko jotain lannoitusta??

By tarleena - 14.6.2007

Meilläkin on toista kesää yli kaksimetrinen hevoskastanja ja samaa mietittiin keväällä. Koskahan alkaa kukkimaan? (Vieläkin naurattaa vanhan puolen hevos k a s t a j anaurua)

By nanikka - 14.6.2007

Lappeenrannan arboretumin mukaan: hevoskastanja kukkii vasta noin 8-10 vuoden kuluttua istuttamisesta.

By Humulus - 14.6.2007

Meillä läntisellä Uudellamaalla istutin rivin hevoskastanjia (apua, miten se taipuu? hevoskastanjoita???) 80-90-luvun taitteessa ja nyt ne ovat noin 8-10 metrin korkuisia ja eka kesä, kun kaikki puut kukkivat kunnolla. Satunnaisia kukkia on ollut parissa puussa jo muutaman vuoden. Nyt puut olivat aivan valkoisina kukista.


Kukat ovat kauniita nyt mutta sitten syssymmällä ei parane mennä pimeässä iltapisille puiden juurelle paljain jaloin. Kun kerran astuu siihen piikkipommiin, niin sen muistaa pitkään.

By Myra - 15.6.2007

En tiedä kasvaako IV-alueella, mutta täällä kolmosella on näkyvissä hevoskastanjaa. On ne vaan hienoja kukkiessaan. Nyt näin ensimmäistä kertaa Helsingissä.  Ja täällä Kuopiossakin näin jonkin kappaleen kukkia.

By vuokkis - 15.6.2007

Tarleena, tuo täytyy muistaa, kun vanhalla puolen käy. Ei taida sille puolen teidän valtikat ulottua korjaamaan.

By Hinnes - 19.6.2007

Oma kokemus,(siis lähinnä vaarilta opittu),  Hevoskastanjan kukkimisesta on; n. 15-20v menee ennenkuin hevoskastanja kukkii kunnolla.


Kun se on siemenestä kasvatettu.

By aronja - 28.6.2007

Hevoskastanja vitosvyöhykkeellä... Kovin on kituliaan näköinen.. krhm..naurua Oikeasti ei kyllä kesässään aina kummoisesti pituutta veny -mutta hengissä on!


By rooset - 10.8.2007

Balkaninhevoskastanja,tänään aamulla.

By rooset - 10.8.2007

Näitä ei ole tänävuonna montaa,mikä lie syy siihen?

By emiliah - 27.8.2007

hei!


kiinnostaisi kokeilla kasvattaa hevoskastanjaa. Tiedän lahdessa yhden puiston missä niitä kasvaa, mutta milloin piikkipallojen pitäisi olla valmiita noukittavaksi? onko lahdessa muualla kyseistä puuta kuin fellmanninpuistossa? Sain mieheltä tänään vihreän hevoskastanjan, mutta siitä ei taida saada itämään vai kannattaako yrittää ? kiitos etukäteen vastauksista. hymy
By kiurunkannus - 27.8.2007

Ainakin Lahden kaupungin sairaalan tai terv keskussairaala se taitaa nykyään olla, pihalla on hevoskastanja rivistö, kukkii kauniisti keväisin. Sieltä löydät taatusti siemeniä.


En ole kokeillut mutta kun ne piikkiset hedelmät putoilevat puusta ja piikki pallo lohkeaa  auki niin sieltä sisältä paljastuu kauniin ruskea siemen eiköhän se ihan itämiskelpoinen ole, kokeillahan aina voi.By jmi - 16.9.2007

Tunnustan nyppässeeni Lepaalta suoraan puusta tuommosen vihreän piikkipallon (ja vielä paljain käsin). Laitoin sen "kypsymään" pannuhuoneeseen ja nyt kuori onkin auennut ja sisältä löytyy ruskea siemen. Missäs vaiheessa se nyt sitten pitäisi sinne jääkaappiin tunkea, vai voisiko esim. loppusyksystä istuttaa kukkaruukkuun ja iskeä lasitetulle parvekkeelle talveksi? Vaikka taitaa tosin olla aika turha vaiva kun ei tuo edellinenkään ole ole 15 vuodessa kasvanut edes metrin mittaiseksi. Vaikka pupujusseillakin siihen saattaa olla hieman vaikutusta.

By Hinnes - 16.9.2007

Kannattaa yleensä kerätä maahan pudonneita "piikkipalloja", ne ovat varmasti tarpeeksi kypsyneitä.


Mikäli sinulla on paikka mihin kaivat ruukun maahan, on se ihan hyvä vaihtoehto siemenen talvehdittamiseen.


Myös tämä toimii,tätä itse yleensä käytän; säilytän siemenet jääkaapinperällä hieman kosteassa pussissa. Kun itäminen käynnistyy,yleensä maaliskuussa, kylvän/istutan siemenet.


Hevoskastanjantaimet ovat jäniksien/rusakoiden herkkua,joten ne kannattaa suojata, ellei sitten halua kasvattaa eksoottista ruokaa pitkäkorville.


Ps. Lepaa on ihan hieno paikka, tosin ehkä hieman "rapistumassa" mitä tulee puuvartis kasvikokeiluihin.

By MuuuMi - 16.9.2007

Minäkin haluasin hevoskastanjan pihalle mutta herra ei suostu. ei kuulemma halua niitä piikkisiä palloja pihalle.

By Hinnes - 16.9.2007

Jos siemestä kasvattaa, niin ainakin 15v. menee, ellei enemmänkin, ennenkuin ensimmäiset piikkipallot tulee pihalle ihmisten elämää pilaamaan, mikäli ne joidenkin elämää pilaa.


...Niin, jos kaupasta ostetun hevoskastanjan taimen nyt istuttaa. Tuskin ne piikkipallot enää omaa elämää haittaa. Sitten jos ja kun niitä alkaa puussa olla todella paljon, niin eiköhän puun istuttaja, ja kanssaeläjät ole jo itse mullan alla.

By jmi - 17.9.2007

Niinpä kai sitä pitäisi pysytellä jo kypsissä yksilöissä, mutta juuri sillä hetkellä ei sellaista ollut tarjolla. Ajattelin sitten tällä naisen logiikalla että poimitaanhan ne hedelmätkin raakoina, ja kypsyvät vasta matkalla hedelmätiskille, joten kai siemenkin voi kypsyttää... 


Muuten tuo jääkaappi systeemi on varmaan ihan näppärä, mutta mahtaakohan kuinka toimia tuossa omassa jääkaapissa, kun se tuppaa aina välillä vetämään jäähän? Voiko sen nyt jo iskeä sinne jääkaappiin/purkkiin maahan, vai alkaako mahdollisesti itämään liian aikaisin?


Kieltämättä aika monta vuotta tuli pupuja ruokittua ennen kuin oppi muistamaan pistää verkon ympärille. Vähälumisina talvina söivät sen lyhyemmäksi ja runsaslumisina siitä väi vähän enemmän jäljelle.

By pilvitarha - 17.9.2007

Omakohtaisesti tehokkaimmaksi koettu tapa varmistua siitä hevoskastanjan piikkipallon itävyydestä oli mennä keväällä  naapurin pihalle ja kerätä sieltä ämpäriin sopiva määrä talven yli maassa maanneita siemenöitä. Valkkasin tietysti ne, missä oli mehevimmät idut jo valmiiksi.


Ne sitten iskin maahan ja sieltäpä puskikin iloisesti pikkuiset alut esille.  Eli jos olette jostain keränneet noita piikkipalloja, niin ei ne mitään kummallisia säilöntätekniikkoja tarvitse, laittakaa pihalla jonnekin talteen ja antakaa muhia hangen alla talven yli, niinhän ne luonnostaankin tekisivät.  Hevoskastanja kun on niin hidaskasvuinen etten tiedä maksaako vaivaa esikasvatella sitä missään purkissa ikkunalla yhtään kevättä...

By Tanu - 18.9.2007

Me muuten isännän kanssa just pähkittiin pari viikkoa sitten Prahassa yhden puun juurella että mitähän halvatun miinoja nuokin on... Katse ylös ja hevoskastanjahan se. Eikähän siinä mitään, että kastanja pudottelee siemenpallukoita; meidän ihmetys oli se, että vaikka me asuttiin monta vuotta Lauttasaaressa Tallbergin puistotien piiitkän, vanhan ja upean hevoskastanjakujanteen varrella, niin kummallekaan ei ollut jäänyt mitään havaintoa niiden siementämisestä!! ?? Upeasta kukinnasta vain.
By Kiiltomato - 6.10.2007

Missä sijaitsee Mikkelin ja Jyväskylän Hevoskastanjat, onko katuosoitetta ? Kysyy nimimerkki; siemenistä kiinnostunut kieli ulkoa.

By Uni - 6.10.2007

Suomessa saa hevoskastanjalla olla hyvät olot että se alkaa vanhuuttaan (tai omasta mielestään aikuistuttuaan) tehdä siemeniä. Vähän etelämmässä ulkomailla ne tekee niistä paljon isompia ja PALJON, eikä ne silti ketään haittaa. Piikit kun ei meinaan edes ole teräviä saati kovia. Sisällä oleva siemenkuori on kova, mutta se "piikkinen" osuus on aika pehmeää ja korkkimaista. Sympaattisia palluroita


Näin ison löysin Romaniasta. (Min käsi ei oo sitten ihan kamalan iso kuitenkaan, tuon halkasija on noin 4,5 senttiä)
Ja tällaista näkyy sisälle katsottaessa. Korkkimainen pehmeä kerros on ihan sormin irrotettavissa.
Että ei nämä piikkipallot kenenkään _riesana_ kyllä voi olla naurua Ihania sydän ....tosin tuo yksilö oli pudotessaan jo vähän ehkä ylikypsä. Avasin loppuun asti ja siemen oli homeessa. Pesin tietty kädet huolellisesti tutkimuksen jälkeen. Myrkyllisiähän ne ovat tuossa vaiheessa kuitenkin.. ja minä aina kaivan kynnellä hampaankoloa oho


By iesteri - 6.10.2007

mikkelistä tai jyväskylästä en tiedä,mutta savonlinnassa on oopperapuistossa balkanin hevoskastanja,on muuten kukkiessaan upea.olis vaan käyntiä savonlinnassa näin syksyllä.

By Kiiltomato - 6.10.2007

 Kiitos Uni siemenkuvista, kyllä suomalaiset puutkin siemeniä tekevät,  kun vaan  on tarpeeksi tarkkana ko puiden kohdalla syksyisin.  Haloo Mikkeli ja Jyväskylä, olkaapa tarkkoina lenkkelillessänne Hevoskastanjoiden ohi.

By Humulus - 10.10.2007

Keräsin juuri eilen maalla ollessani ämpärillisen hevoskastanjan pähkinöitä, vai terhojakohan ne olisivat. Minulla on kuusi puuta, noin viisitoistavuotiaita ja nyt tänä kesänä eka kerran kukkivat  oikein kunnolla. Yksi puu on muuten eri paikasta hankittu jälkeenpäin ja hiukan matalampi muita. Mielenkiintoista on se, että sen pampulat ovat aivan sileit ja piikittömiä, naapuripuu taas tuottaa varsinaisia piikkipalloja.

By Euffis - 10.10.2007

Lajike-ero, Humulus, lajike-ero.....

By Humulus - 10.10.2007

Puuni ovat nyt noin 8-metrisiä, tyvestä parikymmensenttisiä. Niihin jäi aikoinaan oksia turhan alas, ajoleikkurilla ei oikein pääse niiden alta huristelemaan. Vieläköhön uskaltaisin napsia alimpia oksia pois? Jos jos napsin niin milloin, nyt vai keväällä?

 

By Gaff - 11.10.2007

Mistäspäin Helsinkiä eri hevoskastanjoita kannattaisi etsiä? "Piikkisiä" löysin Kurkimäestä, "piikittömiä" Koskelantieltä. Keräsin alkuviikota muutaman kastanjan piikittömästä lajikkeesta (piikkisessä ei paljoa ollut, ainakaan maassa asti) . En kuitenkaan tajunnut laittaa kastanjoitani heti johonkin kosteaan ja kylmään, joten en siis tiedä, ovatko mötikät enää itämiskunnossa.Joka tapauksessa kiinnostaisi etsiä lisää kastanjoita omia kylvökokeiluja varten. En aio kuitenkaan odottaa kevääseen ja lähteä puistoihin lapioimaan, joten pitäisi toimia pian...

By mai-lee - 11.10.2007

en tiedä eroavatko toisistaan mutta tanun edellä kertoman tallbergin puistotien lisäksi ainakin hesperiankatujen välisellä puistosuikaleella ja ent pääpaloaseman pihalla oikein mahtava iso yksilö. 

By Ansu75 - 12.10.2007

Minä kävin tänään keruuretkellä nummelan raitilla.. Tälläisia sain saaliiksi:;

ajattelin talvehdittaa ne kasvihuoneessa, maassa ruukuissa? Ja ekä ensimmäinen kesäkin olisi hyvä kasvaa vielä siellä ja sitten seuraava talvi, etteivät heti joudu jänön ruuaksi? Jos istuttaa niitä tuonne peltoon vasta isompana ja suojaa verkolla.

By rooset - 12.10.2007

Hyvän saaliin olet saanut,Ansu75! Laita vaan nopeasti multaam nuo "pallerot",itävyys on parempi silloin. Tuota kesäksi kasvinuoneessa kasvatusta en kylläkään oikein suosittelisi,tulee ehkä pienelle taimelle liian kuumat oltavat?


Olen muutaman vuoden aikana kasvattanut noita taimia systeemillä: Kaivan ruukun maahan,siemenen sinne multaan,harson päälle ja sen päälle vielä saviruukun nurinpäin,sekä kiven vielä painoksi. Itävyys on ollut meillä n. 99%. Seuraavan kesän ovat olleet ihan taivas alla. Kastelusta tietenkin täytyy huolehtia jos on kuiva kesä? Seuraavana syksynä olen ne yleensä jo kaivanut omille kasvupaikoilleen,eli antanut pois. (hyvä lahjaidea ,vaikka kummilapselle,tai muuten vain)

By Ansu75 - 12.10.2007

Kiitos, tänään ajattelin "mullittaa" nuo. Noita on jo sen verran monta tosiaan, että voi kokeilla erilaisia juttuja, osan laitoin kosteaan pussiin jääkaappiin, toiset vien sinne kasvariin multiin. Sit montako itää, niin voi kokeilla osan kasvaris ja osan ulkona.. Kasvarissa on puuntaimia muitakin, niiden paikka on oven lähellä, että kesä kuumilla kun tuuletetaan niin ovat siinä "viileimmällä" paikalla.

By Humulus - 12.10.2007

Poikkesin eilen Tallinnassa hampaita hoidattamassa ja satamaan päin kävelin pitkin puistojen nurmikoita. Tallinnassahan on hevoskastanjoita vähän siellä ja täällä. Keräsin isoimpia siemeniä muovipussiin sen verran kuin selkäreppuuni mahtui, saalis oli varmaan viitisen litraa.


Tietääkö joku, mitä eri lajikkeita Tallinnassa kasvaa ja missä? Muistan joskus kuulleeni, että jostain sieltä löytyy ainakin punakukkaista, mutta mistä?


Ja vielä tyhmä kysymys. Kukkasipulit osaan kyllä istuttaa oikein päin maahan, samoin perunat silmän isku, mutta onko hevoskantanjan pampulalla väliä miten päin se maahan laitetaan? Ja laitanko kevyesti multaa päälle vai annanko olla siten kuin luonnossakin, ihan vaan maan pinnalla?

By Euffis - 12.10.2007

Ansu75....naurua .. kirjaston naapurin ja Tiimarin edustanko kävit "putsaamassa"?  nauruanaurua


Onnea kasvatuspuuhiisi!

By Ansu75 - 12.10.2007

Euffis: Osan nappasin siitä Ned Kellysin terassin läheltä ja osa on sitten ihan asuinalueelta tuolta Saattokujalta.. 

By rooset - 12.10.2007

Humulus,ihan kyljelleen olen pallukat multaan työntänyt,jompaan kumpaan päähän sitten ilmestyy "idut" ja siitä se sitten lähtee kasvuun. Noin viitisensenttiä olen multaa päälle laittanut,en tiedä onko oikea syvyys,moukantuurilla vaan ovat kasvaneet

By Kiiltomato - 13.10.2007

Humulus, oisko siemenissäsi yhtään kirjeeseen mahtuvaa -kokoa ja hannisitko sellaisista muutamista luopua kieli ulkoakieli ulkoa, kysyys nimikerkki; hevoshulluksi tullut., maksaisin tilillesi lähetyskulut, tietysti.

By Piivi - 15.10.2007

Humulus, niin minäkin!!!kieli ulkoa

By Kiiltomato - 16.10.2007

Oiskohan lähtenyt uudelle siementenkeruureissulle ?

By Kiiltomato - 17.10.2007

Itse asiassa en olekaan enää kiinnostunut siemenistä, saankin Hevoskastanjan taimet valmiina alkuina.

By Humulus - 17.10.2007

Juu, Kiiltomato arvasi oikein. Olin alkuviikon Tallinnassa mutta en tällä kertaa enää kerännyt pompuloita. Juuri äsken kotiuduin ja heti tietenkin nettiin ja penttiin.


Tällä kertaa olin oikein komeasti lentokoneella ja se on muuten yllättävän edullista. Kone oli pieni 33-paikkainen potkurikone mutta meitä oli sekä mennessä että tullessa vain viisi matkustajaa. Sinne olisi mahtunut taimia paljon enemmän kuin bussiin! silmän isku

By Humulus - 17.10.2007

Lipsahti tuo edellisen viestin loppupuoli taas otsikon ulkopuolelle, oliskohan se pitänyt kirjoittaa omana viestinään johonkin muulle?


Mutta asiaan! Nyt olisi juuri oikea aika lähteä keräilyretkelle vaikka Hesperian puistoon. Its eolen sieltä joskus kerännyt ison määrän hevoskastanjan siemeniä. Joku varmaan muistaa vielä miten niiden kävi. Siemeneitä oli iso muovikassillinen ja hautasin ne mökillä hiekkaan muoviämpäriin. Ämpärin vein sitten vanhan mökin keittiön lattian alla olevaan perunakellariin. Muka kylmäkäsittelyyn. Hämmästys oli sitten suuri keväällä kun ämpäristä ei löytynyt yhtään ainoaa siementä! Hiirillä oli ollut kemut talvet mittaan.


Omat puuni olen ostanut pieninä alle metrisinä taimina noin viisitoista vuotta sitten. Kymemnisen vuotat sitten ilmeisesti peurat kävivät hankaamassa sarviaan niiden kylkeen ja pelkäsin jo, että puut kuolevat siihen paikkaan. Suojasin kuitenkin vaurioituneet kohdat balsamilla ja ilmeisesti siitä huolimatta ne selvisivät. Pari kesää kituivat ja nyt ovat täydessä kasvuvoimassa.

By Kiiltomato - 18.10.2007

Mikäs lentoyhtiö se niiiiiin edullinen onkaan, ettet voi kertoo ?

By Nuu - 18.10.2007

Nopsis, kiitos hevoskastanjan siemenestä. Se vaikutti niin tutun oloiselta että aloin oikein miettimään mistä sen tunnen...Luin tämän pentin ketjun läpi, ja sen tuloksena äsken keksin mennä "käpykorilleni" (keräsin briteissä ollessani kaikenlaisia erikoisia käpyjä talteen) ja siellähän niitä oli muutama hevoskastanjakin korin pohjalla. Ikää niillä on joko 4 tai 2 vuotta, en muista milloin ne keräsin, joten ne ehkä eivät idä enää. Kokeilen niillä kuitenkin myös. Jos haluat niitä kokeilla, "vaihtari" kyllä järjestyy

By nopsis - 18.10.2007

 Taidanpa jättää väliin, on noissa omissakin yli oman tarpeen, ainakin toistaiseksi. Ainoa hevoskastanja jonka vielä voisin haluta, on se punakukkainen.... Vaikka vannomatta paras, jokin omituinen tulee vastaan ja se onkin pakko saada!

By Kastanjatar - 23.10.2007

Kiitos ohjauksesta tähän keskustelujonoon Nuulta ja Jujitalle kiitos viestistä. Olen todellakin vihreä tällä palstalla, kuten Nuu epäilit Wink, kuten myös kaikessa puutarhan liittyvässä. Yksi vehka kotona jostain kumman syystä jaksaa kanssamme jatkaa vaikka välillä näyttää että nyt viimein on loppu tullut ....Sainkin hyviä ideoita siemenien idättämiseen. Kiitos siitä. Ajattelin kokeilla tuota kosteassa muovipussissa talven yli säilyttämistä josko se onnistuisi. Ovat jo ehtineet kuivua siemenet tässä jahkaillessani, mutta toivottavasti siitä virkoavatWinkTätä palstaa luettuani, ei heoskastanja olekaan hankala ollenkaan Suomessa kasvattaa!
By Nuu - 23.10.2007

Kastanjatar, hyvä että tietoa löysit. Olin itsekin ihan vastikään lueskellut tätä hevoskastanjaketjua, ja päätin itse tehdä sen "pussi jääkaapissa"-systeemin muutamalla, ja suoraan ulos laitan myös muutaman...kokeilun iloa ja jännitystä.  Ehkä voimme ensi keväänä  vaihtaa kokeilujemme kuulumisia täällä

By Hippi - 7.2.2008

Talviretki Hesassa poiki (puna)hevoskastanjoita. Osa oli jo yrittänyt itää, osa ei. Laitoin ne nyt multaan muhimaan. Saa nähdä onko liian aikaista. Ne, jotka eivät ole yrittänyt itää, laitan jääkaappiin odottamaan. Mikä lienee itämisaikaodotus? Kuinka nopeasti olette saaneet tuloksia? VOineenko hevoskastanjaa pitää Suomessa sisäkasvina. Täällä susirajalla se ei välttämättä ulkoilmasta tykkää.

By Paulastiina - 20.2.2008

Voi kun muistais kuukauden päästä ottaa h-kastanjan siemenet pois jääkaapista. Niille taitaa olla 4 kk kylmäkäsittely kutakuinkin sopiva ja se aika tulee täyteen 21.3. Paitsi että ulkoahan ne marraskuussa keräsin, eli olivat kylmässä jo ennen mun j-kaappianikin.
By eltsu - 20.2.2008

Hmm, minä onneton jätin hevoskastanjan pompulat ulos astiaan syksymmällä. Ne ovat sen jälkeen jäätyneet ja sulaneet muutamaan kertaan.. Onkohan niistä vielä itämään? Ovat siis ainakin saaneet kylmäkäsittelyä... Välillä vedessäkin.. ja niitä on varmaan parikymmentä, jos joku haluaa itävyyttä testata :-) Itse en halua kuin muutaman.
By Kassikäpp - 20.2.2008

Lätkäse ne maahan suoraan, kyllä sieltä keväällä pitäisi alkuja tulla Smile
By Paulastiina - 20.2.2008

Niitä on 42 kpl, eli jos itävät, eivät ainakaan kaikki jää omalle tontille, jossa yksi jo on. Siispä laitan yksitellen purkkeihin odottamaan itämistä, on sitten helpompi siirrellä uusille kasvumaille.
By Liisukka - 20.2.2008

Mullakin on muistaakseni 19 kastanjaa purkissa ulkona.
By Euffis - 20.2.2008

eltsu, heittäisitkö minua hevoskastanjalla?? Sinulta aikoinaan saamistani kahdesta taimesta toinen on maassa mökillä, toiselle kävi vähän huonommin.... mutta tietäisin paikan vielä yhdelle.

Ai niin, vaihtari!!???? Sitä edelliskertaistakin olisi sitäkin meille ihan liiankin kanssa - taaskin! Smile)
By eltsu - 20.2.2008

Euffis, ilman muuta heitän sinua vaikka useammalla kastanjalla, on sitten pelivaraa :-)

Voi jee, se vaihtari kelpaa ilman muuta! Edelliset onkin aikaa sitten käytetty...

Oletko viikonloppuna kotona? Vai haluatko tulla meille käymään, ihan kuinka vain sopii!
By Euffis - 20.2.2008

Eltsu! Tuhannesti kiitos!!! Enhän minä viikonloppuna kotona taida olla kuin vasta sunnuntaina illasta.... sinne maalle kun veri vetää ja siippa (lue: auto) vie. Itse kun en autoile, on mentävä sinne, minne viedään. Toki saat(te) tulla sunnuntai-iltakyläänkin. Tai sitten joku muu päivä, jos ja kun kaupat kutsuu...Wink)
By eltsu - 20.2.2008

Toki sopii muukin aika. Ensi viikolla? Voin vaikka soitella, jos sun numerot on ennallaan?
By Euffis - 21.2.2008

eltsu... ensi viikolla sopii ihan hyvin, ja ei ne minun numeroni ole minnekään muuttuneet..Wink)
By Paulastiina - 24.2.2008

Loppusyksyllä jääkaappiin kätkemistäni hevoskastanjan siemenistä ensimmäiset ovat pukanneet juuren näkyviin. Numero uno pääsi jo mullan seassa maitopurkin persaukseen odottamaan kelien lämpenemistä.
By Hippi - 7.3.2008

Minulla iti vajaa parikyt (puna)hevoskastanjaa. Komeita puolimetrisiä taimia ovat parin viikon kasvatuksen jälkeen. Valitettavasti vaan eivät vissiin talvehdi täällä nelosvyöhykkeen tuntumassa, vaikka Kuopiosta vissiin joku yksilö olikin bongattu. Ajattelin kokeilla sisäkasvina jokusen aikaa - kasvavathan ne palmutkin ja oliivi, mutta mieli tekisi kuitenkin kokeilla myös ulkosalla. Mikähän antaisi parhaat mahdolliset kokeiluolosuhteet. Suojaisa eteläseinusta? Ja kuinka suojattuna talvisin?
By Paulastiina - 7.3.2008

Josko pari ekaa talvea pitäisit sisällä ja sitten jättäisi ulos kun ei enää jaksa siirrellä...
By moonflower - 8.3.2008

Terveisiä vaan, Hippi,hevoskastanjametsääsi. Minun kolme siementä itivät kaikki hienosti. Pisin on 44 senttiä pitkä ja hänellä on kolme lehteä. Kiitos ja kumarrus sinulle.
By Hippi - 8.3.2008

Hieno juttu! Ne tuntuvat olevan aika itäväisiä. Melkein kaikki itivät minullakin Smile
By norma - 8.3.2008

Voisiko hevoskastanjaa kasvattaa ruukussa? Me asutaan tiellä, jota reunustaa molemminpuolin valtavat vanhat hevoskastanjarivistöt, kukinta on komeaa kesällä. Kaipa niistä voisi napata muutaman siemenöisen ja kokeilla kasvattaa? Sitten kun niitä ryhtyvät tekemään on tienvarret täynnä niitä palleroita.. En tiedä mikä lajike on kyseessä mutta kyllä ne joitain hevoskastanjoita on.

By Kassikäpp - 9.3.2008

Eikö tiellä asuminen ole vähän epäkäytännöllistä? =)) Ruukussa voi pitää korkeintaan 2 vuotta, kasvattaa senverran suuren juuriston ja talvetuskin voi olla hankalaa.
By vuokkis - 9.3.2008

Kasvatatteko te hevoskastanjoita ruukussa sisällä? Siis noin saa nopeaan kasvamaan kokoa alkuun.. Entä kun on ensin sisäkasvina, sopeutuuko sitten luontoon ulkoilma olosuhteisiin?
By norma - 9.3.2008

Kassi, melkein aattelin laittaa lisäyskommentin että no ei me nyt sentään siinä tiellä asuta...mutta en nyt laittanutkaan. Ois varmaan pitänynaurua
Talvetus voi olla hankalaa, mutta jos sen lasitetulla parvekkeella isossa ruukussa, hyvin suojattuna koittaisin saada menestymään..Voiko niitä juuria leikellä? Vai tapanko kasvin vaan..? Kun eikös bonsaikasvatuksessa leikellä juuriakin, tämä nyt olis isompi tapaus mutta silti. Kärsiikö vaan tarpeettomasti..voisinhan tietty pari vuotta kasvattaa ruukussa ja sitten siirtää vaikka mökille, jos sinne tykkäisi juurtua.

By Kassikäpp - 9.3.2008

Heh. Aika rääkiltä kuulostaa juurien leikkely. Ajattlinkin just tota, et jos on lasitettu parveke, niin siellä se voisi talvehtiakin, mutta kyllä puut kuuluu maahan, eikö? Eikös bonsaina yleensä kasvateta ainavihantia, ei hevoskastanjaa ainakaan leikellä voi...

Eräs virolainen puutarhuri sanoi kerran, että puita ei pitäisi istuttaa ulos ennenkuin 4-vuotiaina, tämä pätee ehkä arempiin lajeihin eikä jonkun ison puun roudaaminen talveksi kellariin tms. ole kaikkein herkullisimpia hommia.
By norma - 9.3.2008

Kyllähän se rääkiltä kuulostaa tuo leikkely, en ole edes bonsaikasvatuksen ystävä, pakotustahan se on. Ehkä kokeilen kasvattaa ensin ruukussa ja talvettaa partsilla ja sitten siirrän maahan joko mökille tai äitini pihalle..tai sitten unohdan koko jutun naurua (mutkun aina pitää kaikkea tunkea purkkeihin mitä eestään löytää..)

By farmari - 11.3.2008

minulla kanssa hipin kaksi koninkastanjaa on jo kivan kokoisia, kiitokset hipille niistäsilmän isku.


kaksi isoa lehteä ja kolmas tulollaan, jesskieli ulkoa. voi tätä kasvatuksen riemuahymy.

By Myra - 12.3.2008

Tutkin vanhoja hevoskastanjakeskusteluja. Kuopiossa on toinenkin, Niuvassa, mutta tuo Kirkkokadun hevoskastanja taitaa olla pohjoisempana ;-)
By Hippi - 12.3.2008

Kiitos Myra vinkistä. Täytyy ehdottamasti seuraavalla Kuopion reissulla käydä tutkailemassa tilannetta.
By Humulus - 21.3.2008

Hyvä nyrkkisääntö on, että puun juuret ulottuvat saman verran maan alla kuin oksat rungosta. Ja nyt pitäisi kaivaa kaapelioja hevoskastanjien välistä ja tuon säännön mukaan mennään selvästi juuristoalueelle. Miten mahtaa käydä? Jos joudun katkomaan paksumpia juuria, niin miten paljon puu kärsii? Ihan omasta kokemuksesta tiedän, että hevoskastanjan oksien leikkelyn kanssa on syytä olla varovainen ja harkitseva ja olettaisin saman koskevan juuristoa. Oja on pakko kaivaa silloin se on kaivettava, ei voi odottaa parempia ilmoja tai muuten sopivampaa ajankohtaa.
By Paulastiina - 21.5.2008

Tämä hipponen on lykännyt uutta kasvua tälle keväälle jo pian 30 cm eikä ole ollut millänsäkään yöpakkasista. Roikottaa lehtiänsä, mutta se lie vain rotuominaisuus. Kuvittelen (lue: toivon) sen olevan ohionhevoskastanja, Aesculus glabra.


By Imikkä - 26.5.2008

Minulla ei suostu hevoskastanjat itämään, vaikka ruukut oli ulkona kasvimaan multaan upotettuina koko talven, suojana harso eikä ruukussa seissyt vesi. Siellä ne näkyy mullassa uinailevan kiiltäväkylkisinä. Onko toivo jo menetetty? terv. nim. tahtoo kastanjan
By Nauhuska - 26.5.2008

Yritin idättää hevoskastanjan siemeniä, mutta ei onnistunut. Haravointijätteen mukana kulkeutuneet siemenet itävät (metsän laidassa) varmaan 100%:sti! Samoin kukkapenkissä kasvaa pari puun alkua (puun alla).
By Paulastiina - 26.5.2008

Mulla oli siemenet muovipussissa kourallisessa vermikuliittia jääkaapissa ja sieltä laitoin multaan sitä mukaa kun juuri alkoi työntyä siemenestä ulos. Valitettavasti vaan pari raekuuroa ja pakkaset pahoinpitelivät muutaman, jotka olin keväällä jo ennättänyt ruukuttaa ulos.
By Imikkä - 26.5.2008

No on kummallinen siemen tämä...Ehkä otan pari sitten jääkaappiin ja talvetan huonetiloissa, jos onni suo.
By Hannati82 - 29.5.2008

Löytyisikö keneltäkään ylimääräistä hevoskastanjaa minulle, vai onko niitä tähän aikaan vuodessa kenelläkään "varastossa". Vaihossa mulla ei ole mitään antaa mutta voisin siitä vähän maksaa ja postituskulut tietenkin. Oli tosi kivan näköinen puu ja sellainen sit pitäisi jostain saada. Ei malttaisi loppu kesään odottaa et sais jostain puusta kerättyä, eikä täällä meillä päin niitä kyllä ole tai ainakaan en oo ikinä missään nähnyt. Eikä viittis kuitenkaan koko suomea lähteä kiertämään siementen toivossa.
By Paulastiina - 29.5.2008

Missä päin asut? Mulla on taimia, mutta ovat jo isoissa ruukuissa ja varmaan kasvattaneet isosti juuriakin. Voisit lisätä tuonne profiiliisi vaikkapa kasvuvyöhykkeen tai maakunnan, missä vaikutat niin olisi muittenkin helpompi hahmottaa kasvuolosuhteita.

By Hannati82 - 29.5.2008

Keski-pohjanmaalla asun joten vyöhyke taitaa olla V, kasvaakohan edes täällä alueella?

By Paulastiina - 29.5.2008

Eikös Kuopiossa ainakin kasva?

By malvankukka - 1.6.2008

Kuopio onkin kolmosta, epistä kun se on hiukkasen pohjoisempana kuin meiänkylä, mutta silti ollaan nelosta...Kallavesj lämmittää.
By aronja - 1.6.2008

Hevoskastanja V-vyöhykkeellä, ei se paljon jalkojaan jatka meillä mutta ei ole henkeäänkään heittänyt. Siemenestä kasvatettu ja ikää.. jaa, yli viisi vuotta kuitenkin, veikkaan että likemmä 10 mutta korkeutta komeat n.60cmpomppivaa naurua Voi olla että jokunen vuosi vielä menee ennenkuin on niin iso että saa keinun alaoksaan ripustaa..


By sasesi - 8.6.2008

Asun itse Turussa ja tiedän monia paikkoja mistä saa komeita hevoskastanjoita ämpärikaupalla. Niitä voin lähetellä syksyllä sitten postissa niille kenellä niitä ei ole ja olisi kinnostuneita. Hankkija saa kyllä maksaa postikulut ja ehkä pientä vaivan palkkaa. Sähköpostini on sitten samir.siimes@gmail.com ja voi nyt jo kertoa jos haluaa niitä kastanjoita sitten syksyllä.

By aronja - 8.6.2008

Pohjoiseeen vaan ei taida kannattaa siirtää tainta joka on kasvunsa etelässä aloitellut, varmemmin menestyy jos kasvattaa siemenestä.. Noin kokemusten perusteella...
By sirkeli - 30.7.2008

Asun nelosvyöhykkeellä Viime keväänä, siis -07, ostin noin puolitoista metrisen taimen. Avojuurisena suoraan kylmävarastosta.Hitaasti se lähti kasvuun ja pelkäsin sen talvella kylmettyvän, Käärin sen pakkaspeiton sisään, vain käärön huipun jätin auki. Tänä keväänä otin peitteen pois vasta kun routa öli sulanut. Siinä oli mahtavat silmut, jotka heti lähti kasvuun. Se on istutettuna ritarinkannusten keskelle, koska siinä on suojainen paikka. Jos se elää ja menestyy, harvennetaan kukkia pois ympäriltä, jos ei, niin sitten vain ritarit saa kasvaa niinkuin ennenkin. Varmaan ensi talveksikin täytyy suojata.Nyt se on jo noin kaksi metrinen.

By valtsu - 30.7.2008

onnea! täällä IV itäiselläkin vyöhykkeellä kasvaa hevoskastanja, siemenestä kasvatettu. EI siis minulla, mutta kestävät ellei pakkanen tai muu nitistä kukkuu. Ottaisin kyllä itsellenikin, on se niii in kaunis kukkiessaan, miniversion kun kehittäisivät, ei rivitalopihaan mahdu iso hevoskastanja, voi harmi.allapäin

By aronja - 31.7.2008

Valtsu, ei se täällä vitosellakaan kovin isoksi kasva (ei tosin kukikaan) joten anna palaa..pomppivaa naurua Talvisuojausta ei harrasteta, lumi hoitaa sen homman -ei ole kelvannut myyrille eikä jäniksillekään.. kaikinpuolin kiva kokeiltava.

By sirkeli - 31.7.2008

Hoyabella: oletko peittänyt talveksi? Täällä meillä ei lumestakaan ole paljon apua, kun sitä tulee niin kovin vähän.

By henttaleena - 17.8.2008

En muistanutkaan, että olen tätä kukkimattomuutta jo täällä viime vuonna ihmetellyt, kun taas tänä vuonna ihmettelin... kieli ulkoa


Eli kastanja istutettiin maahan 1999 ja sitä ennen se kasvoi vuoden ruukussa, joten on nyt 10-vuotias. Ja ei kuki. Korkeus on jo n. 3 metriä ja I-vyöhykkeellä ollaan. Pitäiskö sitä lannoittaa jotenkin; miten?? Leikkaaminen ei ilmeisestikään myöskään auta/on kiellettyä?? ihmetys

By bluedreams - 5.2.2009

ei ole mikään ihme vaikka kukinta vielä viipyy... voi viedä käsitykseni mukaan jopa 15v ennen kuin innostuu kukkimaan...=(
By *David - 5.2.2009

Kyl ne osaa paleltuu tääl II/III vyöhykkeelläkin.Tutullani on 5-7v ollut H.kastanja ja se on kuollut latvasta joka vuosi eikä ole kasvanut korkeutta.Se paikka on alava ja kylmä, niin heikentää menestymistä, kannattaisi laittaa varmaakin lämpimimmälle paikalle pihaa, ja suojaan.


Mei pihala ei ole ongelmia ollut pahemmin, soraharju.Kasvattelin niitä joitakin siemenistä 2003-


Yksi mikä voisi autaa voisi olla syyslannos (Kemira) heinä-elokuussa ekan kerran sit elokuun puolevälin jälkeen ja syyskuussa, ja reilusti sitä, varmistaa todella että ne rupeaa talvehtimaan.


Mulla, aikanaan Päärynäpuut neljälajiketta viidestä paleltui joka talvi osa maata myöten.Sen jälkeen kuin annoin syyslannosta niille, niin ne eivät enää paleltuneet.

By rooset - 31.5.2009

naapurin Hevoskastanja on Iso. talo on kolmekerroksinen rintamamiestalo.(huono kuva,mutta en uskaltanut laajempaa kuvata)

By valtsu - 1.6.2009

Hevoskastanjat kukkivat Kuningaskunnassa läntisessä naapuruimaassamme viikko sitten. Ei voi kuin silmät selällään ihastella.


By valtsu - 1.6.2009

Tässä nuorehko puu kukassaan.

By valtsu - 1.6.2009

Täysikasvuinen täyttäisi parikin pientä tonttia.

By J316319184 - 4.6.2009

Kävin Pariisissa toukokuun alkupuolella ja siellä oli punertavakukkaisia ja kermanvärisiä hevoskastanjoita. Tietääkö kukaan jotain noista punakukkaisista? Saisiko niitä ja kasvaisivatko pääkaupunkisuedulla?


By mai-lee - 4.6.2009

punahevoskastanjasta löytyi tämmöinen tieto. ja tämä myös. esim soitto ao taimistoihin taitaisi auttaa...

By *David - 15.6.2009

Mulla on yksi Punahevoskastanja Aesculus x carnea


Ostin sen 2v sitten http://www.kukkatalo.fi/haku.asp?show=1 

By J316319184 - 15.6.2009

Hei.


Kiitos vastauksista. Olen soitellut puutarhoja läpi ja tänä vuonna ei niitä saa. Ainoa oli Joutsenon lähellä oleva puutarha, jossa on 4 cm korkeita taimia. Jänikset olivat syöneet ihan kaikki, mutta lähtivät kuitenkin kasvamaan. Ainoa ongelma on, etteivät osanneet sanoa lajiketta. Kukan väri voi olla vaalea tai tummempi punainen.


Pirilän Kukkatalon sivuilta löytyy ko. taimi, mutta todellisuudessa sitä ei tänä vuonna ole myytävänä. Ainoastaan tavallista lajiketta löytyy, niinkuin Puutarha Backaksestakin.


Taitaa jäädä unelmaksi....


 


 

By Puutarhahobitti - 5.7.2009

Meillä on valtava 50 vuotta vanha hevoskastanja Tampereella, jonka rinnalla toi kolmevitonen puu näyttää ihan hontelolta pojanklopilta. hymy Viimeisenä kahtena kesänä siitä on revennyt kesämyrskyssä pari isoa oksaa, ja pelkäämme koko puun puolesta. Vaikuttaa siltä, että se on kasvanut liian isoksi itselleen, eikä yhtään auta että 45 vuotta tuulensuojana ollut mänty kaadettiin naapurin puolelta viime vuonna. Ketjun alussa joku puhui hevoskastanjan "alasleikkauksesta", jonka jälkeen puu oli alkanut kasvamaan. Onko muilla kokemuksia vastaavasta? Haluaisimme kovasta puun pelastaa, siihen ihastuttiin jo ennen tätä taloa..

By *David - 6.7.2009

Hevoskastanjat kannattas olla suojattu muillapuilla, niiden oksat repeää kovemmassatuulessa helposti, jo 15- nuoretpuutkin katkeilee helposti, nähty on livenä. Niiden rakenne on ilmeisesti heikko.

By Puutarhahobitti - 6.7.2009

Jep, puuaines on todella pehmeää. Myrskytuhoja raivatessa melko paksunkin oksan saa poikki ihan käsin. Onko sitten niin että 50 vuotias puu on jo tiensä päässä? surullinen

By Ahdekaunokki - 7.7.2009

Tuossa viime keväänä tv:ssa pyörineessä ruotsalaisessa 'Piha kuntoon' (Söderläge) puutarhaohjelmassa kerrottiin, että Ruotsissa hevoskastanjoissa on havaittu jotakin tautia, joka uhkaa lähivuosina ja vuosikymmeninä tappaa valtavat määrät kansankodin vanhoja hevoskastanjapuita ja -puistoja.
By valtsu - 7.7.2009

Zipuli kertoo hevoskastanjan taudit ketjussa, että Cameraria ohridella -koi uhkaa hevoskastanjoita. Berliinissä sitä oli jo 2003 syksyllä siinä määrin, että jaettiin esitteitä ja ohjeita kuinka toimia.

By *David - 8.7.2009

Touhon (koihin/mikroon) voi mennä vielä vuosia ennenkuin on vakituista kantaa, vaeltajia on tavattu Suomesta. Lainaten Irviniä....laps Suomeen ällös, päästä muita, sä maahas ihaaanaan.,,,,,,By Lulu - 10.7.2009

Minulla on noin 20 vuotta sitten Ruotsista tuotu (siemenestä kasvatettu) hevoskastaja. On alkanut kukkimaan vasta muutama (3-4) vuotta sitten. Kukinnan jälkeen tulee vihreitä pallonmuotoisia, piikikkäitä siemeniä. Sitten putoavat maahan koko kukintaoksan kanssa. Näistäkö saan kasvatettua uusia? Mikseivät pysy puussa, kunnes ovat kovia ruskeakuorisia, kuten esim. Hgin Hesperianpuistossa? Vai ovatko jotain eri lajia???
By Kassikäpp - 10.7.2009

Kyllä ne putoavat vihreinäkin Smile Siemen on kypsä, kun piikkikuori on ruskea ja avautuu, sen jälkeen mollukan voi kylvää.
By Lulu - 11.7.2009

Avautuuko se nyt sitten itsestään, vai mitä pitää tehdä? Ne pudonneet ovat vihreitä, pieniä pallukoita. Lähetän huomenna kuvan. Nyt oli tuosta koneesta TAAS kerran akku lopussa!
By Lulu - 11.7.2009

Tässä kunnossa ne ovat, kun jo putoavat puusta:


By Kassikäpp - 11.7.2009

Joo, kypsyy...kuori muuttuu ruskeaksi ja avautuu vähän.
By *David - 12.7.2009

Ja,,,,,,,,,,,,,,,syksyllä kun ne tippuvat alas niin noi vihreetpiikkiset kuoret halkeilee ja sisällä on 2-3cm ruskea ns. pähkinä, ne ei saa kuivua. Vaan ne kannattaa kylvää syksyllä suoraan maahan. 5-7cm syvyyteen. Niin ne saavat ns. kylmäkäsittelyn samalla.

By Kassikäpp - 12.7.2009

Lulu, katso edellinen viestini, KUN piikkikuori avautuu, "siemen" on kypsä. Laita se maahan tai ruukkuun ja odota vähintään puoli vuotta. Et maininnut kasvuvyöhykettä Ruotsissa, mutta yleensä hevoskastanjat Suomen oloissa toistaiseksi suositellaan vyöhykkeille 1b-2? . Kyseessä ei ole täällä luontaisesti kasvava ja viihtyvä puu.
By Lulu - 20.7.2009

Kiitos!

Jos nyt vieläkään ymmärsin, niin vaikka ne putosivat jo nyt puusta ne vielä kypsyvät, joten törkkään ne nyt multaan.

By arporaattori - 20.7.2009

Hevoskastanja menestyy Suomessa hyvin vain Etelä-Suomessa ja täälläkin Suomen puu ja pensaskasvion mukaan ravinteisissa, tuoreissa rinne ja laaksometsissä ja se kasvaa luonnossa Balkanílla. Siten meillä kasvupaikan pitää olla suotuisa. Klaukkalassa kunta istutti urheilukentän laitaan jäykkään savimaahan avoimelle paikalle liki kymmenen puuta, ennustin että eivät elä pitkään ja näin kävi.


Onhan se kaunis puu ja siksi sitä kokeillaan paljon. Sillä on vielä sama kasvutapa kuin jalopähkinällä, vuosikasvu on pitkä ja paljas ilman välioksia. Siten siitä tulee leveäkasvuinen ja ei ehkä mahdu pieneen tilaan ilman nuorien versojen lyhennystä säännöllisesti.


Täällä varmaan joillain on suureksi kasvaneita puita pohjoisempanakin, siitä olisi hyödyllistä saada tietoa kasvupaikasta ja -maaperästä.

By vuokkis - 20.7.2009

Voisiko Hevoskastanjaa lannoittaa ja miten? kesällä, entä syksyllä?

Minulla on melkoisen kitulias tuo muutaman vuoden ikäinen taimi. Tuosta maan ravinteikkudesta luettuani, tuli mieleen, että on melko köyhä maa sillä tuossa.Tekeekö miten isot juuret siihen kokoonsa verrattuna, eli oiskos mahdollista vielä vaihtaa sen paikkaa ilman, että juuret vaurioituu?
By Puutarhakeiju - 20.7.2009

Äidin pihalla kasvaa kaksi valtavan kokoista hevoskastanjaa, joiden kukinta on aivan upea. Alkuvuosina kasvoivat tosi hitaasti. Toisen paikkaakin vaihdettiin sen ollessa alle parimetrinen ja sen jälkeen innostui kasvamaan. Äiti on heitellyt siemeniä aidan yli samaan kasaan syksyllä haravoitujen lehtien kanssa ja kasassa kasvaa useita uusia hevoskastanjoita. Eli aika helpolla lähtevät kasvamaan.

By rooset - 20.7.2009

Vuokkis,voi varmaankin vielä syksyllä sen siirtää parempaan paikkaan.
By vuokkis - 20.7.2009

Kiitos Kuutamo. Jos minä vielä hieman syyslannoitetta sille annan ennen siirtoa?. Teen sitten sille tosi suuren kuopan( mitä nyt omin kätösin jaksan kaivaa ) ja laitan oikein kunnon multaa täyteen.. BigGrin

By viherpeukalo - 20.7.2009

Olosuhteisiin nähden meillä on reipas hevoskastanaja. Sain sen vuosi sitten Hortukselta ja kasvoi iloisesti viime kesän ja tämän kevään, kunnes mies leikkasi sen nurin nurmikkoa leikatessaan. Siirsin jäänteet toiseen paikkaan ja ajattelin, että meni se nyt. Mutta, sieltähän tuo on kasvattanut lehtiä ja aikonee päästä entiseen kokoonsa.


Samoin kävi kahdelle pensashanhikille, grr... niin

By vuokkis - 20.7.2009

Mies ja ruohonleikkuri on paha yhdistelmä! Minä "viisaana" laitoin valkoisia putkia merkiksi, missä jotain tärkeää kasvaa.. No Jälkikasvu myös tykkäsi niistä ja otti ne taistelukepeiksi. Siis TAAs mies leikkaa kaiken.. "kun ei ollut niitä merkkejäkään"


Sorry, tämä nyt täällä temppuilee.. Ei suostunut lataamaan viestiä, ja sitten paukasi kolmeen kertaan saman.. oi voi.. nuo punaiset viivat..

By viherpeukalo - 20.7.2009

Joo, paha yhdistelmä on mies ja leikkuri. Mulle kans sanottiin, että ei hän tiiä, mitä missäkin kasvaa, kun ei ollut tikkuja merkkinä. Ihmettelin siinä, että miten sinä liikut sen leikkurin kanssa, et eteesi katsele. Nyt laitoin korkeat kepit jokaisen varjeltavan kasvin viereen.
By iesteri - 20.7.2009

savonlinnan oopperapuistossa kasvaa todella suuri ja kauniin muotoinen balkaninhevoskastanja!minulla on sen poikasia kolme!eivät ole ulkona talvehtineet!maaperästä en osaa sanoa.
By rooset - 20.7.2009

Kurjuuden kurjuus,Vuokkis,just kun sen piti saada syyslannoitettakin. (en ole antanut miehelleni enää aikoihin leikkuria,monta kaunista hostaa meni,pois)

By vuokkis - 20.7.2009

Hei, väärä hälytys.. Ei siis nyt enää mennyt poikki.. aiemmin.. ja muitakin.. Nyt hänellä on tehty suoja-kaulus vanhasta autonrenkaasta. Ei ole siis ruohoa lähellä. Sitten vielä varmuuden vuoksi on kädestäpitäen käyty katsomassa ja tutustumassa tähän suureen ihmeeseen, joka kukkii sitten jollekkin tuntemattomalle. Ei sitä ehdi itse nähdä, ellei vielä 100.v. kuljeskele täällä pirtsakkana.
By *David - 20.7.2009

Luulisi tuon Hevoskastanjan talvehtivan I-II vyöhykkeillä, ilman syyslannostakin, jos ei asu ns. kylmillä paikoilla. Mä oon II/III enkö ole antanut Balkkaninhevoskastanjalle? mitään syyslannosta, ainoastaan Punakukkaiselle Hevoskastanjalle (carnea)olen antanut syyslannosta.


Toi Vuokkis ym,,,Hevoskastanja kun istuttaa niin se on 2-3v hidaskasvuinen kun kasvattelee juuriaan.Touko-kesäkuussa, olen antanut typpipitosta lannosta 2-3kertaa, ei sit enää heinäkuussa.Siirsin parivuotta sitten lapiolla paljasjuurisen Hevoskastanjan toiseen paikkaan 4m korkea. Se onnistuu hyvin kun on lepotilassa aikaisin keväällä heti maan sulettua tai myöhään syksyllä, kun on tiputtanut lehtensä.

By Hania - 20.7.2009

David, mistä oot hankkinu sen carnean, oliko kallis?
By Paulastiina - 20.7.2009

Mulla on ohionhevoskastanja, joka asuu vanhassa hevonpaksakasan pohjassa hiesusaven päällä eikä sitä ole suojattu tai lannoitettu sen kummemmin kuin muitakaan pihani rehuja. Kolme talvea on takanansa.
By Hania - 20.7.2009

Mulla on tavallinen Balkaninhevoskastanja, nokialaisesta siemenestä kasvanut. Myöskin kolme talvea meillä ollut, joista ensimmäisen valeessa. Jankkosaven päällä kohopenkissä talvehtinu hyvin, tosin kasvaa pensasmaisena
By *David - 23.7.2009


Toi puu siirretty isona lepotilassa toiseenpaikkaan ks.lapio. Hania ,,,sen carnean ostin Pirilän kukkatalosta syksyllä alemyynnistä.


By Hania - 25.7.2009

Ilmeisen hyvin onnistunu siirto! Sen takia kysyin, kun en ole täälläpäin carneaa nähnyt myynnissä
By eltsu - 31.7.2009

TULLA! Vauvat lähtevät n. 10 min. kuluttua, arvioitu laskeutumisaika Toijalassa n. 11.30. Tarkennettu aika matkan varrelta :-)
By Puunainen - 9.8.2009

Olisikohan näistä toivoa saada uusi pihapuu aikaan? Kouvolasta puiston nurmikosta keräsin kypsytettäviksi, ovat vaan jotenkin kärsineen näköisiä jo valmiiksi.


By Kassikäpp - 9.8.2009

Miksei? Ihan normaalin näköisiä siemenkotia.
By Puunainen - 10.8.2009

Hyvä niin. Minä kun en noista suurkaupunkien puiden tuotoksista ymmärrä. Wink
By Imikkä - 10.8.2009

Sain Ellikseltä (kiitos!) tämän hvk-vauvan, jonka ylpeänä pistin meidän sisääntuloportin luo, mutta se närkästyi istutuksesta ja rusketti lehdet. Luulin jo että vainaita tuli. Nyt se puskeekin uutta lehteä. Olen hiukan huolissani talvehtimisesta. Ettei vaan taimi luulisi että kevät on?


Pitäsikö minun kaivaa se purkkiin ja viedä sisälle talveksi? Vai onko toivoa talvehtimisesta?

By Puunainen - 10.8.2009

Olisikohan syyslannoksen antamisesta apua?
By Weikko - 10.8.2009

On.
By Imikkä - 10.8.2009

Kiitos, eipäs juolahtanut mieleenkään! Tuli kauppaan taas asiaa.
By Puunainen - 11.10.2009

Nyt on kaikki kastanjansiemenet jääkaapissa pussissa talvehtimassa. Saa nähdä miten onnistuu.
By Alcearosea - 4.1.2010

Keräsin syksyllä myöhään hevoskastanjoita ja unohdin ne sitten muun hössötyksen vuoksi huoneen lämpöön ja nyt löysin ne. Vieläköhän niistä on johonkin? Ehtisikö ne vielä kylmäkäsitellä jääkaapissa? Maahan niitä ei tässä vaiheessa saa. Vai ovatko kenties kuivuneet pilalle? Voiko niitä siinä tapauksessa herätellä kastelemalla ja sitten kylmäkäsittelyllä?
By eltsu - 5.1.2010

En tiiä meneekö ihan pieleen ohje, mutta: laita muutama ruukkuun ja pidä kosteana ja suht lämpimässä. Jos itää, niin hyvä juttu, jos ei idä, niin nakkaa loput pihalle lehtikompostiin keväällä (saattaa olla taimimetsä kompostissa syksyllä).

Kokeile vaikka kylmäkäsittelyä viikko-kaksi jääkaapissa osalla kastanjoista ennen ruukkuun laittoa. Tuskin ne vielä kuivia on.By Alcearosea - 9.1.2010

Kiitos! kukkais pyöritystä Siemenkasvatus on aina yllätyksellistä. Välillä ns. helpot lajit eivät lähde millään kasvuun ja vaikeat taas joskus yllättävän helposti. Saa nähdä, kuinka tässä käy.

By mumimyy - 9.1.2010

Siemenet eivät kestä kuivausta tai pitkäaikaista varastointia. Niitä voi säilyttää kosteassa, ilmavassa väliaineessa, esimerkiksi rahkasammalen seassa, kunnes ne alkavat itää.
Jylsijöiden helkkua. Suojattava
kylmäkäsittely: Siemeniä säilytetään kostutetussa (ei märässä) väliaineessa 0–5 °C lämpötilassa mainitun ajan verran. Kylmäkäsittely voidaan korvata syyskylvöllä ulos avomalle. Siemeniä ei pidä pakastaa, sillä jäätyminen rikkoo siemenet 120vrk pidetään kylmäkäsittelyssä
Kylmässä ja kosteassa väliaineessa säilyy n. 12 kk. Ennemmin tai myöhemmin alkaa itää jo varastossa. Siemenestä itää ensin vahva paalujuuri, joka tarvitsee syvän kylvöastian.
Tässä Mutialan ohje hevoskastajan kylvöön
By trekooli - 9.1.2010

Tämä ei mitenkään liity hevoskastanjan kasvatukseen, mutta otan sitä homeopaattisena valmisteena palelemiseen(sisäiseen kylmyyteen, johon eivät vaatteet auta yhtään). Tulevaisuus näyttää, auttaako
By Alcearosea - 9.1.2010

Ahaa, mielenkiintoista. En tiennytkään, että kastanjaa käytetään myös homeopaattisesti.
By iesteri - 10.1.2010

minun hevoskastanjaan iski joku tauti viime kesänä,kasvatti lehtiruusukkeen ja parin viikon päästä ne lehdet mustui.näin jatkui pakkasiin asti.kyllä minä laitoin sen kasvihuoneeseen talvehtimaan,mutta paljoa en odota!
By Alcearosea - 10.1.2010

Ehkäpä kasvattaa kunnon lehdet ensi kesänä. =)
By merlin - 10.1.2010

Polvenkorkuinen hevoskastanjani viime toukokuussa.


By Alcearosea - 11.1.2010

ihmetys Söötti. sydän Siitä se pinnistelee isoksi.

By mai-lee - 15.3.2010

syksyllä kadun varrelta kerätyistä ja jääkaappiin kostean talouspaperin kanssa pakkaspurkkiin jemmatuista neljästä hevoskastanjan "pähkinästä" ensimmäinen on työntänyt esiin parisenttisen sirkkajuuren. - istutuspuuhiinkin joudun, vaikka tämän piti olla vain kylvöpäivä
By bellis1 - 16.3.2010

Onko nyt niin, että hevoskastanjan "siemen", jonka laitoin syksyllä lehtikasan alle pihamaalle, ei ehkä olekaan kestänyt talvea, vaan onkin jäätynyt ja menetetty?
By ramses - 16.3.2010

Hevoskastanja lisääntyy kyllä suotuisissa oloissa ihan suhteellisen hyvin siemenistä, joten en näe syytä miksi siemen olisi menetetty. Olet toiminut ihan oikein. Hevoskastanjahan talvehtii ihan nätisti ainakin tänne III-vyöhykkeelle asti. Tosin suojaaminen voi olla tarpeen muutamina ensimmäisinä talvina, sillä nuori taimi on altis pakkastuhoille (ja maistuu hyvin jänösille, valitettavasti).
By mai-lee - 21.3.2010

ei paha "herätys" sunnuntain kunniaksi. maanantaina olutmukiin piilotettu hevoskastanjan aihio kurkkiin mullasta...
By annemamma - 21.3.2010

Voi tätä onnenpäivää... vuosikaudet olen yrittänyt kasvattaa Hevoskastanjaa siemenestä. Siemeniä on kerätty ainakin Tallinnasta, Budabestistä, Kotkan Sapokasta ja täältä etelärannikolta.

Ikinä, koskaan, ei yksikään itänyt. Kylvin niitä maahan, purkkeihin ulos ja sisälle, kompostin sisälle ja päälle... ei, ei onnistunut! Viime syksynä päätin kokeilla vihonviimeisen kerran. Laitoin siemenet pussiin jääkaappiin ja vähän vettä päälle. Kun mitään ei tapahtunut lisäsin vuodenvaihteessa pussiin multaa ja lisää vettä. Ei mitään!

Kyllästyneenä koko hommaan (ja ihmettelyihin pussin sisällöstä) kipasin kaikki muovipurkkiin ja lisäsin kuivaa multaa päälle. JA NYT HE OVAT ITÄNEET. Siellä vieri vieressä ja päällekäin ja sekaisin juuria ja ruskeilta myhkylöitä... jess. Vielä kun saisi ne irti toisistaan ja koulittua omiin ruukkuihinsa.
By mai-lee - 24.3.2010

kaksi seuraavaa on nyt päässyt omiin koffilaisiinsa. viimeinen vielä nukkuu.

sinä annemamma saatkin kokonaisen hevoskastanjametsikön. meidän kylä saa noista kolmesta vain katseenvangitsija puita, kunhan keksimme, minne ne istutamme... (yksi vielä pieni meillä jo onkin. pitääkin yrittää kysellä kuka sen aikoinaan on kasvatellut ja mistä siemenen hankkinut)
By Puunainen - 24.3.2010

Ei tullut meille kastanjan taimia. Muistin tänään vasta että ne olivat jääkaapin pakastelokeron perillä, ja kun katselin sinne niin homeessahan nuo mokomat.
By annemamma - 30.3.2010

Tällä hetkellä yhteensä 18 Hevoskastanjaa tulossa ...  huh huh. Kuvassa osa yläkerran kirjahyllyn päällä kattoikkunan alla.
By mai-lee - 30.3.2010

kiitos kuvasta. tiedänpä nyt, että omani on varsin mallikas. - ensimmäinen näyttää juuri tuommoiselta - kaksi isoa lehteä ja kaksi pientä, toinen on lenksuna tulossa mullasta ylös, kolmannesta ei vielä näy mitään ja se neljäs möllöttää edelleen "jääpissä"
By Imikkä - 31.3.2010

Annemamma sulla on pienen metsän alku! Vau, mulla ei ole vielä koskaan onnistunut. Onneksi olkoon!Eräs penttiläinen (kiitos vielä kerran) toimitti mulle viime kesänä 2 tainta. Saapas nähdä miten talvi on niiltä sujunut.
By mai-lee - 6.4.2010

ei möllötä neljäs enää. sirkkajuuri on jo pitkällä, kun äsken purkkiin kurkkasin. huomenna laitan mukiin.
kahdesta edellisestä toinen on jo yhtä komia kuin ensimmäinen mutta toinen ei suostu kasvamaan. kirkkaan mukin läpi näkee, että paljon on juuria mutta vartta ei vaan kuulu pintaan.

edit - kibu...? minuako kehotit alkamaan kätilöksi? - kuopsutin mullan pintaa tuon juttuni jälkeen; kaverilla on vartta yli 20 cm ja kaksi lehteä ja tältä löytyi vaivainen 2 cm. ehkä se sieltä, kun antaa rauhassa miettiä viittiskö oikeasti ollenkaan:-)
By Nuu - 6.4.2010

Onkohan se ihan kirkossa kuulutettu että muutamia vuosia vanha hevoskastanjan siemen ei idä, kellään kokemuksia "ihmeitämisestä"? Syksyllä laitoin potteihin muutamia vanhoja siemeniä ja potit hautasin ulos multaan. Kannattaakko toiveita elätellä vai onko tosiaan niin että vain tuore siemen itää?
By kibu... - 6.4.2010

auta vähän, "pihtisynnytys"
By Nuu - 6.4.2010

meinaatko kibu että siemen kannattaisi kaivaa potista ja rikkoa sen kuori ? Niitä oli kaksi tai kolme siementä, voisihan tuota yrittää yhdelle vaikka tehdä, jos siis rikkomista meinasit? Oletko sitä mieltä että muuten ne ei idä omineen?
By kibu... - 6.4.2010

mai-leelle tarkoitin viestin Smile
Nuu, laita omasi jääkaappiin muovipussissa tekeytymään, eihän se ota jos ei annakaan
By Nuu - 6.4.2010

Eikös ne tuolla ulkona mullassa talven yli aikansa vietettyään ja edelleen jatkaessa viileässä märkyydessään saa ihan vastaavan käsittelyn kuin jääkaapissa muovipussissa, näin olettaisin. Katson mitä tapahtuu ulkosalla vai tapahtuuko mitään.
By kibu... - 6.4.2010

...mitään sit jos ulkona ovat Smile
By SariW - 11.4.2010

Sain viime syksynä tuttuni kompostissa "alkunsa saaneita" hevoskastanjan taimia (n. 20 cm korkeita). Syksyllä nakkasin jokaisen pikkupuun ruukkuihin ja siinä talvehtivat. Nyt niissä näkyy nuppuja, jes!!Neljä istutin maahan. Saa nähdä miten ne lähtevät kasvuun. Toivottavasti eivät paleltuisi, sillä osan jouduin istuttamaan pellon viereen aukealle paikalle. Eikös nämä puut olekin kylmänarkoja?
By mai-lee - 11.4.2010

nuppuja? ei kai sentään... silmuja veikkaisin. tai kun puusta puhutaan - hiirenkorvia.
By SariW - 11.4.2010

Joo siis tietenkin silmuja. Meni senat sakaisin....  Kukissa on nuput, tiedän!!!
By Elviiratar - 13.4.2010

Onkohan tämä ketju nyt oikea paikka kysyä tälläistä, toivottavasti...


Mutta siis meillä on talon entinen omistaja istuttanut pihaan kaksi hevoskastanjaa. Piha ollut pitkälti luonnontilassa, mäntypuistikkoinen.

Nyt olemme pihaa raivailleet, mäntyjä kaadettu ja siistitty aluetta. Nyt sitten nuo kaksi kastanjaa ovat vain aivan hassusti keskellä tonttia tavallaan. Molemmat taimet ovat melko matalia vielä, mutta kun kasvavat ovat kyllä taas varjostamassa koko pihaa hassusti.

Eli kysymys kuuluukin, voinko siirtää ne toiseen paikkaan vai kärsivätkö siirrosta? Mitä pitäisi huomioida?
By ramses - 13.4.2010

Siirto on ihan hyvä tehdä nyt keväällä kun routa maasta sulaa, ettei kasvu ole vielä lähenyt vauhtiin. Kastele maa hyvin ennen kaivamista, ota mukaan mahdollisimman iso juuripaakku (vältä rikkomasta paakkua) ja tee uuteen paikkaan kunnollinen pohjamaan kunnostus (varmista että routa on sulanut myös uudesta paikasta)! Vähintään 50cm:n syvyinen ja 80-100cm leveältä alalta kunnostetaan pohjamaa hyvällä mullalla.Riippuen tietenkin juuripaakun koosta, ala voi olla siis isompikin sen mukaisesti.Pienet hevoskanstanjan taimet kannattaa myös suojata jänisverkolla talveksi, meillä ainakin ovat maistuneet hyvin jänösille WinkHuolehdi runsaasta kastelusta, varsinkin sitten kun kevätkosteus maasta haihtuu.
By mai-lee - 16.4.2010

neljäskin mötikkä on nyt ehtinyt kasvattaa 15 senttisen varren ja ensimmäiset lehdet ovat avautumassa. - se yksi 2 senttinen ei sitten ollut elinkelpoinen; purkki oli kyllä puolillaan komeita juuria mutta varsi ei mihinkään kasvanut. biojätteisiin purkillisen juuri kippasin. sääli sinänsä, kun kuitenkin niin kovasti yritti...
By bluedreams - 24.4.2010

hoittaan tässä, jos sattuisi jollaine olemaan ekstraa siemenestä lisättyä punaista hevoskastanjaa... vaihtarina voisi saada aitoa kastanjaa (kaiketi Castanea molissimaa)... on näes itäneet täällä oikein urakalla!! :O)
By Humulus - 1.5.2010

Minä istutin kaksikymmentä vuotta sitten kuusi hevoskastanjaa riviin tontin reunalle näkö- ja tuulisuojaksi ja nyt se on jo aika komean näköinen kasvusto. Yhden jouduin kymmenkunta vuotta sitten jonkin sienen vuoksi uusimaan mutta sekin on jo melkein kasvanut koossa muut kiinni.Toissa kesänä yksi puista alkoi murjottaa, kasvatti muita pienemmät lehdet ja pudotti nekin sitten aikaisemmin kuin muut. Viime kesänä sama juttu mutta pahempana ja nyt näyttää siltä, että se on lopullisesti kuollut. Pakko se on kaataa pois ja istuttaa uusi tilalle. Tiedän, että samaan paikkaan ei uutta puuta heti pitäisi istuttaa mutta näin aion kuitenkin tehdä. Kaivan vanhat juuret pois ja vaihdan niin paljon maata kuin vaan jaksan ja pystyn.Onko hevoskanjoilla jotain sellaisia tauteja, esimerkiksi omia erikoistuneita sieniä, jotka vosiivat levitä koko rivistöön?
By mai-lee - 1.5.2010

cameraria ohridella-niminen ötö on vaivannut hevoskastanjoita etelämpänä jo pitkään. liekö ehtinyt meille asti?
zibuli - kastanjamiinaajakoiksi sanotaan meillä...
By Zibuli - 1.5.2010

Humuluksen puun oireet eivät minusta kuulosta mai-leen mainitseman leaf minerin (mikä lie suomeksi) uhrilta. Se tappaa paljon hitaammin, jos nyt yleensä on tappaakseen, ja leviäisi varmastikin kaikkiin puihin kerralla (ruskettaa lehdet jo keskikesällä). Olisiko kuitenkin joku sieni? Toivottavasti muut säästyvät.
By Humulus - 23.5.2010

Niin siinä kävi, että se sairastava hevoskastanjani ei enää vironnut henkiin. Muutama pikkuriikkinen vihreä lehti ilmestyi pariin oksaan, ei muuta. Raskain sydämin teroitin moottorisahan ja laitoin puun palasiksi. Ja niin kun minä olin sitä hoivannut ja hyysännyt kohta parikymmentä vuotta.
By eltsu - 23.5.2010

Voi kurja :-( Harmi menettää noin pitkäikäinen "kaveri".
By Humulus - 24.5.2010

Puurivissä on nyt ammottava aukko, joka pitää jollain tavalla korjata. Tiedän, että uutta puuta ei heti pitäisi siihen istuttaa mutta ajattelin kuitenkin kaivaa kannon pois ja repiä mahdollisimman paljon juuria ja lopuksi vaihtaa uudet maat kuoppaan.Puun pitäisi olla aika suuri (ja kallis, valitettavasti). Ajattelin, että samalla voisin vaihtaa lajia sen verran, että jospa jostain löytäisi vaikkapa punakukkaisen muodon. Mistähän kannattaisi kysellä?
By scaleo - 2.6.2010

Voiko Hevoskastanja menestyä kolmoisvyöhykkeellä? Saimme pienen hevoskastanjan taimen, noin vaj.kymmenen senttiä korkea tällähetkellä. Kasvaa 10 sm halkaisijaltaan olevassa muovipurkissa...miten jatko tästä eteenpäin? Vaihdammeko isompaan purkkiin, vai istutammeko jo maahan vai mitä teemme?Vai vaatiiko se vielä talvetuksen viileässä varastossa?
Puista ei ole järin kokemuksia!
By *David - 2.6.2010


Riippuu paikkakunnasta? III vyöhyke on aika laaja?
Ja monien pihalla on lämpimiä ja kylmiä paikkoja.
By scaleo - 3.6.2010

Olen aikalailla etelärajalla. Mutta siis voiko sen jo maahan istuttaa vai voiko jopa talvehtia vielä tuossa ruukussa, joka tosin olikin saviruukku, eikä muovi sellainenSmile
En haluaisi tappaa pikkutainta väärällä hoidolla, jos vaikka menestyisikin pihallani.
By Sienestäjä - 3.6.2010

En oo koskaan onnistunu kasvattamaan hevoskastanjaa BigGrin Ei se siemen koskaan idä. Onko sillä mitään väliä kuinka syvälle multaan sen työntää ja miten päin?
By Paulastiina - 4.6.2010

Suunnan ei ole väliä. Hyvä konsti on laittaa siemenet syksyllä jääkaappiin vaikka kostean hiekan sekaan ja sitten kun siemenestä alkaa työntyä juuri esiin, voi sen ottaa lämpöön ja valoon ja laittaa multaan. Toinen vaihtoehto on kerätä siemenet lehtikasan alle syksyllä haravoidessa.
By Kaarna - 16.8.2010

Pitääkö hevoskastanjan varren alaosasta katkoa pikkuiset oksat pois vai antaa olla ja milloin on paras leikkuu aika jos ne täytyy poistaa.
By Paulastiina - 16.8.2010

Minä olen antanut olla uskoen, että ne siitä aikanaan karsiintuvat omin päin.
By Pisamakello - 16.8.2010

Sienestäjä: laitoin hevoskastanjan siemeniä sekä suoraan maahan että muoviruukkuihin viime syksynä. Kastanjat jätin aika pintaan. Ruukkuja en kaivanut maahan, vaan peittelin purkin pinnan kuivilla lehdillä. Keväällä huomasin, että maasta kastanjat oli kaivettu ja syöty. Purkeista otin keväällä lehdet pois ja moni kastanjoista lähti itämään. Nyt olisi syksyllä tarkoitus laittaa hevoskastanjan alut maahan.
By Yxvaan - 1.9.2010

Hevoskastanja on pupujen ja rusakoiden herkkua!
By Yxvaan - 1.9.2010

Vilukko ja Maizu, eilen lähti kirje teille! Ilmoitelkaa ensi keväänä oliko "tulos" mikä; - yriteään uudellen, ellei onnistunut!
By IrisFinlandica - 14.9.2010

En tiedä, onko tämä nyt oikea paikka tälle asialle, mutta hevoskastanjasta on kyse kuitenkin. Meidän pihassa kasvaa 40-vuotias hk. Se kukkii runsaasti keväisin. Sen latvus on valtavan leveä, koska se on monihaarainen, ja lehditö niin tiivis, ettei sen alle sadevesi paljonkaan pääse. Ja se, mitä pääsee, puu imaisee Itseensä hiusjuurillaan, joita on maanpinnassa kaikkialla puun alla sellaisina karvakasoina!
Eikä siellä alla kasva kunnolla mikään, ei edes rikkaruohot. Ilmeisesti kovin monella ei (vielä) ole samanlaista tilannetta, kun ollaan vasta kylvö- ja taimikasvatusvaiheissa.

Olen miettinyt, että sellaisen puun alla ei kannata edes yrittää kasvattaa mitään perennoja yms. vaan laittaa vaikka jokin terassi, pikku kiveys, penkki tms. Siellä on vielä kuunliljoja jotka on anoppini istuttanut kun puu oli vielä pienempi. Nyt ne kituvat ja odottavat siirtoa parempaan paikkaan.

Puun kaataminen ei tulisi mieleekään!
Katsokaa kuvaa.
Hevoskastanja
By Kreeta-Eulaalia - 14.9.2010

Ihana puu! Kyllä sinne alle menisi mielellään istuskelemaan penkille, mutta varmasti sinne vielä joku viihtyvä perennakin löytyy, pitää vaan jaksaa kokeilla. Yhdellä tontilla oli suurten hevoskastanjoiden alla jyrkässä etelärinteessä valtavana mattona pikkutalviota.
By eltsu - 14.9.2010

Komea on IrisFinlandican hevoskastanja!

Meillä kasvaa n. 30-vuotiaan hevoskastanjan alla pikkutalviota. Eikä tarvitse hoitaa :-) Sieltä seasta on vain hankala niitä kastanjoita kerätä, mutta talviohan kestää tallomistakin. Ei meillä tosin noin monihaarainen ja leveälle kasvava ole..
By IrisFinlandica - 1.10.2010

Meidän puusta on varmaan taimena katkennut latvat moneen kertaan (jänikset tai paleltuminen), siitä kai johtuu monihaaraisuus. Tuli vaan mieleen, että sellaisen juurimaton päälle levitetyssä kasvualustassa varmaankin menestyisi matalajuuriset lajit. Olen istuttanut kaksi rönsyansikkaa alkukesällä puun alle mutta ne eivät ole levinneet nimeksikään.
By Rosmariini&Timjami - 9.10.2010

Meillä on pikkuiset nyt bonganneet ulkona hevoskastanjoita.

Ne ovat tietysti melko harvassa mutta kaukaa jo 6v tunnistaa jos sellaisen näkevät...sitten on pakko kipittää katsomaan, onko alle tippunut kastanjoita, lupasin että voimme ne pistää kasvamaan että saadaan oma kastanja. Tykkään hevoskastanjasta muttei pihassa ole sille ollut oikein tilaa.

En hennonnut kieltää lapsia tästä puuhasta...jos saadaan taimia aikaiseksi niin ehkä sille paikkakin sitten Smile

Joskus vielä sellaisen punakukkaisenkin kun saisi. Tanskassa ne kukkivat upeina.
By mai-lee - 14.10.2010

jolinar kysyi sienestä->"lakki näyttää ihan hevoskastanjan siemeneltä"  ja minä muistin naapurikorttelin hevoskastanjat. kävin äsken vikkelästi keräämässä kourallisen siemeniä. viisi laitoin pakkaspurkkiin märän talouspaperin päälle ja jääkaappiin niin kuin viime syksynäkin. kaksi vien mennessäni mökille. vauvalassa on tilaa. kokeilen onnistuuko luojan antamalla kylmäkäsittelyllä vielä paremmin kuin keinotekoisella.
By Rosmariini&Timjami - 14.10.2010

Olen luvannut, että lapset saavat kerätä syyslomalla hevoskastanjoita. Menemme Göteborgiin ja siellä niitä kasvaa enemmän kuin meilläpäin Smile

Kotimatka junalla ja laivallakaan ei tuota estettä moisten aarteiden kuljettamiselle.

Lentokoneessa niitä varmasti luultaisiin vaarallisiksi :-ONoille ensimmäisille löydetyile kastanjoille kävimme hakemassa pienen tuppaan rahkasammalta ja pistimme muovipussiin jääkaappiin.

Päälle ukaasin: "hevoskastanjoita kylmäkäsittelyssä, ÄLÄ heitä pois" ;D
By mai-lee - 5.11.2010

edellisen sivun kokeilu meni mönkään:-) vaikka mukamas syvään istutin niin toinen oli ihan kokonaan hävinnyt ja toinen myllerretty ylös kuopastaan ja järsitty pahanpäiväisesti. - vauvalan ruukut on näemmä pakko peitellä harsolla.
By mai-lee - 7.3.2011

vakaa aikomus, että vasta huhtikuun puolella aloitan siementen piilotuksen, meni mönkään. 1/5 jääkaappiin syksyllä jemmatuista hevoskastanjan "pähkinöistä" oli ehtinyt tehdä ≈5 senttisen juuren. pakkohan se oli purkittaa:-)

edit - tarkistin. tämähän oli toista viikkoa aikaisempi kuin viime keväänä...
By Heksu - 7.3.2011

Minun toissa vuotinen kokeilu ei onnistunut, sain kukkakaupasta kourallisen kastanjoita, joita joku oli sinne tuonut, mutta olivat ilmeisesti päässeet liian kuiviksi.
By mai-lee - 11.3.2011

...ja toinen vaati purkitusta tänä aamuna:-)
By mai-lee - 13.3.2011

onkos näiden geeneihin kirjoitettu aikataulu valmiiksi? ihan samoin kuin viime keväänä maanantaina purkitettu (se ensimmäinen) työntää nyt niska kyssässä itseään ylös mullasta:-)
By mai-lee - 23.3.2011

eilisillan teeman mukaisesti jatkan yksinäistä höpäjämistä:-)
kolmas juurellinen vaati purkitusta tänä aamuna ja minä nöyrästi tein toiveen mukaan. - kaksi aikaisempaa näyttävät jo ihan kunnon pikkupuilta...

edit - syksyllähän nuo kasvatukseen laitoin. enkä minä tarpeeseen noita kasvata:-) piti vaan tarkistaa, oliko se viime kevään onnistuminen pelkkää moukan tuuria vai onko hevoskastanjan "viljely" todella mahdollista pakkaspurkin, talouspaperin,  jääkaapin, kukkamullan ja olutmukin avulla. näyttäisi olevan ja vaivattomastikin vielä.
By viialiini - 23.3.2011

Mien en tänäkeväänä laittanu kastanjoita olleenkaan kasvamaa. Viimekeväänä tuli 10 tainta joista osan sain kylille, ja 2 ruukkua ilmesty viellä tuolta hankien sisältä.
By paulownia - 23.3.2011

Helsingissä kasvaa muun muassa Eteläisen ja Pohjoisen Hesperiankadun välisessä puistikossa hevoskastanjoita isoina katupuina. Maasta löytyy syksyisin kiloittain helposti itäviä siemeniä. Voi niitä keväälläkin löytyä, jos eivät ole haravoineet katujen välistä puistoaluetta putipuhtaaksi. Muuallakin kaupungissa hevoskastanja on tosi yleinen.
By kukkaistätsy - 3.4.2011

Lasten kera laitetaan tänään multiin 2 eri hevoskastanjaa. Olleet jääkaapissa talven yli ja karhensin pintaa niin että alkoivat selvästi imemään vettä sisäänsä -huomasin kun pieniä kuplia alkoi nousta pintaan BigGrin Sitten myöhemmin nähdään jaksavatko itää.

By Paulastiina - 3.4.2011

Kukkaistätsylle hiukan lunta tupaan: Jos ne h-kastanjat olisivat olleet jääkaapissa kosteina, esim. vermikuliitissa, olisivat jo sirkkajuuren lykänneet esiin. Kuivana kylmässä olo ei oikein toimi kylmäkäsittelynä.
By mai-lee - 5.4.2011

..."kellutus" märän talouspaperin päällä toimii:-) - neljäs työntää juurta esiin kuorestaan.
By mai-lee - 13.4.2011

...ja nyt viides eli viimeinenkin. tuolle neljännelle näyttää käyvän näin. kolme senttiä on vartta eikä se siitä kasva.
viime keväänähän yksi neljästä ei yrityksistä - omistaan ja minun - huolimatta osoittautunut elinkelposeksi vaan päätyi lopulta kompostiin.
kolme aikaisemmin aloittanutta ovat komeita ja ulkoilleet jo lauantaiaamusta asti.
By Sienestäjä - 7.5.2011

mai-leelta saatu kastanja tykkäsi viettää päivää kasvarissa 
By SaanaEmilia - 26.5.2011

Täällä V-vyöhykkeellä anopin pihalla kasvaa reilu parimetrinen hevoskastanja. Ahvenanmaalta 15 vuotta sitten tuotu. Koskaan se ei ole kukkinut ja lehdetkin yleensä puhkeaa vasta kesäkuun puolella.
By *David - 26.5.2011

Mont vuotta se on kasvanut V vyöhykkeellä? Onko pahoja paleltumia tullut?
By SaanaEmilia - 26.5.2011

On siitä osa paleltunut, mutta aina vaan jaksaa lehtensä kasvattaa uudestaan. Itse asiassa, toisella pihalla kasvava hevoskastanja on säilynyt ilman paleltumia, mutta sekään ei ole koskaan kukkaa tehnyt.
Anopin pihassa sekä eräässä toisessa pihassa on kasvaneet noin 17 vuotta.
By *David - 26.5.2011

Taitaa olla Suomen pohjoisimpii Hevoskastanjoita.
Mulla on pari n.5m korkeeta ja joitakin alle 1m
Punakukkainen Hevoskastanja tuli ostettuu 4-5v sitten, ei menesty kovin hyvin.
By annaw - 26.5.2011

Pietarsaaren koulupuistossa on jonkunkokoinen A.hippocastanum, ja Seinäjoella yhdellä intomielisellä puidenharrastajalla on vissiin 5 eri lajia. Mutta nämäkin on IV-vyöhykettä. Hallahan niitä aina huonosti kohtelee.
By Puunainen - 26.5.2011

Meillä oli jo annettu periksi ja oletettu että satunnaisiin paikkoihin talvehtimaan useampana vuonna piilotetut kastanjat eivät ikinä idä, kun yhdestä kukkapenkistä ilmaantui tämä:

kastanjan alku
By Titamiini - 29.5.2011

Raahessa vitosella on ainakin kolme kasvupaikkaa A. hippocastanumille. Minulla pieni (lumirajan alla), Särkän perennataimistolla parimetrinen ja puutarhakauppa SSP-Jardinilla suurin ja vanhin yli 3 metriä korkea. Ilman talvivaurioita.
By Puunainen - 29.5.2011

Vasta pääsin kirjoittamasta tuosta yhdestä kastanjanalusta, kun toisesta kukkapenkistä löytyi kaksi! Voiko noita pikkutaimia siirtää? Ymmärtääkseni niin ei pitäisi tehdä mutta tilanne on vähän huono. Meiltä oli unohtunut että nuo oli pistetty talvehtimaan siihen penkkiin, ja nyt ne kasvavat kovin ahtaasti penkin laidan ja jättilaukkojen välissä.
By Yxvaan - 29.5.2011

Täällä IV-vyöhyke ja isona ostettu Hevoskastanja on nyt 4 -vuotta vanha. Viime talvi teki tepposet, larva kuoli, mutta juuristossa kovasti kasvua. Itse siirtelin siemenestä istutetun viime syksynä ja hengissä on ja osa taimista lähti maailmalle, vaan enpä ole kuullut kärsivätkö "keväisestä" siirtämisestä. Kyllähän vielä siirtää voit, varsinkin kun huolehdit etteivät kuivu ja vaikka muovihuppua alkusuojaksi tuultakin vastaan.
By Yxvaan - 29.5.2011

ps. niitä on muuten tosiaankin eri lajikkeita. Sain Vaasalaisesta siemeniä ja olivat aivan erilaisia kuin entiseni. Niistä ei näy kasvun/itämisen merkkejä ainakaan vielä.
By mumimyy - 29.5.2011

Sinix sain sinulta taimi vaihdossa hevokastanjan se oli muovipussissa ja varmaa viikon seiso siinä pussissa ennekuin sen sen purkkiin tuuppasin ja aurinkossa oli koko kesän ja kastelu oli välissä sitä sun tätä syksyllä tuupasin ruukun kasvariin (ovi auki koko talven) ja hyvin ainakin nyt voi lehdet on jo isot ja uutta kasvua lykkää
By -nimetön- - 31.5.2011

kenellä on tällä hetkellä suurinpiirtein pohjoisin hevoskastanja? tänään näin täällä haapajärvellä yhden monihaaraisen n. 1,5m korkean pusikon jolla oli erehdyttävän paljon hevoskastanjaa muistuttavat lehdet.
By Olga - 24.9.2011

No niin! Nyt hän asuu täällä, punakukkainen Hevoskastanja Aesculus carnea "Briotii". Toivottavasti asuu vielä talvenkin jälkeen.
By Kyssäkaali - 30.1.2012

Mahtaako syksyllä kerätyt,kuistille unohdetut kastanjat olla kuolleita? Eli ovat saaneet pakkasta.
Äsken otin sisälle,ja ovat kutistuneet, rypistyneet jonkin verran. Ainakin 10 astetta miinusta ovat saaneet.
By Raksuli - 13.5.2012

Sain äitienpäivälahjaksi balkaninhevoskastanjan!!
By Jalomarja - 13.5.2012

Minä sain nyt ensimmäisen kerran hevoskastanjan talvehtimaan III-vyöhykkeellä ulkona. Tosin laitoin sille kunnon suojat; verkon ja paljon havuja ympärille ja nyt onnistui. Vuosia sitten yritin talvettaa ulkona ilman suojaa samankokoista vajaan metrin korkuista ja keväällä oli entinen.

Varmaan teen samat kivat ensi syksynä kuten jalopähkimäpuullekin.Itse olen tuon siemenestä kasvattanut.
By mai-lee - 13.5.2012

viime keväänä siemenistä kasvatetut kolme hevoskastanjaa ovat kaikki hengissä (Ib:llä). paikalleen istuttamani suojasin havuilla rusakoitten varalta. kaksi ruukkuun jäänyttä kumosin lastentarhan viereen ja sieltä ne alkoivat viheriöimään - toinen hyvin, toinen vähemmän hyvin - kun ne nyt keväällä pystyyn nostin.
By eltsu - 13.5.2012

Tuossa on ison hevoskastanjan alla 3-4 poikasta, 20-50 cm korkeita. Oisko ottajia? Etelän ellien vaihtoon 6.6. voisin tuoda, tai muuten sovitusti :-)
By satues - 13.5.2012

Meillä on täällä kolmosella hevoskastanjat talvehtinut monta talvea, ilman mitään suojauksia.
By suhvi - 13.5.2012

täällä olis hevoskastanjan taimille koti eltsu ellei jo ole taimet varattu!
By Myskimalva - 13.5.2012

Täällä kans kiinnostunut, 20 cm:n pätkänen sopisi kulkemaan postissa?
By eltsu - 14.5.2012

suhvi ja Myskis, asia ok. Tuletkos suhvi "piipahda penttipihalla" -tapaamiseen kesäkuussa? Silloin (jos maltat odottaa) saisit sen suoratoimituksena ;-)

Myskis, laitamma hölöä :-)
By suhvi - 14.5.2012

En ole tulossa tapaamiseen :S että melken sitte postin kautta..
By Myskimalva - 4.6.2012

Hevoskastanjat ovat aloittaneet uuden elämänsä täällä pohjoisessa, kiitos Eltsun! Mielenkiintoista saada uusia haasteita =)
By Kyssäkaali - 23.4.2013

Äsken olin koiran kanssa lenkillä ja rohkaistuin ja menin kysymään yhdeltä naiselta, että saanko ottaa hevoskastanjoita heidän pihalta. Kaksi kohtalaisen kovaa löysin, muttaa tarkempi tutkimus osoitti, että ovat märäntyneitä kuitenkin.
Eiks joku ole löytänyt itämisvalmiita näin keväällä? Lumen alla ollut suojassa/kylmäkäsittelyssä?
By Bumble - 23.4.2013

Mä olen löytänyt keväisin itämisvalmiita, usein on jo pieni valkoinen juurenkärki näkyvissä niissä mitkä meinaa kasvaan lähtee, eli kannattaa vähän käännellä ja valkata niitä kun apajille pääsee.
By Tosikko - 23.4.2013

Juu, multakin löytyi pihasta valmiiksi itäneitä hevoskastanjoita. Jos tulee lisää itäneitä vastaan, lähetänkö sulle?
By Kyssäkaali - 23.4.2013

No enemmän kuin mielellään!Kiitos! Laitampa hölöä....
By valtsu - 25.9.2013

Chalille kiitos: Kolme hevoskastanjaa kasvaa isoissa ruukuissa, auringossa kasvanut on suurin ½m (Chali lähetti pähkinät 2011) ja taidan istuttaa maahan syyskosteuteen juurtumaan. Kevät oli niin kuiva, etten tohtinut silloin. Lievästi epäilen, ettei kasva turhan suureksi rivitalopihaan, mökillä IV/V vuöhykkeellä tuskin menestyvät vaikka tilaa olisi.
By 100mo - 8.4.2014

Etsin pieniä hevoskastanjan taimia (1-2kpl) tai itäneitä siemeniä.Maksan postikulut tai voin antaa vaihdossa Opuntia kaktuksen pistokkaita (useita erilaisia)

 


By eltsu - 8.4.2014

No voi, ja minä just vkl leikkelin varmaan 5 pikkuista pois :-(
By Tuomipihlaja - 9.4.2014

Mä tapoin eltsulta viime kesänä saamani hevoskastanjat Sad Tai siis ne ottivat ja kuolivat syksyllä. Olis vaan ensin pitänyt purkissa kasvatella, mutta menin istuttamaan ne maahan.
By *David - 9.4.2014

Täällä voi olla sitä/niitä piikkipalloja vielä maassa.

Pitäs vaa käydä katelee.


By miraemmi - 9.4.2014

Minun hienoille hevoskastanjoille kävi Jänö niminen leikkuri tekemässä hallaa..yksi on syöty ihan maahan asti ja kaksi taimea on pulittu rangaksi noin 20 cm korkeaksi tapiksi ( puolet pupun suussa siis ).

Tammisaaresta keräämäni kastanjat itivät kaikki 2012 ja lahjoitin niistä puolet pois. Verkon unohtaminen niiltä oli kohtalokasta.
By eltsu - 9.4.2014

Jaha, taidanpa käydä pihan perällä vielä tutkailemassa olisiko siellä alkuja. Kastanjoita kyllä on, mutta vielä itämättömiä.
By *David - 10.4.2014

kuvaTuommoisia löytyi tänään, mutta vasta kolmannestapaikkaa, mistä etin. Osa itänyt jo 


By Nasty - 5.5.2014

Täällä on iso puu pihassa ja joka vuosi se heittelee piikkipallonsa tuonne maahan josta ne haravoin mettään. Eli jos tarvetta jollekulle on kastanjoille niin voin katsella löytyykö?
By Oprineiti - 5.5.2014

Hep Nasty76, laitan yv
By Nasty - 6.5.2014

Pyörähdys puun alla ja kourallisen löysin pimeässä....valoisassa vissiin löytys enemmänkin. kuva


By Bumble - 7.5.2014

Kävin tutkimassa siemeniä, mutta kaikki joissa oli juuri, olivat kuivuneet, mikä ei ole ihme, kun täällä ei satanut viikkoihin. Mutta nuppuja oli, ilta-auringossa tosi viehkoja.kuva

 


By zJässikkä - 13.5.2016

Meillä odotettavissa hevoskastanjan ensimmäinen kukinta tänä vuonna. Ikää puulla on mielestäni n 15 vuotta
By Kasi - 5.7.2016

Minulla on täällä nelosalueella nyt toista kesää tämä Hevoskastanja. Hyvin kesti viime talven pakkaset, mutta ihmettelen kun pituuskasvua vain n. 20cm/v, (heti keväällä) sitten alkaa uudet silmut kehittymään. Paksuuskasvu näyttää jatkuvan koko kesän. Puu nyt noin 160cm pitkä. Ei nähtävästi kuki vielä vuosiin. Maa turpeinen ja varmaan hapan ja siksi puun lehdet kellahtavan vihreät.
Kuinka Teillä muilla puun kasvu edistynyt ja menestynyt?
By Kasi - 5.7.2016

By valtsu - 5.7.2016

Kasi - 7/5/2016

Ei kasvuvauhti tosiaan ole kova. Viime talvi kurittii latvaa täällä,  vyöhyke 4. Voisiko olla kuten tammella  ( 3m),  tietyn koon saavutettuja alkaa kasvu voimistua. Juuriston kasvua  ensimmäiset vuodet ?
By Iltatähti - 7.7.2016

Voihan rähmä! Nuo tuulet pirulaiset on katkoneet hevoskastanjastani ison oksan aika tyveltä. Paha on jälki rungossa, pelkään, että koko puu kuolee tuohon. Jos ei nyt, niin myöhemmin ainakin. Onkohan kenelläkään tiedossa mitään ihme taika-ainetta jolla tuon vaurioituneen kohdan voisi käsitellä? Vai paranisiko parhaiten omia aikojaan?
By hoyabella - 8.6.2017

Kyselin täällä hevoskastanjan pikkutainta. No kun ei vastauksia kuulunut, päätin käydä ostamassa puutarhakaupasta vähän isomman yksilön. Ei enää ole tarvetta oikein mitään kasveja ostaa, kun tuntuu että on jo liikaakin. Siksi päätin satsata puuhun. Remppatalon pihassa on itse siemenetä kasvatettu ja se voi hyvin ja on kasvanut suureksi kuudessa vuodessa.
Istutin tämän ostetun aidan viereen, mihin ensin ajattelin laittaa soihtunauhuksia. Nyt istutan puun juurelle vain jotain matalampaa maanpeitekasvia.
Taaempi puu on viime vuonna kastehelmiseltä saatu saarni.
Kärhö Arabellan istutin yhden noista poikkitukitelineen viereen.
By Nasty - 8.6.2017

hoyabella - 6/8/2017
Kyselin täällä hevoskastanjan pikkutainta. No kun ei vastauksia kuulunut, päätin käydä ostamassa puutarhakaupasta vähän isomman yksilön. Ei enää ole tarvetta oikein mitään kasveja ostaa, kun tuntuu että on jo liikaakin. Siksi päätin satsata puuhun. Remppatalon pihassa on itse siemenetä kasvatettu ja se voi hyvin ja on kasvanut suureksi kuudessa vuodessa.
Istutin tämän ostetun aidan viereen, mihin ensin ajattelin laittaa soihtunauhuksia. Nyt istutan puun juurelle vain jotain matalampaa maanpeitekasvia.
Taaempi puu on viime vuonna kastehelmiseltä saatu saarni.
Kärhö Arabellan istutin yhden noista poikkitukitelineen viereen.

Hyvä että sait.  =)
By Iltatähti - 18.7.2017Varsakastanjoita, kuten hieman nenäkäs 9-v mummon kulta nämä nimesi. Neljä alkua löytyy, vaikka siemeniä piiloteltiin kuinka paljon. Itävyys varmaan alle kymmenen, mutta kyllä neljä varsaa mulle riittääBigGrin
By Jeep - 18.7.2017

Iltatähti - 7/18/2017


Varsakastanjoita, kuten hieman nenäkäs 9-v mummon kulta nämä nimesi. Neljä alkua löytyy, vaikka siemeniä piiloteltiin kuinka paljon. Itävyys varmaan alle kymmenen, mutta kyllä neljä varsaa mulle riittääBigGrin

Mulla ei itänyt yksikään, onneksi työmatkan varrella on iso puu, otan ensi syksynä säkillisen siemeniä Hehe
By miraemmi - 19.7.2017

Iltatähti - 7/7/2016
Voihan rähmä! Nuo tuulet pirulaiset on katkoneet hevoskastanjastani ison oksan aika tyveltä. Paha on jälki rungossa, pelkään, että koko puu kuolee tuohon. Jos ei nyt, niin myöhemmin ainakin. Onkohan kenelläkään tiedossa mitään ihme taika-ainetta jolla tuon vaurioituneen kohdan voisi käsitellä? Vai paranisiko parhaiten omia aikojaan?

Mä tunkeen tätä oksavahaa ...sitä ruskeaa mömmökkää niin oksan repeämään kuin kuoren halkeamaankin..
Mulla on kaksi tammisaaren kerätyistä itse kasvatettua tainta.. toinen noin 160 cm ja toinen 50 cm noin 5 v.
Ne täytyy suojata rusakoilta ja toisella kun oli 40 cm matala aita suojana niin 2 krt se oli nakerrettu lyhyemmäksi.
Heitän pari nyrkillistä kalkkia ja siinä kaikki hoito.
By Nasty - 19.7.2017

Pari vuotta sitten siirrettiin Orimattilasta kolme hyvän kokoista "tainta" tänne ja hyvin on kasveneet.Suurin on jo yli kaksi metrinen ja kaksi muuta tulee kovaa perässä. Yksi ehdottomista lempi puistani =)
By miraemmi - 19.7.2017

Minulla hevoskastanjat on suora yhteys lapsuuteen ja kaipa siksi ne halusin omaan pihaankin kasvattaa ihan alusta asti..Katri Valan puisto Helsingissä oli ainakin ennen täynnä näitä puita ja syreenejä ja kurtturuusua. Nykyään muutettu sekin..
By valtsu - 6.11.2017

Tokoinrannan hevoskastanjat levittävät niin ärhäkkää bakteeria, että ne piti kaataa ja polttaa saman tien.
(linkissäni taitaa olla mainosten esto, eikä video toimi).
By *David - 6.11.2017

Olikoha Noi sitä tavallista Balkanin hevoskastanjaa...?
Aika kapeilta näytti rungoiltaan, mutta ei mainittu. Ainankin toi Balkkani on monesti levempi muodoltaan,, ja kovassatuulessa oksat repeävät helposti..
By *David - 7.11.2017

Tuon mukaa se on Balkkania:
http://www.kasvitkaupunginvaatteet.fi/hevoskastanja/

Yle:
https://yle.fi/uutiset/3-9918782
By valtsu - 7.11.2017


Surullista kyllä on just tuota komeaa yleistä lajia. Kosteat kesät ja lämpimät syksyt levittävät tautia. Yksittäiset puut kaukana muista saattavat pysyä terveenä.
By *David - 7.11.2017

Mullakii kasvaa noita neljä pihalla, kaksi Balkkania, yksi Punainen carnea,, ja yksi Venäjältä ostettu jokin punainen laji.
By J8532051613 - 13.11.2017

Moi. Onko kenelläkään kokemusta hevoskastanjan siemenen kasvattamisesta?
Löysin tällaisen puun siemenen, ja olen laittanut sen maitopurkkiin multaan parvekkeelle. Onko tämä tapa hyvä, vai vaatiiko siemen jotain esikäsittelyä ennen kun maahan upottaa?
Arvostaisin jos saisin asiasta enemmän tietävän mielipidettä edellämainittuun asiaan.
Kiitos.
By Nuu - 13.11.2017

J8532051613 - 13.11.2017
Moi. Onko kenelläkään kokemusta hevoskastanjan siemenen kasvattamisesta?
Löysin tällaisen puun siemenen, ja olen laittanut sen maitopurkkiin multaan parvekkeelle. Onko tämä tapa hyvä, vai vaatiiko siemen jotain esikäsittelyä ennen kun maahan upottaa?
Arvostaisin jos saisin asiasta enemmän tietävän mielipidettä edellämainittuun asiaan.
Kiitos.

Kurkkasin tämän ketjun sivua 1 ja siellä oli heti juttua siemenestä kasvattamisesta.  Suosittelen että aloitat sieltä alusta ja jatkat lueskeluaSmile
By *David - 13.11.2017

Maitopurkki/parveke, voi olla liian kylmä talvella. Ehkä hyvä jos kukkaruukkuun ja ne ruukut kaivaa maahan. Keväällä sieltä ylös. Verkkoa ruukkujen päälle, ettei niitä oravat tms elukat syö pois.
By valtsu - 13.11.2017

*David - 13.11.2017
Maitopurkki/parveke, voi olla liian kylmä talvella. Ehkä hyvä jos kukkaruukkuun ja ne ruukut kaivaa maahan. Keväällä sieltä ylös. Verkkoa ruukkujen päälle, ettei niitä oravat tms elukat syö pois.

Just noin. Itävät helposti mutta taimen hengissä pitäminen on jos vaativampaa. Viisasta on kasvattaa 2-3-4 vuotta ruukussa, suurempaan siirtäen ja rusakoilta suojaten.

Parvekeviljelijän ainoa kasvatuspaikka on usein parveke. Styrox levy, tms laatikon seinämää alle, päälle ja sivuille, kuplamuovilla ruukun suojaaminen ja sopivalla kankaalla nätiksi naamioiminen toimii. Ilmareikää tötterön päälle -tonttulakin muoto on hyvä, reikä kulkusen paikalle-  homehtuu tai kuivahtaa ja paahtuu auringossa kaikki nopsaan.
Parvekekasvattelut on kiva harrastus, omat taimet on ihania keväällä. 
By *David - 13.11.2017

(Jos noita Pähkinöitä on enemmän ns kokeiluun), voi kokeilla niitä jääkaapissa.
Sinne ne tasaisen kosteaan  multaan, tms. Homevaara.
Ne tietääksein/ilmeisesti tarvii kylmäkäsittelyn. Etu ajassa itämisvaara.

Joissakin kerrostaloissa on vielä se ns kylmä kellari, sekii voi toimia.

Mut paras kaivaa ne vaikka jonnekkin joutomaalle, jos asuu kerrostalossa.
Ja keväällä ylös.

*********************************************** Wink
*Jos toi yksi pähkinä/siemen on vain, niin varmin kaivaa se ruukussa maahan, ruukun
*päälle verkkoa. Yleensä niitä pähkinöitä on siellä juurella enemmänkin, ellei niitä ole haravoitu *lehtien mukana pois.
*************************************************************************************************************'
By J8532051613 - 15.11.2017

Kiitoksia vastauksista Smile

Niin enpä tullut ajatelleeksi että pieni maitopurkillinen multaa ei suojaa pähkinää kylmyydeltä samanlailla , kun sen kaivaisi maahan.
Onhan tässä kerrostalo alueen lähimailla metsäalueita, ja muita maalänttejä, jonne voisi pähkinän kaivaa jemmaan talven yli. Jääkaappi kokeilu olis vaivattomin, mutta on minusta kivempaa jos ei tarte käyttää elektronisia apuvälineitä.
Voisin kokeilla tuota, että laittaa ruukkuun, ja kaivaa ruukku maahan. Ei ole vielä pakkaset jäädyttänyt maata niin onnistunee vielä.
Vaikka nämä nyt ei tänne hevoskastanja osioon kuulukaan, niin kysynpä silti, että vaatiiko kriikunan ja luumun siemen tuollaista samankaltaista kylmäkäsittelyä?
Keväällä, kun ruukut kaivan ylös maasta, niin silloinhan voi alkaa kevyesti antamaan vettä? Ruukut varmaan voi maasta kaivaa ylös kun maa on kaivamiskelpoista, tai sitten odottaa, että muutkin kasvit aloittavat kasvukauttansa, vai millaisia suosituksia tälle ruukun ylöskaivamiselle olisi? Kiitos.

Smile
By J10013531012 - 24.4.2020

Viime kesänä ostin eräältä puitten siemenkasvatuksesta innostuneelta mieheltä kolme hevoskastanjan pienehköä tainta. Yhden istutin mieheni pihaan. Hän tietystikään ei minua uskonut, kun sanoin, että tainta tarvitsee kastella ahkerasti. Ja niin sitten se poloinen taimi pudotti lehtensä. Mutta hengissä näyttäisi olevan.
Omassa pihassani on kaksi tainta mätkäistynä samaan klimppiin, koska olin aivan varma, että talvella ainakin toinen niistä kuolee. Mutta kyllä silmuista päätellen ovatkin molemmat elossa.
Korkeutta noilla taimilla ei vielä paljoa ole, ehkä noin 20 senttiä. Ehkä en elä niin kauan, että ehtisin nähdä pihassani kastanjan kukassa. Mutta ajatus kukinnasta viehättää.
By miraemmi - 26.4.2020

Minä keräsin noin 5 vuotta sitten tammisaaresta kastanjaa ja tammenterhoja ja lykkäsin ne multaan parin sentin syvyyteen ja kellariin ..annoin vettä pari kertaa ja kaikista tuli taimia. Olin pulassa kun en ois raaskinut hävittää..
Taimia meni naapuriin ja anoppilaan ja sedälleni.
Nyt on pihassani kaksi taimea joista toista kurittaa aina rusakka ja toinen teinimäisen hontelo..yks kuoli just ja tammi samaten oli juuret syöty...
By Rapunzel - 26.4.2020

By miraemmi - 26.4.2020

Lapsuuden maisemissa oli puisto jossa oli todella monta kastanjaa ja syreenejä ja kurtturuusua..nii ja vaahteraa..
ehkä siksi halusin kasvattaa omaan pihaankin kastanjaa ?
By Ohvakukka - 26.4.2020

Joskus kanssa kasvatin siemenestä hevoskastanjan. Vein sitten maalle kun siellä on tilaa enemmän kuin pienessä pihassa. Laitoin keppejä kehään ympärille suojaksi eläimiä varten. Ekan talven säilyivät mutta toisena vuonna erilaiset sorkkaeläimet söi sitä ja kuivuihan se. Se on tosi upea, erityisesti kukkiessaan. Ja myrkyllinen.
By Chali - 13.5.2020

Aivan ehdottomasti paras aika vuodessa, Hevoskastanjan nuput. Kohta koko puu on kukkia täynnä ja kauniita lehtiä 😍

(13.5.2020)
By J11708111516 - 16.5.2020

Hevoskastanja ollut 3 vuotta 5 vyöhykkeellä Terveen näköinen yhä ja isot silmut jo. Pieni pakkashalkeama rungossa. Pituus 2,5m. Nyt on odottamassa toinen 2m taimi tuossa pihalla istuttamista. On niin kaunis puu kukkiessaan ja muutenkin.. Toivottavasti kasvaa ja kehittyy ja ehdin nähdä jopa kukkivana aikanaan. En ole suojannut talvella mutta ehkä istutan korkeita perennoja lähelle tätä toista istutettavaa hevoskastanjaa. Aina kannattaa kokeilla miten menestyy.
By J10013531012 - 16.5.2020

Ruiskaunokki Kevättuuli - 16.5.2020
Hevoskastanja ollut 3 vuotta 5 vyöhykkeellä Terveen näköinen yhä ja isot silmut jo. Pieni pakkashalkeama rungossa. Pituus 2,5m. Nyt on odottamassa toinen 2m taimi tuossa pihalla istuttamista. On niin kaunis puu kukkiessaan ja muutenkin.. Toivottavasti kasvaa ja kehittyy ja ehdin nähdä jopa kukkivana aikanaan. En ole suojannut talvella mutta ehkä istutan korkeita perennoja lähelle tätä toista istutettavaa hevoskastanjaa. Aina kannattaa kokeilla miten menestyy.

Minkä kokoinen se ensimmäinen oli silloin, kun sen istutit? 
By Rillari - 16.5.2020

Minä olen aina vain tökkinyt kastanjansiemet maahan ja antanut luonnon hoitaa muun. Hyvin ovat kasvaneet niin metsässä kuin omassa pihassakin.
By Ohvakukka - 16.5.2020

Sorkkaeläimet myös tykkää hevoskastanjasta. Kannattaa suojata jos niitä vierailee...
By hoyabella - 10.6.2020

Istutin remppatalon pihaan semmoisen parikyt senttisen taimen yli kymmenen vuotta sitten. Nyt se on tämän kokoinen ja kukkii ensimmäisen kerran kahdella tertulla.


By miraemmi - 11.6.2020

Meillä toinen on kasvanut mutta tuomi on levittäytynyt sen tontille..ja suunnitelmissa on tuomen kaato..
Meillä vesimyyrä söi toisen juuret ja tammen taimen juuret ..en tiiä auttaisiko jos kylvän valkosipulin kynttä ???
Voiko juuria massuttavaa paholaista erehdyttää ??
By Rapunzel - 11.6.2020

Mies haluaisi kaataa tämän kun pelkää sen jossain myrskyssä kaatuvan, mutta mä olen pitänyt pintani vielä.
By Chali - 11.6.2020

Rapunzel, pidä pintasi, älkää nyt hyvänen aika kaatako.
Trimmatkaa se puu. 
Ollaan oma leikattu myöhään syksyllä, ollaan lyhennetty oksia tai poistettu oksa kokonaan.
Onneksi ei ole ollut moksiskaan. Pari vuotta sitten poistettiin 5-6 pitkää oksaa koska ottivat jo kattoon kiinni.
Voi hyvin muotoilla, mutta ehkä vähän kerralla / syksy.
By Rapunzel - 11.6.2020

Kuvasta ei näy, että se on noin metrin korkeudelta haarautunut kahtia ja toinen haara puuttuu kokonaan. Tarina ei kerro, mitä on tapahtunut ennen meidän aikaa. Mies aina manaa, että joku päivä se toispuoleisuutensa vuoksi rysähtää. Puun kuori irtoaa myös isoina levyinä, enkä tiedä onko se lajille tyypillistä vai kertooko jostain ongelmasta. No, siinä se toistaiseksi pönöttää ja toivottavasti vielä kauan. Antaa koko pihalle ilmettä.
By miraemmi - 12.6.2020

Martsussa siis Katri Valan puistossa on ennen ollut todellakin komeita ja suuria kastanjoita ..ehkä siksi halusin omaan kotipihaanikin juuri sellaisen..keräsin kakarana talteen aina piikkipalloja .
By Ohvakukka - 16.5.2021

Komea puu tuo hevoskastanja. Kasvaa vain niin isoksi että pitää olla iso tontti.
By Bobbie - 17.5.2021

miraemmi - 11.6.2020
Meillä toinen on kasvanut mutta tuomi on levittäytynyt sen tontille..ja suunnitelmissa on tuomen kaato..
Meillä vesimyyrä söi toisen juuret ja tammen taimen juuret ..en tiiä auttaisiko jos kylvän valkosipulin kynttä ???
Voiko juuria massuttavaa paholaista erehdyttää ??

Viheliäistä, että myyrille maistuu parhaiten juuri ne harvinaisimmat ja arvokkaimmat kasvit, söisivät vaikka itsekseen leviävät juhannusruusun alut väärästä paikasta, mutta aina ne syövät juuri ne kasvit joita ei tarvisi. Kun myyriä on runsaasti niin se kyllä laimentaa halua istuttaa kasveja.
By *David - 17.5.2021

Mitä kaikkee ne popsii, sulta poskeen,,, 🤭
By miraemmi - 18.5.2021

Bobbie - 17.5.2021
miraemmi - 11.6.2020
Meillä toinen on kasvanut mutta tuomi on levittäytynyt sen tontille..ja suunnitelmissa on tuomen kaato..
Meillä vesimyyrä söi toisen juuret ja tammen taimen juuret ..en tiiä auttaisiko jos kylvän valkosipulin kynttä ???
Voiko juuria massuttavaa paholaista erehdyttää ??

Viheliäistä, että myyrille maistuu parhaiten juuri ne harvinaisimmat ja arvokkaimmat kasvit, söisivät vaikka itsekseen leviävät juhannusruusun alut väärästä paikasta, mutta aina ne syövät juuri ne kasvit joita ei tarvisi. Kun myyriä on runsaasti niin se kyllä laimentaa halua istuttaa kasveja.

Istutin anopin muisto puun myyräverkkoon käärittynä ja pohjalle kokonaisia valkosipuleita ..syksyllä laitan parit hajulaukat messiin.
By miraemmi - 18.5.2021

*David - 17.5.2021
Mitä kaikkee ne popsii, sulta poskeen,,, 🤭

Meiltä on myyrät syöneet isäni ostaman ruusuorapihlajan juuret ja päärynäpuun ja 2 hevoskastanjaa ja pupu söi tammet joita siemenistä kasvatin.  Verkottakaa riskialueilla siis istutuskuopatkin myyrä verkolla tai jollain et myyrä ei syö kaikkia juuria kerrassaan.
By *David - 18.5.2021

Oliko ne Punatammii....?
Pupuille 🐇 ne kelpaa hyvin. 
By miraemmi - 18.5.2021

*David - 18.5.2021
Oliko ne Punatammii....?
Pupuille 🐇 ne kelpaa hyvin. 

Taisi olla ihan tavallisia mitä tammisaaressa on paljon ..keräsin sieltä myös nää hevoskastanjan siemenet ...
Tuloksekas kasvatus poiki monille alkuja.
By Bobbie - 18.5.2021

*David - 17.5.2021
Mitä kaikkee ne popsii, sulta poskeen,,, 🤭

Älä naura, mokoma! Wink
Eihän meillä tietenkään mitkään oikeasti kovin harvinaiset kasvit menesty näillä korkeuksin, ainakaan ihan helpolla. Puut selviävät myyriltä jos ehtivät kasvaa tarpeeksi isoiksi, myyrät himoitsevat pehmeä nilaisia taimia eniten, näköjään!
Nauraisit selkäkeikkaa minun erikoisuuksilleni, siellä etelässä on niin-kuin toinen maailma kun vertaa tänne ylemmäs, täällä on sinne verrattuna niin karua, mutta karukin on kaunista kun oikein silmin katselee.

Olihan meillä metsän laidassa vuosia etelästä terhona tuotu "esi-isiensä istuttama" eli elämän kumppanini hellästi vaalima Tammi! mutta,  jonka senkin "taimen" nyttemmin eräs Motoajuri ohi päristellessään hajotti atomeiksi. Tuurilla mennään kun taidot loppuu, aina ei tuurikaan riitä.
By miraemmi - 19.5.2021

Bobbie - 18.5.2021
*David - 17.5.2021
Mitä kaikkee ne popsii, sulta poskeen,,, 🤭

Älä naura, mokoma! Wink
Eihän meillä tietenkään mitkään oikeasti kovin harvinaiset kasvit menesty näillä korkeuksin, ainakaan ihan helpolla. Puut selviävät myyriltä jos ehtivät kasvaa tarpeeksi isoiksi, myyrät himoitsevat pehmeä nilaisia taimia eniten, näköjään!
Nauraisit selkäkeikkaa minun erikoisuuksilleni, siellä etelässä on niin-kuin toinen maailma kun vertaa tänne ylemmäs, täällä on sinne verrattuna niin karua, mutta karukin on kaunista kun oikein silmin katselee.

Olihan meillä metsän laidassa vuosia etelästä terhona tuotu "esi-isiensä istuttama" eli elämän kumppanini hellästi vaalima Tammi! mutta,  jonka senkin "taimen" nyttemmin eräs Motoajuri ohi päristellessään hajotti atomeiksi. Tuurilla mennään kun taidot loppuu, aina ei tuurikaan riitä.

Varmaan harmittaa ...
Minua suretti kun ainoa isäni ostama taimi meni myyrän suuhun .. ostin uuden samaan paikkaan mut se ei ole sama asia. Istutin isäni muistolle pienen omenapuun ja sen meinasi tuhota rusakko...vihreään aitaan oli tullut aukko ja se sika oli mällystänyt ! Onneksi isäntä huomasi ja levitti oksavahaa pahimpiin kohtiin ja nyt se pukkaa lehteä. Minä istutan puun jokaiselle rakkaalle joka on lähtenyt luotani tuonelaan.
By Pepino - 19.5.2021

Hemmetti sentään kun kaupunki on joskus aikoinaan istuttanut hevoskastanjan jalkakäytävän viereen ja kun hedelmät putoo alas, niin johan on "hilloa" siellä täällä ja saa olla tarkkana ettei astu niiden päälle. 
By miraemmi - 19.5.2021

Pepino - 19.5.2021
Hemmetti sentään kun kaupunki on joskus aikoinaan istuttanut hevoskastanjan jalkakäytävän viereen ja kun hedelmät putoo alas, niin johan on "hilloa" siellä täällä ja saa olla tarkkana ettei astu niiden päälle. 

Hilloa ? Piikki pallerot on sisältöineen aika kovia ... eniten ihmettelen lehmuksia esim.joensuussa kun käytiin reissulla niin kesällä oli asfaltti niin tahmeena ja olikos mikkelissä sama ...mut kuitenkin tahmaisia . Tammisaaressa rouskuu syksyisin jalkojen alla kun terhoja on paljon.
By Pepino - 19.5.2021

Kyllä ne oli ihan mössönä. 
By Rapunzel - 19.5.2021

Mulla on hevoskastanja ja ne piikkipallerot ei maadu millään, ovat niin kovaa tavaraa. Vien roskikseen ämpärikaupalla kun ei voi kompostiakaan niillä täyttää.

Näyttää kasvavan pari tainta kukkapenkissä. Harmi ettei omalla tontilla ole enää noin suurelle puulle tilaa.
By J10013531012 - 20.5.2021

Rapunzel - 19.5.2021
Mulla on hevoskastanja ja ne piikkipallerot ei maadu millään, ovat niin kovaa tavaraa. Vien roskikseen ämpärikaupalla kun ei voi kompostiakaan niillä täyttää. Näyttää kasvavan pari tainta kukkapenkissä. Harmi ettei omalla tontilla ole enää noin suurelle puulle tilaa.

Sun kannattaa täällä pentissä toimittaa niitä kastanjapalloja halukkaille 👍
By Rapunzel - 20.5.2021

Juu, olen joskus toimittanutkin 🙂
By Filopator - 20.5.2021

Rapunzel - 20.5.2021
Juu, olen joskus toimittanutkin 🙂

Miten olis pohjoisemman suomen itävyys- ja kestävyys kisa Smile Siemen olis ainakin samaa alkuperää.
By Pepino - 20.5.2021

Kyllä niitä karvasia kuoria on jalkakäytävällä. Siemenet on kovia. 
By välke - 20.5.2021

Ihastuin viime syksynä Hörtsänän arboretumissa keltahevoskastanjaan ja sattumalta samaiselta reissulta löysin pieneltä taimistolta pienen Aesculus octandran taimen. Hyvin selvisi ensimmäisestä talvestaan ja kasvattaa jo kovaa vauhtia lehtiään. Tuo on sirompilehtinen kuin balkanin serkkunsa ja sopii meidän metsäiseen puutarhaan paremmin.
By miraemmi - 20.5.2021

Rapunzel - 19.5.2021
Mulla on hevoskastanja ja ne piikkipallerot ei maadu millään, ovat niin kovaa tavaraa. Vien roskikseen ämpärikaupalla kun ei voi kompostiakaan niillä täyttää. Näyttää kasvavan pari tainta kukkapenkissä. Harmi ettei omalla tontilla ole enää noin suurelle puulle tilaa.

Meilläkin on taimi vähän niinko rajoilla onko meidän tontilla vai naapurin metässä..tulkinnallinen asia ? Siinä saa kasvaa suureksi jos ehtii ..meidän elinaikana tuskin kerkeää.