Puutarha.net Keskustelut

Koivu, Betula

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2255688.aspx

By Raakki - 1.4.2007

Silmut jo vihertävät.

By Raakki - 16.4.2007

Sadetta kun tulisi, niin alkaisi luonto nopeasti vihertää. Pihan riippakoivussa jo väriä näkyy vähän enemmän, kuin pari viikkoa sitten.


By Paumi - 17.4.2007

Koivun yhdestä alaoksa tiputtaa vettä, koivu "itkee".. onkohan se mahlaa? Muualla vettä ei ole.

By nanikka - 18.4.2007

On se sitä.

By rooset - 18.4.2007

Tätä menoa jos riittäisi läm

pöä,niin pian voisi tehdä sauna vastat,tai vihdat.

By rooset - 18.4.2007

Tällä taas on jokin ihme "patti". Mikähän sen on aiheuttanut?

By Eleonora - 20.5.2007

Olen pähkäillyt pihan koivujen kanssa; jos koivun kaataa niin miten käy juurien? Tarkoitan, että imevätkö edelleen vettä/kasvavatko? Vai onko kaadosta heti apua ympäröiville kasveille?

By Raakki - 21.5.2007

Jos nyt kaadat koivun, niin juurissa kulkee jonkin aikaa nestettä ja se nousee kannon päälle. Tuo virtaus kuitenkin vähenee aika nopeasti ja vettä säästyy aika tavalla muille kasveille. Iso koivuhan kuluttaa ja haihduttaa vettä satoja litroja päivässä.

By sasita - 19.6.2007

Kun meiltä kolme vuotta sitten kaadettiin suuri koivu, kantoon tuli ensimmäisenä keväänä valtavasti mahlaa. Seuraavana kesänä ei sitten enää yhtään, ja nyt juuri maan pinnan alapuolella olevat juuret alkavat olla jo aika lahoja.


Jatkampa vielä, vaikka en nyt ole aivan varma mille palstalle tämä kysymys kuuluisi. Siirretään sitten jos tarvetta on.


Eli: Pihalla kasvaa pieni koivurypäs, kolme vielä tosi pientä koivua nurmen ja pihatien reunalla. Toivomme näistä tulevaisuudessa pihakoivuja, sellainenhan pitää ehdottomasti olla vaikka kaupunkitontti olisi pienenpuoleinenkin. hymy Eli emme aio näitä kaataa. Vieressä muutaman metrin päässä on pihlajia, nekin vielä nuoria, ehkä kolmemetrisiä hoijakkeita. Toistaiseksi niiden juurella on valoisaa ja avoin paikka houkuttaisi suunnittelemaan kaikenlaisia istutuksia näiden juurille rajaamaan tietä piha-alueesta. Vaan vuosien saatossa paikka tietysti tulee aina vain varjoisammaksi ja puut tulevat viemään vettä tehokkaasti. Millaisia istutuksia suosittelisitte paikkaan nyt? Juhannusruusun istuttaminen lähistölle lienee kuolleena syntynyt ajatus? Tällä hetkellä puiden välissä on nurmea.

By tiufti - 19.7.2007

Voinko tähän aikaan vuodesta leikata koivusta ison oksan vai vuotaako koivu nyt ?

By pipu - 20.7.2007

Ei pitäisi enää vuotaa. Naapuri leikkasi kerran aikaisin keväällä koivuistaan oksia.Jäätyneet mahlapuikot olivat kyllä ihan hauskojaSmile

By eevastiina - 8.4.2008

En tiedä, mille palstalle asiani kuuluisi, joten valitsin tämän. Ostin pari vuotta sitten punakoivun, noin metrin pituisen. Ajattelin, että kasvu olisi yhtä nopeaa, kuin tavallisella koivulla ja saisin nopeasti kauniin, näyttävän puun. Mutta se ei ole kasvanut yhtään ja lehtiäkin tulee niukasti. Pelkään, että se kuolee. Onko joku kasvattanut punakoivua, olisi kiva kuulla kokemuksia?

By Maizu - 13.4.2008

Olen miettinyt mitä istuttaa koivun alle? perennat eivät paikassa viihdy, ainoastaan maksaruohot tms kuivan paikan kasvit . Onko kukaan istuttanut koivun alle matalia havukasveja tai esim pallotuijia? ja millä menestyksellä. Tuleeko kellekään mitään muita matalia kuivanpaikan pensaita mielleen?, mitkä voisivat viihtyä koivun alla. Paikka ei aina ole ihan rutikuiva, esim. nyt keväisin koivujen alla on ihan vesimärkää.. Kuivimpina aikoina kesäisin olen kyllä kastellut paikkaa muutamia kertoja, joten kastelu ei ole ongelma sillointällöin.. Haluaisin siistin koivunalustan muutamilla selkeillä kasveilla. Jaa niin, mä en sitten yhtään tykkää Vuorenkilvistävihainen, niitäkin siinä paikassa kasvaa, mutta kohta lähtevät kunhan kelit lämpenee!! Ja yks vaihtoehto on kaataa koivu..jos ei muuta keksitänaurua


 


 

By anttipa - 13.4.2008

Koivu on varsinainen vedenimijä. Sen juurella olevia kasveja kun kastelee, kastelee koivua. Koivun juuret ulottuvat varsin laajalle, toki suurin osa juurista on sillä alueella, jonka saa, kun piirtää viivan uloimpien oksien latvojen kohdalle. Muiden kasvien istuttelu koivun juurelle on melko turhaa.


Nyt kun kaadatte koivun saatte kannosta mahlaa. Itse tekisin niin, että valuttaisin mahlaa nyt ennen lehtien puhkeamista, kaataisin sitten lehdessä olevan koivun rasiin kuivumaan pariksi viikoksi. Olisivat sitten halot melkein valmiit uuniin pantaviksi.

By Maizu - 13.4.2008

Hmm.. joudunkohan kaatamaan sen puun, mies on vähän puun kaatoa vastaan.. mutta jos sen vaihtaisi johonkin toiseen puuhun.. luumupuuhun esim. täytyy suunnitella

By eevastiina - 19.4.2008

Kysyin edellisessä viestissäni 8.4. pienestä punakoivustani. Näyttää siltä, että se ei virkoa? Sad Osaisikohan joku viisas sanoa, miten sitä hoitelisin? Pitäisiköhän vaihtaa kosteampaan paikkaan, on melko kuivassa, aurinkoisessa paikassa?

By Tang0 - 21.5.2008

Meillä on tällainen koivuongelma, että asumme rivitalossa, jonka takapihalle on viime keväänä istutettu koivuntaimia. Pihaistutuksia suunnitellessani aloin pohtia, että kuinka nopeasti koivusta kasvaa mahdoton vesisyöppö? Koivut ovat tällä hetkellä noin pari metrin korkuisia ja reilusti alle ranteen paksuisia. Joten onko se tilanne, ettei koivun juurella kasva mitään, edessä jo tulevana kesänä vai vasta 2, 5 tai 10 vuoden päästä?

Takapiha ei ole suuren suuri, joten jos kaikki istutukset sijoittaa niin, että koivuihin jää reilusti välimatkaa, niin istutuksille ei jää paljoa tilaa. Olen miettinyt sellaistakin, että ostaisin jonkun muun lehtipuun taimen ja vaihtaisin sen huonoimmassa paikassa olevan koivun tilalle. Mutta auttaako se tilannetta yhtään, kun seuraava koivu on vieressä vain parin metrin päässä?


Tässä kuva ongelmakaksikosta:

Hups, tulipas siitä iso. Täytyypi vähän vielä muokkailla.


Hmm, oliskohan nyt parempi?

By Peltomyyrä - 21.5.2008

Tang0, olet aivan oikeassa, mutta tuskin koivut vielä ensimmäisen 5 vuoden aikana aiheuttavat ongelmia.

Voihan niitä pitää siinä vaikka tuulensuojana jonkin aikaa, ja sitten kaataa pois kun muut kasvit ovat kasvaneet suuremmiksi.
By belgi - 21.5.2008

Minä en laittaisi koivua ollenkaan rivitalopihalle, kyllä se sellainen vesisyöppö on ja vielä vanhimmiten ne juuretkin sitten ovat haittoina, jotain muuta laittaisin. Ihana näköala vesistöön sinulla, miksi se pitäisi peittää suurilla koivuilla? Kyllä noiden koivujen juurella kasvaa vielä toistaiseksi ihan mikä vaan, mutta myöhemmin ei varmaan edes kunnolla nurmikko.
By LukinLilja - 21.5.2008

Me kaadatettiin pihasta viime syksunä kaikki koivut (mahtavat 3kpl). Niiden alla ei kyllä pärjännyt muut kuin kultapiisku ja siankärsämö. Saas nähdä, alkaako lähistöllä olevat liljat kukkia tänä kesänä.
By Tang0 - 21.5.2008

En minäkään laittaisi, mutta kun rakentaja ne on siihen lätkäissyt.

siksipä mulla on ongelma.Ja höh, miksei toi kuva pienentynyt? Vaatii vielä vähän lissä harjoittelua. =/
By belgi - 21.5.2008

Saaneeko niitä koivuja sitten ihan omin lupineen poistaakaan, jos joku puutarhasuunnittelija on ne siihen suunnitellut?
By Zibuli - 21.5.2008

Mikäs sen kauniimpaa kuin koivu ja järvimaisema... Mutta pienellä pihalla huono yhdistelmä. Laittaisin vaikka omenapuita tilalle.Rohkeasti vaan juhannuksena koivut poikki ja portinpieliä koristamaan. Sitten haloiksi, tulee hyötykäyttöä niin ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa. ;-)
By Piivi - 21.5.2008

Jatkuuko tontti rantaan saakka? Jos siirtäisi niitä alemmaksi? Koivun kantokin on melkoinen poistettava! Mutta onpa räyhäkkä maisema!
By annesurfs - 21.5.2008

Mutku koivut on ihania!Entäs jos laitat vain istutuksiin semmoiset juurimatot vai mitkä ne metkat on, että koivun juuret ei pääse sinne?Meillä rivaripihassa koivuja, ja tykkään niin tosi tosi paljon kotikoivuistani!
By Inki - 21.5.2008

Tavallinen koivu ei oikein kyllä ole tosiaan pienen pihan puu, vaikka kaunis onkin suomalaisessa järvimaisemassa. Se kasvaa 50 cm - 1 metrin vuodessa, joten kymmenessäkin vuodessa se on jo ihan toisen kokoinen.
By Sand - 21.5.2008

Koivua voi myös pitää pienempänä leikkaamalla.Eevastiinan punakoivukysymystä ei kukaan ole kommentoinut jostain syystä! Itse en tiedä mitään punakoivusta.
By eevastiina - 21.5.2008

Joo, ei taida kellään olla punakoivua? Vahinko, kun en saa sitä kasvamaan!

By Paulastiina - 21.5.2008

Eiköhän sitä aika moni ole tuonut ainakin Viron tuliaisina. Mulla jäi tälläkin kertaa meinaamisen asteelle. Ilmeisesti se on kituliaampi kasvultansa kuin kotoinen koivumme.
By mollis - 21.5.2008

Anoppi ja appi saivat muutama vuotta sitten lahjaksi, aika hyvin minusta kasvanut, ei ole saanut mitään erityiskohtelua
By satues - 21.5.2008

Tässä lähettyvillä on erään talon pihalla punakoivu ja hyvin on kasvanut, aurinkoisella paikalla ja keskellä pihaa. Olet sitä myös himoinnut, mutta ei oikeastaan ole sille paikkaa.

By Poppius - 22.5.2008

Vanhemmillani on punakoivu, ja on se kasvanut ihan hyvin, on noin kymmenvuotias. Jaa itse asiassa 13. Pitääpä seuraavan kerran siellä käydessä katsoa minkä kokoinen se on. Sitä tuskin on hoidettu sen kummemmin kuin muitakaan pihapuita, alkuun kastelua parina vuonna ja lannoitusta vähäsen, luulisin. On istutettu vanhan mansikkapellon päälle perustettuun pihamaahan = peltomultaan.
By eevastiina - 22.5.2008

Kiitoksia vastauksistanne! Siirrän huomenna koivun toiseen paikkaan ja aloitan kastelun ja hartaasti toivon, että se kasvaa..

By Tang0 - 22.5.2008

Eevastiina: kyllä elämä on jännää, toinen toivoo koivun kasvavan ja toinen miettii päästä puhki, miten sen saisi olemaan kasvamatta. Toki toi sun koivu on vähän erikoisempi tapaus, sitä kannattaakin kasvattaa.
By platon - 23.5.2008

Huomenna muuttaa yksi punakoivu vanhempieni mökkipihaan. Äiti haluaa istuttaa sen mun 40-vuotis päivän kunniaksi. Toivon kovasti, että viihtyy paikassa, josta myrsky kaatoi pari vuotta sitten suuren, vanhan ja kauniin koivuvanhuksen.
By Anne-64 - 30.5.2008puhetta Tiukunen, olen juuri lähdössä hakemaan miehelleni 40 v lahjaa, PUNAKOIVUA... Mikähän nelikymppisten rubra-rokko on liikkeellä naurua.


Onpas muuten hankala löytää myymälöistä, onneksi muistin ystäväni joka on taimistolla töissä, sitä kautta onnistui. Yritin miehelleni tuputtaa muita punaisia "vaihtareita", mutta ei kelvannut cool. Osti juuri punaisen puhelimenkin itselleen... Mikäköhän sitä vaivaa hymyä...

By eevastiina - 30.5.2008

Siirsin punakoivuni uuteen ja parempaan paikkaan, selvästi virkistyi! Smile

By aronja - 30.5.2008

Appiukolla ja anopilla on kolme punakoivua jotka eivät viru eivätkä veny. Olleet varmaan kohta kymmenisen vuotta ja jos väitän että korkeutta on edelleen se max. 50-60cm niin enpä valehtele. Ne on aikoinaan saatu Oulun yliopistolta ja epäiltiin että oisiko niissä joku geenijuttu niin että eivät kasva sitten millään.
By mollis - 30.5.2008

Kas sieltä minunkin anopin ja apen punakoivu, T. Ulviselta suoraan, kasvaa hyvin.
By Anne-64 - 30.5.2008

No nyt on rubra pihassa, sai tosissaan taitella autoon, on varmaan 250 pitkä ry 4-6cm. Vielä on lehdet lähempänä vihreää ja hiukan supullaan, mutta reunat jo selvästi punaiset.Huomenna oijotaan juuret ja kuopataan, sitten vaan toivotaan, että viihtyy Smile. Vähän on savinen ja märkä peltomaa uutena kotina, mutta ainakin taviskoivut viihtyvät hyvin. Pitänee raahata kuorma kompuustia ja hiekkaa, sitten vaan myllynmyllyn ja kumpua rakentamaan.
By platon - 31.5.2008

Rubra-rokko Smile Mun puuni on haettu Oulujoen taimistolta. Heidän tuotteisiin olen ollut aina tyytyväinen. Toivottavasti uusi kasvupaikka on vuosipuulle mieluisa. Ainakin taviskoivut viihtyy siinä maassa todella hyvin.
By Anne-64 - 1.6.2008

Tuossa keskellä se on se PUNAINEN, kun oikein tarkkaan katsoo valvova silmä, siis tuo rimpula, keskellä.
Hän jo viehkosti punastelee:
Nopeasti tuntuu punaisuus lisääntyvän kun lehdet kasvavat, liekö myös auringolla osuutta asiaan.


Kovin on vielä hentoinen ja sai tukikepinkin kaverikseen, kun ei oikein tiennyt mihin suuntaan viirottaa sydän.


By hermanni1 - 2.7.2008

osaako kukaan kertoa mitä takapihallamme oleville kahdelle koivulle on tapahtunut. Molemmat noin 5-7 m korkeita, kapoisia hujakkeita. Alaoksisto on jo aikoja siten sammaloitunut . Tekivät lehdet, mutta tällähetkellä ne on aivan ruskeat, vielä puissa sentään roikkuvat surullinen. Kasvupaikkana niillä on neitseellinen metsämaa.

By Kaisaliisa - 2.7.2008

Lonkalta heitän arvion, että maa on niille liian hapan?
By hermanni1 - 2.7.2008

Ajattelin vain, ettei mikään tarttuva tauti olisi kyseessä, jottei muutkin puut, männyt, kuuset,haavat saisi samaa kohtaloa. Jos maa olisi liian hapan, niin mikä sen olisi nyt tänä kesänä tehnyt? Koivuista noin 5-10 m eteenpäin on metsätyökone käynyt harventamassa metsää...

By Kaisaliisa - 2.7.2008

Onneksi jokaisella puulajilla on pääosin omat tautinsa, joten mahdollinen tauti ei tarttune muihin puihin.

Koivujen kasvupaikassa saattaa olla jotakin hankaluutta (happamuus voisi olla yksi tekijä, mutta ei välttämättä), joka on saanut ne hiukkasen kärsimään joka vuosi. Sopivien olosuhteiden sattuessa (esim. tämä sadekesä) heikentyneeseen puuhun iskee sitten virustauti tai tuholainen. Harvennuksen seurauksena koivun valaistusolosuhteet ovat myös saattaneet muuttua radikaalisti, tai maan vesitalous on häiriintynyt.Minä seurailisin vain koivuja. Jos ne kuolevat, sitten pois...
By [0] - 20.7.2008

Hei!Pihallamme on paljon koivuja ja minulle on sanottu, että koivun lähelle ei kannata istuttaa muita kasveja - osaako joku sanoa, että minkä verran väliä koivun ja istutettavan pensaan välille kannattaa jättää? Kiitos jo etukäteen.

By Sand - 20.7.2008

Jos maaperä on yhtään kuivan sorttista, ei suuren koivun alustassa kasva yhtään mikään. Ai niin, puolukka ja kanerva pärjäävät. Koivun juuret hakeutuvat valtavan kauas. Ainakin pari metriä vielä leveimpien oksien kärjistä sivulle kannattaa ns. paremmille puutarhakasveille varata mahdollisuutta.
By Nuu - 20.7.2008

Profiili 156038, kävisitkö laittamassa itsellesi nimimerkin, se kuuluisi tehdä. Se tapahtuu tuolla "oma profiili"-kohdassa. Nimimerkin lisäämisen jälkeen tervetuloa keskustelemaan


Siirsin tämän viestisi vastauksineen tänne kohtaan "Puut - asiaa lajeittain - Koivu" jossa jo onkin käyty keskustelua myös sinua askarruttavasta asiasta. Kannattaa varmaankin lukaista

By Nelumbo - 21.4.2009

Suhteellisen lähelle isoa koivua on tulossa perennapenkki (ehkä 4-5 metriä rungosta lähtisi penkin reuna), niin kuinka kauas juurimaton tulisi yltää mielestänne, jotta koivun juuret ei takuulla penkkiin luikertaisi? Pari, kolme metriä lehvästön ulkoreunasta eteenpäin? Vai vielä enemmän? Kuinka laaja juuristo isoilla koivuilla oikeasti on?

By Nuu - 21.4.2009

Nelumbo, löydät koivua koskevan viestisi nyt täältä. Laitoin sinulle tulemaan myös privaattiviestin, vilkaisepa postiasi Smile
By nanikka - 21.4.2009

Itse laittaisin sen maton perennapenkin ympärille ja alle.
By Nelumbo - 21.4.2009

^Periaatteessa noin, mutta kun penkit tulee jatkumaan reilusta viidestä metristä viiteintoista metriä koivusta poispäin ja useampaan suuntaan. Ja eivät tule koivun alle siis, mutta lähistölle. Vaikea selittää Smile. Ja juurimatto on niin kallista, ettei sitä huvikseen ostaisi paljoa ylimääräistä.
By Paulastiina - 20.5.2009

Betula pendula 'Bibor' on hengissä ensimmäisen hämäläistalvensa jäljiltä!
By belgi - 23.5.2009

Näin viime viikonloppuna niin vanhan koivun, etten ole kuvitellut sellaisia olevankaan. Aivan käsittämättömän kokoinen, kahden miehen yhteenliitetyt kädetkään eivät riitä koivun rungon ympäri. Ja ne oksat, aivan uskomattoman kokoiset, ikää ei tiedä kukaan, vanhojen paappojen mukaan ollut sellainen jo heidän lapsuudessaan.
By vjmattila - 11.8.2009

En ole löytänyt pääkaupunkiseudun puutarhakaupoista riippakoivun taimia. Onko kenelläkään vinkkejä, missä niitä myydään Uudenmaan alueella?

By arporaattori - 13.8.2009

Tänään tein pitkästä aikaa töitä muualla kuin kotipihalla, opastin nuorta puutarhuria joka perusti Espoossa alan liikkeeen.


Olin ohiajaessa havainnut koivukujan jossa kiinteistöhuoltoyriytys oli "leikannut" alaoksia ja tietysti maan tavan mukaan kamalia tappeja jättäen. Koska tappi estää haavan kylestymisen puu saa väistämättä pakurikäävän aikanaan. Tappien poisto sujui nopeasti mutta tämä poikkeuksellisesti hiukan puun runkoon uponnutta tappía ei voinut sahata pois, se piti hoitaa taltalla ja vasaralla. Saha olisi vahingoittanut puun kuorta. Toisesta kuvasta näkyy että poistettu tappi oli jo melko laho, oikella oleva tapin puuaines ei näytä niin pahalta.


Mitä opimme tästä? On leikattava tarpeen mukaan ajoissa , jos oksia poistetaan ajoissa jäljet kylestyvät eli umpeutuvat nopeasti ja puu pysyy terveenä. Luonnon metsässä jossa puita on paljon ja ne varjostavat naapureitaan nuoret alaoksat kuolevat valon puutteessa ja putovat aikaisin.

By Nuttree - 19.11.2009

Mikä on sen koivun latinankielinen\yleismaailmallinen nimi, joka kasvaa siellä idässä, josta mm. kaikki mantsuria-alkuiset puut ovat lähteneet.


-> Jossakin sanottiin, jotain kivikovista rauta koivuista venäjällä aasian puolella ja että siellä ei tavallisia suomen koivuja ole ollenkaan vaan vain tälläisiä ihme koivuja(Vladivostokin alue).

By Inki - 19.11.2009

Hei numero J339344201, menisitkös profiiliisi ja laittaisit itsellesi jonkin nimimerkin, niin olisi mukavampi puhutellaSmile Koivuista en tiedä muuta kuin että jos googlehakuun laittaa betula tulee aika monen näköisiä alalajeja. Toivottavasti täällä joku muu tietää enemmän.
By Nuu - 20.11.2009

J339... jne, koivukysymykseesi en minäkään osaa vastata, mutta laitoin sinulle sen sijaan tulemaan yksityisviestiä tuosta nimimerkkiasiasta. Katsotko postiasi, se tulemisen huomaat oikean yläkulman liikkuvasta kirjekuoresta Smile
By Kassikäpp - 20.11.2009

J33...Tarkoitat varmaan puuainekseltaan kovinta, kivikoivua Betula ermanii. Tavallinen rauduskoivu B. pendula tosin kasvaa siellä myös.
By nanikka - 14.4.2010

Koska on sopiva aika leikata koivua? Joko juhannuksen jälkeen voisi alkaa?
By nanikka - 16.4.2010

Tietäisikö joku?
By Heksu - 16.4.2010

Lueskelin, "mahlan juokseminen ajoittuu kevääseen, yleensä huhti-toukokuuhun". Kyl varmaan sitten voisi leikata?
By vimasa - 22.4.2010

Olen jättänyt uuteen pihaamme muutaman koivun (pidän koivuista kovasti) mutta nyt mietityttää, tulevatko ne lopulta pilaamaan nurmikon/istutukset ympäriltä, kun ovat niin vesisyöppöjä. Montako metriä koivun kuivattava vaikutus mahtaa olla? Siis niin suuresti kuivattava, että perennat/pensaat tms. eivät pärjää siinä kohden? Yksi pihakoivuistamme (jotain 8-10m korkea) on maansiirtotöiden yhteydessä saanut pienen kolauksen ja keikahtanut hiukan vinoon. Kuoressa tms. ei ole kolhuja tai vaurioita. Saako tällaista suurta puuta mitenkään enää takaisin suoraksi?
By Marlene - 22.4.2010

Muistelisin että puun juuristo on oman latvuksensa kokoiselle alueelle levittynyt ja sillä kohtaa on hankala saada mitään menestymään.
By Rosmariini&Timjami - 22.4.2010

Juuri noin. Puun juuristo on suunnilleen sen latvuksen tasalla leveydeltään. Lisäksi juuri ne vettä ja ravinteita ottavat hiusjuuret ovat siellä juurten kärjissä eli siellä ulkoreunalla.

By Irsa - 24.5.2010

Niin rakas,vanha riippakoivu saunapolun varrella!
By Irsa - 24.5.2010

 Nuoremmat ovat saunan edessä!
By illis - 24.5.2010

Kaunis saunaranta Irsalla.
By Irsa - 24.5.2010

Kiitos,illis,myönnetäänBigGrin (ovat mökiltä)
By Irsa - 27.5.2010

cynde,aiheesta viestiä!
By mumimyy - 7.7.2010

Juurtuuko koivun oksa jos sen tupaa multaa on kysymys punakoivusta
By kibu... - 7.7.2010

ei varmasti juurru kotikonstein
By Anne-64 - 7.7.2010

Kibu on oikeassa, ei onnistu noin helposti. Tässä linkki, jossa kerrotaan koivun lisäämisestä muutoin, kuin siemenestä:

 http://www.vartetutkimus.net/index.php?option=com_content&view=article&id=27%3Abirch-cuttings&catid=14%3Aother-propagation-studies&Itemid=29&lang=fi
By Irsa - 8.8.2010


Koivu "kukkii"BigGrin
Nätti myös takapuolelta!
By Heksu - 22.8.2010

Minä olen tässä miettinyt noita koivun juuria. Miten ne oikein toimivat, jos siihen juurelle tekee vaikka kohopenkin. Olen jotenkin ymmärtänyt, että hiusjuuristo on varsinaisesti siellä latvan kokoisella kehällä, jonne vettäkin valuu eniten. Jolloin rungon lähellä ovat sitten ne vanhat, paksut juuret?

Kääntyvätkö ne pienet juuret sieltä kehältä sitten kohti sitä minun kohopenkkiä, jossa esim. on ravinteita tarjolla?
By Inki - 22.8.2010

Kyllä niitä juuria penkkiin tulee eli koivunjuurelle penkkiä tehdessä ei riitä alle päivän sanomat, vaan pohjalle laitetaan tukeva juuriestematto estämään koivun tulo kasvualustaan.
By Kaisaliisa - 22.8.2010

Kääntyvät, kyllä. Tai uusia juuria kasvaa. Huomasin tuon ilmiön, kun istuttelin taimia koivun juurella olevaan rinteeseen johon on tontin muutosten myötä tuotu uutta multaa. Kukkapenkki oli täynnänsä pientä koivun juurta.
By Heksu - 22.8.2010

Onkohan sama sitten muillakin puilla vai onko koivu jotenkin erityisen ehtiväinen?
By Kreeta-Eulaalia - 22.8.2010

Ainakin muotopaju on yhtä ehtiväinen, isällä se kasvatti juuria täyteen turvesäkin, joka oli jätetty puun alle. Voisin kuvitella koivun kykenevän samaan.
By Emo - 22.8.2010

Kaikki pajut varmasti tekee saman. Meillä oli penkki täynnä hiusjuurisykeröä, vaikka terijoensalava kasvoi viiden metrin päässä.
By Inki - 22.8.2010

Eiköhän se koske kaikkia puita, mutta useimmiten juuri koivuja jätetään lähemmäs taloa niin, että niiden alle tulee tarvetta istutella jotain. Lehtipuut muutenkin kasvavat rehevillä mailla, mänty on kuivan kankaan puu, joten ehkä sen juurelle ei yritetäänkään reheviä penkkejä tehdä. Tosin meillä on istutettu männyt tähän rehevälle pellolle ja hyvin kasvavat tässäkin, mutta tuo kuivuus/rehevyys ois niin kuin luonnollisesti asettuneiden puiden kohdalla.
By Oulunseudulta - 23.8.2010

Koivu on pintajuurinen ja kuolee jos sen juuriston päälle laitetaan liian paksu kerros multaa. Mitähän se koivu kesti, taisi olla jotain 20 senttiä.
By Heksu - 23.8.2010

Olen joskus kuullut pelkän 10cm. Mutta sanottuna muuten niin, että tyvelle ei saa laittaa ja tulkinnut sitä niin, että ei rungon ympärille. No nyt jo tiedän senkin, että painoa ei saisi tulla juurien päälle, mutta sinänsä mielenkiintoista, miten monella tapaa näitä puutarhatermejäkin voi tulkita Smile
By Nuu - 8.11.2010

Luin äsken tämän ketjun läpi etsiessäni tietoa koivun siemenkasvatuksesta. Ei ollut siihen liittyvää keskustelua vielä ollenkaan. Veljeni on saanut joskus lahjaksi visakoivun siemeniä (en tiedä kuinka vanhoja siemenet ovat) ja hän toivoisi että kasvattaisin niistä hänelle taimia.

Yritän nyt kaivaa tietoa koivun siemenien itävyydestä, kylvöstä (pintakylvö?, peitetään?) ja yleensäkin kasvuajasta.

Sen verran luulen jo tietäväni visakoivusta, että jälkeläisistä tulee 70-prosenttisesti  visakoivuja. Sen onko se visakoivu näkee nähtävästi vasta varttuneempana varsista katsomalla. 

Tietoa visakoivuun liittyen (ja koivun kasvatukseen yleensäkin) olisi mukava saada tänne, jos jollakin sellaista vaan on.
By Emo - 8.11.2010

Kylvin viime talvena siperiankoivun siemeniä. Ihan tavalliseen kylvömultaan, peitin vermikuliitilla ja vein ulos hangen alle. Varmaan joka siemen iti 8-O. Niinhän tuolta kukkapenkeistäkin saa koko ajan kitkeä koivuntaimia.
By nanikka - 8.11.2010

Hyvin tuntuvat koivun siemenet itävän, luonto ei peitä koivunsiementä kylväessään.
By Nuu - 8.11.2010

Metlaan johtava linkki " Lehtipuiden erikoismuodot " antaa tietoa mm. erilaisista koivuista.
By Kreeta-Eulaalia - 8.11.2010

Mitäs se on, kun vanhan koivun tyvestä tulee pikimusta, ei sellainen tavallinen tumma, vaan todella musta jonnekin alle puolen metrin korkeuteen, taitaa joku pahkan tapainenkin siellä aivan maan rajassa pilkistellä. Pysyykö se vielä pystyssä vai mahtaako olla laho ja pitääkö varoiksi ruveta suunnittelemaan kaatoa, kun on vähän liki rakennusta? Kuvakin piti tulla, vaan ei näy tulevan.
By valtsu - 8.11.2010

Musta koivun kyljessä oleva voisi olla pakurikääpä, ehkä googlaten löytyy kuva. Lahottaa koivun, isonkin polttopuukuntoon.
By Kreeta-Eulaalia - 8.11.2010

No voi harmi, ei nyt taida täsmätä tähän terveyttä edistävään ihmelääkekääpään. Kuvia löytyi, mutta tämä meidän puu on siis koko tyveltään tasaisesti musta, siinä ei ole tuollaisia varsinaisia erillisiä mustia pahkuroita ja se mitä nimitän pahkaksi ei olekaan musta vaan pullistelee sieltä välistä vaaleana ja melko sileänä, se on vähän sillä rajalla, ettei se sitten kuitenkin ole juuri, joka on vaan vähän outo. Jaa, mutta siis ne pakurikäävän itiöemät tulee yleensä vasta kuolleeseen puuhun? Tämä meidän on oikein elävä, toistaiseksi.
By LawrenceLimburger - 9.6.2011

Onko kenelläkään tietoa asiasta että koivun lehtien yläpinta on osittain violetin ( purppura?) värinen.Koivu on n. 6 metrinen ja kasvaa lahoavan männynkannon vieressä ja vieressä pihlaja ( normaalikuntoinen) ja tämän koivun n. 10% lehdet on osittain violetit. Saman näköinen kuin olisi heitetty loput maalit koivun päälle. Maalia se ei kuitenkaan ole vaan joku tauti, mutta mikä?Luulisin että tämä väri oli heti tai miltei heti lehtien ilmestyessä.
By Paulastiina - 9.6.2011

Onhan koivusta toki olemassa punalehtinenkin versio. Purppurakoivu vaimikäseoli.

Muoks-muoks: Näyttäisikin siltä, että purppurakoivu on se herkempi, ulkomaan elävä, ja punakoivu on kotimainen, pohjoisesta kotoisin oleva versio. Virosta tuodut nimelliset lajikkeet eivät mulla ole menestyneet, eikä punakoivukaan hääviltä näytä Sad
By annaw - 9.6.2011

kyllä pakurikääpä tulee elävään puuhun, itiöemä on se musta kökkö. Se on merkki sisäisestä lahosta joko heti tai hetken päästä. Mutta samalla latvakin alkaa harventua. Yleensä koivut ei kaadu tyvestä poikki, vaan latvasta ja keskelta lahoten. Vain jos on nuorena ´trimmerihoidettu´ koivu niin voi kaatua yllättävän terveenkin näköisenä. Keskeltä lahonnut... Sad
By kastehelminen - 9.6.2011

Mulla on punakoivu, mutta kovin sekin on heiveröinen. Saattaa olla liian varjossa. Sen varteen on kasvanut jäkälää. Sad
By kastehelminen - 9.6.2011

Kävin vielä nappaamassa kuvankin siitä. Olisikohan syynä väärä ilmasto, saasteet vai liian hapan maa.
By -nimetön- - 9.6.2011

meilläkin on punakoivu. on jo parivuotias. viime syksynä siirrettiin toiseen paikkaan mutta näyttää silti jakselevan.
By annaw - 9.6.2011

näitähän mutaatioita tulee kyllä luonnossa itsekseenkin, ei tarvi olla mitään vikaa,vikaa...
By LawrenceLimburger - 13.6.2011

Tässä minun koivussani kuitenkin on joku tunnistamaton tauti tai sieni tai jotain.

Voi olla että lehdet on palautumassa normaaleiksi. Laitoin lankaa muutamaan lehteen ja seuraan muuttuuko myös lehden yläpinta normaalin vihreäksi kesän kuluessa.
By jantta - 19.6.2011

Meillä mies haluaa Punakoivun. Se vaatinee aurinkoisen paikan?
By vimasa - 11.7.2011

Siirsimme pihaamme ihan kaivinkoneella kaapaisten parimetrisen koivun viime kesänä. No, sehän varisti lehtensä pois eikä näyttänyt nyt keväälläkään heräävän henkiin. Koivun oksat ja runko ovat ikäänkuin pienen "harmaapilkun" peitossa. Nyt koivu on kuitenkin alkanut pukkaamaan uusia oksia, ovat nyt n. 20cm mittaisia, sieltä täältä keskeltä runkoa. Eli kokonaan kuollut se ei olekaan. Miten tälle koivulle käy, elpyykö entisetkin oksat vai tuleeko siitä ihan kummallinen muotopuoli uusine oksineen ja kuolleine (?) vanhoine oksineen?
By Kurppa. - 27.7.2011

Tämmöinen kaunotar oli myös Mikkelissä.

By Viippu - 3.8.2011

Kestääkö koivu, jos sen pinnalla olevan juuren läpi poraa ison reiän kuppikairalla? Me tehdään aitaa, ja tietenkin kohdassa, johon pitäisi painaa tolppa on paksu juuri. Edes kaivinkone ei pystynyt painamaan metalliputkea juuren läpi.
Koivu ei ole vielä täysikasvuinen, mutta aika iso kuitenkin.


By Kaisaliisa - 26.7.2012

Koivuun on varmaan iskeny jostakin sienitauti, ehkä jonkin vauriokohdan kautta. Ei se siitä parane. Kannattaa seurata rungon kuntoa, alkaako kasvaa kääpää. Viimeistään silloin on syytä kaataa koko puu pois ettei romahda yhtäkkiä.

Juuristo saattaa olla myös vaurioitunut rakennuksvaiheessa. Juuriston osan vaurioituminen näkyy vastaavasti lehdistössä.Kannattaa siis tarkkailla kuntoa ja miettiä myös ulkonäköä.
By Irsa - 26.7.2012

Ja-na , hyvää halkomatskua mun mielestä BigGrin
By Kimpalehaavetta - 29.8.2012

Hei - koivuni ovat alkaneet olla surkean näköisiä: lehdet ovat kellastuneet ennen aikojaan ja alkavat nyt jo varista. Kaiken kukkuraksi runkoihin on ilmestynyt isojakin "koloja", kaarna on rullautunut auki ja näitä aukkoja on melkein kaikissa puutarhani koivussa. Mikä ihme tauti lienee iskenyt niihin - tietääkö kukaan? Entä mitä voin tehdä, että puut toipuisivat, vai täytyykö vain hyväksyä se, että ko puut ovat pian menneen talven lumia?
By valtsu - 29.8.2012

Pakurikääpä, se musta palaneen näköinen myttyrä koivussa kasvattaa solukkoa niin, että kuori halkeaa monen metrin matkaltaja. Toinen kuoren halkoja alhaalla tyvessä on ruohonleikkuri, kun kunnolla kopsahtaa saa halkeama alkunsa ja etenee... Ja eihän koivu mahdottoman pitkäikäinen olekaan kuten honka, mänty, petäjä.
By mumimyy - 29.8.2012

Visa koivu tekee niitä pahkuroita vanhemmiten.

Tänä vuonna moni koivu on nyt jo keltainen en tiedä mistä johtuu että kellastuu näin aikaisin ja lehtiä putoo jo paljon.

Hieskoivu ei elä yleensä kovin vanhaksi korkea ikä sillä on 20 vuotta silloinkin jo jo lahoo sisältä ja on puoli kuollut monesti 10 vuotias hieskoivu on jo surkea rääkki
By Irsa - 30.8.2012

Tämä vuosi on on ongelmallinen , vesi on korkealla enkä tiedä miten käy meidänkään mökin rantakoivujen , siellä lilluvat melkein runkoa myöten Sad
By Kreeta-Eulaalia - 30.8.2012

Kyllä niiden pitäisi kestää. Ainakin aikoinaan meidän mökillä rannan koivut olivat joka vuosi keväät ja syksyt parikymmen senttisessä vedessä. Jos ovat koko kesän uineet, niiin sitten en tiedä varmaksi sanoa.

Meillä päin ovat koivut monin paikoin ruskistuneet ennen aikojaan. Lieneekö niitäkin sitten kiusannut joku samanlainen ötökkä, kuin lehmuksiakin, jotka myös ovat surkean näköisiä etanaisten takia. Ötököistä ne koivut varmasti kyllä selviävät, mutta en ole tullut katsoneeksi missä kunnossa niiden ruskeiden puiden rungot ovat. Omassa pihassa on koivut kunnossa, vaikka lähistöllä on useampikin ruskistunut. Joka tapauksessa taitaa olla niin, että ensi keväänä vasta selviää koivujen todellinen kunto.
By Araminta - 30.8.2012

Mun lapsuusrannan järvessä vedenkorkeus vaihteli aika paljon, eli keväällä nousi usein korkealle, kun laskuoja oli padottu myllyn takia. Silloin monesti soudeltiin hauelle katiskoita koivunrunkojen välissä.
By Kreeta-Eulaalia - 21.1.2014

Meiltä kaadettiin pari valtavaa 50-60 -vuotiasta koivua. Eivät olleet varsinaisesti lahoja, mutta toinen oli vähän kuin halki joka suuntaan. Kun runko sahattiin klapipituisiksi pölleiksi, ne eivät pysyneet kaikki koossa, vaan niistä irtosi osia kuin kakunpaloja (pitää säästää yksi, joka on aivan sydämen muotoinen). Tietääkö joku mistä moinen johtuu? Kannon halkaisija oli kapeimmillaan puoli metriä ja leveimmillään  joku 80 senttiä, ulkoreuna mutkittelee kuten piparkakuissa. Rungossa mutkittelu näkyi ylös asti. Paikalle on aikoinaan istutettu vain yksi koivu, mutta on epäilty, että siihen olisi joskus iskenyt salama.
By Botacus - 30.1.2014

Moikka

Kysyisin http://fi.wikipedia.org/wiki/VaivaiskoivuMistä sitä tavoittaa Suomesta nykyään?

Löytyykö se esimerkiksi Salpausselästä vielä?Kun haluaisin käydä valokuvaamassa sitä ja muten vain nähdä se luonnosta!
By Kassikäpp - 31.1.2014

Kasvaa soilla koko Suomessa.
By Botacus - 31.1.2014

Moikka

Asia selvä Kassikäpp, nyt otan askelet kohti lähempää suoaluetta ja etsiskelen Vaivaiskoivua, niin saahan se mennä tuonne Huhtikuun loppupuoliskolle!
By suokukka - 25.4.2014

Ootteko huomannut, että koivussa on ihan valtavasti norkoja tänä vuonna.Kohta niiskutetaan ja sen jälkeen eteisen kuramatto on joka päivä täynnä niitä siemeniä.
By puna - 25.4.2014

Todellakin on ihan älyttömästi, just äsken lenkillä kattelin. En tiedä, vieläkö leppä on se joka niiskututtaa vai joko koivukin pöllyää täällä asti. Mutta huomaa olossaan, että kevät on...
By mai-lee - 25.4.2014

vaikeata tulee, varsinkin jos ei saada yhtään sadetta...edit - :-) anteeksi, tuossa jutussa on näemmä kaksi vuotta vanha päivämäärä. ihan varmasti luin vastaavan jutun tänä keväänäkin. kokeilen vielä löydänkö sen...ei ollut unennäköä:_)metlan tiedotekin vielä...


By valtsu - 26.4.2014

Jatkan madonlukuja aiheesta koivun kukinta, frown niiskutellaan lisää


By merkurius - 26.4.2014

Niiskutellaan. Mutta jotenkin silti ilahduttaa kun alkaa näkyä hiirenkorvia.
By pipu - 26.4.2014

Eilen oikein yllätyin, kun huomasin, että koivut ovat jo hiirenkorvilla. En arvannut kevään olevan jo niin pitkällä.
By Irsa - 2.3.2016

Tämä koivu on mietityttänyt mua pitkään. Mitäs luulette,olisko mahdollista, että siinä on kaksi puuta kasvanut yhteen?Oikealla lehvistö yltää lähes maahan asti,samanlaisia kasvaa vähän matkan päässä kuvasta eteenpäin  !Tuota ns.saumakohtaa ei näy kesällä ellei osaa tarkkaan katsoa.kuva


By Bumble - 2.3.2016

Juu mun nähdäkseni siinä on joko kaksi eri puuta kasvanut yhteen koska ovat olleet jo pikku taimina niin lähekkäin tai yksi puu tehnyt syystä tai toisesta kaksi latvaa jo hyvin alhaalta. Mun kotona oli tuommoinen mänty, siinä oli kaksi latvaa melko alhaalta, vanhempani eivät kuulemma "raskineet" poistaa toista latvaa heti pienenä, oli istutettu mänty, niinpä se eräässä myrskyssä halkesi ja toinen puoli kaatui, toinen puoli oli pystyssä vähän pidempään, kunnes kaatui sekin omaan suuntaansa. Muoks, koivussa voi verrata eri puolien kasvutapaa ja lehtiä, sekä kuorta, onko karheaa vai sileää, näin voi päätellä voisko olla samaa puuta vai kaksi eri puuta.


By Kreeta-Eulaalia - 3.3.2016

Minusta lähekkäin kasvavat koivut alkavat yleensä jo pieninä kaartua erilleen. Lapsuudestani muistan hauskan neljän koivun yhdistelmän, ne olivat maanrajasta aivan yhdessä, mutta rungot olivat mutkalla ja niiden keskelle jäi juuri sopiva tila pienelle lapselle. Jätin nyt omaan pihaani muutaman koivun kasvamaan lähekkäin, mutta niillä on kyllä  komisenkymmentä senttiä väliä, joten ei niistä varmaan ihan samalaista tule. Niillä on nyt korkeutta kolmisen metriä ja alkavat jo ottaa toisiinsa vähän väliä.


By valtsu - 3.3.2016

Onkohan voinut joskus nuoreen puuhun runkoon tulla pakkashalkeama, joka on sitten kuroutunut umpeen. Komea on koivu ja oikeassa paikassa.


By Irsa - 3.3.2016

Valtsu, taidat olla oikeassa,nyt vasta muistin kesäkuvan joka on sivulla 7 ,se on toisesta suunnasta kuvattu ja runkohan on ihan ehyt!
By Tourangelle - 3.3.2016

Kyllä tuo näyttää pakkashalkeamalta,niitä näkee yllättävän paljon,vallankin pihakoivuissa.
By kastehelminen - 27.7.2016

Meidän punakoivureppana on kitunut talon pohjoispuolella vuosia ja pari vuotta sitten siirsin sen etelän puolelle. Latva on kaiketi kuivunut kun ei nyt toisenakaan vuonna kasvattanut yhtään lehteä, vähän vain harmaata jäkälän näköistä varteensa. Yllättäen se aloitti keväällä uuden elämän parinkymmenen sentin korkeudelta ja on tehnyt siihen oksatupsun joka muistuttaa pesäpallorapylää. Koska sen vanhan rungon voi katkaista ja tarviiko suojata jollain? kuinka läheltä uutta kasvua rungon voi katkaista?
By kastehelminen - 2.8.2016

Omppukone on päättänyt kääntää kuvan vaikka kuinka koitan kääntää. Tässä kuitenkin kuva tuosta aiemmasta kysymyksestä, tosin se on nyt jo keväästä kasvanut. Ja niin on rikkiksetkin...
Eli milloin oletettavasti kuolleen päävarren voi katkaista? Koko kesänä muuta ei ole tullut kuin tuo alatupsu.

By J6730571323 - 25.3.2017

Minulla ei ole vastausta mihinkään. Toteamus vain, että pihastamme kaadettiin arviolta 50-v. koivu viime kesänä, koska sen isoimmat oksat olivat selvästi lahot ja laho oli kantokin keskeltä; se selvisi kaadon yhteydessä tietenkin vasta.

Ja mikään ei tosiaan kasvanut koivun lähellä metrien päässäkään. Yritin perennapenkkiä, parin metrin päässä pitää, mutta se oli täynnä vihreitä kirvoja usein ja olisittepa nähneet koivun kaadon yhteydessä sen määrän niitä aidassa, kasveissa... !

Nyt haaveilemme uuden puun istuttamista entisen koivun paikalle. Kanto jyrsitään pois nyt keväällä. Mielessä pyöritellään punakoivua, purppuravaahteraa, jonkinlaista pihlajaa. Mies hinkuaa pilaripihlajaa. Vaikea  tietää, mikä menestyisi parhaiten. Koivuhan siinä kyllä hyvin pärjäsi, mutta onko punakoivu samanlaiset olosuhteet kelpuuttava?

Paikka on aurinkoinen ja tilaa on niin, että tekee mieli joku erottuva, erilainen väriltään tai muodoltaan oleva puu istuttaa. Punakoivu on kaunis, kun runko on vaalea ja lehdet punaiset. Ketjussa moni kuitenkin kertoi, ettei se ole kovin hyvin kasvanut, niin alkoi epäilyttää.

Onko viimeaikaisia kokemuksia punakoivun kasvattajilla?
Muoks. siis punakoivun eikä  punapihlajan, kuten olin keväällä kirjoittanut. Punakoivun kasvattamisesta kokemuksia.
By Kesänlapsi - 26.3.2017

J6730571323 - 3/25/2017
Minulla ei ole vastausta mihinkään. Toteamus vain, että pihastamme kaadettiin arviolta 50-v. koivu viime kesänä, koska sen isoimmat oksat olivat selvästi lahot ja laho oli kantokin keskeltä; se selvisi kaadon yhteydessä tietenkin vasta.

Ja mikään ei tosiaan kasvanut koivun lähellä metrien päässäkään. Yritin perennapenkkiä, parin metrin päässä pitää, mutta se oli täynnä vihreitä kirvoja usein ja olisittepa nähneet koivun kaadon yhteydessä sen määrän niitä aidassa, kasveissa... !

Nyt haaveilemme uuden puun istuttamista entisen koivun paikalle. Kanto jyrsitään pois nyt keväällä. Mielessä pyöritellään punakoivua, purppuravaahteraa, jonkinlaista pihlajaa. Mies hinkuaa pilaripihlajaa. Vaikea  tietää, mikä menestyisi parhaiten. Koivuhan siinä kyllä hyvin pärjäsi, mutta onko punakoivu samanlaiset olosuhteet kelpuuttava?

Paikka on aurinkoinen ja tilaa on niin, että tekee mieli joku erottuva, erilainen väriltään tai muodoltaan oleva puu istuttaa. Punakoivu on kaunis, kun runko on vaalea ja lehdet punaiset. Ketjussa moni kuitenkin kertoi, ettei se ole kovin hyvin kasvanut, niin alkoi epäilyttää.

Onko viimeaikaisia kokemuksia punapihlajan kasvattajilla?

Punakoivu on täältä Ylikiimingistä kotoisin. Se voi parhaiten näillä seuduilla ja pohjoisemmassakin. Samoilla paikoilla missä hieskoivut yleensäkkin tykkää kasvaa. Oman kokemuksen mukaan ainakin oma koivikkoni kasvaa parhaiten savimaalla, kosteassa maaperässä ja tarvitsee paljon valoa. Kuivilla paikoilla kasvaa kituisasti, ja on kirvojen vaivaama. Kirvat saa kyllä häipymään silläkin, että istuttaa juurelle salviaa/iisoppia/minttuja. Eivät tule lähellekkään, ja ime nuorta koivua hengiltä. 
By kastehelminen - 26.3.2017

Tutkippa sulkaharmaaleppää!
By J6730571323 - 26.3.2017

Kiitos vinkeistä ja tiedoista teille Smile

Tuo sulkaharmaaleppä aivan uusi tuttavuus; tutkin Smile
By Irsa - 22.10.2017

Voi ei !  Onko tämä nyt lopun alkua mun lempikoivulleni ?
Laitan tähän nyt pari kuvaa , eka näyttää sen missä sienet kasvaa , eli tuossa alimmaisen oksan tyvessä ,noin 3/4 metriä korkealla   Crying


By valtsu - 25.10.2017

Irsa - 22.10.2017
Voi ei !  Onko tämä nyt lopun alkua mun lempikoivulleni ?
Laitan tähän nyt pari kuvaa , eka näyttää sen missä sienet kasvaa , eli tuossa alimmaisen oksan tyvessä ,noin 3/4 metriä korkealla   CryingVoisikohan olla koivuvinokas? Joku helttasieni kuitenkin, tunnistan hyvästä kuvasta. Ison harmin paikka, komea koivu! Ei taida kaatua myrskyllä liikenteen sekaan? Eikä rakennusten päälle? 

Meilläkin on kadun varrella samanlaista ongelmaa isoissa koivuissa, kääpiä kasvaa tyvessä ja puita on pitkä rivi. Ei ole omalla tontilla, vaan just kunnan puolella kadun varressa. Pitää ottaa kuva ja laittaa etiäpäin viisaammille.

Löysin tämmöisen viikonloppuna, Metsuri neuvoo: näin tunnistat riskipuun Linkki" Kun koivu alkaa kasvaa sieniä muutaman metrin korkeudessa tai tikka on kuorinut sen alas asti, niin on aika toimia, sanoo Huostila".
By Nuu - 31.3.2019

Koivutietäjiä  ?
Meidän pihasta joudutaan kaatamaan yksi aika iso koivu tässä keväällä, kesäksi se on saatava pois.  Pihapuiden kaatoja tekevästä yrityksestä kävi pari miestä täällä katsomassa kaadettavat puut, ml. se koivu,  ja kaatoajankohdaksi sovittiin kevät. Toivoin että kaadot tehdään mielellään ennenkuin koivun mahlat lähtee liikkeelle. Lumien pitää olla myös mielellään sulaneet  että kaatohommia pihassa ja sen reunamilla pystyy tekemään, voi olla että näin paljon kun nyt on lunta niin kaato menee joka tapauksessa sinne mahlan juoksu-aikaan.

Nyt kun oon lueskellut netistä tästä mahla-asiasta niin vaikuttaa siltä että joka tapauksessa se kanto valuttaa mahlaa huolimatta kaato-ajankohdasta.
Kysymys kuuluukin että onko jotain ainetta jota voisi laittaa siihen kantoon estämään mahlan vuotoa ?  En löytänyt itse netistä mitään sellaista.   Jos sitä mahlaa siitä puskee niin sehän on muurahaisille aarre-aitta. Tää tuleva aarre-aitta sijaitsee hyvin lähellä mun kasvihuonetta sekä myös ulkoporeallasta joten ymmärrettävistä syistä en kovasti sellaista tarjoilua haluaisi järjestää. Mutta kaadettava se koivu on koska haluan kasvariin osuvan edes hiukan enemmän aurinkoa kuin nyt.

By valtsu - 31.3.2019

Nuu - 31.3.2019
Koivutietäjiä  ?
Meidän pihasta joudutaan kaatamaan yksi aika iso koivu tässä keväällä, kesäksi se on saatava pois.  Pihapuiden kaatoja tekevästä yrityksestä kävi pari miestä täällä katsomassa kaadettavat puut, ml. se koivu,  ja kaatoajankohdaksi sovittiin kevät. Toivoin että kaadot tehdään mielellään ennenkuin koivun mahlat lähtee liikkeelle. Lumien pitää olla myös mielellään sulaneet  että kaatohommia pihassa ja sen reunamilla pystyy tekemään, voi olla että näin paljon kun nyt on lunta niin kaato menee joka tapauksessa sinne mahlan juoksu-aikaan.

Nyt kun oon lueskellut netistä tästä mahla-asiasta niin vaikuttaa siltä että joka tapauksessa se kanto valuttaa mahlaa huolimatta kaato-ajankohdasta.
Kysymys kuuluukin että onko jotain ainetta jota voisi laittaa siihen kantoon estämään mahlan vuotoa ?  En löytänyt itse netistä mitään sellaista.   Jos sitä mahlaa siitä puskee niin sehän on muurahaisille aarre-aitta. Tää tuleva aarre-aitta sijaitsee hyvin lähellä mun kasvihuonetta sekä myös ulkoporeallasta joten ymmärrettävistä syistä en kovasti sellaista tarjoilua haluaisi järjestää. Mutta kaadettava se koivu on koska haluan kasvariin osuvan edes hiukan enemmän aurinkoa kuin nyt.


Koivutietämättömän mökillä kaadetaan koivut polttopuuksi keväällä tai kesällä. Puskevat kýllä mahlaa, mutten muurahaisia mahlassa  ole huomannut. Kun kanto alkoi näyttää kulkureitin varrella pahalta puurolta ja haista käyneeltä,  peitin ohuella multakarike kerroksella. 
By Filopator - 31.3.2019

valtsu - 31.3.2019
Nuu - 31.3.2019
Koivutietäjiä  ?
Meidän pihasta joudutaan kaatamaan yksi aika iso koivu tässä keväällä, kesäksi se on saatava pois.  Pihapuiden kaatoja tekevästä yrityksestä kävi pari miestä täällä katsomassa kaadettavat puut, ml. se koivu,  ja kaatoajankohdaksi sovittiin kevät. Toivoin että kaadot tehdään mielellään ennenkuin koivun mahlat lähtee liikkeelle. Lumien pitää olla myös mielellään sulaneet  että kaatohommia pihassa ja sen reunamilla pystyy tekemään, voi olla että näin paljon kun nyt on lunta niin kaato menee joka tapauksessa sinne mahlan juoksu-aikaan.

Nyt kun oon lueskellut netistä tästä mahla-asiasta niin vaikuttaa siltä että joka tapauksessa se kanto valuttaa mahlaa huolimatta kaato-ajankohdasta.
Kysymys kuuluukin että onko jotain ainetta jota voisi laittaa siihen kantoon estämään mahlan vuotoa ?  En löytänyt itse netistä mitään sellaista.   Jos sitä mahlaa siitä puskee niin sehän on muurahaisille aarre-aitta. Tää tuleva aarre-aitta sijaitsee hyvin lähellä mun kasvihuonetta sekä myös ulkoporeallasta joten ymmärrettävistä syistä en kovasti sellaista tarjoilua haluaisi järjestää. Mutta kaadettava se koivu on koska haluan kasvariin osuvan edes hiukan enemmän aurinkoa kuin nyt.


Koivutietämättömän mökillä kaadetaan koivut polttopuuksi keväällä tai kesällä. Puskevat kýllä mahlaa, mutten muurahaisia mahlassa  ole huomannut. Kun kanto alkoi näyttää kulkureitin varrella pahalta puurolta ja haista käyneeltä,  peitin ohuella multakarike kerroksella. 

Jatkanpa tähän. Jos siitä koivusta aikoo tehdä polttopuita, niin kaataa silloin kun on hyvässä lehdessä, eikä karsi ennenkuin lehdet on kuivahtanu. Ne imasee aika paljon kosteutta sieltä rungosta pois, kuivuu klapit joutusamin. Tää tosin ei onnistu, jos puun joutuu kaatamaan keskelle pihaa.
By Nuu - 31.3.2019

valtsu - 31.3.2019
Nuu - 31.3.2019
Koivutietäjiä  ?
Meidän pihasta joudutaan kaatamaan yksi aika iso koivu tässä keväällä, kesäksi se on saatava pois.  Pihapuiden kaatoja tekevästä yrityksestä kävi pari miestä täällä katsomassa kaadettavat puut, ml. se koivu,  ja kaatoajankohdaksi sovittiin kevät. Toivoin että kaadot tehdään mielellään ennenkuin koivun mahlat lähtee liikkeelle. Lumien pitää olla myös mielellään sulaneet  että kaatohommia pihassa ja sen reunamilla pystyy tekemään, voi olla että näin paljon kun nyt on lunta niin kaato menee joka tapauksessa sinne mahlan juoksu-aikaan.

Nyt kun oon lueskellut netistä tästä mahla-asiasta niin vaikuttaa siltä että joka tapauksessa se kanto valuttaa mahlaa huolimatta kaato-ajankohdasta.
Kysymys kuuluukin että onko jotain ainetta jota voisi laittaa siihen kantoon estämään mahlan vuotoa ?  En löytänyt itse netistä mitään sellaista.   Jos sitä mahlaa siitä puskee niin sehän on muurahaisille aarre-aitta. Tää tuleva aarre-aitta sijaitsee hyvin lähellä mun kasvihuonetta sekä myös ulkoporeallasta joten ymmärrettävistä syistä en kovasti sellaista tarjoilua haluaisi järjestää. Mutta kaadettava se koivu on koska haluan kasvariin osuvan edes hiukan enemmän aurinkoa kuin nyt.


Koivutietämättömän mökillä kaadetaan koivut polttopuuksi keväällä tai kesällä. Puskevat kýllä mahlaa, mutten muurahaisia mahlassa  ole huomannut. Kun kanto alkoi näyttää kulkureitin varrella pahalta puurolta ja haista käyneeltä,  peitin ohuella multakarike kerroksella. 

Muistelen että kun meidän yhdeltä entiseltä pihalta kaadettiin kaksi koivua niin niiden kantojen ympärillä oli kovasti muurahaisia. Siitä on yli 20 vuotta, voihan tietty olla että niiden polku vaan kulki siitä kannon vierestä eikä se kanto mahloineen houkutellutkaan niitä. Sehän olis hieno juttu jos niin olisi !
By Nuu - 31.3.2019

Filopator - 31.3.2019
valtsu - 31.3.2019
Nuu - 31.3.2019
Koivutietäjiä  ?
Meidän pihasta joudutaan kaatamaan yksi aika iso koivu tässä keväällä, kesäksi se on saatava pois.  Pihapuiden kaatoja tekevästä yrityksestä kävi pari miestä täällä katsomassa kaadettavat puut, ml. se koivu,  ja kaatoajankohdaksi sovittiin kevät. Toivoin että kaadot tehdään mielellään ennenkuin koivun mahlat lähtee liikkeelle. Lumien pitää olla myös mielellään sulaneet  että kaatohommia pihassa ja sen reunamilla pystyy tekemään, voi olla että näin paljon kun nyt on lunta niin kaato menee joka tapauksessa sinne mahlan juoksu-aikaan.

Nyt kun oon lueskellut netistä tästä mahla-asiasta niin vaikuttaa siltä että joka tapauksessa se kanto valuttaa mahlaa huolimatta kaato-ajankohdasta.
Kysymys kuuluukin että onko jotain ainetta jota voisi laittaa siihen kantoon estämään mahlan vuotoa ?  En löytänyt itse netistä mitään sellaista.   Jos sitä mahlaa siitä puskee niin sehän on muurahaisille aarre-aitta. Tää tuleva aarre-aitta sijaitsee hyvin lähellä mun kasvihuonetta sekä myös ulkoporeallasta joten ymmärrettävistä syistä en kovasti sellaista tarjoilua haluaisi järjestää. Mutta kaadettava se koivu on koska haluan kasvariin osuvan edes hiukan enemmän aurinkoa kuin nyt.


Koivutietämättömän mökillä kaadetaan koivut polttopuuksi keväällä tai kesällä. Puskevat kýllä mahlaa, mutten muurahaisia mahlassa  ole huomannut. Kun kanto alkoi näyttää kulkureitin varrella pahalta puurolta ja haista käyneeltä,  peitin ohuella multakarike kerroksella. 

Jatkanpa tähän. Jos siitä koivusta aikoo tehdä polttopuita, niin kaataa silloin kun on hyvässä lehdessä, eikä karsi ennenkuin lehdet on kuivahtanu. Ne imasee aika paljon kosteutta sieltä rungosta pois, kuivuu klapit joutusamin. Tää tosin ei onnistu, jos puun joutuu kaatamaan keskelle pihaa.

Se puu kaatuu keskelle pihaa Smile   Polttopuuasia on toissijainen tässä meillä ton koivun kanssa, kasvihuoneeseen ulottuva valo on ensisijainen.
By valtsu - 31.3.2019

Filopator - 31.3.2019
valtsu - 31.3.2019
Nuu - 31.3.2019
Koivutietäjiä  ?
Meidän pihasta joudutaan kaatamaan yksi aika iso koivu tässä keväällä, kesäksi se on saatava pois.  Pihapuiden kaatoja tekevästä yrityksestä kävi pari miestä täällä katsomassa kaadettavat puut, ml. se koivu,  ja kaatoajankohdaksi sovittiin kevät. Toivoin että kaadot tehdään mielellään ennenkuin koivun mahlat lähtee liikkeelle. Lumien pitää olla myös mielellään sulaneet  että kaatohommia pihassa ja sen reunamilla pystyy tekemään, voi olla että näin paljon kun nyt on lunta niin kaato menee joka tapauksessa sinne mahlan juoksu-aikaan.

Nyt kun oon lueskellut netistä tästä mahla-asiasta niin vaikuttaa siltä että joka tapauksessa se kanto valuttaa mahlaa huolimatta kaato-ajankohdasta.
Kysymys kuuluukin että onko jotain ainetta jota voisi laittaa siihen kantoon estämään mahlan vuotoa ?  En löytänyt itse netistä mitään sellaista.   Jos sitä mahlaa siitä puskee niin sehän on muurahaisille aarre-aitta. Tää tuleva aarre-aitta sijaitsee hyvin lähellä mun kasvihuonetta sekä myös ulkoporeallasta joten ymmärrettävistä syistä en kovasti sellaista tarjoilua haluaisi järjestää. Mutta kaadettava se koivu on koska haluan kasvariin osuvan edes hiukan enemmän aurinkoa kuin nyt.


Koivutietämättömän mökillä kaadetaan koivut polttopuuksi keväällä tai kesällä. Puskevat kýllä mahlaa, mutten muurahaisia mahlassa  ole huomannut. Kun kanto alkoi näyttää kulkureitin varrella pahalta puurolta ja haista käyneeltä,  peitin ohuella multakarike kerroksella. 

Jatkanpa tähän. Jos siitä koivusta aikoo tehdä polttopuita, niin kaataa silloin kun on hyvässä lehdessä, eikä karsi ennenkuin lehdet on kuivahtanu. Ne imasee aika paljon kosteutta sieltä rungosta pois, kuivuu klapit joutusamin. Tää tosin ei onnistu, jos puun joutuu kaatamaan keskelle pihaa.

Mökillä metsuri kävi jäitä pitkin kaatamassa 5 hyvin suurta ja vinoa keväällä. Puhkesivat lehteen maassa pitkällään. Sahattiin ja pilkottiin pätkä kerrallaan. Olivat runkoina keskellä pihaa, kulkureiteiltä aloitettiin pilkkominen. Painon keventyminen tuntui selvästi pöllejä kuskatessa hakkuu paikalle. Pätee leppäänkin, turha on märkiä painavia kuskailla ja tästä samasta asiasta saa miehille aina huomauttaa.
By hoyabella - 7.7.2019

Avoimista puutarhoista ostin kaksi koivua, keltakoivu Betula alleghaniense, ja kivikoivu Betula ermanii.
By suokukka - 26.7.2019

Ostin tukkikaluston viereen kyynelkoivun.
Toivottavasti kasvaa nätiksi. Smile

By suokukka - 17.6.2020

Tykkään tästä kovin.

By Ohvakukka - 17.6.2020

Kuka hän on?
By suokukka - 17.6.2020

Tuo sama pieni kyynelkoivu kuin aiemmassa kuvassani, eri suunnasta vaan kuva.