Puutarha.net Keskustelut

Valeunikko: Sinivaleunikko, Meconopsis betonicifolia

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2273406.aspx

By Nanna - 2.4.2007

Yksi aarteistani, sinivaleunikko (Meconopsis betonicifolia), on selvinnyt siirrosta ja myöhäisestä istuttamisesta! Jee!

By Sand - 2.4.2007

Onnea Nanna Sinivaleunikkoon haluan jonain aikana keskittyä. Sen kukka on niin upea, että kannattaa nähdä erikseen sen takia vaivaa. Minulla ei siis vielä sitä ole, mutta listalla se on ollut pitkään.

By Kurppa. - 2.4.2007

Helpompi hiekkamaassa asuvalla on sitä kasvatella. Savipihan asukki voi vaan haaveilla. 

By Sand - 2.4.2007

Ai onko kieli ulkoa olen ohitellut kaikki sen vaikeasta kasvatuksesta kertovat tarkat ohjetekstit, kun välttelen kaikkia vaikeita ja hankalia puutarhakasveja. Pitää tästä poistua Vanhan Reilun Pentin tietolaarien äärille kotvaksi.. Tämä oli Kurpitsalta jo tälle samalle päivälle toinen kannustava, minuun osunut viesti muuten :} Tulin kyllä vasta äsken koneelle, joten niitä saattaa löytyä vielä muitakin.

By Sand - 3.4.2007

Sinivaleunikon kasvupaikka: Talveksi kuivahtava, kesäaikaan mieluiten viileänkostea, ehkä varjoisa kasvupaikka? Ei kalkitusta, koska viihtyy hapahkossa maassa. Perennoi sivuruusukkeidensa avulla.


Teinkö oikeat johtopäätökset ja toimiiko sinivaleunikko samoin kuin keltavaleunikko, jota sain mai-leeltä ja joka on kukkinut kaikessa rauhassa joka kesä?


Poistettu nimimerkki siellä vanhan Pentin keskusteluissa oli kasvattanut taimia kuin tyhjää vaan ja sanoo taimien kestävän kovaakin käsittelyä. Aika hurjaa

By mai-lee - 3.4.2007

sand, valitettavasti ei ainakaan minulla. - keltavaleunikko on melkein rikkaruoho, mutta ne muutamat sinivaleunikot, jotka minulla ovat, kuin kruununjalokivet. - toivon totisesti, että tänäkin kesänä nousevat. ovat vain semmoisessa paikassa ja tuuhea havu peittonansa, etten näe vielä. siitten vasta kun saan pupuverkon pois ja voin kumartua oksien alle tarkasti katsomaan.
olisi kiva kun voisi syyttää savimaata, mutta kun ei sekään enää niin savinen ole ja hiekkaa on syydetty paikkaan ämpäritolkulla.

By punakoiso - 3.4.2007

Minullakin on kaksi tuollaista valeunikon taimea näkyvissä. Ensimmäistä kertaa kasvatan. Ostin ne loppukesällä ja ovat näköjään hyvin talvehtineet. Olivat talven lämpimässä,kuivahkossa paikassa.Nyt pitää muistaa kastella hyvin.Kuinka monta kukkaa yleensä tulee yhteen kasviin kun ovat uusia taimia?
By Nanna - 3.4.2007

Sinivaleunikko ei ole yhtä mimosanherkkä kuin maineensa, mutta on tarkempi kasvupaikastaan kuin monet muut perennat. Seisovaa märkyyttä se ei siedä, ja sekotinkin multaan reilusti hiekkaa ja istutin taimen loivalle kummulle. Kate huolehtii kesällä maan pysymisestä koko ajan sopivan kosteana, ja suurimman osan päivästä se on omenapuun varjossa. Pitäisi pärjäillä, eniten huolestutti talvehtiminen, kun jouduin retuuttamaan sen vanhasta puutarhasta tänne uuteen.

By Sand - 3.4.2007

Jos matkinkin Nannaa ja laitan ensi kesänä sinivaleunikkoa omenapuun varjoon, kompostimullasta koostamaani kohopenkkiin Nelly-kärhöni tilalle ja siirrän Nellyn vähän valoisammalle paikalle minulla kun ongelma aina on riittävän kosteuden turvaaminen. Ei seiso meillä vesi kuin tynnyrissä - ja vähän aikaa tynnyrissäkään.

By mai-lee - 3.4.2007

"katettu hiekkainen kumpu omenapuunvarjossa" sanoo nannakin. - paikkaakaan en sitten voi syyttää, jos ei talvelta herääkään.

By Sand - 3.4.2007

Kompostimullan tekijän huomautus: Meidän kompostimultakin sisältää paljon hiekkaa, eikä suinkaan ole kovin vahvaa muutenkaan Hyvin vähän saan siihen kesän mittaan vahvaa vihermassaa.

By vuokkis - 4.4.2007

Minun valeunikkoni on vasta "vaiheessa". Siemenpussin takaa lukiessani pähkäilin, että kaikkea sitä meneekin ostamaan.. Tosi vaikealta tuntui. Laitoin kuitekin multaan ja pussin takaa katsoen  kirjoitin ohje- seuranta lapun mukaan laskien, milloin mikäkin vaihe on menossa.. 0-6¤ 16-26.3 siirrä  15-20¤ :n, Itää 3-4 viikossa.. No eihän mennytkään niin kauan. Eilen illalla huomasin pikkaraisten kurkistelevan jo pintaan..

Saapas nähdä, montako noista jaksaa kasvaa isoksi, kukkiviksi kasveiksi.

By ipanema - 4.4.2007

Voiko sinivaleunikolle laittaa hevonkakkaa näin keväällä?

By Nanna - 4.4.2007

Vain kunnolla kompostoitunutta ja vain vähän.

By Pikkuruusu - 15.4.2007

Jippii kauan pyydystämäni Sinivaleunikon siemenet ovat alkaneet itään,millaisessa paikassa nyt ruukkua pidän,sisällä vai hieman viileämmällä verannalla ja auringossa vai ei.

By valtsu - 15.4.2007

Mitenkäs sinivaltsut ovat teillä talvehtineet, huolestuneena kiertelin katsastamassa lumen alta paljastuvia viljelmiäni enkä kyllä nähnyt lehden lehteä - joko pahuksen ssyysateet hukuttivat. Siemenkylväösenikään eivät ole viellä itäneet ja viimevuoden poikasten päällä on vielä 10 cm sohjolunta.

By Titamiini - 15.4.2007

Ei näy sinivaleita minullakaan vielä. Syksy oli katalan märkä tuolla jokirannassa, jossa ne kasvoivat.


Menen pirkules ja ostan uudet taimet. Istutan eri paikkaan - vähän kuivampaan rinteeseen. Nih.

By Nanna - 15.4.2007

Pikkuruusu, jos verannan lämpötila ei laske yölläkään alle kymmenen asteen, voit pitää ne siellä, ei suorassa auringossa mutta valoisassa kuitenkin.

By Pikkuruusu - 16.4.2007

Kyllä laskee alle kymmenen,ainakin nyt kun on luvattu takatalvea.Voi eivät kai ole saaneet tänään liikaa aurinkoa kun ne pienen pienet alut on jotenkin surkean näköisiä.Tuon sisälle jos vielä auttaisi,voi mua.

By Kurppa. - 19.5.2007

Hankin sitten miekin Sinivaleunikon. Tuskin ensi kevättä näkee, mutta sittenhän on kokeiltu. Jos soraa laittaisi reilusti kasvualustaan?

By Titamiini - 19.5.2007

Kyllä sinivale on tosi kestävää sorttia. Omani olen istuttanut pelkkään palaneeseen hevosen lantaan, kalkinnut tietty vähäsen ja nyt ne on olleet kaksi vuorokautta veden alla, kun joki nousi uomastaan varsin korkealle peittäen kokonaan pari perernnapenkkiä rannassa. Mietinkin että kuinkahan kauan niiden kestää olla upoksissa, mutta vesi kääntyi jo laskuun...

By pihamittari - 20.5.2007

Tuota sinivaletta on kyllä minunki saatava. Ajattelin aina, että sillä ei ole mitään mahdollisuutta näillä asteilla. Siis Särkälle on suunnistettava.

By kiurunkannus - 20.5.2007

On nämä aika onnettoman näköisiä.  Joulukuussa kylvetty ja talvehtineet ulkona vähän havuja suojanaan lähinnä siksi etteivät  linnut myllää multia ympäri, mustarastas saa aikaan aikamoisen kynnöksen.


Ulkona ovat olleet koko kevään kun jostain luin että juuret muodostuvat vain alle kymmenen asteen lämpötilassa, kovalta auringon porotuksesta olen varjellut ja jonkin moisessa kosteudessa pitänyt niin etteivät kuitenkaan mätänemään pääsisi.


Mitäs tässä muutakaan osaa tehdä kun odottaa että luonto hoitaa tehtävänsä ja minä odottelen että kasvavat sellaiseen käsiteltävään kokoon.

By pirjoh - 20.5.2007

Kertokaapas nyt sinivaleunikon siemenestä kasvattaneet, ovatko nämä minun taimeni sinivaletta nähneetkään?


siis nuo rääpäleet tuossa etualalla. Nuo lehdet kyllä minusta epäilyttävästi näyttävät siperian unikon lehdiltä..


Millainen lehti on sinivaleunikko lapsella?

By Kaisaliisa - 20.5.2007

Tällainen kuva löytyi


http://puutarha.net/index.asp?s=/keskustelu/keskustelu.asp?id=1683&vnro=370609


(ja linkki tehty ihan summamutikassa). Vanhassa pentissä on paljon keskusteluja, siellä myös haku toimii hyvin. Lehtien pitäisi olla kyllä karvaisia.


Itse en kyllä kehtaa edes kuvaa lähettää, ties mitä kyitä elätän povellani kieli ulkoa Katsotaan sitten kesällä mitä tuli... 


nimim. ainakin kolmatta kertaa yrittämässä

By Kaisaliisa - 20.5.2007

Samassa keskustelussa alkusivuilla olikin vasta hyviä kuvia! 
Juu ja pahasti eri näköisiä kuin minun taimeni apea
*lähtee tutkiskelemaan suurennuslasilla*

By pirjoh - 20.5.2007

No tuosta linkistäsi löytyikin hyvä kuva...voivoi, kyllä nyt epäilyttää vahvasti. Minkäköhänlaiset terveiset pitäisi kyseisiä siemeniä myyneelle kaupalle viedä jos eivät olekkaan sitä mitä pitäisi...ärtynyt

By Pikkuruusu - 20.5.2007

Voi Pirjoh,itken kanssasi,asiahan koskee minuakin.Muuten sinäköhän tässä talvella neuvoit paikan Pirkkalasta mistä niitä siemeniä saa kun kyselin.Hainkin ja sain taimet parin millin kokoisiksi ja sit sain ne tapettua,voi vee sanoisin,mistä nyt saisin taimen,pitää lähtee kiertään puutarhakauppoja.

By Hilu - 1.6.2007

Kunhan tuo on kukkinut tältä kesältä, niin voisikohan joku antaa mulle tuon siemeniä? tekisi kovasti mieli kokeilla! Kaunis kuin mikä!

By Nanna - 13.6.2007

Ihan kohta...


By Nanna - 13.6.2007

Kolme tuntia myöhemmin

By Päivänhattu - 13.6.2007

Voi että, miten jännittävää ja niin hyvät kuvat! No, mitä sitten tapahtui? Täytyihän sen tänään aueta kokonaan! kieli ulkoa

By Nanna - 14.6.2007

Ei auennut tänään, iltapäivällä oli pilvisempää ja kukka vetäytyi nuppuun. Huomenna? Vaikka kaunis se on noinkin, melkeinpä kauniimpi kuin ollessaan täysin auki.

By koi - 14.6.2007

Sinivaleunikot ovat aivan ihania!! Tilasin yhtenä vuonna siemeniä, mutta epäonnistuin idättämisessäapea Kylmäkäsittely ei onnistunut. Ensi vuonna voisikin ostaa valmiit taimet, niin ei ainakaan siitä ole onnistuminen kiinni..

By jutikka - 16.6.2007

Yksi toteutunut toive on tässä. On vain niin hankalassa paikassa ja ujona katselee alas, että melkein  mahdoton ottaa kuvaa, mutta  pitää se näyttää.

By multatonttu - 16.6.2007

Ihanan värinen....mä täällä vaan ihan vähän kateellisena katselen teidän unikoita, kun en itse ole täältäpäin löytänyt. Ensi vuonna täytyykin laittaa tilaus, että varmaan saa....

By vuokkis - 16.6.2007

Kovin on ihania nämä kukkaset. Itse yritin vaikeimman kautta saada näitä, mutta eipä ole minusta näitä kasvattelemaan. Valmis on jostain hommattava mikäli sen huolii saada. Taimet sain tarkan lämmön seurannan ja vahtimisen kautta itämään. Sen jälkeen ovat yksitellen kupsahtaneet. Jatkohoitoa en hallinnut.

By multatonttu - 17.6.2007

Kyllä minäkin ihan taimia olen metsästänyt, kun tiedän, ettei tuo siemenestä kukaksi ole ihan mun juttu välttämättä...toiset vaan osaa ja toiset ei vaan saa onnistumaan.

By jutikka - 17.6.2007

Salon torilta minäkin kaksi vuotta sitten tuon ostin. Viime vuonna ei vielä kukkinut.

By Raid - 17.6.2007

En nyt muista keneltä täältä pentistä sain kaksi SVU:n taimea, ( vielä kerran tuhannesti kiitoksia:-)) , onneksi  yksi selvisi talven yli, ja kun nyt oikein tarkkaan katsoin taitaa sieltä se toinenkin  nousta:-))  Pensashanhikin oksien alla kasvaa ja en uskalla siirtää niitä mihinkään. Täytyy vain muistaa kastella sitä, kun nuo hanhikit itse eivät niin vettä tarvitse. Euforialta (ei ole näkynyt....?) sain siemeniäkin, mutta on niin vaativa kasvatusprojekti, etten siinä onnistunut...kuuluu himoituimpiin perennoihin ja jos tuo nyt tuosta lähtee rehottamaan, lupaan laittaa hyvän kiertämään ja jakaa haluavalle:-) (nyt on siis turha haluta, kun ei rehota;-))

By valtsu - 18.6.2007

sinivaleunikot ovat nimikkokukkiani, valtsuista puhun ja niitä oli 46 parhaaseen aikaan kukassa. nyt on isot nuput tulossa ja kohta niskat kipeenä tuijotan minakin kukkien avautumista. lepotuoli on valmiina paikalle siirretty.         yhtenä vuonna sain 250 tainta ainakin omista siemenistä, mutta tänäkeväänä vain 6 tainta.  - hapan kasvualusta, keväällä kostea, syksyllä kuiva, kylvetään helminkuussa ja peitetään lumihankeen .... kiintoisaa puuhastelua

By Nanna - 19.6.2007

Valkoinen sinivaleunikko kukkii nyt.

By Titamiini - 19.6.2007

Oooooooohhh....!


Mykistävän kaunis! Lumoava!


Kiitos Nanna kuvasta Eihän sitä muuten uskois todeksi...

By platon - 20.6.2007

Ai miten kaunis!

By Nanna - 20.6.2007

Tuota valkoista on todella helppo lisätä itse. Yhtenä kesänä löysin emokasvin juurelta kymmenittäin itsestään kylväytyneitä pikkutaimia, kun kate oli sillä kohtaa päässyt hupenemaan melkein olemattomiin. Sinisen lisääminen onkin sitten toinen luokka, kertaakaan en ole onnistunut, mutta taas tänäkin vuonna aion yrittää.

By Tomsku - 20.6.2007

Kyllä se Nanna meidät aina osaa yllättää. Uskomattoman upea unikko puhetta.

By Pikku-malla - 20.6.2007

Kyllä on kaunis tuo Nannan valkoinen unikko..... aivan ihastuttava.
Ilomielin ottaisin vastaan siemeniä... saiskohan?? 
Sinisiä olen yrittänyt tänä keväänä kasvattaa siemenistä ja pienen pieniä ovat taimet vieläkin, mutta hengissä kuitenkin.

By Nanna - 20.6.2007

Tomsku, aina, kun valkoinen sinivaleunikko kukkii, muistan valkoisen kosmoskukkakimpun, jonka toit minulle vuosia sitten käydessäsi puutarhassani. Kukissa on samaa herkkyyttä ja valoa, valeunikossa on vaan se etu, että on perenna.


Kun siemenet ovat kypsyneet, otan asian uudelleen esille täällä ja vastaanotan siementilauksia.

By Nanna - 24.6.2007

Ensimmäinen kukka on varistanut terälehtensä, loput aukesivat eilen. Ne eivät ole yhtä täyteläisen näköisiä kuin ensimmäinen, vaan harottavat tuollaisina raaskuina. Nättejä silti.


By Titamiini - 24.6.2007

Omani on vasta nupulla - oletko Nanna tulossa tarkistamaan nämä tilukset? Sain vinkkiä huomisesta visiitistä ja vink vink olen töissä puoleenpäivään asti, vaikka vapaata piti olla. Ei osaa sanoa ei, kun joku on kipeä... Laita hölöä suunnitelmisanne! 

By outi - 25.6.2007

Elämäni ensimmäinen sinivaleuniiko on kukassa:


By Nanna - 3.7.2007

Vielä kerran...

By pipu - 6.7.2007

Voi, kun on vaikeaa löytää hyvää kuvaa sinivaleunikon lehdistä. Kaikkialla on vain lähikuvia sinisistä kukista. Olisi kiva nähdä millaiset ne sinivaleunikon alimmat lehdet ovat, siis ne lähinnä maata olevat. Sanallisen kuvauksen olen lukenut muutamasta kirjasta, mutta näin tänään kukkimattoman taimen, jonka aitous pitäisi todeta. Epäilen näet näkemääni joksikin muuksi.

By Kiiltomato - 6.7.2007 Tällaiset

By pipu - 6.7.2007

Kiiltomato, kiitos kuvasta. Näkemäni lehdet eivät kyllä olleet tuollaiset. Ne olivat hyvin karvaiset (molemmilta puolilta) ja pitkät ja kapeat ja kasvoivat ihan suoraan ylös. Lehden reuna oli ihan sileä ja väriltään ne olivat jotenkin erikoisen vihreitä, ruskeaan vivahtavia. Ja ne pitkät kankeat karvat niissä lehdissä, koskaan en ole sellaisia nähnyt missään kasvissa.

By meriva - 6.7.2007

Pipu, näkemäsi kasvi oli varmaan isosinivaleunikko, sillä siinä on karvaiset lehdet.

By Kiiltomato - 6.9.2007

 Onko kokemusta Sinivaleunikon siirtämisestä syksyllä, minun valeunikkoni ei kukkinut tänä kesänä ollenkaan, on varmaan liian varjoisessa paikassa kärhön juurella, ajattelin siirtää sen aurinkoiseen paikkaan viikonlopulla vai näänkö enää lehtiäkään keväällä, jos nyt siirrän no-jaa.

By Peukaloinen - 6.9.2007

Sinivaleunikko ei varmaan huomaa paikan vaihdosta ollenkaan, kun siirrät paakun kanssa sen paikkaa. Silloinhan se vastaa lähes samaa, kuin olisit istuttanut astiataimenhymy . Älä siirrä kuitenkaan sitä kovin paahteiseen kohtaan. Se tykkää happamasta , kosteutta pidättävästä mullasta ja melko voimakkaasta maasta. Kompostimulta on hyvin humuspitoista ja sellaisessa olen huomannut niiden viihtyvän. Sinivaleunikko on arka talvikosteudelle.

By Kiiltomato - 6.9.2007

Hyvä, mukava järjestellä taas vähän  perennojen paikkaa, ehkäpä joskus ovat oikeassa järjestyksessä.

By törnrosa - 6.9.2007

En ole tiennytkään, että sinivaleunikkoa on valkoisenakin-upeaa. Noistahan saa Suomen lipun värit. En ole yrityksistäni huolimatta onnistunut saamaan lajiketta vielä pihalleni vaikka takapihalla olisi hyvät olosuhteet sille. Täytyy jatkaa teidän muiden kasvien ihailemista ja jatkaa hakemista.

By Nanna - 7.9.2007

Sitä on helppo lisätä siemenistä. Jos panet tulemaan postimerkillä varustetun kirjekuoren ja sisälle lappusen, missä muistutat minua siitä, mitä siemeniä haluat, lähetän niitä sinulle. Vai asutko Lahdessa kuten minäkin? Silloin voisit tulla vaikka hakemaankin siemenet.

By lumi - 7.9.2007

Voisinko minäkin saada muutaman siemenen valeunikkoa, vai joko kaikki on jaettu ? ....Hyppään pois jonosta ehkä löydän siementä toisaalta.

By Nanna - 7.9.2007

Vielä riittää sekä valkoista että sinistä.

By Horsma - 7.9.2007

Tämä täällä olisi kovin kiinnostunut kieli ulkoa

By merlin - 7.9.2007

Ja tämä, kiltti, kiltti Nanna! 

By hopeavillakko - 7.9.2007

Saisiko sitä valkoista kenties? hymy

By Nanna - 7.9.2007

Sinisen valeunikon siementen lähettäminen peruutettu!!!  Avasin siemenkodat, enkä ole ollenkaan varma, että siemenet ovat itämiskelpoisia, niin pölyhiukkasen kokoisia ovat. Valkoiset ovat kypsän ja hyvän näköisiä, mutta nyt ne on jaettu. Toivottavasti joku muukin on ottanut niitä talteen, että kaikki halukkaat saavat.

By valtsu - 7.9.2007

pölyisen oloisia ovat vatsujensiemenet minulla aina olleet, valkoisesta ei ole kokemusta. äläpä Nanna heitä kirvestä kaivoon vaan pistä helmikuun kylvöksiin....

By Nanna - 7.9.2007

Itse en tarvitse sitä lajia enempää, muille ajattelin lähettää. Jos nyt joku välttämättä haluaa sitä pölyä, voin tietysti lähettää. Kolmelle riittää.

By Horsma - 7.9.2007

Hhhepp! hymy

By vesipeto - 7.9.2007

Kyllä sinivaleunikon siemenet siemeniltä näyttää, ei ne ''pölyä'' ole. Jospa kukka ei ole sadekesänä pölyttynyt?

By Nanna - 7.9.2007

Pöly on lievää liioittelua, ne, joita siemeniksi epäilen, ovat mustia pienenpieniä murusia, tämän tekstin pilkun kokoisia. Valkoisen sinivaleunikon siemenet ovat paljon suurempia.

By jutikka - 7.9.2007

 Jos joku on vailla sinisien sinivaleunikon siemeniä niin täältä löytyy muutamalle. 

By serene - 7.9.2007

MInä voisin kokeilla jos vielä riittää...

By annetti - 7.9.2007

Kiinnostais kyllä! silmän isku Hölöttele, jos niitä vielä riittää ja mihin vaihtaisit...

By Kaisaliisa - 7.9.2007

Minäkin kokeilisin mielelläni tuoreilla siemenillä. Ihan muutama riittää, jos vielä liikenee.

By Titamiini - 19.9.2007Haa! Onkohan mulla vaihdevuodet tulossa vai mikähän mua vaivaa... Olen perustanut uutta tosi pitkää pionipenkkiä, sekaantunut liettulaiseen kimppatilaukseen pionien tiimoilta ja tänään sain "käskyn ylhäältä" pysähtyä matkan varrella Särkän perennataimistolle. Siellä oli -50% ale ja mukaan tarttui viisi sinivaletta. Huomenna haen sieltä vielä kolme. Yksi taimiston työmyyristä oli kasvattanut siemenestä omista puskistaan mulle muutaman taimen... Oi olen otettu!Olen haaveillut isosta meconopis-penkistä ja kunhan jaksan huomenna kaivautua neitseelliseen juolavehnä/nokkos/horsmarinteeseen, niin hyvä tulee Smile Paljon vain hevonpaskoo, nätit luonnonkiveykset... ja viimein istutus.Mitäs teillä on sinivaleiden kaverina? Särkältä suosittelivat valkoista kesäpikkusydäntä, mutta se oli jo tälle kaudelle finaalissa. Jotain hyvin sinistä tai sitten valkoista. Tai kokonaan eri aikaan kukkivaa... ????

By kibu... - 19.9.2007en antais hevonpeetä syksyllä Meconopsikselle (ehkä vähän, riippuu maan laadusta?)itse olen kalkinnutkin, alussa eivät tahtoneet kukkia, valitin Matti Lahtisella ja hän yllytti antamaan kalkkia, tepsi Smilehapineesti olen samaa neuvoa jakanut muille ..


(edessä grandiksia, takana betocifolioita)
By Nanna - 19.9.2007

Jos joku on jäänyt ilman lupaamiani valkoisen sinivaleunikon siemeniä, ilmoittautukoot! Merivalle meni vahingossa kaksi satsia, ja hän on luvannut ystävällisesti panna toisen eteenpäin.

By valtsu - 21.9.2007

meconopis  kuume selvästi! nimikkokukkieni kohdalla parantumatonta.  onnittelen. olen aina pitänt valtsuja happamen maan kasveina, turvehiekkapenkissä kaikkein komeimmat., katteena koivunlehtiä...  taimia istutin taas roppakaupalla ja kaivoin muita perennoja pois..


VÄRI on oleellinen asia, minusta tehokkainta on vihreä tausta, hiemen valkoista tai haalean sinistä samaan aikaan kukkivana. epäonnistunein oli kukkimaan päässyt tuskansininen ritarikannus, taustalla - siinä kilpailussa kaikki muut siniset värit häviävät.

By meriva - 21.9.2007Nostetaan tätä viestiä hieman esiin. 


Nannan viesti: 
Sinivaleunikko, Meconopsis betonicifolia
keskiviikko, 19. syyskuuta 2007 - klo 16. 47 (yli 2 vuorokautta sitten) Jos joku on jäänyt ilman lupaamiani valkoisen sinivaleunikon siemeniä, ilmoittautukoot! Merivalle meni vahingossa kaksi satsia, ja hän on luvannut ystävällisesti panna toisen eteenpäin.


Jos joku teistä on jäänyt ilman odottamaansa postia niin ilmoittatukoon ystävällisesti joko minulle tai Nannalle.  Täällä odottajalle on yksi ylimääräinen siemensatsi uutta osoitetta paitsi.

By jutikka - 16.1.2008

Syksyllä kerättyjä oman sinivaleunikon siemeniä on  vielä !!

By belgi - 17.1.2008

Jutita, nöyrästi kyselen riittäisikö minulle noita ihanaisen siemeniä, kerran kokeilin kaupan pussista eikä ensimmäinenkään itänyt, mutta en luovu toivosta vielä joskus onnistua.
By Plastun - 17.1.2008

belgi, tarvinneekohan kylmäkäsittelyn jos eivät itäneet? Itse ajattelin ostaa keväällä taimena tätä kasvia, sen verran kokeilunhalua on. Kasvupaikkahan on, kuten edellä mainittiinkin, tärkeä asia menestymisessä.
By belgi - 17.1.2008

Olivathan ne siemenet kylmäkäsittelyssä, eivät vain suostuneet yhteistyöhön Sad(. Yksi taimi purkista tuli ja sekin rikkaruoho loppujen lopuksi :-{
By nopsis - 17.1.2008

Jos siemeniä on liikaa, Jutita, voisin minäkin kokeilla. Mitä vaihtariksi?
By jutikka - 17.1.2008

belgi ja nopsis hlötelkää osoitteenne niin laitan huomenna postiin, Sovitaan sitten vaihtareista. 

By annetti - 18.1.2008

Mitenkähän lämpimässä/kylmässä näitä sinivaleunikon taimia voi kasvatella? Nyt on esimmäiset itäneet, mutta luulen että ovat liian lämpimässä ( n.18astetta). Veisinköhän suoraan talliin ne jossa lämmöt on vähän plussan puolella vai odotanko että ne vähän vielä kasvaa ja että voin koulia ne ja vasta sitten siirtää? Mitähän niille uskaltaisi tehdä?oho 

By Paulastiina - 18.1.2008

Mulla on varmaan jo tullut traumoja tästä sinivaleunikottomasta elämästä. Löysin varastoistani kolme eri annosta ko. rehun siemeniä, eikä mulla ole ikinä ollut ensimmäistäkään tainta. Nyt on sitten nekin pussinpohjat kaikki kylvettynä, ja ellei vieläkään onnistu, tyydyn elämään maailman tappiin ilman sinivaleita.

By belgi - 18.1.2008

Paulastiina, mullakin on nimenomaan oikea traumatila sinivaleunikoiden takia, ovat ainoat siemenet, joista yksikään ei itänyt, täydellinen epäonnistuminen. Ja kaikista maailman kasveista juuri sinivaleunikoita olisin halunnut. Traumaattista tämä epäonnistunut puutarhurointi Wink
By Hydrangea - 18.1.2008

Joo, mäkin yritin viime vuonna noita i(n)hanuuksia...hyvin itivät ja taimetkin kasvoivat jonkun aikaa ihan hyvin, kunnes päättivät tehdä joukkoitsemurhan;kaikki kuolivat.Huomasin tosin, että ne olivat todella tarkkoja tuosta tasaisesta lämmöstä-huoneessa oli n16 astetta, mutta jos lapsilta jäi ovi auki ja lämpö kohosi- heti nuutuivat. Eivätkä pitäneet siitäkään, että tuuletin taimikasvatuslaatikoita pitämällä kantta raollaan.Heti sitä niiattiin...Omapäisiä pahalaisia, saavat itää jossain muualla kuin meillä!
By Kurppa. - 18.1.2008

Mie en ole koskaan edes yrittänyt siemenistä kasvattaa. Viime kesänä ostin yhden taimen, mutta tuskin kevättä näkee.
By kibu... - 18.1.2008

käännän veistä haavassa, 5% siemenkasvatuksesta onnistuu,  eikä joka vuosi siemenet ole itämiskykyisiä SadBy valtsu - 18.1.2008

Hapan maa ja kylmäkäsittely! Siis taimi- ja kylvömultaa vähintäin, tai turvetta ja hiekkaa puolet/puolet (miksi eivät myy turvetta tammikuussa. kääk, en muistanut jemmata syksyllä). Kylvä siemenet reikäiseen lootaan, heivaa pihalle katoksen alle ja varjoon. ei vaihtoehtoja! peitä lumella, -kellä sitä nyt olis? ainakin verkolla ettei naapurin Kitu tule ja kastele. Anna rauhassa olla pitkälle kevääseen, kastele, älä kuivuuteen tapa. Pidä varjossa, ruukuta pikkupottiin ja istuta happameen multaan. (hae metsästä tai osta turvetta.)Syksyllä istuta kasvupaikalleen, hapan maa ja kohopenkkiin ettei likoa lätäkössä syksyllä= nykyiset talvet.   --> nauti sinisistä valtsuista toisena kesänä. valtsuja ei pidä ottaa liian vakavasti, hyysätä liikaa tai paapoa.- hienot sivistyneet ohjeet löytyy vanhalta puolelta, ja kotipuutarhalehdestä parin vuoden takaa!jos sinivaltsuni ovat hukkuneet muutan nimeni punahiltsuksi vihainen

By kibu... - 18.1.2008

joo, eräät on tuolla konsteilla onnistuneet,(annan noille hiukan kalkkia silloin tällöin)
By mai-lee - 18.1.2008

"osta turvetta" - saanko oikasta sen verran, että sanon, älä osta turvetta vaan rhodomultaa. tämmösillä säillä turve on vihoviimeinen kasvualusta: imee vettä kun sieni ja kun sitten tulee pakkaset (jos tulee) se vettynyt aines laajenee tosi paljon ja rouste katkoo juuret. vastaistutetut ovat todella kovilla nyt mullassakin:_(


muuten valtsun ohjeet kuulostavat erinomaisilta. - parhaan tuloksen saa, kun antaa siementen varista emon viereen, laittaa talveksi havun päälle eikä keväällä vahingossakaan mene pöyhimään sitä kohtaa kukkapenkissä ainakaan ennen juhannusta.

By valtsu - 18.1.2008

KIITOS: rodomultaa sii ryhdyn kyselemään! samalla ratkaisu myös viiniköynnöksen idätyspulmaan. tavallisessa kukkamullassa idättäminen ei varmalla onnistu.  -nimim "omakohtaista kokemusta"

By Kaisaliisa - 18.1.2008

Shit box! Mulla on kalkitsematonta turvetta 40 m3, ja nyt se ei käykään! Mistä sitä rhodomultaa tähän hätään...
By platon - 19.1.2008

En edes haaveile siemenkasvatuksesta luettuani edellä olevat. Toivon kuitenkin, että keksisin talvikuivan paikan tästä saviperäisetä pihasta, johon voisin istuttaa ostetun taimen. Vai onko kukaan saanut sitä menestymään täällä pohjoisessa?
By Plastun - 19.1.2008

Minulla on epäonnistunut lukematon määrä kasveja, mutta ne vain sitten parantavat onnistumisen tuomaa mielihyvää. Tämä tosin edellyttää sitä, että uskaltaa kokeilla mahdollisimman monenlaista, niin kyllä niitä onnistumisia(kin) sitten tulee!
By Hydrangea - 19.1.2008

Älä, tiukunen, nyt vielä luovuta! Voihan se olla, että sinua lykästää.
By nanikka - 19.1.2008

Ai tämmöinen hienohelma... Onneksi luin jutut vasta nyt, enkä ennen hankintapäätöstä ja kylvöä. Muuten olisin antanut minäkin olla. Nyt on siemenet mullassa ja purkki jääkaapissa.

By päivän-kakkara - 19.1.2008

Mulla on sinivaleunikko menestynyt  viitos-vyöhykkeellä jo useamman vuoden. Siementaimiakin on muutama tullut, nytkin on kylvös itämässä. 

By Titamiini - 20.1.2008

Täällä vitosella rannikkoseudulla sinivaleet ovat kukoistaneet jo vuosia. Viime syksynä tein isohkon sinivalepenkin, johon istutin 9 taimea. En edes yritä itse kasvattaa, vaan haen taimet Särkältä. Ja kiikutan sinne keräämäni siemenet.
By platon - 20.1.2008

No täytyy sitten minunkin kokeilla kasvatusta. Taisin keksiä jo paikankin.
By nopsis - 20.1.2008

Kiitos Jutita siemenistä!
By belgi - 20.1.2008

Kasvatatteko sinivaleita varjossa, vai onko ne teillä ihan aurinkoisessa paikassa? Minulla olisi tontilla pieni alue, jossa kasvaa puita ja korkeita pensaita, on kesäisin aika varjoinen ja tavallaan niittypohja, siis alue jota ei leikkurilla ajeta. Kävisiköhän sellainen? Aurinkoisia paikkoja löytyy loivalta rinnetontilta vaikka kuinka, siis sellaisia jossa vesi ei seiso.
By jutikka - 20.1.2008

Meillä sinivale kasvaa rhodojen seassa ja muutaman männyn varjossa happamassa maassa.
By Raili-45 - 20.1.2008

Jutita pitäisköhän nuo sinulta saadut unikon semenet kylvää nyt jo vai vasta keväällä!??

By jutikka - 20.1.2008

Itse ainakin ajattelin kylvää ne vasta joskus keväällä. Yksivuotisia kun käsittäkseni ovat.
By Raili-45 - 20.1.2008

KIITOS JUTIA! Mie meinasi laitta itämään ,mut ottelenki tuonne pitemmälle kevättä.

By belgi - 20.1.2008

Eikös sinivaleunikot olekaan kaksivuotisia??? Olenko nyt ihan hakoteillä :-/
By belgi - 20.1.2008

Vai keskustelitteko muista unikoista?
By jutikka - 20.1.2008

uskoisin Raili-45 tarkoitti Drama Queenin siemeniä. Niitä hänelle lähetin. Näkyy olevan kysymys väärässä paikassa. Vastasin enkä katsonut tarkemmin.
By belgi - 20.1.2008

No sittenhän ymmärrykseni toimii hyvin sinivaleunikoiden osalta Smile
By Nanna - 20.1.2008

Sinivaleunikot ovat monivuotisia. Minulla ne viihtyvät puolivarjossa, happamessa maassa, johon ei keräänny talvella liikaa märkyyttä.

By mai-lee - 20.1.2008

nyt on tullut jo monta tietoa tuosta happamesta maasta. olenko oikeassa, kun uskottelen itselleni, että se takaa kauniin syvän sinisyyden näille kaunottarille? (vrt endless summer-hortensian väri) komeimman kasvuston olen nähnyt ison vanhan omenapuun alla puolivarjossa. semmonenkin luulo on minulla, että osa lajikkeista on kaksi- osa monivuotisia. omani ovat monivuotisia ihan selvästi mutta naapurillani tuntuvat olevan yhtä selvästi kaksivuotisia.

By valtsu - 20.1.2008

Sinivaleunikoiden väri voi hyvinkin  riippua maanperän happamuudesta! kukkanen Kuivemmassa ja täydessä auringossa kasvavat ovat  vaaleampia, maaperäkin on kalkittua, huono vertailla.  Istutin perennapenkikiin väärään paikkaan siksi, kun haluan saada ne silmiini aamukahvella. Paljon suuremmat lehdetkin kasvaa puolivarjossa, vähän kosteammassa kohopenkissä, jos eivät ole sateissa lionneet olisi komea kukinta luvassa...


Komeimmät kukat olen muinoin saanut varjoisesta ja jyrkästä rinteestä luonnonpuutarhan reunalla. Sinänsä oivallisen paikan iso miinus oli se, ettei niitä oikein näkynyt pihalle ylärinteen puolelle, siementen tuotantoon sopiva paikka.

By bluedreams - 20.1.2008

...suurin osa sinivaleunikoista on monokarppisia (kukkivat kerran, siemtävät ja kuolevat). Loput näistä ovat monivuotisia! Tosin olen sitä mieltä, että ensimmäisenä vuotena ei kannata edes näiden perennoivien sinivaleunikoiden antaa kukkia, ehtivät näin ensin vahvistaa itsensä tulevia vuosia varten ja ensimmäisenä kesänä kukkiminen näyttäisi tuovan näissäkin esiin syvällä perimässä olevan monokarppisuuden!!Omalta kohdaltani en ole törmännyt tietoon sinivaleunikoiden reagoimisesta maan happamuuteen koskaan! Sinivaleunikoita löytyy useita erivärisiä (valkoinen, sininen, keltainen, purppurainen, punainen, oranssi ja vaaleanpunaine) lajeja & lajikkeita!
By bluedreams - 20.1.2008

http://www.meconopsis.org/...osoitteessa löytyy harrastajien sivusto!!! ja paljon tietoa...tosin englanninkielisenä
By valtsu - 20.1.2008

Ompa hyvä sivusto! Täytyy perehtyä ihan ajan kanssa. Minulla on vain yhtä lajiketta -97 Hyötykasviyhdistykseltä tilatuista siemenistä,   taimet ovat kestäneet yhden muuton lapiolla kaivettuna ja siemenistä kylvän vuosittain uusia. Mielenkiintoisen näköisiä löajikkeita, täytynee laajentaa valikoimaani hankkimalla jokunen lisää.

By Kermesina - 20.1.2008

Meconopsis cambrica on keltavaleunikko. Jos siitä on kysymys? Piti sitten tehdä kirjoitusvirhe lajiin... nyt korjattu
By mai-lee - 20.1.2008

keltavaleunikko (kelt ja oranssi) ovat pihallani myös ja nauran aina itsekseni ja vähän naapureittenkin kanssa kuinka valeunikot voivat olla niin erilaisia. - monta vuotta sai opetella ja erehtyä sinisten kanssa ja kelt lähtivät heti lisääntymään niin, että taimia joutuu aina kitkemään vähemmäksi:_)

By valtsu - 20.1.2008

Keltavaleunikoille oli kirjassa kasvuvtöhyke  luvattu peräti III-VII, luulisi lumihangen pohjoisemmassa suojaavan talvisateiden kurimukselta. Kalliita ovat erikoisemmat siemenet  8 - 15 € Jelitton hinnastossa. Pitää nyt opiskella kasvuvaatimuksia, jonkin toisen sinivaleunikon avulla kukintakautta voisi onnistuneesti pidentää. 

By Horsma - 20.1.2008

English Garden siemenet on tulossa Ag**marketteihin ja P***moihin viikoilla 5-6. Viime vuonna valeunikoiden valikoima oli melko laaja, ja hinta per pussi oli alle kaksi euroa.
By Lumijoutsen - 28.1.2008

By plumeria - 21.2.2008

Tulin vinkkaamaan, että B-hausista saa sinivaleunikon siemeniä, tais olla 1.45/pussi. Muitakin kiinnostavia siellä oli, mutta se on sanottava, että tyyriitä olivat kaikki siemenet. Harvinaisemmista sitä on valmis vähän maksamaankin, mutta kun ihan tavalliset ruiskaunokit ja lemmikit maksaa toista euroa, niin antaa olla. Niitä saa muista kaupoista 35-60 snt/pussi.
By pirjoh - 21.2.2008

Juu, viimevuonna niistä B-haussin sinivaleunikon siemenistä kasvoi ihan kauniita päivänkakkaroita...
By plumeria - 22.2.2008

My Goodness!puhetta Mulla on meinaan eri kaupasta mut saman siemensarjan siemeniä ja juurikin viimevuotisia. Hittolainen, tuleekohan mullekin jotain päivänkakkaroita? No, siellä ne mörköilee jääkaapissa, joten jää nähtäväksi. Mut heikosti on sinivaleunikon siemeniä saatavilla, noi oli ainoat, joihin oon tänä talvena törmänny.

By nanikka - 22.2.2008

Oliskohan ollut Kuljun kartano vai Hong Kong mistä mä kävin sinivaleunikon siemenet hakemassa.

By Euffis - 22.2.2008

Toivottavasti siemenet olivat tuoreita....! Suomalaisista kaupoista sitä ei kovin usein, eikä usempana lajikkeena useinkaan löydy. Enemmän menee listalle "maailmalta" tai "kavereilta".
By nanikka - 9.3.2008

Miun sinivaleunikoista kolme viidestä on itänyt. Mutta... onko ihan normaalia, että ne pitää "hattuaan" niin tiukasti päässä? On ollut jo yli viikon hattu päässään... Ei sitä varmaan uskalla millään auttaa?

By Raili-45 - 9.3.2008

Mulla oli sama juttu,avitin sumuttamalla niin alkoivat irrota kun pehmenivät,sumutin 2-3 kertaa päivässä,aluksi parista nyppäsin niin lähti sirkkalehdetkin ,eli ei ainakaan niin voi teä,vesi pehmittää.paras konsti.

By D.formosa - 10.3.2008

Tuolla ovat nyt sinivaleet mullassa ja terassilla. Huomenna siirrän kylmiön hyllylle niin ovat ja pysyvät varjossa. Kauanko teillä keskimäärin meni kun ensimmäiset vihreät näkyi? Laatikko oli mulla joitakin päiviä huoneenlämmössä - ei haitanne.
By valtsu - 10.3.2008

valtsun valtsut itää aina ihan luomusti, en voi sanoa milloin tämä tapahtuu. lykkään nimittäin kylvöksen styroksilootassa ulos, varjoisimpaan nurkkaan katoksen alle ja lumilapiolla lunta päälle + katiskaverkon kissojen varalta. jonakin keväisenä päivänä laatikon pinta vain vihertää kun taimet ovat nousseet. kyllä kylmiön ovelle monta reissua varmasti D.Formosakin tekeencool.

By D.formosa - 10.3.2008

Hyvin arvattu Valtsu, kylmiön saranat on rasvattava tulevan trafiikin varalta. naurua Saatanpa lopulta päätyä minäkin kiikuttamaan laatikon jonnekin ulos luontoäidin helmaan.

Idätyksestä on monenlaisia ohjeita Valtsun hyvien ja selvien empiiristen kokemusten lisäksi. Korpikankaan siemenpussin kyljessä sanotaan näin: "Kylvetään keväällä kannelliseen laatikkoon n. 1mm syvyyteen. Siirretään ulos n. 5 viikkoa. Vaihtelevat sääolosuhteet ja kylmyys herättävät siemenen lepotilastaan. Itäminen tapahtuu n. 13-18C lämpötilassa. Pikkutaimet koulitaan omiin ruukkuihin ja suojataan liialta auringolta."Kylvä millin syvyyteen, heh. Tekstistä voi myös tarkasti ottaen päätellä, että kylmyys on vain heräte. Itäminen lähtee liikkeelle kun ilmassa on yli 10 astetta plussaa. Taidanpa syksyllä ripottaa siemenet pottiin ja upottaa johonkin otolliseen paikkaan - ja vain unohtaa sinne talveksi. Ei niillä luonnossakaan mitään kansia suojanaan ole.

By valtsu - 10.3.2008

kannen tarpeellisuus tuli näillä sateilla esiin, siksi kiikutan katoksen alle lumihankeen. eilen lunta - tänään lätäkkö. - avomaalla oleville purkeilleni käy vielä kalpaten, en uskalla käydä katsomassa eikä saranat siis kulu.

By valtsu - 10.3.2008

sinivaltsuista vielä lisää: hyötykasviyhdistyksentä tilasin -97 ja
senaikaisilla ohjeilla olen pärjännyt. uusimmassa ohjeessa heiltä
lukee, että kasvata taimia viileässä, alle 12 asteen lämmössä muutamia
viikkoja. tuossa on vinha perä, kuivahtavat hengiltä helposti ja
nykyiset varhaiskevään helteet ovat pahasta. nurkassa lumikasaan
upotettuna säilyvät meillä viileinä lähes kesäkuun alkuun, silloin
alkavat EU alkukesän viileydet ja sinivaltsut tykkää. suosittelevat
esikasvatusta huhtikuussa tässä uudessa vihkosessa, minulla ne
huhtikuussa varsinkin kuivahtaisivat, pihalla luonto tekee työn
puolestani. - peitä 1 mm paksuudelta ohjetta noudatan siivilöimällä
hiekkaa kylvöksen päälle.
- kesällä 2007 itivät tosi hitaasti, vasta heinäkuussa pääsivät taimet koulittavaan kokoon. tuolla alussa valittelin ,että vain 7 tainta oli itänyt, mutta kertyihän noita onneksi lisää pikkuhiljaa. sohjolumi varjossa kylvölaatikon päällä kesti tosipitkään ja hidasti hommaa.
By valtsu - 20.3.2008

kylläpä hyvinkin voivat olla - sitten kun ilmestyy ensimmistä karvahuituvaa lehtiin niin homma on varma. joka ikinen kerta olen epäillyt ensin koilunlehtiä yms sellaisen itävän, päivänkakkarakin kuuluu asiaan. nöyryys on hyvvästä oho jospas ne kuitenkin valtsuja ovat!

By annetti - 20.3.2008

En minäkään ole aiemmin valtsuja idätellyt kuin vasta nyt tänä keväänä. Hyvin on kaikki itäneet helposti ilman kylmäkäsittelyjä eikä vielä ole tullut mitään ongelmia - koulittu on jo aikaa sitten ja kasvulehtiä jo toinen pari tulollaan - mutta uskomattoman hitaita ovat!täh? Ei näin hätäiselle ihmiselle ole oikein sopiva laji... Siis kylvöt tein jo tammikuun alussa! Mutta luulen että suurimmat vaikeudet on mulla edessä kun niitten pitäisi pärjätä hengissä vielä seuraavaankin kesään. Siihenkin on varmaan omat temppunsa?

By valtsu - 21.3.2008

ei mitään hätää, taimet pidetään kosteana ja kasvatetaan viileässä, maa saa olla hapan. ja syksyllä sitten kuivemmassa, talvimärkyys on pahasta. eikös olekin helppo suomen nykysäissä?

By plumeria - 27.3.2008

Kiskoin sinivalekylvöksen jääkaapista huoneenlämpöön pari viikkoa sitten. Mitään ei oo tapahtunu. Olisikohan sittenkin pitäny heittää purkit ulos? Vai heitänkö nyt ja odotan kevättä? Terassilla olis paremmin tilaa kuin olkkarissa...
By D.formosa - 27.3.2008

Tasaisesti on kylmiön ovi käynyt. Kastelua.
By vesipeto - 29.3.2008

Sinivaleunikon siemenet tarvitsevat väh. 3 viikon kylmäkäsittelyn. Parasta olisi kylvää siemenet heti tuoreeltaan syksyllä, jos mahdollista.

By ipanema - 29.3.2008

Mistä ihmeestä saisi ostaa sinivaleunikon taimia??? Kauppilassa ne on loppuunmyyty, enkä löydä muualta niitä,eli ovat varmaankin loppuneet. Isovaleunikkokin käy, jos joku taimisto niitä vielä myy. Kauhea tämä "pakko saada" tuska!!!

By Nuu - 29.3.2008

Siirsin muualta kuljeksimasta 2 viimeisintä viestiä (yllä) . Niiden alkuperäinen kirjoitusajankohta on kesällä 2007. Siirrettäessä päivämääräksi muuttuu siirtopäivän päiväys. Siirretyt viestit tunnistaa helposti punaisesta "siiretty" tekstistä.

By valtsu - 30.3.2008

Vihreä tausta olisi kukille paras, lähellä oleva lila taas pyrkii ryöstömään huomion.

By valtsu - 30.3.2008

Läheltä katseltuna ryppyinen kerrassaan.

By valtsu - 30.3.2008

Siementen tuottaminen ja lisääntyminen on kaiken tarkoitus, harjoitusmateriaalia riittää.

By valtsu - 30.3.2008

Isompi serkkunsa kuvassa, en kasvattanut tätä vaan pelkästään kuvasin.


By D.formosa - 30.3.2008

Ja Valtsu lisää hinkuja ensikertalaisille.. Aivan ihanoilta näyttävät! Voi kunpa nuo kylvökset tuolla kylmässä onnistuisi ja meidän pihallakin olisi jotain noin kaunista ensi kesänä.
By Miikos - 30.3.2008

Mikään kuva ei anna tuolle kukalle oikeutta. Mykistävän kaunis ja se väri on jotenkin niin ainutlaatuinen. Viime kesänä pääsin tuon näkemään, kiitokset vain jouluruusulle elämyksestä kieli ulkoa

By memuli - 31.3.2008

Olen vasta täällä pentissä tutustunut kyseiseen unikkoon ja myös ihastunut siihen. Kävinkin puutarhaliikkeessä siemeniä kyselemässä, mutta siellä oli vain valkoisena. Tuo sininen väri tässä unikossa on sen paras puoli. Ja sitten se kylmäkäsittely sai minut perumaan senkin oston, kun en oikein uskalla kokemattoman ryhtyä tuohon. Olen kait laiska, ja pitäisi heti saada valmista. Silti sinivaleunikko olisi komistus omallakin pihalla.

By jutikka - 31.3.2008

memuli,sun pitää ostaa taimena, niin minäkin tein.
By memuli - 31.3.2008

Kiitos Jutitalamppu, kas kun en tuota itse hokannut! Sen minä teenkin, jos vain jostain löytyy!kieli ulkoa

By aronja - 31.3.2008

Jännä juttu että kaikki ihastelevat kilvan sinivaleunikon sinistä väriä kun isovaleunikolla se sininen väri on mielestäni vieläkin sinisempi ja upeampi...
By kibu... - 31.3.2008

ja jos oikein sinisen haluaa niin silloin Meconopsis x Sheldoni'
By farmari - 31.3.2008

kibu, onko sulla tuo sheldoni, meinaan vaan jos sulla sattuisi kuva siitä olemaan niin olisi kiva nähdä sen väri.


onko kellään kokemusta siitä että lisääntyykö sinivaleunikko itsestään siementämällä?

By illis - 31.3.2008

Memullille yksäri
By valtsu - 1.4.2008

varmasti lisääntyy jos maata ei krapsuteta tai katetta ole paljoa, taimet on kovin pieniä eikä niitä osaa varoa. en pysty todistamaan mikä on kylväytynyt ja mikä on muuten surkean pienenä pysynyt taimi. koetan katsastella jos lumet joskus sulaa.

By rooset - 2.4.2008

Yksi taimi on hengissä,kolme iti. Annas kattoo kuin jatkossa selviää?
By valtsu - 2.4.2008

koeta etsiä äkkiä ainokaiselle viileä paikka, alle 12 astetta. on vuoristojen kasvi ja raikas viileä ilma pitää sen hengissä. vie kuistille tai kylmään kasvihuoneeseen tai ulos harson ja katoksen alle varjoon

By Lumijoutsen - 3.4.2008

Nyt näyttää siltä ,että mun sinivaleunikon taimet ei kehity mihinkään päin. kaikissa on jo sirkkalehdet ja pienet alut seuraaville. Onkohan mullasta loppunu voima? Oliskohna apua jos koulisin ne ravinteikkaampaan ja uuteen multaan. Käykö tavallinen kukkamulta?
By D.formosa - 8.4.2008

..Sulla on sentään sirkkalehdet. Yks kateuvesta vihree päiväilee täällä kun sinivaleitten laatikossa ei ole tapahtunut vielä mitään. Vein lodjun kuistille viime viikonloppuna ja taidan antaa sen olla siellä.
By rooset - 8.4.2008

Epätasaisesti itävät,nyt on neljä pinnalla!!! Viileässä ovat kuistillaSmile
By D.formosa - 8.4.2008

Linnea ja Sannakaisa; kauanko on teillä sinivaleen siemenet olleet mullassa?
By rooset - 8.4.2008

Laitoin siemenet multaan 18.2-08,joten hitaita ovat. Jääkaappi-pesuhuoneen lattialämmityksen kautta kuistille. Ronkeleita ovat.
By D.formosa - 8.4.2008

Mulla meni siemenet multaan 5.3. Muuten ihan samat kuviot, lattialämmitystä myöten:-) Pitää vain odotella vielä.
By pärskis - 9.4.2008

Onko kenelläkään kokemusta piikkivaleunikosta? Mulla on sellaiset kylmäkäsittelyssä.
By Lumijoutsen - 10.4.2008

D. Formosa, laitoin sinivaleunikon siemenet multaan 23.1.2008 . Aivan tavalliseen muoviruukkuun laitoin tavallista kukkamultaa, jota laimensin lisäämällä vajaan puolet hiekkaa. Kastelin läpikotaisin ja ripottelin siemenet pinnalle. Peittelin aivan pienellä multahippusella. Sitten annoin olla huoneenlämmössä 6 päivää ja lalitoin purnukan jääkaappiin.... Voi hyvä ihminen, nyt tässä satuillessa unohtui sun alkuperäinen kysymys... Aloin


itsekin kiinnostua, kuinka kauan itämiseen meni ja ryhdyin selaamaan muistikirjaani. Kumma etten ollut merkinnyt päivämäärää ylös. Mutta ne itivät itsekseen jääkaapissa ja ihmettelin sitä kovasti. Joka tapauksessa olin varustautunut pitämään niitä jääkaapissa 3 kuukautta. Arvelisin niiden itäneen parissa kuukaudessa.

By Lumijoutsen - 10.4.2008

Tilasin siemenet Joyseedsiltä ja hyvin on kaikki muutkin itäneet
By plumeria - 10.4.2008

Ensimmäinen valtsun taimi itää!!! Kyllä kesti kauan, kun vertaa muihin kasveihin. Ei tosiaankaan mikään hätäisen puutarhurin kukka.
By D.formosa - 11.4.2008

Hieraisin tänä aamuna silmiäni toisenkin kerran: terassin valtsulaatikossa on vihreä alku! Sisällä olevassa pikkuruukussa, johon laitoin parit ylijäämäsiemenet, näkyi myös pari puolen sentin haituvaa. Voi mun päiviäni ja kasviaurinkoaurinkoaurinkoaurinkoaurinko = kasvionnea!!
By valtsu - 11.4.2008

No niin, nyt sinut on aika ottaa korkeasti arvostettuun sinivaleunikon idättäjien veljeskuntaan.tähtipalkintotuoppiansiomerkki nyt pitäisi sitten viilentää sekä kasvattajaa että tainta, sisällä tai liian lämpimässä on huonot olosuhteet, alle 12 asteeseen ja varjoon kasvua jatkamaan! aikansa se vaatii

By D.formosa - 11.4.2008

Heh, kiitoksia kunniasta - alut vaan on niin surkean pieniä etten tunne ihteeni kovinkaan suureksi sankariksi.. kukkuuOnneksi se terassilaatikko on jo terassilla valmiiksi. Kiikutan siis tuon pikkuruukunkin sinne hetioitis.

By PirjoA - 12.4.2008

Hei minullakin näkyy vihreitä alkuja Sinivaleunikko kylvöksessä, jo muutamana päivänä on ollut, mutta epäilin onkohan naapuripurkista jostain syystä tullut joku siemen, kun siinä on maariankellon siemeniä, jotka itivät jo ennemmin, Nyt näkyisi tasaisesti pieniä hentoja alkuja. Voiko ne nyt viedä ulos täällä, kun on vielä "täysi" talvi. Varmasti tulee kylmiä pakkasöitä?
By Pirkkis - 12.4.2008

Täällä myös pieniä taimen alkuja näkyvissä!

By valtsu - 12.4.2008

en pakkaseen pistäisi, entä katoksen alle varjonpuolelle ja harsoa päälle? lasitettu kuisti? kasvihuone? parveke? varmemmin menehtyvät sisällä, viileää alle 12 astetta kaipailevat, raikas ulkohuoneilma olisi tarpeen

By Lumijoutsen - 13.4.2008

Koulin sitten ne omani aivan tavalliseen Pirkka -kestomultaan ja lisäksi on kasvanut varsinaisiakin lehtiä jo muutamia. Ja alan olla varma, että ne on oikeita taimia, koskapa ovat kasvattaneet ripset itselleen. Toivottavasti menee kaikki hyvin loppuun asti, sillä mun kasvatushuoneessa ei ole ihan niin viileää, että alle 12 astetta. Lasikuistilla kasvattelen taimiani.
By Kurppa. - 15.4.2008

Nyt on hymy vielä herkemmässä. Sinivaleunikko on talvehtinut meidän märässä savimaassa, jess! Ellen nyt ihan erehtynyt kasvista. En olisi ikinä uskonut.
By Fellow - 15.4.2008

Kaksi sinivaletta istutin viime kesänä, toisessa nyt hauskat ruskean-vihreät karvaiset tupsut, toisessa ei mitään. Metrin verran niillä oli väliä, sama kasvupaikka siis. Vai oliskohan toinen vaan matti myöhäinen?
By Nanna - 15.4.2008

Toivotaan, että on vaan vähän myöhästynyt lähdössä. Kyllä se voi sieltä vielä hyvinkin nousta. Olen huomannut, että mitä vanhempi ja vahvempi yksilö, sitä rohkeammin työntää karvaiset lehtikäärönsä esiin yöpakkasista välittämättä. Pienet ja ressukammat odottelevat vielä, mikä onkin ihan viisasta.

By jutikka - 15.4.2008

Piti käydä tuolla pihan perällä katsomassa sinivaletta. Kyllä se siellä oli nokkansa nostanut jälleen. Yhtään pientä poikasta en löytänyt . Kylvin syksyllä varmaan satoja siemeniä siihen ympärille.
By D.formosa - 15.4.2008

Minkälaisissa paikoissa olette saaneet sinivaleet viihtymään?
By LukinLilja - 15.4.2008

Kattelin tässä "tilastojani" vuodelta 2006. Olen silloin vienyt sinivaleunikkokylvökset kellariin 23.3. Tänä vuonna laitoin jääkaappiin, sattumalta samalla päivämäärällä! -06 hain ne lämpimään 9.4., ja 23.4. oli 2 siementä kahdeksasta itänyt. Monta päivää on jo kutkuttanut ottaa siemenet jääkaapista mutten ole uskaltanut. Kannattaa siis merkata kaikki hommat ylös, nyt tiedän mitä kohta alan pistämään multaan! Pistin komanneksen multaa, kolmanneksen hiekkaa ja kolmanneksen lannoittamatonta turvetta. Hyvin kasvoivat alkuun, sitten lähdettiinkin mökille ja unohdin siniseni kasvihuoneeseen ja sinne kuivuivat!

Viime vuonna oli Järvenpään Pihapalvelussa taimia, en nyt muista oliko ne sini- vai isovaleunikkoa. Mä olen kyllä ostanut sieltä joskus keltaisen salkoruusun taimen jossa oli vaaleanpunaiset kukat. Eli kasvatan mieluummin siemenestä ainakin salkoruusuni.
By Kurppa. - 15.4.2008

Pakko oli vielä käydä kuvakin siitä nappaamassa Tämä on tönkkösavessa (vähän hiekalla parantelin istutusvaiheessa) puolivarjossa.


By papula - 15.4.2008

Kiitos Kurpitsa kuvasta. Sain vahvistuksen siitä että toinen sinivaleeni on hengissä! Viime vuonna sain vaihdossa 2, mutta toista ei vain näy...

By D.formosa - 15.4.2008

Hui - onpas karvainen, ihan kuin pieni kaktus! Erikoinen ulkonäkö on kyllä etuansiomerkki - hänen kuninkaallinen korkeutensa ei sekoitu kaikenmaailman muihin perennoihin.

By annetti - 15.4.2008

Tässä valtsun poikasia:


 tulipa vähän heikkolaatuinen kuvaallapäin

By Nanna - 15.4.2008

Jutita, ilmojen pitää vielä lämmetä aika paljon ennenkuin siemenet alkavat itää, joten hyvinkin voi nousta taimia myöhemmin. Ja anna maan olla rauhassa siinä, mihin siemeniä kylvit, ei pidä mennä malttamattomana sorkkimaan tikulla, että jokos sieltä jotain nousee.By Pikkuruusu - 19.4.2008

Nyt oli pakko ostaa sinivaleunikko kun eteen tuli messuilla,siis varmuuden vuoksi kun en noihin siemeniini taas kerran luota.Missäs mä sitä taimee nyt pitäisin ,olisko kylmä veranta hyvä vai ihan ulos,eikai sisälle, vai.Istuttaa en vielä uskaltaisi.
By Titamiini - 19.4.2008

Vanhassa paikassa olevat sinivaleet ovat hengissä jälleen kerran BigGrinUusi kahdeksan taimea sisältävä sinivalepenkki on vielä lumen alla. Jännättää miten siellä ovat talvehtineet. Paikka on vähän varjoisempi ja kuivempi kuin entinen.
By valtsu - 20.4.2008

Pikkuruusu ei ole hukkaan roposiaan laittanut. palkintoviileässä tykkää sinivaltsu kasvaa. jos on kasvatettu sisällä tai kasvihuoneessa ostamasi taimi (mitä suuresti epäilen) niin varovainen totuttelu ulkoilmaan olisi paikallaan. varjoon ja pidä kosteana! paikalleen istutustakin parin viikon sisään.... alkukesän kuivuus ja syksyn/talven märkyys tappaa. minulla kasvavat ja nousevat penkistä karvaisin jaloin- viimeyönä on ollut 7 astetta pakkasta, mutta eipä se tahtia haittaa....

By Pikkuruusu - 20.4.2008

Kiitos,voi kun nyt en sitä tappaisi,ei noista mun siemenistä kuiteskaan mitään tuu,onhan siemeniinkin parin vuoden aikana yks taimen hinta mennyt,saisin nyt edes ton yhden pidettyä
By merlin - 20.4.2008

Tahdon näyttää pikku taimeni, koska olen niin hirmu iloinen. Kiitos Nanna siemenistä!


By Nanna - 21.4.2008

Ollos hyvä vaan. Oikein terhakkaat taimet olet onnistunut kasvattamaan, toivotaan, että jatkavat samaa malliin.

By Alisha - 23.4.2008

Täälläkin on noussut epätoivosta huolimatta kolme pienenpientä alkua!

Epätoivoa oli se, että kun ei mitään tapahtunut, niin pyörittelin kynän päällä multaa ja kurkin onko alkuja ;-)

Näistä kyllä iloitsee ihan eri tavalla kuin samettiruusun noususta!

Toivottavasti kestävät hengissä ja löydän niille viihtyisän paikan.
By Pikkuruusu - 4.5.2008

Kolme pientä taimea noussut, saas nähdä mitä niistä tulee kun on saman firman pusseista mistä PirjoH viime vuonna sai Päivänkakkaroita hymyä

By D.formosa - 4.5.2008

Mun sinivaleet on olleet sentin mittaisia jo monta viikkoa. Koko pussillisesta iti loppujen lopuksi vain neljä. Alan heittää toivoa, että saisin niistä istutettavaa, byää.
By merlin - 4.5.2008

Ei ole minunkaan taimeni paljon kasvaneet, muistelen, että kuuluisi ominaisuuksiinsa, että alussa hidas...

By viherpeukalo - 5.5.2008

pieniä ja hentoja ovat minullakin sinivaleunikon taimet, en ole niitä kovasti vielä koulinutkaan, mutta molemmat pussilliset itivät, toinen oli ketjukirjeestä ja toinen ostosiemeniä. Tähän asti olen ennenkin päässyt, mutta sitten on tapahtunut jotain...
By valtsu - 5.5.2008

Elekee hellittee! Sinivaleunikot kasvaa kituuttaen koko kesän ja vasta syksymmällä sitten innostuvat lisää kasvamaan. Olisivatkohan peräti pimeänpäivän kasveja kun itäisiltä vuoristojen rinteiltä ovat kotoisin???? Tiibet ja Himalaja ovat kovasti eteläisiä ja pimeiden öiden alueia. Kyllä taimet kasvavat aikanaan, kunhan eivät kuivahda tai ole liian aurinkoisessa paahteisessa paikassa.

By D.formosa - 5.5.2008

Kiitos lohdutuksista! Jos jotain toivoa on niin en hellitä. Verrattuna Merlinin taimiin mulla on vaan niiiiin tosi pienet vielä. Pidän pikkuruukkua pohjoisen puolen terassilla aika korkealaitaisessa, avoimessa pahvilaatikossa ettei se saa suoraa auringonpaistetta missään vaiheessa päivää. Siinä on kaksi neulanohutta alkua joista toisen sirkkalehti on saanut juuri ja juuri ruskean hupun karistettua päältään. Tässä tilassa ne on olleet viimeisen kuukauden. Toisaalta - ei ne ole suostuneet kuolemaankaan. Toisen laatikon kahden alun kanssa ihan sama tilanne.
By viherpeukalo - 5.5.2008

Ai ettei aurinkoisessa paikassa. Mulla ne ovat verannalla viileässä, mutta kyllä sinne aurinko paistaa päiväläl ja etenkin illalla. Täytyyköhän ne nyt raijata johonkin muualle, hm.
By merlin - 5.5.2008

Luulette komeiksi vain kun ei ole nuppineulaa vieressä vertailukohtana BigGrin .

By Lumijoutsen - 7.5.2008

Sinivaleunikon taimeni ovat nyt olleet ulkona purkeissaan ja ovat noin sentin mittaisia. Nyt kun tarkasti kattoo, niin ne näyttäis jotenkin näivettyvän juuren ja alimpien lehtien väliltä ja vihreä osa vaan heiluu siinä velttona. juuri tällä tavallako ne tän kokosena kuolevat?

Yritin tulitikulla pehmittää multaa ja peitellä paljastunutta juurta. Kyllä on tieteellistä puuhaaWink
By MarjaBee - 7.5.2008

Taimipolte?
By aronja - 10.5.2008

Korpikellon sinivaleet pörhistelevät...Isovaleet ovatkin sitten vielä pörröisempiä söpöliinejä:

By Römppäinen - 10.5.2008

Mikä ero on sinivaleella ja isovaleella? Rupesin tässä miettimään, kun ostin toissa syksynä alennusmyynnistä taimen, jonka kuvan perusteella kuvittelin sinivaleunikoksi, ei ollut suomenkielistä nimeä. Nyt tekee lehteä niin komeasti että kun muistelen edellisessä asuinpaikassamme ollutta sinivaletta, niin alan epäillä, että tämä on jotain muuta.
By aronja - 10.5.2008

Isovaleunikko:


Sinivaleunikko:


Pirskatti, tietenkin pistin nimet väärinpäin ensimmäisenä.. Korjattu onallapäin Isovaleunikossa on mielestäni vielä sinisempi väri kuin sinivaleunikossa.

By Römppäinen - 10.5.2008

Molemmat ovat niin kauniita, että eipä tuolla taida olla väliä, kumpaa on. Muistikuvissani kuitenkin kasvini olisi lähempänä tuota ensimmäistä mutta täytyypä vertailla kun päästään kukkimisvaiheeseen.
By aronja - 13.5.2008

Kaivelin toissakesäisen valokuvan Korpikellon pihasta, etualalla isovaleita ja takana sinivaleita.


By D.formosa - 13.5.2008

Ihania kuvia! Ehkä noiden vuoksi kannattaa tämä vaiva nähdä. Löysin taimilaatikosta pari alkua lisää, koko edelleenkin alle sentin, mut kuitennii. Taimikaupassa olin "tiukkana": en ostanut valmiita, en vielä ainakaan.
By Alisha - 13.5.2008

Minullakin on noussut vielä tällä viikolla uusi alku ja ensimmäinen nousi varmaan jo kuukausi sitten. On kyllä hidasta hommaa!Minulla on siemenet Siperianvaleunikko, Meconopsis betonicifolia, Himalayan blue poppy

Eli onko tuo siperian vielä joku eri kuin pelkkä valeunikko?
By törnrosa - 19.5.2008

Kokeilin pari vuotta sitten sinivaleunikon siemenkasvatusta huonolla menestyksellä. Sain itämään muutaman vaivaisen taimen ja nekin menehtyivät maahan päästyäänapea. Sittemmin yritin tilata valmiita taimia useampana vuotena, mutta en saanut niitä. Olivat varmaan loppuneet. Tänä keväänä onnisti Kauppilasta. Sain myös valkoisia valeunikkoja. Olen todella täpinöissäni. Noissa sinisissä "unikoissa" on jotakin taikaa.

By Kurppa. - 19.5.2008

Mie tilasin yhdeltä paikalliselta eläkeläiseltä (kasvattaa harrastuksena perennoja) niin monta tainta kun häneltä liikenee.
By Kermesina - 20.5.2008

Kun luin viestejä että ovat vaikeita.... aloin epäilemään että onko minulla sitten oikeita Meconopsikseja kun joka purkissa on itänyt. Osan olen jo koulinut ja loputkin pitäsi kohta koulia. Kaikki jos pysyvät hengissä niin tontti on täynnä pelkästään näitä...jos siis niitä ovattenpuhetta

By malvankukka - 20.5.2008

Kermesina, elä heitä vielä kirvestä kaivoon unikkojesi suhteen, on mullakin itänyt varmaan joka siemen nyt keväällisistä kylvöksistä, eriasia sitten, montako niistä saan elossa pidettyä...
By Kurppa. - 22.5.2008

Hänessä on nuppu?


By Fellow - 26.5.2008

Kermesina, onko sinulla valkoista sinivaletta tulossa? Jos on niin tarjoan parille ylimääräiselle kodin, euroja vastaan tietty =)
By Nanna - 5.6.2008

Ensimmäinen kukka on auki, pari viikkoa etuajassa verrattuna aiempiin kesiin.

By Kermesina - 5.6.2008

Enpäs ole huomennutkaan tätä Fellow.... Olisit kyllä saanut niitä ilmankin mutta kun ryökäleet heittivät henkensä ja vain kaksi on jäljellä näistä valkoisista....Toivottavasti ne pysyy hengissä vaikka aika huonolta näyttää....surullinen

By Fellow - 5.6.2008

Ei hätää Kermesina, hoitele ne kaksi kuntoon ja henkiin, enköhän löydä jostain muualtakin tuota valkoista. Mullakin sinivaleet samassa vaiheessa kuin tuossa Nannan kuvassa, ekaa kertaa kukkii tuollainen mun pihalla =)
By Fellow - 5.6.2008

Hoyabella, minulla on menossa nyt kolmannet ja vihdoin näen kukkia! Ekan katkoi ja talloi jalkoihinsa tappelevat kukkopojat, ei ollut siitä enää eläjäksi sen peuhuun jälkeen. Toinen menehtyi ekaan talveen. Nämä nyt kukkivat on ostettu viime kesänä, pärjäsivät viime ns. talven hyvin ja nyt eka kukkii ja toisessa pullea nuppu. Niin että aika monet vaati ainakin minulla!
By Kurppa. - 8.6.2008

Jännitys tiivistyy...


By Kaisaliisa - 8.6.2008

Lupaavaa on Kurpitsalla!


Tässä minun ylpeyteni, Jutitalta saaduista siemenistä.

By Kurppa. - 9.6.2008

Taas on aihetta hymyyn


By Kurppa. - 9.6.2008

Pakko laittaa koko kuva kasvista. Vähän olen tärinässä.


By mai-lee - 9.6.2008

aiheuttaako tuo tärinää ja hymyä ihan yleisesti? - minä sitten joskus ensi viikolla. sen verran myöhemmässä ovat omani...
By Kurppa. - 9.6.2008

Sittenhän näet ja koetSmile
By Alisha - 9.6.2008

Minulla oli taimet suurinpiirtein samaa kokoa kuin Kaisaliisalla ja tuli kuumat ilmat, niin nuutuivat astiaansa vaikka varjossa pidin.

Kosteutta niillä oli, mutta ilmeisesti se lämpö oli liikaa kuitenkin eli siihen loppui urani unikonomistajana Sad

En ole missään törmännyt valmiisiin taimiin, mutta jospa joskus sattuisi kohdalle.

Hienolle näyttää kuvassa ja mikään ihme ole jos tärisyttää ;-)
By Miikos - 9.6.2008

Voi jehna mikä ihanuus sydän (Miksei täällä ole vihernaamahymiötä, se tulis tähän) naurua

By mai-lee - 9.6.2008

juu, on se. ja kun oikein monta kertaa on sen kasvatuksessa onnistunut epä, niin aina paremmalta tuntuu. siitä kun lopulta sain onnistumaan on nyt neljä vuotta. kahtena kesänä kukkivat. sitten tein uuden kukkapenkin ja siirsin ne. viime kesänä mököttivät eivätkä kukkineet. tänä vuonna sitten taas. olin jo ehtinyt unohtaa kaikenmaailmaset hymyilyt ja täristykset, jotka ne aiheuttavat:-)
By Kurppa. - 9.6.2008

Miulla kasvi saa aamun ensimmäisen auringon ja illan viimeisen. Muuten varjossa.
By Kaisaliisa - 9.6.2008

Minulla on pikkutaimet puun alla varjossa, saavat ainoastaan aamun ensimmäiset ja illan viimeiset auringonsäteet.

Taitaa olla neljäs kerta kun kasvattelen siemenestä, aiemmin en ole päässyt noinkaan hyvään tulokseen. Kriittisin kasvatusvaihe taitaa olla nyt, miten saada pikkutaimista isoja ja reippaita.
By törnrosa - 17.6.2008

Niistä kuudesta Kauppilasta tilatusta taimesta jäi henkiin ainoastaan kaksi valkoista. Loput menehtyivät purkkeihinsa melko pian saapumisensa jälkeen. Lupasivat hyvittää menetetyt taimet. Olin hetken masentunut kunnes Kibuvitsi pelasti tilanteen vinkkaamalla, että läheisellä Isomäen puutarhalla on myynnissä valeunikkoja. Tänään sitten hain hyvitykseksi lilaa, sinistä ja vaaleaman sinistä "china blueta". Vaikka ulkona sataa sisälläni paistaa aurinkohymy.

By Nanna - 25.6.2008

Valkoinen sinivaleunikko kukkii täysillä, ihmeen hyvin ovat kestäneet viime päivien sateetkin.

By iesteri - 25.6.2008

keräätkö siemeniä??????voipiko kysellä myöhemmin????
By Nanna - 25.6.2008

Voin kerätä, jos kerran löytyy ottajia. Muistuttelehan parin viikon kuluttua.

By kiurunkannus - 25.6.2008

Tämä minun valeeni on jotenkin vajaa ei ole kun neljä terälehteä onkohan lannoitteet menneet jotenkin pieleen kun lehdet sitten ovat ainakin sellaiset neljäkymmentä senttiä pitkät hojot no joo ehkä seuraavissa sitten on jo taitoa enemmän.


Kevät kuivuus näivetti kuitenkin tämän vuotiset viljelmät mutta eikun uutta matoa koukkuun.

By kiurunkannus - 25.6.2008

Teknisiä ongelmiaihmetys hävisi kuva , yritän uudelleen


By summerwhisper - 25.6.2008

No nytpä tuli ihana kuva taas! AHH!! Itselläni ei ole sinivaleunikko ainakaan toistaiseksi onnistunut siemenistä, mutta ihana on!!
By kiurunkannus - 25.6.2008

Aijaa olisiko kukkani iso vale eikä perinteinen sinivale ? Kävin katselemassa kuvia uudelleen ja erilaiset kukathan noissa ainakin olivat.

By LukinLilja - 25.6.2008

Voi mitä ihanuuksia. Mun pitää varmaan lähteä ostamaan valmiita taimia, kun siemenkylvettynä ei onnistu isot- eikä sinivaleetkaan.
By Kellokukka - 25.6.2008

Vieläkö Nanna kerää tänä kesänäkin siemenet talteen valkoisesta valheesta? Olen oikein huono niitä viljelemään, mutta Nannan kaunista yksilöä haluaisin kokeilla . Jätän varauksen jos siemeniä suksyllä on!

By Liisukka - 25.6.2008

Nanna, täällä olis kanssa yks kerjäläinen!

Ja kiurunkannus, kyllä mulle sinisenkin siemenet kelpaisi.Onnistuin sinvaleita ekan kerran tänä vuonna idättämään, mutta julmat säät tappoivat taimet vaikka heitä kuinka vaalin...
By lumi - 25.6.2008

Ihania, pistän viestin, olikohan ihan 'viisas' teko laittaa noin ihana kuva ja lupaus siemenistä.
By Nanna - 25.6.2008

Ilmoittelen sitten, kun siemenet ovat kypsyneet. Niitä kyllä riittää isommallekin viljelijäjoukolle. Kokemukseni mukaan valkoiset itävät todella helposti, kunhan vaan panee siemenet maahan syksyllä tuoreeltaan.Kerran oli kate päässyt vajenemaan ihan loppuun valkoisten sinivaleunikkojen ympäriltä, ja siellähän niitä taimia oli pilvin pimein. Varokaa sitten, etteivät tule maanvaivaksi.

By kiurunkannus - 26.6.2008

Ilmoittautuu Nannan siemen jonoon jos vain mahdollistakieli ulkoa

By kukkahöperö - 26.6.2008

Jonoon tulen vielä minälin jos sopii !
By kukkahöperö - 26.6.2008

tulipa kirjoitusvirhe innostuksissaan, siis minäkin jonoon ilmottaudun
By Raili-45 - 26.6.2008

Kyllä onkin kauniita tuo valkoinen ja sininen ihan kade oon ,mun yritykseni ton sinisenkassa meni täysin mönkään oli kuusi tainta ja nekin kupsahti .pääsisinkö minäkin siemen jonon jatkoksi ,tuota sinistä tahtoisin.

By kiurunkannus - 26.6.2008

Joka siemen talteen sydän


Minulla on kylvökset itäneet ihan kohtalaisesti kun olen ne syksyllä maahan laittanut aina sieltä jotain nousee, se ei onnistu että kuskaisin erilaisissa kylmä käsittelyissä ja lämpötiloissa, sinne ne unohtuu.


On sitten omaa hölmöyttä lähteä keväällä viikkotolkuksi reissunpäälle kyllä sinä aikana kaikki hoidotta kuoleeno-jaa

By Peukaloinen - 29.6.2008

Mikähän oikku on iskenyt yhteen sinivaleunikkopuskaani? Se on levinnyt melko isoksi kasvustoksi, kukkavarsia on tulossa lähes kaksikymmentä ja kaikissa juuri tuon pehkon kukkavarsissa on keskimmäisen kukan ympärillä kehällä lisää kukkanuppuja. Nyt näyttää aivan kuin kukalla olisi kaulus. Vieressä kasvaa aivan normaaleilla kukkavarsilla olevia.

By Peukaloinen - 29.6.2008

Tässä vielä paremmin kukasta kuva. Selasin hieman taaksepäin ja Nannankin valkoisessa sinivaleunikossa vaikutti nuput olevan samalla tavalla renkaana keskimmäisen ympärillä.

By belgi - 29.6.2008

Jopa onkin hauskan näköinen, mahtavatkohan avautua yhtä aikaa nuo kauluksen nuput?
By Liisukka - 29.6.2008

Se on monsterivaleunikko Smile....
By Kurppa. - 29.6.2008

Eilen yksi asiakas torilla kertoi ostaneensa siirtolapuutarhamökin jossa kasvoi paljon kukkia joita hän ei tunnista. Esim. joku "ryssän sininen" aika iso joka on juuri nyt kukassa.

Ilme vähän muuttui kun sanoin sen olevan sinivaleunikon, joka kuuluu miusta perennojen aatelisiin.
By Peukaloinen - 29.6.2008

Siemenkasvatteluista on kasvanut yksi sinivaleunikko, joka poikkeaa muista ihan täysin. Se on korkeampi, kukat ovat erittäin voimakkaan siniset, nuput ovat nuokkuvat, lehtien reunat sahalaitaiset ja erittäin karvaiset. Karvoitus on ruskea. Laitan kukasta lähikuvan ja kuvan kauempaa, jossa näkyy etualalla tavallisia M. betonicifolioita . En tiedä, olisiko tuo iso jotakin isovaleunikkoa vai mitä lienee. Tosin etualalla olevat betonicifoliat eivät ole vielä kukassa ja joku noistakin taitaa olla valkoinen, kun nupusta pilkisti valkoista väriä.

By Nanna - 29.6.2008

Peukaloinen, valkoiset ovat just tuon näköisiä, kiva nuppukaulus ylimmän kukan ympärillä. Ensimmäisenä kukkimisvuotena kaikki eivät välttämättä jaksa aueta, mutta myöhemmin kyllä, ja varsinkin, jos poistaa siemenkodat. Jätän yleensä ylimmän kukan siemenkodan paikoilleen kypsyttelemään siemeniä, muut leikkaan pois kun kukka on kuihtunut.

By Peukaloinen - 29.6.2008

Kiitos Nanna tiedosta. Onhan ne varmaan olleet aikaisemminkin, siis muinakin kesinä, mutta en ole vaan kiinnittänyt ennen huomiota.
By valtsu - 1.7.2008

sinivaleunikot täydessä kukassaan, nuppuja riittää paljon edelleen.


By veronica - 1.7.2008

Neuvokaa nyt miten saisin sinivaleunikon kasvamaan. Miulla on purkeissa vielä ja raivasin juuri kuunliljoilta paikan niille.

Pitäisikö nostaa vähän maanpintaa ja laittaa vaikka hiekkaa pohjalle.
By Kurppa. - 1.7.2008

Mie lisäsin savimaahan viime syksynä ihan reilusti soraa, ennen istutusta.
By LukinLilja - 1.7.2008

Ja minä menin ja ostin taimen viime viikolla. (Kolmas kevät kun kylvin, ja huonosti taitaa taas mennä kylvösten kanssa).
By veronica - 1.7.2008

Tämä on entistä järvenpohjaa, kivilouhikko alla ja humusta ja hiesua päällä. Savea ei löydy meiltä kuin hakemalla.
By Irlis - 21.7.2008

Apua! Siis minä ihastuin näihin kukkiin täysin ja menin ostamaan kasan taimia tarhalta lauantaina. Tein penkinkin valmiiksi ja olin jo kaivamassa kuoppaa kun aloin ajattelemaan ja kasvista mitään ymmärtämättä ihmettelemään miten niistä pikkusista taimista mitään ehtii tänä kesänä kukkimaan, jos niiden pitäis kukkia parhaillaan tai pian ja varsikin pitäis kasvattaa...Siis nämä kukkivat vasta ens kesänä? Mutta mitä ne tekee tämän kesän? Kasvattaa juuria? Tarkoitus on kai kuitenkin laittaa ne maahan nyt, eikä viedä talveksi kellariin?
By Kaisaliisa - 22.7.2008

Tänä kesänä kasvavat ja kasvattavat juuria ja keräävät voimia maavarteen. Ja ensi kesänä kukkivat ihanasti BigGrin

Laita vain maahan...
By D.formosa - 28.8.2008

Ja mulla on yksi taimi hengissä kevään siemenkasvatuksista. Se on sentin mittainen; ilmeisen sitkeä heppu. Pari lehteä jossa selvästi karvoja. Tuolla se töröttää ruukussa, siirtänen maahan ennen kylmiä?
By viherpeukalo - 28.8.2008

Ja minulla kaksi vastaavaa, istutin jo maahan, eikä niitä sieltä juur löydä, jollei tutki tarkkaan, missä se nimilappu on.

By D.formosa - 28.8.2008

No sitähän minäkin, että miten sen pikkiriikkisen löytää enää tuolta penkistä? Kitken vielä vahingossa. Voisikohan sen istuttaa ruukkuineen? Niistä reunoista ainakin saisi vinkkiä että siinä on jotakin.
By viherpeukalo - 28.8.2008

Ruukkuineen varmaan olis helpompi huomata keväällä. Minä en sitten kyllä enää niitä pienokaisia pois kaivele, kait ne sieltä kasvavat, jos ovat kasvaakseen, mutta isoin ongelma onkin minä itse, kun taas keväällä yritän tiirata ja mitään ei näy. Sitten pengon multaa ja hups... surullinen

By Kara.Koo - 28.8.2008

Ei varsinaisesti liity tähän aiheeseen...


Minä päätin uhrata muutaman taimipurkin, saksilla pohja ja osa reunusta pois, eli jätän purkkia yläreunasta jäljelle pari kolme senttiä. Sen ajattelin kaivella pienten taimien ja siementen ympärille merkiksi. Keväällä sitten kun kaikki kasvaa hienosti voi reunukset nostaa/leikata pois.

By LukinLilja - 28.8.2008

Mitenkähän minultakin onnistuisi tuo KaraKoon mainitsema vaihe "kun kaikki kasvaa hienosti " ?Siis muutkin kuin rikkaruohot.pomppivaa hymyä

By Kara.Koo - 28.8.2008

Positiivinen asenne pitää olla...
By D.formosa - 28.8.2008

Kiitos vinkistä Kara.Koo! Noin minäkin teen sille valtsulle, laitan pelkän ringin ympärille.
By Peukaloinen - 28.8.2008

Sivulle 27 olen laittanut kesällä kuvan valkoisesta sinivaleunikosta, jossa on vasta pääkukka auki ja sivunuput kauluksena kukan ympärillä. Tässä kuvassa näkyvät kaulusnuput avautuneina.
By Peukaloinen - 28.8.2008

Tässä samasta penkistä valkoisia sinivaleita. Joku sininenkin näkyy tuolla taustalla. Sinisiä on neljässä eri penkissä.By Peukaloinen - 28.8.2008

Toisessa penkissä on myös valkoisia ja yksi joku muu sininen sinivaleunikko. Valkoiset ovat Meconopsis betonicifolioita, mutta sinistä en tiedä, että mikä se on. Samasta siemenkylvöstä se kuitenkin tuli, mutta siemenkodat olivat sillä ohuemmat kuin noilla valkoisilla, joilla ne ovat paljon pulleammat. Kooltaankin se on huomattavasti isompi kuin valkoiset.

By bee - 29.8.2008

Voihan nyt vitaliksen vitalis miten nuo ovat ihania!!!!! Ja minä hain joskus neljä vuotta sitten Primulalta valtaisa taimia ja onnistuin tietty teloittamaan kaikki yhden kesän jälkeen. Huoks!!
By valtsu - 29.8.2008

Jos vielä siinä ringissään hänet kohopenkkiin tai edes hieman viettävään laitatte sateen varalta niin kyllä se siitä lähtee. Pahimmilta sateilta neuvottiin kirjoissa ennenvanhaan lasilevyllä suojaamaan. Meillä ei kyllä mitään lasilevyjä ole laiteltu, harkoilla reunustetun penkin reunamilla kasvaa suurimmat, vesi ei pääse seisomaan vaikka kaataenkin sataisi.

By D.formosa - 29.8.2008

Peukaloisen penkki on hurmaava! Tästä rohkaistuneena jatkan edelleen taistoa ainokaiseni kanssa.
By D.formosa - 2.9.2008

Ainokainen viettävässä penkissä, ringissään. Emminä voi kuin ihailla tuota hengissäpysymisen sitkeyttä.

By viherpeukalo - 2.9.2008

Lupaava alku sulla.

By veronica - 6.9.2008

Neuvokaa nyt minua kun sain tänään Nannalta sinivaleunikon siemeniä. Voiko ne kylvää nyt syksyllä ulos vai onko parempi odottaa kevättä. Viime keväänä olin hätähousu ja laitoin liian aikaisin sisälle kasvamaan ja huonostihan siinä kävi. Vain kaksi tainta jäi henkiin kun sopivan viileää tilaa ei ole käytettävissä.
By D.formosa - 13.9.2008

Veronica, en uskalla neuvoja antaa kun oman kasvatustaitoni hetelmät on nähtävissä tuossa yllä. Josko Valtsu..? Kannattaa myös lueskella aikaisempia viestejä tässä ketjussa. Kävin muuten eilen tutkimassa Ainokaista ja hän näytti selvästi virkistyneen! Varmala ainakin 0,0001 milliä suuremmat lehdet.kieli ulkoa

By LukinLilja - 13.9.2008

Minä olen laittanut kolmena vuonna sini- ja isovaleunikon siemenet multiin keväällä, eikä minulla ole kuin yksi sinivaleunikon taimi, sekin ostettu valmiina Smile Tänä vuonna kylvän siis nyt syksyllä.
By valtsu - 14.9.2008

Helmi-maaliskuussa olen kylvänyt ja lumihankeen haudanut kylvölaatikon. Eilen ripottelin siemeniä suoraan kasvupaikalle, vastaan kysymykseen ensi kesänä.... Epäilen kyllä, etteivät siemenet kestä märässä maassa näitä valuvan sateisia talvia .

By veronica - 14.9.2008

Kiitos Valtsu, miepä kokeilen kumpaakin tapaa nyt niin tulee varman päälle. Vaan sisällä en enää ikuna yritä perennoja kasvatella.
By valtsu - 17.9.2008

Tossa piilee kyllä suuri viisaus, perennat on ulkokasveja.Tuoreena itäisivät nopeammin kuin kaupan tukkuportaissa talvehtineet.

By valtsu - 21.11.2008

Keväinen kuva, taimi on hengissä ja lehdet jo oikovat itseään.

By valtsu - 21.11.2008

Kaverille kuiskutellaan jotain?

By valtsu - 21.11.2008

Kasteenraikkaana, kuten kesällä 2008 yleensä kaikki...

By valtsu - 21.11.2008

Ensimmäinen siemenkota kehittynyt, alimmainen kurkistelee varpaitaan...

By valtsu - 21.11.2008

Kukkivat lumipallopensaan kanssa samaan aikaan..By valtsu - 21.11.2008

Kriikunapuun kaverina ei tarvitse olla yksinään.

By valtsu - 21.11.2008

Kukat ja mehilaisetm niin se vaan menee - paitsi ettei 2008 mehiläisiä usein näkynyt.

By valtsu - 21.11.2008

Toinen taisi jo poksahtaa, roskat vain jäi kaverin niskaan.

By valtsu - 21.11.2008

Nuppu kestää vain tovin, sadekuuro ajoi välillä sisälle ja sitten kukka olikin jo auki.

By valtsu - 21.11.2008

Tiukasta pakerista aukeaa.

By valtsu - 21.11.2008

Päiväkahve oli mennä väärään kurkkuun, tuo riettaan punainen avautuu ja ryöstää värisävyt siniseltä.

By valtsu - 21.11.2008

Taivas oli muuten sininen ainakin kerran myös 2008. naurua

By valtsu - 21.11.2008By mai-lee - 21.11.2008

totta, upeita ovat. lisää niitä minäkin toivon saavani. varman päälle yritän pelata: osa siemenistä rapisi jo entisten viekkoon, kun siemeniä keräsin. osan kylvin vauvalaan. vielä on jäljellä kevättalven kylvöä varten - noin kun valtsu tekee: purkkiin ja hankeen. pitäisikö jakaa vielä sekin määrä ja kylvää osa sisälle?
By jouluruusu - 21.11.2008

Aivan ihastutttavia nuo Peukaloisen ja Valtsun sinivaleunikot. Kasvatatteko niitä varjossa, auringossa vaiko puolivarjossa? Ja mikä jälkimmäisessä tapauksessa olisi sopiva puolivarjo? Olisiko kenelläkään valkoisen sinivaleunikon siemeniä jaettavaksi asti?
By Titamiini - 21.11.2008

Voi kuinka ihanat kuvat! Minäkin aloitin kahdesta taimesta ja luulin ettei ne täällä menesty. Mutta kun ne eivät suostuneet kuolemaankaan, niin hankin kahdeksan taime lisää ja tein ihan oman sinivaleunikkopenkin. Viime kesä vain pieksi kaiken vesisateellaan, enkä vielä täyttä kukoistusta nähnyt.
By rooset - 21.11.2008

Iki-ihanat "valeet"! Niissä on sitä jotakin. sain myös lopultakin siemenistä kasvatettua taimet,talven jälkeen sitten näkee kuin käy?
By Nuu - 21.11.2008

Minullakin tuolla odottaa kylvämistä sinivaleunikon siemeniä. Ohjeeksi olen kirjoittanut "ei kylmäkäsittelyä", se on jostain kuukkeloitu tieto, eli keväällä ajattelin ne ihan sisäkasvatukseen laittaa.
By jouluruusu - 21.11.2008

Nuu, oletko varma tuosta "ei-kylmäkäsittelyä" -jutusta? Mokasinkohan omieni kanssa, kun kylvin ne jo pihalle?
By Nuu - 21.11.2008

En ole varma mistään muusta kuin että sen olen kuukkeloinut ja siihen siemenpussin päälle kirjoittanut. Just tässä lueskelin tätä ketjua että miten ihmiset on toimineet... Minullahan ei ole vielä muuta kokemusta tästä kasvista kuin ne siemenet tuolla pussissa Smile


Muoks- painun tästä kuukkeloimaan, katsotaan mitä nyt tarttuu käteen

By Korpikello - 21.11.2008

Minä en ole kylmäkäsitellyt sinivaleunikon siemeniä. Kylvän huhtikuussa aika harvaan. Kesällä kippaan taimet maahan, en koulitse ennenkuin seuraavana kesänä. Isovaleunikon siemenet vaativat kylmäkäsittelyn. Syksyllä olen isompia puskia jakanut. Varmaan on muitakin keinoja, mutta minä olen onnistunut näillä eväillä.
By Nuu - 21.11.2008

Korpikellon selvityksen jälkeen näyttää siltä että sinivaleunikon kasvatus siemenestä onnistuu sekä kylmäkäsittelyllä että ilman. Yksi ohje jonka äsken kirjoitin kuukkeloidessani oli " kylvö helmi-huhtikuussa ruukkuihin. Vaatii 3-4 viikon kylmäkäsittelyn"

Varmistaisin vielä Korpikellolta, että teet siis huhtikuun kylvösi sisätiloissa ja jatkat sisäkasvatuksella siitä eteenpäin kunnes taimet sitten ulos jossain vaiheessa kesällä päätyvät?


Muoks: Just muistin että ne siemeneni on peräisin Korpikellon siemenkirjeestä (olikohan kilisevät?), ja varmaan sieltä olin kirjoittanut ohjeen itselleni - muistaisin että siinä pussukan päällä oli teksti "ei kylmäkäsittelyä". Muistanko oikein?

By Korpikello - 21.11.2008

Voi sisälläkin kasvatella mutta minulla on yleensä jo huhtikuulla kasvihuoneessa lämpö niin kylvän sinne. Kesäkuulla siirrän taimet ulos. Voihan sitä kokeilla molempia keinoja, mutta kuten kerroin niin minulla on parhaiten onnistunut ilman kylmäkäsittelyä. Kaikenlaisia keinoja on tullut matkan varrella kokeiltua.
By mai-lee - 21.11.2008

"kylvöraamattuni" sanoo sinivaleunikosta: matalassa lämpötilassa 4 -15°C. naapurini - jolta alut aikoinaan sain mutta jonka taitoihin en kyllä usko koskaan yltäväni - pihalla ne leviävät itsekylväytymällä. siksi minä noita monia konsteja yritän. nuun ja korpikellon juttut vahvistivat, että vähän jätän sisälle purkkiin. mökissä on keväällä juuri tuommoinen alhainen lämpötila. olisikohan melkein kuin lämmitetty kasvihuone...

By hopeavillakko - 23.11.2008

Mai-lee mikä on "kylvöraamattusi" nimi? Tämä menee pikkasen ohi asian, mutta kun siemenistä kasvattamisesta kyse niin uskallan kysyä :-). Olen yrittänyt löytää hyvää kirjaa ko. asiasta, mutta vielä ei ole eteen sattunut...
By mai-lee - 23.11.2008

Linkkejä kasvi- ja puutarha-aiheisille sivustoille

By PikkuPioni - 26.1.2009

Minä kokeilen onneani tänä keväänä ensimmäistä kertaa noiden sinivaleunikoiden kanssa. Jos Valtsu on kuulolla, niin olisin kysynyt hänen "metodistaan" hieman lisätietoja. Minulla kun ei (ainakaan vielä) ole kasvihuonetta tms, niin aijon kylvää ne Valtsun tapaan rei'itettyihin muovilaatikoihin kylvömultaan ja nakata pihalle lumipeitteen kera. Mites on valtsu, millaista tarkoitat "varjolla"? Ihan täysvarjoa? Ajattelin, että voisi laittaa vanhaan leikkimökkiin (nykyisin puuvaja) sisälle noi - ei paista aurinko, ei sada, ei käy naapurin mirri vessassa Smile Onnistuisiko noin? Koska ne pitäisi kikuttaa hieman aurinkoisempaan pakkaan/puolivarjoon? Pelkään, että ne joskus plussakeleillä itävät ja sitten halla vie ne. Mielenkintoista yrittää saada tämmöinen haasteellisempi kasvi kasvamaan.
By valtsu - 26.1.2009

Valtsu on täällä kuulolla! Nyt päästään asialliseen asiaansydän kun valtsujen siemeniä suunnitellaan kylvettäväksi.


Teen just noin kun kerrot ja varjo tarkoittaa sitä, ettei aurinko pääse kylvölootaan paistamaan ja kuivattamaan taimia, leikkimökin kuistilla ja talon varjopuolella olen taimilaatikkoani piilotellut.


Mieluummin vähän isompi loota ja paksumpi multakerros ettei kuivahda niin helposti, ja nyt kerronkin jo itsestäni: unohtuu aina koko kastelu kevään tohinoissa ja sitten ups. voipi olla liian myöhäistä.


Kyllä ne kasvaa ulkona viileässä hitaasti mutta varmasti., kuivuus, aurinko ja liika lämpö eivät ole hyväksi, niistä tykkäisin kylvöhommissa itse nahalleni saada.

By PikkuPioni - 26.1.2009

No hyvä! Minäpä teen näin. Kuivuudesta ei loota kärsi tällä hetkellä, sillä tuli kasteltua kylvöloota niin, että upotin sitä vähäsen veteen ja annoin mullan vetää rei''istä vettä itseensä, no...toimenpide epäonnistui pahasti kun ote hieman lipesi ja vettä tursusi ihan liikaa lootaan ja nyt se on ihan märkää löllöä allapäin Eli tuolla se laatikko nyt on kuivatuksessa. Onneksi en vielä kerinyt siemeniä kylvämään. Taidan tehdä noille eri laatikon kun kuivatus kestää. Tuommonen loota kyllä jäätyisi huomenna ulkona yhdeksi mustaksi kuutioksi. Mietin tuossa, että olisikohan se kylvömullan oma kosteus ihan riittävä. Aika kuivaahan se on, mutta siitä lumesta, jota päälle kasataan saa sulamisen jälkeen aika paljon kosteutta siihen.

Olen vähän hukassa tämän kylvön kanssa, kun olen aikaisemmin kylvänyt vain huhtikuussa esikasvatukseen ja toukokuussa avomaalle. Hauska kokeilu kuitenkin. Voin raportoida projektin "poropeukalon sinivaleunikot" etenemistä myöhemmin! naurua

By LukinLilja - 26.1.2009

PikkuPioni, kannattaa kastella kylvös, vaikka sen päälle pihalla lunta laittaisitkin. Kastelet, annat olla sisällä pari päivää, että siemenet ehtivät imeä vettä itseensä, ja viet sitten ulos.

Eikä kannata unohtaa sisälle liian pitkäksi aikaa, minulla on ritarinkannukset itäneet jo ennen kylmäkäsittelyä ;D
By PikkuPioni - 1.2.2009

Saapas nähdä mitä tuosta kehkeytyy. Annoin tuon tulvahtaneen laatikon kuivaa n. vrk verran ja kylvin sitten siemenet siihen. Eli oli kyllä tarpeeksi kostea alusta..vaan ei enää mikään velli sentään. Ja sisällä ehti "muhia" semmoset 1,5 vrk, jonka jälkeen laitoin ulos. Lumen peittämänä se nyt on siellä. Eli kevättä odotellaan ja katsotaan mitä tapahtuu. Saa nähdä mitä kommervenkkejä vielä keksitään, kunhan nuo siemenet alkavat itämään. Kuten sanottua, ei ole mitään kylmää eteistä tms, jossa noita taimia voisi pitää tasaisen alhaisessa lämpötilassa ilman pakkasta. Kai niitä voisi kiikuttaa varastoon tai autotalliin, jos on luvassa hallayö. Lämpö-harso ei taida ihan riittää..

By Nuu - 1.2.2009

PikkuPioni, eihän ne ulkona taimelle kasvaneet tarvitse sisätiloihin tuontia. Pidät ulkona vaan koko ajan, ihan kuin ne olisi itse sinne kylväytyneet syksyllä. Aloittavat toki kasvunsa myöhemmin kuin sisätiloissa esikasvatetut, mutta tulevat myös tukeviksi ja tanakoiksi kun kasvavat luonnollisesti siellä säiden armoilla Smile Muistat vaan keväällä katsoa ettei ne kylvölaatikot pääse kuivumaan - pienessä tilassa oleva multa kun kuivahtaa helpommin kuin kukkapenkin multa


Muoks: Valtsu tuossa ylempänä jo samaa asiaa kertoikin aiemmin.

By PikkuPioni - 1.2.2009

Juu niin ajattelin tämän homman menevän. Ajattelin vain, että joskus sattuu niitäkin keväitä, jolloin lämpötilat nousee viikoksi ja kahdeksikin suht korkealle, ja sitten ei tarvita kuin se yksi yö ja kaikki nuupahtaa. Tosin täytyy myöntää, ettei niitä keväitä ole nyt ollut hetkeen aikaan...ja se, että kasvattelee noita rannikkoseudulla, on varmaan myös hyvä asia. Ei ole niin suuria heittoja lämpötiloissa. Minä annan nyt luonnon tehdä tehtävänsä ja keväällä sitten katsotaan kuinka menestyksekästä sinivaleunikon kasvattelu on ollut.

By Eetenineeva - 1.2.2009

Antaakapaas ohjeitä tähän tilanteeseen: sisälle kylvetty meconopsis cambrica ja ''sinivaleunikko'' , kaikki on itäneet ja osassa on jo ensimmäinen varsinainen lehti, pieniä ovat. Purkit vielä aika lämpimässä,mutta valoisassa. Mitä seuraavaksi - antaako vielä kasvaa? Joko koulitaan ja milloin siirto viileämpään?? Riittääkö 14C viileä??

By D.formosa - 19.2.2009

Viime vuoden kylvöksestäni sain penkkiin asti yhden tirppanan jonka eloon jääminen selviää kunhan lumet sulavat päältä pois. Nyt on ikkunalla taas loota sinivaleunikoita - ei täällä pohjan perillä auta heti luovuttaa silmän isku. Yritän tällä kertaa eri strategialla (jonka kuulin joltakin): annan vaan olla viileässä (n15C) ja valoisassa enkä vie ulos ollenkaan. Ehkä tulee pidettyä parempaa huolta kosteudesta, mennessä näkee.

By valtsu - 19.2.2009

Kohtahan meillä on IHAN kaikilla sisähuoneissa valoisaa ja +15 asteen lämpötiloja siementen itää ja taimien kasvaa - ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin energian kallistunisesta. Taidanpa laittaa itämään pikkulootaan lyijykynän pääkumilla muutaman siementiplun multaan ja kiikuttaa viileään. Ja kännykän piipittämään muistutuksia kastelukeikoistasilmän isku


 

By LukinLilja - 20.2.2009

Minä kaivoin tänään valeunikoitten siemenet valmiiksi esiin. Multiin lähtee M. betonicifolia, cambrica ja M x sheldonii. M x sheldoniin pussissa on vähän outo ohje; Saavat itää 2 viikkoa 20 asteessa, jatkossa 2 viikkoa 4 asteessa ja lopuksi 20 asteessa. Itämisaika 6-8 viikkoa.


Ajattelin kylvää kaikki ensin sisälle, sitten vien osan kuistille ( +6-7 astetta) ja osan yläkertaan (+10 astetta) ja osan kellariin (+2 astetta). Viime vuonna vein kaikki kylmään kellariin, yhtään tainta ei tullut. Nyt on kyllä tuoreemmat siemenet, saattaa olla että edelliset oli jo vanhentuneita.

By Kurppa. - 20.2.2009

Tiistaina laitoin miekin sinivaleunikot keitiön pöydälle parin viikon lämpökasittelyyn.
By D.formosa - 20.2.2009

Heh Valtsu, jotakin hyvää myös siinä että poika lähti armeijaan:-) Hänen huoneessaan on kivat leveät ikkunalaudat ja kuinka ollakaan ne täyttyivät oitis kasvulaatikoista. Ja huoneen lämpötilaa saa nyt vapaasti vaihdella kasvien mieltymysten mukaiseksi.
By Fellow - 20.2.2009

Tuolla kylvöpuolella jo mainostin että Peukaloisen ohjeella sain nopeasti reippaita pikkualkuja valkoisesta sinivaleunikosta. Eli peittämättä mullan pinnalle, valoon ja viileään. Reilussa viikossa oli terhakoita pikkutaimia loota täynnä! Hyvin ovat pärjänneet, ovat nyt taimihyllykössä lähinnä vetoista ikkunaa eli viileimmässä paikassa. Pieniä ovat vielä, siksi kastelen spruittipullolla.
By D.formosa - 20.2.2009

Liekö valkoisilla ja sinisillä eroa itämisessä?
By Fellow - 20.2.2009

Muistelen että samalla ohjeella Peukaloinen oli lisännyt myös sinistä valetta, ihan varma en ole muistanko oikein. Tein noista valkoisista kaksi kylvöstä, toinen on lumella peitettynä kasvihuoneessa, katsotaan vaikuttaako kylmäkäsittely suuntaan tai toiseen.
By Peukaloinen - 20.2.2009

Olen vuosia sitten kokeillut sinivaleunikon kasvattamista kalliista kaupan ostosiemenistä kahtena keväänä. Yhtään taimea en niistä saanut tulemaan. Ajattelin luovuttaa. Sitten sain Toinilta itsekerättyjä sinivaleunikon siemeniä. Kylvin ne kostean mullan pinnalle ja vein kylvöksen hieman viileämpään huoneeseen. Astian päälle laitoin kevyesti läpinäkyvän muovinpalasen, että mullan pinta ei pääse kuivahtamaan niin helposti. En ehtinyt viedä kylvöstä kylmään, kun siihen alkoi ilmestymään taimia. Samoin tein seuraavana keväänä valkoisen sinivaleen siemenille, jotka sain Rudolfalta. Tänä talvena kylvin tammikuussa isovaleunikkoa ja sille tein taas samoin. Siemenet olivat itseltäni kerättyjä. Olen tullut siihen tulokseen, että itsekerätyistä siemenistä onnistuu kylvökset parhaiten ja ne eivät tarvitse mitään sen kummallisempaa kylmäkäsittelyä. Olen nyt koulannut jo pikkutaimet, koska ne oli kylvetty pintaan ja alkoivat kaatuilla. Vaati aika lailla sorminäppäryyttä, että sain istutettua ne pikkurikkiset taimet hieman syvempään. En osaa sanoa, olisiko taimia tullut runsaammin, jos olisin kylmäkäsitetellyt. Ihan riittävästi sain kuitenkin ilmankin. Olen joillekin lähettänyt valkoisen sinivaleen siemeniä ja saattaa tietenkin käydä niin, että kaikista jälkeläisistä ei tule valkoisia, koska aika lähellä kasvaa sinisiäkin valeita. Ne siemenet ovat vapaapölytteisiä ja ristetyminen on silloin mahdollista. Molemmat ovat ihan hienoja kasveja, joten varmaan ei haittaa, vaikka tulisi molempia värejä. Jatkokasvatus täytyy tapahtua mahdollisimman viileässä, jotta taimista tulisi tanakoita. Kukintaa on odotettavissa kesällä 2010, jos taimet istuttaa maahan keskikesän paikkeilla. Maassa ne kasvavat syksyyn mennessä jo aika isoiksi möykyiksi.
By Miikos - 20.2.2009

Arvokkaita vinkkejä, pitää kokeilla samantien Ketjukirjeestä myös otin siemeniä. Vaihtokaupoissa sain Titamiinilta valkoisen valeen taimia, joten kukkia odotellaan tänä vuonna.

By valtsu - 20.2.2009

Itsekerätyt siemenet itävät parhaiten, se on totinen tosi. Ja aikaisin kylvetyistä tulevat suuremmat taimet kasvukauden aikana...Tää ulos laatikossa vieminen on mulla tapa - kun sisälle kylvän ja ikkunat on etelään olen saanut taimeni nuupahtamaan huhtikuun auringon paahteessa, ennenkuin lehdet tulee puihin ja varjostaa. Ja kun joskus olin lykännyt kylvämisen toukokuulle (ja tietty just sinä keväänä lupasin taimia lähipiireille) unohdin keväthuumassa koko koko kylvö jutun.... mutta näistä mie oon vaiti.silmän isku

By merlin - 20.2.2009

Olen itselleni merkannut ylös, että kylväminen onnistuu parhaiten hiekansekaiseen multaan. Sinivaleethan muuten kasvavat parhaiten hieman happamassa maassa. Olisikohan mitään konstia huolehtia siitä, että mullan happamuus on sopiva?

By Miikos - 20.2.2009

Ajattelin omani laittaa rodojen yms. kanssa. Valmiiksi hapanta. Sit on ne rodo lannoitteet, piimät, yms. =)
By merlin - 20.2.2009

Kylvömultaan piimää?

By valtsu - 21.2.2009

englantilaisessa vanhassa puutarhakirjassa ohjeistetaan käyttämään rikkiä maan happamuuden lisäämiseksi... vaikutti kovin epäluomulta enkä perehtynyt puuhaan sen kummemmin.

By Tipilintu - 21.2.2009

Tulitikkuja multaan..
By valtsu - 21.2.2009

just, tulitikkuja multaan oli chilin kasvatusojeissa -> hapan maa parasta

By Tipilintu - 21.2.2009

Eikä? Viime vuonna mulla oli rodomultaa mutta nyt ei oo sitä. Rodo lannoite kai tekee veddestä ainakin sopivaa..
By tagetes - 21.2.2009

Emäksiseksi maan tekee esim liika kalkki, jota vesijohtovedessä on. Happoa saa just tulitikuista, piimästä(oikein luomua) ja esim apteekista saatavalla sitruunahapolla. Jos on mittarit ph:lle voi kokeilla vaiks etikkaa, jos ei ole, tl litraan lienee sopiva määrä, omalla vastuulla. Esim. petuniat suosii hapanta maata ja olen onnistuneesti saanut hyviä tuloksia just maan happamoittamisella.
By LukinLilja - 21.2.2009

Saako kylvää seokseen, jossa on seassa turvetta? Minulla on lannoittamatonta ja kalkitsematonta, sillä ainakin saisi happamuutta kylvöseokseen.
By mai-lee - 21.2.2009

"Meconopsis germ. quicker in a peat-based soilless compost" - en luota englannin taitooni täysin, mutta turvepohjaisesta tuossa minusta puhutaan. kääntäkää te paremmin osaavat... ja lähde taas kylvöraamattu. tuo on lisättynä muun litanian jälkeen punaisella tekstillä.

By LukinLilja - 21.2.2009

Kiitos mai-lee! Minä olenkin näköjään kopsannut tuosta kylvöraamatusta tiedostoihini vain tuota lausetta edeltävän osuuden, täytyykin kopsata koko juttu.

No niin, huomenna siis kylvöhommia tiedossa!
By törnrosa - 21.2.2009

Näin lonkalta heittäisin, että noiden sinivaleunikon siementen itäminen olisi nopeampaa tuevepohjaisessa kasvualustassa.

By mai-lee - 21.2.2009

vanha puutarha.net pelasti taas. en pystynyt ymmärtämään soilless-sanaa ->"soilless compost", joka tarkoittaa turvetta tai jotain muuta "maatonta" - siinä on loppujen lopuksi sanottuna turve tuplaten. kertakin olisi riittänyt...

By Ahdekaunokki - 21.2.2009

Jostakin satuin lukaisemaan, että pikkunen loraus omenaviinietikkaa kasteluveteen happamoittaa kasvualustaa.
By MirjaM. - 21.2.2009

Onkos kahvinporot tähän tarkoitukseen sopivia? Jostakin kuulut että ne olisivat happamia.
By bluedreams - 21.2.2009

kahvinporo hapattaa kyllä... taitaa olla sinivaleunikon kanssa aina hankalinta se jatkokasvatus... =(... itävät yleensä hyvin , vaan sitten taimen kasvatus yleensä menee pieleen sitten kun pitää koulia ja kasvattaa istutuskuntoon...
By D.formosa - 24.2.2009

Mikä niissä sinivaleissa on erilaista, että tuo koulimis-&kasvatusvaihe on niin haasteellinen?
By Kurppa. - 24.2.2009

Sitä miekin olen vähän ihmetellyt, mutta toivottavasti tänä keväänä sen voi taruksi havaita.
By Fellow - 24.2.2009

Ainakin niissä pikkutaimissa on ihan olemattomat juuret. Sunnuntaina harvensin valkoisen svu:n siementaimia kun kylvin ne aivan liian tiuhaan (kun eihän näistä idä kun vaan osa-ajatuksella). Pinseteillä nypin ylimääräisiä pois ja totesin että ne on mullassa kiinni pelkällä pyhällä hengellä, ei juurikaan juuria. Taimet on vasta sellaisia sentin korkuisia, mutta nyt on paremmin tilaa tuuhistua ja vankistua.
By D.formosa - 24.2.2009

Tällä menolla tosin ei ainakaan mulle taida suurta rylläkkää tulla edes koulimisista:-) Kylvölaatikossa on yksi ainokainen, hiuksenohut, sentin mittainen varsi pystyssä. No, ehkä ne muut vaan on hitaampia.
By Korpikello - 24.2.2009

Samaa olen ihmetellyt minäkin että miten sinivaleunikon kasvatus voi olla noin vaikeaa. Minulla on ollut 16v, kasvaa paahteisimmalla paikalla, ja savessa. Kalkkiakin on saanut korvilleen, ja tuhkaa. Sama hoito on ollut isovaleellakin, ja hyvin ovat pärjänneet.
By Kurjenmiekka - 24.2.2009

Ei käynyt mielessäkään, että toki itävät taimetkin haluavat happamassa asustella. Suunnittelin vaan lopullisen kasvupaikan happamoittamista. Onneksi tuli vilkaistua tänne. Kavinporot on tuttu ja hyväksi havaittu happamoittaja, joten sillä mennään. Sinivaleunikot kylvin syksyllä ulos purkkeihin ja isovaleunikot eilen. Siellä saavat lumipeitteen alla odotella kevättä. Ekaa kertaa molemmat kokeilussa.

By Kaisaliisa - 24.2.2009

Vanhan pentin puolella varoiteltiin liiasta happamuudesta, kuulemma joskus kalkin niskaan heittäminen voisi piristää?Jutitalta saamani siemenet itivät viime keväänä mukavasti (olivat talven kylmäkäsittelyssä ulkona). Taimet kasvoivat hitaasti, mutta syksyllä istuttelin ne maahan ja nyt ovat Luojan huomassa hangen alla. Kevät näyttää mitä sieltä löytyy.
By Peukaloinen - 26.2.2009

En tiedä, näkyykö tässä pienennetyssä kuvassa mitään, mutta tässä on sinivaleiden taimia koulattuina harvempaan. Ne ovat todella pieniä vielä, mutta kasvavat kevääseen mennessä jo ihan kunnon kokoisiksi. taimet kannattaa melko pian itämisen jälkeen koulia ja istuttaa syvempään, koska tahtovat kaatuilla muuten ja saavat helposti taimipoltetta eli näivettyvät. Olen kasvattanut aina sinivaleiden taimet aivan tavallisessa kylvöseoksessa. Vasta istutuspaikan olen jättänyt kalkitsematta, mutta en ole sitäkään erityisemmin happamoittanut millään.

By merlin - 27.2.2009

Kiitos Peukaloinen tuosta tiedosta, haluan vain onnistua oikein hyvin ja jäin mietiskelemään mullaan osuutta aiemmissa ´puolittain onnistuneissa´ sinivaleen kylvöissäni.

By Tipilintu - 27.2.2009

Minun valeunikot nöksähti lattialle ruukussaan, saa nähä miten itää kun kääntyivät ehkä mullan alle. Jos ei tapahdu mitää ni sirottelen mullan kesällä johonkin ohuelti..
By Kurppa. - 3.3.2009

Ensimmäiset siemenet itäneet! Joku pönttö on taas reilumman kanssa niitä kylvänyt.
By lumi - 3.3.2009

Nytkö ne kylvetään, ajattelin keväällä kun viimevuotinen kylmäkylvö ei tuottanut tulosta.
By Kurppa. - 3.3.2009

Kylvin 18.2. Kylvös oli koko ajan keittiön pimeimmässä nurkassa. Nyt otin valoon kun siemenet alkoivat näyttää itämisen merkkejä.
By välke - 3.3.2009

Ja minä viskasin ne purkin kanssa lumen alle?! Onneksi pussukassa on vielä pari siemenöistä, taitaa mennä uusinta kylvöiksi.
By Paulastiina - 3.3.2009

Mä taidan tehdä tänään myös valekylvöksen, ties kuinka monennen jo. Aiemmat yritykseni eivät ole tuottaneet yhden yhtäkään tainta, mutta ostin toki pari syksyisellä Viron reissulla.
By Kurppa. - 3.3.2009

Isovaleunikot miekin laitoin kylmään ja taisin satsin näitä sinivaleitakin. Ripottelin tietysti ison määrän myös kasvin juurelle.
By D.formosa - 3.3.2009

Entä sitten kun on sirkkalehdellä - pitäisiköhän olla joku tietty lämpötila?


Jauhelihalaatikkoni on ollut viileähkössä ja valoisassa koko ajan ja nyt siellä on kokonaista neljä (!) tikkua pystyssä.

By rooset - 3.3.2009

Kyllä se viileä ja valoisa on hyvä paikka,ainakin mä sain viime keväänä just noin ne kasvamaan.Onnea jatkoonkin!
By huitukka - 3.3.2009

Minäkin vein hankeen kylvökseni. Taas tuli kiire varmuudeksi varasiemenet täällä sisällä multiin pistää. Näitä "kaikeks varuks" viljelmiä on kohta enempi kuin ihan varsinaisia
By välke - 3.3.2009

Tässä me Huitukka vaan kylvöskellään sinivaletta, tuota kaikkien mestaripuutarhurien haasteellisinta kasvatettavaa Wink Pitäiskö ottaa ihan kisa, kumpi saa taimelle asti omansa?
By markemummo - 3.3.2009

Elkäähän mitään täällä myos yritetään,juuri vein purnukan ulos.Aika mahoton yritys,mutta kokeillaan.
By välke - 3.3.2009

Niin ja meikäläisen tiedoilla ja taidolla voitaisiin vielä pysyskellä samettiruusuissa Wink
By veronica - 3.3.2009

Kyllä ne on helppo taimelle saada vaan sitten onkin vähän vaikeampaa. Pitäisi olla sopivan viileää ja valoisaa etteivät kupsahda hengiltä. Kastelun kanssa myös tarkkaa.

Nimim. Kokemusta on runsaanti ja muutama taimi hengissä vielä syksyllä.
By viherpeukalo - 3.3.2009

Ulkona hangessa on mullakin sekä isovaletta että sinivaletta, ja pussissa sinivaletta vielä kylvämättä. ajattelin venyttää kylvön ajankohtaa, etten olis ihan helisemäss niiden kaatuilevien taimien kanssa. Keväämmällä kun laittais ulos ko. kylvöksen, niin jos itäiskin siellä paremmin, en tiedä, mutta kokeilla voisi, siis yksi uudenlainen varakylvötapa lisää.

By Kurppa. - 5.3.2009By illis - 5.3.2009

Kurpitsa, onko tuo ollut kylmäkäsittelyssä, vai onko itänyt ilman erikoistemppuja?
By Liisukka - 5.3.2009

Mun poika kasteli tänään itämättömät sinivalekylvökset kunnolla :/
By Kurppa. - 5.3.2009

Keittiön pimeimmässä nurkassa, nyt otin muovin pois ja siirsin ikkunalle.
By D.formosa - 6.3.2009

Vertailun vuoksi sinivaleita laatikossa jota on pidetty valoisassa ja viileähkössä n. +18-20C. Neljä itänyttä ruippanaa. Ehkä siis pimeä olisi sisällä parempi [muoks] (siemenissäkin tietty voi olla eroja).

By Liisukka - 8.3.2009

Hyvä olikin näemmä tuo kunnolla kastelu -olivat sinivaleet eilen itäneet!

Pidänkös mä niitä nyt viileässä ja valossa, etteivät kuole?

Peukaloinen? Kurpitsa? muut?
By veemusa - 8.3.2009

Öööö.. onko mun unikot yhtä kuin kuolleet kun heitin ne tammikuussa ulos ja ajattelin että keväällä sitten nousee kun tulee lämmintä!
By Kurppa. - 8.3.2009

En ole ikinä ennen kasvattanut. Meinaan tiistaina koulia, annan sen jälkeen taimien toipua kokemuksestaan ja siirrän viileään (saunan pukuhuoneen ikkunalle)
By anita - 8.3.2009

Kauanko itäminen kestää? Viime sunnuntaina kylvin ja mun mielestä olisi pitänyt tietysti itää jo kauan sitten Wink Pitäisikö nostaa pois lattialämmön päältä?
By Kurppa. - 8.3.2009

Omani kylvin 18.2 ja nyt on ensimmäiset sirkkalehdilläSmile
By Ahdekaunokki - 8.3.2009

Kylvin sinivaleunikot 23.02.2009 huoneenlämpöön. Siirsin seuraavana päivänä viileälle kuistille (max.+15C). Ensimmäiset viisi sirkkalehtä tuli näkyviin 5.3.2009.
By anita - 8.3.2009

Kiitos. Vielä ei siis ole mitään hätää. (Minäkö muka kärsimätön?) Kannattaisikohan silti siirtää viileämpään paikkaan itämään?
By Ahdekaunokki - 8.3.2009

Tom Clothierin mukaan sinivaleunikot itävät parhaiten matalissa lämpötiloissa eli +5ºC - +15ºC -asteessa.
By LukinLilja - 8.3.2009

Minä kylvin 21.3., annoin olla yläkerran rapussa, alle 20 asteessa. Viikon kuluessa pinnassa olevista siemenistä näki, kuinka kuori alkoi halkeilla. Tänään vein viileään, noin 12 asteeseen. Oli jo vaikka kuinka monet sirkkalehdt auki.
By LukinLilja - 8.3.2009

Itämättömät kylvökset siirsin jo muutama päivä sitten viileään, nyt on siemeniä poksahdellut! Komeavaleunikkokin siis itää, aloin jo epäillä.
By Miikos - 9.3.2009

Tein saman viime talvena ja keväällä purkista niitä muutamia kyllä nousi Smile Oisko sitten tuo vähän lämpimämpi tehokkaampaa.

Tarkoitin siis, että itävät kaikista parhaiten tuossa 5-15 asteessa. Ulosanti ontuu tänään...

By D.formosa - 9.3.2009

Tiedä häntä mikä on tehokkainta, lopputulos kuitenkin ratkaisee. Täällä näyttää olevan monenlaisia toimivia idätystapoja. Kurpitsa on saanut omat sinivaleensa itämään keittiön pimeimmässä nurkassa, mulla laatikko oli valoisassa ja tavallista huoneenlämpöä hieman viileämmässä (noin +15 tai vähän yli). Valtsu näyttää laittavan kylvölaatikon ulos joka kevät ja onnistuu sillä tavoin. Sisällä kasvattamisessa on (ainakin mulle) se hyvä puoli että kastelu ei pääse niin helposti unohtumaan.Tässä erinomaisen mielenkiintoisessa tutkielmassa mulle on avoinna vielä se eroavatko sisällä kasvatetut taimet ulkona itäneistä jotekin - saanko ne pysmään sisällä hengissä siiheksi kunnes ne saa ulos. Ja mitä sitten tapahtuu.
By Kurppa. - 9.3.2009

Jännitystä elämäänSmile
By D.formosa - 9.3.2009

JepJep, jokaisessa meissä asuu pieni tutkija:-)
By Fellow - 9.3.2009

Samoista siemenistä on toinen kylvös lumen alla kasvihuoneessa, sisälle kylvetyt on nyt kasvattamassa ensimmäisiä kasvulehtiä. Ovat olleet alusta saakka muovihupullisessa taimihyllykössä lähinnä ikkunaa eli viileimmässä paikassa. Aluksi oli muovi päällä, taimettumisen jälkeen otin pois. Aluksi kastelua spruittipullolla, nyt kastelen alta. Eli siis vertaileva tutkimus menossa, lopputuloksesta ei vielä mitään hajua.
By huitukka - 9.3.2009

Hangen alla minullakin. Nyt viestejä luettuani toisin ulkoeteiseen, mutta kun en tiedä missä kohdin lumen alla just se loota on ja lootia on paljon. Ennättäisiköhän tehdä vielä yhden kylvön ulkoeteiseen (n.10astetta)?
By Nuu - 9.3.2009

Kerronpa minäkin omistani, osallistun mielelläni kaikenlaisiin tutkimuksiin Smile Kylvin 20.2. rypälerasioihin valkoista sinivaleunikkoa ja sinivaleunikkoa. Vein ne viileään huoneeseen missä kasvatan tomaattejakin, siellä asetin ihan hajavaloon (hämärähköä). Itäminen kesti noin kaksi viikkoa. Itäneet rasiat nostin kasvivalon alle, samaan paikkaan missä tomaatitkin ovat. Lämpötila on n. +15 astetta. Taimien korkeus on tällä hetkellä vaihtelevasti hieman alle ja hieman yli 1 cm. Ei vielä mitään kuvassa näytettävää Smile
By mai-lee - 9.3.2009

jos minun yhdet emonsa viereen pudonneet ja toiset purkkiin syksyllä aikaisin (että ehtisivät saada tarpeellisen lämpimän kauden) kylvetyt eivät suostu itämään, otan minäkin sitten siementä talteen ja kylvän viileään mökkiin ensi vuonna kevättalvella. joskus ennen olen niinkin kokeillut, mutta kun ei niistä silloin mitään tullut:-(
By mai-lee - 14.3.2009

unohtavainen vanha kun olen, enpäs muistanut, että sinivaleunikon siemeniä jäi syksyllä. pääsen kokeilemaan sekä mökkiin vähän viileään kylvöä että tuota kurpitsan hyväksi osoittautunutta: keittiön pimeimmässä nurkassa, kunnnes itävät ja sitten siirto viileään...
By D.formosa - 18.3.2009

Kurpitsa, jokos koulit sinivaleet? Miten onnistui?Mulla meinasi mennä kuukausi pilalle pari päivää sitten. Sairastaessa oli jäänyt sinivalelaatikko vähälle vedelle. Neljästä taimesta kaksi oli enää näkyvillä, pötköllään koko runkonsa (1cm) pituudelta:-). Mutta ne tointui kun saivat vettä! Oikeasti olin riemuissani,ihan kuin olisin saanut tekemättömäksi jonkun hirmuisen väärinteon.
By lumi - 19.3.2009

Saas nähdä miten näiden kanssa käy ja ovatko nämä edes sitä mitä pussissa luki, oikein kun toivoo niin jos toive toteutuisi, mutta itävyys oli ainakin 101% Kyllä nyt jännittää .By Nuu - 19.3.2009

Minulla on valkoista ja sinistä sinivaleunikkoa samannäköisissä rasioissa, samannäköisinä kylvöksinä. Valkoisia tosin hurjasti vähemmän, ne ei itäneet yhtä hyvin kuin siniset, ja osa valkoisien taimista vielä on näköjään kokenut luonnollisen kuolemankin surullinen. On ne niin ohkaisia ja pieniä rääpäleitä että äsken ensiavuksi kävin sirottelemassa uuden pintamultakerroksen niille - ajattelin että saavat lisäaikaa kasvattaa itselleen juuria ja toivottavasti vähän siitä tukevoituvat ennenkuin niihin on pakko koskea koulimisen merkeissä. Rasiaa heiluttelemalla multa asettui hyvin ympäriinsä eikä jäänyt peittämään taimia.
By anita - 19.3.2009

Minunkin sinivaleeni iti!!! Siirsin ne silloin heti viileämpään ja kaiken lisäksi tein niille vielä "LukinLiljat", eli otin oppia pojusta ja kastelin oikein reilulla kädellä BigGrin Nyt on kummassakin purkissa (sinisessä ja valkoisessa) vino pino pieniä haituvia. Vielä kun onnistuisi pitämään ne hengissä.
By Nuu - 19.3.2009

Taistellaan kukin tykönämme ja pidetään peukkuja Smile Muoks: ne ei näytä olevan nopeita kasvajia. Katsoin että minulla olivat itäneet 2 viikossa, ja siitä eteenpäin 2 viikon aikana kasvu ei ole ollut kovinkaan kummoista. Viileässä huoneessa kasvivalon alla ovat.
By LukinLilja - 19.3.2009

Minä olen osan valeista koulinut. Ihmeen tanakoita tapauksia, näkyy kaikki olevan vielä hengissä. Eilisiä koulin ihan vaan sillälailla, että nypin tihehässä kasvavia taimia välistä, ja istutin ne uuteen purkkiin. Loput sai jäädä alkuperäiseen purkkiinsa. Varsinkin isovaleunikot on tosi tukevia, huomaa että ovat nimensä veroisia. Paljon isompia kuin muut, jotka on kylvetty samana päivänä. Komeavaleunikoita on itänyt vain 6 kpl n. miljoonasta siemenestä Sad

Anita taisi tehdä kyllä "Liisukat", Liisukan poika oli äitiä auttanut kasteluhommissa. Meidän poika olisi tainnut kastella niin että taimet olisi olleet lattialla BigGrin
By kibu... - 19.3.2009

ovatko itäneet valeunikot sinertäviä, karvaisia?
By Fellow - 19.3.2009

Ne on niin pieniä vielä etten minä ainakaan näe niissä karvoja! Minusta ne näyttää ihan tavallisilta vihreiltä pikkutaimilta.
By Miikos - 19.3.2009

Viime keväiset taimet olivat just tuollaisia sinertäviä ja karvaisia.
By Fellow - 19.3.2009

Ai ihanko jo sentin korkuisena? Peukaloiselta sain siemenet, luotan kyllä että ovat ihan oikean kasvin. Täytyy illalla tarkkaan katsoa mikä on karvatilanne.
By mai-lee - 19.3.2009

minulla olisi aivan loistava pienen sinivaleunikon kuva koneellani, mutta epäröin laittaa sitä tänne, kun aikoinaan sain sen luvalla tallentaa vanhan puutarha.netin puolelta itselleni opiksi ja ojennukseksi. enkä enää muista kenen se oli, että voisin uuden luvan julkaisuun pyytää.

siitä kyllä hienosti näkee, että jo sirkkalehdillä ja lehtiruodeilla on "turkki" päällä.
By kibu... - 19.3.2009

http://dy.fi/ahigooglen kuvia, vieritä: Meconopsis

By anita - 19.3.2009

Liisukkako se olikin? Sori, LukinLilja. Muistin vain, että pieni poika oli äitiä "auttanut" ja heti tuli sinun vesselisi mieleen =D

Minun sinivaleeni ovat nyt hoidossa kiltillä hoitotädillä BigGrin
By Fellow - 19.3.2009

Löysin vanhan pentin puolelta sekä Peukaloisen ottaman kuvan (20.4.2005) jossa oli jo muutamia kasvulehtiä ja ne oli karvaisia. Heti perässä oli Vandan kuva pienemmistä taimista ja toteamus siitä että sirkkalehdissä ei niitä karvoja ole. Ja näkyi se Peukaloisen kuvassakin eli vasta kasvulehdet on karvaiset, ei vielä sirkkalehdet.
By mai-lee - 19.3.2009

onko eri "merkeillä" eri tavat? kaljuja noiden kuvien perusteella ovatkin vielä sirkkalehdiltään. toisaalta - vähän myöhemmin valtsu päivittelee, että miten niin pienellä ja sievällä on niin kamalan karvaiset sääret:-)
By mai-lee - 19.3.2009

sinivaleunikon siemenkasvatus - rhodoistin kuva 18.4.2004.

By Pirkkis - 19.3.2009

Hyvät ihmiset sentään kun täällä on ihania ihmisiä. Sain juuri Lukinliljalta taimia, että olen onnellinen! Kiitos vielä paljon, kyllä minun nyt kelpaa kun on valmiita taimia kasvatettavana.

By Fellow - 19.3.2009

Kumpia sait, sinisiä vai valkoisia? Vai molempia?
By Pirkkis - 19.3.2009

Taisi olla sinisiä, muuten sullekkin on täällä jotain. Tuonko huomenna töihin?

By LukinLilja - 19.3.2009

Ne on sinisiä Smile
By Fellow - 19.3.2009

Karvoja! Niissä on karvoja! Pieniä ja hentoisia, mutta karvoja kumminkin. Niissä kasvulehdissä, ei sirkkalehdissä.Pirkkis, tulen Pärskiksen kanssa käymään sun luona viikon päästä lauantaina, tuodaan ne siemenpussukat. Otan ne LukinLiljan tuomiset sitten mukaan, jos sulle sopii? Ja minulta saat valkoisia sinivaleunikoita jos ne vaan hengissä pysyy.
By Pirkkis - 19.3.2009

Kaik soppii!

By Kurppa. - 20.3.2009

Ei näy karvoja miun koulituissa pikku pikku sinivaleissa vielä.
By Liisukka - 20.3.2009

Ties vaikka minun poika olis vahingossa oivaltanut sinivaleiden itämisen ehdon SmilePoika oli kamalan ylpeä itsestään, kun näki miten iloinen minä olinkaan niiden uitettujen lootien itämisestä!Mun sini- ja valkovaleet on kestäneet koulimisen ihan hyvin. Toistaiseksi...
By D.formosa - 23.3.2009

Katselin kadehtien Lumin sinivalelaatikkoa. Niin monta itänyt! Mistä hankit siemenet?
By lumi - 23.3.2009

Näitähän saa sillä siemenet ovat siemenkirjeestä ja eikös ne silloin ole vähän niikun kaikkien yhteisiä.
By D.formosa - 23.3.2009

Kiitos Lumi yksäristä. Ehkä onnistun niillä paremmin.
By Hania - 25.3.2009

Mistä saa (ostaa) valkoisen sinivaleunikon siemeniä? Olisiko täällä enää kenelläkään..?
By Kurppa. - 28.3.2009

Kyllä nuo sinivaleunikon vauvat ovat sitten todellisia rääpäleitä. Ensimmäinen karvainen lehti sirkkalehtien jälkeen vasta tullut.
By lumi - 29.3.2009

Yhdyn edelliseen, minusta itivät hienosti ja nyt ei tapahdu unikoille mitään, aina vaan samankokoisia, ei kuole eikä kasva.
By Kurppa. - 29.3.2009

Täällä muutama jo tämän kokoinenBigGrin


By Fellow - 29.3.2009

Tuommoisia täälläkin on ollut jo vaikka kuinka kauan ja tuollaisina näyttää pysyvänkin. Ei tapahu mitään.
By lumi - 29.3.2009

Etsin suurennuslasin ja käyn tutkimassa onko minulla niissä jo karvoja, hahhaaa ette viittis nauraa tai ainakaan toistaa kysymystä....huomasin jo itsekkin sanojen asettelun.
By Nuu - 29.3.2009

Ei auttaisi täällä kai suurennuslasikaan Smile Yhdessä läjässä pienenpieniä taimenalkuja, luulen että ensimmäiset lehdet vasta tulleet- tosin jo aikoja sitten nekin. Ei vois kuvitellakaan koulivansa, rääpäleitä mitä rääpäleitä Smile
By nopsis - 29.3.2009

Omat taimet on niin terhakkaita,että epäilen, onko sinivaleita lainkaan! Ettei vaan olisi keltavaleita.... Aika näyttää...
By valtsu - 29.3.2009

Ei ole sinivaleita karvoihin katsominen! Hitaita ne ovat ja vielä pitkään rääpäleitä. Jos joku laittamaani karvajalkaisen sinivaleen kuvaa on katsellut, niin siinä kuvassa on rääpäle toisena keväänää kukkapenkistä nousemassa .

By valtsu - 29.3.2009

Rääpäleeni kuvassa. Kylvetty 15.2., kuuden viikon korkeassa iässä siis.

By Nuu - 30.3.2009

No voihan, Valtsun rääpäleet on selvästi sukua meikäläisen 20.2 kylvetyille rääpäleille. Koko ja näkö täsmää silmän isku Helpotti kuitenkin näin ekakertalaisena nähdä konkarilla olevan vastaavanlaiset taimet. Ehkä tästä minäkin taimineni...

By Kurppa. - 30.3.2009

Ei nuo minunkaan taimet yhtään Valtsun taimia suurempia ole.
By Emo - 30.3.2009

Minä kyllästyin odotteluun ja heitin koko kylvölaatikon jääkaappiin. Kuritusta kurittomille, kun eivät idä!
By Liisukka - 30.3.2009

Koulimattomat on melkein isompia kuin koulitut

By Liisukka - 30.3.2009

Tässä siis koulitut


By humina - 30.3.2009

Kylvin sinivaleunikkoa helmikuun puolivälissä ja laitoin rasian kylmään. Viikko-pari sitten toin ne sisälle, eivät kurjimukset idä.

By valtsu - 30.3.2009

Rääpäleeni laitoin sisälle ja tarkoituksena viedä pihalle kasvihuoneeseen palelemaan. Kahdessa viikossa ilman lupaa olivat jo taimella kun heidät olin ulos siirtämässä. Nää ei kyllä sisällä kevättä näe, dyno laatikko heiluu ja notkuu jos sitä siirtää ja juuret naksaa poikki, pitäisi laittaa tarjotin alle tueksi -ja laittakaa nyt muutkin! Hangen alla on iso leipomonloora turvassa toistaiseksi itämisen kauhuilta!


- jospas ne ulkona viileässä paksorakenteisessa vanhassa leipomonloorassa tykkääkin siksi kasvaa kun pohja ja multakerros on tukeva!

By Fellow - 31.3.2009

Eilen koulin 96 kpl valkoisia sinivaleunikoita, loput (noin ehkä 50 tainta) meni kompostoriin. Nyt ovat sellaisessa taimilokerikossa, kaksi tainta/lokero. On ne juuriltaan niin onnettomia että olen suht varma jotta kuolevat kaikki, aamulla olivat kuitenkin vielä ihan pirteitä. Viikonloppuna meinaan heidät viedä kasvihuoneeseen vauvalaan. Ovat jo tehneet neljättä lehteä.
By humina - 31.3.2009

Kannatti valittaa eilen, sillä tänä aamuna oli jo kaksi taimenalkua näkyvissä.

By mai-lee - 10.4.2009

kaikki muut 31.3. kylvetyt ovat itäneet. tänään vielä keltainen päivänhattu. sinivaleunikko ei vaan inahdakkaan. mikä siitä tekee niin vaikean?

By anita - 10.4.2009

Mai-lee, vastahan tässä on kulunut vähän yli viikko. Minä kylvin nyt ensimmäistä kertaa sinivaleunikkoa ja kun kärsimättömänä odotan, että kaikki itäisi n. 2-3 päivän kuluttua kylvöstä, oli kahden viikon odotus yhtä tuskaa. Mutta kyllä ne sieltä kahden viikon kuluttua itivät, kärsivällisyyteni palkittiin. Nyt ovat vielä suurennuslasilla katsottavia enkä uskalla ajatellakaan koulimista, ehkä sitten joskus. Tai sitten riskeeraan ja kokeilen muutamalla Wink
By Kurppa. - 10.4.2009

En tiedä. Pakko alkaa jo myöntää, että hankala on. Pikkupikku taimet eivät juuri jalkojaan jatka. Ovat niin pieniä, etten uskalla viileään vielä viedä.
By Sirpuli - 10.4.2009

Minulla sinivaleunikko on onnistunut kaikkein parhaiten, kun olen kylvänyt laatikkoon huhtikuunpuolella suoraan ulos, kun lähtevät itämään niin kasvavat nopeasti ja taimista tulee tosi vahvoja ovat myös sitten helppoja koulia.
By Viippu - 10.4.2009

Kiva juttu Sirpuli. Minä koitan kanssa tuota juttua, kylvöä ulos. Olen vähän myöhässä noiden sinivaleunikoiden kanssa, ja sisällä ei ole enää tilaa...

By Emo - 10.4.2009

Minä hermostuin pari viikkoa sitten itämättömyyteen, ja heitin koko kylvöksen jääkaappiin. Nyt sinne piti saada mahtumaan pääsiäisruokia, ja otin laatikon pois. Yks taimi näkyvissä, mutta sekin puskee kummasti reunasta; liekö kuitenkin rikkis.
By Moonlight - 10.4.2009

Täälläkin odotellaan itääkö vaiko eikö. Pari siementä näytti paisuneen siihen malliin, että vois jotain elämää olla tiedossa Smile
By Morsinko - 10.4.2009

Minulla ei idä! Olleet monta viikkoa jo kylvettynä. Pidin aikansa kylmässä ja sitten toin sisään. Ei näy mitään!
By Kurppa. - 13.4.2009

Nyt ei hymyä saa millään pois naamaltaSmile
Tämä vauvalasta.By Kurppa. - 13.4.2009

Hän oli vielä eilen lumen alla.By Tipilintu - 13.4.2009

kyllä on hitaita pienokaisia! Itivät sentään viimein kun laittoi lunta ruukkuun muutamia kertoja ja heitti ruukun lattialle kertaalleen.
By Moonlight - 13.4.2009

Jee, sinivaleet alkaneet itämään! Smile
By viherpeukalo - 13.4.2009

Moonlight, samaa iloitsen minäki. Nyt on tietenkin kovin piitkä matka kasvavaan saatikka kukkivaan sinivaleeseen, mutta aloitettiinpa taas. Iti muuten lopulta viileässä verannalla.

By anita - 17.4.2009

Peukaloinen sanoi joskus, että kun keväällä esikasvattaa, on sitten syksyllä isot ja vahvat taimet istutettavaksi. Puhutaankohan me samasta kasvista? Mun taimiini iski taimipolte ja melkeinpä kaikki katosi yhdessä päivässä. Kiireellä sitten päätin koulia loput. Yhteen kertismukiin meni kolme taimea ja siltikin pitää suurennuslasilla katsoa nähdäkseen niistä edes vilauksen.
By Kurppa. - 17.4.2009

Haasteellisiltahan nuo vaikuttavat. On täällä jo jonkinlaista kasvua tapahtunut, mutta en arvaa vielä viileämpään viedä.
By mai-lee - 17.4.2009

kurpitsa, tapoinko omani heti alkuunsa? yksi niistä neljästä virityksestä, joilla syksyn jälkeen olen valeita kylvänyt, iti. vippasin purkit taimikaappiin kuistille heti keskiviikkona. ja pakkastahan hki-vantaalla viime yönä on ollut:-(
By Kurppa. - 17.4.2009

Ei kai ne ole mennyt jos ei ole vielä itäneet. Minulla kylmäkäsittelyssä olevissa ei vielä näy mitään. Siemenliikkeen ohjeissa näkyy olevan, että itämisen jälkeen siirretään +12º.
By mai-lee - 17.4.2009

ei kun olivat itäneet (ylpeänä olen kertonut jo kaksi kertaa:-)) - mökissä itivät, eivät raukat ole koskaan saaneet paljon enempää lämpöä kuin tuon kaksitoista astetta. - huh, huomenna kurkistan tosi varoen harsojen taa.
By Kurppa. - 17.4.2009

Mutta jos ovat jo kerran viileään tottuneetkin niin luulisi (tai toivonSmile

Ihan oli jäänyt huomaamatta tuollainen iloinen asia.
By veronica - 17.4.2009

Kylvin viime viikonloppuna useampaa lajia sinivaleunikoita muovihuoneeseen purkkeihin ja jumaltenkukkia myös. Olen laittanut pelkästään lunta peitoksi. Mistään en löydä tietoa pitäisikö näitä siemeniä peitellä myös mullalla tai hiekalla vähän vai tarvitsevatko valoa itääkseen.
By Fellow - 17.4.2009

Koulin taimet pari viikkoa sitten ja vein kasvarin vauvalaan, alkoivat siellä ihan eri tavalla kasvaa kuin mitä sisällä. Nyt niissä on ihan selvästi karvaisia lehtiä pari, siis sirkkalehtien lisäksi. Ovat sellaisessa lokerikossa, kaksi tainta/lokero ja viime lauantaina joutuivat hetkeksi auringon armoille ja heti osa nuukahti. Onneksi ehdin kastella ja nostaa takaisin kuplamuovin varjoon, piristyivät ja näyttävät melko hyviltä. Pieniähän ne kyllä vielä ovat. Kohta joutuvat pois vauvalasta, saavat tulla toimeen kasvarissa, harsolla meinaan alkuunsa vähän suojata ja varjoisaan paikkaan laitan ettei aurinko (mikä aurinko???) paista suoraan. Ja penkissä on kolme vanhaa sinivaletta neljästä nostanut karvaisen tupsunsa näkyviin =)
By Kurppa. - 17.4.2009

Pitäisiköhän uskaltaa kokeilla.
By merlin - 17.4.2009

Huomasin eilen, että ulos karkkilaatikkoon kylvämäni sinivaleet alkavat itää. Saavat nyt harsoa suojakseen, sisälle en voi tuoda. (Tuuli kuljettaa harvakseltaan lumihiutaleita juuri nyt.)


veronica, ei peitetä ja tarvitsee valoa.

By veronica - 17.4.2009

Kiitos Merlin.
By Tipilintu - 17.4.2009

Tässäpä nämä raukat! Tippui tosiaan lattialle ja keikahti niin että siemenet oletin jääneeksi tuonne pohjalle multaan. En uskaltanut lisätä multaa ja tuoltahan nuo ponnistaa! Aikas monta alkua vaikka luulin jääväni ihan iliman kieli ulkoa


By Emo - 17.4.2009

Pitäsköhän munkin pudottaa omani, että edes muutama itäisi...
By viherpeukalo - 17.4.2009

Viileähköllä verannalla alkavat lopultakin itää mun sinivaleeni. Nyt on sitten taas edessä haasteelliset paikat, kun pitäisi saada ne taimiksi oikein.

By Nuu - 17.4.2009

Ne on kyllä niin hitaita kasvamaan että ilman tätä täältä ammennettua tietoa voisin kuvitella vaikka mitä. Siis kun näyttää ettei mitään tapahdu vaikka viikot kuluu. Vaan hidastelkoon mun puolestani, en välitä kiusallakaan Smile
By Kurppa. - 17.4.2009

Tänään siirsin muutaman taimen eri astiaan ja vein kasvariin, niin huomasin että juuri oli kasvanut vaikkei lehdet.
By valtsu - 17.4.2009

Alle 12 asteen lämpötilassa kasvattaa juuria. Koulin rääpäleitäni, vahinkolapsia, joiden ei pitänyt edes vielä itää vaan vasta ulkona. Niillä ei ole kasvaneet edes juuret.... Ulkona omia aikojaan kasvaneiden kanssa tämmöistä en ole kokenut.

By LukinLilja - 17.4.2009

Minun sinivaleissani oli mielestäni ihan kunnon juuret taimen kokoon nähden, vaikka ne asuu yläkerrassa, jossa lämpö on jo päivisin lähempänä 20 astetta. Nyt on 2 karvaista lehteä sirkkalehtien lisäksi.
By mai-lee - 18.4.2009

kun alkuun pääsivät, niin sitten. tänään ovat itäneet myös tänne kotiin kylvetyt. sisälle jätän purnun. viime yönä oli satanut lunta: talojen katot, autot, nurmikot valkoisena vieläkin. asvaltin päältä sentään sulanut jo. - pihalle syksyllä kylvetyistä ei kai vielä pitäisikään mitään näkyä, kun maakin kolme päivää sitten oli jäässä.

By Peukaloinen - 18.4.2009

Sinivaleet tykkäävät kasvaa hieman viileässä ja minulla taimet ovat olleet nyt viikon verran kasvihuoneessa. Alimmillaan lämpötila on ollut +5 astetta ja valoa siellä on paremmin kuin sisällä. Mahdottoman nopeita ne eivät ole kasvamaan, ei voi verrata tavallisiin unikoihin nopeutta. Kuitenkin ennen syksyä ovat jo aika muhkeita mättäitä. Istutan taimet heti ulos, kun hallat ovat ohitse. Kukkivat varmasti jo ensi kesänä. Tässä on tammikuussa kylvettyjen tavallisten sinivaleiden taimet koulattuina. Kuva otettu taimista eilen.By Peukaloinen - 18.4.2009

Tarhavaleunikon x sheldonii ''Lingholmin'' siemenet olen kylvänyt helmikuun lopulla ja niiden taimet näyttävät nyt tällaisilta.

By Peukaloinen - 18.4.2009

Valkoisen sinivaleen siemenet olen kylvänyt maaliskuussa ja niiden taimet pitäisi koulia pikapuoliin.

By lumi - 18.4.2009

Ns.sinivaleunikot tapoin kaikki mutta kokeilu kannatti ja eikun ensi vuonna uudestaan.Kai väsähdin kun ei ne kasvaneet sitten millään Sad( no taimetus onnistui, siitä on hyvä jatkaa opiskelua vuoden päästä.
By Morsinko - 18.4.2009

En oo ihan varma näkivätkö silmäni oikein, mutta kaksi sinivaleunikonsiementä on itänyt. Ihan minimaaliset pienet vihreät päät näkyy mullastaSmile))))!!!! Toivottavasti ei ole roskiaSad
By anita - 19.4.2009

Miten ihmeessä Peukaloisen maaliskuussa kylvetyt taimet voi olla jo noin isoja??? Mä tarvitsen suurennuslasin omieni näkemiseen ja olen kylvänyt ne 1.3. No, ehkä mä vielä joskus onnistun (tai sitten yritän elää elämäni ilman sinivaleunikoita). Valkoisesta varsinkin haaveilen.
By Kurppa. - 19.4.2009

Peukaloinen jo osaa, me vasta opettelemme. Vien loputkin taimet huomenna kasvariin. Pari päivää sitten vein muutaman ja ne on siellä tosi napakoina.
By Ihaanpihalla - 19.4.2009

Hui..sinarit, olin kokonaan unohtanut kylvökseni. Pistin siemenet potteihin helmikuussa ja vein pihavarastoon saamaan kylmää. Hilasin ne juuri sisään, kannataisikohan pistää muovi päälle vai antaa olla ihan sellaisenaan?

By Tette - 19.4.2009

Täällä nyt itääkasvava kasvi ikkunalaudalla meconopsarit - siemenet ansiomerkki Korpikellolta - kylvö 8.4.09! Nopsat!

By Fellow - 19.4.2009

Helmikuussa kylvin sisälle ja reilu viikko sitten vein koulittuina kasvihuoneeseen (vauvalaan kylläkin jossa patteri pitänytv lämmön minimissään noin +10 asteessa). Tänään siirsin vauvalan ulkopuolelle ja laitoin harson päälle. Koulin kaksi tainta/lokero, kun ajattelin ettei ne kaikki hengissä selviä edes koulinnasta. Tuo tulitikku antaa vähän mittakaavaa, pieniä vielä ovat


By Emo - 19.4.2009

Onneksi mulla on vielä muutama siemen jäljellä, kun eka kylvö ei näytä itävän. Kannattaako nyt enää laittaa multaan?
By humina - 20.4.2009

Kylvin siemenet helmikuulla ja pidin kylmässä, maaliskuulla toin sisälle ja alkoi itää. Nille muutamalle itäneelle jäi siemenhuppu päähän, nyt kaikki ovat luultavasti kuolleet. Maaliskuun lopulla kylvin loput muutamat siemenet ja ne on alkaneet nyt itää olleet koko ajan huonelämmössä. Keltavaleunikoilla on sama tilanne. Varhaisemmasta erästä on enää kaksi keltavaleunikkoa, jotka näkee justjajust ilman suurennuslasia, molemmilla on erilaiset lehdet, siispä toinen ei ole tai ei ehkä kumpikaan ole keltavaleunikkoa.

By Alisha - 20.4.2009

Minulla itänyt ensimmäinen sinivale ja tein kokeiluna kylvön talvella kasvihuoneeseen lumikasan alle ja nyt auringon lämmittävä voima saanut nousemaan vihreää.

Viime vuonna kasvattelin kuten muutkin sisällä ja sitten ulos siirron jälkeen alkoivat pikkuhiljaa kuolla kupsahdella vaikka olosuhteet periaatteessa olikin suotuisat olevinaan.
By kiurunkannus - 21.4.2009

Jes, jes pienessä ne on ihmisen ilot pomppivaa hymyä tämä löytyi tänään pihalta.Kaksi vuotta sitten syksyllä ulos kylvetty ( oli niitä useampikin mutta aurinko pääsi ne kärventämään ) ja parin sentin kokoisena hiuksen ohuena ruipelona jotenkin selvinnyt talvista. En edes odottanut että siitä ikinä kasvia tulee oli se niin surkea mutta nyt näytti ihan lupaavalta.
By merlin - 28.4.2009

Tää iloa on...


By kiurunkannus - 28.4.2009

Jotenkin kovin erinäköisiä tuo Merlinin ja minun valeet, mitä mulla lie sitten onkaan.

By mai-lee - 28.4.2009

älä huoli, on sinun tulijasi vale. odota vaan vähän vielä. merlinin vale on tehnyt tuloa jo muutaman päivän kauemmin.
By kiurunkannus - 28.4.2009

Lähdenpä pihalle häntä tervehtimään ja toivottamaan tervetulleeksihymyä

By Kurppa. - 28.4.2009

Harvoin minkään kasvin talvehtiminen tuottaa niin paljon iloa kun tämän.
By rooset - 28.4.2009

talven voittanut täälläkinSmile)

By valtsu - 28.4.2009

Suorastaan karvaista rintaansa paukuttelevat jo täälläkin, toissapäivänä vasta lumikasan alla uinuivat. Automaattisadetus antoi äsken kunnon kastelun.

By Lumijoutsen - 30.4.2009

Ja minulla on talvehtinut. Oikeastaan tämä olis kuulunut tänään olen onnellinen -puolelle. (...käy peittelemässä toisen...)
By törnrosa - 1.5.2009

Minullakin alkoi löytymään hellyyttäviä karvaisia kehtituosuja maasta .

By kiurunkannus - 2.5.2009

Voi meitä onnellisiasydän

By LukinLilja - 2.5.2009

Viime kesäinen ostettu sinivaleunikko on elossa ja hyvissä voimissa. Samoin eilen maahan istuttamani tänä keväänä kylvetyt taimet. Vähän arvelutti eilen niitä istutella, mutta pakko on saada tilaa ikkunoille. Taimet oli kyllä jo alusta asti tottuneet viileyteen, ja olleet pihallakin jo muutamia päiviä. Vielä kun pääsisi näkemään kukkia livenä.
By viherpeukalo - 2.5.2009

Nyt oli noussut toinenkin karvainen alku, kolmatta vielä odottelen.
By veronica - 3.5.2009

Lumen alla kylmäkäsittelyn saaneet isovaleunikon siemenet itävät joukolla. Ovat ulkona leikkimökin rappusilla.
By anita - 11.5.2009

Ette usko, mutta yhteen vielä hengissä olevista sinivaleista on ilmestynyt ensimmäinen oikea lehti. Se on vielä metallisen nuppineulan päätä puolta pienempi, mutta se on siellä!!! Toiseenkin on tulossa, kun oikein tarkkaan katsoo ja käyttää vähän mielikuvitustaan Smile
By Nuu - 11.5.2009

Minulla nuo sinivaleunikon taimenyritykset on edelleen yrityksen asteella. Siis ne jotka on vielä jäljellä. Tulee väkisinkin mieleen ajatus että on ihme ettei tämä kasvi ole jo kuollut sukupuuttoon...
By Morsinko - 11.5.2009

Minulla alkaa tulla välillä uskon puute kun ei taimet kasva. Vaikka oikeesti ne kyllä jo näkyy ihan paljaalla silmälläkin, ettei tarvita suurnnuslasiaBigGrin Saas nähdä mitä tästä vielä tulee.
By viherpeukalo - 11.5.2009

Hitaasti ovat ksvussa ullakin ja toiset erilaiset, ennytmuistamitä, on vasta ruvenneet itämään. Ilo on vaan ylimmillään, kun penkissä kasvaa kolme ihan oikean näköistä meconopsista, viime vuotisia taimia.

By hassuelli - 11.5.2009

Minun sinivaleissa voi joissakin pikkuriikkisissä lehdissä jo nähdä aivan pikkiriikkisiä karvoja! Päivän voisi hyvin saada kulumaan niitä ihastellessa Smile
By Sirpuli - 11.5.2009

Tänään jaoin yhden 6 vuotta vanhan sinivaleunikkopuskan ja siitä tuli 11 pikkupuskaa Smile
By mai-lee - 11.5.2009

kerrottoko myöhemmin, kuinka kävi? - minä en ole hirvinnyt jakamaan ryhtyä, vaikka tarvettakin ehkä olisi. kuolevat kaikki käsittelyssäni:-(
By Sirpuli - 11.5.2009

Pari vuotta sitten jaoin kanssa en ihan näin pieniin palasiin, mutta ei ollut silloin millänsäkään.
By mai-lee - 11.5.2009

ookoo ja kiitos sirpuli. - kerään rohkeutta ja jaan yhden tupsun. jos pysyy hengissä käsittelyssäni, teen muille tupsaille saman.
By humina - 13.5.2009

Minulla suurin osa valeunoista kuoli, kun eivät päässeet irti siemenhupusta. Muutama on hengissä ja ovat alle cm kokoisia. Laitoin muutaman siemenen vielä itämään liotin niitä ensin jonkin aikaa, jotta se auttaisi irtoamista siemenkuoresta.

By Nuu - 14.5.2009

Tänään taas katselin muutamaa taimenyritelmäämi ja mietin onko odotettavissa oleva kasvi tämän kaiken vaivan arvoinen...
By annetti - 14.5.2009

Kukkiikohan viime kesänä kylvetyt ja istutetut sinivaleet jo tänä kesänä? Vai meneekö niillä useampi vuosi ennen kukintaa? Olis kyllä niin onnellinen tapaus, jos nuo vielä kukkimaan alkais, olin nimittäin ihan varma, että mun kukkapenkeistä ei noin hankalaa kasvia talven jälkeen löydy! Mutta nyt noita karvatupsuja on noussut ainakin neljään eri kukkapenkkiin =D Eli jos mulla onnistui niitten siemenlisäys ja kasvatus ja selvisivät talven yli V-vyöhykkeellä, niin ei kai ne niin hankalia olekkaan! Wink
By mai-lee - 14.5.2009

kamalasti hämmästelisin, jos tänä keväänä kylvetyt kukkisivat ensi kesänä. - koulin omani eilen; lukulasit ja lapiona hammastikku. mutta minä olenkin sitä mieltä, että hankalia ovat:-)

vanhat tupsaatkin olivat mielestäni ehtineet jo kasvaa niin isoiksi, etten hirvinnyt yhtäkään harjoituksen vuoksi jakaa. ehkä syksyllä - tai ensi keväänä nopeasti heti niiden kasvuunlähdön jälkeen.
By välke - 22.5.2009

Minunkin sinivaleet ovat itäneet ulkona purkeissaan. En meinaa tehdä niden kanssa mitään spesiaalitoimenpiteitä vaan jos kasvavat niin kasvavat ja jos kuolevat, niin ei haittaa.
By veronica - 22.5.2009

Ensimäiset karvalehdet näkyvissä. Olisikohan viisasta jättää kouliminen loppukesään, tuntuu pahalta häiritä nyt tuota hidasta kasvua. Pieneksi jääneet taimet menehtyivät kaikki viime talven aikana.
By rooset - 31.5.2009

jännitys tiivistyy huippuun...

By Titamiini - 1.6.2009

Olet näköjään siellä banaanirannikolla... täällä vasta lehdet pöhistelee.
By rooset - 7.6.2009

tilanne nyt...takaa

By rooset - 7.6.2009

ja edestä..Titamiinin kuvia odotellaa!

By Raili-45 - 7.6.2009

Kaunis tuo unikko,mulla ei itänyt yksikään siemen ,taisivat olla liianvanhoja kun ei itäneet.surullinen

By viherpeukalo - 7.6.2009

Mulla ne kyllä itää, mutta eloon jääminen on sitten toinen juttu.
By veronica - 7.6.2009

Isovaleunikon taimet on miulla ihan hyvän kokoisia, koulin ne pikku purkkeihin kasvamaan. Betonifoliat on ihan pieniä ja niissä on olemattomat juuret, saa nähdä tuleeko niistä eläjiä tänäkään vuonna.
By Kurppa. - 7.6.2009

Sain Fellowilta isot taimet. Oikein pitää ihmetellä kuinka hän oli niin hienot saanut kasvatettua! Jotkut osaavatSmile
By välke - 7.6.2009

Minulla on maalla sinivaleunikko ja isovaleunikko purkit täynnä pieniä taimia kylmäkäsittelyn tuloksena. Mitähän niillä teen, kun ei oikein sopivan varjoista penkkiäkään ole BigGrin
By satues - 7.6.2009

Ottaa NIIN päähän, olin kylvänyt syksyllä sinivaleunikkoa laatikkoon, keväällä tuli monta tainta pintaan..ihanaa.. voi tuhattulimmaista, ei ne olleetkaan sitä, vaan jotain muuta...kyllä nyt ottaa vihastuttaa ja rankasti viha

By hopeavillakko - 8.6.2009

Välke - eivät ne välttämättä mitään varjoista penkkiä kaipaa kun saavat vain vettä tarpeeksi... Minulla aurinkoisessa paikassa ja alussa kastelin runsaasti ja nyt pehko jo komea eikä tarvitse enää niin paljon "hyysäystä" kun juuret päässeet syvemmälle.
By Titamiini - 9.6.2009

Voi Kuutamo, kuinka kaunis kuva! Minen kehtaa pelkistä karvaisista lehdistä ottaa kuvaa, mutta kyllä kävin kurkkimassa ruusukkeen keskelle. Nuppuja näkyvissä! Perästä tullaan... Onneksi viime öinen pakkanen ei tehnyt isoja tuhoja.
By veronica - 9.6.2009

Todellakin kaunis on Kuutamon unikko. Jaksaisivatpa nuo taimet elää kukintaan asti niin olisin iki onnellinen.
By rooset - 9.6.2009

Kiitos kehuista,kukka on kyllä kaunis.


Teillä on vielä kaikki ilo edessäpäin,nuputkin ovat niin ihanaisia. Mukavaa sitten katsella pitkin kesää,missäpäin milloinkin kukkii!!

By Nanna - 10.6.2009

Täällä avautui eilen ensimmäinen kukka.

By veronica - 10.6.2009

Taas ihana sininen. Näitä voisi katsella vaikka kuinka kauan.
By Nuu - 10.6.2009

No ohoh, minulla sinivaleet (ne kaksi tänne asti siemenkylvöstä selvinnyttä taimea) on sillä asteella että mullan pinnassa kaksi lehteä tönöttää. Aina vaan... Meinaan kohta ne tuonne kukkapenkkiin laittaa, kyllästyttää jo katella niitä kun mitään ei tunnu tapahtuvan.
By Nanna - 10.6.2009

Ei kuulu olla, kyllä se varmaan on hallavaurio. Mutta nuo suojuslehdet ovat aika paksut, todennäköisesti terälehdet siellä niitten alla ovat säilyneet vahingoittumattomina.

By humina - 10.6.2009

Lopuista sinivaleunikoista nousi muutama taimi, kasvaa kituuttaa hitaasti. Selviäisköhän ne paremmin kasvimaalla? Sisällä on ajottain liian lämmintä niille.

By LukinLilja - 11.6.2009

Minulla (asun kaakosvyöhykkeellä) sinivaleunikot on ollut pihalla jo yli kuukauden. Kasvavat paljon paremmin kuin sisällä. Ja sisälläkin olivat viileässä huoneessa.
By Kaisaliisa - 11.6.2009

Pihalle, pihalle taimet jo! Minä en ole niitä koskaan sisällä kasvattanutkaan - ensin kylmäkäsittely ulkona ja sitä myöten ulkona.
By kiurunkannus - 11.6.2009

Ihan sielusta riipaisi kun tämä ketju pyörähti esiin. Viikko saaressa ja lootallinen sinivaleita ollut ypöyksin harson alla pihalla, en edes muistanut, löperö pää.


Oli heti pakko kipaista pihalle, kotilot vaan rapsahteli kengän allaviha mutta jos näissä valaistus olosuhteissa mitään näki niin hengissä luultavastihymy

By Morrison - 11.6.2009

Auttakaa kaikki isovaleunikon kasvattajat. Kasvissani on kolme

komeaa nuppuvartta ja kaksi on jo itsekseen poikennus noin 15 cm

latvasta, lehtien sivustoissa kummallista mustaa ???
By Morrison - 11.6.2009

Mistä muuten tilaatte nuo erikoisten Meconopsiksien siemenet??
By veronica - 11.6.2009

Yhteistilauksissa niitä saa ihan kivasti vaikka mitä . Varmaan syksyllä taas näitä kimppoja on täällä tarjolla.
By Kurppa. - 11.6.2009

Myös siemenketjukirjeistä.
By kiurunkannus - 12.6.2009

On ihan pakko ,älkää vielä kyllästykö, sinistä siintää jahkas me kaikki ehdimme esittäytyä kieli ulkoa

By veronica - 12.6.2009

Ei kyllästytä kieli ulkoa ei.

By Titamiini - 12.6.2009

Sateenkaaren pääkö on meconopsispenkissä?


Häikäisevät sinivaleet (8 kpl) ovat valmiita kesän haasteisiin. Sinivaleiden seurana on valkoinen kesäpikkusydän ja parit kamasiatkin löytyvät tuosta kuvan ulkopuolelta.

Näitä karvaisia nuppuja käyn vahtimassa joka ikinen päivä. Tiukkaa vertailua pitää suorittaa toisen sinivalepenkin kanssa - kuka ehtii ensin kukkaan? Saman kilpajuoksun seuraan jalokärhöpenkistä... jotain urheiluhenkeä minullakin!

By kiurunkannus - 13.6.2009

Kylläaurinkosade= sateenkaaren pään on pakko sieltä löytyäsydän ( eioo sateenkaaren kuvaasurullinen) Titamiinilla on tulossa mahtava kukinta, vielä joskus on minullakin ja kuvia paaaaljon kuvia . No niitä odotellessa odotan Titamiinin kukkaloistoa ja tietty kaikkien muidenkin näitä ei voi olla liikaa

By merlin - 13.6.2009

Totta puhuu kiurunkannus, todella hyvältä näyttää. Tuo kivireunus krouviudessaan vielä korostaa kasvien kauniita yksityiskohtia ja siunattu kesäinen valomme kruunaa kokonaisuuden.

By viherpeukalo - 13.6.2009

Miten kauan menee, että siemenestä kasvatettu sinivale kukkii ?
By Kurppa. - 13.6.2009

Arvaus, kolmantena vuonna?

Meillä avasi tänään ensimmäinen kukkansaSmile
By rooset - 13.6.2009

toisena vuonna kukkii täällä.


Titamiinin joukkue on aivan mahtavakieli ulkoa

By jööti - 13.6.2009

Mun ihka ensimmäinen sinivaleeni avasi kukkansa. Se on semmonen Lingholm tai jotain. Ei niin kirkkaan sininen, kuin odotin, siinä on aika paljon liilaa sävyä, mutta nätti kuitenkin. On taimena ostettu, kun ei siemenistä kasvattaminen ole onnistunut.

By belgi - 13.6.2009

Poutataivaan sininen, kaunis on.
By veronica - 13.6.2009

Näitä taitaa olla monta eri lajia. Tämä lemmikin sininen on kaunis, löytyyköhän vielä vaaleampaa ennen valkoista.
By rooset - 15.6.2009

Kaunis! Ihmettelin itsekkin niitä varren nuppuja täällä,kukinta siis jatkuuuu..
By törnrosa - 16.6.2009

Ensimmäisenä ehti kukkaan tällainen lilan sävyinen.


By Titamiini - 17.6.2009

Eka kurkistaa jo nupustaan!

By belgi - 17.6.2009

Kaunis! Osaisiko joku selittää minulle sinivaleunikon ja isovaleunikon erot?
By hopeavillakko - 17.6.2009

Täältä löytyy tietoa

By Titamiini - 17.6.2009

Tadaa... tänään vähitellen salaisuus paljastuu. Niin kaunis, että ihan henkeen ottaa vierellä!

Mikä sininen! Huomenna ihan auki... ja laitan kuvan... kun kerran niin kovasti haluatte... Mä olen ihan in lööv näiden kanssa!

By kibu... - 17.6.2009

"julmuri" ''Henson Violet''

avannee kukkansa juhannukseksi

By Titamiini - 18.6.2009

Minä jään kärkkymään kuvia Kibun kukasta!
By memuli - 18.6.2009

Kaunis on tuo sinivale, ei voi muuta kuin ihmetellä sen sinen väriä. Näkyy varmaankin kauas? Itselläni ei ole ensimmäistäkään valetta, ihailen sitä täällä.

By Fellow - 18.6.2009

Memuli, tahtoisitko valkoista sinivaletta? Mulla olis postituskokoisia tämän vuotisia siementaimia vielä muutama ylimääräisenä.
By memuli - 18.6.2009

Kiitos ihanasta tarjouksestasi.sydän Mutta en taida ihan vielä testata tuon ihanuuden kestävyyttä omalla pihallani. Taisin viime vuonna lähettääkin jollekin penttiläiselle valkoisen valeen siemenpussin, kun ei löytänyt paikkakunnaltaan (tulikohan niistä siemenistä jotain?). (Itse en kyllä pysty kasvattamaan yhtään mitään siemenistä, se on jo toteen näytetty.) Mutta ehkä jo ensi vuonna, kunhan saan nämä hirmuiset rästihommat kotona ensin tehtyä. Mahtaisiko silloin olla vielä yksi taimenalku, matkalla memulilaan?hymy

By Fellow - 18.6.2009

Pitkin poikin eri penkkeihin niitä olen lykkinyt (noin kolmisenkymmentä kappaletta...), eiköhän niistä joku hengissä pysy ensi kesään asti =) Muistuta minua silloin, minen muuten muista!
By merlin - 18.6.2009

Esittelen myös ihka ensimmäistä - onpa kiva juttu onnistua muutaman vuoden yrittämisen jälkeen.

By Miikos - 18.6.2009

Tuo on siis aivan upea ihmetys Ensi vuonna ehkä täälläkin... Ja vaihtotaimena silmän isku


*Huoh*

By illis - 19.6.2009

Memuli! Ikävä kyllä, en saanut itämään,apea kiitos sinulle kuitenkin sydän

By törnrosa - 19.6.2009

Minäkin aikani yritin itse idättää noita huonolla menestyksellä. Viime kesänä sitten ostin valmiit taimet ja ainakin toistaiseksi ovat pärjänneet meillä hyvin. Ihailen kovasti sellaisia ihmisiä, jotka osaavat idättää kaikenmaailman siemenet. Minulta sellainen ei onnistu kovinkaan hyvin. Olen hajamielinen ja unohdan ne siemenet helposti. Etenkin, kun sinivalekin tarvitsee sen kylmäkäsittelyn niin se on meikäläiselle jo ylivoimaista muistaa.

By Tette - 19.6.2009

Tässä minunkin tämän vuoden ensimmäinen sinivale kukassa.. ''''Hän'''' on jo ainakin kolmevuotias..By kiurunkannus - 20.6.2009

Törnrosa, ei syytä huoleen, taidoista ei ainakaan minun kohdalla ole pätkääkään kyse Nämä kylmäkäsittely rituaalit ovat aivan liian koukeroisia minullekin, siemenet vaan syksyllä lootaan pihalle ja jatko onkin sitten korkeemman käressä.Sitten kun vuosien yrittämisen jälkeen yksi kukka ilmaantuu niin heti pitää tänne tulla pullistelemaanhymyähymyä ja näyttää niin komeelta että ,ihan kun niitä olisi takapiha täynnäihmetys ja nyt puhun tietty vain itsestänikukkuu

By Tette - 20.6.2009

Kyllä kevään ensimmäinen nopsis on aina niin ihanaa - ja on pullistelun arvoinen hymyähymyä....

By belgi - 20.6.2009

Hopeavillakko, kiitos linkistä pari sivua sitten, minun on kuitenkin tunnustettava olevani niin onneton, etten selviä niin hyvin englanninkielestä, että ymmärtäisin asian.
By valtsu - 20.6.2009

Kukinta alussaan.

By merlin - 21.6.2009

Sinä valtsu taisit minuunkin tämän innon tartuttaa!


Aamulla huomasin, että terälehdet ovat ryppyiset, kun kukka avautuu:By kiurunkannus - 21.6.2009

Se on vähän kun kapsekista otettu kolttunaurua

By rooset - 21.6.2009

Herkkä kuva Merlinottaa varmaan voimille tuo "syntymä" päivänvaloon. Kyllä näitä jaksaa katsella!

By Morsinko - 21.6.2009

Mun sinivaleunikot on nyt herran huomassa, eli hermostuin niihin minitaimiin kun eivät kasvaneet ja viskasin multineen kukkapenkkiinSmile
By Kaisaliisa - 21.6.2009

Tosi hidaskasvuisia ovat aluksi...
By Tipilintu - 21.6.2009

Minä tein saman jo viikkoja sitten. Ihan saman kokosia minejä ovat yhä, sekä ulos viedyt että sisälle jätetyt.
By veronica - 21.6.2009

Ihania kukkia. Miulla ei tuo ensimäinen taida kukkia vielä tänä kesänä. Tämän kevään taimet on pikkuruukuissa kasvamassa ulkona. Hidasta kyllä on mutta koko ajan tulee kokoa lisää.
By valtsu - 21.6.2009

Sateisen päivän kuva.

By Titamiini - 23.6.2009

Tänään:

Aivan häivähdys lilaa on tuolla terälehtien tyvellä. Taivaallisen kaunis kukka, samaan penkkiin tulee vielä 10 muutakin kukkavartta! Ja toisessa paikassa tulee kahteen valeseen 8 kukkavartta! Olen ihan hymyäToisen paikan sinivaleet ovat kyllä ihan eri näköisiä, epäilen niitä isovaleiksi. Pitää alkaa tutkimaan mitä eroja niissä onvalvontaa. Jos joku on niin viisas, niin kirjoittakoon erot tänne!

By veronica - 23.6.2009

kieli ulkoa

By kibu... - 23.6.2009

''Henson Violet''

eilen

By Kurppa. - 23.6.2009

Vau!
By Titamiini - 23.6.2009

Mulla on kuulkaa taatusti ainakin kahta lajia sinivaleunikoksi luulemissani turppaissa! Pitääkin mennä ottamaan kuvia. Yksi on taatusti M.grandis. Tuo mistä kuva on, on kuitenkin M.betonicifolia.
By Titamiini - 24.6.2009

Tyrkätään kuvia näkösälle, josko joku tietäisi paremmin.


Tätä pidän M. betonicifoliana:

Mutta katsokaa tämän toisen heteitä - niin vaatimattomat! Kooltaan tämä alempi on n. 10 senttiä tuota toista korkeampi.


Mutta kun ei tässä vielä kaikki. Sitten on tämmöinen sinisellä suukotettujen puska:
Tämän lehdetkin on erilaiset kuin noilla kahdella ylemmällä. Paljon vaaleammat ja loivemmin sahalaitaiset kuin nro 1 ja 2:lla.


Siis mitä Meconopsiksia minulla kasvaakaan? Vai onko tämä lajin sisäistä vaihtelua?

By kibu... - 24.6.2009

sanoisin että on, kohta ehkä joku keksii tutkia tarkemmin, uusi VKN kuuluis kohta ilmestyä?

mulla on viittä eri lajiketta, eri paikasta hankitut M. b:t ovat aivan erinäköisiä
By mai-lee - 24.6.2009

jos noille joskus nimet löytyy, niin sitten tiedän minäkin, mitä pihallani kasvaa. - on juuri tuo sekä kuvan että kuvailun mukaan, joka on titamiinin viimeisimmässä kuvassa. antaa vielä odotuttaa kukintansa alkamista.
By LukinLilja - 26.6.2009

Osaa ne olla ihanan sinisiä. Omistani saan vielä vähän aikaa odotella kukkia. Mutta hämmästytin kyllä itseni, kun sain näin hyvän kokoisia taimia siemenkylvöistäni. Ei nyt ollut tikkuaskia, pastillirasian korkeus on n. 8cm. Muina vuosina sinivaleunikon taimet on olleet varmaan 8mm, mutta nyt alkaa jo näyttää hyvältä

By Tipilintu - 26.6.2009

Oi kun komeat taimet lukinliljalla! Onko siis tämän vuoden kylvöjä? Minulla ovat sentin luokkaa..
By LukinLilja - 26.6.2009

Juu, nämä on kylvetty helmikuun lopussa, ulos istutin vappuna.
By Titamiini - 26.6.2009

Voi jumpe!

Sain tänään viisi Meconopsis puniceaa (punaisia) ja yhden M. integrifolian (keltainen). Punaiset ovat yhtä silkkisiä kuin M. betonicifoliatkin. Miten voi samasta lajista löytyä kaikki värit??? Albat nyt puuttuvat ja violetit...Olen ihan täpinässä!Istutuspaikatkin on katsottu, mutta kuoppaus siirretty huomiseen päivään. Illalla ja yöllä on niin stanasti itikoita, ettei eteensä näe.
By Tipilintu - 26.6.2009

Mulla ois ainakin 9mm:n mittaista albaa BigGrin
By LukinLilja - 26.6.2009

Vähänkö olisin minäkin täpinöissäni! Joko ovat kukintaiässä? Vähän ajattelin että liikenisikö joskus tuon punaisen siemeniä vaihdossa valkoiseen, tai johonkin muuhun haluamaasi kasviin Smile
By Fellow - 26.6.2009

Titamiini, mulla olis ylitarjontaa muutamasta valkoisen sinivaleunikon taimesta, postitse kulkisivat sulle. Huolitko? Jos juu, niin laita privaa.
By rooset - 26.6.2009

Ruissalossa on Silkkivaleunikko,aivan keltaiset lehdet,en ole vielä kukassa nähnyt.


viimeistä viedään,kuukausi sitten kukinta alkoi,sai sitä kaun ihastella.

By Titamiini - 26.6.2009

Fellow sai yksäriä
By Kasuariina - 29.6.2009

Kukkais-urani huipennus:
Kunnia oikeastaan kuuluu Peukaloiselle, terveiset ja kiitokset !. Minä vain haudoin tätä penkissä kolmisen vuotta enkä koskaan lakannut siihen uskomasta, joten nyt kun olin viikonvaihteen poissa, penkissä odotti tämä urani huipennus - yllätys tai oikeammin kolme. Minä siitä hihkumaan ja juoksujalkaa kameraa hakemaan. Huoh ! Tuon ihanampaa ei voi olla - paitsi tietenkin kissat.

By Nuu - 29.6.2009

Odottavan aika on pitkä, mutta lopussa kiitos seisoo Smile
By Tipilintu - 29.6.2009

Onneksi olkoon, hieno on!
By Sand - 29.6.2009

Me sinivaleunikottomat kunnioittaen kumarramme ;DNäin lähitalossa livenä sinivaleunikoita torstaina. Ovat ne sitten kauniita.
By välke - 29.6.2009

Upea on, mutta meneekö siinä tosiaan kolme vuotta, ennen kuin siementaimet kukkivat? Huh, mietin vain tämän kevään kylvöksiäni, miten jaksan odottaa?
By Irlis - 1.7.2009

Tällaisia ihanuuksia kuvailin tänään. Latvan kukat ovat jo kukkineet, mutta vielä jaksavat ja paljon oli nuppuja jäljelläkin. Kun vaan kaikki jaksaisivat kukkia kieli ulkoa


Mutta suuri on ollut ihmetys, miten kukkien väri näin vaihtelee? Eritoten keskellä lymyävä liilaversio??


Tässä ihan lähikuvassa hymyä


By Emo - 1.7.2009

Mahtaako olla sama juttu kuin akileijalla, että risteytyvät keskenään? Oletko saanut siemenet ketjukirjeistä?
By Irlis - 1.7.2009

Nämä on kyl ihan kaupasta ostetuista taimista kasvaneet. Minä kun en aloittelijana viime vuonna jaksanut edes ajatella kasvattavani siemenestä..Mikä lajike tämä nyt muuten on. Tajusin senkin vasta tätä ketjua nyt lukiessani, että näitähän on montaa lajia saman nimen alla.. Meillä vain neljä terälehteä.. Joillakin näytti kuvissa olevan monta terälehteä enemmän..
By Titamiini - 1.7.2009

Siementaimissa saattaa olla paljonkin vaihtelua kukan värissä, ne risteytyvät kyllä keskenäänkin.Minullakin oli yksi lilahtava yksilö, joka kyllä tänä vuonna onkin sitten ehdan sininen. Kylväytymään ei ole päässyt, sillä olen pieteetillä kerännyt kaikki siemenkodat ennen kuin ovat auenneet. Ja yhtään siementaimea en ole löytänyt itsestään kylväytyneenä. Kumma juttu toi värin vaihtuminen kasvin ikääntyessä. Ei sen pitäisi olla mahdollista.
By hopeavillakko - 2.7.2009

Voisiko värin vaihtuminen johtua maan happamuuden muutoksesta?? Pohdin vain ääneen...
By Irlis - 2.7.2009

Luin jostain, että maanhappamuus vaikuttaa kukan väriin kyllä. Mutta tuntuu aika hassulta, että kuuden kukan keskimmäisen kasvin happamuusolosuhteet olis noin erilaiset kuin muiden. Istutusetäisyys ei kuitenkaan ole kuin sen kymmenen senttiä.
By Titamiini - 3.7.2009

Ei ole happamuuden erosta täällä kyse. Mutta meinasin jo repiä tuon hailakan version ja paiskata kompostiin. Nyt se saa jatkaa siinä toisen kaverina taivaansinisenä.

Mutta minäpä sain Kibun vinkin avulla violetteja sinivaleita! Lajike on Henson Violet:

Tämä tuli matkahuollon kautta kahden samanlaisen kaverin kanssa. Erittäin hyvin pakattuja taimia huippu hyvässä kunnossa. Kiitokset perennapuutarha Pöntisen Liisalle! Ei ole helppoa pakata kukkivia, metrisiä meconopsiksia... Helkutin sipevää ja sujuvaa toimitusta tuolla puutarhalla. Ja täällä tyytyväinen tarhuri...

By Peukaloinen - 3.7.2009

Onkohan Kasuariinalla kasvupaikka oikea sinivaleella , kun noin monta vuotta olet joutunut kukkaa odottamaan? Itselläni siemenkylvetyt sinivaleet ovat yleensä kukkineet jo heti seuraavana kesänä. Tommolasta ostin aikoinaan yhden sinivaleen ja sen kukintaa jouduin odottamaan 3 vuotta. Istutin kasvin liian kuivaan ja kuumaan paikkaan ja luulen, että niin pitkä odotusaika johtui siitä. Tykkäävät näköjään hieman varjoisammasta ja viileämmästä paikasta. Maakin saisi olla melko kosteana pysyvää. Talvimärkyyttä on kuitenkin vältettävä, vaikka näyttäväthän nuo menevän ihan hyvin monenlaisissa paikoissa. Kuvassa on sinistäkin sinisempi eli sähkönsininen Meconopsis x sheldonii 'Lingholm' sinivaleunikko. Tämä on isompi kooltaan kuin tavalliset M. betonicifoliat.

By Peukaloinen - 3.7.2009

Valkoisia M. betonicifolioita. Näyttää joukossa olevan joku sininenkin.

By Peukaloinen - 3.7.2009

Kaikkia sääntöjä vastaan olen istuttanut koivun juurelle kasveja. Laitan kuvan, jossa näkyy tuo 'Lingholm' unikko ja töyhtöangervoja. Unikon vieressä on nupuillaan oleva valkoinen tavallinen sinivale. Kuka sanoo, että koivun juurella ei kasva mikään. Korkeutta kasveilla lienee noin 1,5 metriä. Sinivaleita taitaa kasvaa ainakin kuudessa eri penkissä minulla.


By Emo - 3.7.2009

Sulla täytyy olla aika kostea tuo paikka, että vettä riittää kaikille.
By valtsu - 4.7.2009

Kukkivat täälläkin.


By birgitta - 9.7.2009

Olen uusi tällä palstalla. Kiva kun tämmöinen löytyi. Milloinkahan voin alkaa odotella kukkia Sinivaleunikkooni? Olen ostanut taimen kesällä 2007. Viime vuonna taimi oli vielä pieni rääpäle, eikä juuri näyttänyt kasvavan. Nyt lehtiä on paljon ja ovat hyvinvoivan näköisiä, nuppuja vaan ei näy. Onko normaalia? Miten voisin, vai voinko mitenkään auttaa asiaa?
By Miikos - 9.7.2009

Tervetuloa


Lukaisehan tätä ketjua alusta, sivulla 1 on jo ohjeita kasvupaikan ym. suhteen. Ja ketju on täynnä aivan upeita kuvia naurua

By birgitta - 9.7.2009

Kasvupaikkaohjeita olen yrittänyt noudattaakin ja kuten kirjoitin, lehtiruusuke on mahtava. Varsilehtiä ei ole. Löysin vanhan kukittamiseen liittyvän ohjeen, että pitäisi kalkita. Luulin, että pitää olla hapan maa. Onko joku kokeillut? Pitäisiköhän minunkin?
By jutikka - 9.7.2009

Happamaan minä istutin, rhodojen sekaan, ja joka vuosi on kukkinut.
By birgitta - 9.7.2009

Kuinka pian alkoi kukkia, joko kukki toisena vuonna?

By RitvaL. - 9.7.2009

Miun sinivalunikon taimien sirkkalehdet ovat vasta pikkurillin kynnen kokoiset. Kiitokset Tetelle siemenistä.
By jutikka - 9.7.2009

Kyllä kukki
By bluedreams - 9.7.2009

hmmm.... sinivale unikko hyötyisi kyllä siitä, ettei kukkisi ensimmäisenä kasvukesänää... Juurakko ehtii vahvistua tulevia vuosia varten... :O)
By birgitta - 9.7.2009

Kiitos teille vastauksista. Ehkä unikkoni kukkii ensi kesänä. Lehti ruusuke on mahtavan kokoinen ja elinvoimaisen näköinen. (Osasin kuin osasinkin vaihtaa profiilikuvan, vaikken ensin meinannutkaan onnistua.)
By valtsu - 9.7.2009

Taimi kukkii sitten kun on riittävän iso ja birgitta sellaisen on jo saanut kasvatettua. Ensi keväänä taatusti kukkii, muista kastella keväällä. Kevätkuivuus ei ole kukille runsautta ennustava juttu.

By birgitta - 9.7.2009

Kiitos Valtsu. Taimi on silmäteräni. Talveksi merkitsin taimen paikan kahdella kepillä, että tiesin, mihin heittää lunta aina kun sitä oli saatavilla. Keväällä ja nyt kesälläkin olen koettanut pitää huolta kastelusta. Nyt minulla on kaksi uutta silmäterää; mangolia ja kiinalainen puupioni. Saa nähdä, miten onnistun niiden kanssa.
By valtsu - 9.7.2009

Rääpäleitäni! Ylpeänä esittelen: parempi toistaan kumpikin on, laulelin ja koulin heitä mora puukolla kesäkukkien myyntialustaan. Endles Summerilleni (hortensia) tuli Happy End ja hänen happamenmaan multansa käytin kierrätykseen ja koulin siihen. Meni syteen tai saveen, näitä on paljon. Keväällä vähempi, pelkaan ma...


By valtsu - 9.7.2009

Väärinhän mie lauloin kouliessain, oikeesti se oli vielä paremmin sinivaleunikoihin sopivaTongueahempi toistaan kumpikin on. Ja kuinka nyt ne tappaa toisiaan. Lähikuvaa rääpäleistä no-jaa

Reunoilla kasvaa hyvin, miksei keskellä? Epäilen, että naapurin kissa kävi makailemassa laatikossa ja kyttäsi lintupöntön sinitiaisia. Ei kai sinivaleunikot oikeesti toisiaan tapa, keskeltä kylvölootaa? Enkä minä varsinkaan ole unohtanut keväällä kastella kylvöksiäni?? allapäinallapäin

By valtsu - 9.7.2009

Hengissä selvinneet kukkivat hoitotoimistani huolimatta. Sade pieksi, mutta kasteli.


By mai-lee - 9.7.2009

tuon näköistä "mattoa" on minulla valeitten vieressä kukkapenkissä siinä mihin syyskesällä ripsuttelin siemeniä. yritän huomenna aloittaa niiden siirron sopiville paikoille muualle pihalle. jos yhdestä paikasta häviävät, niin toisaalla säilyvät, toivon.

enkä ikinä enää yritä paapoa siemeniä erikseen, en syyskylväen purkkiin enkä kevätkylvönä sisällä. luoja hoiti tuonkin paljon paremmin.
By valtsu - 10.7.2009

Muutaman taimen miekiin koulin erilleen, muut nakkaan mattona niille sijoilleen syksyllä.

By Titamiini - 10.7.2009

Huomasin etten ole tänne tyrkännyt kuvia parista muusta Meconopsiksesta. Jos niille on oma topikki jossain, niin siirtäkää pois täältä


Meconopsis punicea, jonka silkkistä punaista oli vaikea saada kameralla napattua. Rättikukaksi tämä tuli ristittyä, sillä kukka roikkuu alaspäin. Hieno erikoisuus kuitenkin.

Ja M. integrifolia, hennon vaaleankeltainen pienokainen. Tämä oli ainoa kukka ja kasvi oli pitkästä matkasta todella kärsinyt. Molemmat nämä lajit ovat ymmärtääkseni monokarppisia, eli kuolevat kukittuaan.

By valtsu - 10.7.2009

Oho, onpas kokoa. palkinto Kukkii ja siementää vaikka sade piiskasi - mitäpä muuta kunnon sinivaleunikolta voi toivoakaan tälläisten rankkasateiden aikaan! Muutama nuppukin näkyy olevan, siitä tulee somat kukat. Samaa vaaleaa sinistä ovat minullakin, toisilla näyttäisivät olevan myös kirkkaamman sinisiä.

By Nanna - 14.7.2009

Alkoi tuntua siltä, että sinivaleunikko kukkii pidempään kuin aikaisempina kahtena kesänä. Onneksi olin raportoinut täällä ensimmäisen kukan avautumisen, se tapahtui 9. kesäkuuta, niin pystyin todentamaan mututuntuman. Tänään, 14. heinäkuuta, on auki viimeinen kukka, joten kukinta on kestänyt reilusti toista kuukautta. Näyttäisi siis siltä, että kukinta pitenee iän lisääntyessä, mikä on hieno juttu!


Olen napsinut kuihtuvat kukat pois ennenkuin siemenet kypsyvät, sekin saattaa vaikuttaa kukinnan pidentymiseen.

By mai-lee - 14.7.2009

meillä taitaa hoyabellan kanssa olla samaa sorttia - ensin huipulla yksi kukka, sitten ringissä samassa tasossa 5 - 7 kukkaa ja lopuksi tulevat perässä joka lehtihangasta kukka jokaisesta. isoimman huippu heiluu kahta vailla 130 sentissä.
By jouluruusu - 4.9.2009

No niin on!
By mai-lee - 4.9.2009

kyllä, ovat ne...

By pärskis - 4.9.2009


Suorastaan sykähdyttäviä!

By merlin - 4.9.2009


Ihana on, talo vain pilaa tämän kuvan : )


By humina - 9.10.2009

Tarhavaleunikosta kysyisin. Ostin taimen joka kukki kesällä. Loppukesästä avasin kypsän kodan ja sen sisällä oli siemeniä, ainakin ihan siemeniltä näytti. Nyt syksyllä ripottelin siemenet maahan. Miten on lisääntyykö se niistä siemenistä, muistelen lukeneeni, ettei?
By belgi - 14.4.2010

Voi tätä onnen päivää! Sain viime kesänä sinivaleunikon taimia,tai jo hyvän kokoisia kasvustoja, joita yritin hoitaa kaiken taiteen sääntöjen mukaan, mutta mikään ei auttanut, yksi toisensa jälkeen näivetti lehtensä ja katosi kokonaan kesken kesän. Yksi ainoa jaksoi joten kuten olla olemassa. Nyt tuolla katselin kukkapenkkiä ja yritin muistella mitä taimia laitoin hullunringille viime kesänä, muistini on surkea totesin. Löysin outoja pienen pieniä ruskeakarvaisia taimia, ihmettelin mitä voivat olla nuokin. Yks kaks syttyi lamppu päässäni, ei kai vaan...juuri siihenhän niitä laitoin...niiden on pakko olla niitä kuolleita sinivaleunikoita, SINIVALEUNIKOITA! Voi elämän kevät kun olen onnellinen! Löysin niitä vielä muualtakin, yhteensä neljästä kohtaa.
By Kaisaliisa - 14.4.2010

Minä löysin myös niitä karvaversoja
By merlin - 14.4.2010

Tällasiako?

By mai-lee - 14.4.2010

joudun vielä odottelemaan, noidenkin päällä on vielä kunnon lumikerros. - kovin odottelen niitä. toivottavasti eivät nyt sitten petä.
By PikkuPioni - 14.4.2010

Onneksi olkoon belgi! Minun sinivaleunikkokylvöksille kävi viime keväänä hassusti. Olivat olleet kylmäkäsittelyssä monta kuukautta kun nostin ne leikkimökin terassille, suojaan auringolta ja liialta sateelta. Noh..eiköhän joku ihme luonnonvoima (epäilen naapuruston kissoja BigGrin) tipauttanut koko dynlaatikon naamalleen leikkimökin edustalle. Vähänkö otti pannuun. Tänä keväänä on uusi mato jälleen koukussa Smile Pitäkää peukkuja.
By belgi - 14.4.2010

Ihan just tuollaisia, ovat vain enemmän supussa, yhden taimen edestä bongasin myöhemmin nimitikunkin jossa luki toivorikkaasti SINIVALEUNIKKO, jesjes!
By hassuelli - 14.4.2010

Taidanpa ottaa taskulampun, ja lähteä tarkistamaan tilannetta meidän takapihalle...
By eltsu - 15.4.2010

Minä tarkistan huomenna päivänvalossa kylmäkasittelydynoni, josko niissä olisi elämää..
By hassuelli - 15.4.2010

Juu, eipä riittänyt taskulampun valo sinivaleiden etsintään, mitään ei löytynyt. Pitää katsoa huomenna uudestaan. Eikä tarvitse naapurien enää ihmetellä, mitäs tuo daami nyt taas on keksinyt..
By Fellow - 15.4.2010

Valkoisia sinivaleita kylvin ja kasvatin melkoisen lauman vuosi sitten. Niitä oli jaettavaksi asti ja itsellekin jäi. Ja ilokseni huomasin että hyvin ovat pärjänneet talvesta, tupsuja nousee. Mutta 'Hanson Violet' ei näytä mitään elonmerkkiä vaikka vieressä valkoinen on jo tupsullaan...
By LiisiA - 15.4.2010

Kylvin sinivaleunikoita, kylmäkäsittelin ja itivätkin ihan hyvin. Mutta. Nyt sitten unohtui se laatikko eilen ikkunan eteen johon paistaa aurinko komeasti Sad Ei selvinnyt yksikään taimista. Onneksi on edes oranssia valeunikkoa jäljellä...
By belgi - 15.4.2010

Voi surku Sad
By Heksu - 18.4.2010

Täälläkin on karvatupsuja! Olikohan ne sitä violettia tuossa kohtaa vieläpä.
By birgitta - 21.4.2010

Viime kesänä istutetut magnolia ja kiinalainen puupioni näyttävät selvinneen talvesta, mutta sinivaleunikosta ei näy kuin vanha pehko. Mitenkähän sille on käynyt? Joko siinä pitäisi näkyä uutta kasvua? Kasvupaikka on Turku.
By Kurppa. - 21.4.2010

Meillä on talvesta selvinneissä heti lumen sulettua kasvaiset lehdet näkyvissä. Älä kuitenkaan kaiva sitä vielä ylös, jos eloa kuitenkin juurissa olisi.
By Kurppa. - 21.4.2010

Nyt vasta tuli lumen alta esiin pari vuotta ahkerasti kukkineet sinivaleet ja hienosti ovat elossa. Yksi Fellowilta saatu ja paljon viime vuoden taimikasvatuksesta elossa myöskin, kyllä taas kelpaa hymyilläSmile
By välke - 21.4.2010

Minunkin viimekesäiset karvalapsoset ovat selvinneet ensimmäisestä talvesta Smile
By jööti - 23.4.2010

Jee, täälläkin löytyi ainakin kaksi vihreätä karvatupsua penkistä.
By Kurppa. - 23.4.2010

Täällä loputkin tuli esiin. Varmaan kaikki talvehtivat:9
By birgitta - 26.4.2010

Eilen huomasin minäkin lopulta uusia karvatupsuja vanhojen joukossa. Jokohan se tänä kesänä kukkii? Tulossa on kolmas kesä.
By mai-lee - 1.5.2010

viime kesänä toivorikkaana siirtelin vanhan kasvuston viekkoon siemenistä kasvanutta "mattoa" uusille paikoille pihassani. nyt uskallan uskoa, että kolmessa eri paikassa on sinivaleunikkoa ihan oikeasti. vanhassa paikassa muutama niin muhkea tupsukka, että taidan ne jakaa ja siirrellä niistäkin eri paikkoihin. niin monta kertaa olen joutunut tämän kanssa pettymään, että nyt pelaan varman päälle. eiväthän ne voi kolmesta erilaisesta kohdasta hävitä yhtäaikaa, eihän.
By valtsu - 1.5.2010

Eivät voi mai-lee, eivät. Laita se viimeinen siirros vähän kohollaan olevan penkin reunaan tai rinteessä olevaan paikkaan. Nää nykytalvet ja syksyt tuppaa olemaan turhan vetisiä ja kas, vesihän valuu alaspäin.
By mai-lee - 1.5.2010

kaikki kolme paikkaa ovat ylentäneet itsensä vähintään 10 sentin verran...
By kalliosalmi - 1.5.2010

Mahtaisko sinivaleunikkoa uskaltaa jakaa niin että survaisis vaan lapiolla sivuruusukkeen irti
kaivamatta ylös koko laitosta? On ollut 4 vuotta samassa paikassa ja nyt se on sen kokoinen että
vois yrittää jakamista pelkään silti kaivaa ylös sitä kokonaan, jos ottaa nokkiinsa. Tässä on toki se
riski että jakopalaan ei saa kunnon juuria. Tämä konsti toimi hienosti pikkutöyhtöangervolla,
Aruncus aesthesifolius, vaan tää unikko on vähän eri juttu.
By mai-lee - 1.5.2010

kumpi kokeilee ensin, uskaltaako? - juuri noin meinasin huomenna tehdä. työkaluksi ajattelin ottaa sakset, joilla ensin leikkaisin juurakon halki ja sitten varovasti hanskakäsin nostaisin sen palasen ja kantaisin hellästi kämmenillä uuteen paikkaan.
By kalliosalmi - 1.5.2010

Niin just Mai-lee, sakset taitaiskin olla hellempi väline kuin tuo lapio.....
By mai-lee - 3.5.2010

kalliosalmi, joko uskalsit? - kolme palasta irrottelin ison mättään kyljistä. saksimenetelmä osoittautui oikein hyväksi: runsaasti juuria, kunnollinen multapaakku ja nopea juoksutus valmiiksi tehtyihin kuoppiin. satanutkin oli sopivasti niin, että maa oli kyllin kostea. jos eivät ala kasvamaan uudessa paikassaan, en voi mitään. yhtään parempaa tapaa en keksi...
By kalliosalmi - 3.5.2010

En arvannyt vielä siihen ryhtyä, minun mätäs ei ole vielä kovin suuri, on siinä pari sivuversoa.
Vaan nyt kun kerroit että tuo onnistuu hyvin saatan ens viikonloppuna innostua, paikka on mietittävä
tarkkaan, tuo mun ainoa on rodopenkissä aika märässä turvemullassa ja hyvin siinä viihtynyt.
By kalliosalmi - 9.5.2010

Rohkaistuin tänään kun oli vähän sadellut ja irrotin yhden sivuruusukkeen ja vein sen talon

taakse varjopenkkiin, ans kattoo pärjääkö siellä, viimeistään ensi keväänä sen tietää....
By birgitta - 1.6.2010

Kiitos kuvasta! Nyt tiedän, miltä nuput näyttävät, tiedän, mitä odottaa. Toivon, että sinivaleunikkoni kukkisi ensimmäistä kertaa. Pari kesää se on kasvattanut juuria. Nyt siinä on komea lehtiruusuke, ehkä sieltäkin kohta pilkistää jotakin.
By birgitta - 2.6.2010

Jo löytyi nuppuja minun unikoistani.
By anita - 2.6.2010

Minulla ei vielä näy Sad
By birgitta - 10.6.2010

Ihan kohta aukeavat ensimmäiset sinivaleunikon kukat minun puutarhassani.

Takana on kaksi aiempaa yritystä, jotka ovat päättyneet talven pakkasiin ennen kuin kukista on ollut tietoakaan. Tämän taimen olen istuttanut kesällä 2007 ja nyt se siis tekee ensimmäisiä kukkiaan. Jossain luki, etteivät taimet ole pitkäikäisiä. Onko jollakulla kokemusta asiasta? Kuinka todennäköistä on, että nykyinen taimi onnistuu siementämään ennen kuolemaansa?
By jööti - 11.6.2010

Kohta aukeaa tämän kesän ensimmäinen sinivaleunikko.
By valtsu - 11.6.2010

Sinivaltsut on pitkäikäisiä, jos ei niitä sorki ja silleen, ensimmäiseni olen siemenestä kasvattanut -97, ja  kaikiki uudemmat ovat näiden siementaimia. Komeita nupuja näkyy heissä olevan.. Pitäisköhän vaihtaa aineistoa.. ja kenen kanssa???
By Kurppa. - 11.6.2010

Nyt kolmantena kukintavuonna taimi on kitukasvuisen oloinen ja ruskeita lehtiä. Onneksi on uusia taimia tilalle.
By Raakki - 12.6.2010

Meillä on jo pari kukkaa auki. Smile
By birgitta - 12.6.2010Meilläkin sinertää jo.
By valtsu - 12.6.2010

Ooooo, meillä vasta vihertää.
By jööti - 14.6.2010

Nyt hän kukkii!!!
By belgi - 14.6.2010

Iiihana, minä joudun vielä odottelemaan.
By Kurppa. - 18.6.2010

Tästä kaunottaresta lähtee iso KIITOS Fellowille
By Fellow - 18.6.2010

Kurppa, ole hyvä! Samassa mennään täälläkin, mutta onko sun kasvin varsissa, lehtien kohdalla lisää nuppuja? Kun parissa on niin että latvassa on 5-6 nuppua ja lehtien tyvissä vielä lisää. Koskaan en ole sinisellä sinivaleella nähnyt moista nuppumäärää!
By Kurppa. - 18.6.2010

10 nuppua on tuossa kasvissa vielä tulossa. Kaksi muuta kasvia kasvaa hieman hitaammin, eli kukkaloistoa on vielä odotettavissaBigGrin
By Tomsku - 18.6.2010

Voi. Teillä on jo nuput auenneet. Tuota odotan kovasti, toivottavasti aukeavat ensi viikolla kun on aikaa niitä ihailla. Kiitos myös Fellowille Smile
By Jalomarja - 23.6.2010

Sinivale osaa sitten aina kukkia silloin kun on kovat tuulet ja sateet ja niinpä ekat kukkaset menivät saman tien. Onneksi jotakin säästyi.
By jööti - 23.6.2010

Osaisiko joku sanoa, onko tässä sinivalevauva.
By malvankukka - 24.6.2010

Kovin on karvanen laps, siltä näyttää.
By hopeavillakko - 26.6.2010Sinivaleunikon sininen väri vertaansa vailla, mutta kyllä valkoisessakin versiossa on oma taikansa...
By Jalomarja - 26.6.2010

Juu; totta että tuo valkoinen on aivan ihana. Se ei vain ole koskaan tykännyt minusta vaikka olen monta kertaa sitä yrittänyt kasvattaa.

Isovaleunikonkin sain taimille ja on jo parin vuoden vanhoja mutta tuota en.

Aivan upea hopeavillakon valkoinen vale.
By Kurppa. - 27.6.2010

Noihin sanoihin on helppo yhtyä.
By Raili-45 - 27.6.2010

Ja minä taas vaihteeksi epäonnistun niin kuin viimekevänäkin kesken kaiken taimet kuukahti.eli ei tänäkesänäkään saa noista nauttia harmi
By birgitta - 27.6.2010

Sinivaleunikko kasvaa pihallani neljättä kesää ja kukkii nyt ensimmäisen kerran. Jokohan arvaisi antaa sen siementää, vai pitäisikö kuolleet kukat nyppiä pois? Lehtiruusuke on aika komea, luulisi juurissa olevan jo tarpeeksi voimaa, vai kuinka?
By Maizu - 28.6.2010

Ihania nuo valeunikot, oletteko kaikki kasvattaneet ne siemenistä? en ole nähnyt taimia missään myynnissä (lue täällä melkein takapajulassa : ) siemeniä mulla taitaa ollakin, niitä voisi varmaan vieläkin kylvää.
By jööti - 8.7.2010

By Kurppa. - 8.7.2010

Ulos kylvetyt (marras-helmikuussa) ovat helppoja kasvattaa.
By välke - 8.7.2010

Maizu, Tommolan tilalla Joutsassa, oli ainakin pari viikkoa sitten sinivaleunikon taimia.
By Titamiini - 9.7.2010

Meconopsis betonicifolia ''Henson Violet''
By Kurppa. - 9.7.2010

Tuosta olisi upeaa saada siemeniä.
By RitvaL. - 9.7.2010

Niin olisi BigGrin.
By birgitta - 9.7.2010

Kukat ovat kuolleet, kukkavanat törröttävät pystyssä. Voinko antaa luonnon hoitaa siementämisen, se olisi helpointa? Mistä tietää, milloin siemenet ovat valmiita? Minkä näköisiä siemenet ovat? Onko niitä paljon yhdessä kukkapohjassa? Sinivaleen kukat ovat minulle aivan uutta, monen muun kukan kohdalla em. asiat ovat ihan selviä.

Kukkinut sinivale ei ole mikään puutarhan komistus. Nyt kun olen todistanut itselleni, että saan sen hoidettua kukkivaksi asti, en enää viitsisi nähdä kauheasti vaivaa. Vaivannäön voisi siirtää johonkin muuhun silmäterään.
By Kurppa. - 9.7.2010

Siemenkodat on kun suolasirottimia kun siemenet ovat kypsiä. Päälle ilmestyy reikiä joista mustat siemenet on helppo ripotella ulos. Mie en ole onnistunut juurella taimia kasvattamaan jostain syystä.
By birgitta - 9.7.2010

Kiitti tiedosta. Jos ei juurella, miten sitten?
By Kurppa. - 9.7.2010

Olen laittanut kasvariin normaalisti purkkiin kylvettynä helmikuussa. Toinen vaihtoehto on laittaa marraskuussa reijitetyssä purkissa ulos johonkin pensaan alle tai vastaavaan.
By birgitta - 9.7.2010

Kiitti! Taidan kokeilla erilaisia systeemejä, jos saan siemenet valmiiksi.
By Araminta - 10.7.2010

Sain viime kesänä Hopeavillakolta sinivaleunikon siemeniä, joista olin tietysti ikionnellinen, kun se on kuvissa niin ihanan näköinen. En osannut tehdä siemenille mitään ja tutkittuani tään ketjun, tulin siihen tulokseen, etten varmaan ikinä osaisikaan niitä kasvattaa. Panin kuitenkin siemenet muutama viikko sitten taimimultaan tomaattilaatikkoon ja pöydän alle pihaan. Ajattelin, että olkoot siellä vaikka ensi kevääseen, katsotaan sitten. Nyt siellä on pieniä sirkkataimia! Help! Mitä mä nyt teen? Taimien pitäisi kuulemma saada olla viileässä, mutta viileäähän ei nyt ole kuin jääkaapissa. Ja jos ne jotenkin pysyvät hengissä syksyyn asti, mihin mä panen ne talveksi? Kasvaria ei ole, ei myöskään mitään viileää ja valoisaa tilaa, ei edes viileää ja pimeää (paitsi se jääkaappi). Pitäiskö viedä ne jonkun kellariin? Vai upottaa taimilaatikko sellaisenaan maahan? Vai istuttaa ne kasvupaikalleen? Tontti on varjoisa, hietamoreenia, aika hapan maa, paljon isoja havupuita, mutta seisovasta vedestä ei liene pelkoa. Auttaisiko, jos kaivaisi ison kuopan, pohjalle hiekkaa ja sitten lantakompostia ja viimeksi puutarhamultaa, johon istuttaisi taimet?   
By LukinLilja - 10.7.2010

Minä laittaisin kasvupaikalleen, kunhan ovat pikkuisen isompia. Ensin kannattaa ehkä koulia ne niin äkkiä kuin vaan voi, että ne saavat kasvutilaa, jotta ovat tarpeeksi suuria talvehtiakseen.
By Araminta - 10.7.2010

Kiitos, Lukinlilja! Vein ne nyt ison angervopuskan alle varjon puolelle, kuvaan taimet muutaman päivän päästä saadakseni varmistuksen, että ovat NIITÄ. Kunhan nämä helteet vähän hellittävät, yritän pinseteillä siirtää väljempään, en uskalla tällä säällä alkaa kaivella niitä.
By Araminta - 16.7.2010

Raportoin taas näistä yllättäen itäneistä sinivaleunikoista (jos nyt ovat niitä, eivät ainakaan tarvinneet kylmäkäsittelyä). Taimet evät ole kasvaneet yhtään, onkohan nää sellaisia, joiden aineenvaihdunta blokkautuu lämpötilan noustessa tiettyyn lukemaan? Angervon katveessa ei ollut hyvä paikka, aamulla oli purkissa puoli tusinaa pikku etanaa, joten siirsin sen puutarhapöydän alle. En uskalla tällä säällä nyppiä taimia, enkä uskalla antaa niille lämpöshokkia panemalla ne jääkaappiin. Olen miettinyt jäähdytyskonstejakin, purkki jääveteen ja haiduttava pyyhe päälle, tms. mutta ilmeisesti vaikutus olisi tässä säässä niin marginaalinen, ettei taida kannattaa. Katsotaan, jos nää  jossain vaiheessa päättäisivät kasvaa ja uskaltaisin koulia ne, otan sitten kuvan ja kyselen lisää.  
By Kurppa. - 16.7.2010

Samoin kävi aiemmin kun sisällä kasvatin, itivät hyvin, mutta se olikin sitten siinä. Ulkona kylmässä itäneet kasvoivat hyvin.
By Araminta - 18.7.2010

Lueskelin lisää tästä kaunottaresta ja englantilainen sivusto, jonka nimen olen unohtanut, kertoi, että vaatii viileän kosteaa ilmanalaa ja Euroopassa viihtyy parhaiten Skotlannissa ja Pohjois-Norjassa. Onkohan kukaan saanut sitä viihtymään Keski- tai Itä-Suomessa, siis kauempana merestä? Tietäisi, kannattaako yrittää.
By belgi - 18.7.2010

Kyllä kai se kasvaa melkein missä vain. Itä-Suomessa kukki erään penttiläisen puutarhassa, niin sinivaleunikot, kuin isovaleunikotkin aivan lumoavan upeasti Smile
By Araminta - 18.7.2010

Kiitos, belgi, rohkaisusta!
By LukinLilja - 18.7.2010

Ja meillä kasvaa täällä Järvenpään pihassa monessa kohdassa, hyvin kukki kuivassa paikassa, johon paistaa aurinko klo 10 eteenpäin koko päivän. Ihan samanlailla kukki varjoisammassa paikassa, eikä maakaan ole missään mitenkään erikoisen hapanta, samassa mullassa meillä kaikki kasvaa.

(tuli mieleen, että valeunikoita riittäisi Aramintalle vaihtariksi)
By Heksu - 31.8.2010

Jaksaakohan nämä pungertaa kuunliljakasvuston läpi, jos laittaa taimia sinne kuunliljojen lomaan?
By viherpeukalo - 31.8.2010

tuskin...
By Heksu - 31.8.2010

Ok, kiitos sijoituspohdintaa siis jatkettava. Näitä on minulla ihan aurinkoisessa penkissä silleen ovelasti pionien varjossa mutta alkavat pionit käydä päälle. Kait nuo kestää siirtämisen isompana paakkuna.
By Rosmariini&Timjami - 18.2.2011

Onko valeunikot /muut unikot kovin kranttuja peittämisestä? Yleensä kai sanotaan ettei niiden siementä saisi peittää? Jos päälle tulee hiekkaa sen verran kuin pakko on laittaa että siemenet saa vaikka pussista ulos, niin onko ne sitten möks siitä SadMietin että millaisia taikoja teen että saan valeunikot vihdoin tänä vuonna kasvamaan. Muutkin unikot kukkimaan reippaammin. Taimimäärä/siemeniin verrattuna on aina ollut jotenkin mitätön ihan "helpoissakin" unikoissa.

Ekan kerran kylvin valeita joskus 10v. sitten -tulos ei mitään, paitsi harmistusta kun olin tehnyt kaiken kuten käsketään.

Sitten oli monta vuotta välissä ja nyt ajattelin vihdoin taas koittaa onneani.Olen lukenut kaikkia unikko-otsikoita silmät sirrillään, ja pikkuhiljaa alkaa happi loppua kun haukon vain ihastuksesta henkeäni. Wink

By Oulunseudulta - 18.2.2011

Ei niiden pitäisi ohuesta kerroksesta hiekkaa suuttua, itse laitan älä peitä-kylvöksiin aina vähän hiekkaa päälle jotta ei siemenet lähde lentoon. Hyvin ovat silti itäneet.
By Rosmariini&Timjami - 18.2.2011

No hyvä. Näin olen toiminut itsekin mutta ajattelin nyt varmentaa, ettei tartte sen vuoksi ainakaan itkeä Wink

By hopeavillakko - 18.2.2011

R&T - vinkkinä jos et jo tiedä, että valeunikot sitten itävät ja kasvavat parhaiten viileässä
By ElluK - 18.2.2011

Minäkin täällä pähkäilen valeunikoiden siementen parissa. Laittaisinko ne ensiksi autotalliin jossa muutama aste lämmintä ja sitten toisin tupaan. Ongelmana vain on se, ettei meillä löydy tuvasta viileää paikkaa muualta kuin, saunan lattialta.

Huoneen oven missä kasvipurkkejani pidän voi tietenkin sulkea, jolloin lämpötila laskee parilla asteella, mutta ei kuitenkaan 19 asteen alapuolelle, sillä täällä on tämä tietokone ja ramppaan täällä jatkuvasti.Muutes, mun pampaheinät ovat itäneet. Smile
By Rosmariini&Timjami - 18.2.2011

Niistä on saanut vuosien varrella tietoa jos jonkin laista ja aika sekavaa. Paras oli se että perennakirjassa, joka muuten on ihan hyvä, sanotaan vain ylimalkaisesti : jos ei halua niiden lisääntyvän niin siemenkodat tulee poistaa. Hei haloo, kuka ei halua niiden lisääntyvän?

Sais nyt edes yhden kukkimaan!Ajattelin kylvää ne kasvihuoneeseen lumen alle. Jos kerran monilla ne siementävät itsestäänkin niin silloinhan niiden pitää tykätä kasvihuoneessa kevään tulosta?By Rosmariini&Timjami - 18.2.2011

ElluK, toi 19 astetta kuulostaa paljolle-lukemieni juttujen perusteella.
By Kurppa. - 18.2.2011

Ulos vaan, itävät siellä hyvin ja kasvavat keväällä hyvin. Sisälläkin itää hyvin, mutten mie ainakaan saanut niitä hengissä pysymään kesään asti.
By valtsu - 18.2.2011

Sinivaltsut on arkoja kuivahtamaan ja lämmöss läkähtymään. Siperia opettaja periaatteella ulkona varjossa kylvälootassaan ovat parhaiten hengissä selvinneet.
By Kurppa. - 18.2.2011

Keltavaleunikoihin sopii hyvin tuo siemenkotien poistaminen.
By Rosmariini&Timjami - 18.2.2011

Smile te annatte toivoa tähän operaatioon!
By ElluK - 18.2.2011

Jep mä tiedän, että 19 astetta voi olla liikaa valeunikoille. Mä olen vain niin laiska niiden taimien kanssa, jotka vien pihalle kylmäkäsittelyyn. Kevään korvalla tulee miljoona asiaa, mitä täytyy tehdä ja kesän aikana pitää kuitenkin taas suunnitella, josko tekisi uuden penkin ja mihin sen laittaisi jne. Eli ei minulla ole aikaa ja inspiraatiota alkaa koulimaan kesällä taimia.

Täällä on vielä aivan liikaa nurmikkoa, joten kesän vapaa-aika menee varmaankin siinä, kun yritän vallata sitä uusilla kukkapenkeillä.
By valtsu - 18.2.2011

Sinivaleen kasvattajat  on hyvät vaan ja uskoo kerralla niitten sinivaltsujen kanssa. Joko ei kylvä ollenkaan tai sitten kylvää isoon lootaan vaikka lyijkynän kumipäällä hyvin harvaan pikkuriikkisiä siemeniä, ehkä liiat leikkaa saksilla tyvestä poikki. Soon sama tappaa saksilla muutamia kuin lämmöllä koko kylvös. Uhg, mie olen puhunut.
- juu hyvä huomio, siirretty viestirimpsu
By ElluK - 18.2.2011

Valtsu, nuo viestit ovat siirretty tuolta kylvöpaikasta viime yönä tänne. Valtsut ovat kylmäkäsittelyssä ja keväällä/kesällä aion koulia ne omiin taimipurkkeihin, jotka sitten laitan tuonne varjoisammalle puolelle kasvamaan. (Siis mikäli siemenistä jotain kasvaa)
By ramses - 14.4.2011

Ihme juttu!

Otin Anitan siemenkirjeestä ihan kokeeksi muutaman sivivaleunikon siemenen vaikka tiesin että on kovin kenkku kasvi itämään ja kasvamaan, enkä odottanut saavani taimen taimea aikaiseksi...no ans'' olla ja arvakkaa mitä! Nyt sieltä purkista kurkistaa NELJÄSSÄ (!!) päivässä itäneitä pienenpieniä taimia jo ainakin kolme kappalta! Iso kiitos ja kumarrus siis sille joka siemenöiset kirjeeseen laittoi, enpä olisi uskonut näin pian saavani taimelle...harmi kun en muista kenen siemenpussi oli kyseessä, olisko ollut Anita
By hyrinä - 14.4.2011

Miulle kävi samanlainen "vahinko"...viime vuonna yritin kaikin voimin, kylmässä ja lämpimässä - enkä saanu yhtään itämään. Nyt iti lämpimässä vauhdilla iso lauma sekä valkosta että sinistä
Hensol Violet vaan on vielä ihan mykkä, kaipaiskohan sittenkin kylmää?
Nyt sit vaan tarttis saada vauvat pysyyn hengissä...helpommin sanottu kuin tehty!
By anita - 15.4.2011

Hieno juttu, ramses! Siemenet ei olleet mun omiani, vaan edellisestä siemenkirjeestä jääneitä. Upeaa, että itivät!

Mikäli oikein muistan, pienet taimet pitäisi nyt laittaa viileään. Eivät tykkää kasvaa lämpimässä, vaan nuutuvat pois hyvinkin nopeasti.
By ramses - 15.4.2011

Kiitos vinkistä, Anita -olet oikea aarre! Smile
By anita - 15.4.2011

Kiitos, ramses Smile Se oli sitä kokemuksen syvää rintaääntä BigGrin Viime vuonna sain kyllä omat siemeneni itämään, mutta silloin ei ollut mitään viileämpää kasvatuspaikkaa. Kyllä suututti, kun kaikki nuukahtivat pikkuhiljaa.

Kävin tänään pihalla tutkimassa sinivaleiden kasvupaikat. Viime vuonna ihan pieneksi jääneet taimet olivat hengissä, mutta jo isommaksi kasvaneita toisessa paikassa ei näkynyt Sad Lumi siitä poistui vasta tänään, mutta nuo toisetkin nousivat kyllä aikalailla heti lumen sulettua.
By Nuu - 15.4.2011

Jännittää nouseeko minun ainokainen sinivaleeni tänä keväänä. Viime kesänä se kasvatti jo ihan mukavan kokoiset lehdet vaikka meinasikin siinä kuivuudessa ja kuumuudessa välillä kuukahtaa kokonaan. Toiveissa olisi nähdä kukka tänä kesänä.
By anita - 17.4.2011

Tämä ihana karvainen lupaus upeasta kukasta lähettää lämpimät terveiset Lukinliljalle.

By Pihanlaittaja - 17.4.2011

Minullakin siis valeunikko aluillaan!! Ihan varma en ollut, mutta samalta näyttää alku kuin anitan kuvassa. Viime kesänä kirpparilta ostettu taimi. Mahtaako tarvita havuja päälleen? Tiistain vastainen yö on täällä kai pakkasen puolella.
By Kurppa. - 18.4.2011

Hengissä on täälläkin. Kaikkein viimeisimmäksi paljestuneisiin kohtiin on ne pitänyt istuttaa.
By mumimyy - 18.4.2011

Täälläkin sinivaleunikot tulleet näkyviin jos muistan oikein niin Lukinliljalta sain taimivaihossa kiitos hyvin on kasvaneet ja viime vuonna kukki jo yksi jos tänävuonna kukkisi usempi
By anita - 18.4.2011

Toisessa paikassa jo isommaksi kasvaneet isovaleet on poissa Sad Ei näy jälkeäkään.
By Kurppa. - 18.4.2011

Jos kukkivat hyvin viime vuonna niin voi olla niiden aika jo poistuakin.
By belgi - 18.4.2011

Eikös isovaleunikko olekaan monivuotinen kuten sinivaleunikko :O ?
By anita - 18.4.2011

No kun ei kukkineet vielä Sad Kuoleeko ne kukinnan jälkeen? Eikä!!!!!
By viherpeukalo - 18.4.2011

LukinLiljalta taimenvaihdossa viime keväänä saatu joku valeunikko on ainakin elossa. kivaa.
By Kurppa. - 18.4.2011

Miulla kuoli kahden kukkivan kesän jälkeen. Toisena kesänä oli kukinta jo huonompi kun ensimmäisenä.

Se on harmi jos ei ehdi edes kukkia. Miulla on soraa laitettu kasvualustaan.
By belgi - 18.4.2011

Kyllä ainakin sinivaleunikon kohdalla lukee perenna, monivuotinen, joten eihän sen silloin luulisi kuolevan kukinnan jälkeen, vaan johonkin muihin olosuhteisiin.
By siho - 18.4.2011

Pienen pieni sinivale on noussut pintaan!! Tämä on toissa talven kylmäkäsittelyssä itäneitä, viime kesänä vain hieman kasvaneita unikoita, lieneekö ainoa enää pienestä porukasta? Hautasin koko istutuspurkin syksyllä penkkiin, yritänkö nyt poistaa purkkia, vai saako se jäädä olemaan tuossa?  kysyy nimim. ensimmäistä kertaa tässä tilanteessa
By siho - 18.4.2011

Mahdanko tuhota pienen juuret, jos yritän poistaa istutusruukkua ympäriltä?
By Kurppa. - 18.4.2011

Mie tuon kokoisia juuri tännän nostelin maasta ja purkittelin, ei pitäisi olla herkkä.
By siho - 18.4.2011

Kiitos Kurppa! Joudun ehkä hänen paikkaa vaihtamaan, kun taitaa olla liian paahteisessa paikassa.. Huomisen hommia Smile
By merlin - 20.4.2011

Surku, etsimälläkään en löytänyt viime vuotisista viidestä kuudesta kasvista jälkeäkään .
Äsken surffasin sivustolle, jolla asiantuntevaisesti kirjoitettu sinivaleista. Sanovat juuri tästä perusvariantista, että tykkää viileästä ja kosteasta. Viime kesä ei tainnut olla sen mieleen...
By Kurppa. - 21.4.2011

Täällä ovat hyvin hengissä vaikka ei paljon kuivempaa ja kuumempaa olisi voinut olla. Jos ne on vaan piilossa.
By hopeavillakko - 22.4.2011

Nyt on hyvä aika kylvää sinivaleunikot ulos varjoisaan paikkaan. Yöt ovat viileitä, joka edistää juurten kehittymistä.
By anita - 22.4.2011

Kiitos, pitää yrittää.
By Miikos - 24.4.2011

Tää taitaa olla sittenkin hengissä? En oo varma onko tää sini- vai isovaleunikko. Iso juurakko meni maahan syksyllä. Monen monta kertaa oon koittanut siemenestä ja vaihtona valeunikkoa mut nyt tais onnata.. Keltavalehan on viihtynyt jo muutamia vuosia meillä mut se on niin helppo
By valtsu - 24.4.2011

Saattaapi olla isovaleunikko, sinivaltsut on lyhyempikarvaisia ja tuo on silkkisempi minun silmissäni
By Miikos - 25.4.2011

Kiitos valtsu, niin tuo varmasti onkin isovale Smile
By birgitta - 30.4.2011

Sinivaleista ei näy jälkeäkään (ainakaan vielä). Loppuikohan ilo niistä yhden kesän komeaan kukintaan.
By Kaarna - 11.5.2011

Minulla näyttäisi itäneen sinivaleunikon siemen, täytyy toivoa että saan sen pidettyä hengissä.
By Kurppa. - 11.5.2011

Pidä taimi ulkona.
By floora - 13.5.2011

Etju on niin pitkä enkä nyt jaksanut sitä uudelleen kahlata läpi vaikka viimevuonna teinkin.

Voinko mie kylvää sinivale unikkoa nyt? Kylvänkö perennapenkkiin vaiko johonkin laatikkoon jos nyt voi kylvää?
By floora - 13.5.2011

Löysinkin tuolta vastauksen. Kylvän perennapenkkiin ja sekoita multaan soraa hieman joukkoon ...multa on aikas kuivaa ennestäänkin.
By valtsu - 13.5.2011

Onnea floora, tai kalastajille pitää toivottaa kireitä siimoja, mitähän kylväjälle ettei onni mene? Pahempi kuin talvimärkyys on kasvukauden kuivuus. Kastele siis taimiasi.
By D.formosa - 14.5.2011

Kolmas kerta toden sanoo? Sinivaleiden kylvölaatikossa on näkyvillä pikkiriikkistä vihreää enemmänkin! Ne tykkäsivät siitä, että laitoin laatikon hangen alle enkä koskenut niihin sen koommin. Lumien mentyä nostin laatikon kylvöhyllyyn (ulos) ja kastelin silloin tällöin. Nyt pitäisi osata pitää joukkio hengissä.
By valtsu - 14.5.2011

 D.Formosalle. Nosta loota ulos varjoon, peitä harsolla, tarkista ja pidä kylvös kosteana.
By floora - 14.5.2011

Sitä mie vielä mietin että kylvänkö hajakylvönä dynoon vaiko ihan suoraan penkkiin ja peitän hiekalla ja kastelen jotta sitten m,uistan missä mitäkin on?
By floora - 15.5.2011

Nonni. Nyt sitten on kylvetty sinivaleunikko ja aikas monta siementä pussissa oli yllätyin ihan. Toivottavasti edes jokunen niistä itää ja saan kasvamaan niin että voin siirtää perennapenkkiin kasvamaan ennen syksysn tuloa.
Mies ihmetteli että mitä mie teen kun sängystä illalla hyppäsin ylös ja lähdin kylvö puuhiinSmile
Kylvin laatikkoon hiekan sekaiseen multaan.
By D.formosa - 16.5.2011

Kiitos Valtsu ohjeista!
By Aviron - 24.5.2011

Viime kesänä minulla kukki yksi sinivaleunikko, josta olin tosi iloinen. Tänä keväänä olen tutkiskellut sen kasvupaikkaa ja tyytynyt haikeana toteamaan, että se kukka oli sitten yhden kesän ilo.  Äsken tutkiskelin uudelleen sen kasvupaikkaa ja ajattelin, että jospa vaikka...  ja siellähän SE oli. Voi, mikä riemu!

Pienihän se on, mutta pääasia, että on ELOSSA. Pitää panna iso kuva kuvaamaan tätä isoa iloa.

Enkös olekin söpö

yllätys

Otin viime kesänä sen siemenet talteen ja kylvin ne erittäin tarkoin varjellulle alueelle, jos vaikka tulevaisuudessa saisin toisenkin kaunottaren.
By kiara - 29.5.2011

Ostin keväällä pari pussia sinivaleunikon siemeniä jostain nettikaupasta ja heittelin penkkiin aika summittaisesti mutta myöhemmin mylläsin kuitenkin penkkiä istutettaessani muita kukkia. Mietin vaan, että onkohan mitään mahkua että ne onnistuisivat itämään jossain vaiheessa vaikka eivät tainneet pinnalle jäädäkään?

Ja selvennättekö vielä- voivatko tänä keväänä kylvetyt siemenet ylipäänsä kukkia tänä kesänä, jos sieltä sattuisi pieni taimi nousemaan?

Penkki näyttää vähän hassulle kaljuine kohtineen ja olen pohtinut, istuttaako jotain varmaa "nakkia" josta on silmäniloa tänä kesänä vai odottelenko mahdollisia sinivaleunikon nousemisia?
By hopeavillakko - 29.5.2011

Varmaa on ainakin se, etteivät kuki tänä kesänä vaikka itäisivätkin.
By Kaarna - 29.5.2011

Kuinka syvän kasvutilan sinivaleunikko tarvitsee? Tarkoitus olisi jatkaa kivikkopenkkiä muutama metri ja ajattelin siihen kokeilla istuttaa nuo pikkuiset kesemmällä. Nykyisessä taitaa olla vaan 20 cm mutta tuohon toiseen reunaan saisi vähän syvemmänkin paikan aikaiseksi.
By Yxvaan - 29.5.2011

Kaarna, minulle sanottiin kun ostin taimenen, että tavallinen perennakasvusyvyys (silloin se on n. 30-40 cm:ä), mutta "hapahko" maa on kuulemma tärkeintä!
By valtsu - 29.5.2011

Mula kasvoi aika hailakanvärisenä kukkien kukkapenkissä, ehkä hapan maa vaikuttaa  väriin.
By kiara - 29.5.2011

Kiitos vastauksesta Hopeavillakko.

Kysyisin myös voiko muutama viikko sitten kylvetyt idänunikon siemenet kukkia tänä kesänä? Siemenpussissa luki jotenkin "kylvetään keväällä, kukkii seuraavana kesänä". ..Siis saman vuoden vai seuraavan..?

Kohdassa, jonne siemenet heittelin näkyy vieri vieressä pienenpieniä alkuja/taimia tms eikä siihen kohtaan penkkiä ole tänä keväänä muita siemeniä kylvetty.

Olen tosi kiitollinen neuvoistanne, intoa piukeana mutta taidottomana kukkaloistoa yritän puuhailla (istutettu on kyllä erinäisiä taimiakin/sipuleita jollei idänunikot kukikaan, muun muassa siperianunikkoa ja liljoja).
By anita - 29.5.2011

Kiara, siemenet itävät nyt, mutta kukkivat vasta ensi vuoden kesällä. Hyvällä tsäkälä joku taimi saattaa kukkia jo tänä kesänä. Idänunikko on kuitenkin ihan eri asia kuin sinivaleunikko, joka ei ole unikko ollenkaan, nimestään huolimatta.
By satues - 1.6.2011

Mitä huomasinkaan, taitaa olla nuppu..jee
By jööti - 2.6.2011

Täällä kanssa nuppuja tulossa molemmissa kasveissa.
Ja mun ihka ensimmäinen sinivalevauvani näyttää kasvavan hyvin. Keväällä siirsin sen ihan pienenä taimena varjosta tuohon isompien valeiden viereen.
By floora - 11.6.2011

Apuva mie olen ihan täpinöisään. Olin unohtanut jääkaapin vihanneslaatikkoon sinivale viljelmäni...nyt siellä on monta tainta törröttämässä. Ovat ihan yksi suora 1cm mittainen laiha ruohonkorsi pystyssä ja osalla vielä hattu päässä. Onkohan nämä sinivaleita ens alkuunkaan vaiko jotain heinän siementä kun otin lasten hiekkalaatikosta hiekkaa mullan sekaan. Karvoja varsissa ei vielä ainaskaan nävy. Mitäs mie näille nyt teen. Annanko olla jos itää vielä lisää vai otanko valoisan kasvamaan? Niin jos nämä ovat niitä sinivaleita siis. Kuukauden päivät ovat olleet mullan pinnalla, ensin viikon kylpyhuoneen lattialla lämpimässä jossa iti yksi ja nostin sitten jääkaappiin.
By jööti - 11.6.2011

Nuppuja ihan mukavasti näkyvissä.
By Pihanlaittaja - 15.6.2011


Nyt ensi kertaa pihassa. Paitsi että se on kaunis, se myös tuoksuu taivaalliselta. Ja kukkii urheasti sateessa. Taimen hankin viime kesänä kirpputorilta.

By kiara - 16.6.2011

Kiva kun laitoitte kuvan taimenesta. Osaan vaklata omasta penkistä mahdollisia heräämisiä. Se on siis vähän tuollainen "karvainen"?
By jööti - 19.6.2011

Mikä ihana näky odottikaan, kun palasin mökiltä. Kolme tällaista kaunotarta oli avautunut
By memuli - 19.6.2011

 Kade kade kade. Mun ainokaine ei oo vieläkää auennu. Voi tätä odotusta.
By koiruus - 23.6.2011

Vihdoin löytyi paikka jossa valeunikko suostui talvehtimaan. Ja kukkimaan...
tarhavaleunikot
Olen onnesta soikulainen
By floora - 23.6.2011

Yksi kukinnoista lähettää oikein sydänmellisiä terveisiäSmile Ihana toivottavasti kylvökset onnistuu ja saan itsekkin joskus tuollaisia kukkijoita penkkiinSmile
Kyllä tuo minun  itänyt kylvös on heinän siementä joten nyppäsen ne pois ja odotan vielä että sinivaleet itäisivät. Pistän purkin vaiheeksi pihamalle varjoissaan kohtaan jospas siellä intoutuisi itämäänSmile
By memuli - 26.6.2011

Olen nyt odotellut ihka ensimmäiseni, esikoiseni, aukeamista. Ei taida aueta lainkaan. Se näyttääkin koko kasvi vähäsen oudolta. Siinä on yksi kukkavarsi, jossa on viisi karvapallukkaa (nuppua) ympyrän muodossa, keskeltä lähtee yksi vähän pidenpivartinen nuppu.  Eikait sen kuulu olla tommonen? Jos ne kaikki aukeaisi, niin yhdessä varressa olisi kuusi kukkaa, yksi korkeampi keskellä???
-selitinkö ymmärrettävästi, tässä yksiselitteisempi; se muistuttaa viisipallista miestä..
By memuli - 26.6.2011

-ai hittolaine, mää kävi just kurkkaamas sitä, "Se", eli keskimmäinen nuppu on auennu!! -se on VALKONE vale. Onks semmonenki? Mää oo ni iha pihal,et mul o tämmöne.
By hopeavillakko - 26.6.2011

Onnittelut memuli - valkoinen vale on kaunis :-) Ja kyllä tuo sun nuppujuttusi kuullosti ihan tutulta...
By memuli - 26.6.2011

Kiitos kiitos hopeavillakko, mutta enkös mää just sulta saanut tuon? --anteeksi, olen niin hatara tossa nimimuistissa--- mutta kaunis on hän, ja kiittää nöyrästi ihanaa lahjoittajaansa. Siemenet täytyypi kylvää oikein hyvään ja merkittyyn paikkaan.
By hopeavillakko - 26.6.2011

Saattaa olla, että saitkin, koska yhtenä vuonna niitä jaoin enemmänkin pois. Sitä en sitten muista oliko ne valkoisina kylvettyjä vai vahingossa valkoisia. Ja jos vahinkolapsia niin sitä hauskempaa, että sait harvinaisuuden taviksen sijaan ;-)
By memuli - 26.6.2011

Onks mul ny harvinaisuus? No herttilei sentäs, ny mu pittää pittää sitä ku kukkaa kämmenel.
By Fellow - 26.6.2011

Memuli, minä taisin sulle valkoisen sinivaleen tuoda silloin kun käytiin, mulla kun oli sen siementaimia ihan valtavasti. Tosi mukavaa kuulla että se on elossa, minulta meni kaikki sinivaleet (valkoiset ja siniset) viime talveen, yksikään ei ole herännyt...
By hopeavillakko - 26.6.2011

Hyvä että kaunottaren oikea osoite selvisi :-)
By memuli - 27.6.2011

Fellow, sinähän se sitten olitkin! Enpäs enää muistanut, kun toitte silloin mulle niin paljon "tuliaisia".
Kiitos näin jälkikäteen, vaikka minua nyt hävettääkin, etten muistanut kaunottaren antajaa..-anteeksi.

Kaunis on hän, nyt vaan toivon, että selviää seuraavistakin talvista. Ja tekisi pari lisääkin.

p.s. olen monta kertaa muistellut teidän vierailuanne mun luona. Oli niin älyttömän mukavaa. Koskas tulette uudestaan?
By Fellow - 27.6.2011

Memuli, äläs nyt yhtään siellä anteeksi pyytele, ei kaikkia voi millään muistaa! Minä niitä jaoin silloin ympäriinsä kun niitä taimia oli kymmenittäin, kiva vaan että on hengissä! Ja mukavaa oli meilläkin siellä sun luona, saatamme me vaikka tehdäkin vielä uusintareissun
By D.formosa - 29.6.2011

Kaikilla muilla taitaa sinivaleet jo kukkia, mutta perässä tullaan - tadaa, miepä onnistuin koulimaan ensimmäiset taimeni pikkuruukkuihin.
By hopeavillakko - 29.6.2011

Meconopsis horridulan eli piikkivaleunikon kehityskaari:

Nupulla kätkien piikkiensä suojaan kauneutensaryppyisenä odottaen hetkeä...räväyttää koko sinensä maailmalle...

By valtsu - 29.6.2011

Tavallisia sinivaleita.


By Tette - 5.7.2011
Tässä mullakin tavallisia.. 


By D.formosa - 9.7.2011

Paremminkin taivaallisia:-)

By humina - 4.8.2011

Keväällä kylvetyt ja taimelle nousseet sinivaleunikot kasvaneet hitaasti, pari pientä lehteä. Mikä niitä vaivaa, kun ne ei kasva? Voiko kasvua vauhdittaa mitenkään? Noin mitättäminä ne ei varmaan selviä talvesta. Ovat ulkona muitten kasvien varjossa.
By Kurppa. - 4.8.2011

Ei ne miullakaan ensimmäisenä vuonna enempää kasva, seuraavana kyllä.

Kyllä niiden pitäisi talvehtia.
By valtsu - 5.8.2011

Kasvukaudella kastelemalla, ei saa kuivua. Keväällä vasta on istuttamisen aika, tai kunnon juurtuneina pottitaimina syksylläkin.
By humina - 5.8.2011

Ovat saaneet kastelua, eivät ole kuivahtaneet.
Kiitos vastauksista!
By D.formosa - 5.8.2011

Humina, mulla sama haaste. Pari-kolme lehteä per taimi ja kasvavat niin hitaan näköisesti että välillä epäilen tekeväni jotakin väärin. Tätä menoa ovat noin 8 cm pitkiä kun syyssäät alkaa. Neuvoja kaipailen - upotanko ruukkuineen maahan vai istuttaisinko normaalisti?

By Heksu - 6.8.2011

Istuta normaalisti, mitä kikkailemaan sen kummemmin. Ensi vuonna luultavasti kasvattavat vaan lehteä ja juuristoa mutta parempi niille minusta maakosketus kuin ruukku.
By kiurunkannus - 6.8.2011

Komppaan Heksua, ei kikkailuja antaa luonnon hoitaa . Minun on pakko luottaa luomu menetelmiin kun kaikki pötit sun muut kuitenkin  kuivuvat ja unohtuvat puskien juurelle.

Kuvan oikeassalaidassa ( ota lukulasit jos ei muuten näy ) on kaksi valeen siemen tainta, koko kesän ne jurotti ihan olemattomina ja olin varma että talvea ne ei missään nimessä kestä. Merkkasin vain syksyllä paikan isoilla tikuilla etten hosu niitä keväällä kumoon.
 En ollut uskoa silmiäni keväällä, sieltä ne maasta punnersi topakoina pintaan, ilman sen kummempia suojauksia,kyllä luonto hoitaa
By D.formosa - 8.8.2011

Siis eikun istuttamaan.
By Kurppa. - 8.8.2011

Täällä kevään kylvöistä tämän kokoisia, pitäisi talvehtia hyvin maahan istutettuna.
By siho - 8.8.2011


tässä mun sinivale, olisko saanut liikaa kastelua ja vesisateita niskaansa, vai missä vika, kun ei kasva ja kellastuttaa lehtiänsä, huoh.. Sad Tai nythän mä huijaan, kasvaahan se, on ainakin 4cm korkea!
By valtsu - 8.8.2011

Valtsuksi hyvän kokoinen
By valtsu - 9.8.2011

Heittele siemenet, katko varret ja taita ne alaspäin, eipä pääse vesi sisään. Koppase vaikka yksi siemekota ja kokeile variseeko tummat siemenet.
(-voi tietty kerätä talteen ja kylvää taas talvella, ei niin hirmuinen urakka, jos lataa mullan valmiiksi ja jemmaa lootan jonnekin  odottamaan)
By memuli - 9.8.2011

Jos kylvää siemenet syssyllä maahan ja merkkaa kohdan tarkkaan, niin onko se ok?
By mai-lee - 9.8.2011

siemenet olivat itsekseen jo kylväytyneet suurin osa, loppuja autoin taittamalla varret ja antamalla luunappeja siemenkodille. emojensa vieressä ovat noilla eväillä itäneet ja kasvustoaan vuosittain laajentaneet
By valtsu - 9.8.2011

Kyllä se on ok, ei pidä mennä sorkkimaan keväällä kun pienenlaisia ovat aikansa. Eivät mielestäni kuivahda niinkään helposti kuin poteissa.
By D.formosa - 3.9.2011

Istuttelin taimet joku päivä sitten maahan ja kävin äsken katsomassa - ne on selvästi kasvaneet ja tulleet karvaisemmiksi.Voi hyvä ihme ja mun päiviäni, onnistuin viimein!
By jööti - 11.9.2011

Siis ei voi olla totta. Ihan kokeilun halusta pistin tuoreet siemenet ruukkuun, jossa oli koko viime talven ollut lilan sinivaleen siemenet, mutta eivät itäneet. Niin nyt muutaman viikon unohduksen jälkeen muistin kurkata ruukkuun ja siellä oli vaikka kuinka ja monta pientä sinivale vauvaa. Nyt vaan saa miettiä mitä teen niiden kanssa, kun ovat vielä niin pieniä.
By satues - 27.10.2011

Voi mikä ihme on tapahtunut, laitoin omasta sinivaleunikosta siemeniä ulos kippoon ja tänään vilkaisin, siellä oli paljon pieniä alkuja, toivottavasti on vielä keväälläkin
By Kurppa. - 27.10.2011

Vähän aikaisessa laitoit, toivotaan parasta.
By satues - 27.10.2011

Kurppa, voi pirskatti,taasko tein väärin, en koskaan opi Sad(

Otin pois viestin,kun tuli kahteen kertaan.
By Kurppa. - 27.10.2011

Eihän sitä tiedä ennen kun keväällä, eli toivotaan parastaWink
By humina - 27.10.2011

Minun sinivaleunikot ovat tämän kokoisia, pienemmän lehdet on noin 1cm.

By Kurppa. - 27.10.2011

Kyllä noiden pitäisi hyvin talvehtia jos eivät kovin märässä ole.
By floora - 16.2.2012

Tänään meni raejuustorasiaan kylvömulta,hiekka,perliitti vermiculiitti seokseen sinivaleunikon ja satiinivaleunikon siemenet. Toiset toiseen reunaan ja toiset toiseen. Viimevuonna luulin että kylvö onnasi mutta se olikin joku ruoho;/ Kumosin purkin omppupuun alle joten ehkä sieltä sitten jotain joskus nousee. Mitä mie tälle uudelle kylvölle nyt teen ... monenlaista ohjetta on ja kummassakin pussiaa samat itävyysajat ja kylmäkäsittelyt.
Laitanko nämä kylmäkäsittelyyn vai annanko olla 3 viikkoa lattialämmön päällä?
Ihanina karva vauvoja edellisellä sivulla...nyt tiedän minkänäköistä odottaa etten hihku mitää rikkaa...No nyt en ottanut hiekkaa pihalta vaan hiekkapuhallushiekkaa akvaariosta poistettua niin ei pitäisi alkaa rikkojen kasvamaanSmile
By ramses - 16.2.2012

Meinasin ihan puhua läpiä päähäni äsken...minulla siis iti ihan vahingossa viime vuonna muutama siemenkirjeestä saatu sinivale mutta viileään siirtämisestä huolimatta pikkutaimet kuolivat jo ihan alkutaipaleellaan Sad Tänä vuonna taidan yrittää metsästää jostain ostotaimia, pitäisi vaan saada jotain muita kuiin Hollantilaisia arkajalkoja jos talvehtisivat vähän paremmin...on se vaan niin upea kasvi että pakko kokeilla!
By valtsu - 16.2.2012

Olen kylvänyt just tommoseen edellä kuvattuun multaseokseen hyvin tuloksin monena vuonna. Mitä suurempi kylvöloota ja mitä paksumpi multakerros, sitä varmemmin eivät pääse kuivahtamaan, koska kuivuudessa kuolo korjaa. Harso päälle ja varjossa pitäen sinivaltsut kasvavat varmimmin. Käytän ikivanhaa leipomon rikkonaista laatikkoa muovilla vuorattuna, reikiä sivuun sadeveden poistoa varten. Heti kylvettyäni vien laatikon ulos ja peitän lumihankeen, koska osa siemenistä voi hitää muutamassa päivässä. En kouli pienenä taimia, liiankin isoksi ehtivät kasvaa marjapensaan varjossa, kun joskus juhannuksen jälkeen innostun kolhimaan taimet. Taimipoteissa kosteana pitäminen on parina kuivana kesänä täällä ollut omat haasteensa. Keksin, että valkoinen kertakäyttömyssy venyy sopivasti muovisen dynon/lihalaatikon päälle ja sopii sinivaltsuillekin pienin siemenmäärin. Omia siemeniä on paljon, joten pitäytynen kyllä leipälaatikossa jatkossakin.
By Kurppa. - 16.2.2012

Miulla on sinivaleet onnistuneet hyvin kun olen työntänyt näihin aikoin pihalle ja kesän alussa koulinut isompiin astioihin. Sisällä aiemmin yritin, itivät hienosti mutta eivät jaksaneet kesään asti olla hengissä.
By välke - 16.2.2012

Satiinivaleita kylvin minäkin tänään, kiitos Tetelle Smile Purkkiin tyrkkäsin nuokin, vermikuliittiä päälle ja hankeen.Tänä kesänä sinivalekasvatukseni tulevat kolmivuotiaiksi, jokohan vihdoin kukkisivat?
By ramses - 17.2.2012

^Tuossa yksi syy lisää hankkia ostotaimina...se malttamattomuus BigGrin
By floora - 17.2.2012

Kiitos ihanaiset neuvoista... Siemeniä ei kovin montaa ollut kummassakaan pussissa. Multaseosta on n7cm Tuollaisia korkeita karkkirasioita kannella olevia olisi ja dynoja. Pitäisiköhän siirtää varovasti isompaan heti suosiolla jotta olisi isompi multatila???. Siemeniä ei kyllä välttämättä saa ihan pintaan sitten. Jospa laitankin vain 5dl raejuustorasian isompaan karkkirasiaan ettei se mene hukkaan ja lumikinokseen joita nyt hyvin löytyykinSmile Jännää kun joissain pusseissa on ohjeena ensin pitää huoneenlämmösä rasiaa ja sitten vasta viileä käsittelyä tarjota. Siksi laitoin nämä nuin pieneen kun ajattelin tietty että jääkaapissa annan viileäkäsittelyn enkä tajunnut että lumen allekkin voi lykätäSmile
By floora - 14.3.2012

Jääkaappiin laitoin kuiteskin tuon raejuustorasian kun kylvin sinivaleet ettei unohdu ja hajoa pihalla lasten möyriessä lumileikeissään...eilen kurkkasin rasiaan ja hups siellähän on muutama itänyt. Hattupäisiä sentin mittaisia on tällä hetkellä 5 kpl...Annan ne vielä olla jääkaapin laatikossa jospa sieltä vielä muutama putkahtaisi pintaan. Kovin monta siementähän koko pussissa ei ollutkaan. Satiinivaleet eivät ole itäneet vielä vaikka samaan aikaan kylvin.
eli ovat itäneet n kuukaudessa. Yllättävän nopeasti kun orientoiduin odottelemaan 2-3kkSmile
By floora - 31.3.2012

Tässä nämä muutamat itäneet sinivaleunikot nyt on...Jääkaapissa oleilleet ja nyt niille varmaankin pitäisi tehdä jotain kun alkaa pituutta muutamissa olemaan liikaa. Pari on ihan 2millin pituista joten ne saa vielä jäädä laatikkoon... ei näissä kyllä karvoja ole mutta onko niitä näin pienillä edes. Jos nämä ei ole sinivaleita niin sitten oli pussissa väärää tuotettaWink eli ylläri tiedossa. Laitanko nämä yksittäin taimipotteihin ja millaiseen kasvualustaan?
By valtsu - 31.3.2012

On ne. Nyt pidät vain hengissä. En lähtis potteihin siirtelemään vielä, lisää vaikka multaa kriittisille taimille. Pidät nyt nuo hengissä, viileässä ETKÄ päästä kuivumaan!
By D.formosa - 1.4.2012

Sain viime syksynä sinivaleen taimet maahan asti. Kolmas kerta vasta onnistui -  lakkasin kikkailemasta kylmiön kanssa ja seurasin Valtsun ohjetta "laatikkoon, hankeen, kastele keväällä". Tämä noin niinkuin rohkaisuksi kaikille kasvattamista yrittäville.

Pienet juhlat meinasin järjestää jos taimet nousevat maasta tänä keväänä (saappaat, haalarit ja kuohuviiniä:-)
By Kurppa. - 1.4.2012

Tuo ulkona idättäminen on helpoin ja varmin konsti. Minkään muun kasvin kohdalla ei sellaista riemun tunnetta tule, kun sinivaleunikon. Sen talvehtimisesta saa viikon hymyn kasvoille ja taimea on käytävä pari kertaa päivässä ihailemassaWink
By floora - 1.4.2012

Kaunis kiitos neuvoista Smile

Ihanaa kuulla että oikean näköisiä laiheliinejä ovat. Vien autotalliin jossa viileää ja ikkunan edessä sopivasti valoa sillä valoahan varmaankin tarvitsevat kun alkavat kasvamaan tuota pituutta pimeässä jääkaapissa... Siellä varmaan sitten nuo 2 5mm mittaistakin ponnistaa isommaksiSmile Taidan laittaa uuden kylvön sinivaleita kun kaupasta pussukan löysin ja kaivella ne talon taakse katolta pudonneen lumimassan alle itämään vai.... onko parempi odotella ensi kevättä?
By valtsu - 1.4.2012

Kiitos kiittämisistä. Laita nyt vaan sinne hankeen, ovat vuoden tuoreempia siemeniä nyt kuin keväällä
By siho - 1.4.2012


En sitten pienentänyt kuvaa, että kaikki näkevät, sinivaleuni on nostanut päänsä pinnalle!!!! Smile) En ollut aivan varma ensin näkemästäni, joten täytyi ottaa kuva, kyllä siellä pieni karvainen lehdenkärki-tai pari, on tuon sipulikukkahiipan vieressä aika keskellä kuvaa..! Kuva otettu perjantaina jonka jälkeen on saatu lunta ja pakkasta, onneksi siinä järjestyksessä.Jännittäväksi meni kevätaika nyt!
By jööti - 22.4.2012

Täällä on kanssa karvaisia lehtiä näkyvissä ainakin kolmessa kohtaa eli taas on talvesta selvitty. Myös viime kesänä omista siemenistä astiaan kylvetyt ja pieninä taimina talvetetut alut näyttävät selvinneen hengissä.
By anita - 22.4.2012

D.formosa, joko juhlat sinivaleiden kunniaksi on järjestetty?

Meillä ovat selvinneet talvesta ja nyt odotan ja toivon sormet ja varpaatkin ristissä, että vihdoin ja viimein ymmärtäisivät kukkia. Ovat jo varmaan kolme vuotta olleet pihalla, mutta kukkia ei vain näy.
By viherpeukalo - 22.4.2012

anita, mulla samat mietteet, sopis jo kukkiakin. Tänään löysin karvaisia alkuja. 
By anita - 22.4.2012

Peukku, pitäisikö meidän yhteistuumin jutella niille kauniisti ja näyttää kuvia kukkivista kasveista, jos ne siitä ymmärtäisi. Ja jos näyttää siltä, ettei mene viesti perille, uhataan kaivaa ne kompostiin.
By viherpeukalo - 22.4.2012

Kyllä, näin teemme. ensin alkukesä paapomista ja loppukesä uhkailua. 
By Kurppa. - 24.4.2012

Tosi hienosti on täälläkin kaikki talvehtineet. Vanhemmat emokasvit ja viimekesän siemenkylvöistä hieman kasvaneet.
By satues - 24.4.2012

Meillä ei yhtään vihreää alkua, toivotaan että tulee, muuten harmittaa ;(
By MoonRiver - 24.4.2012

Sinivaleunikkojen päällä on vielä puoli metriä lunta. Jännään onko Ahdekaunokilta oikein pihasta saakka haetut valeunikot säilyneet talven yli täällä peräpohjolassa.
By memuli - 25.4.2012

Voiko ton valeen istuttaa nyt jo uuteen paikkaan sen kärsimättä? Mulla on jo mukavasti vihreät lehdet näkyvissä.
By Kurppa. - 25.4.2012

Voi.
By satues - 25.4.2012

Jipii, eilen valitin ettei ole yhtään alkua, tänään näkyi jo kolme vihreää töröä Smile))
By humina - 25.4.2012

Minun sinivaleunikon taimet säilyi hengissä. En uskonut niitten kestävän talvea, olivat niin pieniä.
Uutta vihreää näkyy Smile)
By valtsu - 25.4.2012

Pohjoisen puolella suurimmat, napoleonin haudalla näkyy vasta pieniä alkuja, oli toissa toissapäivänä vielä lunta vähän. Aina ne jaksaa ilahduttaa.
By jööti - 29.4.2012

Voi ihanuutta, mun talven ulkoilleet kylvöni Hensol Violet ja Meconopsis napaulensis ovat alkaneet itää, kun siirsin kylvöt varjosta aurinkoon.
By siho - 5.5.2012


Täällä kolmas kesä alkamassa..! BigGrin
By Viippu - 5.5.2012

Mulla on molemmant M. horridulat talvehtineet. Tosi hienoa, kiitokset Hopeavillakolle.
By välke - 5.5.2012

Tunnistaako sinivaleen ja isovaleen taimet helposti. Minulla meni jossain vaiheessa nuo sekaisin, sitten kuoli taimia ja nyt en tiedä kumpia on pönkeämässä maasta.
By Tette - 5.5.2012


Täälläkin menee tavalliset ja grandet aivan miten sattuu..
Tunnistaako näistä kumpi on kumpi?


By Tette - 5.5.2012

Tässä on rykelmä joka "kulkee" horridurana..   mutta tuskin ole.. 
 (3-vuotiaita - eivät ole vielä kukkineet)

By välke - 6.5.2012

Mahtavat määrät Tetellä valeiden alkuja puskemassa maasta Smile
By hopeavillakko - 6.5.2012

Minulla M.horridulat kukkivat kylvöstä seuraavana vuonna, mutta nyt ko. kasveista ei näy enää mitään
By Viippu - 6.5.2012

Hopeavillakko, saat toisen takaisin, jos ne katosivat sinulta.
By hopeavillakko - 6.5.2012

Kiitos Viippu, mutta ennakkoin tilanteen ja uusia tulossa :-) eli siis mulla on taimia jotka ehkä kukkivatkin jo tänä kesänä
By Viippu - 6.5.2012

Vara on viisautta.
By Miikos - 6.5.2012

Sivun 79 lopussa ja s. 80 alussa on pohdintaa iso- ja sinivaleen eroista =)
By teemaa - 6.5.2012

Ovatko nämä lumen seasta ponnistavat sinivaleunikkoja? Vuosi sitten kylvin hankeen ja syksyllä istutin paikalleen. Kevään merkkejä meilläkin, vaikka yöllä oli satanut uutta lunta niin päivän aikana ovat karistaneet lumet niskastaan.
By Kurppa. - 6.5.2012

On
By Nuu - 6.5.2012

Ihanaa ihanaa ihanaa, yksi sinivaleunikkoni on monistunut. Maasta puskee kaksi hienoa karvaista alkua. Melkein menin sekaisin kun näin ne päivällä Smile
By Kurppa. - 6.5.2012

Noitten löytyminen on melkein parasta keväässäSmile
By teemaa - 6.5.2012

Kiitos Kurppa uskon vahvistuksesta. Istutuskartan mukaan niiden piti olla Sinivaleita, mutta kun olen lukenut niiden olevan kaikkien puutarhaihmisten unelman, en uskonut, että täällä pohjoisessakin saan kasvatettua ja menevät vielä talven yli.
Kannattaako noita suojata jos tulee pakkasöitä?
Kiitokset Lukinliljalle, hänen siemenistään nuo olen kasvattanut.
By valtsu - 6.5.2012

Ovat kestäneet -4 asteen pakkasen suojaamatta.
By teemaa - 6.5.2012

Pitääpä seurata säätiedotuksia jos kovinkin kylmää lupailevat, niin sitten suojaa.
Olikos se muuten niin, että eka kesänä ei kannata antaa kukkia, vai muistakanko eri kukan ohjetta?
By valtsu - 6.5.2012

Kukkia olen antanut, mutta napsin kuihtuneet kukat heti pois etteivät tuhlaa voimiaan siementen kehittelyyn.
Hoyabella on huomannut kukissa vioituksia kevätpakkasten vuoksi, ehkä pari kerrotua kukintoa olivat nuppuisina vilustuneet.
By satues - 7.5.2012

Voisko nämä olla sinivaleunikon siementaimia, olivat aivan siinä vieressä ?

By välke - 9.5.2012

Tässä minun karvalapset, nyt alkamassa kolmas kesä, jokohan kukkisivat. Onkohan nämä nyt sinivaleita vai isovaleita?

By satues - 17.5.2012

Ihania karvakasoja

By D.formosa - 29.5.2012

Ei tullut juhlia - ainakaan tänä keväänä. Yhtäkään karvaista tainta ei ole näkynyt. Yhyy.
By jööti - 6.6.2012

Kukas se sieltä kurkistaa!
By Tanya - 7.6.2012

Nyt on mullakin pihassa omat karvalehdet. Taimien mukana tulleessa ohjeessa luki, että taimi vahvistuu, jos sen ei anna kukkia ekana vuonna. Onko tuossa perää?
By jööti - 7.6.2012

En tiedä onko perää, mä en kyllä raaskinut ihania nuppuja poistaa ja hyvin on selvinnyt ja vahvistunut sekä levinnyt.
By Tanya - 7.6.2012

Raaskiminenhan siinä on kyseessä, kun ovat niin ihania, kukat siis.By valtsu - 8.6.2012

Kukinnan jälkeen raaskii kyllä napsia kuihtuneet pois yksitellen, sitä mukaa kun... Ja sitten seuraavina vuosina siementää itsekin kasvupaikalleen.
By mumimyy - 8.6.2012

Jos siemenestä kasvattaa mulla ei ole yksikään kukkinut ekana vuonna eikä toisenakaan kuin pari kappletta vasta kolmantena kukkii kaikki aluut ei ole tarvinut nyppiä kukka nuppuja pois kun ei ole tullut ekana vuonna yhtään nuppua.

Sitä en sitten tiedä minkä ikäinen on ostotaimi ja tarkoittiko ohje että siittä nypitään nuput pois
By bluedreams - 8.6.2012

onhan se selvä, että jos taimi voi rauhassa keskittyä juurtumiseen koko arsenaalilla, niin tulevaisuus on valoisampi näillä! Erityisesti kun valeunikoilla on tuo monokarppisuus veressä---
By Araminta - 8.6.2012

Mulla teki viime vuonna eka valeunikkolapsonen 5 kukkaa. Yhtään en nyppinyt pois, yhden annoin jopa siementää. Ja nuppuja puskee tänäkin vuonna.
By Tanya - 9.6.2012

Taimia on kolme, joten saavat jokainen toimia koekappaleena.
By Kurppa. - 11.6.2012

Hän avautui juuri
By Araminta - 11.6.2012

Kyllä tuo väri on herkullinen, kun se on niin puhtaan sininen, ei yhtään lilahtava. Pitäisköhän laittaa puistolemmikkiä juurelle, tulis lemmikinsinistä silmäntäydeltä.
By Araminta - 12.6.2012

Kävin taas kertaalleen läpi valeunikon siemenkasvatuskokemukset ja tuli elävästi mieleen, miksi aikoinaan päätin jättää kokeilematta. Näyttää siltä, että jos se päättää lähteä kasvamaan, se tekee sen lähes riippumatta siitä, mitä kasvattaja tekee, mitään varmasti toimivaa tapaa en vieläkään onnistunut tekstimassasta haarukoimaan.

Laitoin kummiskin viime kesänä keräämäni siemenet kevättalvella tomaattipurkkiin taimimultaan hangen alle talon pohjoisseinustalle. Kun mulla ei ole tarjolla muita lämpötiloja kuin se mitä on ulkona ja se mitä on sisällä, annoin niiden olla siellä taimia odotellen. Toukokuulla alkoi mikroskooppista vihreää näkyä mullassa, nyt on suurimman taimen sirkkalehtien päiden väli n. sentin ja niiden välistä näyttää kurkkivan kasvulehteä (kun oikein tarkkaan katsoo). Olen ymmärtänyt, etteivät taimet tykkää kasvaa lämpimässä, olis parasta kasvaa nyt, helteet voi tulla milloin hyvänsä. Mitä taimille sitten tehdään? Pannaan jääkaappiin, vai? Pitäiskö niitä koulia ja milloin?    
By valtsu - 12.6.2012

Loistavaa Aramintun valeunikot, reippaita ootte! Pari kolme senttiset koulitaan juhannuksen aikaan, siloinhan viilenee ainakaan varjossa ei kuumene niin kovin kuin  ja kastellakin voisi.
By Araminta - 15.6.2012

Siis kasvaako ne oikeesti parikolmesenttisiksi? Eihän niille Suomen kesä riitä tällä vauhdilla - milli on ehkä tullut lisää suurimman taimen kasvulehteen. Angervopuskan varjossa ne on, pilkahduksen saavat aamu- ja ilta-aurinkoa.

Tämän kesän ensimmäinen sinivaleen kukka on aukaissut tänään nuppunsa ja onkin yllättäen aika tummansininen. Mä luulin, että ne on kaikki lemmikinvärisiä.
By jööti - 21.6.2012

Vaivihkaa ja aivan salaa oli hän avannut yön aikana nuppunsa. (Harmi kun aloittavat kukintansa juuri, kun olen lähdössä reissuun.)
By satues - 23.6.2012

Pian se aukee..jipii..

By välke - 28.6.2012

Kolme vuotta kasvatin sinivaleunikkoa, kukintaa odottaen. Tänään avautui ensimmäinen kukka ja se onkin valkoinen...
By Kurppa. - 28.6.2012

Ei huono sekään. Miullakin pitäisi valkea avautua pian.
By välke - 28.6.2012

Ei ollenkaan, mutta kun kolme vuotta on nähnyt haaveissa taivaansinisen valeunikon, niin olihan tämä yllätys Smile
By teemaa - 29.6.2012

Minulla on kevään 2011 hankikylvöissä jo kukkanuput.  Sinistä odottelen.
Miten on mahdollista, että olen saanut onnistumaan sinivaleet?
Tälläinen opettelija siemenkasvatuksissa.
Kiitos hyvien siemenien, minullakin on olleet Lukinliljalta lähteneitä siemeniä, kuten olen huomannut olleen muillakin.
By viherpeukalo - 29.6.2012

Mulla onkin LukinLiljalta saatu taimi. BigGrin
By MoonRiver - 29.6.2012

Ahdekaunokki! Kuvaa ei ole, mutta ilolla ilmoitan, että sinulta viime kesänä pihalta saakka haetut sinivaleunikon taimet ovat potrassa kasvussa täällä Lapissa!
By välke - 30.6.2012

Valkoinen valeunikko

By jööti - 4.7.2012

By satues - 4.7.2012

Miksi mun unikossa on erilainen tuo keskusta, se on paljon tuuheampi ?

By Kurppa. - 4.7.2012

Niitä on useampaa lajia.
By teemaa - 6.7.2012

Keväällä -11 kylvetty Sinivale ja nyt kukassa

Keltavale
By Araminta - 30.7.2012

Sinivaleen taimet ei oo merkittävästi edistyneet kesän aikana, eli ovat yhä kylvöpurkissaan. Olen nyppinyt kaikki rikkistaimet pois ja jäljellä on nää neljä:Tulin siihen tulokseen emokasvia tarkasteltuani, että nää onkin isovaleita, kaikki muuta valeunikkoni ovat niitä toisia ja aika moni kukki tänä kesänä. Isovale oli ainoa viime kesänä kukkinut, vaikka ovat samanikäisiä. Olen aika varma siitä, että ovat "oikeita" taimia, ovat karvaisiakin jo ihan pieninä.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että ne ovat päättäneet alkaa kasvaa, jopa nuo pikkuruiset pukkaavat uutta kasvulehteä. Ei vain taida kesä riittää. Kannattaako näitä koulia ollenkaan, vai suljenko purkin kannen, upotan sen syksyllä kukkapenkin takalaitaan ja katson keväällä, vieläkö siellä on eloa. 
By Tette - 30.7.2012

Araminta..  älä sulje kantta...   anna pikkuisille taimille uutta multaa - siis kouli..  parin viikon päästä näet jo miten ovat vahvistuneet.. 
(huom! minä tekisin ainakin niin..)
By Araminta - 30.7.2012

No, en olisi vielä kantta sulkenutkaan, vasta sitten kun on aika mennä talvilevolle. Mietin vain sitä, että onko hyväksi vai pahaksi lähteä pikkutaimia riepottelemaan, kun niillä on hyvin vielä kasvutilaa. Tosin ovat selvästi päättäneet ruveta kasvamaan, ihan päivittäin näkee kehitystä. Mutta uskon sinua, olet niin hyvin onnistunut kasvatuksissasi - nää on sen sulta saadun ja jo viime kesänä kukkineen jälkeläisiä. Yritän ottaa isolla paakulla, etteivät huomaisi mitään tapahtuneenkaan.
By Tette - 30.7.2012

OK - jos "emo" om meiltäpäin.. niin kyllä pikkutaimet kestävät koulimisia!
Tuore multa antaa kasvuvoimaa!   Ja ehdit saada niitä ehkä avomaallekin jos tulee lämmin syksy..
By markemummo - 24.8.2012

Väkleellä ihana valkoinen valeunikko.Mienkä ois siemenien laita haluais kovin tuota valkoista.
By välke - 24.8.2012

Markemummo, kerään kyllä siemenet talteen, nyt on jo eka satsi kuivumassa. Voin niitä postittaa, kunhan ovat kuivanneet.
By faunatar - 25.8.2012

Auttakaa... Minulla on sinivaleunikon siemeniä ja miten ne nyt sitten kylvän. Laitanko ''kylmäkäsittelyyn eli talveksi vaan maahan vai miten olisi paras toimia?
By Jalomarja - 25.8.2012

Mulla on nyt sitten taas tulossa oransseja keltavaleunikoita. Ne vain häipyivät jonnekin välkillä mutta kasvatin uudet siemenistä ja ensi vuonna saan ihailla jo kukintaa. Valkoisen sinivaleen ostin tänä vuonna kun en sitä saanut koskaan kasvuun. Olisko muuten jollakin isovaleen siemeniä?

Sain ne pari vuotta sitten komeasti kasvamaan mutta kun hölmöyksissäni menin ne kymmensenttiset taimet siirtämään niin kuolivat.
By Tette - 25.8.2012

Jalomarja.. minä kerään sinivalesiemenet ens viikolla..   saat - jos haluat testata..!

By Jalomarja - 26.8.2012

Kiitos tette sait juuri ylipuhuttua. Ei noita ihanuuksia ole koskaan liikaa ja edelliset taimetkin (sinulta saadut ovat kaikki komeassa kasvussa. Sitten vielä odotan niitten vuokkojen siemenien kypsymistä vesi kielellä. En ole noitten vanhojenkaan suhteen toivoa menettänyt. Voivat keväällä lähteä kun saavat kunnon lkylmäkäsittelyn oikein luonnossa eikä jääkaapissa.
By Tette - 26.8.2012

Jalomarja.. ekaksi - hyvää synttäripäivää Sinulle!
OK.. laitan sinut "ruutuvihkoon" - sinivalesiemeniä saat..  kun ovat lähettämiskunnossa.

Ja toivotaan että saamme uusia vuokkosiemeniä tässä vielä syksyllä.. sitten uusiksi vaan..
By Jalomarja - 26.8.2012

Kiitos Tette sekä onnitteluista että siemenistä etukäteen. Jotain laittaisin sinullekin mutta mitähän se voisi olla.Muuten tällä iällä tarvitaakin onnea roppakaupalla ja onhan sitä ollutkin. Olen ihan tyytyväinen.
By teemaa - 28.8.2012

Meillä on kesäisen lämmintä ja sinivaleet alkoivat kukkimaan.
By vähis - 28.8.2012

On se ihana toi sinivale, mulla ei kylvöt itäny -harmi, pitää kattella jostain tarhalta, luulis että myyvät jossain.
By Kurppa. - 28.8.2012

Tosi huonosti tuli sinisestä siemeniä, muutama vaan. Valkeasta onneksi reilummin.
By Araminta - 17.10.2012

Pakko vielä pari kuvaa laittaa ennenkuin pannaan pillit pussiin tältä kesältä. Tette opasti edellisellä sivulla sinivaleunikon taimikasvatusta, mutta pitihän se kokeilla, mitä kouliminen vaikuttaa. Tässä tulos, koulittu taimi on reilusti puolta isompi:


 
Ja tässä vielä emokasvi. Voisiko mikään olla sinisempi?

By Tette - 17.10.2012

Hyvä Araminta!

Kyllä kannatti!  Viettääkö HÄN jo talven avomaalla?
By Araminta - 17.10.2012

Yes, HÄN on jo paljon isompi kuin elokuun kuvassa, ja istutin hänet emonsa viereen. Toivittavasti meni oikein, keväällä nähdään. Opetteluahan tää vielä on.
By Satu-71 - 22.2.2013

En ehtinyt eilen ollenkaan koneelle mutta nyt aamupalan yhteydessä hyvää aikaa tutkiskella kylvöjen ihmeellistä maailmaa Wink

Ne mun valeunikot kylvin hyvin kasteltuun taimimultaan ja päälle ripsuttelin hieman vermikuliittia ja suihkuttelin hyvin pinnan ja sitten muovi päälle. Viikon verran pidin purkkia ikkunalla kasvilampun alla ja sen jälkeen vein sen autotalliin kasvilampun alle. Siellä lämpötila on plussalla 5-7 astetta.

Mietin jo viikko sitten että heitän purkin ulos lumihankeen jos ei mitään ala tapahtua mutta nyt siellä on monta pientä taimenalkua siemenhatut päässä ;D nyt en vaan tiedä että pitäiskö purkki ottaa huoneenlämpöön vai onko taimien vielä syytä olla viileässä koulintaan asti...?
By Satu-71 - 24.3.2013

Nyt on vähän myöhäisemmästä sinivaleunikko kylvöksestä noussut ylös monta pientä taimea, jihuu Wink taidan saada monta taimea kukkapenkkiin kesäksi.
By Kurppa. - 24.3.2013

Jos vaan onnistut pitämään ne hengissä kesään asti. Vähän haasteellisia sisällä kasvatetut.
By Satu-71 - 24.3.2013

Joo, sitä vähän pelkäänkin. Pidän niitä nyt autotallissa viileällä ikkunalla ja toivon parasta Smile
By ramses - 24.3.2013

Oletteko missään taimikaupoissa törmänneet sinivaleen taimiin myynnissä? Kun minullakin siemenkylvöt on joka kerta kupsahtaneet pikkutaimivaiheessa ja jostain tuota ihanuutta nyt pitäisi saada puutarhaan!
By Satu-71 - 24.3.2013

Kauppilan taimikuvastossa joka tuli perjantaina näkyi olevan myynnissä sinivaleunikon taimia Smile
By ramses - 24.3.2013

Voih, onko Kauppilan kuvasto jo ilmestynyt! Minulle ei vielä ole tullut Sad
By jööti - 24.3.2013

Tuli perjantaina. Onneksi tänä vuonna siellä ei ollut mitään, vau-toi-on-pakko-saada kasvia. Ja monena vuonna on ainakin Tuusulan Pirilän kukkatalossa ollut sinivaletaimia myytävänä.
By huitukka - 24.3.2013

Plantsussa oli viime keväänä
By jööti - 12.4.2013

Sisälle tehdyistä varakylvöistä iti ainoastaan Meconpsis Prattii, muissa ollaan hankikylvöjen varassa.
By siho - 16.4.2013


Jihuuuu!!!!!!!!!!!!!!täältä tullaan taas, huikkaa sinivale kuvan oikeassa reunassa!
By Kurppa. - 25.4.2013

Täällä kaikki hengissäSmile Valkeakin vaikka kuinka monta vuotta vanha. On ne vaan niin ihania.
By Araminta - 1.5.2013

Se paapottu sinivaleunikon taimi on hengissä ja pirteänä! Ja niin taitavat olla ne pieniksi jääneetkin, jotka upotin purkkeineen multaan. Sitä paitsi penkinpäästä nousee pari pientä karvaista tainta, joita en varmasti ole sinne itse pannut, kylväytyyköhän nää itsekseen? Tuntuvat jopa tykkäävän näistä koleista säistä, kaikki sinivaleeni kasvavat reippaasti päinvastoin kuin muut, arasti mullasta kurkkivat perennat. Ei tää olekaan niin niippanainen kasvi kuin pelkäsin.

Sorry, sormi lipesi, kun piti korjaamani typo, eli tulin peukuttaneeksi tätä. No, so what, iloinen viesti!
By Kaarna - 3.5.2013

Näyttäisi että vuonna 2011 kylvetty sinivaleunikko elää edelleen. Kylvin kevättalvella 2011 sinivaleunikon siemeniä ja peräti kaksi niistä iti ja säilyivät hengissä kesän 2011 minikokoisina. Syksyllä upotin purkin mini tamineen maahan ja keväällä 2012 koulin taimet. Toinen kuoli mutta toinen sinnitteli ja jopa kasvoi kesän aikana. Loppukesästä laitoin taimen kukkapenkkiin ja tänä keväänä se nousi penkistä reippaan kokoisena.
By IrisFinlandica - 15.5.2013

Minun viime kesänä taimena ostamani sinivaleunikko on ilmeisesti kuollut, mitään versoa ei näy! Voi räkä. Se kukki ja kasvoi viime kesänä ihan hyvin mielestäni. En voinut arvatakaan, ettei nousisi talven jälkeen! Grrrr, kertakäyttöperenna!
By teemaa - 15.5.2013

IrisFinlandica, ei ole kertakäyttöperenna. Kylvin 2011 keväällä ja viime kesänä kukki. Syksyllä ripottelin siemeniä emotaimien ympärille ja mielestäni tuossa vieressä on lapsukainen. Vai onko joku muu tuo pienokainen?
Meillä taitaa paksu lumi suojata, vaikka pelkäsin silloin kun kylvin siemenet, ettei tule onnistumaan täällä. Oli senverran erikoinen ja kaikkien puutarhurien toivekasvi, mutta pelkäsin meillä olevan liian kylmät oltavat.
By välke - 15.5.2013

Näillä alkaa olemaan jo mukavasti kokoa

By Araminta - 19.5.2013

Noissa näyttäis olevan jo useampia kasvupisteitä/kasvi - niinkuin on mullakin muutamissa. Ootteste jakanut tuollaisia puskittuvia valtsuja? Pahastuuks ne, ilahtuuks ne vai eiks ne oo moksiskaan?
By IrisFinlandica - 19.5.2013

Ai ai, kateeksi käy teidän komeita kasvejanne!  Mä en ymmärrä, miks mun ei talvehtinut vaikka luntakin oli. Ostin taimen viime vuonna, siemenestä en taida uskaltaa kokeilla, kun en ole saanut keltavaleunikkoakaan itämään vaikka sen pitäisi olla helpompi.
By Kurjenmiekka - 19.5.2013

IrisFinlandica, mä oon tulossa taimivaihtoon elokuussa ja mulla näyttää itäneen isovaleunikot ihan kivasti. Varaan niitä sulle jos selviävät sinne saakka, eikö Smile?
By jööti - 19.5.2013

Hankikylvöt itäneet, toivottavasti selviävät hengissä.
Meconopsis cambrica "Frances perry"
meconopsis wysiwyg

meconopsis prattii
By IrisFinlandica - 20.5.2013

Kurjenmiekka, JOO JOO!!! Ihanaa!
By Myskimalva - 20.5.2013

By faunatar - 21.5.2013

Jee, mullakin on iirikset itäneet talvikylvöstä. Meinasin jo heittää pois, ja sitten yks kaks laatikko oli täynnä elinvoimaisiataimia ja paljon. Jee. Sinivalekin iti, mutta on aika hidaskasvuinen, saapa nähdä.... EIkö ole keltavaleunikkoakin. Mistähän niitä oikein voisi saada taimina? Kauppila myi sinistä, mutta en nyt sitten tilannut, koska luotan... että taimeni tulevat elämään...
By siho - 2.6.2013


Särkynytsydän on ottanut kainaloonsa mun sinivaleet nuppuineen!!! Onko nää nyt neljättä vuotta (vai viidettä?)siemenistutuksia, pian näen livenä ekat kukat tätä lajia-ja vielä omassa pihassa! Kyllä voi olla ihminen innoissaan ja onnellinen! Smile
By Kurppa. - 4.6.2013

Tämä ressu luopui toivosta päästä kunnon maahan.
By anita - 4.6.2013

Mä sain kaikki sinivaleet koulittua omiin yksiöihinsä. Nyt vaan toivotaan, että ne selviää hengissä.
By hopeavillakko - 4.6.2013

Anita- ainakin mulla ekan kesän kasvu aina tosi huonoa, mutta ensi keväänä ne sitten punkevat maasta tunnistettavina ruusukkeina eli ei kannata menettää toivoa vaikka kasvu tuntuukin todella hitaalta tai pysähtyy kokonaan
By viherpeukalo - 4.6.2013

Sinivaleet koulin muutaman taimen/ purkki ja niissä purkeissaan ne ainakin ovat kasvaneet ihan hyvin. Ne toiset hianommat on itäneet, mutta eivät ole kyllä vielä vähään aikaan koulittavissa, kasvu on tosi heiveröistä. 
By anita - 4.6.2013

Joo, olen kuullut, että kasvu on todella hidasta. Siksi olinkin ihmeissäni, kun noissa oli jo kaksi selkeää kasvulehteä kaikissa ja ne oli ihan jo käsiteltävän kokoisia. Nyt se kasvu sitten varmaan tyssää, mutta olen varautunut siihen Wink Pitää sitten pistää talveksi henkiin jääneistä osa vauvalaan ja osa suunniteltuun paikkaan. Saas sitten nähdä syksyllä, miten ne voi istuttaa. Hiukanko olisin onnellinen, jos edes joku noista selviää hengissä!
By Araminta - 4.6.2013

Joo, mäkin olin viime kesänä ihan epätoivoinen, kun tuntui, etteivät ekat itse kasvatetut taimet kasvaneet, niin että sitä olis huomannut. Ajattelin, ettei ne mitenkään voi talvehtia, kun jäävät niin pieniksi. Näköjään kummiskin kompensoivat hidasta kasvua hyvällä talvenkestävyydellä.

Niin, ja kouliminen kiihdyttää kasvua selvästi, kuten tässä pari sivua sitten tuli todistetuksi.
By Myskimalva - 6.6.2013

Odottavan aika on pitkä 

By siho - 9.6.2013


Jotakin pikku vauriota tää on nuppuunsa saanu, mut ei haittaa, pääasia että kukkii! Smile
By anita - 10.6.2013

No eipä montaa päivää ole siitä, kun koulin sinivalevauvat (päivää vaille viikko). Yksi taimi on kuollut, sen huomasi tapahtuvan jo parin päivän kuluttua. Muutama muukin on hiukan huonossa hapessa, mutta aika moni on tehnyt jo kolmannen lehden tämän vajaan viikon aikana. Aika kiitettävä vauhti Smile
By välke - 16.6.2013

Valkoinen valeunikko aloitti kukinnan. Laskin 16 kukkavartta, jossa jokaisessa 6-8 nuppua. Alkujaan tässä rykelmässä taisi olla kolme pientä siemenkasvattelutaimea.

By satues - 16.6.2013

Upea tuo valkoinen..mulla ei yhtään nuppua sinisessä Sad
By viherpeukalo - 16.6.2013

Kauniita kukkivia valeunikoita täällä teillä. Mulla ei ole yhtään nuppua siinä sinisessä, joka kukki viime kesänä kauniisti. Se kyllä jäi lannoitteetta keväällä, mutta siltikin olisin uskonut sen kukkivan, mutta ei. Onkohan niillä joku vuosirytmi vai mikä mahtaa olla ? Idänunikotkin kukkivat hyvin harvalukuisesti tänä kesänä. 
By teemaa - 16.6.2013

Minun yhdessä sinivaleessa on samanlainen nuppu kuin siholla. Kaikissa muissa on "puhtaat" nuput.

Ihmettelen suuresti, kun tämä on mennyt talven yli ja nuppuja on kaikissa, monta muuta perennaa on kadonnut.
By valtsu - 17.6.2013

Olisko tuo tumma saanut kylmää tai muu vioitus, joku nakertanut, nokkinut... Silloin tällöin noita löytyy ja ovat kukkiessaan liloja, ryppyisiä tai muuten outoja.
By teemaa - 17.6.2013

Samaa minäkin mietin, jotta pakkasen viottama, kun meillä oli viimeviikolla pakkasen puolella yhtenä yönä, mutta kun sihollakin samannäköinen? Eihän siellä etelässä ollut hallaa?
By kitikat - 17.6.2013

Tuttavan sinivale näyttää punaiselta, onko niitä punaisenakin? Käy kysymässä myyjältä kunhan aukenee että miksi se on punertava, eikä sininen.
By Tuulia-tuu - 17.6.2013

Kitikat, mun valkoisissa siemenkasvatussinivaleissa näyttää olevan ainakin yksi lilanpunertava. Kukka ei vielä auki, mutta nuppu jo sen verran raollaan, että näkee tulijan värin.
By Miikos - 17.6.2013

Täällä nähtävillä joitakin valeunikoita. On niitä aikamoinen määrä
By Kivinalle - 17.6.2013

Niin montako vuotta pitää kasvattaa sinivaleunikkoa, enneku saa odottaa kukkia. Tänä keväänä olen kylvänyt ja ovat tietenkin todella pienet taimet vielä. Mutta sitä ihanuutta odottelen, kun kukkii.  
By kitikat - 17.6.2013

En tiennytkään että niitä on noin montaa väriä, hienoja kaikki!
By teemaa - 17.6.2013

Kivinalle, kylvin sinivaleet 13.1.-11 "hankeen" ja olen kuvannut ensimmäisen kukkivan sinivaleen 7.7.-12, joten ei minulla ainaskaan tarvinnut odottaa montaa vuotta.
By Tilhiski - 17.6.2013

Kannattaisiko valeunikot koulia purkkeihin vai vauvalaan? Mietin vaan että jos ne eivät pidä siirtämisestä, niin vauvalastahan ne on sitten joskus pakko siirtää kun taas purkkitaimen voi istuttaa ehjänä paakkuna. Vauvalassa olisi toisaalta paremmat olosuhteet ja hoito helpompaa.Olen kylvänyt sinivaleunikkoa monena vuonna ja aina olen saanut ne vähät taimet kuukahtamaan viimeistään koulimisen jälkeen. Nyt päätin pelata upporikasta ja rutiköyhää, ja tilasin syksyllä valeunikon siemeniä monia eri lajeja. Tällä hetkellä olen siis upporikas, pikkutaimia on kymmenittäin. Suurin osa siinä vaiheessa että kaksi karvaista lehteä näkyy. Kylvin ne hyvin laihaan multaan, joten nyt niiden kasvaessa alkaa väri hailuuntua selvästi, joten koulia pitäisi. Pitäisikö mun nyt vaan lakata hermoilemasta ja koulia ne lavaan kuten muutkin perennat? Toisaalta niitä on kyllä niin paljon, että mulle jäisi ihan riittävästi taimia vaikka 80% kuolisi. Yleensähän se menee niin, että kuolleisuusaste korreloi paapomisen määrän kanssa, kun taas ne oman onnensa nojaan jätetyt kasvit kukoistavat BigGrin
By Kurppa. - 17.6.2013

Mie koulin purkkeihin, että tulee varmasti kasteltua.
By Tuulia-tuu - 17.6.2013

Samalla aikataululla kuin Teemaa:lla kukkivat mullakin sinivalekylvökset (valkoista Alba-lajiketta). Kylvetty viileään noin maaliskuu/12 ja nyt aloittavat kukintaa.
By Tilhiski - 17.6.2013

Kurppa, mites purkkitaimet sulla talvehtivat? Kaivatko maahan vai annatko olla sellaisenaan maan päällä? Vai istutatko kaikki ennen talvea? Minkä kokoisiin purkkeihin koulit? (mikä kyselyikä?) Mulla kyllä varmaan kastelu hoituisi paremmin vauvalassa, kun ei se pääse kuivumaan niin helposti kuin purkit, mutta mietin sitä siirtämistä sitten. Ja talvehtimistakin. Vauvala on lava, jossa on 20 cm multaa.Pitäisikö tehdä fifty/fifty -ratkaisu ja koulia puolet purkkeihin, puolet vauvalaan? Noita kun tosiaan on aika reilusti, 10-40 per laji ja lajejakin muutamia, niin riittäisi kyllä molempiin.
By Kurppa. - 17.6.2013

Istutan kaikki hyvissä ajoin maahan. Pikkupurkissa ensin juuri kehittyy niin että täyttää purkin.
By Tilhiski - 17.6.2013

Kiitos, koulin siis purkkeihin. Mä en kyllä saa puoliakaan istutettua ennen syksyä, ellei sitten tosiaan suurin osa ota ja mene exitukseen. Tai siis kun niitä on paljon enemmän kuin oli alunperin tarkoitus. Mut jos tekis kuten yleensä, ja ajattelis että se on sitten sen ajan murhe.
By Tuulia-tuu - 17.6.2013

Tilhiski, ei teillä ole kellaria? Mä talvetan istuttamatta jääneitä vanhassa perunakellarissa, myös valeunikot talvehtivat oikein hyvin siellä.
By jööti - 17.6.2013

Lilana näkyy nuppu tällä hetkellä, mielenkiintoista nähdä minkä värisenä kukkii. Aikaisemmin on kukkinut ainakin sinisenä.
By Tette - 18.6.2013


Perussininen suojautuu sateelta... 
 
By Tilhiski - 18.6.2013

Tuulia-tuu, onhan meillä kellari, mut enpä ole ajatellutkaan että sinne voisi perennoja viedä. Aiemmin olen jättänyt kaikki muut purkkitaimet ihan vaan sellaisenaan pellolle, hyvin on mennyt. Mutta näiden valeunikoiden kanssa stressaan kun olen niistä niin monta vuotta haaveillut. Hyvä vinkki, kiitos Smile

Koulin tänään ekan lajikkeen, Meconopsis 'Lingholm'in. Olikohan se suomeksi tarhavaleunikko? Isovaleunikon ja sinivaleunikon risteymä jokatapauksessa. Reilu parikymmentä purkkia tuli (muutamiin purkkeihin tuli pari tainta kun en hennonnut repiä niitä eroon toisistaan), kymmenkunta laitoin sitten vauvalaan. Aattelin että kokeillaan kumminkin, kun niitä on niin paljon. Sitäpaitsi mulla loppuu kyllä purkit jos kaikki koulin purkkeihin. Koulimista odottaa vielä Meconopsis disgigera, M.horridula, M.grandis ja M. grandis 'Alba', Meconopsis 'Hensol Violet' ja Meconopsis 'Wysiwyg'. Ihan perus M.betonicifoliasta on itänyt vasta kaksi ja ne ovat mikroskooppisia, saa nähdä miten niiden käy. Tosin ne siemenet onkin markettilaatua, muut lajit/lajikkeet on PWS:ltä tai Raralta ja ne ovat kaikki itäneet todella hyvin.

Sen vaan sanon, että kaiken tämän panostuksen jälkeen mulla olisi syytä olla ensi vuonna edes pari elävää Meconopsista. Jos ei ole, niin sitten en kyllä ikinä enää pieraisekaan mokomiin päin.
By ipanema - 18.6.2013

Jöötin nuppu saa mielikuvituksen laukkaamaan=D

Nälkäinen lihansyöjäkasvi=)
By Tuulia-tuu - 18.6.2013

Tilhiski, olen mietiskellyt, mikä valeunikosta tekee niin erikoisen. Mun kaksi kasvatuskokemusta perus-valeesta (betonicifolia vai baileyi:kö se on nykyään) eivät ole tukeneet mitään mystiikkaa näihin liittyen. Siemenet ovat itäneet loistavasti, taimet ovat ehkä olleet vähän raaskuja, mutta se johtunee siitä, että mulla ei ole riittävästi aikaa niitä hoidella, taimien kesähuolto tapahtuu toisella kädellä. Talvehtiminen on ollut kiitettävää vaikka kasvualustat kaukana optimaalisesta; toinen kivikovaa hiesusavea ja toinen multavaa hiekkaa. Kumpikin kuivia. Nyt superkuivana keväänä tinttusavessa kasvavat olivat vähän ruskeareunaisia, tuo rinteeseen tuotu täyttösavi oli niin rutikuivaa. Odottelen sitä aikaa, jolloin mulle selviää, miksi nämä ovat vaikeita kasveja, sellainenkin varmaan tulee etenkin nyt kun tätä kuulutan :/
By jööti - 18.6.2013

Ensimmäinen nuppu auennut. Ihanan sininen sieltä tuli. Tuo lilanuppu antaa vielä odottaa jännittyneenä, minkä värinen se loppujen lopuksi on.
By Myskimalva - 22.6.2013

By ipanema - 22.6.2013

Tetteltä saaduista siemenistä siellä täällä näkyy puolen millin pikkulehdet, tsadaa!
Kyllä tuota kylvöstä onkin seurattu, sen verran innolla ootan taimia
By Tette - 22.6.2013

ipanema.. hyvä ei ollut roskasiemeniä.. nyt on sulla urakka järjestää pikkutaimille niin viileätä kuin mahdollista vähäksi aikaa..  Jos on liian kuumaa niin pikkutaimet kupsahtaa..
By Kurppa. - 24.6.2013

By kirsikka81 - 24.6.2013

Mikähän tätä sinivaleunikkoa vaivaa? Ostin taimena viime keväänä. Itseasiassa taimia oli useampi, käyttäytyivät juuri samalla tavalla viime kesänä ja vain tämä talvehti. Kasvi näyttää kärsivältä, jopa epämuodostuneelta. Kuvassa näkyvät nuput ovat tyhjiä ja alempana aukeilevat "kukat" epämuodostuneita. Alimmaiset lehdet kuolevat pois. Istutettu 1,20x1,20m laatikkoon, joka täytetty rodomullalla. Mullan syvyys arviolta 30cm. Multa välillä kuivahtaa mutta kastellutkin olen. Kertaalleen saanut alkukeväästä rodolannoitetta, ei muuta.

By valtsu - 24.6.2013

Kuivuus ja aurinko tai kesähalla nuppuvaiheessa luulisin. Kastele ja laita katetta (kompostoitunutta lehtipuumultaa, kahvinporoja, soraa hätätilassa, havunneulasia) kosteuden säilyttämiseksi. Pahempi kuin talvinen märkyys on kasvukauden kuivuus. Voihan tuo auringonkukkakin hormaista osansa kosteudesta.
By kirsikka81 - 24.6.2013

Kiitos Valtsu, suoritan suositellut toimenpiteet Smile
By sunshine75 - 28.6.2013

Tiihiski itse kylvin valeunikoiden siemenet syksyllä maahan ja aika pieninä taimina siirsin suurimman osan penkkiin. Hyvin näyttävät kasvavan. Joitakin on tosin koulittu purkkeihinkin, koska pitänee kaivella kukkapenkkiin laajennusosaa...
By Tilhiski - 13.7.2013

Mäkin olen kokeillut kylvämistä suoraan maahan, tulos on ollut puhdas, pyöreä nolla. Tosin olen kylvänyt lähinnä markettisiemeniä, niitä samoja jotka nytkin ovat jättäneet itämättä vaikka PWS:n ja Raran siemenet itivät kaikki.Nyt mulla on melkein kaikki taimet koulittuina, ja kyllähän niissä aika kova hävikki on koulimisen jälkeen ollut, n. kolmannes on kuupahtanut. Tosin osa taimista on ollut tosi pieniä, mutta pakkohan nekin oli koulia kun olivat niin tiuhassa isompien välissä. Olen koittanut koulia mahdollisimman hellävaraisesti ja sillä tavalla, että olen ottanut aina mahdollisimman suuren paakun kokonaisena.Hävikistä huolimatta nyt näyttää kyllä ihan hyvältä. Ensimmäisenä koulittua Lingholmia on elossa ja kasvussa hyvällisesti kolmatta kymmentä tainta, Hensol Violet ja M. grandis 'Alba' sekä M. grandis tulevat hyvin perässä. Lingholmeissa näkyy jo mukavasti juuria purkkien pohjalla. Kasvupaikat on suunniteltuna, mutta koska taimia on paljon ja koska olen panostanut näihin niin kovasti jo monena vuonna, aion lykkiä joka ikisen taimen jonnekin välikköön. On sitten useampia erilaisia kasvupaikkoja ja talvehtimismahdollisuuksia. Edelleen sanon että jos nyt ei ala onnistua niin sitten en kyllä ikinä enää kokeile.
By anita - 15.7.2013

Teteltä saaduista siemenistä olen minäkin saanut sinivaleet jo oikein isoiksi ja kauniiksi. Vielä kerran kauniit kiitokset <3! Säilyivät jopa hengissä isän hoidossa sen ajan, kun olin reissussa. Hiukan ihmettelin, mitä reikiä pikkutaimiin oli tullut, mutta en vaivannut päätäni sillä sen erityisemmin. Kunnes... kurkistin lehtien alle, kun ne alkoivat näyttää yhä huonommilta ja sieltähän se pahantekijä löytyi: pieni vihreä toukka kehtasi järsiä minun suuresti vaalimiani sinivaleen taimia! En tiedä, oliko sama kuin akileijassa tai kärhössä, mutta samalta näytti. Alppikärhöstä löytyi myöhemmin myös vielä isompia toukkia.

Nyt olen käynyt taimet päivittäin läpi eikä enää ole mokomia tihulaisia näkynyt. Tarkoitukseni oli jo istuttaa muutama taimi maahan, mutta toukkien pelossa en vielä kuitenkaan uskalla. Maassa taimien seuraaminen on vaikeampaa kuin pöydällä.
By Araminta - 16.7.2013

Sinivaleunikkoni ovat tänä vuonna kukkineet mahtavasti (8-10 kukkaa/varsi), mutta nyt näyttäisi isoimmissa varsissa olevan härmää, siis lehdet harmaantuvat. Vai voisiko se olla jotain muuta?

Ensinnäkin, mikähän siihen on syynä? Vaativatkohan ne tasaista kosteutta? En yleensä kastele aikuisia perennoja, mutta sinivaleet ovat saaneet pitemmillä poutajaksoilla vettä, ehkä eivät kuitenkaan tarpeeksi, kun maa on aika läpäisevää ja kuivuu nopeasti. Viime kesänähän taivas kasteli riittävästi
ja edellisenä taimet olivat nuoria ja pidin huolta kastelusta, eikä tällaista oireilua ole aiemmin näkynyt.

Toiseksi, mitä asialle kannattaisi tehdä? Varret poikki? Soodasumutusta? Ajattelin kerätä siemeniä, mutta niitä saan varmaan (ainakin toistaiseksi) terveistä yksilöistä.
By Tuulia-tuu - 16.7.2013

Minulla on sinivaleet ainakin härmässä, kyllä on mahdollista että sinullakin, Araminta. Itse asiassa meillä alkaa kohta olla härmää kaikkialla.. Härmä on kuivan, lämpimän ilman tauti. Kun siihen lisätään sopivasti seisovaa kosteutta, vaikka pitkään kestävään aamukastetta, niin härmä tykkää. Meillä on täällä lounaiskolkassa podettu huhtikuusta jatkunutta kuivuutta ja ilmat ovat olleet pitkään lämpimiä. Nyt kun viime keskiviikkona yritti sataa, pitkin päivää tuli lehdet kastelevia tihkuja mutta ei sen enempää, se riitti härmälle. Muutamassa päivässä se on levinnyt kaikkiin härmälle alttiisiin kasveihin, leimut, akankaali ja imikät etunenässä.

Jossain väitetään, että härmääntyneet kasvit olisi hyvä poistaa kokonaan mutta minä en tuota allekirjoita. Pahasti tautiset saatan leikata pois tai sitten en. Soodalla sumuttelu auttaa vähän, mutta sitä pitää tehdä monta kertaa. Kuka muistaakaan reseptin, minä en?
By Miikos - 16.7.2013

Mäntysuopaa ja soodaa veteen, suhdetta en mäkään muista. Ruusuista oon aiemmin sumuttelemalla onnistuneesti härmän saanut pois vaikka en sillonkaan tuota lantraussuhdetta muistanut.
By Tuulia-tuu - 16.7.2013

Minäkin löysin reseptini, Kotipuutarha 6/2008 -lehdestä kopsattu:

2 tl ruokasoodaa, 3 rkl mäntysuopaa, 1rkl rypsiöljyä, 1 l vettä
By Araminta - 16.7.2013

Kiitos Tuulia-tuulle hyvästä analyysistä! Soodasumutepullo on ollut kaapissa jo kaksi vuotta, täältä löysin reseptin, kun ruusuntaimet alkoivat härmääntyä 2011. Viime kesänä sitä ei tarvinnutkaan, kun ei kuivaa säätä ollut yhtään.  Ajattelin kummiskin ensin kysellä sinivaleita kauemmin kasvattaneilta, etten töppäile lempikukkani kanssa. Vielä se kysymys, että oliskohan säännöllisestä kastelusta ollut apua, sinivalehan on kuulemma kosteanviileän ilmaston kasvi. Skannatessani kasvitautisivustoja kaukasianliljan ongelmaa setviessäni, kävi se juttu ilmi, että kasvien sienitaudit eivät tykkää mistään soodayhdisteistä (tai kalkkisesta maasta, mutta sinivaleelle ei varmaan voi kalkkia lisätä, eiks se ole happaman maan kasvi?) 
By humina - 21.7.2013

Sinivaleunikkoni kukki ensi kertaa. Kaikki kukat oli ruskean käpristyneitä reunoiltaan pian aukeamisen jälkeen. Myös nuput meni ruskeiksi. Miksiköhän? 

By valtsu - 21.7.2013

Harmi, ensikesänä parempi kukinto. Noitahan sattuu, sade/kuivuus, paahde/kylmyys, raekuuro, harakat.

Meillä oli yhden sinivaltsun kohtalona joutua keväällä lapsenlapsen tallaamaksi, myttyräinen vänkyrähän siitä (kasvista) kehkeytyi ja muihin iski härmä. Leikkasin just siemenkodat ja versot varsineen ja harvensin lehdistöä, eipähän tarvitse talvella hankikylvöjä tuskailla. Varjonpuolella näyttäisitulevan siemeniä, toistaiseksi.
By humina - 22.7.2013

Kiitos Valtsu vastauksesta.
Se on varmaan sade tai auringonpaahde. Kait se vielä ensi kesänäkin kukkii. Kasvi on muuten ihan terveen oloinen. Siemeniä kypsyttelee nyt.
By jööti - 27.8.2013

Mikä yllätys olikaan, kun kurkkasin ruukkuun (pieneen muoviseen), jossa kasvaa hankikylvöissä ollut Meconopsis cambrica "Franses perry". Sehän pukkaa kukkaa, vaikka vasta ensimmäistä kesää kasvaa ja juuri suunnittelin sen siirtoa kukkapenkkiin odottamaan lumipeitettä päälleen. Joskus tulee iloisia yllätyksiä.
By jööti - 4.9.2013

Frances perry avasi nuppunsa.
By Satu-71 - 4.9.2013

Aivan upea Frances perry Smile Onko sulla siemeniä siitä olemassa?
By jööti - 4.9.2013

Ei ole enää siemeniä, eikä tuokaan varmasti ehdi niitä kypsyttämään.

By Araminta - 4.9.2013

Onpa upea punainen, mistä löysit siemenet?
By jööti - 5.9.2013

Siemenet ovat Plant World Seedsiltä. siellä on hyvä valikoima erilaisia valeunikoita.
By Satu-71 - 5.9.2013

Löysin LifeLike nimisen firman sivuilta valeunikko Frances Perryn siemeniä. Tein tilauksen ja odotan innolla siemeniä Ja tietenkin sieltä tarttui mukaan muitakin siemeniä
By Miikos - 5.9.2013

Plant world seedsillä on tosiaan hieno valikoima Meconopsiksia. Nyt siellä näytti olevan horridulaa valkoisena
By Satu-71 - 5.9.2013

No siellä todellakin on hurjan hieno valikoima Meconopsiksia, monta sellaista jotka haluaisin Wink
By ipanema - 6.10.2013

Kyllä syyskesä on paras aika kylvää sinivaleita, ainakin styroxlaatikkoon,

jonka voi suojata halloilta ja pakkaselta. Ei ole liian lämmintä, ettei pikkutaimet nuupahda.

Suurimman osan siementaimista tapoin heinäkuussa unohtamalla vain yhden kerran kastelun ja lootan aurinkoon.

Onneksi jäi itäviä siemeniä jäljelle, joista 3 on jo 2cm kokoisia<3

Ongelmana on nyt vaan se että talvetanko ne siirtämällä avomaalle

suojaisaan paikkaan, vai siinä lootassa ulkona?

By ovitz - 7.3.2014

Kylvin sinivaleunikoita, kiitos Tette! Nyt en millään malta odottaa, onnistunko...
By anita - 7.3.2014

Ovitz, Teten siemenillä onnistut varmasti. Vie siemenet ulos ja odota, kohta sinulla on vahvat taimet kasvamassa.
By Kesänlapsi - 7.3.2014

Ei tarvi edes ulos viedä, jos on Tetten siemeniä. 14 päivää huoneenlämmössä. Ityvyysprosentti n. 150%, on nimittäin sen verran vihreät purkit... Kiitokset vielä Tettelle. Priima siemeniä! 
By Tette - 7.3.2014

Hyvä - tämähän on niin onnen kauppa..   pörriäisille yms. kunnia!! 

Kesänlapsi..  hyvä  -  että (2013) myös itää..  Tämä oli arvokas tieto!  Kun en ole itse edes testannut.. Kiitos!

ovitz - toivoa voi siis vaikka olla !!     Kyllä onnistut!
By anita - 27.3.2014

Viime kesänä kasvatetut sinivaleet on varmaan 95 % hengissä!!! Lykkäsin niitä joka paikkaan toivoen, että edes jossain selviäisivät. Nyt niitä löytyy pihalta kolmesta kohdasta ja palstalta valeesta. En valita ollenkaan Smile Tetelle vielä kerran kauniit kiitokset ♡
By Tuomipihlaja - 27.3.2014

Anita, minä taas sain sulta pienen sinivaleen taimen ja viime syksynä sen istutin uuteen penkkiin johonkin kohtaan. Käyn tarkemmin kattelemassa heti kun kerkeen. Pelottaa vaan, kun meillä on edelleen joka yö niin paljon pakkasta, enkä sitäkään ole mitenkään suojannut. Voi kun nyt selviäsi siitä huolimatta, että en ole jaksanut paremmin huolehtia, olishan se tän pihan hienoin perenna. Siemenistä kiitos menee siis varmaan Tetelle ja kasvatuksesta kiitos anitalle Smile
By viherpeukalo - 27.3.2014

Mulla on yksi sinivale, valkoinen, elossa, sen ostin syysalesta. Vanha sinivale ei ainakaan vielä ole rohjennut nousta ja ne monet pienet kasvattamani taimet on tainneet surkastua, mitään ei näy, vaikka suurennuslasilla katsoisin.
By mai-lee - 27.3.2014

muistakaa tarkistaa, ettei rouste pääse nostelemaan niitä pikkutaimia ylös tyhjän päälle. ensimmäinen kevät on vaarallinen. nyt on taas niitä tappokelejä: yöllä melkein -10°C ja aurinkoisella paikalla iltapäivisin lähemmäksi +30°C, jolloin pakastekuivaus on uhkana.
By anita - 28.3.2014

Mä olen ripotellut noiden päälle vain hiukan leikattuja perennanvarsia, muuten en ole suojannut. Toivon, että suurin osa noista selviäisi. Jos kaikki pihaan istutetut selviää tästä keväästä, on palstalla olevista osa ylimääräisiä Wink, mikäli ne selviävät. Niillä on vaikeampaa, kun palsta on alavaa aluetta ja päivisin taas ei ole mitään suojaa. Pihassa olevat taimet on kaikki puolivarjoisissa paikoissa. Mutta pidän peukut pystyssä.
By Satu-71 - 29.3.2014

Jihuu, täällä myös sinivaleen pienet taimet selvisivät talvesta ja ovat nyt nousseet parissa penkissä terhakkaasti ylös Smile Pidän kyllä havut vielä suojana kunnes yöpakkaset ovat ohi. Niin toivon että jaksaisivat kukkia tänä vuonna. Autotallissa on jo ikkunalaudalla kasvamassa seuraava pesue joka siirtyy penkkeihin sitten kesän aikana.
By IrisFinlandica - 21.4.2014

Pitäisikö sinivaleen taimet jo näkyä lämpimällä paikalla? Jos niin on, niin taidan hakata päätäni seinään tämän kasvilajin osalta! Taaskaan ei ole yhtään hengissä talven jälkeen, ja olen saanut "jokusen" taimen teiltäkin penttiläisiltä viime vuonna. Siemenetkään eivät ole itäneet. Minulla oli pussillinen "uusia" Lingholmin siemeniä. Hmph!! 


By valtsu - 21.4.2014

Tänään alkoi ilmestyä useampikin esiin, tuossa kohtaa on vielä jäätä 10 cm sydyydessä,  läpimärkänä jäätynyt kalikaksi. Turveharkkopenkin reunoilla kolme vanhaa nousi jo aikaisemmin, pienokaisia ei ole yhtään vielä ilmestynyt. Taisi moni hukkua sateeseen, harkkoreunus on liian tiivis, ei päästä läpi jäätyneenä vettä. Nyt tiedän tamänkin: kohopenkki ilman reunuksia.


By jööti - 21.4.2014

Mulla on näkynyt jo kuukauden verran karvaiset lehtitupsut. Hengissä ovat vanhat siniset sekä viime kesänä hankittu valkoinen.
By viherpeukalo - 21.4.2014

Kaksi on vasta nousut, toinen n. kuukausi sittne ja toisen huomasin eilen. Se vanhin ei taida sitten noustakaan. 


By jööti - 19.5.2014

Pari uutta taimea ilmestynyt kukkapenkkiin. Jos selviävät hengissä ja joskus kukkivat, kiva nähdä ovatko omien sinisten vauvoja vai jotain monista siemenkylvöistä.
By valtsu - 20.5.2014

Valeita kerrakseen, kaikki näyttävät selvinneet erikoisesta talvesta, kasvuvauhti on nyt hirmuinen.


By Kivinalle - 20.5.2014

Sinivaleen taimet minullakin menneet talven yli. Mukavasti jo nousseet pintaan.
By valtsu - 20.5.2014

Pahempi kuin talviaikainen märkyys on kasvuaikainen kuivuus, kun nyt muistaisi noitakin kastella.


By Satu-71 - 20.5.2014

Uskaltaako muuten sinivaletta lähteä siirtämään toiseen penkkiin nyt tässä vaiheessa?
By Kurppa. - 20.5.2014

Kyllä minusta uskaltaa, ota vaan isona juuripaakuna ja illalla.
By Satu-71 - 20.5.2014

Kiitos Kurppa, taidan sitten tänä iltana siirtää muutaman taimen eri paikkaan Smile
By Kurppa. - 20.5.2014

Varjosta niitä siirrettyjä taimia vielä pari päivää jos näin paahtaa.
By anita - 22.5.2014

Muutamassa sinivaleessa näkyy jo isot nuput <3 (tai ainakin kuvittelen ne nupuiksi).
By Karvari - 22.5.2014

Yääää, mulla ei selvinnyt sinivale talvesta.Sain Kivinallelta hyvän taimen syksyllä.Onneksi lupas mulle uuden Smile
By Araminta - 23.5.2014

Mulla ei oo ikinä sinivaleet hävinneet talvella, vaikka arkailin niiden laittamista pihaan, kun pidin sitä vaativana kasvina. Viime talvena hävisi kyllä varmojakin talvehtijoita, mutta sinivaleer ja kärhöt vain porskuttaa.
By valtsu - 23.5.2014

Karvarin sinivaleet voivat vielä ilmestyä, kunhan routta katoaa. Eikös teilä ollut lunta vielä viikko-pari sitten? Aika myöhään piileskelivät minullakin tämän lumettoman talven jälkeen, yleensä ei routaa ole ollut.


By jööti - 11.6.2014

Voi ei, mun viime keväänä Kauppilasta tilaamani valkoinen valeunikko taitaa osoittautua lilaksi. Ainakin nupusta pilkottaa lilaa väriä uhkaavasti. Nätti on varmasti sekin, mutta olin nimenomaan halunnut valkoisen sinisen seuraksi. Viime vuonna en voinut asiasta Kauppilaan valittaa, koska taimi ei kukkinut.
By Tette - 11.6.2014

jööti... sait ysärin...


By jööti - 11.6.2014

Tette, vastattu!
By RitvaL. - 14.6.2014

Lasvaakos teidän sinivaleet kuinka aurinkoisessa paikassa? Miulla olisi muutama taimi ja mietin, että tekisinkö niille happaman kohdan uuteen aurinkoiseen penkkiini.
By Kurppa. - 14.6.2014

Mie kävin äsken puuhamaalle yhden taimen istuttamassa kokeeksi. Aurinkoinen paikka jossa mullan alla hiekkaa.

Omassa pihassa ovat varmaan liian pimennossa, kun taantuvat vuosi vuodelta.
By anita - 15.6.2014

Mä istutin syksyllä siementaimet pohjoisen penkkiin ja näyttää viihtyvän siinä oikein hyvin. Huonommin viihtyy aurinkoisemmassa, mutta erittäin tiiviisti istuteuissa penkeissä, joissa jäävät muiden kasvien jalkoihin.
By välke - 15.6.2014

Auringossa kasvaa minulla oikein hyvin.
By Eripari - 15.6.2014

Jossain lehdessä, vai oliko ohjelmassa, esiteltiin mies joka hautasi kiven sinivaleen viereen ja se sai kasvin ylenmäärin viihtymään.


By jööti - 17.6.2014

Mun "valkoinen" sinivaleeni avasi ekan kukkansa. Tämän tilasin valkoisen viime keväänä, mutta totuus olikin ihan toinen. Mutta ei hätää, annoin kyseiseen hankintapaikkaan palautetta ja uusi valkoinen taimi pitäisi tulla jo tällä viikolla.kuva


By Karvari - 17.6.2014

Kaunis kuitenkin.
By välke - 28.6.2014

kuvaTetelle terveisiä 


By Kurjenmiekka - 1.7.2014

Joskus käy näinkin. Siemenistä tuli iloinen väriyllätys Smilekuva


By Araminta - 4.7.2014

Sinivaleet kukkivat parhaillaan sekä maalla että kaupungissa. Niiden helppoa sopeutumista oon hämmästellyt, kun luulin niitä niippanaisiksi kasveiksi. Siirsin jopa kesämaalla kasvavia kesäkuulla aurinkoisesta paikasta vähän varjoisempaan, kun nuput olivat jo näkyvissä, eivätkä olleet milläänkään.   Se juttu mitä ihmettelen, on niiden hidas käyntiinlähtö. Syyskylvöt eivät nousseet ollenkaan, sen sijaan maaliskuulla taivasalle kylvetyt itivät, vaikkei lunta ollut yhtään, mutta näyttävät nyt tältäkuva  Kuva on otettu pari päivää sitten, eli kesä-heinäkuun vaihteessa. Yksi alkaa näyttää valeunikolta, muut ovat mitävain sirkkalehtiä. Eihän noita voi vielä kouliakaan, jäävät kynsien alle. Teenkö mä jotain väärin, nyt ei ollut edes paahdetta, jota pikku taimet inhoavat. Monet muut, myöhemmin itäneet kasvit, mm. samaan aikaan kylvetyt esikot, ovat jo paljon suurempiä Kasvaako ne muilla yhtä hitaasti? 


By kukkahörhö - 4.7.2014

Minulla raukalla yksi ainokainen noussut pinnalle,nyt suojasin sen kovalta sateelta lasipurkilla,kun se mahtui siihen hyvin.Jos siemeniä liikenisi syksyllä joltakin ,niin olen valmis ottamaan ja myös korvaamaan tv,Kukkahörhö


By Tette - 14.7.2014

 Mistä nyt löytyisi viileätä paikkaa näille vauvoille.. kohta ovat kompostitavaraafrown kun jatkuvasti on mittarissa +XX.. !kuvaTyhjensin vappuna viimevuotiset sinivalesiemenjämäpussukat.. ja enhän silloin voinut arvata että tulee näin ihanat kesäkelit.!


By jööti - 19.7.2014

Frances Perry selvisi talven yli. Harmi vaan, että kukka ei vastaa  siemenpaketin kuvaa, vaan on oranssi (kuvassa näytti punaiselta). Oranssit kukat eivät oikein mua miellytä.kuva


By bluedreams - 19.7.2014

...tuosta lajista ei tietääkseni ole aidon punaista lajiketta edes!
By jööti - 19.7.2014

Ei varmaan olekkaan, mutta siemenien tuotekuva näytti punaiselta. Sen takia tilasin ja kylvin. Väri ei miellytä, mutta olkoon ja kukkikoon, kun sen siemenestä sain kasvatettua.
By kukkahörhö - 19.7.2014

Jos suinkin mahdollista,niin ottaisin kaikenlaisia Valeunikon siemeniä,antaisin vaihdossa omia siemeniä.Ilmoitan tällä palstalla syksyllä jos halukkaita on?Kukkahörhö.


By Tette - 19.7.2014

kukkahörhö... minulta saat  - "tavallista" sinistä..! 


By Pihanlaittaja - 19.7.2014

Kukkahörhö, täältä saat valkoisen valeunikon siemeniä - ap. Vakka-Taimi. Luulisin muistavani rapsutella siemenet talteen...
By tupsukki - 2.8.2014

Vaatiiko tavis sinivaleunikko rodomultaa,vai kelepaako tavallinen kalkittu puutarhamulta.
By Araminta - 2.8.2014

Minusta ei sinivaleella oo erityisiä vaatimuksia, on kasvanut siinä, mihin oon sen pannut. En oo tosin kalkinnut enkä yrittänyt helposti kuivuvissa paikoissa tai paahteessa kasvatella. Rodotkin tarttevat hapanta kasvualustaa, niin ettei rodomullan vaihtoehdoksi varmaan kalkittu multa kävisikään.
By tupsukki - 2.8.2014

Tattis vastauksista.

Kaveri joka nämä toi kertoi myyjän arvailleen jotta rodomulta olis parempi kuin puutarhamulta.
By valtsu - 3.8.2014

Kuopaisen myös "peltomultaa" sinivaltsuille, kaikki mikä ei ole multasäkistä tai tuhkalla hölvätty, on täällä hapanta. Kunhan helteet helpottavat alkaa taimien istutus, nyt ei ole mitään mahista pitää taimia hengissä muuten kuin poteissa kasteltuina ja varjossa. Pahempi kuin talvinen märkyys on kasvukauden kuivuus, huoh.


By jööti - 3.8.2014

Mulla kasvaa valeet ihan tavallisessa mustassa mullassa ja hyvin ovat kasvaneet ja kukkineet. Kalkkiakin ovat välillä saaneet siinä missä muutkin kasvit.
By jööti - 7.8.2014

Viime kesän siemenkylvöistä yksi näyttäisi tekevän pinenen pieniä nuppuja.kuva


By Tette - 6.5.2015

Sinivalevauvoja - jonkunverran... koulitushommiin... (tämä sadepäivä ei mene hukkaan!)kuva 


By ipanema - 6.5.2015

Ups, mahtaako yksi päivä riittää vauvojen koulimiseen =D

By Nasty - 6.5.2015

Minun pienokaiset ei ole vieläkään itäneet =(.
By Satu-71 - 11.6.2015

Nyt tämä ihanuus kukkii vihdoin kuva


By tupsukki - 11.6.2015

Pian minullakin kukkii,nuput on suuria.

Hän on kaunis!
By jööti - 24.6.2015

Nyt näyttäisi onnistuneen tuon valkoisen valeunikon kanssa. Parina vuonna sain tilatessa väärän värisen eli sinisen taimen, mutta nyt tilalle saatu näyttäisi valkoiselta. Pianhan tuo varmistuu.kuva


By RitvaL. - 26.6.2015

Tämäkin jonkin sortin Meconopsis.kuva


By tupsukki - 26.6.2015

Ompa hän kaunis.


By Araminta - 26.6.2015

Upea väri!
By jööti - 30.6.2015

Jee, kyllä se oli valkoinen. Eli nyt löytyy sekä sinisenä että valkoisena ja Frances Perry oranssina.kuvakuva 


By tua - 3.7.2015

Kylvin viime vuonna sinivaleunikoksi väitettyjä siemeniä, joista kolme jäi henkiin ja teki komeat 'puskat'. Tänään aukesi ensimmäinen kukka ja se oli - yllätys, yllätys: punainen. Nyt kun olen tutkinut valesellaisen lehtiä kuvista, niin eihän minulla ole valeunikkoa ollenkaan. mikähän lienee, laitan kuvan (kasvi on n metrin korkea ja kukka on kauniin punainen) paljon nuppuja.kuva tuli väärin päinkuva


By jööti - 3.7.2015

Mulla jossa Frances Pidetyssä on ton näköiset lehdet ja se on jonkin sortin valeunikko.
By tua - 3.7.2015

aha - sainkin nämä siemenet välikäsien kautta Englannista.
By tua - 3.7.2015

onkohan tämä frances perry? väri on melkein joulunpunainen ja kukka on yksinkertainenkuvaja taas on väärin päin, mutta väri on melkein kohdallaan


By jööti - 3.7.2015

Ei kyllä näytä Frances Perryltä, se on oranssi ja toi keskustan pölyävä osa on keltaista.
By tua - 7.7.2015

Nyt toiseen näistä kolmesta mukamas valeunikoista aukesi tänään tämänvärinen (olisikohan väri jotain cerise?). Täytyy tutkia onko kolmannesta taimesta jo auenneet kukat ja minkävärisinä. Tämähän on jännääcoolkuva


By IrisFinlandica - 7.7.2015

Tuan "valeunikot" näyttävät minusta siperianunikoilta.
By jööti - 7.7.2015

Niin näyttävät, eivät ole kyllä valeunikoita, vaikka niitäkin on jos jonkinnäköisiä ja erilaisilla lehdillä.
By Araminta - 7.7.2015

Jo tuo, että kasvattavat yksittäisen kukkavarren jokaiselle kukalle erikseen, on tyypillistä siperianunikolle, valeunikko kasvattaa kaikki kukkansa samaan varteen, ainakin kaikki, mitä oon nähnyt.

By bluedreams - 7.7.2015

näyttää tuo alempi ainakin olevan Silkkiunikkoa.
By jööti - 7.7.2015

Tuo Frances Perry kasvattaa jokaiselle kukalle oman kukkavarren, muut mullakin on yksivartisia.
By Maariankello - 7.7.2015

Eivät ole tuan unikot siperianunikkoja minun mielestäni. Lehdet ovat eri näköiset eikä tuo kukkakaan vakuuta. Ennemmin ajattelisin niiden olevan silkkiunikkoja.
By uustorppari - 8.7.2015

Mistä olette noiden ihanuuksien, valkoisten ja erilaisten sinisten, siemeniä tilanneet. Ei ole osunut silmään.
By Jalomarja - 8.7.2015

Silkkiunikkojahan nuo ovat mutta on nekin kauniita. Valeunikko on totevakasvuisempi.
By valtsu - 8.7.2015

Napoleonin hauta sinivaleunikoineen.kuvakuva 


By valtsu - 8.7.2015

Näitä kasteisia kesäaamujakuvakuvaei ohuet terälahdet oikein kestä, helmat ruttaantuu.


By valtsu - 8.7.2015

Nuppuja ja siemenkotia samanaikaisestikuvakuvaTakana olevan heteet kuultavat läpi, kosteus painaa heitä vastakkain.


By Jalomarja - 8.7.2015

Eilen illalla olin kirjoittanut p..kapuhetta. Oli tarkoitus laittaa ROTEVA eikä TOTEVAKASVUISEMPI.
By tua - 8.7.2015

kuvaValtsun ja Jöötin ihanilla kuvilla voin lohduttautua että joskus minullakin... mutta hyvin nämä silkkiunikotkin istuvat kukkapenkkiini (yksi niistäWink


By Satu-71 - 9.7.2015

kuva


By uustorppari - 21.8.2015

Kiireellinen kysymys, voi olla että palstalla on tähän vastauskin, mutta jos joku tietää, miten juuri nyt pitäisi menetellä tuoreen siemenen kanssa, niin olisin kiitollinen!
By Kurppa. - 21.8.2015

Kuivata sisällä ja pakkaa muutaman viikon päästä esim. paperipussiin.

Kylvä marras-helmikuussa ulos. Esim. ruukkuun kosteaan multaan, sisällä vuorokauden ja sitten ulos, talvella lunta päälle. Keväällä huolehdit etteivät pääse kuivahtamaan.
By uustorppari - 21.8.2015

Kiitos Kurppa. Eli tuoreen siemenen kanssa ei onnistu esim. kylvö maahan suoraan tai laatikkoon sen helpommin kuin kuivan siemenen kanssa. Jouluruusuissa olen onnistunut jostain tilattujen kosteana pidettyjen siemenien kanssa oikein hyvin, mutta ei sitten toimi valeitten kanssa?
By Araminta - 21.8.2015

Minä oon aatellut, että siemen pitää poimia kuivumaan, jottei se alkaisi kasvattaa heti taimia, jotka liian pieniksi jääneinä kuolisivat talvella. Eipä silti, pieniksi mulla on valeunikon taimet jääneet, kylvi ne mihin aikaan hyvänsä, kun eivät halua kasvaa lämpimillä säillä.
By Kurppa. - 21.8.2015

Voi hyvässä paikassa onnistuakin, miulla ei. Jos on paljon siemeniä niin kokeile osalla ihmeessä.
By Ellium - 21.8.2015

Tom Clothierin kylvöraamatussa sanotaan joidenkin Meconopsisten kohdalla, että itää vain tuoreesta siemenestä, mutta ei sinivaleen. Siitä sanotaan että itää paremmin turvemullassa: Germinates in low temperatures; 5 to 15ºC (41 to 59ºF) Meconopsis germinates quicker in a peat-based soilless compost
By kitikat - 7.11.2015

Voiko sinivaleunikko kasvaa kaksmetriseksi? Tuttavalla kasvoi tänä kesänä noin pitkäksi, jotenkin tuntuu oudolta että joku unikko kasvais noin pitkäksi?
By bluedreams - 7.11.2015

Valeunikoita on useita eri lajeja...ja osa niistä kasvaa lähes parimetrisiksi oikeassa kasvupaikassa. Sinivaleunikko tosin ei!
By kitikat - 10.11.2015

Sitähän minäkin, voi olla että kuulin väärin tuon mitan. 1.20 cm hän varmaan meinas, kun kuvassa mitä hän näytti seisoi 5-6 vuotias lapsi kukan vierellä ja se kukka oli saman mittainen.
By Nuu - 20.1.2016

Kertokaapas mulle peitetäänkö sinivaleunikon siemenet kylvettäessä ? Taatusti on tietoa tässä ketjussa mutta säästän aikaa ja kysyn kun kuitenkin jollain on se tieto päässä.

Meinaan kylvää siemenet (kiitos Valtsu !) pohjareiälliseen astiaan ja viedä kasvihuoneeseen odottamaan kevättä ja itämistä.

By Satu-71 - 21.1.2016

Minä heittelen aina sinivaleita kylväessä siementen suojaksi vain vermikuliittia ja hyvin itää Smile
By Nasty - 21.1.2016

On se kumma kun olen yrittänyt kolme vuotta sinivaleunikoita laittaa ja ikinä en ole saanut edes itämään. No,nyt ei ole siemeniäkään kyllä edes kokeilla =)
By teemaa - 21.1.2016

Nasty76, minulta löytyy sinivaleunikon siemeniä. Laita osoitetiedot, niin postitan.


By Nasty - 21.1.2016

Oii,kiitos Teemaa. Miepä laitan osoitetta.
By Nasty - 1.4.2016

Nyt olis hyvät neuvot kalliit.Noitten sinivale unikoiden kasvatus ei vaan suju. Tänä vuonna ekan kerran olen saanut ne sentäs itämään,kylmässä,jääkaapissa. Kun ne on itäneet ja kasvanneet vähän,olen nostanut ne huoneenlämpöön jolloin ne kuolee melkein samantien. Mitä teen väärin?Ei kait niitä voi jääkaapissa kasvattaa kesään asti =)
By Kurppa. - 1.4.2016

Ulkona itäneet pärjäävät. En tiedä onnistuisiko jos jääkaapissa itäneet koulisi pihalle.
By Kaisaliisa - 1.4.2016

Kylvä syksyllä ulos ja anna kasvaa luonnonoloissa.
By Nasty - 1.4.2016

Olen aiemmin joka vuosi viimeisen viiden vuoden ajan kylvänyt ulos.Ei onnistu. Nyt sitten olen saanut idätettyä ne eloon ,mutta ei sit selviä. Ja millään en malttaisi odottaa syksyyn että saisi ensi vuodelle sit. Pitäsikö tuo rasia nyt heittää ulos tuolta kaapista ja toivoa parasta?
By Kesänlapsi - 1.4.2016

Minä huomasin semmosen homman, että sinivaleet selviävät ulos asti esikasvatuksesta vain jos itävät lämpimässä tai sitten hankikylvönä. Ovat näemmä hyvin, hyvin herkkähipiäisiä ympäristön muutoksille. Yks kuoli jo pelkästään ikkunan ilmansuunnan vaihtamisesta. Tette antoi sitten hyvät ohjeet, niin onnistui. Eli idättää lämpimässä tai sitten hankikylvönä. Kumpikin onnistui loistavasti. Kunnes ne jäivät myyrien vallankumouksen jalkoihin. (Olivat siis sipulibuffetin keskellä...)Onko sulla Nasty jotain viileää verantaa?
By Nasty - 1.4.2016

Ei ole täällä "vanhassa" paikassa ,mutta tuolla uudessa on viileä paikka. Jospa roijaan ne viikon päästä sinne. Aiemminhan olen joko heittänyt syksyllä maahan tai laittanut hankikylvönä,mutta ei niistä ole mitään koskaan tullut.Nyt jokainen erä itää kyllä ,mutta siihen jää. Harmistuttaa =). Jospa uuden kodin maalaji olis parempi noille sit
By valtsu - 1.4.2016

Viikon päästä uuteen paikkaan siirrä.Ei ole sinivaleunikko sisäkukka hetkeäkään. Viileää ja raikasta kaipaa, Himalayan poppy nimikin viittaa kasvupaikkaansa luonnonkasvina vuoristossa.
By Nasty - 1.4.2016

Selväpä tämä. Jääkaapissa saavat olla siihen asti ja sit vien muualle

Kiitos =)
By teemaa - 2.4.2016

Nasty, onko Sinulla enää siemeniä jäljellä? Lähetän lisää jos ovat loppuneet.


By Nasty - 2.4.2016

Teemaa,on siemeniä vielä jäljellä. Ja hyviä ne onkin kun itävät hyvin.Mie tumpelo vaan en osaa jatkojalostaa =)
By Höytyvä - 29.4.2016

Nasty, ympäristön muutos on varmasti yksi vaaratekijä, mutta kuten Araminta aiemmin mainitsi, eivät kasva lämpimässä. Minä sain toissa vuonna (?) upeat taimet, itivät hyvin ja kasvoivat kunnes tuli tosi lämmintä. Kaikki kuolivat yksitellen pois, ihan sama missä olivat. Loppusaldo 0.Nyt on valkoisia tuolla pihalla, pari iti ensin lämpimässä, mutta sitten ei tapahtunutkaan mitään joten nakkasin ne siihen jäljelläolevaan hankeen ja peittelin lisää joka toinen päivä:-) Nyt ovat tuolla varjossa odottamassa että milloinkohan uskaltaisin (vai uskaltaisinko lainkaan) niitä nostella esim lämmittämättömälle kuistille itämään.
By Nasty - 29.4.2016

En tiiä mikä noissa on kun en osaa. Siirsin itäneet pikkuruiset viileälle kuistille muttaxei ne selvinnyt. Eli tänäkään vuonna ei kuki sinivale unikko pihallani.
By Kaisaliisa - 29.4.2016

Kokeile Nasty vain sitkeästi ulkokasvatusta...
By Nuu - 29.4.2016

Mulla on olleet sinivaleunikkokylvöt ulkona nyt koko ajan. Mitään ei ole vielä itänyt mut onhan tässä vielä kevättä jäljellä. Kuivumaan ei ole päässeet, siitä oon onnistunut pitämään huolen. Oli pieni houkutus siirtää kylvöastiat kasvihuoneeseen samalla kun siirsin muut ulkokylvöt sinne itämään, mutta olin tätä ketjua lukenut ja en antanut houkutuksille valtaa Smile
By Nasty - 29.4.2016

Tänä vuonna en viitsinyt laittaa ulos noita kun oli tämä tuleva muutto tiedossa. Nyt siis ensi viikolla muutetaan ja sit saa kylvää pihallekin taas.Missähän vaiheessa nuo olisi paras kylvää,syksylläkö?
By Ania - 29.4.2016

Löysin jemmasta sinivaleunikon siemeniä jotka sain viimekesänä. Eikös ne pidä kylmäkäsitellä? Vieläköhän ehtii? Lunta on vielä yllinkyllin, jos hautaisi hankeen multalaatikkoon.
By valtsu - 29.4.2016

Suomen kevät kylmäkäsittelee kyllä. Laita vaan multalaatikkoon hankeen, varjon puolelle, varjossa jaksavat elää taiminakin kun eivät siellä kuivahda. Ei nämä lämpimät kelit nyt haittaa mitään, kun on lunta suojaksi.
By valtsu - 29.4.2016

Jokakeväinen jännitys sinivaltsujen puolesta loppui, tänään olivat nousseet karvalehtineen.


By teemaa - 29.4.2016

Minullakin ovat jo sinivaleet "heränneet".


By Ania - 30.4.2016

Kiitos, laitan huomenna vappukylvönä valtsuja hankeen. Jos ne nyt lähtisi, en ole tähän mennessä onnistunut. Samoin sormustinkukka on jäänyt haaveeksi, mutta sen suhteen olen jo luovuttanut.
By valtsu - 30.4.2016

Voisit kylvää sormustinkukat keväällä kasvupaikalle, kasvavat itsestään.Saat minulta taimia kunhan tunnistan viikadosta, kasvukauden pituus voi olla taimille avainsana.


By Nasty - 30.4.2016

Ania,miullakin on paljon sormustinkukan taimia jos haluat.Voin postittaa. Värejä on paljon mutta tarkkaan en tiedä mikä missäkin kun levittyvät kovasti. Maanantaihin mennessä jos ilmoitat haluatko niin kaiveen täältä vanhasta pihasta näkyvillä olevat taimet ja pakkaan postiin.Sit muutetaan niin seuraavan kerran saan kaivettua muutaman viikon päästä vasta.TAi jos joku muukin haluaa?
By suokukka - 4.5.2016

Mun sinivaleunikko mököttää.En tiedä onkon se ottanut nokkiinsa pakkasesta, kun siinä on jo isot lehdet ja aamulla oli nytkin pakkasta.Tai sitten se on liian paahteessa, puissa ei oo vielä lehtiä niin tuohon porottaa.

Muutama lehti oli mustunut ja osa velttoja.Kuinka varjoisassa olette pitäneet sinivaleunikoita?

Pitääköhän mun siirtää tuo, täällä vaan mehevät puolivarjon paikat on hyvin vähissä.

Joka kolkka rutikuivaa ja auringon porotusta vaan.
By valtsu - 4.5.2016

Kastele heti ja jokusen päivän välein kunnes sataa. Voisi kai sille jonkin tilapäiven varjostuksen tyrkätä vaikka varrettomasta varpuluudasta auringon puolelle. Ei pakkanen tuhoa juuria, lehtiä kasvaa lisää, kuivuus ja kuivattava tuuli tekee tuhoja. Aurinko porottaa nyt +19 varjossa, eikä puissa ole lehtiä, eli paahteessa Valtsun sivivaltsutkin, eilen aamulla kastelin ja pitänee taas jaksaa.muoks Kävin kierroksen kastelukannullisten kanssa, taimilaatikot kastein taas, jo kolmatta kertaa  ja aiheesta. "Pahempi kuin talvimärkyys, on kasvukauden kuivuus", noin olen jostai lukenut ja vinkkiä noudattanut. Ikinä en ole suojannut keväällä mitenkään, eikä pakkaset keväällä ole valtsuja vaurioittaneet, vuodesta  -97 olen kasvattanut, lunta ja pakkasaamuja ovat kokeneet .


By suokukka - 4.5.2016

Tänään vasta huomasin tuon nuupottamisen.Nyt oli kääntynyt varjon puolelle ja ei enää lerputtanut.

Annoin 10 litraa vettä ja sai pajuaidan ympärilleen väliaikaisesti.Tuo on lingholm lajiketta ja hyvin se näkyy levinneen, nyt oli jo kolme ruusuketta vierekkäin, viime kesänä sen ostin ja silloin oli yksi tupsu.
By valtsu - 4.5.2016

Eipä sitten huolta, nestejännitys pitää lehdet ryhdikkäänä, kuivuus lurpsuttaa lehtiä. 


By Ania - 5.5.2016

Kiitos tarjouksesta Nasty, olen aika monta kertaa jo kokeillut ja lannistunut. Luin vasta nyt tuon viestin. Voisinhan minä kyllä vielä yrittää, on se sormustinkukka niin hieno. Täälläkin on jo piha sula, joten sitten kun seuraavan kerran on mahdollista, ottaisin mielelläni muutaman alun. 


By Nasty - 5.5.2016

Ania, me mennään loppu viikosta tahi ensi viikolla hakemaan uusi muuttokuoram tuolta vanhasta paikkaa. Laita miulle jo nyt valmiiksi osoitteesi niin laitan postiin sitten heti kun ollaan käyty tuolla ja kerään siulle taimia. =).
By MamaRosso - 27.5.2016

Kerronpan omankin sinivaleunikkotarinani Smile Tilasin viime vuonna, alkuvuodesta sinivaleunikon siemeniä Ebaysta. Ajattelin, että koska eivät maksa paljon mitään, voin hyvin kokeillakin. Kylvin siemenet rasiaan ja pistin jääkaapin ylähyllylle muovin alle.Kurkistelin aina välillä onko mitään tapahtunut ja taisi viedä 3-4 viikkoa, ennenkuin pientä viherrystä alkoi näkymään. Pidin pikkutaimia jääkaapissa jonkun aikaa ja kun ne olivat 2-3 senttisiä, koulin ne. Taimia tuli kaikkiaan 7. Laitoin taimet omiin ruukkuihinsa ja tästä alkoi sellainen hoivaamisrumba, ettei mikään kasvi ole sellaista vielä kokenut BigGrinKoska kevät oli jo hyvässä vauhdissa vein taimet heti kuistille, tsekkasin valon ja varjon suhteen, ettei vain paahde pääse yllättämään. Askartelin muovipulloista pikkuisia kasvihuoneita ruukkujen päälle tuuletusaukkoineen ja valoverhoineen. Kun kuisti kävi liian lämpimäksi, siirsin lapset talon varjoisimmalle seinustalle ja kävin hysteerisenä tunkemassa sormia ruukkuihin vähän väliä ja tiputin vettä varovasti juurille, että mahdollisimman tasainen kosteus säilyi.Kesän hyysäsin lapsosia potagerissa, jossa sijoitin ne auringon ja varjon suhteen optimaaliseen kohtaan ruukutuspöydän alle. Koko ajan lapset kasvoivat hyvin. Loppukesästä löysin niille hyvän 3/4 varjoisan paikan, joka pysyi helposti kosteana myös helteillä ja tänne istutin lapset. Ne saivat häkin päälleen suojaksi pahaa maailmaa vastaan. Talvi tuli ja tammikuun hirmupakkaset. Olin hiukan huolissani, että miten pikku-unikkoni pärjäävät. Taitavat nyykähtää pakkasiin.Mitä vielä. Kun lumet oli sulaneet, ei mennyt pitkään, kun pikkuiset karvaiset lehdet kurkottivat maasta. Ne olivat ihan ensimmäisiä kaikista kasveistani, jotka lähtivät kasvuun. Eivät ne vieläkään kovin isoja ole, mutta yksikään ei näytä kärsineeltä, vaan ovat tanakoita ja tasaisen vihreitä. Häkki niillä on edelleen päällä. En aio ottaa mitään riskejä BigGrin
By Araminta - 28.5.2016

Joo, just tuollaisia ne on, konstikkaita siemenkasvatettavia, mutta pomminvarmoja talvehtijia. Ajatella, että joskus en uskaltanut ottaa niitä, kun epäilin talvenkestävyyttä ... Nytkin on joka ainoa hengissä, pienimmätkin. Tuo jääkaappikasvatus saattaa olla hyvä jippo, pikku taimet sietävät tosi huonosti lämpöä.
By teemaa - 28.5.2016

Kylvin marraskuulla perennoja hankeen, mm.sinivaleunikko "Henson Violet". Moni muu kylvetty ei näytä elonmerkkejä, mutta nämä ovat hyvin itäneet. Aikaisemmin minulla on sekä sinistä että valkoista sinivaletta. Valkoinen ei ole vielä kukkinut. Toivottavasti tänäkesänä kukkii. 


By Miikos - 3.6.2016

Nuppujaaaa w00t Wuhuu! Korjaa paljon mielipahaa talvituhojen osaltaBigGrin Toivottavasti peura tai pupu ei käy ryntäilemässä niitä nurinBlink Tossa on muutamaa lajia ja laput on hävinneet. Kiva odotella mitä sieltä aukeaa.
By valtsu - 3.6.2016

Miikos - 6/3/2016
Nuppujaaaa w00t Wuhuu! Korjaa paljon mielipahaa talvituhojen osaltaBigGrin Toivottavasti peura tai pupu ei käy ryntäilemässä niitä nurinBlink Tossa on muutamaa lajia ja laput on hävinneet. Kiva odotella mitä sieltä aukeaa.

Nuppuja täälläkin, jopa sinistä pilkottaa jo, yleensä kukkivat kesäkuun puolivälissä/loppupuolella. Kastellut olen ja samalla pensasmustikat saa kosteutta.
By Satu-71 - 4.6.2016

By Miikos - 4.6.2016

Satu-71 - 6/3/2016

Oih ja voih Kiss
By MirjaM. - 4.6.2016

Tänä keväänä luin koko sinivaleketjun kuin jännittävä jatkokertomus. Vuodesta toiseen yrityksiä ja lopulta onnistumisen iloa. Samoin olen muutaman kerran yrittänyt turhaan, vuosi sitten ensimmäinen onnistuminen ja viime talvesta selvisivät taimilokerikossa.
Siinä kaikkein pienimmässä, 49 lokeroa vähän A4 isommassa levysssä kun olivat niin mahdottoman pieniä viime kesänä ja siihenhän ne jäivät talveksi. Loppukesällä mies ajoi kerran ruohonleikkurilla osan ylitse kun olivat kasvarin vieressä heinikossa. Eipä noista erottanut kokoeroa.
Keväällä olivat kokonaan jään sisällä ja vettä päällä, sieltä vain nousivat. Nyt ovat paikoilleen istutettuina, eivät taida tänä kesänä vielä kukkia.
By Ania - 4.6.2016

Tuo sitten on ihmeellinen väri. Onko kukkamaailmassa toista tuollaista sinistä?
By Satu-71 - 6.6.2016

Se on todella huikea väri. Sitä on pakko käydä joka päivä ihmettelemässä Smile Muutama siementaimi lisää on putkahtanut samaan penkkiin. Vielä kun löytäisi jostain valkoisen valeunikon siemeniä.
By hoyabella - 16.6.2016

Paljon nuppuja, pari kukkaa auki.

By Kivinalle - 16.6.2016

Minun  kasvattamani  sinivaleunikon taimet ovat vielä pieniä, vaikka jo toinen tai kolmas kesä elossa. Viime keväänä sain yheltä rouvalta siementaimia, hänen unikko oli siementänyt. Saadut taimet ovat jo nupuilla, vaikka ovat vielä aika pieniä. Taimet ovat  erilaisia , minun kasvattamat ovat pyöreä lehtisiä ja saadut suippo lehtisiä. Kai erilajikkeita. 
By Eripari - 18.6.2016

Kasvatin siemenestä sinivaleita, yksi ainoa säilyi hengissä niin vanhaksi että kukkii nyt. Ärsyttää kaikki haaveiluni nähdä kuuluisa sininen väri.
By Karvari - 18.6.2016

On tuoki kyllä kaunis!
By tupsukki - 18.6.2016

Minun sinivaleessa oli 2 kukkaa suki sunnuntaina.Täs yksi avoin.

By tupsukki - 18.6.2016

Onpa surkea kuva,harakat jatkoi nuput jollei ole tarkkana.
By tupsukki - 18.6.2016

Tarkoitin harakat jatkoo nuput.
Meen nurkkaan häpeen😃
By tupsukki - 18.6.2016

Saako viestiä muokattua entäs poistettua.
Tämä mun laittamani meni jo vitsiksi.
By Karvari - 18.6.2016

tupsukki,viestin saa muokattua ja poistettua oik ylh olevassa laatikossa josson kynän merkki
Heh,äläkkä mee häpiämään BigGrin
By Kyssäkaali - 27.6.2016On tää vaan luonnottoman värinen. Valkoinen oli vieressä, mut tainnu talvi viedä.
By valtsu - 27.6.2016

Sinivaltsujen aika parhaillaan.
http://puutarha.net/keskustelut/Uploads/Images/a2548d38-aba2-434c-81b8-b857.JPG


By valtsu - 27.6.2016

Onhan ne kovin sinisiä.By valtsu - 27.6.2016

valtsu - 6/27/2016
Onhan ne kovin sinisiä.
Varjopaikka.
http://puutarha.net/keskustelut/Uploads/Images/26dbebc9-0f2c-442a-8ed0-9be7.JPG
By valtsu - 27.6.2016

valtsu - 6/27/2016
Sinivaltsujen aika parhaillaan.
http://puutarha.net/keskustelut/Uploads/Images/a2548d38-aba2-434c-81b8-b857.JPGVoi voi, ensimmäiset siemenkodat alkavat ilmestyä. 
http://puutarha.net/keskustelut/Uploads/Images/260b3af2-db08-4ca5-96a6-cbcc.JPG
By ipanema - 27.6.2016

Tuo väri niissä on uskomattoman hieno, Valtsulla on hienot valtsu kasvustot =)
By valtsu - 27.6.2016

ipanema - 6/27/2016
Tuo väri niissä on uskomattoman hieno, Valtsulla on hienot valtsu kasvustot =)

Vielä yksi kuva (ennen seuraavaa Hehe )

By Unokki - 27.6.2016

Kukkatarhojen siniveriset aatelit Valtsulla hyvin kuosissa💙
By ipanema - 27.6.2016

Vähänkö olen kade =/  Mä en saa omiani elämään lainkaan, heittävät lusikan nurkkaan kun ensin antavat keväällä toivoa kasvusta, sitten se ei enää jaksakaan vaan kuihtuu paikalleen. Joskus kokeilen vielä tuota varjossa-kasvatusta, se vois onnistua paremmin.
By raya - 27.6.2016

Ja mie en ees viiti sannoo kuin kateellinen olen ja paha mielikin on kun olen monta monituista kertaa siemenistä yrittäny vuosien varrella ja ikinä se ei vaan onnistu, ahistaa niin että en kohta voi ees kuvia katella.
Mihin aikaan keväästä tai syksystä niitä jossain(?) olis myytävänä. Kyllähän mie jostain ja joskus mokoman vielä hankin.
By valtsu - 28.6.2016

raya - 6/27/2016
Ja mie en ees viiti sannoo kuin kateellinen olen ja paha mielikin on kun olen monta monituista kertaa siemenistä yrittäny vuosien varrella ja ikinä se ei vaan onnistu, ahistaa niin että en kohta voi ees kuvia katella.
Mihin aikaan keväästä tai syksystä niitä jossain(?) olis myytävänä. Kyllähän mie jostain ja joskus mokoman vielä hankin.

Viattoman tietämättömänä vaikeasta kasvista kylvin 97 Hyötykasviyhdistykseltä ostetut siemenet talvella isoon laatikkoon ja kasvatin varjossa ohjeen mukaan. Onnenkantamoisella sain kukkimaan ja kun kerran taimen saa kasvamaan se leviää juurillaan. 

Laitan siemeniä halukkaille kunhan kypsyvät, tuoreet siemenet itävät hyvin.  Vajaa ruokalusikallinen siemeniä kylvettynä 50 x 60 cm laatikkoon antaa pelivaraa.

Viheliäinen koulittava juhannuksen aikoihin, taimet on 3-4 mm kokoisia sirkkalehtineen. Varmaan työ selittää ostotaimen hintaa.
Runttaan  4 kpl purkkiinsa ja kulmiin, pieniä tupsuina useampia. Kasvatan  muovitetussa laatikossa potit kastelumaton päällä, reikiä teen muoviin reunoille etten liikaa vettä loraa. Kun istutan kasvupaikalleen jaan osiin. Varjossa ne kasvavat, lämmin tuulenhenkäys ja aurinko kuivattaa taimet. 
By raya - 28.6.2016

valtsu - 6/28/2016
raya - 6/27/2016
Ja mie en ees viiti sannoo kuin kateellinen olen ja paha mielikin on kun olen monta monituista kertaa siemenistä yrittäny vuosien varrella ja ikinä se ei vaan onnistu, ahistaa niin että en kohta voi ees kuvia katella.
Mihin aikaan keväästä tai syksystä niitä jossain(?) olis myytävänä. Kyllähän mie jostain ja joskus mokoman vielä hankin.

Viattoman tietämättömänä vaikeasta kasvista kylvin 97 Hyötykasviyhdistykseltä siemenet talvella isoon laatikkoon ja kasvatin varjossa ohjeen mukaan. Onnenkantamoisella sain kukkimaan ja kun kerran taimen saa kasvamaan se leviää juurillaan. 

Laitan siemeniä halukkaille kunhan kypsyvät, tuoreet siemenet itävät hyvin.  Vajaa ruokalusikallinen siemeniä kylvettynä 50 x 60 cm laatikkoon antaa pelivaraa.

Viheliäinen koulittava juhannuksen aikoihin, taimet on 3-4 mm kokoisia sirkkalehtineen. Varmaan työ selittää ostotaimen hintaa.
Runttaan  4 kpl purkkiinsa ja kulmiin, pieniä tupsuina useampia. Kasvatan  muovitetussa laatikossa potit kastelumaton päällä, reikiä teen muoviin reunoille etten liikaa vettä loraa. Kun istutan kasvupaikalleen jaan osiin. Varjossa ne kasvavat, lämmin tuulenhenkäys ja aurinko kuivattaa taimet. 

AHAA !  Kiitos infosta. Missä siulla se muovitettu loota kastelumattoineen on ?
By ipanema - 28.6.2016

Valtsu, ootko kylvänyt suoraan syksyllä maahan?

By Ellium - 28.6.2016

Mulla on just tollasia Valtsun kuvaamia aiemmin keväällä muutaman millin myttyinä koulittuja taimia monessa purnukassa. Nyt koulin 1-4-senttisiä taimia vähän harvempaan, isompia jo omiin purkkeihinsa, pienempiä saman purkin nurkkiin.
Näitä on sen verran paljon, että jos joku muu haluaa harjoitella sorminäppäryyttä, niin voin noin kolmelle lähettää postareita vastaan. Yksäriä voi laittaa jos kiinnostaa.
By valtsu - 28.6.2016

ipanema - 6/28/2016
Valtsu, ootko kylvänyt suoraan syksyllä maahan?


Olen syksyllä kylvänyt, ripotellut siemeniä ja jättänyt talveksi siemenkodat varsiin. Kevään kuivuus niistää pikkutaimet, pitäisi kastella, kai joku on varjoisemmassa ehkä selvinnytkin, ei tuosta pöheiköstä mitään tolkkua saa.

Mulla on taimikasvatusloota  potteineen pohjois seinustalla katoksen alla, sadevesi ei tulvi mutta altakastelumaton toinen pää on tarvittaessa vesiastiassa. Samalla systeemillä eteläseinustalla, muovitetuissa laatikoissa kastelumatolla avomaan tomaatit ja paprikat ruukuissaan, kun tuppaan kadota pitkiksi ajoiksi mökille.
By teemaa - 10.7.2016


By Jeep - 19.7.2016

Mun sinivale näyttää tältä, vartta on viitisen senttiä
By Kivinalle - 23.7.2016