Puutarha.net Keskustelut

Krysanteemi, Crysanthemum

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2307704.aspx

By Myskimalva - 10.4.2007

Krysanteemit ovat mielestäni kauniita kevään kukkijoita. Pääsiäiseksi ostinkin tämän kauniin keltaisen

sekä ihastuttavan vaaleanpunaisen. Huomasin kuitenkin että kun pidin tuota vaaleanpunaista pohjoisen puoleisessa huoneessa niin kukat näyttäisivät  muuttuvan valkoisiksi. Taitaa kärsiä siis liian vähästä valosta vai mistä?

 

By Ippa - 11.8.2007Minun keltainen krysanteemini kukki hyvin huhti- toukokuussa ja kesäkuun alussa istutin sen ulos. Nyt se on kasvanut komeaksi pehkoksi, mutta yhtään kukkanuppua siihen ei ole ilmaantunut.


Onko kellään kokemusta, miten sen saisi uudelleen kukkimaan, vai saako ollenkaan. Rupeaako kukkimaan, kun otan sen sisälle.


 


 


 


  

By Nuu - 11.8.2007

Ippa, samat sanat. Mahtavan iso viherkasvi siitä on tullut minullakin, istutin sinne kesäkukkien joukkoon kukkalaatikkoon. Koko ajan ajattelen että nyt nuo viimeisimmät kasvut on niitä kukka-alkuja - ja eikun mitä, uutta lehteä pukkaa vaan!


Kukahan viisaampi tietäisi mikä on krysanteemin kukkien salaisuus, miten kukittaa se uudelleen? Ei kai se kuitenkaan talvea pärjää ulkona? Kannattaako yrittää talvettaa sisälle nostettuna kuten vaikka daalia? Ja siis kuinka saada se tekemään niitä kukkia? Kaipa joku on kokeillut tätäkin, joten tietoa odotellaan...

By Kurppa. - 18.9.2008

Ukonkellolta saatu perenna krysanteemi aloitti vihdoinkin kukinnan. Vähän tahtoi jäädä kesällä parsan jalkoihin.
By Tipilintu - 14.2.2009

Tämmönen piti ostaa itelleen päivän kunniaksi. Mahtavan kaunis minusta. Nuu tuolla ihmetteli krysanteemin kukitusta aiemmin.Minulla pukkaa jatkuvasti kanssa uutta kasvua viime kevään, kesän kukkapenkisssä viettäneet. Nuppuja on ollut kivasti mutta aina joku onnettomuus on ne kuivettanut. Pistokkaista saa helposti lisättyä uusia kun alkuperäiset venähtävät rumasti. Leikkausta /pistokkaan ottoa kestää hyvin ja säästin ne puutuneet alaosat ruukussaan ja nekin puskee uutta vihreää aina vaan viherhuoneessa.

By Tipilintu - 15.2.2009

Kylläpäs on utuinen kuva..
By kukkahöperö - 9.5.2009

Sain anopilta krysanteemin ja nyt mietin sen jatkohoitoa. Jos kesän viettäisi ulkona niin miten talvetus ? Haaveena tietysti saada se kukkimaan uudelleenkin...
By Tipilintu - 10.5.2009

Olen kesän jälkeen napannut pistokkaita, myös juurakko on hengissä joskin pitkää oksaa kasvaa. Leikkaan sen tyvelle tässä. Pistokkaissa on jo nuput kaikissa ja eka kukkiikin.
By tagetes - 10.5.2009

Kryssa on ns. lyhyen päivän kukka. Se sietää kylmää, muttei kestä kovia pakkasia. Pari astetta on ehdoton raja. Kryssa, kuten muutkin samaan sukuun kuuluvat, on ihan mahdoton kirva ja punkki magneetti. Eli siihen kannattaa varautua. Nää joka kaupassa myynnissä olevat krysanteemit ovat käsitelty lyhenteillä, eli kemiallisesti, jotta pysyvät matalina jonkun aikaa. Kun kryssa "vapautuu" aineista, siitä tullee pitkä hujoppi.

Talvettaa voi aivan hyvin sisällä viilehkössä, muistaen varautua ötököihin ja niiden hävittämiseen. Kesän se voi mainiosti viettää ulkona puolivarjoisassa paikassa, isommassa ruukussa tai maahan istutettuna. Kevään tullessa kannattaa latvoa, pistokkaat juurtuvat suht. helposti hiekansekaisessa mullassa. Seuraavia kukkia voi odottaa aikaisintaan loka-marraskuussa. Se on kryssan luontainen kukinta-aika. Wanhalta nimeltään se onkin marraskuun kukka.
By Tipilintu - 10.5.2009

Provado-puikko on ihan must!
By kukkahöperö - 10.5.2009

Kiitos neuvoista ! kyllä tämä pentti on paras "puutarhakirja " !
By mumimyy - 10.5.2009

Olen kokenut että krysanteemi on talvehtinut maassa. Meitä on viisi lasta ja kukin vuodollaan hoitaa isän hautaa kesän. Kolme vuotta sitten oli mun vuoro minä vein keväällä orvokkeja ja sitten muita kukkia kesänmällä ja ihmettelin mikä kukka nousee maasta annoin kasvaa ja kun oli sen verran iso että tunnisti mikä oli niin sehän oli krysanteemi. Minä en sitä sinne vienyt kun en oikein pidä siistä kasvoi tosi korkea ja loppu kesästä kukki.
Hauta on Kankaanpäässä 3 vyöhykkellä
By tagetes - 10.5.2009

Juu mullakin on v. -07-08 talven jäljiltä yks kryssa talvehtinu ja se kukki parilla kukalla viime kesänä. Jos ei tuu kovia pakkasia eikä kunnon routaa, ni kyllähän se säilyy hengissä. Mut muuten se on sattuman sanelema juttu. Tipilintu: tottakai sun (valkoinenko?) kryssa kukki nyt keväällä, on saanu niin hyvää täsmähoitoa talven ajan ja onhan alkukeväällä yöt pidempiä kuin päivät. Sehän siis, valon tuntimäärä, ratkaisee kukkiiko vai ei. En vaa millään muista täsmällistä tuntimäärää, olisko ollu valoa 8h ja loput ehdotonta pimeyttä, ei sais kuulemma ees haittavaloa tulla.
By Tipilintu - 10.5.2009

Hih! Et ikänä usko mutta tää on jostain mulle eksynyt violettikukkainen! Johtuukohan kukkimenen siitä kun talvella laitoin ne pistokkaat. Teki mieli rankaista sitä tuhmeliinia pitkine versoineen ja panna kompostiin ni otin muistoja.(laitoinki si vaan sen puikon multaan enkä raaskinu toteuttaa uhkausta). Jokaisessa verson kärjessä on nuppu(joiden ilmaantuminen ei ookkaan se temppu vaan harvoin aukeevat) ja tosiaan jopa 1 on auennut!
By tagetes - 10.5.2009

Vai violetti! No molemmat alkaa v:llä... Eiköhän se jo pärjäis ulkona, olis enemmän valoa ja suihkuttelu auttaa kukkien aukeamiseen, ts. ilmankosteuden tarttis olla suuri. Samanmoisen hoidon ku koittaa antaa ku päivänkakkaroilla on luonnossa ni pitäis jotenkuten onnistua.
By Rea - 23.8.2009

Ostin kevätkesästä krysanteemin, vaikka en suuremmin rakasta näitä kukkia. En vaan voinut olla ostamatta, kun tuntui olevan juuri sopiva kukka ystävävältäni saatuun pajupunoskoriin. Kukki todella runsasti. Nyt on kasvanut pituutta ja kaksi kukkaa on avannut. Kukat ovat suurempia kuin ostaessani olleet. Ajattelin yrittää talvetusta, kun muistin lapsuudesta krysantteemin joka oli kolmeruutuisen ikkunan korkuinen ja kymmenien kukkien peittämä. Joka vuosi se kukki valtavasti. Väriltään muistaakseni luonnon valkoinen.

By merlin - 23.8.2009

Onpa hieno kasvi, uhkuu terveyttä ja elinvoimaa. Kukka on jännästi daaliamainen.

By Sari S - 16.9.2009

Minäkin katsoin äkkiä, että miten tuo daalian kukka tuolla on krysanteemipuskassa. Ihana kukka totta tosiaan. =)
By Rea - 8.11.2009

Tuossa edellä on lähettämäni krysanteemin kuva. Tänä aamuna otin uuden kuvan tuosta samasta kukasta. On nyt peräti 90cm korkea ruukun reunasta mitattuna ja kukkii. Kukat ovat tosin pienemmät ja lehdet hailakamman vihreät, mutta muuten on vielä voimissaan. Minua ihmetyttää vain se kuinka matalasta kukasta kasvoikin tällainen hujoppi ja sekin että ei kuollut kukittuaan. Yritän kuljettaa talven yli ja katsoa mitä sitten tulee.

By Miikos - 7.3.2010

Onko kellään kokemusta krysanteemin kasvattamisesta siemenistä? Mulla on aika läjä siemeniä  talteenotettuna ja ajattelin joka tapauksessa katsoa, että itävätkö. Maksakoon sit vaivan tai ei
By PikkuPioni - 12.3.2010

Olisi taas pitänyt lueskella penttiä viime syksynäkin, kun krysanteemi-istutus värkättiin. En jotenkin ajatellut, että tuonkin olisi voinut talvettaa. Ei tosin olisi varmaan selvinnyt tästä talvesta maassa. No seuraava krysanteemi sitten taitaa kanssa jäädä nurkkiin pyörimään Smile Tykkään niistä ruosteen värisistä krysanteemeista syysistutuksena.
By Rea - 19.3.2010

Tässä ketjussa kakkos sivulla on kuvia minun viimekesän krysanteemista. Nyt se on mennyt elävänä tähän saakka. Osa on kuivunut ja olen leikannut kuivuneen osan pois. Tänään siihen honteloihin oksiin on jo avautunut yksi kukka ja useampi on avautumassa. Täytyy ryhtyä sitä lannoittamaan ja on varmaan vaihdettava uuteen multaan. Pari oksaa katkesi muutama kuukausi sitten ja laitoin ne vesiastiaan ja siinä ovat kasvattaneet juuret. Nekin täytyy laittaa multiin. Ihanaa, kun jotain sydäntä lämmittävää onnistuu täällä pakkasessa ja lumikinosten keskellä.
By Zibuli - 11.11.2010

Hauska värivirhe pallokrysanteemin yhdessä kukassa. Kuinkahan tällainen syntyy?

pallokrysanteemi
By Tilli85 - 15.8.2011

Jos löytyy parempi alue niin voipi tämän viestin sinne siirtää =)
 Tälläiset tarttui mukaan valkealan virehpeukalosta eikä maksanut kuin 12€
By Kurppa. - 24.10.2011

Tämä monivuotinen Puu-ukolta saatu on tosi kiitollinen syyskukkija. Kukkinut jo pari kuukautta.

Ehkä vähän jo ränsistyneen oloinenWink
By satues - 24.10.2011

Onko krysantemiaakin monivuotisenakin, en ole tiennytkään ?!
By Kurppa. - 25.10.2011

Muistaakseni tuo on itärajan takaa lähtöisin.

Nimeä vaan en tiedä.
By Rhodo91 - 10.12.2012

Pystyykö krysanteemia kasvattamaan huonekasvina? En oikein haluaisi kertakäyttöistä. Lähikauppaan oli vain tullut todella komeita krysanteemejä. Onko lajikkeita paljonkin, esim. Sellaisia joita voisi kasvattaa ulkona monivuotisena?
By Myskimalva - 24.9.2014

kuva


By Pepino - 16.4.2018

Ostin cittarista tämän. 

Vaaleanliila.

By Bobbie - 17.4.2018

Pepino - 16.4.2018
Ostin cittarista tämän. 

Vaaleanliila.


Onko nuo kukat hivenen keskiverto krysanteemia avoimemmat ja leveämmät vai onko näköharha.. Ihanan hempeän romanttinen väri, miellyttää kovasti minunkin silmääni. Eipä ihme että ostit. Täytyypä pittää silmät auki kun lähden maalikylille jos minäkin löytäisin tuollaisen ihanuuden! Rolleyes
By Pepino - 18.4.2018

Nuo kukat on 6 ja 7cm halkaisijat. 

En kyllä tiedä millaisia niitten pitäisi olla, sillä olen nähnyt erilaisia krysanteemia. Niin ja ensimmäistä kertaa ostin krysanteemin. 😊
By Bobbie - 19.4.2018

En oo minäkään ostanut Krysanteemia muistaakseni koskaan itselleni, lahjaksi kylläkin joskus.
Eipä näkynyt tuommoisia täällä. Eikä ollut sekään suuri yllätys.
By Pepino - 20.4.2018

Tänään ostin valkeat, mutta ne kukat on kuin päivänkakkaralla. 😊