Puutarha.net Keskustelut

Happomarja, Berberis

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2413510.aspx

By SariW - 28.5.2007

Näin tänään taimikaupassa purppurahappomarjapensasta ja ihastuin sen kauniiseen väriin. Asumme II-vyöhykkeellä. Nyt haluaisinkin 10-15 kappaleen purppurahappomarja-aidanteen kivimuurin taakse. 


Millaisia kokemuksia teillä muilla sattuisi olemaan kyseisestä pensaasta? Pysyykö kauniina ja onko helppo hoitaa? Muitakin hoitovinkkejä otetaan vastaan....

By outi - 28.5.2007

Tuota tuota...entisessä pihassani oli muutama purppurahappomarja, mutta uuteen en niitä enää halunnut. Muuten ihan kaunis ja helppohoitoinen pensas, mutta ihan kauheat piikit, pitkät ja terävät. Mikäli perheeseen kuuluu pieniä lapsia ja/tai kotieläimiä valitsisin ehkä jonkun muun.

By satues - 28.5.2007

Meillä on siitä aita,ollut jo yli 30 vuotta ja nyt aika rähjäisen näköinen...pitäis tehdä jotain   apea Tykkään se väristä, se on saanut kasvaa vapaasti, sitä ei ole leikattu.


Ei meillä ainakaan ole ollut muksujen ja aidan kanssa minkäänlaisia ongelmia, kyllä ne kerrasta oppivat, jos piikkeihin juoksevat  silmän isku  

By kiurunkannus - 29.5.2007

Meillä on raja -aitana purppurahappomarja, vanha seitkytluvulla istutettu, jotta se pysyisi jotenkin raameissaan sitä on pakko leikata. Naapuri ei omalta puoleltaan ole sitä koskaan tehnyt on aina jäänyt minun tehtäväksesi ja koko helvatun puska rivistö on inhokkini no 1 !!!! 


Jollei ole läheisesti tutustunut ja käsitellyt isoa määrää vanhaa puutunutta leikkuujätettä ei tiedä ko puskasta mitään, mitkään rukkaset ei riitä aina on piikkejä käsissä, vaatteet repeytyy  ja jotenkin niitä löytyy sukista, saappaista, jalkapohjista ja kuinka monet kottarin pyörat ne on puhkoneet, yökärtynyt eikä se ole edes nätti.


Yksittäinen puska ehkä menettelee jos sitä siistii vuosittain, vaikka kyllä niitä irtopiikkejä löytyy silloinkin  jalkapohjista pitkin kesää hyi helkkari.


Harkintaa valintoihin suosittelen lämpimästihymy

By kiurunkannus - 29.5.2007

Niin ja jos prinsessa Ruususen linnan ympärillä olisi tätä ko puskaa kasvanut niin prinssi Uljas olisi kyllä ratsullaan karauttanut toisen linnanneidon luo, sinne olisi neito piikkilinnaansa jäänyt, takuullanaurua

By Sand - 29.5.2007

Minä istutin ainoan purppurahappomarjani tuomaan vahvuutta ja väriä marjaomenapuiden seuraan lautakolmiopenkkiini. Jos pensaassa joku repii itsensä meidän pihassa, mitäs kiipesi istutusalueellecool

By minttumeirami - 29.5.2007

Minä aion istuttaa purppurahappomarjan puolivarjoon talon eteläseinustalle (valtava tuomi varjostaa). Mielestäni vaalean keltaista talon seinää vasten syvä violetti on hieno; piikeistä viis !!

By rusokki - 29.5.2007

Voisikos ajatella piikittömänä vaihtoehtona purppurahappomarjalle esim. purppuralännenheisiangervoa? Istutin kokeeksi yhden viime kesänä, ja on viihtynyt ja kasvanut oikein hyvin. Värisävy on edukseen valkoiseta tiiliseinää vasten.

By illis - 30.5.2007

Olen joskus nähnyt eräässä pihassa samassa ryhmässä purppurahappomarjapensaan, syyshortensian ja etualalla aniliininpunaista leimukukkaa. Oli tosi komea ryhmä.

By jalomi - 30.5.2007

Meillä on myös pihassa kaksi iäkästä purppuraa. Tuovat mukavasti lisäväriä pihaan, pois en antaisi piikeistä huolimatta. Lapset kiertävät ne kyllä kaukaa, eikä tuota koiraakaan moinen puska tunnu kiinnostavan

By Raakki - 30.5.2007

Tekisi melkein mieli vaihtaa otsikkoon vaan Happomarja, että voisi muistakin happomarjoista jutella samalla palstalla. Näyttää tuo purppurahappomarja olevan japaninhappomarjan lajike. 
Itsekin aikoinaan ihan tuon värin vuoksi etsiskelin japaninhappomarjaa, mutta silloin sitä ei ollut missään myynnissä, niinpä sitten jouduinkin tyytymään hurmehappomarjaan, joka taas näyttää olevan tarhahappomarjan lajike, joka on syntynyt risteyttämällä japaninhappomarjaa ja ruostehappomarjaa - jos nyt oikein VKN:ää ymmärsin. Smile

Tästä tulee se johtopäätös, että noita voi olla aika vaikeata toisistaan tavallisen ihmisen erottaa.

Ja aika hieno värikasvi tämä hurmehappomarjakin on ja inhottavan piikkinen, täytyy isojen pihtien kanssa hoidella leikkuutyöt. Aloittaa parhaillaan kukintaansa.


By minttumeirami - 31.5.2007

Hurmehappomarja pysyy violettina koko kesän, japaninhappomarja vihertyy. Tarkkana saakin keväällä olla taimitarhalla .

By satues - 9.6.2008

Purppurahappomarja aloitti kukkimisen ja se tuoksu on todella voimakas, sen haistaa jo pitkälle.

By Meirami - 8.7.2009

Onkos kellään kokemusta kääpiöpurppurahappomarjasta? Se olis yks vaihtoehto tohon paahteisen paikan penkkiin tuomaan vähän kontrastia... Mutta en oo nähnyt noita kääpiömuotoja luonnossa.

By anneofgreengables - 11.7.2010

Sattuisiko joku keksimään, mikähän viime kesänä istutettuja purppurahappomarjojani vaivaa? Ovat nimittäin aika pystyynkuolleen näköisiä, siis viimevuotisissa versoissa ei näy elämää. Silmuja löytyi vaan alaosasta pensasta ja sieltä ovat nyt uudet oksat alkaneet kasvaa, vaan vanhoissa ei näy mitään elämää. Onkohan pakkasvauriota vai mitä ihmettä. Maa on savea ja turvetta, mutta istutuskuopassa on parempaa maata. Ei nyt viitsisi tähän aikaan enää ruveta alasleikkaamaankaan...
By jmi - 11.7.2010

Kun tämä ketju sattui silmiini osumaan niin pitääpi kysästä.. Ostin viime syksynä Kauppilasta japaninhappomarjan kirjavalehtisen mallin. Yllätyksekseni selvisi hyvin talvesta (vaikka vyöhyke muuta lupasi). Hiukkasen nyt ihmetyttää kun siinä on punertavat lehdet, mutta ei kirjavat. Muuttuuko ne jossain välissä kirjaviksi vai minne se valkoinen lehdistä kadonnut? En ole nähnyt koko pensasta kuin syysvärityksessä, joten minulla ei ole aavistustakaan miltä sen nyt kuuluisi näyttää. Syksyllä oli vaan veikeän näköinen vaaleanpuna-punakirjavana
By illis - 11.7.2010

anneofgreengables, samalla tavoin kävimeidän happomarjapensaalle, luulen, että on pakkasvauriota. Eiköhän tuo tuosta virkisty. Täytyisi nuo kuivat versot leikata pois, kun ehtisi. On tuota kitkettävääkin niin hirvittävän paljon.
By anneofgreengables - 11.7.2010

Illis: pakkasvauriota mäkin epäilen, mutta tuntuu jotenkin oudolta, kun kerrankin oli lunta suojaamassa (no, voi olla etteivät puskat ehtineet kunnolla syksyllä juurtua kun loppukesällä ne istutin).

Ei kai se auta kuin leikata uuteen versoon asti alas.

Plaah, nämä ja herukat kun meidän pihalla ovat ainoita, joita ei tarvitse jäniksiltä suojata...
By kastehelminen - 11.7.2010

Ostin taimen jonka kaulassa on lappu Berberis "Aurea" ja myyjä sanoi sen olevan kääpiön eli kasvavan alle puolimetriseksi. En vain osannut katsoa mistään että onko se auringon, varjon, kuivan vai kostean paikan kasvi. Väri oli niin poikkeava että sille etsin paikan vaikka mistä kun vain olosuhteet selviää. Pieni kielimuuri oli kaupassa mutta jos joku täällä tietäisi!?

By kastehelminen - 11.7.2010

Auts, en pääse enää pienentämään kuvaa. Luulin että se tuli pienennettyä mutta näyttää kuitenkin jättiläiseltä.
By Nuu - 11.7.2010

Happomarjakeskustelut (ruoste-, hurme-, japanin-, purppura-, ja onko niitä muitakin kenties ?) on nyt yhdistetty tähän yhden otsikon alle Smile
By amatöörihortonomi - 16.7.2010

Tuo aurea kasvaa äidilläni (Espoossa) puolivarjossa,suojaisessa paikassa.Aurinkoa saa aamupäivän. Komea on ja pärjännyt hyvin.Taimistolta neuvoivat leikkaamaan säännöllisesti,niin pysyy hyvässä kasvussa. Itse ostin pari päivää sitten pilarihappomarjan,("Helmond pillar"),pysty pilarimainen kasvutapa,viininpunainen lehti,korkeutta n. 1m. Saa nähdä miten menee täällä Oulun korkeudella. Aion istuttaa sen kukkapenkkiin, etualalle istutan vaaleankeltaista syyskaunosilmää "Moonbeam". Vesi kieleltä valuen odotan lopputulosta... :-)
By Scaevolaaemula - 20.3.2011

Osaisko joku sanoa miten nopeasti hurmehappomarjan taimi kasvaa pensaaksi, ja kuinka leveä siitä tulee? Tuoksuuko se voimakkaasti? Kiittäen vastauksistanne:
 
By Nuu - 20.3.2011

Scaevolaaemula, laitoin sinulle yksityisviestin (oikeassa yläkulmassa pomppiva kirjekuori)
By Havina - 17.8.2011

Berberis thunbergii "Rose Glow" lähti eilen taimistolta mukaan. Upeat lehdet siinä, ja haluaisinkin sen olevan sellaisessa paikassa, että sitä pääsee katselemaankin, mutta kuinka isoksi se oikein mahtaa kasvaa?
By merlin - 17.8.2011

Leveys max 3 m ja korkeus 2,5 m, kerrotaan esim täällä, kun taas täällä puhutaan vain 1,2 - 1,8 m korkeudesta ja samoin leveydestä.
By Havina - 17.8.2011

Kiitos Merlin, aika iso siitä siis saattaa tulla, jos hyvin menestyy, täytyykin miettiä saako olla paikassaan.
By AamuAurinko - 18.8.2011

Onko happomarjoilla pahastikkin taipumus kurkottaa aurinkoon päin? Mulla on joku, luultavasti japaninhappomarja. Saa koko päivän aurinkoa, mutta silti täytyy kaikki kasvunsa sinnepäin suunnata... Yritin jo leikkauksellakin, mutta ei, uudestaan sama. On vaan jokseenkin koomisen näköinen, ei kai sen muuten väliä Smile
By Tuulia-tuu - 18.8.2011

En ole huomannut mitään aurinkokurottelua. Tosin meillä ne kasvavat seinustalla ja aurinko tulee pääasiassa edestä. Tykkään ihan perus-japaninhappomarjastakin, ikävien piikkien vastapainoksi sillä on hykerryttäviä syysvaatteita:


pirteät ja kestävät marjat:


...joista on iloa läpi harmaimman syksyn, vielä ensilumillakin

By Heksu - 5.11.2011

'Starburst'illa myös aikas hieno syysväritys.

By Milton - 2.4.2013

Olisi tarjolla happomarjapensaita piharemontin tieltä (oletan hurmehappomarjaksi)Vaasassa. Ainakin 2 m korkeita ja 1,5 m leveitä olivat, syksyllä jo hieman leikkasimme autopaikan tieltä. Vaihtaria ei tarvita, kunhan autat ylöskaivuussa! Smile Yksärillä.
By vähis - 2.4.2013

Milton kääk, pistit pahan.
By Neozzi - 8.6.2013

Mun hurmehappomarja ei ole näyttänyt elonmerkkejä talven jälkeen. Kasvikortistossa luki, että voi paleltua, mutta yleensä toipuu. Mistäköhän tuosta nyt sitten tietää, että onko se mahdollisesti toipumassa? Vai olisiko jo toipunut, jos olisi toipuakseen? Voisko tuon nyt leikata alas, ettei tarvitsisi katsella noita alastomia oksia? Voisko leikkaaminen jopa edistää toipumista? paljon kysymyksiä. BigGrin
By Oulunseudulta - 8.6.2013

Katso oksia tarkkaan, nyt pitäisi jo näkyä ainakin pieniä lehden alkuja siellä täällä pitkin oksia. Tutki oksa kerrallaan. Jos ei näy yhtään lehteä, voit leikata koko oksan alas. Voit myös leikata ensin oksasta noin kymmenen senttiä pois: jos oksa on lävitse kuiva, se on kuollut. Jos siinä on sisällä vihertävää, se on hengissä. Meillä rusakko söi yksi talvi koko hurmehappomarjan, ja hyvin jaksoi kasvattaa kesällä uusia oksia. Nytkin osassa oksista on isot lehdet, joissakin oksissa (niissä pystyissä jotka ei olleet lumen alla) joitakin tosi pieniä lehtiä, ja muutama oksa täysin lehdetön. Ne leikkaan kohta alas.
By Neozzi - 8.6.2013

Ok, kiitos paljon neuvoista!
By Myskimalva - 10.6.2013

Tämä on kiva pensas, kun ei vaan istuta kulkureitille. Piikkeihin jää ikävästi hameenhelmat sun muut liehukkeet kiinni.

By satues - 20.6.2013

Heksulle terkkuja

By Luponia - 22.5.2015

Ostin Hurmehappomarja Berberis x ottawensis Suberba.

Tuleekohan siitä liian iso jos laittaa aika laajan kukkamaan keskelle,siinä on vanha koristeomenapuun kanto jota ei ole saatu pois.Sen lähettyville.Olisi ainakin pois tieltä kun isäntä ajaa nurmikoita,ne piikit ei ole tykättyjä,mutta kun oli kaunis.Vai viekö liikaa tilaa??


By Marja - 24.9.2016


Berberis thunbergii 'Maria', pilarihappomarja pääsi muutama päivä sitten penkkiini. Lehdet ovat keltaiset kesällä, mutta nyt riemunkirjava pensas, kun on syysväritys. Odotan tosi kovasti ensi kesää, jotta tämä on ihanan keltainen. Myös pilarimalli viehättää silmää.
Perennapenkkiin laitoin, en tiedä vielä, mitä sen eteen laitan, mutta eiköhän sekin selviä keväällä viimeistään.
By Marja - 24.9.2016Tämä anteeksiantamattoman epäselvä kuva esittää minulle tärkeää, vuosien haaveen toteutumaa, Berberis thunbergii 'Orange rocket' pilarihappomarjaa, vaikka näyttää kyllä Red rocket-väriseltä kovasti. Kuulemma silti on Orange rocket.

Pahoittelen, etten malttanut olla laittamatta näitä epäselviä pilarihappomarjapensaitteni kuvia.

By suokukka - 2.7.2020

Ostin muutamia erilaisia happomarjoja pari vuotta sitten. Äsken huomasin että niiden vieressä kasvaa siementaimia. Niissä on keltaisia ja oranssia lehtiä. Lehtien muoto vaan on sama kuin tuolla tummanpunalehtisellä. Saa nähdä mitä noista muotoutuu, en ainakaan vielä raaskinut kitkeä pois. Tekeekö happomarjat paljon noita siementaimia? 
By suokukka - 2.7.2020

Tässä vielä kuvat.
Tosiaan illalla kiertelin ja kattelin, onko rikkaruohoja paljon ja silloin huomasin nämä.

Tässä toinen siitä viereltä.Tämä toinen on Pink queen, se tekee nuo pinkit lehdet uusiin versoihin ja tummanpunaiset vanhoihin.Siementaimia löysin 4 ja tämä on suurin.
Just se on itänyt, kun sirkkalehdetkin näkyy vielä.
Eli lehden muoto on kuin tuolla pinkillä, mutta väri lähempänä tuota toista.Jos joku tosiaan tietää, että tuleeko noita riesaksi asti, niin kertokaa ihmeessä, sitten kitken heti pois.
En osannut lainkaan arvata, kun nämä on mun ekat happomarjat ikinä, jotenkin ei oo ennen iskenyt.
Nuo värit on vaan niin kivat ja muutenkin kun nykyisin saa noita maltillisesti kasvavia lajikkeita.
By Kyssäkaali - 2.7.2020

Suokukka - 2.7.2020
Tässä vielä kuvat.
Tosiaan illalla kiertelin ja kattelin, onko rikkaruohoja paljon ja silloin huomasin nämä.

Tässä toinen siitä viereltä.Tämä toinen on Pink queen, se tekee nuo pinkit lehdet uusiin versoihin ja tummanpunaiset vanhoihin.Siementaimia löysin 4 ja tämä on suurin.
Just se on itänyt, kun sirkkalehdetkin näkyy vielä.
Eli lehden muoto on kuin tuolla pinkillä, mutta väri lähempänä tuota toista.Jos joku tosiaan tietää, että tuleeko noita riesaksi asti, niin kertokaa ihmeessä, sitten kitken heti pois.
En osannut lainkaan arvata, kun nämä on mun ekat happomarjat ikinä, jotenkin ei oo ennen iskenyt.
Nuo värit on vaan niin kivat ja muutenkin kun nykyisin saa noita maltillisesti kasvavia lajikkeita.

No mulla on japanin happomarjaa rivi, ja oon huomannu et viereen on tullu noita siementaimia. Mut matalana ovat pysyneet, kun ruohonleikkurilla ajetaan siitä rivin vierestä. Yhtäkään en ole kitkeny. Tiedä sitten kun sulla on katetta, että tykkäävätkö itää ja kasvaa siinä isoiksi oikeinUnsure
By Kurppa. - 2.7.2020

Aikaisin keväällä kuukkeloin netistä jotain pientä punalehtistä ja päädyin happomarjaan.
Kun liikkeissä ei sitä näkynyt enkä saanut tilattua unohdin koko jutun.
Penkistä löysin jonkun pienen punalehtisen ja istutin sen uuteen pensasryhmään.
Vähän sen jälkeen kitkemisen yhtydessä tuli lappukin esiin.
Se oli juuri se mitä olin halunnutWink
Berberis thunbergii 'Admiration'
By suokukka - 2.7.2020

Kyllä mä nämä neljä nyt annan ainakin rauhassa kasvaa kokoa.

Annan vaikka tyttärelle, jos liikaa vievät tilaa, hän tykkää happomarjoista. Wink
By Rapunzel - 2.7.2020

Mulla on muutamia happomarjoja, eikä ole siementaimia koskaan näkynyt. Ihan saisivat vapaasti lisääntyä kyllä mun puolesta 🙂
By suokukka - 3.7.2020

Tästä tykkään. Tämä jää ihan pieneksi.
Nimikin olis jossain vihkossa, pitääkin etsiä, kun nyt mulla on lappuja. w00t

By koiruus - 9.7.2020

Onkohan tääkin ’Pink queen’? Ostettu 3 vuotta sitten syksyllä syysistutusta varten ja heitin talvea vasten penkin reunaan jos jäis vaikka henkiin 😄👍 
By suokukka - 9.7.2020

Noita pinkin kirjavii on aika montaa laatua.