Puutarha.net Keskustelut

Pihan / penkin perkaus, keinot ja ideat

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2419651.aspx

By Somisku - 1.6.2007

Pahaksi on päässyt, enkä tiedä mistä aloittaa, ideoita ottaisin kiitollisena vastaan. Jotain suhteellisen helppohoitoista, koska vietämme mökillä kesäisin kolmekin viikkoa yhtä soittoa, ja joutuu olemaan ihan yksikseen sen aikaa... t. somiskuSmile





By belgi - 1.6.2007

Tuohonhan käy mikä tahansa kuivassa elävä perenna, maapeitekasvi, tahi pensaikko, tai kaikki yhdessä. Tuota kiveystä, onko se pengerrys, pehmentäisin jollain köynnöskasvilla, joko ylhäältä alaspäin tai alhaalta ylöspäin kasvavana. Mainio paikka tehdä vaikka mitä kivaa

By Somisku - 1.6.2007

Kiitos belgi vihjeistäSmile Olen samaa mieltä, että siitä voisi ihan kivankin saada mutta kun on tuo viherpeukalo niin keskellä kämmentä kuin olla voiWink Ne on vanhoja ratapöllejä siinä ja tukevat tuota yläpuolen "parkkista". MAHTI IDIS laittaa siihen jotain köynnöstelemään, mikähän voisi olla kiva? Miten tuo lupiini/voikukka/vuohenjuuri-"keto" pitäisi työstää ennen muuta laittamista?        





By Miikos - 1.6.2007

Heti näin sieluni silmin seppelvarpua ja jotain köynnöstä ryöppyävän ylhäältä alaspäin naurua



By Somisku - 1.6.2007

Kiitti Miikos,


googletin tuon seppelvarvun ja nättihän se onSmile Onko sinulla siitä kokemusta?kuinka tiuhaan sitä kannattaisi istutella? Mikä voisi olla kiva köynnös tähän mielestäsi?



By satues - 2.6.2007

Itse laittaisin varmaan köynnöshortensiaa menemään ylös tai tuolta alaspäin tai sitten villiviiniä ylhäältä alas.


Alaosaan laittaisin erilaisia perennoita,kun niille tekee hyvän muhevan maan, ei tarvi  kuin ihailla, kasvavat itsekseen   Myös isoja kiviä vois laittaa väliin ja kenties jotakin pensasta. Tällaisia mietteitä täällä ;-ö

By belgi - 2.6.2007

Jostakin syystä juuri köynnöshortenssia tuli minunkin mieleeni tuota pengerrystä katsellessa. Sen kuitenkin sanotaan tykkäävän mieluummin varjoisasta paikasta, mutta olen nähnyt köynnöshortessian kasvavan upeasti myös paahteisella navetan seinustalla.

By Asparagus - 2.6.2007

Myös virpiangervo muurin päälle olisi tosi kaunis valkoinen "sade" näin alkukesästä ja toinen vaihtoehto, mikä matelee kauniisti alaspäin voisi olla ikivihreä tuivio. Rehevät pensaat yllä ja alla olisivat helppoja paikassa katteeseen istutettuina, tällöin kitkemishommatkin jäis vähemmälle.

By Miikos - 2.6.2007

Seppelvarvusta ei kokemusta, kasvaa kuitenki leveyttäkin ihan kivasti ja on matala jos sellasesta tykkää. Kukinta aika huomaamaton. Istutustiheyttä en muista. Villiviinissä on upea väri ja köynnöshortensia todellakin tarttuu hyvin kiinni naurua Jotain perennaa olis kiva olla myös. Itse ostin tänä vuonna ekat verikurjenpolveni ja pidän niistä nyt jo vaikka ei ole edes aloittanut kukintaa hymy

By Somisku - 2.6.2007

Kiitos kaunis teille kaikille hyvistä ideoistaSmile Kysyisin vielä neuvoa siihen aloitukseen.. eli miten tuon ryteikön "perkaus" pitäisi aloittaa ja miten edetä projektissa? Ihanaa, aurinkoista lauantai             puuha-päivää teille t. somisku




By Pahvi - 8.6.2007

Perkauksesta: Suosittelen yrittää hävittää kaikki olemassaoleva, jos toivot puutarhakasveja tilalle. Itse aloittaisin pöyhinnän pistolapiolla ja talikolla. Tukevat hanskat käteen ja nykyinen kasvillisuus kaikki ylös tyvestä nyhtäen talikolla ja lapiolla maata samalla kuohkeuttaen. Kompostikehikko on syytä olla valmiina koottuna ennen kuin aloitat.  silmän isku Pöyhiessä käy samalla ilmi maakerroksen syvyys ja laatu, jonka perusteella voi päätellä, mikä kasvi mahtaisi viihtyä.


Kun on valmista, kastele alue huolellisesti. Sitten läpinäkyvä muovi päälle. Ei-toivottujen kasvien siemenet itävät kosteassa ja valossa mutta tukehtuvat hengiltä alkuunsa muovin alla. naurua Kun taimet ovat ketarat ojossa, vaihdat päälle valoa läpäisemättömän katteen, joka tekee selvää juurenpätkistä yrittävistä iduista. Sanomalehti + päälle kiviä + ne kitketyt rikkaruohot on halvin vaihtoehto. Sitten lähdette mökille. Riippukeinussa voi parannella mahdollisia rakkoja käsissä ja suunnitella istutuksia.


Syyskuussa kate poistetaan ja toivotaan, että elossa on korkeintaan kastematoja ja muita maamöyriäisiä. Taimistoilla voi käydä katsomassa, josko olisi sopivia kasveja alennusmyynnissä. Multaa lisää mikäli on tarvetta. Suosittelen kuivan paikan kasveja. Aivan ihana on metsämansikka. Vihertyy ensimmäisten joukossa keväällä, kauniit lehdet ja somat kukat, rönsyää ja peittää maan, viihtyy kuivassa täys-puoliaurongossa, ihanat marjat, terve, hyvällä tuurilla vielä punainen syysväri osassa lehtiä.


Itselläni on sellainen kokemus köynnöshortensiasta, että se ei viihdy ihan kuivassa. Rinne on vähän haasteellinen kun siitä valuu kaadettukin vesi pois.

By Somisku - 11.6.2007

Hei Pahvi. kiitos paljon hauskasti laadituista ohjeista . Juuri tuollaisia A:sta Ö:hön opastusta kaipasinkin. Ja tuo mökkeily odotellessa sopii niin hienosti meidän kesäsuunnitelmiin- kiitos vielähymy. Nyt se ryteikkö on nätti kun lubiinit ja jotkut valkoiset putket kukkivat, mutta taitaa tulla pian lähtöpassit heillesilmän isku.

By iiris-kukka - 11.6.2007

Lamoherukka leviää myös mukavasti. Istutin sellaisen viime kesänä ja mukavasti on jo kasvanut.

By Somisku - 11.6.2007

Hei iiris-kukka, kiitos vinkistä Kuinka tiuhaan sitä istuttelit?

By iiris-kukka - 11.6.2007

Heh. Istutin kokeeksi vain yhden, kun ei ole tarvis suurta alaa peittää. Laitoin kenkäni viereen, jotta näät vähän kokoa. Muutama verso on jo juurtunut maahan. Laitoin vielä vähän multaa ja kiven päälle, niin saan varmasti syksyllä tai ensi keväänä siirtää siitä muualle. Tulee tosi aikaisin keväällä vihreäksi, mutta tietääkseni sitten syksyllä ensimmäisten joukossa varistaa. Vanhan pentin puolella oli juttua samaisesta kasvista rinteessä. Käypä sielta lukemassa. Löysin kuukkeloimalla: lamoherukka. Oli Kivikko M-Ö: Älyttömän varmasti ja helposti leviävä kivikkokasvi, otsakkeen alla.

 

By iiris-kukka - 11.6.2007

Unohtui sanoa, että siellä oli ennen-jälkeen kuvakin.

By Somisku - 11.6.2007

Kiitos linkistä, löysin ne lamoherukka- jutut, ja tosi nättiä on. Tykkään myös kovasti metsä(aho-?)mansikasta, ja niitä on meidänkin pihalla siellä täällä. Kielo on kanssa lempikukkiani, mahtaisiko tässä menestyä ?

By Somisku - 15.6.2007

Ajelin ohitse paikasta, jossa kiipeili valtoimenaan villiviiniä (kiinnittynyt pienillä sakaroilla, joissa imukupit eli ilmeisimmin imukärhivilliviini), enkä tietty voinut vastustaa kiusausta napata sitä matkaani. Sitä luikerteli myös maata pitkin. Kun sitä repi varovasti maasta ylös sai mukaan myös sellaista paksuhkoa, lienee juurtansa. Osaatteko neuvoa miten nyt lähtisin näitä roikaleita kasvattamaan/istuttamaan, ettei mene hieno löytö ihan harakoille?

By Helios - 27.6.2007

Täältäkin pari kommenttia. Minusta tuo pengerrys on ilmeisti pihanne paraatipaikka (sisääntulon vieressä?) ? Joten mielestäni siitä kannattaisi tehdä iso yhtenäinen näyttävä istutusryhmä, jossa on kerroksellisuutta kasveissa, kukkivaa, havua ja näyttävyyttä myös talvella. Jos tuossa kasvaa rikkaruohona lupiinia ja vuohenputkea, se kertoo jo aika varmasti maaperän olevan suhteellisen kostea ja rehevä. Siinä mielessä uskon siinä viihtyvän myös köynnöshortensian, joka voisi osittain kiivetä ylös ratapölkkyseinämää ja osin verhota maanpintaa ( kuorikate maanpeitteeksi). Myös lamoherukka ja villiviini olisivat  hyviä tällä alueelle, villiviini antamaan ihanaa syysväriä, lamoherukka peittämään maanpintaa tai miksei myös roikkumaan ylhäältä ratapölkkyjen reunalta.


Lisäksi yhdistäisin tähän ryhmään etualalle matalia havuja, tavallisen varmaan vuorimäntyä ( leikkaa vuosikasvaimet aina kesäkuun puolivälissä, jotta pysyys tuuheena, tiiviinä), rohtokatajaa, pallotuijaa, tuiviota tms. Matalia kukkivia koristepensaita rinneangervo, koiviangervo, loistoangervo jne.. Syyshortensia, pensashanhikit joukkoon. Samoin matalia tiiviitä pensasryhmiä myös ylätasanteelle. Pensaiden väliin alas ja ylöskin voisin paikoitellen pistää myös perennoja kuten pionit, röyhytatar, jaloangervot, vuorenkilvet yms. Lisäksi pensaiden lomaan sopii istutettavaksi myös jotain korkeampaa, kuten jokin kukkiva pieni koristepuu koristeomenat, syreenit, ruusuorapihlaja, pihlajat, pilvikirsikka jne.. Puita ja koristepensaita myös ylätasanteelle. Näin tulisi kerroksellisuutta istutusryhmään.  Jos ylätasanne vaikuttaa kuivahkolta kasvupaikalta, sen ominaisuuksia voi parantaa keräämällä syksyllä/kevällä lehdet ja haravointijätteet pensaiden alle katekerrokseksi.


Pisteenä i:n päälle ryhmään voisi vielä laittaa isoja luonnonkiviä täydentämään kokonaisuutta! Toivottavasti näistä ideoista on apua.

By Perennainen - 1.9.2007

Olisipa Somisku kiva nähdä, mitä ryteiköstä on kesän aikana kehkeytynyt!
By Sumpeli - 21.6.2008

Moi!


Pää meinaa räjähtää aina kun mietin tulevaa kesää ja ryteikköä joka takapihalla odottaa. Mitä ihmettä teen edellisten asukkaiden entiselle perunamaalle joka nykyään kasvaa pelkkää ohdaketta ja nokkosta. Kaivinkoneellakaan ei oikein paikaille pääse kun mansikkamaa on edessä jo toisessa mahdollisessa kulkuväylässä kasvaa marjapensaita. 


Ryteikköä jatkuu pitkälle eteenpäin, mutta esim sulkapalloverkkoa ei viitsi ajatella kun siellä puiden keskellä on paljon paarmoja ja hyttysiä. (hyttysiä vastaan voi kyllä suojautua mutta paarmoja ei, paitsi vaatteilla mutta kuka sitä pelaa sulkkista kesällä takki päällä?)


Yritin äsken ottaa kuvia vähän eri kuvakulmista mutta tietenkään talvinen kuva on vaikea tulkita, mutta olen epätoivoinen Smile


Mansikkamaan takana on pieni kasvimaani jonka jälkeen alkaa perunamaaryteikkö.






By Kaisaliisa - 21.6.2008

Kate päälle! Hyväksi koettu konsti on peittää koko alue vähintään vuodeksi valoa läpäisemättömällä katteella. Vain mielikuvitus on rajana: pressu, musta muovi, paksu kerros sanomalehtiä...


Sanomalehtikate on siitä hyvä, että se lahoaa vähitellen paikalleen. Se pitää peittää vielä jollakin eloperäisellä aineksella.


Laita hakusanaksi kateviljely...

By Paulastiina - 21.6.2008

Ei ne ohdakkeet kuole Roundupillakaan vuodessa eikä kahdessa, sillä se ei ole mikään autuaaksi tekevä konsti, ja jos on vaikka talouskaivo tai ojia liki, on oltava aineitten kanssa tarkkana. Mekaaninen torjunta monta kertaa kesässä on hyvä konsti; ei ainakaan meillä nurmikossa viihdy sen paremmin ohdake kuin nokkonenkaan, eli eivät kestä toistuvaa leikkaamista.

By Sipuli - 21.6.2008

Mulla on ollut mökillä vähän samantapaista toivottomalta tuntuvaa ryteikköä tontin laitamilla. Olen istuttanut sinne pihlaja-angervoa ja tuoksuvadelmaa, jotka ovat helposti leviäviä pensaita. Ne ovat kasvaessaan tukahduttaneet rikkaruohot. Lisäapuna voi käyttää katetta pensaiden välissä. Mutta ei ne rikkaruohot kauaa viihdy siellä tiheässä pensaikossa tai ainakaan ne ei näy sieltä. Sopisiko tämä idea sinun tontillesi?

By Kasuariina - 21.6.2008

Minä en raaskisi kerran raivattuun alueeseen istuttaa mitään isojuurista, kuten pensaita. Ottaisin ikuisuusprojektin ohdakkeiden vastaiseen taisteluun poistamalla niitä juurineen monta kertaa kesässä ja heittelisin kesäkukkien siemeniä väliin. Jos vaikka joskus haluaisikin taas pistää viljelylle kyseisen palstan, niin eipä tarvitsisi kaivaa isoja puskia pois. Mutta makuja on monia.
By Sumpeli - 21.6.2008

Kiitos vinkeistä hymy



Idea tukahduttavista pensaista kuulostaa kivalta mutta haluaisin kuitenkin semmoiseksi alueen missä voisi vaikka kulkea ja jota todellakin voisi joskus vaikka muuttaa kasvimaaksi tms. 



Pakko varmaan vaan kaivaa ja jos vaikka vetäisin siihen päälle pressun ja sen päälle puisia lavoja painoksi kun niitäkin on pino jäänyt edellisiltä asukkailta. Miltäs se kuulostaisi?



Mutta sitten pääsenkin kysymykseen että mitä alueelle kasvattaisin? Kasvihuonetta olen haaveillut, se voisi olla yksi idea ja sen ympärille olisi luultavasti kai helppo rueta rakentamaan puutarhaa vai mitä?


Ja myrkytystä en oikein uskalla ajatella kun siellä tosiaan on oja takana ja mun pieni kasvimaa on ihan vieressä.



Asiasta toiseen, kuinkahan saisin sen puutarhurin abc-miehen vikiteltyä kylään?

By Nuu - 21.6.2008

Itsekin ehdottaisin harmillisten kasvien kaivua käsipelillä ja ehkä roundupilla suihkuttelemalla. Molempi parempi, luulisin. Ja sitten kylväisin niitä mainioita maanparannuskasveja sinne siksi aikaa kun ottaisin alueen "oikeaan käyttöön". Jossain vaiheessa kyllä tulee se ahaa-elämys senkin alueen käytön suhteen!



Ja siis maan rakennetta parantavia kasveja ovat esim. auringonkukat, hunajakukat, herneet. Osta linnuille tarkoitettu auringonkukansiemenpussi (halpa) ja kaupan hyllystä kuivahernepussi (hyvin halpa). Ne sitten viskelet sinne maahan - komialta tulee näyttämään, maa paranee siinä sivussa, ja saat aikaa nyhtää ja kiskoa epätoivottuja vieraita sieltä pois, sekä miettiä tulevaisuuden käyttötarkoitusta alueelle. Kuten Kasuaarina sanoi, valmiiksi jo raivatun maan käyttöä kannattaa harkita... Smile

By Kassikäpp - 21.6.2008

Ai tähänkö tää loppui?Smile

Kaisaliisan kanssa samaa mieltä, kunnon katetta alueelle, mieluiten paksu muovi. Nokkonen, apila ja ohdake ovat todella sitkeitä...
By LukinLilja - 21.6.2008

Me laitettiin mustaa muovia pellolle jo toissakesän loppupuolella, ja olivat paikallaan vielä viime kesän. Eilen just käytiin katsomassa, niin iloisesti siellä ohdakkeet rehottaa. Muovi poistettiin tänä keväänä.
By Kaisaliisa - 21.6.2008

Oikotietä onneen ei ole Wink Loput ohdakkeet kitketään sitten käsin. Kitketään, kitketään ja kitketään. Ja sama uudelleen.



(Lukinlilja, nyt äkkiä ne ohdakkeet pois ennen kuin kukkivat!)
By Temskukka - 21.6.2008

Potagerini on perustettu alueelle, jossa kasvoi kaikkea "kamalaa". Aloitin heinäkatteella (ts. pikkuheinäpaaleista irroitetuin lirvuin) ja sen päällä kasvoi silmän iloksikin kurpitsaa.

Sitten varsinainen rytistys tehtiin niin, että kasvihuoneen rakennusvaiheessa traktorivoimin lanattiin aluetta vähän oikoisemmaksi ja sitten katettiin pinkopahvilla, sanomalehdillä ja mainospostilla. Päälle kasvilaatikot lautareunoilla+multaa täyteen ja käytäville haketta.

Vain potagerin ja pellon rajapinta (että tuo sana on hauska) on ollut jkv ongelma. Sitä ei voi kattaa koska peltotyöt häiriintyvät eikä peltokoneilla voi ajaa ihan potageralueeseen kiinni. Soiro on alle metrin.

Siinä on vähän ohdaketta, nokkosta yms. koittanut punkea esiin mutta ne on säännöllisesti trimmeröity ja tänä vuonna hoksattiin kattaa peltotöiden jälkeen heinämössöllä, jota siivottiin hevosen pyöröpaalin roippeista.

Minä tuumaan aina tuollaisten projektien alussa että pikkuhiljaa, aikaa voi mennä vuosiakin. Mutta voi valita: joko aloittaa tai antaa niiden vuosien kulua rikkaruohoissa. Jompaa kumpaa.


Muovit sun muut maatumattomat olen hyljännyt projekteistani kokonaan. Ne on niitä "taaksesi jätät ja edestäsi löydät" -juttuja. Mikä on masentavampaa kuin muovinriekalejäte, jota loppumattomasti maasta tursuaa? Tai alituisen tuulen riepottelema pressu?


Eli ensin kasvusto ihan maata myöden poikki ja niittojäte jätetään siihen. Sen jälkeen katetta niskaan vahva, raoton kerros niin kyllä se siitä. Vaikkapa joka vuosi aarin verran. Jos ohdake vielä ponnistaa esiin on se aivan mahdollista vetää juurineen irti sillä kattaminen pehmittää maan möyheäksi.

By MoonRiver - 16.7.2008

Taloyhtiön entinen puutarhajätekompostialue meidän asunnon nurkalla hylättiin käytöstä. Nyt tuossa on tuollainen 5m x 5m alue, jonka nokkoset uhkaa vallottaa jos siihen ei pikaisesti istuta jotain. Voitte vain kuvitella, että kompostin maaperä on erittäin ravinteikas. Siihen on lykätty kaikki mahdollinen puutarhakomposti varmasti 20 vuoden aikana.



Mitäs istuttaisitte moiseen paikkaan? Saa olla korkeuttakin, ettei jää ympäröivän heinikon peittoon. Ryhmäruusuja?

By Kurppa. - 16.7.2008

Nauhuksia.
By MoonRiver - 16.7.2008

Tässähän se ryteikkö on, ihan koko alue ei näy kuvissa. Huomasin, että yksi naapureista olikin laittanut siihen keskelle yksinäinen nauhuksen! Hommaa voisi jatkaa ja jakaa omia nauhuksia lisää.





By Janey - 5.6.2009

Meidän tontin rajalla kasvaa tuoksuvadelma, osin meidän puolella, osin naapurin. Meidän puolella sitä kasvaa suurin osa enkä oikein pidä siitä, joten olen karsinut sitä hieman ja päätin laittaa siihen kohtaan kukkapenkin. Samassa pöheikössä ja vieressä kasvaa myös nokkosta. Aloittelevana harrastajana kaipaisin vinkkejä, miten tuo maa kannattaisi kääntää niin, että sieltä ei kohta puskisi tuoksuvadelmaa kukkapenkkiin? Juuri kun kävin maasta repimässä uusia vadelman alkuja ja muita rikkaruohoja, huomasin, että oli vadelman uusia varsia kasvamassa ihan ojassa asti, aiempaa suuremmalla alueella siis - liekö villiintynyt siitä, kun siitä varsia poistelin.






Ohessa kuva, joka toivottavasti auttaa hahmottamisessa. Vasemmalla näkyy siis vielä jätettyä pensasta, jota kyllä karsin ensi vuonna vielä lisää. Tuo tuoksuvadelma on peittänyt kuvassa näkyvän lavan ja tynnyrin, jotka ovat naapurin puolella. Ilmeisesti siinä on joskus pidetty puita. Nyt sieltä kasvaa lautojen välistä sekä nokkosta että tuoksuvadelmaa. Mielessä on käynyt, josko kysyisi naapurilta, voisiko tuon poistaa, kun sitä ei ole kolmeen vuoteen käytetty. Suurissa suunnitelmissa kävi myös kukkapenkki koko kyseisen alueen kokoisena... Tynnyrin jälkeen oikealla alkaa oja, joka rehottaa koiranputkea ja nokkosta. Niillekin tahtoisin tehdä jotain, että olisi vähän siistimmän näköinen.










By Nuu - 5.6.2009

Janey, löydät viestisi nyt täältä. Laitoin sinulle tulemaan myös privaattiviestin, vilkaisepa postiasi Smile



Olisikohan tässä nyt löytyneessä ketjussa jo ennestään jotain hyviä vinkkejä sinulle, kannattaa vilkaista. Tuoksuvadelman hävittäminen on kokemuksieni mukaan tosi hankalaa. Aina sitä vaan putkahtelee esille. Yritä saada naapurilta lupa sen hänenkin puolellaan olevan tuoksuvatun hävittämiseen.