Puutarha.net Keskustelut

Taateli, Phoenix

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2422131.aspx

By Suva - 6.6.2007

Heip!


Ostinpa ihania tuoreita taateleita kaupasta ja törkkäsin herkuttelun jälkeen kolme siementä multaan. Siemenet olivat ihanan isoja, kaipa ne kasvaa multaa tungettuna? En ole taatelia koskaan kasvattanut, siemenistä puhumattakaanoho. En löytänyt topicia taatelille, toivottavasti joku voisi tätä tylleröä auttaa. Kiitos ja nauttikaa helteistä!aurinkonauruanauruaaurinko

By Milena - 8.6.2007

Myydäänkö tuoreita taateleita ihan tavallisissa ruokakaupoissa? En ole itse koskaan huomannut, tosin enpä ole kyllä mitenkään erityisesti etsinytkään. Olisi mielenkiintoista kuitenkin kokeilla taatelin kasvattamista siemenestä.

By mummo - 11.6.2007

Jos löytää kivellisiä kuivia taateleita, niiden siemenet itävät. Palmujahan niistä tulee,sitten aikanaan

By Pirkkis - 11.6.2007

Lukekaapas vanhasta pentistä taatelin kasvatuksesta, siellä on paljon tietoa.

By Suva - 13.6.2007

Eivätkö tuoreen taatelin siemenet idä?


En löytänyt keskustelua vanhastakaan pentistä, mutta yritän vielä. Kiitos!

By Pirkkis - 15.6.2007

Jokos löysit keskustelut? Minäkin olen laittanut sinne kuvia ja kirjoittanutkin. Tosin minun taatelin taimet kuolivat, surullinen kun en muistanut kastella niitä ja oli niin paljon muuta touhua ja tohinaa talvella. Tuoreista en tiedä, mutta kuivatut ainakin itävät. Täytyypä laittaa uudelleen kasvamaan, kun on noita Israelin taateleita vielä syömättä.

By Hilma - 24.3.2008

Kolme vuotta kasvattamani taatelipalmut ovat päässeet kuivahtamaan niin, että lehdet ovat vetäytyneet ihan haitariksi ja menneet kuiviksi. Onko kellään kokemusta, kannattaako ressukoita vielä yrittää elvytellä vai nakkaanko kompostiin?

By Jussa - 24.3.2008

Hilma, kyllä ne taatelipalmut siitä voivat vielä elpyä.  Meillä jäi taatelipalmu kerran kesällä kastelematta kahdeksi viikoksi, ja lehdet olivat kaikki kuivuneet. Luulin sen jo heitäneen henkensä, mutta kun rupesin sitä vain kastelemaan, niin sepä kehitti jonkin ajan päästä uudet lehdet, ja voi edelleen hyvin. Aika kestävä kasvi siis.
Kerroinkin tästä tuolla vanhan puutarhanetin puolella pari vuotta sitten.
Eli sinne pääset tuosta: Taatelipalmu

By Hilma - 24.3.2008

Kiitos nopeasta ja positiivisesta vastauksesta, Jussa! Kastelen ja katselen Smile

By Jussa - 24.3.2008

Ole hyvä... Pidetään peukkuja palmuille!

By Agsu - 24.3.2008

Tietäisittekö, että kuinka kauan kestää pikkutaatelin ja aidon taatelin itää?
By Euffis - 24.3.2008

Agsu, kunhan vaikka alkuun pari - kolme kuukauttakin katselet alkaako mullan keskeltä nousta esille vihreää "naulankärkeä"... Ja kannattaa liottaa niitä taateleita vuorokausi, pari ennen kylvöä. Ei liene välttämätöntä, mutta tuskin on haittaakaan minkään kovien siementen idätyksessä.
By Joni - 3.4.2008

Sitten ne alkeislehdetkin on useamman vuoden, ennen kuin alkaa tulla oikeita palmunlehtiä. Smile
By Misseli - 1.4.2009

Minä myös laitoin viime syksynä taatelien siemeniä multiin, en aatellukkaan että melkein kaikki itäisivät.....nyt on joka nurkassa taateleita no-jaa

By Agsu - 3.4.2009

Eivät itäneet nuo tavan kaupan taatelit, joten ostin ekolosta luomutaateleita. Mitä luulette, että itäisivätkö?
By Meritähti - 12.3.2010

Kuvassa 160 cm korkea pikkutaatelipalmu.

By a--a----e - 12.3.2010

Miulla on itänyt jouln alla kaupasta ostettuja TUOREITA taateleita. Viimeviikolla ensimmäinen uskaltautui kukkalamppua katsomaan. ;D
By mirandat** - 25.4.2010

Toin Ranskasta kanariantaatelin siemeniä ja ohjeena oli seuraava teksti:"Laita siemenet pieneen muovipussiin, jossa on kosteaa hiekkaa tai sahanpurua. Sulje pussi huolellisesti ja aseta se lähelle lämmönlähdettä. Muutaman päivän tai viikon päästä, riippuen lämpötilan korkeudesta, siemenestä pitäisi sojoittaa ulos kermanvaalea juuri. Siirrä se astiaan, jossa on kevyttä multaa. Pidä multa hieman kosteana, esimerkiksi siten, kuin olisit juuri kastellut ja puristanut kuivaksi pesusienen. Siemenen täytyy olla mullassa kyljellään. Lehti kasvaa juuresta eikä siemenestä. Palmu kasvattaa pian ensimmäisen lehtensä."Olen tehnyt juuri ohjeen mukaan, ja ensimmäinen vaalea, n 1 cm pituinen juuri oli tullut ulos 5 päivän lämmittelyn jälkeen. Uskon, että tuo lämpötila on juuren idättämisessä tärkein tekijä. Itse laitoin tuon pienen muovipussin toiseen muovipussiin, joka roikkui kylpyhuoneessa pyyhekoukussa lämmityspatterin päällä. Toivottavasti edellisestä ohjeesta on jollekin apua.
By mirandat** - 19.5.2010

Kanariantaatelipussissa oli siis 5 siementä, vaikka pussin kyljessä luki 2. Kiva yllätyshän se oli, mutta niistä iti vain yksi. Ilmeisesti avasin idätyspussin liian aikaisin ja/tai hiekka oli liian kosteaa. Mutta tuosta yhdestä itäneestä on nyt tullut tällainen pienokainen:taatelin taimi

Onko tuo normaalinnäköinen kanariantaatelitaimi? Onko muilla ollut samanlaista? Alan epäillä, että pussiin oli eksynyt jokin ylimääräinen vieras... 

Varsi näyttää punertuvan hieman, eli puutumista. Palmua voisi kuitenkin odotella.
By Meritähti - 8.8.2010

Onko normaalia, että pikkutaatelin alimmat eli vanhimmat lehvät pikku hiljaa ruskistuvat ja kuolevat? Mulla on ollut pikkutaateli muutaman kuukauden, ja se tekee jatkuvasti uusia lehviä, mutta nyt ovat alimmat alkaneet ruskistua ja kuolla.
By mirandat** - 16.7.2011

Juu, vanhimmat lehdet kuolevat aina silloin tällöin. Se on ihan normaalia kasvin uudistumista.
By Kressonia - 26.12.2011

Laitoin joulupukin tuomista tuoreista taateleista 7 "kiveä" itämään mirandan ohjeiden mukaan. Saas nähä kui käy 
By mirandat** - 26.12.2011

Kiva! Kerro välillä miten projektisi edistyy, Kressonia.
By Kressonia - 26.12.2011

Ok! Mites sun taatelipalmuprojekti sitte tuon alkuvaiheen jälkeen edistyi?

Joko palmujen katveessa paistattelet vai kuihtuiko kokoon?(Mullakin ne on kylppärissä ja muovipussissa kutterinpurussa. Toivottavasti eivät homehdu :/)
By murre - 16.4.2012

tässä on mun taateli alut etualalla, yhtä monta alkua on toisessa purkissa.
By mirandat** - 18.4.2012

Voi miten kauniita! Oletko miettinyt missä vaiheessa koulit omiin ruukkuihin? Ne taatelit jotka laitoin tuolloin pari vuotta sitten itämään ovat kuolleet huolimattoman hoidon vuoksi Sad liian pitkä kasteluväli ja kuuma auringonpaiste - pikku taimi ei kestänyt. Nyt on kuitenkin taas taatelit mullassa ja näyttää samalta kuin Murren taimet.
By murre - 18.4.2012

joo kai ne pitää kohta puoliin istuttaa omiin ruukkuihin, kun tässä nyt kerkee. on ne kyllä mehevän näköset taimet.
By kasvihuoneet24 - 1.1.2013

By murre - 30.1.2014

Mun palmut ovat hengissä ja väsäävät hitaasti mutta varmasti lisää lehtiä. Ovat tällä hetkellä vielä viileässä ja kuivassa paikassa.
By Kyssäkaali - 12.3.2015

Laitoin pari viikkoa sitten taatelin siemeniä multiin. Tänään menin kaivelemaan, niin ainakin kolmessa viidestä on juuri tunkemassa ulos.


By SariW - 17.5.2015

Minulla on taatelipuu valoisalla paikalla normaalissa huoneenlämmössä. Kasvi on suuressa saviruukussa. Kastelen taatelia runsaasti joka toinen viikko. Ongelmana on, kun alimmat lehdet kuivuvat korpuiksi. Alanko kastelemaan kerta viikkoon? Onko muilla kokemuksia vastaavanlaisesta "oireilusta?"
By Jadetsu - 31.12.2015

Ostin isohkon taatelipalamun ku se makso vaan 4,95 Smile
By mirandat** - 31.12.2015

Vaikuttaa edulliselta. Miten korkea se on?
By Jadetsu - 31.12.2015

95 cm ruukun kanskuva 


By Latinisti - 28.3.2016

Minkälainen multa olisi parasta kanariantaatelille? Ostin sellaisen tänään, ja pitäisi varmaan piakkoin istuttaa vähän isompaan ruukkuun.
By Jadetsu - 28.3.2016

Mä laiton Tokmannin halppismultaan, eikä se ainakaan vielä oo siitä kyttyrää tykkäjänny
By Latinisti - 28.3.2016

Minkä tyyppistä multaa – kukkamultaa, kestomultaa vai jotain muuta?
By Jadetsu - 28.3.2016

Kukkamultaa. Siinä säkissä on sininen santtu
By Neomarica - 23.4.2016

Kylvin siemeniä syömistäni taateleista tammikuussa ja nyt minulla on kaksi palmuvauvaa! Menee tovi ennen kuin ne ovat yhtä komeita kuin Jadetsun palmu Smile Luin tuolta vanhasta pentistä kuinka aika monet ovat kasvatelleet taatelia siemenestä. Kertokaahan, kuinka palmunne nyt voivat!Smile
By Latinisti - 18.6.2016

Oletteko talvettaneet taatelinne viileässä? Jos ette, niin ovatko kärsineet huoneenlämmöstä? Mietin tässä, että mitä teen omalle palmulleni syksyn tullen.
By Bobbie - 26.2.2021

Löysin tällaisen hauskan vanhan artikkelin.
Muinainen Taatelipalmu herätettiin henkiin ikivanhasta siemenestä

Ajattelin kokeilla vihdoinkin Taatelipalmun kasvatusta. Ostin Taateleita jo ennen Joulua  ja mietin lienevätkö siemenet enää itämiskykyisiä, linkistä löytyy ilahduttava vastaus kysymykseeni.


By rooperiina - 11.3.2021

Mää laitoin joku viikko sitten tuoreista taateleista siemeniä uunin päälle pussissa itämään, noin 10 kpl. Oli tavallista ja luomua. Kaks alko itämään ja siirrin ne ommiin purkkeihin ja toisessa on jo pieni maanpäällinen kasvuki. Uunin päällä on tosi lämmin nii se varmaan nopeutti itämistä.
Aattelin että kun itämisprosentti oli kuitenki aika huono niin mahtaako nuo tullissa tms säteilyttää niistä maholliset ötöt ja taudinaiheuttajat varalta pois... Sehän tappaa tietenki myös siemenen.
By Ohvakukka - 12.3.2021

Joskus oli kuivatussa taatelissa siemen. Se suostui itämään ja jopa kasvoikin, hitaasti tosin. Siinä vain ruskettui lehtien kärjet ja se oli jotenkin karhean tuntuinen niistä lehdistään. Laitoin sen pois. Nyt vähän kaduttaa, olisi se jossain mahtunut oleen..
By valtsu - 12.3.2021

rooperiina - 11.3.2021
Mää laitoin joku viikko sitten tuoreista taateleista siemeniä uunin päälle pussissa itämään, noin 10 kpl. Oli tavallista ja luomua. Kaks alko itämään ja siirrin ne ommiin purkkeihin ja toisessa on jo pieni maanpäällinen kasvuki. Uunin päällä on tosi lämmin nii se varmaan nopeutti itämistä.
Aattelin että kun itämisprosentti oli kuitenki aika huono niin mahtaako nuo tullissa tms säteilyttää niistä maholliset ötöt ja taudinaiheuttajat varalta pois... Sehän tappaa tietenki myös siemenen.

Tuoretaatelit itää varmimmin, ihan kirkonkylän ossuuskaupasta ostan herkutteluun. Huono itävyys johtuu kovasta siemenestä, jos onnistuu raaputtamaan pintaa puukolla (👍🩸varo) villalla, hiekkapaperilla itää paremmin. Kuivatuista taatelipaketista ei pitäisi löytyä kun poistetaan hammasvaurioiden vuoksi. Kosteassa hiekassa/sepelissä ravistelu auttaa myös.  Lasipurkissa voi idättää, lasin läpi voi seurata kun juuret itää, lapsuuden harastus.
By rooperiina - 2.5.2021

Meitsillä on nyt yksi taateli kasvanu vihreetä lehtee. H....I.....T....A.....A.....S....T.....i 😄
Tässei vissii kannata hötkyillä ja oottaa isoa palmua heti kohta. Mahevaa silti että on alottanu 🤗
By Bobbie - 3.5.2021

rooperiina - 2.5.2021
Meitsillä on nyt yksi taateli kasvanu vihreetä lehtee. H....I.....T....A.....A.....S....T.....i 😄
Tässei vissii kannata hötkyillä ja oottaa isoa palmua heti kohta. Mahevaa silti että on alottanu 🤗

Meillä on myös nyt Taateli kasvussa, kolme piippaa on noussut kolmesta taatelinsiemenestä. En ole ikinä aiemmin yrittänyt, nyt kun ilmastonmuutos tekee suomesta pian Kanarian niin helppoa istuttaa sitten tuo pihaan ja odotella alla, että Taatelit tipahtelevat sieltä suuhun.
By LeonM - 3.5.2021

Mä kylvin vuosi sitten Lidlin nihkeäentuoreista taatelinsiemeniä. Taisi melkein jokainen itää. Talvetin kaksi huoneenlämmössä. Niistä suurimmassa on neljä lehteä, joista korkein on noin 30 cm. Loput viettivät sydäntalven kellarissa, eivät ne ole vielä lähteneet uuteen kasvuun.