Puutarha.net Keskustelut

Istuttaminen maalämpöputkiston päälle

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2470226.aspx

By hupakko - 21.9.2007

Maalämmöllä lämmittäminen on yleistymässä vinhaa vauhtia rakentamisessa ja nyt tahtoisin tietää, millaisia rajoituksia se asettaa pihan kasvillisuudelle. Voiko maalämpöputkiston yläpuolelle istutella muita kuin matalajuurisia perennoja ja pikkupensaita vai tuleeko alue jättää kokonaan kasvillisuudesta vapaaksi? Mietin lähinnä juuriston leviämistä putkiston sekaan ja niiden mahdollisia haittavaikutuksia. Kenellä olisi tietoa jaettavaksi?

By ode2 - 27.9.2007

Minäkin haluaisin tietoa tästä. Meillä on ollut maalämpö nyt neljä vuotta ja haluaisin istuttaa jotain tuolle aluelle.

By Inki - 27.9.2007

Siitä kannattanee kysellä maalämpöputkiston asennuksia tekevistä firmoista?  Asia sinänsä on kyllä mielenkiintoinen, joten olisi kiva, jos raportoisitte tänne, mikälis tietoa saatte.


Eikös putkisto kuitenkin mene aika syvällä?  Mitä putkea se putkisto on?  Olen lukenut, että jotkut vahvajuuriset olisivat rikkoneet jopa viemäriputkia...

By pipu - 27.9.2007

Tuossa naapurissa on ollut maalämpö yli 20 vuotta. Tontille ei ole istutettu kuin lähinnä pensaita ja perennoja ja jokunen hedelmäpuu, mutta tontilla kasvaa monta suurta koivua, jotka kasvavat joka vuosi suuremmiksi ja luultavasti myös juurevimmiksi. Nuo koivut ovat siis nyt jo suuuuria puita.

By sofi - 27.9.2007

Kokemusta on n.40-vuoden ajalta. Ensimmäisen talon tontilla oli mäntyjä, haapoja ja koivuja, joiden väleihin putkisto sovitettiin. Toisen talon tontilla putkiston alueella kasvoi rusokuusamia, tyrnejä, omenapuita marjapensaita ja myös kasvimaat olivat samalla alueella. Kasvillisuus istutettiin jälkimmäiselle tontille putkiston asennuksen jälkeen. Putkiston upotussyvyys oli noin 80 cm. Emme huomanneet mitään haittavaikutuksia.

By hupakko - 12.10.2007

Lämmin kiitos kaikille kyselyyni vastanneille! Kokemustenne perusteella näyttää siis siltä että kasvillisuudesta ei ole sanottavaa haittaa lämpöputkistoille. Tietysti jokainen piha on omanlaisensa maaperälaatuineen, routimisineen jne. mutta se onkin sitten jo toinen luku sinänsä.