Puutarha.net Keskustelut

Mitä ottaa huomioon "lasten alueella"?

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2496408.aspx

By Hannah - 5.3.2008

Uuden kodin pihasuunnitelmat aluillaan ja mietiskelin asioita, joita pitää huomioda lasten leikkialueen suhteen:


- alueen sijoitus paikkaan, johon näkee hyvin sisältä


- sopivasti varjoa keskikesän paahteilla, toisaalta kevätauringon aikaisin sulattama hiekkalaatikko olisi ihanuus


- ei ampiaisia/mehiläisiä houkuttelevia kasveja ihan viereen, ei myöskään piikikkäitä tai myrkyllisiä tai niitä puutarhan aarteita, joita ei saa vahingoittaa


- hiekkalaatikon ympärille ei nurmea, se menee keväällä/syksyllä mudaksi ja hiekallahan on tapana levitä ympäristöönsä. Mikä olisi sopiva reunustamaan hiekkalaatikon aluetta?


- kivilaatat minimiin = vähemmän arpisia polvia


- tasainen iso kivi lähellä inspiroisi monelaisiin leikkeihin ja soveltuisi mehutauon pitämiseen. Muutenkin luonnonmukaisuus olisi plussaa (leikkimökin sijaan maja puiden kätköissä, keinutelineen sijaan perinteinen lautakeinu pihapuuhun ripustettuna jne.).


Kertokaahan ideoitanne!

By belgi - 5.3.2008

Jos nyt vielä olisi itselläni tarve rakentaa alue pikkulapsille, niin en tekisi lainkaan perinteistä hiekkalaatikkoa, vaan toisin suuren määrän hiekkaa lastenalueen pohjaksi, siinä saisi sitten olla ne kiikut ja muut sillä alueella ja kaivella mistä haluaa. Poikalapset saisivat tehtyä suuria laajoja ratoja pikkuautoille ja kaupunkeja ja siihen niitä linnoja ilman ahtaita hiekkalaatikon rajoituksia. Rajaisin sitten alueen kunnolla nurmikosta vaikkapa vanhoilla ratapölkyillä tai vastaavilla. Koko lasten alueen pohja siis olisi sitä hiekkaa paksuna kerroksena.
By A.i.k.a - 6.3.2008

Hiekkaa minäkin pohjaksi laittaisin, mutta ehkä vähän ohuemman kerroksen, ja sitten erikseen hiekkalaatikon. Laatikkoon sellaista oikein hienoa hiekkaa, josta on hyvä rakentaa kakkuja ja linnoja, ja muualle astetta karkeampaa, joka ei tartu ihan niin hanakasti vaatteisiin kiinni.Omalla pihallamme pieni kumpu on osoittautunut loistavaksi viihdykkeeksi. Kesällä siinä on viritelty jos jonkinlaisia puroja ja pienoismaailmoja, ja nytkin vielä siinä temppuillaan fillareilla. Talvella se toimii omana pienenä pulkkamäkenä, johon on iän karttuessa aina vain valittu vähän haastavampia välineitä. Mikään esteettisyyden huippu se ei ole, kivikova savikasa jossa ei edes heinä kasva kovan käytön vuoksi, mutta hupia siitä on senkin edestä riittänyt.
By Rea - 6.3.2008

Minua harmitti, kun aikanaan en hoksinut laittaa leikkimökkiä (majaa) tolppien varaan rakennetun lavan päälle. Alle olisi tullut hiekkaa ja keinut sekä kiipeily puolat. Tuolta majasta portaat, liukumäki, narutikkaat ym. mukavaa. Kaiteet tietysti hyvät ja kestävät. Ihanaa olisi jos tuon hökötyksen voisi rakentaa ison puun viereen tai ympärille. Meillä oli vieressä parikymmentä vuotta tyhjä tontti jossa puustoa ja kantoja ja kiviä. Kantojen päällä lapset istuivat peräkkäin ja moottoripyörä oli valmis ja kulki lujaa keulien. Puissa kiipeiltiin ja niiden ympärille laitoin pressuista tarpeen mukaan kodat. Suuria pahvilaatikoita kuljetin majoiksi, koiran kopeiksi ynnä muuhun, lasten mielikuvitus on valtava. Metsä vilisi ajoittain täynnä hiipiviä intiaaneja. Muumitalo (jonka tein) roikkui oksasta. Askarteluina valmistimme sulkapäähineitä löydetyistä sulista. Vanhoista kolitsi puseroista hapsuttelimme vaatteita. Tuo leikkipaikka ei olisi vienyt yhtään enemmän tilaa kuin leikkimökki, hiekkalaatikko ja keinuteline.

By aronja - 6.3.2008

Meillä on hiekkalaatikko kyllä kukkapenkin "kehystämänä" nurmikolla, ei tuo hiekka ole kovin laajalti levinnyt nurmikkoa tuhoten, olisiko "uhanalaista" vyöhykettä ehkä n.30cm hiekkalaatikon reunojen yli. Jonnekin tuo hiekkä kyllä aina katoaa kun sitä saa joka kevät lisää hakeasilmän isku

Meillä on noita lasten leikkipaikkoja siellä täällä. Keinut on "yläpihalla", ja hiekkalaatikko sitten "alapihalla". Metsän laidassa on sitten majarakennus, sinne saa tarpeen mukaan lautoja -naulalaatikko on käytössä ja pojalla (6vee) tietenkin omat vasarat, sahat jne tarpeelliset jutut. Löytyy leikkimökki -joka tosin ehkä tänä kesänä suunnitellaan uusiksi -ja nurmikenttää jossa saa vapaasti temmeltää. Kasvimailla kasvaa naposteltavaa ja marjapensaita on koitettu hajasijoittaa niin että suuhun napsittavaa löytyy sieltä ja täältä. Kaikkia lasten leikkipaikkoja ja -välineitä en edes halunnut yhteen ja samaan paikkaan, kotipiha on eri asia kuin leikkikenttä jossa kaikki pitää olla samassa läjässä.hymy Muutoinkin meillä lapset saavat olla ja leikkiä pihassa vapaasti, ainoat rajoitukset ovat että kasveja ja puita/pensaita ei saa katkoa ja kohdella kaltoin eikä mitään tuntematonta kasvia/marjaa laiteta suuhun ellei ensin kysytä lupaa -sama sääntö niin omilla kuin kyläilevilläkin lapsilla. Voikukat ja muut luonnon aarteet ovat kyllä vapaasti poimittavissa leikkeihin ja kukkakimpuiksi, jos kukkia tahtoo kukkapenkistä niin siitä sitten neuvotellaan ennenkuin aletaan poimia.

By Kilppu - 6.3.2008

Hiekkalaatikkoon vinkkinä.


Meidän taloyhtiöön laitettiin hiekkalaatikko jossa on puusta tehty kansi. Kansi aukeaa keskeltä siten että kun molemmat päät nostaa reunoille niistä saa pitkät penkin selkänojineen. Näin irtokissat eivät pääse jätöksille ja aikuisilla on mukava istua eikä tarvitse istua laatikon reunoilla. Lapset myös tykkäävät ajella autoilla ratoja penkkien alle

By sailasi - 6.3.2008

Lapsilla pakkaa olemaan "paha" taipumus olla käyttämättä niille liian valmiiksi suunniteltuja juttuja. Mitkään pihatelineet eivät voita kunnon kiipeilypuuta eikä mikään hiekkalaatikko kunnon kuravellisotkua keväällä lumien sulamisvesien aikaan (jos nyt kellä sitä lunta on sattunut olemaan).
By Hannah - 6.3.2008

Kiitos vinkeistä - nillä eväillä saa jo paljon kivaa aikaan! Tai sitten en tee mitään muuta kuin tuon läjän hiekkaa johonkin nurkkaan ja annan lasten inspiroitua vapaasti kaikista puutarhan antimista Mutta laitelkaa vielä vaan omia kokemuksia, kiva lukea niitä.

By Kaisaliisa - 6.3.2008

Minäkin olen melko vapaamuotoisen leikkipaikan kannalla, eli olen sitä mieltä etteivät lapset pysy millään "alueella", eikä heidän tarvitse pysyäkään.Meillä oli parin vuoden ajan suuri savikasa, melkein pieni vuori, pihan takana. Se oli paras leikkipaikka mitä on koskaan ollut. Esteettisistä syistä se kuitenkin poistetiin...Ojat, puunaluset ja kipatut hiekkakasat ovat meidän pihalla olleet muita suosittuja leikkipaikkoja. Samoin sellaiset paikat missä saa kaivaa maahan kuoppia.
By Temskukka - 6.3.2008

Lehtipuut ovat sellaisia jotka antavat kevätaurinkoa ja kesällä varjostavat.

Lapset eivät kovin kauaa leiki hiekkalaatikolla noin niinkuin vuosissa mitaten...eli eipä siinä lehtipuu ehdi varmaan kasvaa. Hiekka-alue kuullostaa paljon paremmalta kuin laatikko ja minäkin haluan alleviivata sitä että älkää tehkö liian valmista! Lapsetkin oppivat tekemällä ja ensi alkuun kädenjälki on huonoa mutta kehittyy. Meille vaikkapa tynnyri on vain tynnyri, mutta lapselle se on miljoona asiaa.
By Tanu - 6.3.2008

Minä joudun isännöitsijänä jatkuvasti nokikkain sen tilanteen kanssa, että hiakkalaatikkoon pitäisi taas hommata lisää hiekkaa. Sitä on nimittäin kaikkialla muualla paitsi siellä lootassa!!! Kunnon vanhanaikainen hiekkakasa pihaan vaan!
By Temskukka - 6.3.2008

Tulee mieleen hässäkkä, joka syntyi naapurissa, siellä on kaksi ihanaa punapäävesseliä. Nuorempi huusi kuin syötävä hiekkaläjällä ja vanhemmat selvittämään tilannetta: Nuoremmalla on runsaasti hiekkaa päässä, suussa ja silmissä. Vanhempi poika parkui melkein yhtä kovasti mutta sai selitettyä "Luukaksella oli hirviö päässä mutta minä tappasis sen!"

Tässä yksi selitys minne se hiekka...

By okapoka - 6.3.2008

Temskukka, allekirjoitan tarinasi, viime kesällä nuorimmaisella oli kilo tolkulla hiekka päässä, rakas sisko kun oli lapioinut veljelle suutuksissa hiekka päähän.

By Hippi - 8.3.2008

Onpas hyvä keskustelu! Meillä myös ensi kesänä tytölle pihan leikkipaikan suunnittelu käynnissä. Ainaskin nyt hiekkalaatikko aluksi ja sitten leikkimökki ehkä seuraavana kesänä. Pienen kasvimaan haluaa äiti tytölle kans ja kukkapenkin. Ongelma on, että kyseessä on vanha 100 v tontti, jolla ei ole leikitty (tai tehty yhtään mitään). Miten ihmeessä sen hiekkalaatikon sijoittaisi. Näkyvyys ikkunasta lienee yksi kriteeri? - jos sitten isompana vaikka uskaltaa jättää yksinkin. Ajattelin, että joku leikkipaikka pitäisi olla kasvimaankin lähellä, jos sitten vaikka saisi tehtyä samalla hommia...
By mummi - 8.3.2008

Leikkipaikan kalusteeksi käy hyvin jostain lehtipuusta sahatut pölkyt. Ne ovat hyviä istumapölkkyjä ja niistä voi rakentaa ja niitä voi pyörittää.Jonkun voi ottaa naulojen vasaroimista varten.Haapapölkkyyn uppoaa sujuvasti pineltäkin naulat.Kädentaidot kehittyvät


Muovipytty oli kasvamassa kuukausimansikkaa ja amppelimansikoiden tullessa kauppoihin niitä.Hillitynvärinen muvipytty täytettiin puoililleen sturöksilla, ettei olisi liian painava. Sitten hyvää multaa ja taimet.Multa pysyi lämpimänä ja satoa tuli. Kukaan ei tallonut ja se kesti pallopelitkin. Pienillä ili siinä oma mansikkamaa.

By Hannah - 5.4.2008

Kiittelinkin jo aiemmin näistä kommenteista - valinnan vapaus ja lasten omaan kekseliäisyyteen luottaminen lienee avainjuttuja.


Nyt olisi aiheeseen liitttyvä kysymys piikkiaraliasta. Tunnistin sen palstan jutuista ja kuvista, ei ollut aiemmin tullut vastaan. Luin myös, että se on myrkyllinen (marjat?) ja piikikäs varsi on ikävä, kun sen juurivesat kasvaa ihan kulkureitin reunalla. Voiko juurivesoja kaivaa ylös noin vain vai kärsiikö emokasvi siitä? Jos voi, niin tervetuloa napsimaan pois Kauniaisiin :-)

By minttumaa - 12.4.2008

Minulla on suunnitteilla hiekkalaatikko jonka aion jotenkin reunustaa puun rungosta katkotuilla ja kuorituilla pölleillä, siis niin että pöllit ovat pystyssä. En vain tiedä miten olisi järkevää käytännössä toteuttaa. Pysyyköhän pöllit pystyssä jos kaivaa maahan kuoppaa johon hiekka tulee ja pöllit laittaa vaan reunoille niin että hiekka tukee niitä. Vai pitäisikö pöllit kiinnittää jotenkin toisiinsa? Miten? Ensin ajattelin rakentaa laudoista kehikon ja laittaa pöllit sen ympärille mutta tämä suunnitelma ei toimi kun haluaisin pyöreän muotoisen "laatikon". Olisiko vinkkejä? Näin tällaisen idea jossain ulkomaisessa puutarhalehdessä mutta siinä ei ollut mitään ohjeita.
By Sand - 12.4.2008

Jos teet pyöreää, niin mahtaisiko puiden kiinnitys keskenään onnistua rautalangalla takapuolelle kiinnitettynä. Vaikka pari-kolme rinkiä? Kuvittelen hiekan pitävän pöllit sisäpuolelta pystyssä. Pystyssä olevista puista syntyy kyllä paljon rakoja hyvin herkästi, joten sisä- tai ulkopuolelle kannattanee ajatella jotain suodatinkangasta.

Hiekkalaatikkoa ei loppujen lopuksi yksi perhe tarvitse kovinkaan monta vuotta yhteen menoon, joten aivan pysyvää - valettua alustaa - ei kannata rakentaa. (Mielestäni BigGrin)
By minttumaa - 12.4.2008

Ajattelin että yrittäisi kaivaisi kuoppaa sen verran kuin hiekkaa tulisi "laatikkoon". Silloin ei haittaisi pienet raotjoista hiekka pääsee kun pöllien toisella puolella olisi maareuna. Saapa vain nähdä saako tuohon savimaahan kaivettua tarpeeksi syvää. Miten paksu kerros hiekkaa laatikkoon muuten kannattaa laittaa?
By Tanu - 12.4.2008

Eihän tuohon kuoppaan jää sitten sadevesi seisomaan?? Märkä hiekkalaatikkohiekka takertuu vaatteisiin kuin terva. Sad (Ja irtohiekka rapisee sitten kuivuttuaan pitkin huushollia...)By Singeri - 15.7.2008

Meillä leikkipaikan vieressä on Bilteman halpa palloverkko. Viihtyvät hyvin siinä, kun isommat pelaavat "oikealla" lentopalloverkolla
By itäranta - 15.7.2008

Tuohon Piikkiaralia-kysymykseen en osaa sanoa mitään.Meillä muksut kyllä osaavat varoa piikkejä (meillä orapihlajaa) ja kaikki marjat ovat meillä "myrkyllisiä,ei saa syödä" niin kauan kunnes muksut itse tunnistavat ja tietävät syötäväksi (esim metsämansikka).Mutta koskien tuota hiekkalaatikkoa,niin yhdyn tuohon kasa-ehdotukseen.Kahden hiekkalaatikon jälkeen totesin kasan helpommaksi,kun voi haravoida/lakaista hiekat takaisin läjään.Tosin nykyisin se on enää kuoppa...Kahdeksan kottarillista santaa kärräsin keväällä ja jäljellä ei ole kuin muisto vain.Eipä silti,eivät nuo juuri enää hiekkiksellä leiki.Apinoina roikkuvat puissa ja kurvailevat pitkin mäkiä autoillansa ja fillareilla.Suunnitelemme ensi kesäksi santakasan paikalle vesiaihetta.Pääsevät nassikat sitten uittamaan veneitään ja varpaita ;-).
By maalis - 6.5.2009

Heipähei! Saiskohan tämän leikkipaikka- keskustelun heräteltyä henkiin tänäkin keväänä? Olis kiva tietää onko jollakin muulla leikkipaikka projektia menneillään tai tuloillaan, ja kuulla minkälaisia ratkasuja olette tekemässä.


Lueskelin nuo aiemmat viestit läpi, ja oma ajatus hiekkakasasta hiekkalaatikon sijaan, vain vahvistui. Jollakin tavalla kuitenkin haluaisin rajata tuon hiekka-alueen nurmikosta, koska muutoin nurmikko on hyvin pian hiekkalaatikossa ellei joku jaksa ahkerasti kanttailla reunoja kieli ulkoa


Vanha leikkimökki meillä on jo pihassa, ja hiekkaleikkialuetta olen suunnitellut leikkimökin ja piharakennuksen väliin. Paikkaan paistaa aurinko koko päivän, mutta varjoa on tuomassa vaahtera ja lehtikuusi. Tilaa noitten rakennusten välissä on noin 4x5m, eli ei paljon, ja tästä syystä karsastan ajatusta ahtaasta, hankalasti rakennusten/ istutusten/ hiekkalaatikon välistä leikattavasta nurmikkoalueesta.


Tai jos kumminkin päädytään hiekkalaatikkoon, suunnitelmissa oli tehdä siitä reilun kokoinen ja kolmion mallinen. Niin että yhteen kolmion kärjistä rakennettas hieman korotettu "laveri" jossa kaiteet, ja jota lapsi voi käyttää mielikuvituksensa mukaan.


Itse kanssa en tykkää liian valmiiksi mietityistä jutuista, ja haluaisn leikkipaikalle esim. ison kiven. Suunnitelmissa olisi myös kokeilla pajumajan rakentamista hymy

By Puutarhakeiju - 6.5.2009

Meillä on autopihan vieressä hiekkakasa, joka on toiminut loistavasti hiekkaleikeissä. Sijainnista johtuen ei haittaa vaikka hiekkaa kulkeutuu muuallekin koska ympäristökin on hiekalla. Toissapäivänä mies osti takapihalle hiekkalaatikon (79e törkee hinta), jotta pojat viihtyisivät aidatulla alueella. Nurmikko on enemmän ja vähemmän sammalta, joten en ole murheissani vaikka meneekin pilalle siltä kohdin. Hiekkalaatikko on pakon sanelema juttu tällähetkellä (muutaman vuoden kuluttua äidille hyvä potageri tai kukkapenkki). Hiekkakasa on kivempi kun leikkiautoilla ajaessa ei tule koko ajan laidat vastaan vaan voi laskea mäkiä alas asti.

By Hannah - 7.5.2009

Aloitin tämän keskustelun yli vuosi sitten ja nyt voin kertoa kokemuksesta, kuinka kävi:

Hiekkalaatikko tehtiin takapihalle ja siinä leikitään satunnaisesti. Etupihalla ollut hiekkakasa kiinnosti viime kesäsnä lapsia huomattavasti enemmän (niin kuin täällä moni on kirjoittanutkin). Takapihan syreenipuskaa on harvennettu keskeltä, siellä voi pitää majaa.

Kasveja olen hankkinut omien mieltymysteni mukaisesti, eipä niitä ole pieninkään innostunut syömään. Ampiaisista on riesaa vain kun syödään ulkona ja ne alkavat kiertämään lautastn yllä.

Etupihan asvaltti houkuttaa pyöräilemään etupihalla, hyvä, että on tasaista, kovaa, alustaa jossain vapaana.

Huomasin myös, että turha kitkeä esim. voikutkat pois, kukkien kerääminen kun on tyttären suosikkipuuhaa ja siten saa istutetut yksilöt olla rauhassa.
By Lumijoutsen - 8.5.2009

Todistan oikeaksi ja hyvin laadituksi. Yhdyn edelliseen kirjoittajaan. Siis samaa mieltä.
By sailasi - 8.5.2009

Maalis, voisiko sen mahdollisen hiekkakasan rajata jotenkin asfalttiin tai muuhun kivettyyn alueeseen?
By valtsu - 9.5.2009

Ei kannata väheksyä käyttäjänsydän asiantuntemusta.silmän isku Hiekkakasa on hiekkakasa ja voittaa hiekkalaatikon männen tullen....Fiksuja lapsukaisia ovattähti kun eivät laatikkoon lokerointiin antaudu. Kärräisin sen hiekkakasan hiekkalaatikon paikalle ja istuttaisin etupihalle siirrettyyn hiekkalaatikkoon kukka- tai yrttimaan. Ja PALJON halpoja nopeita kukkia kerättäväksi, kehäkukat tai päivänkakkaratpalkinto Hommaisin paikalle myös suuren suuren kiven vuorikiipeilyharjoituksiin (lähistöllä olevalta rakenneustyömaalta saattaisi löytyä) Lapset kasvaa viuh vain ja kohta on nurmikko rullalla polkupyörien ja mopojen kaahatessa. Hiekkalaatikossa kasvit ovat turvassa.


Mulla on kaksi hiekkalaatikkoa potagerina ja hinta oli törkeä! Nuoriso on isompaa nyt, mutta mutakylvyt ja hiekan muotoilu kuuluu kesään edelleen!

By memuli - 9.5.2009

Lueskelin parin vuoden puutarhalehdet tänään läpi, koska ulkona sataa. Yhdessä oli mielestäni kauhean kiva hiekkalaatikkojuttu, joka jäi mieleeni. Siinä oli tummanvihreä muovinen (todennäköisesti), veneenmallinen hiekkalaatikko, liekö niitä valmiina, kun ei ollut ainakaan puinen. Sen veneen ympärillä toisella puolella oli istuma puupöllejä, joiden päihin oli maalattu eri väreillä kiekuroita ja toisiin lapsen käden kuvia. Ihanan näköinen, esteettisestikin siis kaunis. Jos se on muovia, niin sehän olisi kätevä aina siirtää sinne mistä näkee leikkivät lapset. Pelkkä hiekkakasa taitaa levitä kuin jokisen eväät? Tuollaisen veneen voisi kehittää vaikka jostain uima-altaasta, ei-puhallettavasta, ja täyttää sitä mukaa, kun sitä häviää. -Tuollaisen kehitän sitten, kun/jos joskus saan lapsenlapsia.

By maalis - 14.5.2009

Meillä ollaan nyt pohdintojen jälkeen päätymässä hiekkalaatikon ja hiekkakasan risteymään hymy Lapsemme on vielä niin pieni, että käytäntö on näyttänyt, että hän mieluummin istuu laatikon reunalla ja lappaa lapiolla hiekaa, kuin että möyrisi siellä hiekan seassa. Mutta kun nuo lapset tuppaa kasvamaan ja ei aikaakaan kun siellä hiekassa revitellään ja rakennellaan autoratoja, päädyttiin tuommoseen mahdollisimman isoon rajattuun hiekkakasaan. Tulevat pikkusisarrukset saavat sitten nököttää laatikon reunalla ja isommillekin jää vielä tilaa leikeilleen. Reunaksi ollaan ajateltu pyöröhirttä, jos sellaista jostain onnistutaan samaan kohtuu hintaan. Laatikon ympärille tulee kierros viimekesän pihatöistä ylijäänyttä salaojasoraa, joka sitten rajaantuu nurmikkoon/ istutuksiin.


Memuli, muistatko vielä missä lehdessä tuo hiekkalaatikko juttu oli? Jospa se lehti löytyis minultakin. Tuo istumapölli juttu alko kiinnostaa.... jotain sellasta olin mielessäni pyöritellykin...


Sailasi, sitä hiekka-aluetta ei oikein voi rajata mihinkään muuhun kuin nurmikkoon. On kahden rakennuksen ja pengerryksen välissä. Siis vähän hankala paikka, mut ainoa paikka mihin näkee hyvin ikkunasta ja tuolla paikalla on jo tuo vanha leikkimökki, jota ei viitsi lähteä siirtelemään...

By Temskukka - 14.5.2009

Totesin aikanaan, että järjestetyt leikkipaikat eivät oikein viihdytä: Vetäytyivät aina kuin magneetit sinne missä muutkin touhusivat eli autotalliin, pellolle, puutarhaan muutenkin...Niin lyhyt aika meni hiekkakasalla ettei tosikaan. Se majanrakentamisprojekti viihdytti sentäs muutaman kesän.Naapurin poika kippasi leikkisangollisen hiekkaa pikkuveljensä päähän. Seurasi hirveä huuto. Kysyttäessä vanhempi selitti motivaatioitaan parkuen "No kun sillä oli hirviö päässä ja mä tappasis sen!"
By Nobile - 14.5.2009

Jo omasta lapsuudestani muistan, että leikkimökissä ei juurikaan leikitty. Se oli lelujen säiltyspaikka ja sitä joskus harvoin siivottiin ja järjesteltiin uuteen uskoon - nukkekotimaisesti. Ne kotileikitkin leikittiin siinä auringossa pihalla. Leikkimökin avokuisti oli myös muuten kiva paikka, mutta se oli liian pieni ja rajattu.Leikkimökin vieressä oli iso kasa hiekkaa - sellainen leikkimökin kokoinen vuori. Se oli ihana! Isä oli myös tehnyt tukevan voimistelutelineen: hirsirunko kunnolla kiinni maassa ja voimistelurenkaat ketjuilla siinä kiinni. Rekki oli siihen vaihdettavissa, samoin jatkoketju ja keinu. Ihana oli sekin.Maalaistalon pihapiiri oli muutenkin mielenkiintoinen ja monimuotoinen leikkipaikka. Kasvimailla, risukoissa, lähimetsissä, rannassa, ladoissa, navetoissa ym. sai rymytä mielin määrin. Sadesäällä parhaat paikat oli navetan ylisillä. Sieltä hypittiin heinäkasaan.Että semmoinen leikkipaikka ois lapsille aika ihanteellinen. SmileNobile
By tagetes - 14.5.2009

Pakko kai lisätä omakin näkemys tähän ketjuun. Meillä on leikkimökki, joka kiinnostaa just sen aikaa kun "sisustussuunnittelijat" stailaavat sen uuteen uskoon. Eli 3-4 kertaa kesässä, joka kerralla puol tuntii.

Rakensin keinun, jossa jokaiselle pienelle on oman korkuinen keinunsa. Siinä keinutaan tasan tarkkaan silloin, kun sanon purkavani sen. Muuten en avajaispäivän jälkeen ole keinuvia lapsia siinä nähnyt.

Hiekkalaatikkona toimii jättikasa. Tosin se on aika levinnyt jo, mut toimii edelleen.

Keinuina näyttää toimivan puut. Nuorin kiipeää puoleen väliin, keskimmäisellä on lempparioksa metrin päässä maasta ja vanhin (poika) kiipeää latvaan ja keinuttaa koko puuta. Ja minä huudan pää punaisena sydänkohtauksen partaalla. Ilman sen kummoisempia tuloksia....

Majoja on kaikennäköisiä, metsässä samoilu oli lasten lempparipuuhaa, kunnes meillekin tuli "susivaroitus". Siihen olen pistänyt ehdottoman pisteen, kolme alakoululaista ja koira yksin metsässä ei ole hyvä yhdistelmä, ja onhan niitä kaikenmaailman ihmis"susiakin" jo täällä maallakin.

Mun lapsille ei oikein kelpaa lelutkaan, ainakaan jos ne on ulkosortteja. Lapiotkin täytyy olla metallista, noo, eihän metsänpohjaa tai poteroja paljon muovilapioilla kaiveta. Kaikenmaailman kepit ja laudat ja kivet ja -ah- niin ihana luonnon savi hakkaa mennen tullen kaupalliset versiot. Ostotavara virttyy sateessa ja pakkasessa.

Mutta toisaalta, jokainen lapsi on oma yksilönsä ja tykkää eri asioista. Mutta mielikuvitusta on ihan jokaisella mukulalla, sitä ei saa lokeroida ja jokaiseen leikkipaikkaan pitää jättää edes pieni kohta, jossa se voi saada siivet.
By vimasa - 16.3.2010

Lasten leikkialueen rakentaminenkin mietityttää vielä. Tai lähinnä sen reunustaminen. Meillä on pihassa n. 5x8m hiekka-alue, jossa lapsille liukumäki-keinu-systeemi ja muutama kiva iso kivi leikkimistä varten. Mietin nyt kovasti, millä reunustaisin tämän alueen nurmikosta? Pystyssä olevat, vähän erikokoiset puupöllit olisivat tosi kiva mutta mitä puuta se voisi olla, ettei mätäne maahan? Ja taitaa olla tosi työläs rakentaa?Puupöllireunuskin ihan pitkittäin sopisi mielestäni mutta mitä puuta se voisi tosiaan olla? Kyllästettyjä ei kai suositella lasten leikkialueelle?Kertokaahan taas vinkkejä aloittelijalle... =)
By Heksu - 16.3.2010

Kuluttajille myytävässä kestopuussa ei enää pitäisi olla arseenia ja sitä jotain toista myrkkyä. Periaatteessa pitoisuudet leikkihiekassa ovat muutenkin sitä luokkaa, että hiekkaa pitäisi syödä 2-3dl, jotta elimistöön jotain pitoisuuksia tulisi. Eikä uutta kestopuuta pidä nuolla tai syödä, mutta eivät taida lapset paljoa sellaista harrastaa Smile

Pystypöllireunuksia on ainakin joskus saanut myös valmiina elementteinä, olikohan niitä Lappsetilla. Helpommalla kyllä pääsee vaakasuorilla pölkyillä. Hiekkaa leviää jostain syystä nurmikolle aina, oli sitten reuna tai ei..

Jotkut ovat myös tehneet hiekkalaatikon reunan muurikivestä, myöhemmin siinä on sitten valmista korotettua istutusaluetta, kun leikki-ikäiset ovat kasvaneet isommiksi.
By Anne-64 - 16.3.2010

Lehtikuusi on hyvä vaihtoehto, vastaa ihan luonnostaan kestävyydeltään kestopuuta Smile
By Heksu - 16.3.2010

Lehtikuusesta on monella monenlaisia kokemuksia, sen laadun kanssa piti muistaakseni olla tarkkana. Eikä se kestopuukaan ikuista ole, yllättävän nopeastikin lahoaa joskus suorassa maakosketuksessa.
By vimasa - 16.3.2010

Mietin vielä tuota pystypöllitoteutusta. Meillä on tulossa todella suuri piha, jonka laittamiseen uppoaa paljon rahaa ja siksi haluaisin löytää edullisia vaihtoehtoja kaikelle. Voisiko leikkialuetta reunustaa ihan omasta pihasta kaadetuilla mäntypölleillä, JOS nämä pöllit käsittelisi/maalaisi kestävämmiksi? Tai saako niitä ylipäänsä omin keinoin kestävämmiksi suoraan maakosketukseen?
By mai-lee - 16.3.2010

uskoisin, että voitte. löysin sinulle tämmöisen sivun, josta kopioin pätkän-> "Lämpökäsittelyn sukulainen hiillostaminen on vanha menetelmä, jossa puun hiillostettu pinta suojaa sitä maaperän lahottajia vastaan. Hiillostettaessa tolpan alaosa pidetään nuotiossa muutaman minuutin ajan, kunnes tolpan pinnasta tulee mustan hiiltynyt."
neuvoa en osaa, koska ainoa kosketus tuohon menetelmään on sivusta seuraaminen, kun terassin pohjatolppia hiillostettiin ja sekin jo noin 30 vuoden takaa. sitäkään en osaa sanoa, ovatko pöllit enää kunnossa, kun "kadotin" ne näköpiiristäni kymmenkunta vuotta sitten.
jos teillä kerran on puutavaraa omasta takaa, kannattaa varmaankin hankkia tietoa menetelmästä. voitte onnistua saamaan edullisesti paljonkin hyvää materiaalia.
ps - tuon linkin takaa avautuu pdf-tiedosto. saattaa kestää aika kauan ennen kuin aukeaa.
By Heksu - 17.3.2010

Sehän olisi tosi hyvä, jos pystyisi käyttämään oman pihan puita. Jos vielä tuon kuumentamisen (tai muun hyvän suojauksen) lisäksi asentaa pölkyt niin, että maa niiden ympärillä ja alla on läpäisevää soraa tai mursketta, luulisi reunuksesta tulevan aika kestävän ja hyvän Smile
By mumimyy - 17.3.2010

Mänty on hyvää että lahoaa hitaasti eli kestävää. Ei se puu siellä maan alla lahoa vaan pinnan tuntumasta missä puuhun pääsee käsiksi ilma (happi) ja kosteus,

Hyvä eristys puun ympäriltä ettei kosteus pääse puuhun käsiksi auttaa puuta kestämään.

Kaikki itse laitettavat maalit lahon suoja aineet ym. eivät painu puun sisäään vaan suojaavat vain pinnan ja silloin lahoaminen alkaa sieltä suoja kerroksen alta ja varsin maali antavat hyvän suoja kerroksen että puu ei pääse kuivuun sisältä päin jos kosteus pääsee jostakin sen maali kerroksen alle.By Kreeta-Eulaalia - 17.3.2010

Vaikkei ihan asiaan kuulukkaan, niin kerronpa, että meillä katkaistiin kaksi vanhaa mäntyä noin kolmen metrin korkeudelta. Niiden väliin laitettin kunnon hirsi, joka pällystettiin kattohuovalla, samoin mäntyjen päät. Tätä rakennelmaa vasten oli ensimmäisenä vuonna portaat yläkertaan remontin takia, seuraavana siihen ripustettin kaksi keinua ja liukuhissin vaijerinarun toinen pää. Männyt kestivät rajua käyttöä yhdeksän vuotta pystyssä. Viime vuonna kaadettiin pois, koska maan alta juuret olivat lahonneet ja puut alkoivat heilumaan keinuessa. Kyllä mänty käsittelemättä kestää sen aikaa kuin tarvitseekin.
By itäranta - 19.3.2010

Jos miulla ois valta ja voima (ts raha ja apulainen) niin hankkisin/oisin hankkinut meiän kakaroille vanhan,läpiharistuneen haapion,jonka täyttäisin hiekalla.Saisivat leikkiä laivaleikkejään :-).Kaikki hiekat meidän kasoista on kärrätty aina jonnekin,kun pojat pitää jotain maansiirtofirmaa vissiin =D.Viime kesänä kyläiltiin paikassa,missä oli soutuvene täytetty hiekalla ja köli oli upotettu santaan,niin johan oli pop!Meillä on riippumatto ollut niin suosittu,että on kerännyt kylän kakarat alvariinsa pihaan.Siinä jää äkkiä trampoliinit toiseksi ;-).On muuten aika lailla halvempikin...Yksi aivan ehdoton juttu;vanha vanna!Naapurissa (kesäasunto nyttemmin) on vanha valurautavanna pihalla ja naapurin lastenlapset (ja vähän meiänkin kakarat) on rakastaneet sitä!Siitä on sitten helppo ottaa kakaroiden lutrujen jälkeen vettä kasvimaalle,tai kukkapenkkeihin.Se ois jotain,minkä haluaisin ihan isselleikin...Ihan oikeasti kun miettii,niin oisko hienoa oikein hikisen pihapäivän päätteeksi lilliä keskellä sitä omaa paratiisia vanhassa vannassa,viileissä vesissä?!Harmi,ettei meillä missään katseilta suojaisaa paikkaa oikeen...
By päätoimittaja - 14.2.2011

Kannatan edellisiä. Hiekkalaatikko on aina liian pieni; hiekka katoaa aina jonnekin (kannetaan muualle tai valuu reunan väärälle puolelle). Itsellä on nykyisin iso hiekkakasa, josta otan itse hiekkaa puutarhaan ja talvihiekoitukseen -- ja jossa lapset saavat kaivella, ajella ja touhuta. Kerran pari vuodessa pitää napata rikkaruohoja ja haravoida neulasia, mutta muuten kasa on kätevä. Sijaintikin isojen puiden juurella tarjoaa suojaa helteeltä ja näköyhteys on niin terassilta kuin olohuoneen ikkunastakin. Vielä kun pihamme läheisyydessä olisi kiipeilypuita..... <
By maalis - 13.4.2011

Yritin löytää kysymykselleni oikeaa paikkaa, lapsiin kun liittyy niin laitan sen tänne.

Suunnitelmissa rakentaa köysirata kahden puun väliin. Mulla on 18mm köyttä ja siihen nyt täytys löytää se systeemi, jonka nimeä en etes tiedä , siis se sellainen pyörä joka juoksee siinä köyden päällä. Mistähän semmosia vois löytää ja mikä sellasen nimi on? Koirien juoksunaruissahan niitä ainakin on, mutta täytys olla siihen 18mm köyteen sopiva, ja juoksunaruissa ne on paljon pienempiä.
By aronja - 13.4.2011

Tämmöttinen? http://www.acon.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=40801-1
By maalis - 13.4.2011

Kiitti linkistä! Tuo onkin hieno, mutta huhhei että on laitteella hintaa! Mä kuvittelen(...)pystyväni rakentamaan tuon systeemin itse, istuttavan mallin, ja hakusessa sellaine rulla/pyörä joka kulkee köyden päällä. Mulla on asiasta ihan selkeä visio, mutta tarvikkeet vaan puuttuu! Olen varmaan jossain puuhamaassa sellaisen nähnyt, nimenomaan köydestä tehdyn.
By Heksu - 13.4.2011

Pylpyrä? Ainakin veneissä niitä käytetään, sen sortin liikkeistä?
By maalis - 13.4.2011

Löysinkin tästä aiheesta vanhan keskustelun, jos vaan linkki toimii:http://puutarha.net/index.asp?s=/keskustelukanava/ketjut/3177/4/1/1/Tässä on just se laite jota haen: köysipylpyrä! Rautakauppaan siis!
By Kreeta-Eulaalia - 14.4.2011

Kyllä se veneliike on varmempi ostopaikka, saat kunnollisemman. Ainakaan Porin kokoisesta kylästä ei muutama vuosi sitten rautakaupasta löytynyt sopivaa.
By maalis - 14.4.2011

Täytyy kattoo löytyykö paikkakunnalta sellasta Smile

By Kipakka - 15.4.2012

meillä tehtiin lapsille piharempan myötä iso leikkialue, ei ole lasten puutarha, mutta saanen laittaa kuvan kuitenkin . Kuva ei kerro koko totuutta, mutta antaa vähän suuntaa millainen on kyseessä. Hiekka-alue jatkuu vielä tontin toista sivustaa vähän matkaa. Hiekkaa alueella on 20-50cm paikasta riippuen.
Ruskea katekaistale kuvan oikeassa reunassa kasvaa syreeniä (kuva otettu huhtikuussa). Ja keinu on siirretty hetkellisesti mönkijäradalle pois leikkipaikalta.
By J1089350923 - 30.3.2021

Moikka kaikille! Herätetäänpäs tätäkin keskusteluketjua uudelleen, koska aihe on AINA ajankohtainen. Smile Meillä olisi Puutarha.netin puolella tehtävää lapsille: https://puutarha.net/osallistu/16951/lapsen_suunnittelema_piha_ja_puutarha_puutarha_net.htm

Antakaa lasten suunnitella pihanne uuteen uskoon ja jaamme suunnitelmakuvia palvelussamme.

Terkuin,
Tiina / Puutarha.net