Puutarha.net Keskustelut

Jokamiehenoikeus - Saako kiviä ym poimia?

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2512340.aspx

By Tang0 - 4.5.2008

Tällaisen lainopillisen kysymyksen keksin, että saako luonnosta poimia kiviä? Jokamiehen oikeudet antavat luvan kerätä marjoja ja sieniä, mutta kuinkas on kivien laita?


Ja vähän samaan sarjaan kuuluu sammalen, jäkälän ja tuohien kerääminen: luonnonkukkia saa poimia, mutta risuja ei saa taittaa, joten kumpaan tapaukseen jäkälät ym. rinnastetaan?


Järjen käyttö on tietysti sallittua, luonnon pahoinpitely ei ole hyväksyttävää ja toisaalta pienien asioiden poimiminen ei pilaa luontoa. Mutta nyt kaipaisin vastauksia, mitä lakikirjat sanovat näistä asioista.


By kibu... - 4.5.2008

kivet kuin muukaan maa-aines eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin
By Oulunseudulta - 4.5.2008

Kiviä, sammalta, jäkälää ym. ei saa poimia toisen maalta ilman lupaa.
By Tang0 - 5.5.2008

Kiitokset vastauksista, näin mäkin tätä asiaa ounastelin.Onko tarleenan mainitsema jäkälän väheneminen yleinen ilmiö? Itse en ole moista huomannut, mökki on jäkäläisellä alueella, ja mielestäni ainakin siellä on jäkälää ihan yhtä runsaasti kuin ennenkin.
By Minppu - 9.5.2009

Kiviä saa kerätä vähäisiä määriä tai tutkimuskäyttöön mutta muuten menee tuohon kiellettyjen luonnontuotteiden listalle. Kivien kuljettaminen maan rajojen yli on myöskin laitonta ilman lupia. (Nyt käsi pystyyn kuinka moni on lomamatkoiltaan tuonut kauniita liuskekiviä tai vastaavia.) o/
By siho - 4.1.2010Minäpä olen ihan hullaantunut kiviin, niiden kauneus on jotain niin selittämätöntä...


Jos matkan varrella osuu silmään sopiva kivi, kyllä minä mukaan otan... Smile

By Titamiini - 5.1.2010

Minä kerään omalta maalta, sitten kysyn maanomistajilta (yksikään ei ole ymmärtänyt miksi kiviä pitää haalata omalle tontille ja ovat antaneet luvan katsoen kuin hullua). Lisäksi keräilen meren rannoilta. Se on ei-kenenkään-maata. Tai siis jakokunnan, jonka osakas olen. Kenenkään tonttien kohdalta ei kerätä tietenkään - täällä on runsaasti autioita rantoja täynnä kiviaarteita. Maalla asumisessa on puolensa. Kiviä riittää eikä niitä ketkään muut kaipaa.
By Kima - 5.1.2010

Yhtään kiveä en ole kerännyt mukaani muitten mailta. Kai ne aina joku omistaa, meren rannatkin. Tuntuu kaikilla olevan oma oikeus ottaa toisten kiviä mutta mitä sitten jos joku toinen hakisikin sieltä "MINUN" maalta kiven, mitenhän sitten suu pantas?
By Miikos - 5.1.2010

No joo, meidän taloa vasta päätä olevasta hiekkaharjusta on ihan vaan haettu hiekkaa lupaa kysymättä. Koirien kanssa ku olin lenkillä niin siellä oli joku ukko lapioimassa hiekkaa peräkärryyn...
By Titamiini - 6.1.2010

Meilläpäin jakokunta omistaa rannat. Kenenkään tontti ei yllä mereen asti. Ja niitä tonttejakin on perin harvassa.On varmaankin kovin erilaista asua tiheästi asutuilla seuduilla kuin täällä harvaan asutulla maaseudulla. Kiviä riittää ja niitä saa hakea luvan kanssa niin paljon kuin jaksaa.