By Kirsikkapuu - 2.9.2008
Hei!
Aloitteleva puutarhuri olisi kiinnostunut että mihin erityisesti kannattaa laittaa koivuhaketta? Laittaisinko mielummin kuusentaimille, marjatuomipihlajalle, syreenille, marjapensaille vai perennapenkille?
Toisin sanoen onko eri puiden hakkeita kannattava laittaa johonkin tiettyyn kohteeseen?
Kiinnostuneena odottaen,K
|
By A.i.k.a - 3.9.2008
Koivuhaketta voi laittaa mihin haluaa, mutta siihen käsitykseen olen päässyt, että havupuiden haketta ei suositella ainakaan perennamaille. Se happamoittaa maata liikaa. Tosin kaipa siitäkin sitten kalkitsemalla selviäisi? Hakkeen alle voi halutessaan levittää kerroksen sanomalehtiä, niin rikkaruohojen on vielä hankalampi tunkeutua siitä läpi.
|
By Kesäranta - 3.9.2008
Hakkeen kanssa kannattaa muistaa se että keväällä maa sulaa hakkeen alla aika hitaasti.Samoin tekee sahanpuru.Minullakin on haketta jossain pensaiden juurella muutaman sentin paksuudelta.
|
By Paulastiina - 3.9.2008
Mutta jos hake levitetään ennen maan jäätymistä, ymmärtäisin niin, että jäätyminen ei tapahdu yhtä syvälle kuin ilman haketta. Oonko ihan pihalla?
|
By Kesäranta - 3.9.2008
No sitä en tiedä onko sillä eroa.Mielestäni kyllä hakkeen alla kestää maan kauemmin sulata keväällä kun pelkän multapinnan.Siis mulla vaan tällanen muistikuva.
|
By Oulunseudulta - 3.9.2008
Kokemuksen vähemmän syvällä äänellä voisin sanoa että jos kyse ei ole mistään erikoisarasta kasvista ja huolehtii kalkitsemisesta, niin se on sama mitä katetta laittaa, havu- vai koivupuukatetta. Pohjoisessa kovin paksu hakekate tekee sen että maa jäätyy hitaammin ja myös sulaa hitaammin. Pensaiden alla on jo jonkun vuoden ollut havupuukatetta enkä ole huomannut että kasvit olisivat siitä mitenkään kärsineet. Samoin muutamassa havuryhmässä on ollut jo useamman vuoden maanrakennuskangas + koristekiveä/tiilimurskaa katteena enkä ole huomannut kasvien kärsivän (katajia, kääpiökatajia, kääpiövuorimäntyä, tuivioita, päivänliljaa, hurmehappomarjaa, lamoherukkaa). Kai se on niin että ei-arkoja kasveja se ei haittaa.
Olen käyttänyt havupuuhaketta myös isoilla perennoilla kitkemisen helpottamiseksi, eikä se ole noita leviäviä, suuria perusperennoja haitannut kun olen kuitenkin kalkinnut. Ja paljon hevonp:tä alla. Itse asiassa puuhake ei näytä estävän edes kurjenpolvien siementaimia 
Summa summarum: käyttäisin koivuhaketta ensisijaisesti perennoille ja jos riittää niin myös pensaille. Jos pensaille ei riitä koivua niin sitten havupuuhaketta niille. Ja kannattaa sitten tehdä kalkitus ja mahdollinen syyslannoitus ennen hakkeen levitystä!
Pienenä yksityiskohtana: olen istuttanut pensasaidan väliin narsisseja parina vuotena ja yksikään ei ole noussut. Katetta ei ole kovin paljoa joten syy ei ole siinä etteivät olisi päässeet nousemaan. Tekeeköhän maan hitaampi sulaminen katteen alla sen että narsissit eivät nouse?
|
By Inki - 3.9.2008
Kyllä maa routaantuu hakkeen alta yhtä lailla kuin muualta, sitä pitäisi olla ihan valtava kerros että se todella eristäisi pakkaselta. Keväällä se hidastaa sulamista, mutta monille pensaille se on meidän epävakaisina keväinä jopa etu - eivät ala tehdä lehtiä ennen aikojaan. Havujen alustan taas kyllä pitäisi sulaa nopeasti...
|
By Inkeri2 - 10.10.2008
Hei! Minua on alkanut mietityttämään tuon katteen käytön suhteen sellainen asia kuin talvehtivat etanat ja muut tuholaisöttiäiset. Onhan havupuusta tehty kate pihkaista joten luulisi sen häiritsevän etanoita, mutta kyllä ne siellä joukossa mielellään näyttävät lymyilevän. Laittamalla pensaiden alle katetta teenkö samalla etanoille mielyttävän talvehtimis- ja lisääntymispaikan. Ja samoinhan ennen laitettiin syksynlehdet pensaiden ja puiden alle katteeksi, mutta nämä nyky talvet jos jatkuvat samanmoisina kuin muutama edellinen, niin eihän lehdissä olevat öttiäiset ja taudit kuole paleltumisen kautta pois, vaan viettävät katteessa mielyttävän talven. Tai jos jotain arimmille kasveille laittaisinkin, niin kyllä se keväällä pitäisi paikoiltaan poistaa. Mitä mieltä tai mitä ajatuksia teille muille tulee kyseisestä pohdiskelustani? Puhtain ja "turvallisin" kate voisiko olla esim. kuiva turve? Mutta jos tuleekin vettä lumen sijasta, niin sehän toimii kuin pesusieni?
|
By valtsu - 10.10.2008
jos katteen käyttö epäilyttä niin silloin ei pidä käyttää?
Minulla on katetta kasvimaapalstalla ja kukkapenkeissäkin. Etanoita on tänä syksynä runsaasti myös niissä paikoissa missä maa on mustalla mullalla. Katteen ansiosta muutkin maan eliöt lisääntyvät ja osa niistä käyttää ravinnokseen etanan munia ja etanoita, maakiitäjäisiä, sammakoita, isopihtihäntiä (_> syövätköhän ne etanoita). Kauhuntasapaino ?? Jos tulee vielä leuto talvi, niin etananmunat talvehtivat.... maa pitäisi syväkääntää, että etananmunat joutuvat syvälle tai pintaan ja tuhoutuvat.
|
By Inkeri2 - 11.10.2008
...niin, ja minähän en katetta ole pariin vuoteen käyttänytkään. Asun useamman talon taloyhtiössä ja muuttaessamme tähän muutama vuosi sitten oli pihaurakoitsija täyttänyt pensasaitojen alustat hakkeella. Pari kesää sitten poistin omaa pikku pihaani kiertävien pensaiden alta katejämät ja voin vain olettaa, että kun naapuri muutaman pihan päässä itkee etanarunsautta, itse olen löytänyt vain muutamia yksittäisiä, että katteen poisto saattaa olla yksi syy etanoiden vähälukuisuuteen. Tosin eihän minulla ole nurmeakaan, vaan kaikki kulkupaikat on kivettyjä ja puuni, pensaani ja perennani ovat kuin saaria polkujen lomassa. Ja muutaman kerran kylmän ajan jo alettua, haraan pintamultaa siinä oletuksessa, että ne etanan munat sijaitsevat pintamullassa, ja tekemiselläni saatan edesauttaa etananmunien paleltumista. Taitaa oikeasti olla oletusta.
|
By Sarianne - 20.10.2008
Haluaisin ottaa etanariskin ja laittaa joillekin puskille katetta. Mutta mistäpä tuota edullisesti saisi? Puutarhaliikkeen säkkitavara on poissa laskuista, enkä googlettamalla kätevästi löytänyt. Hakelähteen pitäisi olla liki Turkua, jotta kuljetus kannattaisi. Olisiko teillä vihjeitä?
|
By Oulunseudulta - 21.10.2008
Sahoilta myyvät monesti haketta edullisesti, pitää vaan itse lapioida säkkiin/peräkärryyn.
|
By Paulastiina - 21.10.2008
Täältä näyttäis saavan suursäkeissä ainakin kuoriketta kotiin kuljetettuna. Edullisuudesta en osaa sanoa, mutta maksaa sekin, jos joutuu vaikka vuokraamaan peräkärryn.
|
By pipu - 21.10.2008
Havupuiden kuorike ei taida olla paras mahdollinen kate ainakaan marjapensaille. Koristepensaille sitä voisi kai harkita. Koivukuorike sopii kaikille puskille. Omasta pihasta saatua haketta voi myös käyttää katteena. Kaikki lehtipuiden ja pensaiden oksat saa niin helposti hyötykäyttöön. Tosin haketin maksaa, mutta siitähän on iloa vuosiksi.
|
By Oulunseudulta - 21.10.2008
Ikuisuuskysymys onko näin. Katsokaapa MTT:n raportti Luomumansikan viljelytekniikan kehittäminen (http://www.mtt.fi/mtts/pdf/mtts73.pdf), siinä on kaksivuotisessa tutkimuksessa vertailtu erilaisten katteiden (mm. olki, koivu- ja mäntypuuhake) käyttöä ja maan typpipitoisuutta, mokrobistoa, pH:ta ym. erilaisten katteiden alla.
Esimerkiksi typpipitoisuuksissa ja pH:ssa ei juuri näyttänyt olevan eroja lehti- ja havupuuhakkeiden välillä.
|
By pipu - 21.10.2008
On tuo kaksi vuotta aika lyhyt aika.
|
By valtsu - 21.10.2008
Omille pensailleni laitoin juurelle paksun kerroksen haravoituja lehtiä ja päälle itse hakettimella pihan puskista tehtyä haketta.Leuto ja sateinen talvi kyllä maaduttaa kerroksen kevääseen mennessä.
|
By Tiinuska - 28.3.2009
Olen aloitteleva viherpeukalo ja keväällä pitäisi viimeistellä pensaiden alustat. Kuinka paksu kerros kuorikatetta pitäisi olla, jotta se estäisi rikkaruohojen kasvua?
|
By tarleena - 28.3.2009
Aika paksu. Hiukan helpottaa jos katteen alle laittaa moinkertaisesti sanomalehteä jonka kastelee. Laitoin mökillä parin sunnantaihesarin paksuisesti (ne saumakohdat ei saa osua samaan kohtaan vaan vaihtelemalla kohtaa tavallaan tukkii rikkaruohojen esiinpyrkimisen) mutta voikukka, juolavehnä, leskenlehti ym raivaavat tiensä läpi. Kaikki esteet on vaan hidasteita.
|
By D.formosa - 28.3.2009
Samaa mieltä Tarleenan kanssa. Meillä lehtipensasaidanne katettiin viime kesänä toista kertaa (kun kate alkoi olla jo ihan ohut). Molemmilla kerroilla laitettiin monta kerrosta sanomalehteä, kasteltiin ja levitettiin kuusenkuorikatetta noin 10-15cm. Hyvin toimii.
|
By Tiinuska - 30.3.2009
Kiitos Tarleena ja D.formosa - täytyy alkaa säästää sanomalehtiä ja etsiä haketoimittajaa. Pari tarjouskyselyä laitoinkin jo menemään ja toiseen sain vastauksen. Sormet "syyhyävät" jo, kesää siis odotellessa.
|
By Tuomipihlaja - 15.6.2009
Saako ruskeaa kuoriketta tilattua jostain suurempia määriä? Lavallisen? Onko se kuinka kallista, kalliimpaa kuin hiekka tai sora?
|
By Heksu - 15.6.2009
Ainakin Vapo myy kuutioittain eikä ole halpaa, melkein mullan hinnoissa taitaa kohta alkaa olla..plus rahti tietty..
|
By valtsu - 15.6.2009
Parilta eri sahalta olen hakenut peräkärryllisen ja itse kuormaamalla on ollut edullista. Muutamassa vuodessa tavara on alkanut käydä kaupaksi varmasti sahoillakin, ennen säilyttivät "roskana" suurissa kasoissa, joissa sai rauhassa käyttövalmiiksi kompostoitua. Puhelin ja puhluettelo käteen?
|
By hömppis - 15.6.2009
Valtsu on oikeassa, hake ja kuorike on nykyään vähän kiven alla, se on kun hyvää energiantuottajaa joten yleensä polttavat sen omissa voimaloissaan. Joku pienempi sahuri voi olla tyytyväinen jos vaan joku hakee pois =)
|
By Kaisaliisa - 15.6.2009
Kannattaa etsiä hakelämpöurakoitsijoiden yhteystietoja, heiltä voisi mahdollisesti tilata suuremman erän haketta. Meillä maksaa n. 20 e kuutio. Urakoitsijat tuskin lähtevät kovin pientä erää kuljettamaan samaan hintaan, mutta haketuspaikalta voisi noutaa itsekin. Ainakin maaseudulla pitäisi onnistua helposti.
|
By Tuomipihlaja - 16.6.2009
Kiitos kaikista vastauksista. Ryhdyn selvittämään lähiseutujen sahat ja hakelämpöurakoitsijat.
|
By Puutarhakeiju - 15.10.2009
Täällä yksi älypää laittoi kallista värillistä haketta mäntyjen alle. Keväällä keräsin polvillani monta ämpärillistä männynneulasia ja lehtiä hakkeen päältä koska eihän sitä voi haravoida. Nyt olisi taas samanverran kerättävää kuin keväällä. Ei kaupan säkkitavaraa viitsisi aina levittää uutta pintakerrosta, että saisi pidettyä siistinä. Ja kyseinen alue on tietenkin pihan näkyvimmällä kohdalla( siksihän siihen alunperin hienon katteen halusinkin).
Hakkeen seasta puskevat rikkikset sentään talttuivat glyfosaatilla.
|
By Emo - 15.10.2009
Tulee mieleen, että katoisko ne neulaset alempiin kerroksiin, jos kääntelet pikkulapiolla haketta?
|
By Puutarhakeiju - 15.10.2009
Nuukana laitoin katetta aika ohuen kerroksen. Ja toisaalta maatuvat lehdet ja neulaset ovat oivallinen alusta rikkakasvien siemenille. Ehkä kuitenkin levittelen uuden kerroksen katetta, jolloin näyttää taas hetken hyvältä. Ja muutaman vuoden kuluttua katetta on tarpeeksi paksulti, jotta voi käännellä.
|
By Oulunseudulta - 16.10.2009
Meillä on laitettu ensin mansikka- tai maanrakennuskangas alle ja sitten haketta tai koristekiviä päälle. Täällä kyllä tuulee sen verran että ei ole tarvinnut neulasia eikä lehtiä nyppiä vaikka noilla katetuilla alueilla on sekä havuja että pensaita.
|
By Poppius - 21.6.2010
Nyt on ruusukolmioon hakekatetta! Kuusen kuoriketta peräkärryllinen. Aikamme jahkattiin että mistä ja mitä, tänään soiteltiin ympäriinsä ja tuosta paikalliselta sahalta 11 e peräkärryllinen, ei paha. Mies nimittäin jo ehdotti säkkitavaraakin, mutta sehän on turkasen kallista, 7 euroa säkki eikä yhtään sen kummempaa tavaraa kuin tuo. Siihen saa sitten suikeroalpi levitä päälle, ruusualue oli aiemmin samalla tavalla katettu ja se oli hyvä.
|
By Pisamakello - 2.9.2010
Tarkoituksena olisi tilata kuorikatetta nyt syksyllä kuormallinen. Voinko laittaa kaikille kasveille havupuun kuorikatetta vai tulisiko joillekin laittaa mielummin lehtipuuhaketta?
Suodatinkangasta (ainakin pelkästään) on varmaan turha käyttää alla. Ainakin mun kokemus siitä on, että viimeistään vuoden päästä suurin osa rikoista menee läpi. Laitanko sanomalehtikerroksen katteen alle? Osa katettavasta alueesta on rinnettä (ei kovin jyrkkä -> kate pysynee paikoillaan?).
Tarkoitus olisi levittää paksuhko kerros havupuun kuoriketta tuijien, tuivioiden, purppuraheisiangervojen ja alppiruusujen alle. Entä voinko laittaa sitä myös omena-, luumu- ja kirsikkapuiden sekä viinimarjapensaiden ja tyrnien alle? Kannattaako näille hyötytarhan pensaille/puille laittaa myös kalkkia (neutraloisi katteen happamuutta)? Kokemuksia? Kiitos.
|
By ritterina - 2.9.2010
Mä olen käyttänyt vieläkin happamampaa tavaraa eli havuhaketta lähinnä viinimarjojen ja alppiruusujen pintakatteena. Viinimarjoille laitan sitä jopa n 5cm kerroksen, alppiruusuille vähemmän. Käsittääkseni rodoilla on aika pinnassa juuret joten en halua niitä tukahduttaa paksulla katekerroksella.
Kuoriketta on julkisviherrakentamisessa käytetty paljonkin koristepensaille kuten hanhikeille, angervoille, rodoille, havuille. Kohtuu kookkaista paloista koostuva kuorike on näissä n 5cm kerroksena, paikoin jopa paksumpana. Tällaisissa isoissa alueissa ei käytetä minkäänlaisia katekankaita.
Jos itse laittaisin haketta hedelmäpuiden juurelle, laittaisin varmaan ensin reilun satsin kalkkia ja vasta sitten hakkeen.
|
By Pisamakello - 2.9.2010
Kiitti Ritterina!
|
By Rosmariini&Timjami - 2.9.2010
Usein näkee suositeltavan että kuorikatteen alle levitetään typpeä, sillä hajotessaan tuo kuorikate sitoo typpeä ja se on tietysti poissa niiltä pensailta ja puilta. Typpeä taas ei tietenkään tähän aikaan vuodesta kannata laittaa. Helpointa olisi levittää tyyliin kanankakkaa keväällä ja sitten kattaa maan pinta.
Toisaalta mikään ei estä vaikka kastelun mukana laittamasta kasveille tulevina vuosina typpeä, jos ne kattaa nyt syksyllä.
Kyllä katekangas siellä alla varmasti pitää juuririkat poissa kauan. Julkisissa istutuksissa harvemmin on "tårta på tårta" kun maisemointi ja katekankaat on kalliita.Hakkeen levittäminen aikaajoin uudelleen on helpompaa ja taloudellisempaa kuin katekankaiden korjailu ja uudelleen asentelu, jos ne rikotaan/tuhotaan.
Sanomalehtikin paksuna kerroksena ajaa saman asian.
Tärkeintä rikkojen torjunnassa on tulevina vuosina nyhtää tuulessa lentäneet siemenrikat pois katteen joukosta, koska muuten ne siementävät sinne...
|
By Pisamakello - 2.9.2010
R&T: tänks. Samaapa mietin, etten nyt voi levittää typpipitoista lannotetta kuorikatteen alle. Täytyypä miettiä teenkö kattamisen nyt vai vasta ensi keväänä...
Viime vuonna tein kivipuutarhan ja soran alle laitoin pelkkää suodatinkangasta. Tänä vuonna rikat (juolavehnä jne) kukoistivat. Joten revin sen auki ja lisäsin myös sanomalehteä. Paksumpi katekangas varmasti estääkin rikat paremmin, mutta on melkoisen tyyristä, etenkin kun sitä kuluisi suht' runsaasti.
|
By Rosmariini&Timjami - 2.9.2010
Pisamakello, juolavehnä on tosiaan niin pirullinen että pitää olla aika panssari että sen estää  Minulla on polkujen alla, joissa soraa päällä, mansikkakangasta. Siitä ei juolatkaan ole päässy läpi, vaan luikertelvat sieltä missä niitä on (paljon) soran joukossa kankaan pintaa pitkin ja ne on helppo nyppiä pois. Juolan kanssa paras konsti on vain kitkeä ihan tolkuttomasti ensin ja jos oikein varman päälle haluaa ottaa, niin kesannoida muovin/pressun alla aluetta ja vasta sitten istuttaa.
Minua hirveästi kutkuttaisi hommata perennapenkkeihin sitä (muoks.) kaakaokuorikatetta mitä siinä yhdessä puutarhaohjelmassa oli luomuviljelijällä käytössä. Se oli jotenkin ihanan tuntuisen näköistä. (tosi pätevä syy)
|
By ritterina - 2.9.2010
Meillä kasvaa juolat mansikkakankaasta läpi.
Samoin mansikkamaalla käytävillä joissa on 4-kertainen lomittain aseteltu sanomalehdistö ja parin sentin risuhakekerros sen päällä.
|
By Rosmariini&Timjami - 2.9.2010
Juolavehnä on pirullinen, se osaa myös löytää sellaiset kankaiden ja katteiden välit ja raot, luikertelee metritolkulla valkoisena siellä katteen välissä ja pukkaa vihreänä pintaan heti kun rako löytyy 
*vihollinen numero1* ;/
|
By Heksu - 2.9.2010
Ja se kaakaonkuorikate tuoksuu suklaalle Kerran taisin kokeilla näytepussukasta ruukun katteena, ei ole kovin järeää tavaraa. Mutta ihanan tuntuisen näköistä kyllä
|
By Rosmariini&Timjami - 2.9.2010
No niin arvelin (toki en tiedä miten äkkiä tuoksu pihassa katoaisi) *suklaafriikki*
Tuon kaakaonkuorikatteen edut kuulostivat hyviltä kun googlasin sitä kesällä. Lisäetuna sitten se että se näytti minun mielestä kauniilta.
|
By Oulunseudulta - 2.9.2010
Haaveilen kaakaonkuorikatteesta ulkoruukkuihin. En vaan ole törmännyt siihen missään.
|
By Rosmariini&Timjami - 2.9.2010
Minä löysin vain yhden paikan, sekin aika kaukana meiltä ja en ole jaksanut ottaa selville, mitä suursäkin rahtaus maksaisi...kun sit vaan harmittaa jos on niin tyyris, ettei raaski tilata.
Sanoin kyllä kotona ääneen, että mä voin mielelläni moisen synttärilahjan tai joululahjan vastaanottaa ei ole vielä kuitenkaan tupsahtanut pihaan.
http://eg-trading.mercuriusonline.com/index.phtml/art/2015/t/prodgroup1
|
By merlin - 2.9.2010
Me hankittiin kaakaonkuorikatetta kolme - neljä vuotta sitten. Tuoksu muistutti jonkin verran kaakaon tuoksua, mutta päällimmäisenä aistimuksena leijaili eltaantuneen rasvan haju, jaiks. Muutoin erinomaisen miellyttävä materiaali, eikä vähemmän raikas hajahdus tuntunut kuin ehkä kolmisen päivää.
|
By Rosmariini&Timjami - 2.9.2010
Kiva kuulla Merlin.
|
By Happy - 8.3.2012
Isolla, kuivalla ja rikkaruohojen valtaamalla pihalla kattaminen on ollut ainoa tapa yrityksessä saada piha hallintaan. Olen miettinyt miksi iso osa hedelmäpuista on kasvaa kituuttanut niin huonosti jo muutaman vuoden ajan. Voiko syynä olla osittain kate? Maa sulaa vähän myöhässä, tosin paikoin maalaji on hyvin hiekkapitoista, niissä kohdin en usko olevan ongelma. Lannoitteet(ne vähät joita olen antanut ) olen antanut katteen alle. Nyt mietin tuhkan laittamista hangelle: lumi ja maa sulaisivat nopeammin, mutta imeekö hake osan ravinteista itseensä tai tuleeko sen vuoksi esim. ravinteiden haihtumista?
|
By mai-lee - 8.3.2012
oletko itse istuttanut puu? jos ne ovat olleet pihalla jo ennen "sinun aikaasi", vastaaminen on tietenkin vaikeaa.
kate tuskin, kun kerran olet sinne alle lannoitetta lisännyt. eiväthän hedelmäpuut kovasti edes ravinteita tarvitsekaan ennen kuin ovat satoikäisiä.
"kitumiseen" voi vaikuttaa juuriston kunto. availitko sitä istutusvaiheessa? jos piukkaan kasvanut ruukkutaimi istutetaan melkein sellaisenaan niin voi edelleen olla tiukka myttyrä. liian syvään istuttaminen on paha myös.
|
By Pisaralehdellä - 8.3.2012
Entäpä tuo kuivuus? Voisiko olla liiankin hiekkapitoista, niin että ei pidätä vettä ja ravinteita. Jos koivuja lähellä, niin kuiventaa muiden olosuhteita. Kokonaistilannetta voisi valottaa kuva (kesäaikaan otettu), jos sellaista löytyy.
|
By Happy - 8.3.2012
Kiitos Mai-lee ja Pisaralehdellä Olen itse taimet istuttanut ja uskoisin olleeni juurien ja syvyyden suhteen varsin tarkka. Lannoittanut olen istutusvaiheessa hyvin maatuneella hevosenlannalla ja sen jälkeen olen antanut lähinnä syyslannoitetta. Voisiko maan happamuus olla niin paha, ettei kasvit saa maassa olevia ravinteita?Tai voiko katteen maatuminen viedä niin paljon typpeä? Koska puut eivät tarvitse paljon ravinteita ja ovat vähän kasvaneet, tuntuisi, että alkulannoituksesta olisi pitänyt riittäää vielä viime kesällekin. Kuivuus voisi olla yksi ongelma, osalla kasvupaikka on hyvinkin hiekkapitoinen, joillakin varsin multavakin, mutta viimeiset pari kesää ovat olleet tosi kuivia. Joitakin kertoja niitä kyllä reilulla kädellä kastelin, ehkei se riittänyt. Osa on myös kärsinyt paleltumista ja jäniksistä, mutta vaikuttaisiko se niin paljon kasvuun? Kuvaa ei valitettavasti ole Puita ei suurimmalla osalla ihan lähellä ole, joten ei sekään...Tiedättekö tuhkan käytöstä hakkeen päälle?
|
By Kaisaliisa - 8.3.2012
Tuhka vaikuttaa sateen mukana maan syvempiinkin kerroksiin, kate tuskin heikentää tuhkan vaikutusta.
Meillä heikkokasvuinen omenapuu intoutui kasvamaan ja kukkimaan kun perustin sen juuristoalueelle laajan kukkapenkin.
|
By Happy - 8.3.2012
Kiitos Kaisaliisa Huomenna tuhkan kylvöön!
|
By Pisaralehdellä - 8.3.2012
Happamuutta ajattelin jo alunperin yhtenä seikkana, mutta en muistanut kysyä että onko katteena kuorikatetta? Havuista valmistettuna se on hapanta. Tuhkaa kannattaa kokeilla, kate tuskin mitenkään 'blokkaa' tuhkan mineraaleja. Jos puiden alla, katealueen ulkopuolella on nurmikossa sammalta niin sekin kertoo happamuudesta.
|
By Happy - 9.3.2012
Luulen, että maa puutarhassa on hapanta ylipäätäänkin. Puutarhaa ei oltu pahemmin hoidettu piitkään aikaan ennen meidän muuttamista, joten luulen ettei piha-alue ole saanut kalkkia tie milloin, jos oikein milloinkaan!Kate on lämmityshaketta, puulajista ei tarkempaa tietoa, mutta se voi hapattaa vielä lisää. Kasvimaata olen kyllä pikkuhiljaa kalkinnut säännöllisesti, mutta joku ajatuskatko on tainnut olla hedelmäpuiden kohdalla
|
By tagetes - 9.3.2012
Happy, muistathan maan ph:n mittauksen? Liuskoja voi saada suht edullisesti ja ne on kyllä maailman parhaita apureita, varsinkin kun pihassa se ph vaihtelee. Semmosia mittareitakin on, mut ne on tietysti tyyriimpiä. Ja sen myötä eipä sit tuu kalkittua liikaa, sekin on pahasta, jos on liian emäksistä.
|
By Nuu - 9.3.2012
Siirsin kalkitusta koskevat viestit oikeaan paikkaansa, juttu aiheesta jatkuu täällä:
|
By Maariankello - 21.3.2015
Laitan tähän ketjuun kysymykseni, kun en parempaakaan kohtaa löytänyt. Saa siirtää, jos on väärässä paikassa.
Meillä on talon toisessa päädyssä pensasistutuksia ja ympärillä pelkkää savikkoa, jossa kasvaa rikkaruohoja. Tarkoitus on peittää nuo savikohdat eli pensaitten ympäristö sanomalehdellä ja siihen päälle jotain katetta/haketta. Puhuin töissä suunnitelmastamme ja heti tuli kommentteja, ettei sanomalehti estä rikkojen kasvua vaan kasvaa sanomalehden läpi.
No miten on? Ollako vai eikö olla? Laitanko vai enkö laita? Mulla on se käsitys, että sanomalehtikerros estäisi tuon kasvun, jos sitä lehteä on riittävän paksu kerros. No jos se on näin, niin kuinka paksun kerros se pitäisi olla?
En viitsisi kahteen kertaan tehdä tuota hommaa, joten sen takia varmistelen ennen kuin alamme puuhata asiaa.
|
By Jässikkä - 21.3.2015
Minä laittaisin vaikka maisemointikangasta. Olen käyttänyt sitä hyvällä menestyksellä. Maatuu ne sanomalehdetkin jokusen vuoden kuluttua.
|
By Maariankello - 21.3.2015
Oletko sitä mieltä, ettei tuo sanomalehti riitä? Että rikkikset tulevat siitä läpi.
|
By Jadetsu - 21.3.2015
Katopa löytyskö tästä ketjusta tieto 
|
By Kaisaliisa - 22.3.2015
Sanomalehdet estävät rikkojen kasvun, kun niitä on paksusti lomittain. Sanomalehdet maatuvat aikanaan, mutta parhaassa tapauksessa pensaat varjostavat silloin jo niin paljon, että estävät rikkaruohojen kasvun.
Rikkaruohot kasvavat ajan mittaan kasvaa katteessa, oli se sitten mitä tahansa.
Samoin rikkikset kasvavat jossain vaiheessa myös maisemointikankaan päällä. Maisemointikankaan alle ei pääse muodostumaan uutta humusta ja pieneliötoiminta heikkenee, koska kankaan läpi ei tapahdu maatumista. Minun mielestäni kankaat ovat "luonnoton" ratkaisu.
Kysymykseesi ei ole tyhjentävää vastausta, kaikissa tavoissa on hyvät ja huonot puolensa.
|
By Sinisointu - 22.3.2015
Kyllä minäkin sanomalehtiä olen käyttänyt ihan hyvällä menestyksellä. Sanomalehtikerroksen paksuuden lisäksi tärkeää on myös, että lehtien päällä oleva katekerros on riittävän paksu. Pari kertaa on tullut laitettua katetta (käytämme kuorikatetta) liian ohuelti, jolloin linnut ovat päässeet repimään sanomalehtiä. Tuloksena on reikiä sanomalehdissä ja rikkaruohoilla taas vapaa pääsy kohti valoa.
Meillä on käytetty myös juurimattoa (sitä jäykkää harmaata kangasta) kuorikatteen kanssa estämään naapurin vadelmien leviäminen meidän puolelle. Koska en voi peittää koko vadelmakasvustoa, ei maatuva sanomalehti mielestäni voi toimia pidemmän päälle tuossa paikassa.
|
By valtsu - 22.3.2015
Olen käyttänyt katekangastakin, kun 10 v kuluttua halusin poistaa ja muokata paikkaa kangas ei lähde enää irti millään milloinkaan. Nyt on muovia maassa maailmantappiin asti.
|
By Kaisaliisa - 22.3.2015
Tuota just pelkään, mitä valtsu kirjoitti.
|
By Maariankello - 22.3.2015
Kiitos vastauksista ja mielipiteistä. Olen kallistumassa sanomalehteen. Täytyy laittaa tarpeeksi paksu kerros eli lehtien hamstraus alkakoon.
|
By illis - 28.3.2015
Sanomalehti paras
|
By Nejja - 2.6.2015
Osaako joku kertoa mikä ero on kuusen kuorikkeella ja männyn kuorikkeella. Naapuri oli sitä mieltä, että ehdottomasti mäntyä. Sahalta saisi kuusen kuorta ilmaiseksi vaikka kuinka paljon. Mänty pitäisi hankkia rahalla jostain liikkeestä. Kuusessa on toki joitakin isompia kuoren suikaleita, mutta ne olisi helppo talikoida sivuun. Olemme perustamassa uutta pihaa 2000 neliön tontille niin ei haluaisi maksaa mistään turhasta, mutta toisaalta ei haluaisi heti alkaisiksi pilata koko juttua virheellisellä valinnalla.
|
By valtsu - 2.6.2015
Kuusen kuoressa on pihkaa, männyn kuori maatuu nopeammin ja on ilmavaa. Kuusen kuori tiivistyy enemmän ja kostamaan katteena. Jos koristeksveille laitat liekö väliä. Kalkkia kasveille ennen kuoriketta, ettei tule kovin hapan juttu ja lanoitetarve lisääntyy. Ilmainen tavara on arvokas, laittaisin itse ja keräilen aina kateeksi, kun halkoja hakataan mökillä. Parempi katettuna kasvun alussa, eihän sitä kamalan paksusti tarvitse laittaa, ohuemman kerroksen kuin männyn kuoriketta laittaisin.
|
By miraemmi - 2.6.2015
Billnäsissä juttelin puutarhurin kanssa ja hän sanoi että hyvä kate olisi olki..niinko esim.mansikoille ja nurtsin leikkuujäte on hyvää..
Kun sanoin et typpee syövää ja hapanta ei kait saisi laittaa niin olen laittanut lecasoraa ja hiekkaa..
Puutarhuri sanoi et hiekka ja lecasora on varsin mainioita eikä hapata eikä tuki ja on helppoa kaivaa sivuun kun haluaa multaa lisätä tai muuta operoida.
|
By miraemmi - 2.6.2015
Nejja kyllä kuusi käy ainakin kaiken happamanmaan katteeksi eikä tartte kalkkia ostaa... hiekka on halpaa kun sitä ostaa peräkärryllisen eikä se hapata jos perennamaa tarviaa katetta. Välttämättä ei tarvii jos kitkee.
Onks kukaan raaskinut ostaa sitä uutta katemultaa joka maksaa 8 egee säkki ?
|
By Pikkuparatiisi - 13.9.2015
Kuinka paksun kerroksen olette laittaneet sitä sanomalehteä kuorikatteen alle? Montako sivua päällekäin?
|
By Pikkuparatiisi - 13.9.2015
Saiskohan täältä Oulustakin joltakin sahalta katetta ilmaiseksi. Just laskin laskurilla: tarvitsisin 12 kuutiota katetta.
|
By tarhaleidi - 13.9.2015
Olen laittanut sanomalehtiä perennapenkkiä perustaessa noin 4-10 sivua, riippuen, paljonko on ollut käytettävissä. Kun se kastuu, se on aika haperoa ja sivu tai kaksi ei pysy ehjänä, jos yhtään liikahtaa.
|
By Maariankello - 13.9.2015
Katettiin keväällä aika iso alue puuhakkeella. Sanomalehteä tuli alle 5-10 sivua ja saumakohdat reilusti päällekkäin. Vielä eivät ainakaan rikkikset ole tulleet läpi. Täällä Turun seudulla ostettiin sitä eräältä maanparannusfirmalta. Myivät sitä ison peräkärryllisen verran 60€ kuormallinen. Sama hinta oli kuorikkeella. Mitäköhän se olisi kuutioissa?
|
By Maariankello - 13.9.2015
Mies sanoi, että se peräkärryllinen olis noin kaksi kuutiota. Eli 30€/kuutio.
|
By Pikkuparatiisi - 15.9.2015
Selvitin juuri kuorikatteen hintaa. Oulusta saisin VRJ:tä pihaan tuotuna 10 kuutiota 440 eurolla, sisältää alvin. Eli 44 euroa kuutio sisältäen kuljetuksen. Toinen vaihtoehto on hakea peräkärryllä, jolloin tavara hinnoitellaan kauhoittain. Neuvoivat, että 2-3 kauhaa voi laittaa kärryyn kun kuorikate on kevyttä tavaraa. Kauhallisessa on 300 litraa ja se maksaa 18 euroa. Eli kuutiohinnaksi tulee 60 euroa! Siis kotiinkuljetuksella saa halvemmalla!
|
By Pikkuparatiisi - 15.9.2015
Kanattaako perennapenkkiin laittaa kuorikatteen alle sanomalehteä, vaikka on ihan uusi multa? (näyttää hyvin puhtaalta)
|
By Kesänlapsi - 15.9.2015
Minä oon hakenu vrj groupilta peräkärryllä kuorikatetta. Iso kärry piripinnassa, n.1,5 kuutiota. Ja maksaa vähän rapia pari kymppiä.
|
By Sinisointu - 15.9.2015
Minä mätän sanomalehtiä aika reilulla kädellä. Semmoinen mukavan tuhti sanomalehti menee kokonaisena, ohuempia ilmaislehtiä saatan laittaa parikin päällekäin. Ja tietysti vielä reilusti limittäin ja lomittain. Tällainen vuoraus ei maadu ihan vuodessa eikä kahdessakaan.
Perennapenkkiin (mulla päälle) en ole laittanut sanomalehtiä. Saavat perennat levitä rauhassa ja puutarhuri siirtojuoksutella penkin kasveja seuraavina kesinä helpommin. Kuorikatettakaan en ole juuri käyttänyt perennaistutuksissa. Vastaistutettujen perennapenkkien multapintaa olen peittänyt ruohosilpulla.
|
By miraemmi - 16.9.2015
Mitä kuoriketta te laitatte ?
Minulla on ongelmana hapan maa ja kyselin tuossa kesällä Billnäsin puutarhurilta niin lisää happamuutta ei kannata laittaa kuorikkeen avulla muuta kuin havupenkkiin ja alppikset ei kanssa närkästy..
Ostin sitten lecasoraa mut se on tavattoman kallista...leca-hiekotus sora on hippusen halvempaa..ostin kuusi säkkiä ja uppos helposti ja voisin ostaa toiset kuusi lisää. Koristesora on nätimpää mut kalliimpaa.
Pienempään pionipenkkiin olen ajatellut reunoille jotain nättiä koriste kiveäkin ? Oisko se ihan kaistapäistä ? Nehän voi kaivaa sivuun ja pestä jos tulee se mieli että lisää multaa..
|
By Pikkuparatiisi - 17.9.2015
Jaa-a, nyt aloin empiä tuon kurikatteen kanssa... Jos se happamoittaa maata, niin ei minun varmaan kannata laittaa sitä muualle kuin pensaiden ja havujen tyveen. Ehkä ostan sitten heti paljon perennoja, joilla saan penkit täyteen.
|
By miraemmi - 17.9.2015
Pikkuparatiisi ..olen kahlannut noita viherlehtiä läpi ja hapan kuorike sopii havuille ja jopa karviaisille ja kuunliljoille ja hortenssioille ja alppiruusuille..
Kivi ja hiekka sopii kaikille :-) Minulla oli sellanen vaikeahoitoinen kulmaus talon vierellä ja miten siin mikää menestyisi ? Paahde on kamala... kerran sitten innostuttiin ja kuorittiin nurtsi siitä pois ja kangasta päälle ja sitten muutama säkki koristekiviä...kivipuutarha :-)
Hankalaa on kun kaatosateiden huuhdevedet menee ja vie ravintoa..
|
By Kaisaliisa - 17.9.2015
Ruohosilppu on hyvää katetta perennapenkkeihin. Ja aika nopsaan penkit kasvavat perennoja täyteen.
|
By valtsu - 17.9.2015
Kalkkia kuorikkeen alle ja lisää vuosittain tai PH mittarilla tarkistuksen jälkeen. Olen laittanut kivaan paikkaan perustamisvaiheessa kuoriketta torjumaan rikkiksiä, kun perennat rehevöityivät ei enää ollut tarvetta kuorikkeelle.
Jos tulee katekangas, eikö voisi kalkin sekoittaa veteen ja lorautella kastelukannulla?
|
By Pikkuparatiisi - 18.9.2015
Tuopa oli minulle uusi tieto, että karviaiset ja kuunliljat sietää happamuutta. Nyt mietin, että taidan kattaa viljelynurkkauksen (vadelmaa, 2 kasvatusaltlasta ja kolme marjapensasta) mansikkakankaalla. Se kustantaa 1 euron/neliö. Kuorikate on kaksi kertaa kalliimpaa. Perennnoja en voi kattaa vielä ruosilpulla kun piha on vasta perustusvaiheessa ja nurmikko on vielä kylvämättä Taidan kattaa osan perennapenkeistä kuorikatteella, jotta ei tule aivan mahdoton kitkemisurakka ensi kesänä. Minulla on uusi Lemminkäisen multa, joka on peruskalkittu ja lannoitettu. Ei varmaan tarvi kalkita lisää, vaikka kuorikatetta laittaakin norjanangervon alle?
|
By miraemmi - 20.9.2015
Ruohosilpussa on typpeä..syksyllä en tuuleentumisen turvatakseni anna typpeä millekkään kasville ulkona.
Tiivis kosteus taas suosii etanoita .. ja sitte pitää ostaa ferramoolia.
Suo siellä ja vetelä täällä, sora ja hiekka on kalliit vaihtoehdot.
|
By Kaisaliisa - 20.9.2015
Ruohosilppu kannattaa levittää keväällä ja kesällä, syksyyn mennessä se on hajonnut lähes kokonaan. Samalla tulee lannoitus, maanparannus ja kate.
Etanoista ei ole ollut haittaa, vaikka olen käyttänyt silppua vuosikausia.
|
By Päivänhattu - 20.9.2015
En ole huomannut etanaongelmaa ruohosilpun yhteydessä minäkään. Voisiko kenties johtua siitä, että ruohosilppu lämpenee ja sitten vielä kuivuu - ei varmaan ole etanoiden mieleen semmoinen.
|
By raya - 23.6.2022
Filo, ootko jo testannu hamppukatemattoa ? Fibersys OY (www.kuitua.com) ainakin näyttää myyvän rullia. suht edullisesti. Aattelin vaihtaa mansikkakankaan ens keväänä tuohon mattoon, jos nyt ekana lähtee mansikan taimet ees kasvuun. Miks ei nytkin vois mutta en jaksa, höh tänä keväänä kaikki on tapahtunu hiukan hitaammalla huvituksella kun männä vuonna.
|
By Filopator - 23.6.2022
+xFilo, ootko jo testannu hamppukatemattoa ? Fibersys OY (www.kuitua.com) ainakin näyttää myyvän rullia. suht edullisesti. Aattelin vaihtaa mansikkakankaan ens keväänä tuohon mattoon, jos nyt ekana lähtee mansikan taimet ees kasvuun. Miks ei nytkin vois mutta en jaksa, höh tänä keväänä kaikki on tapahtunu hiukan hitaammalla huvituksella kun männä vuonna. Eipä ole tullut huomattua tuota tuotetta. Hieman vaikutti ohuelta, yhden kesän tuote. Minä varmaan oottelen, että tarjoavat kahden kesän katteen. Hevoskuivike menee lisäämättä sen pari kesää kun sellaisen reilun tuuman kerroksen taputtelee pintaan. Siinä vaan ei mansikan kans pidä säikähtää, kun taimet lähtee kasvuun hieman hitaammin, eristää sen verran. Syksyllä sitten päinvastoin.
|
By raya - 23.6.2022
+x+xFilo, ootko jo testannu hamppukatemattoa ? Fibersys OY (www.kuitua.com) ainakin näyttää myyvän rullia. suht edullisesti. Aattelin vaihtaa mansikkakankaan ens keväänä tuohon mattoon, jos nyt ekana lähtee mansikan taimet ees kasvuun. Miks ei nytkin vois mutta en jaksa, höh tänä keväänä kaikki on tapahtunu hiukan hitaammalla huvituksella kun männä vuonna. Eipä ole tullut huomattua tuota tuotetta. Hieman vaikutti ohuelta, yhden kesän tuote. Minä varmaan oottelen, että tarjoavat kahden kesän katteen. Hevoskuivike menee lisäämättä sen pari kesää kun sellaisen reilun tuuman kerroksen taputtelee pintaan. Siinä vaan ei mansikan kans pidä säikähtää, kun taimet lähtee kasvuun hieman hitaammin, eristää sen verran. Syksyllä sitten päinvastoin. Sitä hevoskuivikettahan miullakin nyt on, paitti että mansikantaimilla on se m.kangas ja kuulin että matto kestäis enemmänkin ku yhen kesän mutta tarttee ootella ja katella kokemuksia , blogeistahan niitä löytyy varmaan jo syssymmällä.
|