Puutarha.net Keskustelut

Tasaiselle pihalle lisää muotoja

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2542712.aspx

By VarjoLilja - 8.9.2008

Meillä tontti on melkoisen tasainen, olis mukava saada jotain luonnollisen näköistä korkeuseroa rakennettua. Jos olis valmis rinne, niin sen pengertäminen olis tietysti järkevää mut kun on vain tasaista, tasaista... Tavoitteena on puistomainen puutarha, jossa on paljon myös nurmea (miehen toiveWink joten, millaisias ideoita antaisitte? Hyviä kuvia vastaavien tilanteiden ratkaisuista ois myös mukava nähdä.

By trekooli - 9.9.2008

Meillä olisi miehesi toivepuutarha. Oli (ja on melkein vieläkin) pelkkää nurmikkoa ja koivuryhmiä, ihan siistin ja rauhallisen näköistä, mutta tylsä. Ja samaa tasaisuutta meilläkin.
Tietysti istutualueita piti kaivaa ja nyt on nurmikkoturpeet omassa pinossaan ja kaivettu maa-aines(=tönkkösavea) omassa läjässään sunnilleen niillä nurkilla, johon aion tehdä jonkinlaisen kukkivan kumpareen, melko laajasti ja loivasti nousevan alueen, hankalasti nurmikkoa leikattavien puiden alle ja ympärille. Tämä projekti jää viimeiseksi, koska istutusalueita ja ehkä jotain laatoitusalueita kaivetaan varmasti vielä ensi vuonnakin ja maatahan ei kannata pois kuskata, vaan hyödyntää kaikki puutarharakentamisessa.
By nanikka - 9.9.2008

Jos on maakellarille tarvetta, niin semmoisella saa nopeasti kumpareen tasaiselle pihalle.
By Sand - 9.9.2008

Eikös muodot saa aikaan parhaiten ja luonnollisimmin kasveilla. Puu- ja pensasryhmiä, joiden reunat aaltoilevat kaarevina ja pehmeinä. Seassa teräviä ikivihreitä.
By Nabla - 9.9.2008

mielestäni parilla-kolmella isolla kivellä saa ryhmän reunaan kivasti näköä ja matalammille kivikkokasveille hyvän kasvupaikan. kivet pitää upottaa reilusti maahan, jotta ne ovat luonnollisen oloisesti, eivätkä törrötä nurmella, niin kuin olisivat taivaasta pudonneet.

By trekooli - 9.9.2008

Mielestäni pensailla ja puilla ei saa korkeuseroja silloin kun piha tasainen. Pienessä pihassa se ei ehkä ole ongelma, mutta isossa pihassa, vaikka pellolle rakennetussa, itse ainakin kaipaan jollekin reunalle tai kulmaan jonkinlaista kumpuilevaisuutta.
By minttumeirami - 10.9.2008

Tasaiselle pihalle ei korkeuseroa tai kumparetta saa muuten, kuin rakentamalla sellaisia. Niinhän se on...

Pojan kanssa rakensimme pienen kumpareen kanttausjätteestä. Toinen vaihtoehto voisi olla rakentaa korkea "istutusallas" keskemmälle istutusaluetta. Esim. kivistä ladottuna näyttäisi pengerrykseltä joka suuntaan ja antaa kivan taustan juurella oleville kasveille.

Suunnittelen myös pergolan rakentamista "jalkapallokentälleni". Se katkaisee mukavasti näkymää.

Puilla ja pensailla on kätevää rajata alueita. Ne peittävät ja kätkevät ja siten poistavat sitä ongelmaa, joka tasaisella pihalla on, eli kaikki ei näy yhdellä silmäyksellä....
By belgi - 10.9.2008

Luonnollisen näköisestä en tiedä, mutta esim perennoja ja kesäkukkiahan voi kasvattaa myös erilaisten korokkeiden päällä, kuten vanhan salaojaputken, tai rakentaa itse korkea puinen istutuslaatikko, tai melkein minkä tahansa päällä johon saa multatilaa sen verran että kasvit menestyvät. Esim. perennapenkin keskelle jokin koroke ja siihen kasvi joko ruukussa tai sitten korokkeessa itsessään olevassa multatilassa. Korokkeita voi sitten olla vaikka minkä korkuisia niitä erilaisia korkeuseroja haettaessa.
By VarjoLilja - 10.9.2008

Ehkäpä tuonne miehen haaveilemaan pihan "puupuistoon" (metsään jonne hän haluaa nurmikkoa) voisi rakentaa jonkin pengerretyn istutusalueen. Sinne se ehkä istuisi parhaiten. Vesiaihekin on suunnitteilla, mutta siitä ei ole tarkoitus tehdä kovin korkeaa. Tietysti pihan rakennukset (mm. grillikatos jne) tekee myös vaihtelevuutta, mut jotenkin vaan kaivataan uusia muotojakin.
By rooset - 25.9.2008

Ujona laitan tähän nyt kuvan "yrityksestä" tehdä jotakin korkeus eroa tähän latteaan pihaan?


Kaivettu savi on kasattu tuonne sellaisen hevosenkengän muotoon,levys n. metri. Sitten olen istuttanut lehtipuiden ja pensaiden taimia,joiden maanlaadun olen parantanut komostilla ja hevonpeellä. Tarkoitus olisi tehdä vielä tuohon eteen sellainen pyöreä alue johon laittaisin pensasruusuja. Mitäs arvelette,onko jo susi syntyessään?

By hassuelli - 25.9.2008

Sannakaisa, ihan turhaan ujostelet. Hyvältähän tuo näyttää BigGrin
By Emo - 25.9.2008

Minustakin näyttää hyvältä! Kaareva muoto on kiva.
By rooset - 25.9.2008

Hyvä sitten jos ei ihan kauhea ole tuo suunnitelma. Ajattelin vaan,että tuleeko liian sekavan näköistä jos siihen eteen laittaa pensasruusuja? Onhan tällä kyllä tilaa muuallakin,vann tuo paikka olisi aurinkoinen.
By Marlene - 25.9.2008

Sannakaisa, ei mulla ainakaan tullut sekavaa fiilistä kun kuvittelin tuohon ruusupensaita. Ja viimeistään kokeilemallahan sen tietää, sitte vaan puskien siirtojuoksuttelua muihin maisemiin jossei kuitenkaa miellytä omaa silmää lopputulos ; )
By Marlene - 25.9.2008

Niin ja lisäyksenä vielä että henk.koht. mää ainaki haluan kokeillakin vähän erikoisempiakin ratkaisuja - omasta pihastani kun en missään tapauksessa halua tylsää!
By rooset - 25.9.2008

Marlene,juuh ei mitään tylsääsilmän isku


tässä on vaan ruusuhulluuskin päässyt valloilleennauruavastapäätä on tallainen näky,että se siitä! Tuonne taakse tulee venekatos,joten tausta tulee olemaan sitten rauhallisempi,joskus!

By Emo - 25.9.2008

oihh, ihana kaariportti. Mitä köynnöstä siinä kasvaa?
By belgi - 25.9.2008

Voi millaiset portit, upeat!
By rooset - 25.9.2008

Kiitoksia! Ruusuja,ruusuja ja ruusujaSmile


Ovat vaan vielä niin pieniä,kun tänne tultiin viimevuoden jolukuussa.

By Myskimalva - 25.9.2008

Oliko nuo kaaret jo silloin paikollansa vai hankitteko jälkeenpäin? Täällä oli paikallisessa rautakaupassa kans tollaisia ihanuuksia jopa portilla varusteltuina...sopis meille kuin nenä päähän. Oli vaan niin suolaset hinnat ettei raaskinut hankkia.

By Marlene - 25.9.2008

Juuh, tuohonhan sopii joukon jatkoks kuin nyrkki silmään ne ruusupensaat, anna mennä vaan!
By rooset - 25.9.2008

Myskimalva,ei ollut portteja,nuo eivät olleet mitään kalliita,viisikymmentäviisi/kpl halpis versiot. Mies laittoi niihin vahvistukset ,siis sinne putken sisälle kotain rautaputkea? Kyllä ne tällaisen yli kuuskymppisen mummelin iän kestää?(niin tuossa kasvoi punaherukkaa joka oli täynnä jotain "rupitautia")

By merlin - 25.9.2008

Sannakaisa, minusta alue näyttää oikein viehättävältä, tykkään, uskon, että hyvä tulee.

By rooset - 26.9.2008

Kiitos Merlin mielipiteestäsi! Tällaisen alueen tekeminen on jotenkin niin outoa minulle,kun ei ole ennestään mitään. Tarkoitus on,että ruusut tulee tuohon sellaiseen ympyrään kohopenkkeihin,johon keskelle jää tyhjä ympyrä,jonka täytän pienillä kivillä tai soralla ? Vielä pitää mittailla ja tuumata,koska en niitä siirtojuoksettele sen jälkeen.


Lisäys vielä,keskustan kivetykselle kulkuportti toisesta reunasta,ja ehkä sinne mahtuu myös jokin tuoli?

By Myskimalva - 26.9.2008

Ääk, Sannakaisa..käännät veistä haavassa. Viisviis??!!! kops


Kyllä minäkin tuolla hinnalla olisin kiljuen ottanut!

By Sand - 27.9.2008

Sannakaisan puutarhan muotoilun alku on tosi upea. Isoilla pensailla ja puilla saa suuria aikaan. Minullakin on tontin takaosassa puolivälissä alaspäin viettävää rinnettä saman sorttinen pitkä kaari istutuksia varten. Olen siihen pannut monen sortin pensasta ja puun alkuja, myös perennaa ja mansikkaa. Siinä on aina jotain katsottavaa ja se antaa hyvää näkösuojaa kesäaikaan naapurustoon päin.

Sellaiseen pitkään alueeseen voi myös muodostella aika uskaliaasti toisistaan poikkeavia pisteitä.