By Nuu - 2.8.2010
Angervoille (Spiraea) avataan tähän oma ketjunsa. Aiempi keskustelu on käyty Angervo, Spiraea / Physocarpus -ketjussa joka nyt suljetaan uusilta viesteiltä ja sekä Spiraea että Physocarpus (Heisiangervo) saavat omat keskusteluketjunsa pensas-osioon. Vanhan ketjun viestit (ks. linkki) säilyvät edelleen luettavissa mutta uusia viestejä sinne ei voi enää lisätä.
Pensasangervoja, Spiraea, ovat mm: morsiusangervo, lumiangervo, mökinangervo eli purppurapaju-angervo, rusopajuangervo, norjanangervo, nietosangervo, virpiangervo, koivuangervo, japaninangervo, ruusuangervo, keijuangervo, kirjoangervo, loistoangervo, ripsureuna-angervo, verhoangervo, taiganvirpiangervo, kesäangervo, kinosangervo.
|
By Nuu - 3.8.2010
"Kuva ois kiva". Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa ketju kuin kuva, sehän kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Jos arkistoista löytyy niin tässä on paikka joka mielellään niitä imaisee.
|
By annujoki - 3.8.2010
Virpiangervoa löytyy, todella kaunis kukinta alkukesästä, nopeakasvuinen ja kestää hyvin alasleikkauksen. Omani laitoin matalaksi kukinnan jälkeen kun varjostivat viime keväänä istutetun sireeni " Holgerin". Pitää keksiä virpiangervoille uusi paikka syksyllä ?!

|
By anemone - 15.8.2010
Pihallani kasvaa ilmeisesti virpiangervoa. Millaiset olosuhteet kasvi vaatii kukkiakseen? Omani lienevät vanhahkoja pensaita ja olleet lähes hoidotta viime vuodet. Ovat alhaalta kaljuja sekä risuisen näköisiä, eivätkä kuki. Osa on puolivarjossa ja osa varjossa. Meinasin leikata pensaat keväällä alas ja parantaa kasvualustaa mullalla ja lannoitteella. Voinkohan näillä keinoin odotella kukintaa parin vuoden päästä vai tarvitseeko pensas aurinkoisen paikan kukkiakseen?
|
By Tuomipihlaja - 15.8.2010
Auringossa kukkii eniten.
|
By Morsinko - 15.8.2010
Minä oon aina tykännyt virpiangervosta. Helppohoitoinen ja keveänkaunis kukkiessaan.
|
By Morsinko - 15.8.2010
Koivuangervo, aika matala ja tiheä, nätin mallinen pensas.
|
By Fiia - 15.8.2010
Annujoki, onko tuossa kuvassa nyt siperian-, idän- vai taigan virpiangervo?
Muuten oliko tuossa Nuun luettelossa jo se angervo, jonka lajikenimi on'Poutapilvi'? Puhutaan myös pilviangervosta.
|
By Morsinko - 15.8.2010
Entäs rinneangervo? Kuuluuko se tähän ryhmään?
|
By Morsinko - 15.8.2010
Keltajapaninangervo. Puput leikkaavat alas joka vuosi Pitäis kai suojata.
|
By Fiia - 15.8.2010
No, nyt muistinkin; eihän tuo poutapilvi ole angervo, vaan kuusama.
|
By annujoki - 29.9.2010
Fiia, kuvassani on idänvirpiangervo, puutarhan läpyskäkin on viel tallel ( olen pikkasen hidas vastaaja)
|
By SariW - 3.11.2010
Ostin alennusmyynnistä 40 keijuangervoa ja istutin ne äsken penkkiin. Toivottavasti ne säilyvät talven yli. Mietin, että laittaisinko jo nyt haketta juurille vai vasta ensi keväänä.
|
By Heksu - 23.11.2010
Onkos käytännön kokemuksia koivuangervon leviämisestä juurivesoilla? Lueskelen tässä tuommosta pensasopasta, jossa istutusväliksi annetaan 50cm, ja jotenkin minulla olisi mielikuva, että tämä leviää aika terhakkaasti?
|
By Tette - 23.11.2010
Heksu; tämä koivuangervotaimi on n. 10 vuotias..- onhan se kasvattanut sekä korkeutta että leveyttä, mutta juurivesoja ei ole vielä missään.. Tässä syysasussa ..
|
By Heksu - 23.11.2010
No juu, ei mitenkään mahdottomasti levinnyt Taidan sitten muistella jotain ihan muuta, kiitos
|
By anemone - 3.1.2011
Virpiangervo kelpaa tänäkin vuonna pupujusseille. Olivat myllertäneet oikein kunnolla aitauksen kimpussa oksia napsien. No ei se mitään, ajatuksena olikin leikata ne keväällä alas, joten onpahan vähemmän leikattavaa.
|
By Rosmariini&Timjami - 3.1.2011
Heksu, pahimmin leviää pajuangervo. Tekee sellaista tiheää piiskaa maasta ylös minkä ehtii. (on monen vuoden kokemus hirmu vanhasta kasvustosta)
Koivuangervon istutusvälin varmaan määrittelee ihan se että iäkkäänä on ihan kelvollisen kokoinen pensas. Mielestäni se kuitenkin pysyy muuten hillitysti siinä minne sen on kuopannut.
|
By Heksu - 3.1.2011
Piti oikein alkaa kaivelemaan, mistä tuon leviämisen keksin, ja osuikin heti silmiin tämä Taimistoviljelijöiden Kotipihan pensaat (2005). Tässä lukeepi, että "Juurivesojen vuoksi pensaasta kasvaa leveä." Eihän tämä nyt sitten ole ollenkaan näin?
|
By Rosmariini&Timjami - 3.1.2011
Ehkä kaikki on suhteellista.
Taimistoviljelijöiden pitää tavallaan varmistaa ettei kukaan istuta sitä kovin pieneen tilaan.
Tyyliin vaatevalmistaja sanoo että vaateen saa pestä vain 40 asteessa vaikka se periaatteessa kestää 60 astetta, mutta virheiden ja ongelmien välttämiseksi annetaan sellainen ohje, ettei käy mitään.
Kaikki angervot leviää jonkun verran. Mikä sitten on se että tekee paljon juurivesoja ja mikä sitä että tekee niitä muttei haitaksi asti.
|
By Heksu - 3.1.2011
Totta, itsellä tulee heti mieleen juuri joku paju- tai pihlaja-angervon tapainen. Mutta joskus jossain vilahti muistaakseni myös sellainen, että lajikkeestakin riippuu, tekeekö runsaammin juurivesoja, joten ehkäpä kaikki ovat oikeassa?
|
By Rosmariini&Timjami - 3.1.2011
Näin just 
Itselläni nousee aina selkäkarvat pystyyn pelkästään sanasta angervo. Se meidän vanhan pihan vanha pajuangervopöheikkö oli niin järkyttävä ja läpipääsemätön. Silti monet angervot ovat kauniita, ihania ja aivan paikallaan siellä missä ovat.
|
By Viherpiipertäjä-Katja - 8.3.2011
Ajattelin keväällä istuttaa anopin mökkipihassa kasvavista rusopajuangervon juurivesoista omaan pihaamme pensasaidan. Kuinka monta juurivesaa kannattaa istuttaa aina yhteen kohtaan ja millaisella välimatkalla,jotta aidasta kasvaisi sellainen sopivan tuuhea,mutta ei liian "tiukan" näköinen?
Kannattaako istutuksessa käyttää juurimattoa?
|
By Oulunseudulta - 9.3.2011
Tuohon etäisyyteen en osaa sanoa kun oma istutettiin astiataimista, mutta meillä on ollut rusopajuangervoaidenne jo noin 6 vuotta. Juurivesat leviävät kyllä nurmikolle, mutta en ole kokenut ongelmaksi kun ruohoa leikatessa ne saa ajettua samalla, ja eivät ehdi kasvaa suuriksi ruohonleikkuiden väleissä joten ei jää teräviä tikkuja törröttämään ruohonleikkuun jälkeen. Voi niitä juurivesoja myös kiskomalla poistaa nurmikolta. Jos et halua että leviää nurmikolle niin sitten pitää laittaa juurimattoa. Aitahan tuuheutuu vuosien mittaan kun ne juurivesat leviävät myös pensaiden väleihin. Ajan myötä aidasta tulee joka tapauksessa tuuhea. Ihan mutu-tuntumalta sanoisin että istuttaisin ehkä puolenkymmentä juurivesaa aina yhteen kohtaan, siis niinkuin ympyrään pensaan mallisesti, ja jättäisin ehkä jotain 20 tai maksimissaan 30 senttiä väliä. Kun ei se ole hyvännälöinen jos kasvaa liian harvaan. Tämä on ihan vaan mietiskelyä.
|
By päätoimittaja - 14.3.2011
Eiköhän tuo riitä, että tekee suoran ojanteen maahan ja tiputtelee niitä angervonpiiskoja siihen. Kyllä ne siitä pian pulskistuvat ja tosiaan ruoholeikkurilla tulee pidettyä sivut kurissa..
|
By hippiparka - 26.5.2011
Olen ottanut asiakseni taloyhtiön pihan puutarhahommat. Täällä on pari kolme norjanangervoa (?), joista leikkelin kuolleet oksat pois ja yritin muutenkin siistiä resuuntunutta olemusta. Ovat olleet vuosikaudet erittäin vähäisellä huomiolla ja yleisolemus on sellainen nuhjaantunut. Onko jotain, mitä niille voisi tehdä? Uskaltaako esim tuoda hevosenlantaa niillekin (pihan ruusuille on tarkoitus tuoda) vai säikähtävätkö sellaisesta? Onko jotain muuta mitä niiden hyväksi voisi tehdä? Nämä angervot ovat juurikin sellaisia joka paikan kasveja mutta enpä minäkään niistä oikeasti mitään tiedä. Leikkauksesta ne eivät ainakaan tuntuneet pahastuvan mutta neuvokaa ihmeessä jos tiedätte miten niitä voisi hemmotella.
|
By Ahdekaunokki - 26.5.2011
Norjanangervo kukkii edellisenä vuotena kasvattamillaan versoilla.
Itse olen nuorentanut norjanangervopensaita keväällä heti kukinnan jälkeen joko pätkimällä vanhat paksummat oksat 20 cm tapeiksi tai - radikaalimmin - leikkaamalla pensaat tylysti alas, jolloin pensas ehtii kasvattaa uudet versot seuraavan kesän kukintaa varten.
|
By Nuu - 30.6.2011
Siirsin Heisiangervoa koskevat kuvat tuosta omaan ketjuunsa (Pensaat - Asiaa lajeittain - lajeittain A - K - Heisiangervo, Physocarpus) ja poistin siirtoon liittyneet viestit.
|
By Tuulia-tuu - 3.7.2011
Norjanangervon voi leikata ihan alhaalta asti. Näin olen niitä itsekin siirtänyt. Yhden vuoden kukinta menee kokonaan mutta sen jälkeen taas entistä ehompi. (Kunhan kestää siirron rasitteet, mutta meillä ainakin siirretty monta pensasta ja kaikki hyvin pärjänneet)
|
By annaw - 3.7.2011
mä kyllä siirtäisin vasta ilmojen viilennyttyä. Nyt kun siirtää, niin saa kastella koko loppukesän. Elokuun lopulla? Jos kuitenkin siirrät nyt, niin jätä tässä vaiheessa muutamia lehdellisiä oksia tuottamaan ravintoa talvea vasten. Leikkaat ne sitten keväällä pois.
|
By annaw - 3.7.2011
Mutta nythän se viilenikin! Hyvässä lykyssä loppukesä on +15.
|
By Tuulia-tuu - 3.7.2011
Hyviä kommentteja Annaw:ilta. Minäkin tulin lisäämään, että olen leikannut angervot alas jo edellisenä kesänä, ja siirtänyt varhain keväällä. Muisti kun palailee pätkittäin...
|
By jantta - 4.7.2011
Onko myrkyllinen?

Isotöyhtöangervo?
|
By Kaisaliisa - 4.7.2011
Ei ole myrkyllinen.
|
By jantta - 4.7.2011
Kiitos. Uskaltaa sitten kanin häkin laittaa angervojen viereen.
|
By Kreeta-Eulaalia - 5.7.2011
Leikkasin keijuangervot keväällä alas, mutta ei niistä tullut nättejä palloja, niin kuin kaupungilla. Kauhean pitkiä holjakevarsia vaan. Mitäs niille pitäisi tehdä, leikata uudelleen vai vaihtaa paikkaa, ovat nimittäin kerrassaan mahdottomassa paikassa, mutta kyllä tänä kesänä ainakin vettä on pitänyt silti riittää?
|
By memuli - 6.7.2011
Hitsi, kirjotin väärään paikkaan... sori, poistin tästä siis viestin.
|
By annaw - 12.7.2011
Töyhtöangervo muuten ei ole Spiraea!
Mutta asiaan, tässä Maatiaisen siemenistä kasvatetut amurinangervo S.humilis...

... ja isoruusuangervo lättänine kukintoineen, S.fritschiana:
|
By Kurppa. - 15.9.2011
Tämän itsekseen siementäneen puskan leikkasin kesällä kukinnan jälkeen ja nyt ilahduttaa näin.
|
By plumeria - 28.4.2012
Perho(s)angervosta ei kukaan olekaan laittanut kuvaa. En muista angervoista piittaa, mutta se on nätti ja aika harvinainen. Ainoa, jonka olen nähnyt, oli ostamamme asunnon pihalla Nappasin muutossa mukaani. Tänä keväänä niitä on myynnissä eräässä luettelossa, joka tuli postissa. Kiva pensas, kun pysyy kompaktina. Ilmavat kukat ja komea syyspuna.
|
By Miikos - 28.4.2012
Katohan perennojen puolelta perhoangervo.
|
By Liisamaija - 11.5.2012
Leikkasin isojen, vanhojen norjanangervojen kiemuraiset, monta vuotta kasvaneet oksat noin puolimetrisiksi nyt, siis ennen kukintaa. Leikatuista varsista tuntuu valuvan kosteutta. Kuivuvatko pensaat, pitäisikö laittaa haavanhoitoainetta? Vai selviävätkö, kuten tähän asti monissa koettelemuksissa?
|
By Kaisaliisa - 11.5.2012
Kannattaa leikata oksat mielummin ihan tyvestä poikki, niin pensaasta tulee luonnollisemman näköinen.
Joka tapauksessa pitäisi toipua helposti. Haavanhoitoainetta ei tarvita, eikä siitä ole mitään apua.
|
By Oulunseudulta - 11.5.2012
Norjananvervoa ei saa tapettua vaikka leikkaisi koko puskan maata myöten.
|
By Saijahelena - 4.6.2012
Minäkin tässä suunnittelen norjanangervon alasleikkausta. Kesänviettopaikassamme kukkii juuri parhaillaan, mutta on kukkiessaankin ruma, kun ei ole tietääkseni pariinkymmeneen vuoteen leikattu, ja alaosat on ihan kaljut ja risuiset ja ylhäällä vain lehtiä ja kukkia. Itse en ko kasvista pidä, omalta pihalta kaivoin sen ylös vuodenpäästä muutostamme, mutta kesäpaikasta en kehtaa kokonaan poistaa, kun siellä käy muitakin. Ja elinvoimainen tuntui ainakin oman pihan puska olevan, vaikka oli juuria myöden kaivettu pois, uutta vesaa pukkasi vielä seuraavanakin vuonna reippaasti.
|
By illis - 5.6.2012
Minä olen leikannut norjanangervon matalaksi joka toinen vuosi. Muoto on pysynyt kauniina ja kukkii komeasti. Leikkaus heti kukinnan jälkeen, ehtii kasvaa uudet versot vielä samana kesänä ja kukkii kauniisti seuraavana vuonna.
|
By kukkaistätsy - 12.6.2012
Tässä nyt tämän oletetun sormivaleangervon lehdet näkyvät keskellä. Edellisessä viestissä on linkki oikeasta sormivaleangervosta. Voisiko joku jolla on tuo sormivale kertoa näyttääkö nuo lehdet siltä kuin pitääkin vai onko kyseessä joku muu lajike..? Muuttuuko vanhemmiten oikeannäköisiksi kenties? Kuvassa oleva on nyt 2 vuotias.
|
By Jensson - 12.6.2012
Sormivaleangervo ei ole angervo (Spiraea), vaan Rodgersia. Sormivaleangervot on perennoja, angervot pensaita
|
By Ahdekaunokki - 12.6.2012
kukkaistätsy - tuo sinun taitaa olla joku jaloangervo eli se kuuluisi Astilbe - ryhmään tai se voi olla töyhtöangervo - Aruncus dioicus.
|
By kukkaistätsy - 12.6.2012
Kiitos Ahdekaunokki -täytyy seurata kukkimista, josko sillon saisi paremmin selvää lajikkeesta -nuo angervot eivät ole minulle vielä kovin tuttuja.
|
By hippiparka - 13.6.2012
Mahtaakohan norjanangervo lähteä kasvuun pistokkaista? Mietin vaan, että nyt olisi runsaasti oksanpätkiä parturoinnin jäljiltä ja pihassa riittää tilaa...
|
By Kaarna - 29.6.2012
Keräilin pihahiekalta keijuangervon siementaimia 8 kpl. Laitoin ne jo purkkeihin mutta mietin että tarvitseeko noita leikata tässä vaiheessa vai antaa vaan kasvaa. Ovat nyt jo hyvin haarautuneita ja yksi on nupulla.
|
By Kurppa. - 29.6.2012
Kyllä ne itsekeen tuuhettuu.
|
By Myskimalva - 12.7.2012
Tämä ripsureuna-angervo on merkattu vyöhykkeelle l-ll. Yhden talven yli meni ainakin ihan ongelmitta täällä. Alelöydöksillä voi kokeilla tämmöisiä. hmm, vallitseeko jollain epäjärjestys kukkapenkissä? 
|
By Myskimalva - 26.8.2012
Ehtipä hän vielä kukkimaankin, eli hyvin voi kasvatella täällä pohjoisempanakin tätä.
|
By Kesänlapsi - 21.5.2013
Tässä ketjussa on aika hiljaista, mutta yritetäänpäs kuitenkin Syksyllä ostin lumiangervoja alesta, ja hyvinvoivia olivat vielä maahan laittaessa. Nyt ei näy mitään eloa... Juurellakaan ei näy uusia kasvuja. Onkohan tuo joku hitura lähteen kasvuun, vai onko peli menetetty? Kaikki muut pensaat, jopa vattu ovat silmuilla.
|
By Myskimalva - 21.5.2013
Kesänlapsi, en hätäilis vielä vaan odottelisin. Toiset virkistyy nopeemmin kevääseen toiset hitaammin.
Tässä keltajapaninangervo ''Golden Princess'' vyöhykesuositus I-III.
|
By Myskimalva - 21.5.2013
Valkoruusuangervo näyttää kuolleelta, mutta kyllä tämä elossa on. Arvatkaas kuka tuota on "leikannut" talvella? 
|
By Maariankello - 27.4.2014
Naapurin ja meidän välillä osa pensasaidasta on mielestäni virpiangervoa. Naapuri sanoi, että se vanha nainen, joka ennen heitä siinä asui, sanoi sen olevan pirena tai oliko pirene. Onko kukaan kuullut sellaisesta. Minusta se näyttää virpiangervolta. Tekee samalla tavalla juuriversoja. Täytyy laittaa siitä kuva, kunhan lehdet tulevat. Ja kukinnosta tietysti.
|
By mai-lee - 27.4.2014
eiköhän pirena ole väännös spiraeasta...
|
By suokukka - 27.4.2014
Juu, meidän mammakin sanoo niitä pirenoiksi.
Todennäköisesti, jos virpiangervolta näyttää ja on suhtkoht korkea ja tekee juurivesoja, on juuri tuo virpiangervo.
Sitä muinoin on laitettu ihan joka paikkaan.
|
By sohvakukka - 27.4.2014
Meilläpäin sanottiin pireeni virpiangervosta, varmaan sama kuin idän virpiangervo.
|
By Tillandsia - 22.9.2014
Nyt tulee sitten oikein aloittelijan kysymys. Sain 3 erilaista angervoa:
1 kpl Spiraea japonica genpei, 1kpl Little Princess ja 1kpl Firelight.
Voiko niitä istuttaa lähekkäin ettei myöhemmin risteydy toistensa kanssa? Kun tuo geibei on kaksivärinenkin. Kiitos vastauksesta, haluais jo kohta istuttaa...
|
By ramses - 22.9.2014
Siis Tillandsia oletko nyt huolestunut tulevista siementaimista? Emokasvithan eivät miksikään tietenkään muutu vaikka vierekkäin kasvavatkin mutta siementaimista voi tulla mitä vaan jos kukkivat samaan aikaan.
|
By Tillandsia - 22.9.2014
kiitos nopeasta vastauksesata Ramses. En oikein itsekään tietänyt mistä olen huolestunut. Eli eikös nämä kaikki leviä juurivesoista niin silloinhan ne jäävät siis ihan sellaisiksi kuin emonsa. Ei kai nuo siementaimet ihan lähettyville tule häiritsemään, kun ruohonleikkuri leikkaa kaiken pois.
|
By Keltakaneli - 21.4.2015
Onko meillä norjanangervo? Kuva on vanha, minä olen tämän nähnyt vain nyt lehdettömänä syksyllä ja talvella.
|
By Kaisaliisa - 22.4.2015
Mielestäni on norjanangervo, mutta vähän epäilyttää. Toinen vaihtoehto on idänvirpiangervo.
|
By Tallukka - 24.6.2015
Keltakaneli, tässä kuvassa (joka tosin on aika huono) on köynnöskaaren molemmin puolin norskia. ☺

Eli kuvassa oleva pensaasi voisi olla norskia. Pitäisi saada lähikuva kukista, joita ei tietenkään itsellänikään ole. Tämän vuoden kukinnot on kuihtuneet jo.
|
By Keltakaneli - 14.4.2016
Kiitos Kaisaliisa ja Tallukka vastauksista, melkein vuoden vuoden myöhässä (minä siis). Samaan tulokseen tulin, että saattaa olla norjalainen, mutta kunnon tarkkuutta ei kuvasta saanut. Vaan kohtahan sen näkee, nyt silmut jo vähän vihertävät. Karsin viime syksynä varmuuden vuoksi vain vähän, kun ilmeisesti idänvirpiangervo ei oikein kasva siistiksi alasleikkauksen jälkeen niin kuin useimmat muut angervot.
Nyt pohdituttaa pihan toinen pensas, jota myös angervoksi oletan. Voiko siitä sanoa tässä vaiheessa mitään? Riittäisi tieto onko joku, jonka voi leikata alas, kuten useimmat angervot. Miehen kännykällä ei saanut tarkkaa lähikuvaa, ja kunnon kamerasta on akku rikki, mutta näkisikö tästä risukosta jotain?
|
By Kaisaliisa - 14.4.2016
Noin yleisesti ottaen melkein kaikki pensaat voi leikata alas
|
By Kreeta-Eulaalia - 15.4.2016
Kyllä idänvirpiangervo kasvaa oikein nätisti alasleikkauksen jälkeen, jos paikka on kunnossa. Oma kokemukseni on, että jos vanhasta pensaasa karsii vain vähän huonompia pois, saa olla aivan jatkuvasti karsimassa, eikä tunnu lainkaan auttavan.
|
By Keltakaneli - 15.4.2016
Olin useammasta lähteestä lukenut, että kaikki muut yleisimmät angervot voi leikata alas, mutta idänvirpiangervoa ei kannattaisi, vaan vain harventaa vähitellen. Yleensä sitä ei perusteltu, mutta jossain sivulla (jota en nyt löydä luki, että syynä on se, että idänvirpiangervo kasvaa herkästi sitten liian risuiseksi ja sitä joutuu kuitenkin siistimään vähitellen. Mutta hyvä kuulla, että saattaa siltikin kasvaa siististi, vaikka kaiken leikkaisi.
|
By sohvakukka - 15.4.2016
Minä olen leikannut tuon juuresta poikki, voihan sitä harventaa myöhemminkin. Meillä ainakin leikkauksen jälkeen kasvaa suoria piiskoja uudet versot. Kokeilemalla tietää, ei se mene pilalle vaikka sitä kokeilee niin tai näin.
|
By Kreeta-Eulaalia - 15.4.2016
Jos haluat ottaa varman päälle, niin leikkaa vasta kukinnan jälkeen kaikki vanhat kukkineet oksat pois, jätä kaikki nuoret versot. Jos leikkaat kerralla alas, saat odottaa kukkia seuraavaan vuoteen.
|
By Keltakaneli - 27.4.2016
Täytyypä vielä pohtia jos malttaisi odottaa kukinnan, niin tietäisi mikä pensas mahtaa olla. Sinänsä koko penkin kohtalo on harkinnan alla, kun puskat kasvavat valta vika, talon ikkunat peittämään kasvaneiden tuijien ympärillä, eikä muutakaan pihassa ole ilmeisessä vuosiin hoidettu.
|
By Marja - 7.7.2016
Minulla on punapajuangervo, joka on kasvanut hyvin ja saanut minut iloiseksi. Tykkään, kun se kasvaa pystyjä versoja. Ko kasvutapa on sopiva tuohon penkkiin. Luin tämän ketjun ja kysyn varmistuksena vielä, että kasvattaako punapajuangervoni ja toisaalla olevat rusopajuangervoni pystyjä versoja oikein kunnolla leviten?
Nimenomaan kaipaan sellaista tiheää kasvustoa. Jos punapajuangervo on hyvä sellaisen saamiseksi, niin hankin niitä lisää ikään kuin aidanteeksi.
Vielä idänpajuangervosta kysyn, että eikö sen kasvutapa olekin samanlainen kuin noilla pajuangervoilla? Pystyjä versoja kuin tikkuja suoraan maasta? Minulla on sitä pieni mätäs, jonka sain isosta pensaikosta irroitettuna ja hyvin on alkanut lykätä uusia oksia ja hennonvihreitä lehtiä.
Mitä mieltä olette, voisiko aidanteena puuaidan vieressä "täytteenä ja pehmentäjänä" olla idänvirpiangervoa ja punapajuangervoa vaikka vuorotellen? Kukathan ovat kovin erilaiset, mutta miten tyyli ja koko ja yleinen yhteensopivuus? Ettei näyttäisi ihan hölmöltä 
Vielä kysymys: Jos nuo yhdessä ovat hölmö juttu, niin kumpi kasvaa nopeammin ja tiiviimmäksi aidanteeksi? Onko molemmilla joku 40cm sopiva istutusväli?
Paljon kiitoksia tästäkin ketjusta, angervot ovat tosiaan joka paikan pensaita, muttei niistä maallikkona paljon muuta tiedä, kuin että ovat kauniita ja reheviä yleensä.
|
By hoyabella - 7.7.2016
Molemmat kasvattaa ainakin paljon juurivesoja, eli leviää jos ei rajoiteta kasvua. Idänpajuangervosta en osaa mitään sanoa.
|
By Noname - 7.7.2016
Ainakaan punapajuangervon kanssa ei tule olemaan helppoa ilman juurimattoa. Leviää sinne sun tänne aikaa myöden vesojen kanssa. Muuten kiva,korkea kimalaisten suosiossa..
|
By Marja - 7.7.2016
Kiitokset - ja tarkoitin idänvirpiangervoa enkä idänpajuangervoa, ajatukset solmuuntuivat kirjoittaessani. Pitää miettiä näitä pensaita ja sijoitusta. Nurmikoltahan molempien versot kaiketi lähtevät leikkurilla aina pois. Mutta juurimatto varmasti hyvä laittaa tosiaan.
|
By valtsu - 8.7.2016
+xMinulla on punapajuangervo, joka on kasvanut hyvin ja saanut minut iloiseksi. Tykkään, kun se kasvaa pystyjä versoja. Ko kasvutapa on sopiva tuohon penkkiin. Luin tämän ketjun ja kysyn varmistuksena vielä, että kasvattaako punapajuangervoni ja toisaalla olevat rusopajuangervoni pystyjä versoja oikein kunnolla leviten? Nimenomaan kaipaan sellaista tiheää kasvustoa. Jos punapajuangervo on hyvä sellaisen saamiseksi, niin hankin niitä lisää ikään kuin aidanteeksi. Vielä idänpajuangervosta kysyn, että eikö sen kasvutapa olekin samanlainen kuin noilla pajuangervoilla? Pystyjä versoja kuin tikkuja suoraan maasta? Minulla on sitä pieni mätäs, jonka sain isosta pensaikosta irroitettuna ja hyvin on alkanut lykätä uusia oksia ja hennonvihreitä lehtiä. Mitä mieltä olette, voisiko aidanteena puuaidan vieressä "täytteenä ja pehmentäjänä" olla idänvirpiangervoa ja punapajuangervoa vaikka vuorotellen? Kukathan ovat kovin erilaiset, mutta miten tyyli ja koko ja yleinen yhteensopivuus? Ettei näyttäisi ihan hölmöltä  Vielä kysymys: Jos nuo yhdessä ovat hölmö juttu, niin kumpi kasvaa nopeammin ja tiiviimmäksi aidanteeksi? Onko molemmilla joku 40cm sopiva istutusväli? Paljon kiitoksia tästäkin ketjusta, angervot ovat tosiaan joka paikan pensaita, muttei niistä maallikkona paljon muuta tiedä, kuin että ovat kauniita ja reheviä yleensä. Idänvirpiangervoa on meillä 3 kpl, kasvaa 2 m korkeaksi ja leviää juurivesoin. Kestää ja vaatii leikkaamista kukkiakseen ja jotta ovesta pääsee sisään, maistuu jäniksillekin. Kestää myös katolta pudotettua lunta, vaikka oksat katkeaa ne voi keväällä poistaa. Voi leikata ja pitää matalana ja voi sitoa tötteröiksi talveksi. Rusopajuangervo pärjää parina. Molemmat osaa olla riesa jos ei voi leikata ympäri lruohonleikkurilla. En koe kumpaakaan helppona kasvina hallita.
|
By Marja - 8.7.2016
+x+xMinulla on punapajuangervo, joka on kasvanut hyvin ja saanut minut iloiseksi. Tykkään, kun se kasvaa pystyjä versoja. Ko kasvutapa on sopiva tuohon penkkiin. Luin tämän ketjun ja kysyn varmistuksena vielä, että kasvattaako punapajuangervoni ja toisaalla olevat rusopajuangervoni pystyjä versoja oikein kunnolla leviten? Nimenomaan kaipaan sellaista tiheää kasvustoa. Jos punapajuangervo on hyvä sellaisen saamiseksi, niin hankin niitä lisää ikään kuin aidanteeksi. Vielä idänpajuangervosta kysyn, että eikö sen kasvutapa olekin samanlainen kuin noilla pajuangervoilla? Pystyjä versoja kuin tikkuja suoraan maasta? Minulla on sitä pieni mätäs, jonka sain isosta pensaikosta irroitettuna ja hyvin on alkanut lykätä uusia oksia ja hennonvihreitä lehtiä. Mitä mieltä olette, voisiko aidanteena puuaidan vieressä "täytteenä ja pehmentäjänä" olla idänvirpiangervoa ja punapajuangervoa vaikka vuorotellen? Kukathan ovat kovin erilaiset, mutta miten tyyli ja koko ja yleinen yhteensopivuus? Ettei näyttäisi ihan hölmöltä  Vielä kysymys: Jos nuo yhdessä ovat hölmö juttu, niin kumpi kasvaa nopeammin ja tiiviimmäksi aidanteeksi? Onko molemmilla joku 40cm sopiva istutusväli? Paljon kiitoksia tästäkin ketjusta, angervot ovat tosiaan joka paikan pensaita, muttei niistä maallikkona paljon muuta tiedä, kuin että ovat kauniita ja reheviä yleensä. Idänvirpiangervoa on meillä 3 kpl, kasvaa 2 m korkeaksi ja leviää juurivesoin. Kestää ja vaatii leikkaamista kukkiakseen ja jotta ovesta pääsee sisään, maistuu jäniksillekin. Kestää myös katolta pudotettua lunta, vaikka oksat katkeaa ne voi keväällä poistaa. Voi leikata ja pitää matalana ja voi sitoa tötteröiksi talveksi. Rusopajuangervo pärjää parina. Molemmat osaa olla riesa jos ei voi leikata ympäri lruohonleikkurilla. En koe kumpaakaan helppona kasvina hallita. Valtsu, kiitokset 
|
By Maariankello - 4.9.2016
Keiju-, ruusu ja viitapihlaja-angervo ovat aloittaneet uuden kukinnan!



|
By Maksaruoho - 17.9.2016
Koivuangervo
|
By suokukka - 13.7.2017
"Sparkling champagne" on aika nätti läheltä.

|
By hoyabella - 19.7.2017
|
By valtsu - 20.7.2017
On se komeaa kun on tilaa. Tuollaiset on istutettu rivarin sisäänkäynnin puolelle kaikille. Ovesta ei tahdo mahtua sisään ilman leikkaamista, vie valtavasti olematonta tilaa.
|
By Noname - 20.7.2017
Parturoin just keijuangervot palloiksi naapurin rajalla. Kukinto meni, mutta hauskoja nyt pyöreinä pikkupehkoina.
|
By hoyabella - 20.7.2017
+xOn se komeaa kun on tilaa. Tuollaiset on istutettu rivarin sisäänkäynnin puolelle kaikille. Ovesta ei tahdo mahtua sisään ilman leikkaamista, vie valtavasti olematonta tilaa. Alle vaan on jäänyt pienempi vaaleanpunaisena kukkiva, olisikohan keijuangervo. Ja pihan puolella alle on jäämässä pioni Festiva Maxima, pakko on ruveta vähän karsimaan kasvua.
|
By Noname - 21.7.2017
Parturoidut keijuangervot.
|
By hoyabella - 9.6.2018
+x Kuvan angervot on niin risuiset ja rumat talven jäljiltä, niin ajattelin että leikkaisin matalaksi. Kysymykset, -onko ajankohta väärä, -kasvaako nopeasti takaisin ettei leikatut tikut jää koko kesäksi näkyviin?
|
By valtsu - 9.6.2018
+x+x Kuvan angervot on niin risuiset ja rumat talven jäljiltä, niin ajattelin että leikkaisin matalaksi. Kysymykset, -onko ajankohta väärä, -kasvaako nopeasti takaisin ettei leikatut tikut jää koko kesäksi näkyviin? Olen leikannut kukinnan jälkeen vanhimpia versoja vuosittain tapeille asti. Tapit 5 cm mittaisena eivät näy puskasta mihinkään. Yhden leikkasin alas asti, kasvoi uudet versot nopeasti, ovat pehmeitä aluksi ja omituisiin vänkyrä muotoihin tuulessa vääntyivät. Lopputulos oli epäsiisti ja harva, on vielä nyt kolmantena kesänäkin.
|
By Kesänlapsi - 7.4.2019
Nyt on kyllä norjanangervot ottaneet lumikuormasta iskua... Viime talvena jo jonkun verran, mutta nyt ovat todella kärsineet. Rievut makaavat oksat katkenneena ihan ketarallaan. Jos leikkaisin koko rivin matalaksi tässä kunhan lumi sulaa, niin kasvaako kuinka nopeasti takaisin? Samalla saisi alustan kunnolla siivottua, levitettyä lisää multaa ja katteen laitettua.
|
By valtsu - 7.4.2019
+xNyt on kyllä norjanangervot ottaneet lumikuormasta iskua... Viime talvena jo jonkun verran, mutta nyt ovat todella kärsineet. Rievut makaavat oksat katkenneena ihan ketarallaan. Jos leikkaisin koko rivin matalaksi tässä kunhan lumi sulaa, niin kasvaako kuinka nopeasti takaisin? Samalla saisi alustan kunnolla siivottua, levitettyä lisää multaa ja katteen laitettua. En menisi ihan kokonaan puskia alas leikkaamaan, kasvaa kovin hentoja ja entistä pahemmin kaatuilevia versoja. Loppukesällä ovat entisissä mitoissaan. Jotkut näkyvät pitävän norjanangervot leikkaamalla matalina puolipalloina ja jotkut leikkaa aitamaisesti tasaiseen muotoon. Poista reippaasti kaikki katkeilleet ja hilseilleet vanhan näköiset ja jopa on huomattavasti helpompi siivota aluset. Kukinnan jälkeen voi napsia kukkineet alhaalta poikki. Vanhimmat oksat tuppaavat lahoamaan puskan keskelle, mustarastaille ja muille takkupuskat on suojapaikka talvella.
|
By Iltatähti - 7.4.2019
+xNyt on kyllä norjanangervot ottaneet lumikuormasta iskua... Viime talvena jo jonkun verran, mutta nyt ovat todella kärsineet. Rievut makaavat oksat katkenneena ihan ketarallaan. Jos leikkaisin koko rivin matalaksi tässä kunhan lumi sulaa, niin kasvaako kuinka nopeasti takaisin? Samalla saisi alustan kunnolla siivottua, levitettyä lisää multaa ja katteen laitettua. Minä kyllä olen sillin tällöin leikannut nuo n 20 cm tapeille. Lienenkö jostain jopa opiskellut, että niin voi tehdä? Mulla on kanssa niillä semmoinen paikka,että lumikuormat vikuuttaa usein. Nytkin ovat vielä kokonaan lumen alla, huonolta näyttää Parin vuoden päästä ovat olleet entisellään, jos ei uusi lumikuorma ole koitunut kohtaloksi. Tjaa... kuulostaa siltä, että meidän angervot olisivat siirron tarpeessa
|
By valtsu - 7.4.2019
+x+xNyt on kyllä norjanangervot ottaneet lumikuormasta iskua... Viime talvena jo jonkun verran, mutta nyt ovat todella kärsineet. Rievut makaavat oksat katkenneena ihan ketarallaan. Jos leikkaisin koko rivin matalaksi tässä kunhan lumi sulaa, niin kasvaako kuinka nopeasti takaisin? Samalla saisi alustan kunnolla siivottua, levitettyä lisää multaa ja katteen laitettua. Minä kyllä olen sillin tällöin leikannut nuo n 20 cm tapeille. Lienenkö jostain jopa opiskellut, että niin voi tehdä? Mulla on kanssa niillä semmoinen paikka,että lumikuormat vikuuttaa usein. Nytkin ovat vielä kokonaan lumen alla, huonolta näyttää Parin vuoden päästä ovat olleet entisellään, jos ei uusi lumikuorma ole koitunut kohtaloksi. Tjaa... kuulostaa siltä, että meidän angervot olisivat siirron tarpeessa Kattolumet noita kaataa meilläkin. Pysyvät pystyssä normaalitalvina, kun sitoo syksyllä tukevalla narulla kimpuksi. Rusakot syövät oksia, narulla sidotusta puskasta eivät saa otetta? Tänä ja viime talvena ei auttanut sitominenkaan, katolta pudottivat lumet suoraan puskiin ja lumitraktori katkoi kauhalla. Kyllä nuo 20 cm tapeille joutuu taas leikkaamaan, yksi kolmesta ei ole tuuheutunut entisestä leikkaamisesta, olisiko kiviä alla tai jotain.
|
By Kesänlapsi - 7.4.2019
Nyt on kahtena vuonna ollut ihan kauhiasti lunta. Tuohon kohtaan pohjoistuuli puhaltaa aina suuret polanteet. Viime kesänä oli jo keskellä harsua, mutta nyt on tosi risuista ja kärsinyttä. Vielä on lunta paljon päällä, mutta se mitä vähän näkyy ei hyvältä näytä... Tuossa on siis semmonen n.150cm kinos ollut päällä, ja innokas koira loikkinut vielä päällä. Jos minä parhaat oksat jätän, niin varmaan on vain kolme oksaa jäljellä. Vanhoja puskia ovat.
Samassa ryhmässä on myös suuri kiiminginangervo, josta ei ole kuin latvat ollut näkyvissä. Sitä saa varmaan kans vähän parsia. Keijuangervoreppanat on alimpana toisella laidalla. Lumipalloheisi taas siinä keskellä on saanut olla latva ilmassa. Onneksi.
Alunperin tuon ryhmän tuohon suunnittelinkin niillä töin, että lunta on paljon, niin voi uudistaa leikkaamalla tarvittaessa. Hyvä jos nopsaan kasvaa, en oo joutunut koskaan vielä alas leikkaamaan.
|
By hoyabella - 7.4.2019
+xNyt on kyllä norjanangervot ottaneet lumikuormasta iskua... Viime talvena jo jonkun verran, mutta nyt ovat todella kärsineet. Rievut makaavat oksat katkenneena ihan ketarallaan. Jos leikkaisin koko rivin matalaksi tässä kunhan lumi sulaa, niin kasvaako kuinka nopeasti takaisin? Samalla saisi alustan kunnolla siivottua, levitettyä lisää multaa ja katteen laitettua. Minä leikkasin ruusuangervot viime keväänä niin matalaksi kuin voi. Saman kesän aikana kasvoivat jo todella kauniiksi pensaiksi. Edellisellä sivulla on kuva pensaista ennen leikkaamista, pensaat vielä isoina puskina. Tämmöisiksi leikkasin huhtikuussa. Siistin vielä tapit pienemmiksi.

Näin paljon olivat kasvaneet jo heinäkuussa. Eivät tietysti kukkineet viime kesänä leikkaamisen takia ollenkaan.
 Samoin olen tehnyt aina Norjan angervoillekin. Kukinta jää leikkausvuotena pois, mutta kasvuun ovat aina lähteneet.
|
By Kesänlapsi - 8.4.2019
+x+xNyt on kyllä norjanangervot ottaneet lumikuormasta iskua... Viime talvena jo jonkun verran, mutta nyt ovat todella kärsineet. Rievut makaavat oksat katkenneena ihan ketarallaan. Jos leikkaisin koko rivin matalaksi tässä kunhan lumi sulaa, niin kasvaako kuinka nopeasti takaisin? Samalla saisi alustan kunnolla siivottua, levitettyä lisää multaa ja katteen laitettua. Minä leikkasin ruusuangervot viime keväänä niin matalaksi kuin voi. Saman kesän aikana kasvoivat jo todella kauniiksi pensaiksi. Edellisellä sivulla on kuva pensaista ennen leikkaamista, pensaat vielä isoina puskina. Tämmöisiksi leikkasin huhtikuussa. Siistin vielä tapit pienemmiksi.  Näin paljon olivat kasvaneet jo heinäkuussa. Eivät tietysti kukkineet viime kesänä leikkaamisen takia ollenkaan.  Samoin olen tehnyt aina Norjan angervoillekin. Kukinta jää leikkausvuotena pois, mutta kasvuun ovat aina lähteneet. Kiitos loistavista kuvista! Kyllä minä uskallan vetää nuo alas. Kävin tutkailemassa keijuangervoja, kun vähän pilkisti reunasta. Ne on kans ihan säpäleinä. Parturiin joutuvat oikein urakalla.
|
By miraemmi - 8.4.2019
Lunta on vielä mutta minäkin jo saksia hamuan ja kohta ei pitele ville pirukaan pois ja nimenomaan vanha koivuangervo saa onnen pensaan kanssa saksia..
|
By Jontte - 9.4.2019
Minä vetäsin syksyllä matalaksi. Katsotaan mitä tuleman pitää. Naapurin ja meidän pihan rajalla oleva keijuangervoaidanne tarvitsisi kanssa leikkausta. Siistin ainakin meidän puolelta. Kohta puolitoistametriset lumen alla painuneet oksat ei viime kesänä nousseet, vaan laakana vyöryvät kasvilaatikon ylle. Nips naps.
|
By suokukka - 2.5.2019
Keltajapaninangervo on kaunis keväällä, kesällä ja syksyllä, mainio kasvi. Ostin alesta viime vuonna useita, sopivat kivasti tuomaan väriä havupenkkeihin.
Nytkin jo näin sievä, vaikka pupun perhanat nylsivät lyhyeksi talvella.
|
By suokukka - 2.5.2019
Ei oo vielä kukkia, tuo kukkii vaaleanpunaisella.
Se vaaleanpunainen kukinta limenkeltaista lehteä vasten on myös kiva, mutta tuo kevätväri on tuollainen vähän oranssi ja syysväri vaaleankeltainen. Eli ihana väripilkku koko kesän. Tuo kasvaa noin 60 cm korkuiseksi, mutta nyt on puput typistänyt.
|
By Noname - 9.6.2019
Uhosin viime vuonna ja toteutin nyt. Keijuangervot parturoin viime kesänä palloiksi. Nyt pari palloa, yksi laatikkomainen, yksi sydän ja rengas. Saas nähdä, mitä naapuri tuumaa rajalla kun ovat😊.
|
By korkkilattia - 11.6.2019
Mikähän ruusuangervon tuholainen tämä on? Olen netistä nähnyt vain asiaa vihreistä toukista, mutta nämä ovat mustia. Elävät suppuun painuneiden lehtien sisällä. Olen nyppinyt lehtiä pois, mutta mitenhän saisi tuhottua kokonaan, tulevat joka vuosi uudestaan.
 
|
By hoyabella - 11.6.2019
+xMikähän ruusuangervon tuholainen tämä on? Olen netistä nähnyt vain asiaa vihreistä toukista, mutta nämä ovat mustia. Elävät suppuun painuneiden lehtien sisällä. Olen nyppinyt lehtiä pois, mutta mitenhän saisi tuhottua kokonaan, tulevat joka vuosi uudestaan.   En tiedä mikä on mutta ota vesiletku ja suihkuta kovalla paineella puskaasi, kyllä ne toukat sieltä putoavat. Voit vielä kaataa mäntysaippuavettä pensaan päälle. Niin jos ei nuo toukat ole jonkun kauniin ja tärkeän hyönteisen. Noin joutuu tekemään joskus lumipallopensaalle.
|
By Ohvakukka - 22.6.2021
Purppuraheisiangervo on niin söpö, mun mielestä.
|
By suokukka - 18.7.2022
Aina heinäkuussa tulee tämä lisää angervoja fiilis. No ostin sitten melkoisen satsin hankkijan alesta niitä tänään, valkoista, pinkkiä ja tummaa punaista. Ne tummat varsinkin on mielestäni ihania havujen kanssa.
Tästä se idis taas lähti. Puput typistää nämä joka vuosia ja silti kukitaan hienosti. 
|
By raya - 10.7.2023
 Keijuangervot on tänä kesänä tupaten täys kukkia, suorastaan ähky.
|
By raya - 12.7.2023
 Kuninkaanangervo alotti kukinnan vauhdilla ja nuppuilusta päätellen tiedossa samanlaista ähky-kukintaa kuin keijuangervollakin
 aurinko haalistaa värin kuviin, oikeesti on semmonen kunnon kirkas fuksia
|
By raya - 12.7.2023
 Nuo kuninkaanangervot ovat oikeen mestari-salakuljettajia, no, se muuttokin oli tosiaan tyyliin ; talikko maahan, juurakko ylös , äkkiä säkkiin tai laatikkoon ja eiku menoks ja istutus heinäkuun helteessä, ei tullu paljon juuruksia tutkittua, salamatkustajina on löytyny mm. hopeatäpläpeippiä, syysleimua, kurjenpolvi, tähtiputki, alppiasteri, rönsyakankaali, viime keväänä löyty hämyvuokko, ketoneilikka on varmaan otettu mukaan ihan vaan siksi että on tismalleen saman väriset kukat. ja nyt eilen,,,,,,,,,isäntä grillaili ja huuteli että mikä on tuo valkonen kellokukka kun kurkistaa pensaasta, ,,,höh, siellä mittään valkosta kukkaa oo, menin kuiteski kattomaan ja kuis ollakkaan :
 Hah, kukas se siellä, pisamakello, sekin vielä. Nostelin ja katkoinki pensaan alimpia oksia niin olipahan sitä kasvustoa siellä ihan piilossa enemmänkin. Nättihän se on mutt niin pirun pahan tapanen. Mitähän vielä jossain vaiheessa paljastuu.
Pitäs varmaan perustaa joku vastaanottokeskus - kukkapenkki mihin hätämajottas salamatkustajia ja sinnehän mahtus tietty vähän eronneita ja karanneitakin. 
|
By suokukka - 12.7.2023
+x Nuo kuninkaanangervot ovat oikeen mestari-salakuljettajia, no, se muuttokin oli tosiaan tyyliin ; talikko maahan, juurakko ylös , äkkiä säkkiin tai laatikkoon ja eiku menoks ja istutus heinäkuun helteessä, ei tullu paljon juuruksia tutkittua, salamatkustajina on löytyny mm. hopeatäpläpeippiä, syysleimua, kurjenpolvi, tähtiputki, alppiasteri, rönsyakankaali, viime keväänä löyty hämyvuokko, ketoneilikka on varmaan otettu mukaan ihan vaan siksi että on tismalleen saman väriset kukat. ja nyt eilen,,,,,,,,,isäntä grillaili ja huuteli että mikä on tuo valkonen kellokukka kun kurkistaa pensaasta, ,,,höh, siellä mittään valkosta kukkaa oo, menin kuiteski kattomaan ja kuis ollakkaan :  Hah, kukas se siellä, pisamakello, sekin vielä. Nostelin ja katkoinki pensaan alimpia oksia niin olipahan sitä kasvustoa siellä ihan piilossa enemmänkin. Nättihän se on mutt niin pirun pahan tapanen. Mitähän vielä jossain vaiheessa paljastuu. Pitäs varmaan perustaa joku vastaanottokeskus - kukkapenkki mihin hätämajottas salamatkustajia ja sinnehän mahtus tietty vähän eronneita ja karanneitakin.  Minullahan oli tuo "jätealue" ja lopulta siitä on muodostunut ihan suosikki.On niin mehavää ja rehevää ja siellä ei ole paljoa paapottu.
|