Puutarha.net Keskustelut

vy/vv: Merikaali, Crambe maritima

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2718225.aspx

By Nuu - 18.5.2011

Merikaali  lukeutuu merenrantojemme pioneerikasveihin.  Monille kasveille suolainen merivesi on vaikea ongelma, mutta merikaali kasvaa vain alueilla, joilla meriveden suolapitoisuus on vähintään kuusi promillea – Suomessa esiintymät jäävät Ahvenanmaalle ja lounaissaaristoon, mantereella se kasvaa Hankoniemen hiekkarannoilla.

Se on ollut Atlantin rannikoilla vuosisatoja erittäin suosittu vihannes. Viljelmät peitetään hiekalla, jotta nuoret versot jäävät lehtivihreättömiksi. Valkaistut ruodit ovat hyvin herkullisia ja niitä käytetään parsan tapaan.  

Villivihanneksena kerättynä  parhaita ovat nuoret, vaaleanvihreät versot, koska vanhemmiten kasvin maku muuttuu kitkeräksi.

Lähde: Luontoportti.com (ks. linkki)


Suomela:n artikkeli (29.1.2009) kertoo mm. että merikaalia viljellään pienessä määrin myös vihanneskasvina, jolloin sitä lisätään siemenistä. Siemenet itävät helposti, mutta taimien esikasvatus sisällä on vaativaa, ja taimet kuolevat herkästi. Suorakylvö avomaalle on helpompi tapa aloittaa viljely. Siemenet kylvetään noin 40 sentin välein 1-2 sentin syvyyteen. Kasvuston annetaan vahvistua raparperin tapaan pari kasvukautta ennen sadon korjaamista. Kasvuston voi pimentää  keväisin  nurin käännetyillä ruukuilla tai hiekalla, jolloin kasvavat versot pysyvät valkeina ja rapeina.


Lähde: Suomela.fi  (ks. linkki)

By Nuu - 19.5.2011

Keittiömestari Tallbergin mukaan merikaali on yksi jaloimpia villivihanneksiamme. Sen voi tarjota parsakaalin tapaan nopeasti keitettynä hollandaisekastikkeen kera.

Lähde: Luontoyrittäjä.net/artikkeli


By Tuomipihlaja - 20.5.2011

Merikaali olisi kiinnostava, jos asuisi isompien merien rannoilla.
By lavatera - 20.5.2011

Kasvaiskohan tuo muualla, jos  vaikka heittäis muutaman merisuolanmurun kasvin ympärille..
By Kreeta-Eulaalia - 20.5.2011

Ainakin Alangon kirjan mukaan kasvaa tavallisessa puutarhamaassa. Mun piti jo sellainen siirtää suvun mökiltä pihaan, mutta kun setämies tykkää kaivinkonehommista, niin eihän sitä sitten löytynyt enää, enkä naapurin puolelle lähtenyt varkaisiin Smile
By Tuomipihlaja - 20.5.2011

Muistelinkin, että ainakin Hyötykasviyhdistyksessä myydään siemeniäkin. Tarkistin ja niinhän se on. Mutta sittenhän se onkin jo viljelykasvi eikä varsinaisesti villivihannes Smile Tuholaiset siihen varmaan melko helposti iskee kuten muihinkin ristikukkaisiin. HKY:n siemenluettelossa kerrottiin, että kastelu meri- tai suolavedellä antaa hienon aromin. Heti ryhtyisin viljelypuuhiin varsinkin, jos asuisin merenrantatontilla. Siihen ihan rantaan pistäisin ja välillä kauhoisin merivettä päälle. On niin harvinainen Suomessa, että ei Tallbergikaan varmasti tarkoittanut, että villejä merikaaleja Suomessa alettaisiin laajemmiin ruokapöytiin kerätä.
By Nuu - 6.1.2013

Siemenkirjeen peruja minulla on pari merikaalin siementä, kaivoin ne juuri esille että muistan laittaa esikasvatukseen 5-6 viikkoa ennen ulos istuttamista. Toivottavasti itävät, olisi kiva nähdä pärjääkö kasvi täällä jossa meren virkaa ajavat lainehtivat viljapellot.
By Myskimalva - 6.1.2013

Sain tämän viime kesänä taimena. Menestymisestä saamme tietoa kunhan lumet sulaa.
By Tuomipihlaja - 6.1.2013

Nuu, eiköhän tuo kasva viljapeltojenkin keskellä hyvässä maassa, vaikka kosteudesta varmasti tykkää niin kuin muutkin kaalit. Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelon mukaan viihtyy hiekkapitoisessa ravinteikkaassa puutarhamaassa, pH n. 6,5. Senhän pitäis olla monivuotinen ilo, josta sitten keväisin korjataan satoa. Siemenluettelossa neuvotaan antaa sen istutusvuoden jälkeen kasvaa vielä kaksi kasvukautta, jotta se sitten kestäisi sadonkorjuun. Kasvin voi keväällä peittää, jos haluaa vaaleamman ja mureamman sadon. Suolavedellä kastelu parantaa aromia, jos merivettä ei ole. Kun on pitkä aika sadonkorjuuseen, niin voi myös kylvää myöhemmin / suoraan ulos. Oma ajatukseni on, että jos esikasvattaa, pitää saada järjestettyä viileät olot niin kuin muidenkin kaalien esikasvatuksessa.Mun yrttimaassa on lajit niin lisääntyneet, että sinne ei mahdu enää oikein mitään. Laajennuksia taas tarvitsisi ennen kuin saisi pari merikaalta mahtumaan mukavasti. Tekisi mieli kyllä kokeilla. Ja kokeilenkin, kun sopiva aika ja paikka löytyy. Kerro, Nuu, sitten kasvatuskokemuksistasi!
By oliivipuu - 6.1.2013

Merikaali on tosi hyvää, ainakin luonnosta kerättynä. Omat siemenkasvatukset ei oo kyllä tuottanut mitään syötäväksi asti. Talvesta ovat selvinneet, mutta kasvu on tosi hidasta ja sitten ötökät syö sen reiälliseksi. Täytyisi kokeilla tuota suolavedellä kastelua ja merilevää jos se sitten pääsisi vauhtiin. Harson alla kasvatus voisi myös olla hyvä.

By Nuu - 6.1.2013

Hyvä huomio että koska siitä ei satoa kerätä ensimmäisenä kesänä eikä toisenakaan varmaan tosiaan kuin maistellen pikkuisen, niin voisi laittaa suorakylvönä. Täytyy hommata sille kasvulaatikko, helpompi pitää rikattomana ja muutenkin pidän monivuotiset sillä tavoin erossa muusta kasvimaasta.

Jos ne siemenet nyt vaan itää niin sitten on taas yksi syy enemmän olla tyytyväinen aiemmin hankkimastani isosta puhdistamatonta merisuolaa sisältävästä säkistä Smile
By Tuomipihlaja - 6.1.2013

Niin, ötökät varmaan pilaa helposti koko homman. Yrttimaalle ei innosta harson laittaminen, kun se on minulle sellainen esteettinenkin ilo tuo yrttimaa. Entäs se vaihtoehto, että sen keväällä heti peittää ämpärillä/saavilla ja kasvattaa sitä vaaleana niin kuin HKY:n luettelossa neuvottiin? Silloin ei ötökät pääsisi. Jotenkin sietäisin varmaan sen ämpärin paremmin kuin harson. Mutta silloin menettää tietysti paljon terveysvaikutuksista.
By Erica - 22.1.2013

Parhaiten varmaan toimisi se, että käsittelee kasvia kuten parsaa. Keväällä syödään hennot lehdet ja sitten kesäkuun alun jälkeen jättää kasvin rauhaan kasvamaan ja kukkimaan (ja yrittää pikkaisen ötököitä torjua). Ovat kovin nättejä vaaleanvihreine lehtineen ja valkosine kukontoineen.

Pitääkin itse keväällä kokeilla nuorien lehtien keräämistä ja valmistamista, poikaystävän kesäpaikalla kun on autioita hiekkasaaria joilla kasvaa merikaalia. Poikaystävä kertoi, että yksi vanha ukko niitä siellä aina keväisin/kesäisin keräsi ja söi ja kaikki saaren nuoret ihmettelivät, miksei se hullu osta tavallista kaalia kaupasta...
By Nuu - 22.1.2013

MoonCreature antoi mukavat nauruhörähdykset tähän päivän päätteeksi, vanha hullu ukko - niii-iin
By Erica - 22.1.2013

Minä tässä varmaan kohta perin sen tittelin. Saarelaisten (keski-ikäisten ja nuorten) mielestä sieltä ei muuta syötävää löydy kuin merestä saatu kala (ja metsämansikoita), minä kuljeskelen ympäriini ja kerään niittysuolaheinää, ruohosipulia, pihlajanmarjoja, variksenmarjoja, katajanmarjoja ja kohta sitten merikaaliakin. Vanhempi sukupolvi jotka näitä osasivat arvostaa on valitettavasti jo melkein hävinnyt saarelta. Poikaystävä on useampaan otteeseen kysynyt minulta "Mutta ei kai noita voi syödä?!". Jospa vielä saisin pari tyrnipuskaa sinne istutettua..
By minnas - 18.9.2015

Onko kukaan kasvattanut merikaalia siemenistä niin että onnistuu? Pitäiskö nyt syksyllä kylvää suoraan maahan vai kannattaako esikasvatus alkuvuodesta?

 


By ipanema - 18.9.2015

Mä kasvatin, ja hyvin itivät.Kylvin keväällä huhtikuun puolesvälissä

lootaan taimimultaan, ja nyt ovat ihan hyvänkokoisia taimia, vaikkakin vähän kituivat, kun koulin ne omiin purkkeihinsa. Hengissä ovat ja oottavat, että osaisin päättää mihin ne istutan =)
By valtsu - 18.9.2015

Éi ole kukkinut kertaakaan, mutta lehdet on komeita ennen ötököitä nytkin vasta ihan äsken iski reijittäjät. Pitänee alkaa syödä keväällä minunkin!
By ipanema - 18.9.2015

Valtsu,kasvaako sun merikaalisi aurinkoisessa paikassa?

Kestääkö tuo paahteen?
By valtsu - 18.9.2015

Aurinkoinen ja paahteinen paikka on, imitoin merenrantaa: entisen omistajan koirahäkin sorapohja ja alla koivunlehtiä ja muuta maatuvaa haravoitua. Valtavien katuvarren koivuja viemässä ravinteita. Hyvin kasvaa, ei kuki. Kasvatusvinkin mukaan voisi merisuolavedellä kastella, eli rapujen keittovesiä loppukesällä olen antanut laimeana kastelukannun suuttimen läpi illalla.


By Tuomipihlaja - 21.9.2015

Kaksi kertaa olen koittanut merikaalia siemenestä kylvää muitten kaalieni mukana, mutta en ole onnistunut. Ehkä vika siemenissä...niin tai minussa. Eivät siis ole alkuunkaan itäneet.
By affu - 18.7.2016

Herätelläänkös tämä merikaalikeskustelu henkiin? Mulla on nyt keväällä potteihin kylvetyistä taimista kaksi jäljellä ulkona ja mietin kovasti missä vaiheessa ne olisi paras istuttaa avomaalle? Eli onko kelleen kertynyt merikaalikokemuksia?
By valtsu - 7.7.2021

No nyt kukkii oma sirmenkasvstettu ensimmäistä kertaa. Ainakin 6 vuotias ja joka vuosi lehdet syöty pitsiksi. Vuosi sitten kaatoivat isot koivut, paahteisen paikan luonnonkukkaprnkistä kohosi kiitoskukkaset. Siemenet syyskylvöön ja mökille kasvamaan.

By valtsu - 7.7.2021

Ei ole edes harsotettu saati kasteltu, lehtiäkin nakerrettu.