Puutarha.net Keskustelut

Pihan päällystysmateriaalin vaihtoon neuvoja?

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2741310.aspx

By hoppiloppi - 29.3.2012

Hei
Nyt kun kaikki rahat menevät lainan maksuun ovat puutarhaihmisten neuvot kalliit(toivottavasti tässä halvat)..
Pihaamme halkoo asfaltti, n.2,5m leveänä kaartaen terassille joka on talon toisessa päädyssä. Talo on suorakaiteen muotoisella tontilla jolloin asfaltti on pitkää tonttia halkova, suoraan paraatipaikalla eli etupihalla jossa oleskellaan.Pihaan ajetaan "lyhyeltä sivulta" ja autoa on pidetty siinä asfaltin alkupäässä.Pituutta pihalla ja siis asfaltilla myös n.25m. Ja nyt olisi asfaltti vaihdettava kauniimpaan matskuun.Betonikiveä on ajateltu. Ongelmana miten saada asfaltti irti, minne se viedä, onko asfaltin alla jonkinlainen kerros hiekkaa tms.johon voisi suoraan latoa kiviä vai täytyykö uudelleenperustaa koko alusta..Missä järjestyksessä kaiken tekee..Ja ennenkaikkea, onko tuollaista määrää asfalttia mahdollista poistaa sorkkaraudalla ja sisulla vai tilatako "joku" se koneella poistamaan.Kuka on tämä "joku"??Ja ennenkaikkea mitä se maksaa?? Miten lasken paljonko betonikiviä uusi tie vaatii? Ja kun perennapenkkiä pitäisi saada myös ja jonkinmoinen oleskelualue niin voiko multaa enää tuoda pihaan jos uusi kevetys ei kestä auton painoa, eli pitääkö ensin tilata multaa/hiekkaa?Hiekkaa tarvitaan penkkiä perustaessa koska maa on savimaata..Jos joku osaisi kertoa mistä aloitan olisin kitollinen. Jos rahaa olisi kutsuisin vihersuunnittelijan tms..mutta sitä ei nyt liikaa oleSad
Anneli
By annaw - 29.3.2012

Hanki tai lainaa kirjastosta ´Suomalainen piha ja puutarha´-kirja, siinä on selitetty lyhykäisesti tärkeimmät asiat.

Ainakin kiveyksen hankintaan saa varata rahaa aika paljon, että siihen verrattuna muutama satanen suunnittelijalle tai puutarhaneuvojalle ei ole paljon, ja saa rahan vastineeksi kokonaisajatuksen pihasta ja sen kehittämisestä. Kaivinkone maksaa vissiin 40-50 e/h, sitä tarvitaan jos pitää kaapia pintaa tai lisätä maa-aineksia suurempia määriä.

Jos betonikiven pitää kestää auton paino, sen tulisi olla paksumpaa kuin normikivi, ja tietenkin myös kantavat kerrokset.

By anthony - 29.3.2012

Pihassa ei varmasti ole varaa nostaa eli jos ei asfaltti routisi, senhän voisi jättää alle ja asennushiekkaa pari senttiä ja laatat päälle. Mutta jos asfaltti pitää kaivaa ylös, joudut todennäköisesti turvautumaan urakoitsijaan, joka poistaa sen ja kuljettaa pois. Jos kuitenkin aiot kaivaa sen itse ylös, ota huomioon, että se luokitellaan nykyään ongelmajätteeksi eikä sitä saa viedä esim maankaatopaikoille.

Asfalttia on tuolla 2,5 x 25 alalla ýli 6 tonnia, joten suosittelisin urakoitsijaa. Asfalttijätettä otetaan vastaan yleensä asfalttiasemilla, jossa se murskataan ja se sekoitetaan uuden massan joukkoon.

Uuden pinnoituksen voit tietysti tehdä itsekin, se ei ole vaikeaa, jos maa on routimatonta (vanha asfaltti ei ole noussut pateille ja montuille). Tasaat pohjan ja teet kallistukset haluttuun suuntaan, lisäät vaikka 16 mm mursketta tarvittaessa ja jyräät sen veden kanssa vaikka vuokraamon tärylevyllä. Sitten reunoihin korkorimat asennushiekkaa (hienoa kivetöntä hiekkaa) varten, jota laitetaan pari kolme senttiä. Vedät jollakin suoralla laudalla suoraksi käyttäen korkorimoja hyödyksi. Asennushiekkaa ei enää jyrätä eikä sen päällä saa kävellä, vaan alat laittaa kiviä sille.

Sitten, jos vanha päällyste on routinut, sinun kannattaa tehdä pohjatöitä suuremmin. Eli kaivaa piha ylös routarajaan, finnfoumit tasoitetulle pohjalle, hoitaa salaojitus, täyttää hiekalla ja mursketta kantavaksi kerrokseksi. Uutta perustusta pitää jyrätä kerroksittain, että tiivistys tulee tasaiseksi. Tosin jos joudut kaivamaan pohjan ylös, sinun kannattaa antaa ainakin pohjanteko jollekin urakoitsijalle.
By annaw - 29.3.2012

eli hyvä olis siinä vaiheessa, kun tonnit rupeaa pyörähtelemään, tietää mihin kohtaan haluaa ne päällysteet, kukkapenkit ym. Tai suunnittelet itse, mutta siihen menee aikaa, ehkä vuosi kannattaa varata ainaskin.
By valtsu - 29.3.2012

Jaa, en kyllä omassa pihassa asfaltin poistolla ensimmäisenä aloittaisi. Istuttaisin reunoille maanpeitekasveja, sipulikukkia, havuja, monivuotisia ja pensaita. Kasviston avulla pihan ilme pehmenisi eikä asfaltti olisi niin hallitseva. Meillä oli myös asfaltoitu pihatie, joka päättyi talon edustalla luonnonkivilaatoitukseen. Äkkiä asfaltti haalistuu ja harmaa on minusta ihan kaunis tausta kasveille.
By Heksu - 29.3.2012

Jättäisin myös asfaltin kohtalon pohtimisen viimeiseksi, jos se nyt vaan on sen kuntoinen että kulkea voi. Tulipahan sellainenkin mieleen, että asfalttiin voi tehdä vaikka kuvioita betonikivillä, raitoja tai sellaista. Hirmuisesti siis mahdollisuuksia siinäkin Smile
By Kreeta-Eulaalia - 29.3.2012

Kannatan Valtsun ajatusta. Se, mikä nyt näyttää kamalalta, voi parin vuoden kuluttua ollakin jo ihan kivan näköinen. Ihminen tottuu aika pian ja tosiaan istutukset korjaavat näkymiä. Turhaa työtä ja kustannuksia kannattaa välttää, jos ei kerran ole pakko tehdä mitään, eikä sitä ylimääräistä rahaa ole liikoja, varsinkin, jos se asfaltti on aivan kunnossa oleva. Vuoden parin tuumaustauko on paikallaan myös, jos ei sitä suunntteluapuakaan aio ottaa, jottei tulisi tehtyä mitään hätiköityä. Ehtii sitä myöhemminkin, ei kaiken tarvitse olla heti valmiina.
By sukkasuu - 30.3.2012

Ja onhan se asfaltti eri mukava syksyllä ja keväällä, kun hiekkapihoissa uidaan kurassa. Meilläkin olevinaan kunnostettiin hiekkatiet taloyhtiön piha-alueella, mutta nythän nuo näyttäisi olevan huonommassa kunnossa kuin koskaan. Hätäinen tekijä yhdistettynä märkään kevääseen tekee sinne melkoisia poteroita, joissa saa autonkin kanssa varoa. Asfaltin voisi vetää koneella pintaa myöten puhtaaksi, mutta hiekka lähtee mukaan jos liian syvään vetää (varsinkin kun se pihan laittaja jätti sen täyteen muhkuroita ja kuoppia, grrr).
By hoppiloppi - 30.3.2012

Hei

Ihanaa että täällä on avuliaita ja kekseliäitä puutarhaihmisiä, suuri kiitos!!!!Taidankin tehdä niin että en hätiköi sitä asfalttia (kokonaan) pois vaan onkohan mahdollista jollain esim.timanttilaikalla tms, kaventaa vain, niin että se ei koko piha-alalta ole niin hallitseva..Ei nimittäin oikein mahdu mitään penkkejä saatika pihakeinua laittamaan nyt.(tonttia n.500m2, jossa nököttää 127m2 talo)Jos sitten kavennettuun asfalttiin laittaisi sivuille jotain betonikiveä tms.(ehdotuksia?)ettei olisi niin synkkä. On nimittäin musta asfaltti, haalistuuko sellainen?Harmaa sopisi kyllä sokkeliinkin.Savea pihan alla, mutta ei tuo näytä juuri routineen, ihme kyllä..Harkitsin muuten itsekin jättää asfaltin paikalleen ja päälle kivet, mutta tulisi niin korkealle että tarttis tikkaat jotta pääsisi astumaan pihatielleWink
By hoppiloppi - 30.3.2012

Hei vielä

Niin ja siis se asfaltti tosiaan HALKOO koko pihan että toisella puolella on talo ja n.1,5m kaistale nurmikkoa, sitten asfaltti ja taas nurmikkoa n.2,5 m leveydeltä.Ei se haittaisi jos olisi vain pihatie ovelle asfalttia mutta että koko pihan poikki, kiertäen terassille asti niin huh!
By anthony - 30.3.2012

Asfaltti muuttaa väriään pihassa, kun se pölyyntyy hieman vaalemmaksi, mutta ei niin nopeasti kuin teillä, jossa nastat syövät sitä ja sen väri pian muuttuu sen kiviaineksen sävyiseksi, josta se on tehty (useimmiten harmaa, joskus myös punertavan sävyiseksi). Reunakivillä tarkoittanet betonisia kiviä, joita käytetään mm korotetun pyörätien ja ajoradan välissä. Niitä on myös matalia, 5 cm korkeita, jotka käyvät mielestäni pihoihin hyvin. Ne tulevat joko liimaamalla omalla liimalla tai sitten niissä on pohjassa bitumi, joka lämmitetään kaasupolttimella ja painetaan paikoilleen.

Asfalttia voi leikata timanttilaikalla, saa vuokraamoista. Sillä saat siisti reunat.

Reunakiviä asentaessa on otettava huomioon, mihin vedet saa johdettua. Jos tiellä on ns yksipuoleinen kallistus (luultavasti on ja talosta poispäin), on vatupassilla katsottava mistä vedet saa menemään pois ja jätettävä siihen aukko kivetykseen.