Puutarha.net Keskustelut

Viherjauhe

https://puutarha.net/keskustelut/Topic2779818.aspx

By RitvaL. - 5.6.2014

Perustan uuden viestiketjun nyt niin ajankohtaiselle viherjauheelle.Pistäkääpäs tänne ylös, mitä villiyrttejä kuivaatte parhaillaan ja mitä voisi kuivata hieman myöhemmin.Mie oon kuivannut 4 kuivurillista pihlajanlehtiä, yhden pienen satsin minttuja ja nyt on mustaherukanlehtiä kuivurissa.


By Tuomipihlaja - 5.6.2014

Huonosti saan villiyrttejä kuivattua, kun tulevat syötyä suoraan (eilisessäkin salaatissa oli horsmaa ja vuohenputkea) ja loput menee pakastimeen. Yrttimaan tuotosten kuivaaminen meinaa viedä kuivauspuhdit. Haaveilen kyllä siitä nokkosjauheesta. Nyt ois sen kanssa jo hoppu. Varsineen ei enää voi kerätä, mutta lehtiä saattaa vielä löytää ok-kunnossa. Viherjauheeseenhan kelpaa kyllä vähän vanhemmatkin lehdet, niin vuohenputki ois ihan hyvää nokkosen lisäksi. Poimulehteä, jos löytyy enemän, niin sehän olis sopivaa.By iiris-kukka - 5.6.2014

Vesiheinää olen aina siihen kuivannut ja sinimailasta kasvattanut aina vähän siihen tarkoitukseen. Vielä ehtii hyvinkin heitellä siemenet maahan. Jahka alan harventamaan porkkanoita, niin niidenkin naatit kuivaan. Ei tarvi kuivuria. heitän vaan lautaselle tms. ja nostan takan päälle. Nää ei ole just nyt ajankohtaisia, paitsi vesiheinää tulee jo. Se tarvii kuivurin. Mesiangervonlehtiä vois kuivata jo ja siankärsämön lehtiä.

Saahan sitä nokkosta pitkin kesää, kun kerää samasta paikasta. Jos on jo ehtinyt kasvaa liiaksi, niin matalaksi vaan ja uutta voi taas kohta kerätä. Nokkosen siemeniä lähden sitten vähän kauempaa haeskelemaan kun niiden aika on.
By Tuomipihlaja - 5.6.2014

Vesiheinää tuolla kitkiessäni äsken maistelin. Sitä riittäis saavikaupalla Smile Ei se niin hyvänmakuista ole kuin esim. vuohenputki. Vähän saippuainen maku, mutta viherjauheeseen sopii varmaan vallan hyvin. Siankärsämöt alkaa meillä olla jo isoilla nupuilla. Parempia on nekin lehdet vähän aikaisemmin. No, kaikki villivihannekset tietty maistuu paljon paremmalle huhti- ja toukokuussa.Samoilta paikoilta kyllä kerätään nokkosta, mutta kyllä se puutumisvauhti uudessakin kasvussa on tosi nopea näin kesällä. Sama juttu kyllä vuohenputkessakin. Mutta jos riipii lehdet ja jättää varret suosiolla pois, niin ihan ok. Voi olla, että viherjauheessa ei vähän puutuneemmatkaan varret haittaa. Vai miten on?Voikukan lehtihän se tietenkin vois olla yksi viherjauheen osa. Niitä me maistellaan joka päivä, jotta löytyis salaattiin siedettävän makuisia.
By christina - 30.7.2014

Laitan nyt tänne tuon kysymykseni kun kuitenkin viherjauheesta on kyse.

Eli mitä kasvimaa kasveja kuivaatte viherjauheeksi. Luin Virpi Raipala-Cormierin kirjasta että myös punajuuren ja palsternakan naatitkin kävisi.

Oletteko kokeilleet ja miten niiden kuivaus tapahtuu.
By iiris-kukka - 30.7.2014

Vesiheinää kasvimaalta ja porkkanan naatit.

(Sinimailasta olen viherjauhetta varten kasvattanut, mutta tänä vuonna jäi kylvämättä. Onnistuiskohan vähän saamaan, jos nyt kylväis ja syksy ois lämmin?)
By christina - 30.7.2014

Kiitos iiris-kukka. Vesiheinää en tohi kerätä kuin kanoille kun on noita nelijalkaisia sillä tassuttelemassa mutta noita porkkanan naatteja täytyykin kerätä.

Käytätkö ihan koko varren vai ne lehtiosat siitä.By iiris-kukka - 30.7.2014

Otin vaan ne lehtiosat. Franssilan tekemässä viherjauheessa ovat mm. nuo porkkana ja sinimailanen, siitä sen kopsasin.
By iiris-kukka - 30.7.2014

Korjaan: Frantsilan viherjauhe: http://frantsila.com/tuotteet/aurinkovoima-nokkos-yrttiviherjauhe/


By christina - 30.7.2014

Kiitos iiris-kukka. Tuossa olikin paljon eri aineita. Sinimailanen on minulle ihan outo, mistä lie edes siemeniä saa.

Justiin kävin riipimässä nokkosen siemeniä tai no ne lähti semmosina tuppaina.Smile Katkoin ne nokkoset sen jälkeen, jospa niistä vielä tulisi lehti ainesta

Seuraavaksi taidan verottaa porkkanan naatteja.
By Piivi - 30.7.2014

Christina, ihan idätyssiemenhyllyiltä normikaupoista.
By annitainen - 30.7.2014

Mie olen kuivannut vaan lehtikaalia Smile

Sitä on mulla nyt rutkasti...
By christina - 30.7.2014

Kiitos Piivi. Pittää seuraavalla kerralla kun pääsen johonkin isompaan kauppaa käy katsomassa josko löytyisi.
By christina - 30.7.2014

Lehtikaalit on osittain jo popsittu parempiin suihin. En minä itse vaan jotkut pikku öttiäiset. Niitä laitoin kasvamaan ihan tuota viherjauhetta ajatellen.
By iiris-kukka - 30.7.2014

Sinimailanen eli alfalfa. Varmemmin löytyy luontaistuotekaupoista.
By LeVä - 7.9.2014

Nyt on kuivattua nokkosta ja lehtikaalia. Miten ne saa jauheeksi?
By Jadetsu - 7.9.2014

Morttelilla


By Kurppa. - 7.9.2014

Sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.
By Tuomipihlaja - 7.9.2014

Jos haluaa hellävaroin kohdella kuivatun nokkosen ja lehtikaalin runsaita suojaravintoaineita, niin kannattaa jauhaa pienemmissä erissä sitä mukaa kuin käyttää eikä kaikkia kerralla.
By Rapunzel - 7.9.2014

Ahaa, eli kuivana purkkiin / pussiin ja jauhaminen vasta myöhemmin? Saattaapi olla, että tulevana talvena tarjoan vaihtomateriaalina myös kuivattua lehtikaalia ;D
By LeVä - 8.9.2014

Toimiiko esim.sauvasekoitin kuivissa lehdissä, pitääkin kokeilla.

Jauhe menisi pienempään tilaan kuin kokonaiset lehdet. Lehtikaalia on vielä kasvamassa paljon, samoin nokkosta. Taidan yrittää tuputtaa niitä muillekin, oma perhe on niin nirsoa, ettei tuoreena paljon kulu, kun syön niitä yksin.
By Kurppa. - 8.9.2014

Sauvasekoittimella ainakin yrttisuolan lopuksi jauhoin.
By iiris-kukka - 8.9.2014

Kuivattua lehtikaalia voi laittaa melkein mihin tahansa ruokaan, eikä maistu yhtään. Pakastaminen ois nopeempaa, mutta just sen takia kuivaan, että on helppo laittaa aina purkista kuivattua.

Käsien välissä hieromallakin saa ihan jauhetta. Voi vaikka hieroa suoraan ruokaan sitä valmistaesssaan, tai pistää kuivatut siivilään ja kattilan päällä kädellä hieroa siivilän läpi.
By rastas - 20.7.2018

Lehtikaalit on vielä liian pieniä kerättäväksi. Onko kukaan kokeillut mustaretikan lehtiä viherjauheessa? Ne on tosi komeita