Kylmäkäsittely

puutarha.net keskustelupalstat: Siemenestä koristekasviksi: Siemenestä kasvuun - yleisohjeet ja vinkit: Kylmäkäsittely
Lisääjä stella, perjantai, 17. maaliskuuta 2000 - klo 15.47 perjantai, 17. maaliskuuta 2000 - klo 15.47:

Hankkimissani akileijan siemenpusseissa oli maininta, että 3 vk kylmäkäsittely nopeuttaa itämistä. Miten tuo kylmäkäsittely käytännössä tapahtuu? Kylvänkö siemenet pikkuruukkuihin, laitan muovipussiin ja vien kellariin (lämpötila n. 5 astetta) kolmeksi viikoksi? Pitääkö niitä kastella? Ja olisiko oikea aika nyt?


Lisääjä Hannele, perjantai, 17. maaliskuuta 2000 - klo 16.18 perjantai, 17. maaliskuuta 2000 - klo 16.18:

Ihan hyvältä kuulostaa, kastella ei tarvitse, muovipussi (ei liian tiivis) säilyttää kosteuden. Minulla akileijat on kyllä itäneet myös ilman kylmäkäsittelyä. Akileijat tarvitsevat itämisvaiheessa (kylmäjakson jälkeen) valoa, joten älä peitä siemeniä, korkeintaan ohut kerros karkeahkoa hiekkaa, joka säilyttää kosteuden mutta päästää valoa läpi.


Lisääjä nelli keskiviikko, 31. tammikuuta 2001 - klo 18.54:

Kylmäkäsittelyä on käsitelty hajallaan eri otsikoiden alla. Onneksi niitä voi kuitenkin hakusanalla noukkia. Mutta ajattelinpa silti heittää kysymyksiä täällä, jos joku vielä vastaisi.

Onko kaikki kylmäkäsiteltävät siemenet syytä "kosteuskäsitellä" ennen kylmäkäsittelyä.
(esim. viinikärhö, hostat). Ja miten se kosteuspuoli silloin hoidetaan, kosteassa mullassa lämpimässä?

Mikä mahtaisi olla paras kylmäpaikka: jääkaappi, pikkulämmin autotalli, eteläseinustan kylmä kuisti (lämpö vaihtelee), ulos lumen alle.
Riittääkö vain hirviä lumen kasaaminen päälle.

Kiitos jo vastauksista, ja jos niitä ei enää heru, täytyy kai vaan tehdä omia kokeita.


Lisääjä Matti Kulju keskiviikko, 31. tammikuuta 2001 - klo 22.47:

Kyllä minä ainakin antaisin niille kosteutta ennen kylmäkäsittelyä. Sitten vaikka hangen alle, siellä on luonnostaan sopivat olot ja eikä tarvitse stressata itseään hoidolla.
Lämpötilan pitäisi siis olla -4 - +4 asteen välissä kylmäkäsittelyn ajan (tietty viikkomäärä vähintään).

Hostien pitäisi yleensä käyttäytyä seuraavasti:
Eivät ole varsinaisesti kylmäkäsiteltäviä, vaan saattavat itää ilmankin. Jos eivät kuitenkaan idä 3-4 viikon aikana, pitäisi antaa 2-4 viikon kylmäkäsittely. Lajien kesken saattaa olla eroja samankin suvun sisällä.

Viinikärhölle normaali kylmäkäsittely, ensin 2-4 viikkoa lämpimässä ja kosteassa, sitten kylmäkäsittelyyn 4-6 viikoksi.
Nämä ohjeet on saatu Jelitto-siemnliikkeen hinnaston kylvöohjeista.

Joskus saattaa käydä niinkin, että lähtevät itämään ilman kylmäkäsittelyä ja silloin tulee vaikeuksia, jos ei ole mahdollisuutta säilyttämiseen ja talvi on vielä pahasti kesken.

Mikäli siemenet eivät idä ensimmäisenä keväänä, ei niitä kannata heittää pois, sillä ne saattavat itää vasta seuraavana keväänä. Lepotila ei vain ole murtunut ensimmäisessä kylmäkäsittelyssä.


Lisääjä nelli keskiviikko, 31. tammikuuta 2001 - klo 23.40:

Kiitokset Matti, taitaapi olla kylmäkäsittely oma tieteenhaaransa, mitä arvelinkin. Lämpötilamittaukset kuistissa (tuli just jääkukkia ikkunaan) ja kellarijääkaapin pohjaosassa eivät osuneet oikeaan, autotalli on selvittämättä.

Siispä hankeen kärhöt 2-4 viikon päästä. Nyt nuo muutamat, -luulemani siemenet - ovat kastellussa mullassa. Kiva tätä touhuilua on kokeilla edes kerran, meni syteen tai saveen.


Lisääjä europeana torstai, 1. helmikuuta 2001 - klo 10.58:

Kärhökerhon eilen lulleessa lehdessä oli kertomuksia siementen (kärhöjen, mutta muidenkin) kylmäkäsittelystä: oli lämmittämätöntä kasvihuonetta, pohjoisseinustan hangenalusta ja jääkaappia, jokaiselle löytyy!


Lisääjä Tinde torstai, 1. helmikuuta 2001 - klo 11.45:

Kyllä minä arvasinkin, ettei tämä voinut olla näin helppoa.

Poimin viime kesänä, ensimmäisen kerran, talteen Vallattoman kukkien siemeniä, ja Nannan ohjeiden mukaan talletin ne suodatinpaperinyytteihin.

Koska aika ajoin myyttinen sana: kylmäkäsittely on noussut keskusteluihin, päätin minäkin sen suorittaa. Jätin siis nyytit parvekkeelle, odottamaan talven kylmyyttä ja kuvittelin tätä riittäväksi kylmettämiseksi. Taisi mennä taas pieleen?

Eli, pitäisikö minun nyt istuttaa siemenet purkkeihin ja haudata purkit maahan, hangen alle? Missä vaiheessa ne nostan sieltä ylös? Vai olisiko tämä pitänyt tehdä jo aika päivää sitten?
Onko näistä siemenistä ylipäätänsä enää mitään iloa?

- Kyse kultapallosta ja kasvista jonka nimeä en tiedä (iso keltaruskea päivänkakkaran näköinen kasvi, jolla suuri ruskea muhkea nappi keskuksena). Kuva löytyy Villa Vallattoman sivulta. Kohdasta: kaikkien aikojen hellekesä.


Lisääjä Janita torstai, 1. helmikuuta 2001 - klo 13.12:

europeana, onks kärhökerhon lehti suomenkielinen ja miten sen saa?


Lisääjä Matti Kulju torstai, 1. helmikuuta 2001 - klo 16.42:

Kultapallon lähilajille (Rudbeckia laciniata) annetaan seuraava ohje:
Ei vaadi kylmäkäsittelyä, mutta saattaa itää hitaasti ja epäsäännöllisesti. Joten, jos itämistä ei heti ala tapahtua, niin älä Tinde heitä niitä heti mäkeen. Odota ainakin seuraavaan kevääseen saakka, jos mahdollista.

Ehkä parasta olisi kylvää siemenet ihan normaalisti keväällä. Lämpötila 20 asteen tienoilla ja kosteana, ei märkänä. Siemenet peitetään ohuesti. Yleensä siemenen vahvuinen peittäminen on hyvä nyrkkisääntö.

Nämä jutut tuntuvat aika hankalilta, mutta helpointa on kylvää kylmäkäsittelyä vaativat normaalisti syksyllä ja jättää hangen alle. Luonto hoitaa homman yleensä tyylikkäästi.

Kun kasvi pudottaa siemenet maahan syksyllä, saavat ne vähän kosteutta ja "tietävät" olevansa maassa. Sitten ne jäävät odottamaan kylmää kautta. Kun sen jälkeen tulee lämmin, alkaa itäminen. Silloinhan pitäisi olla kevät. Vaikka siemenet eivät tarvitsisikaan kylmäkäsittelyä, on syksyllä yleensä sen verran viileää, ettei itäminen ala (paitsi viime syksynä). Kunhan vaan jättää kylvämisen riittävän myöhäiseen syksyyn.

Kuivana kylmässä varastoidut siemenet eivät välttämättä käsitä olevansa kylmäkäsittelyssä, vaan innokkaasti odottelevat ensin kosteutta. Kun nämä siemenet sitten kylvetään keväällä, jäävät ne odottamaan kylmäkäsittelyä, eli seuraavaa talvea.


Lisääjä klematis torstai, 1. helmikuuta 2001 - klo 16.47:

Liittymällä dendrologian seuraan kuuluu myös kärhökerhoon, koska se on seuran alainen kerho. Alussa riitti, kun oli d:n seuran jäsen, mutta parina vuonna on tullut maksukuitti (oliko se 100 mk/vuosi?)erikseen kerholehden saamiseksi. Dendrologian seuraan kannattaa liittyä jäseneksi, sillä silloin saa seuran oman lehden, Sorbifolian. Siinä on asiaa, joskus on sanottu sen olevan liian vaikea harrastajalle, mutta tarkoitus on (ainakin ollut) että siinä olisi luettavaa kaikille. Siinähän tiedotetaan lisäksi retkistä ja tapahtumista ja tutustumisista jäsenistölle (vastikään tulleessakin on ilmoitettu tulevat matkat, talkoot, puistokävelyt ja retket, kutsut kokouksiin jne). Jos siis haluaa syventää tietouttaan, kannattaa varmasti liittyä! Rhodokerho ja alueelliset kerhot kuuluvat niinikään dendrologian seuran alaisiin kerhoihin. Rhodolehti on samantapainen kuin kärhölehti ja senkin saa muutamalla kympillä. Ennen näitä kerholehtiä ei saanut muuta kuin liittymällä d:n seuraan, en tiedä, kuinka nyt on.
Jäseneksi haluavan tulee ottaa yhteys seuran sihteeriin tai muuhun hallituksen jäseneen. Vuosijäsenmaksu 100 mk, perhejäsenet 50 mk, opiskelijat 60 mk.
Sihteeri: Leena Lindén p. 09-191 58343 (työ),fax 09-191 58582 ja sähköp.
leena.linden@helsinki.fi


Lisääjä Tinde perjantai, 2. helmikuuta 2001 - klo 08.11:

Selvä pyy, Matti Kulju. Voisinko nyt kylmässä mutta kuivassa olleita kultapallon siemeniä jotenkin hämätä niin, että ymmärtäisivät keväällä todella kevään tulleeen? Etteiväta ala siinä vaiheessa kaivata kylmäkäsittelyä.


Lisääjä europeana perjantai, 2. helmikuuta 2001 - klo 10.31:

Janita, kärhökerhon lehti on monistettu, suomenkielinen ja sen saa maksettuaan jäsenmaksun. Kerhoon voi liittyä internetinkin kautta kärhökerhon sivulta. Luulisin, että linkki löytyy Puutarhanetin alkusivulta, sieltä minä ainakin liityin pari vuotta sitten kerhoon.


Lisääjä manu perjantai, 2. helmikuuta 2001 - klo 13.08:

Janita, katso meidän nettiläisten sähköpostiosoitteet, palstalta omiT:in osoite.
Luulenpa, että tätä kautta saat kaikki tarvitsemasi tiedot Kärhökerhosta.
Lehti ilmestyy 2-4 kertaa vuodessa, sisältäen runsaasti kirjoituksia ja linkkejä ympäri maailmaa. Teemakärhö valitaan vuosittain ja kerhon sihteeri Timo Löfgren pitää kerhon kotisivut todella hienossa kunnossa.
Kärhö keskustelu osastolla on vilahdellut Kärhökerhon kotisivujen osoite useasti, nyt en valitettavasti sitä muista.


Lisääjä Esa perjantai, 2. helmikuuta 2001 - klo 13.16:

Kärhökerhosta kiinnostuneet. Menkää seuraavaan osoitteeseen:
http://www.metla.fi/org/ds/
Valitkaa sieltä KERHOT ja löydätte tarvitsemanne tiedot.


Lisääjä Matti Kulju perjantai, 2. helmikuuta 2001 - klo 13.49:

Tinde, ilmeisesti kultapallon siemenet eivät kylmäkäsittelyä kaipaa laisinkaan, joten odottavat vain lämmintä ja kosteaa. Tosin minulla on vain vain kultapallon lähilajien kylvöohjeita. Mutta toivotaan, että itävät normaalisti kevätkylvönä.
Mutta jos eivät, niin odota vielä seuraavaan kevääseen. Tietysti, jos sinulla on lämmintä ja valoisaa sisätilaa vapaana, niin voit kylvää jo kevättalvella. Ja jos itämistä ei muutaman viikon aikana tapahdu, niin laitat ne vielä kylmäkäsittelyyn.


Lisääjä Tinde perjantai, 2. helmikuuta 2001 - klo 13.55:

Selkis, kiitos!


Lisääjä Aloittelija sunnuntai, 4. helmikuuta 2001 - klo 11.14:

Jaksatteko vielä vääntää mulle hieman rautalankaa, eli sekö ei riitä kylmäkäsittelyksi, että kylmäkäsittelyä kaipaavien perennojen siemeniä säilyttää pusseissaan tuossa +4 - -4°C n. 2 kk? Vaativatko siemenet ehdottamasti sen kosteassa/mullassa olon?

Vaatiiko ahkeraliisa kylmäkäsittelyn? Tai menettävätkö ahkeraliisan simenet itävyytensä kylmässä? Mulla on ollut nyt jo 2 vk ahkeraliisan siemenet mullassa (valoisassa n. 20°C), eikä ne ole näyttäneet mitään elämisen merkkejä. Olen säilyttänyt simeniä viileällä kuistilla syksyllä, ja ehkä ensimmäiset pakkaset saattoivat yltää siemeniin saakka. Menettävätkö kesäkukkien siemenet itävyytensä jäätyessään? Jos nyt hankin uudet siemenet, niin milloin ne pitäisi viimeistään kylvää, ja miten, jotta ne kukkisivat kesällä?


Lisääjä Matti Kulju sunnuntai, 4. helmikuuta 2001 - klo 15.31:

Ainakin sen verran niiden pitäisi ensin saada kosteutta, jotta jäävät odottamaan kylmäkäsittelyä. Vesi läpäisee siemenkuoren ja siitä siemen "tietää" olevansa maassa. Jos tämä jää puuttumaan, saattaa koko kylmäkäsittely mennä hukkaan. Monet käyttävät kosteaa (ei märkää) hiekkaa, johon siemenet sekoitetaan kylmäkäsittelyä varten. Voi olla, että jotkut siemenet saavat kylmäkäsittelyä ilman kosteuttakin, mutta en laskisi sen varaan ilman parempaa tietoa.

Ahkeraliisan kylmäkäsittelystä en tiedä, sillä kylvän vain perennoja. Käsittääkseni mitkään (voi olla poikkeuksia) siemenet eivät menetä itävyyttään kylmässä. Ehkä joku muu tietää enemmän ahkeraliisasta.

Siementen varastoinnissa tärkeintä on säilyttää niitä kuivassa. Vasta kylmäkäsittelyä varten annetaan kosteutta. Kosteassa varastossa siemenet saattavat homehtua ja mennä pilalle.
Jotkut siemenet taas menettävät itävyytensä luonnostaan pian, kuten esim. pajut. Joitakin voi varastoida kymmeniä vuosia hyvällä menestyksellä. Aina kuitenkin itävyysprosentti laskee ajan myötä.


Lisääjä Aloittelija sunnuntai, 4. helmikuuta 2001 - klo 20.30:

Okei, kiitos Matti!


Lisääjä Matti Kulju sunnuntai, 4. helmikuuta 2001 - klo 23.21:

Kaivelin vielä esille parit siemenhinnastot ja löysin vähän lisätietoa ahkeraliisasta.
Siemen Vesan hinnasto kertoo seuraavaa:
Kylvö helmi-maaliskuussa, idätys valossa 14-20 vrk, 20-25 astetta. Viljely 12-18 astetta, 8-12 viikkoa.

Näköjään aika hidas kasvatettava ja itäminenkin tapahtuu hitaasti. Ehkä ne vielä itävät. Mutta eihän ne siemenet aina välttämättä ole itäviäkään.
Ja jos kylvös pääsee kriittisellä hetkellä kuivamaan, saattaa sekin pilata koko homman.


Lisääjä trekooli maanantai, 5. helmikuuta 2001 - klo 08.45:

Ahkeraliisa ei tarvitse kylmäkäsittelyä. Oletko peittänyt kylvökset muovilla, ettei pinta pääse kuivumaan. Itse käytän tuorekelmua, johon törkin hammastikulla reikiä. Lajikekohtaisesti voi olla eroavaisuuksia itävyydessä huomattavastikin. Itselläni kävi näin ainakin viime keväänä. Toinen iti miltei 100% ja sellaisesta amppelilajikkeesta vain viisi, joista yksi jäi henkiin.


Lisääjä Katariina maanantai, 5. helmikuuta 2001 - klo 08.59:

Toivottavasti Turun torikauppiaat lukevat puutarhanetti sivuja, kun haluaisin, että kasvattaisivat ensi kesäksi niitä tummansinisiä kiinanritarinkannuksia. Joku pieni taimitarha kasvatti viime vuonnakin etelänhernettä ja portulakkaa y.m. harvinaisuuksia, joita sai ostaa keskeltä kaupunkia Helteeltä. Vai pitääkö sanoa Helleltä?

Yhtenä vuonna pyytelin jo keväällä, että jos viitsisit kasvattaa salkoruusuja ensi vuonna, olisi ostajia varmasti muitakin kuin minä. Ja niitä tuli.


Lisääjä Lissu maanantai, 5. helmikuuta 2001 - klo 09.33:

Ahkeraliisan sekä muiden valossa itävien pieniä siemeniä ei saisi peittää, se voi olla yksi syy itämättömyyteen. Ja kylvös ei saa kuivua. Idätyslämpötilana pidän noin +25°C, tulos on parempi kuin viileämmässä.


Lisääjä miina maanantai, 5. helmikuuta 2001 - klo 09.47:

Osaisiko joku kertoa, onko kallionauhus vaikea kasvattaa siemenestä? Yksi tuttu puutarhuri sanoi, että se on aika vaativa. onko siihen jotain erityisiä kasvatusniksejä?


Lisääjä ahkeraliisa maanantai, 5. helmikuuta 2001 - klo 13.31:

Hyrr, mun mielestä tätä kylmäkäsittelyä alkaa nyt olla ulkona ihan tarpeeksi!

t: paleleva ahkeraliisa


Lisääjä oili maanantai, 5. helmikuuta 2001 - klo 14.37:

Ei Kallionauhus ole sen kummempi kun muutkaan perennat. Sanoisin että sieltä helpommasta päästä


Lisääjä trekooli maanantai, 5. helmikuuta 2001 - klo 14.57:

Laitoin eilen jouluruusun ja esikon siemenet luulemaan olevansa maassa. Viisitoista jouluruusua viidentoista munan kennoon ja kevätesikot foliovuokaan hajakylvönä. Alustana käytin Biolanin kylvö- ja taimimultaa. Rasiat vein saunaan, missä on n. 15 astetta lämmintä. Pidän ne siellä viikon ja tuon vielä toiseksi viikoksi huoneen lämpöön. Sitten kuudeksi viikoksi kellariin tai jääkaappiin. On varmempi se vaadittu aika vaaditussa lämpötilassa.
Kylvin myös basilikaa ja surfinian siemenet. Ensi viikon vaihteessa ovat vuorossa lobeliat ja sitten ananaskirsikka, kunhan saan siemenet ensin. Syksyllä luulin, kun muutin uuteen talooni, että kylvöt saavat jäädä ikkunoiden ja valon vähyyden vuoksi, mutta minkäs teet, kun on intoo piukas :-)


Lisääjä nelli maanantai, 5. helmikuuta 2001 - klo 22.41:

Siinä taisi tulla meikäläiselle monta vinkkiä. Etelänkevätesikkoja kun tuli tilattua pussillinen. Aluksi vain kosteaan multaan foliovuokaan, eikä tarvi olla ihan huoneenlämmössä. Ja kelmu päälle.


Lisääjä oili maanantai, 5. helmikuuta 2001 - klo 22.44:

Trekooli
Muitithan liottaa ainakin vuorokauden Hellebouruksen siemiä ensin ennenkuin laitoit ne kasvualustaan


Lisääjä trekooli tiistai, 6. helmikuuta 2001 - klo 09.22:

Kyllä muistin, kuten Hannele sanoi, lorautin kuuma vettä, jonka annoin jäähtyä. Kaikki on tehty taiteen sääntöjen mukaan, nyt sitten vaan odotellaan ihmettä ja sitä, että mihinkäs sitten sijoitan viisitoista jouluruusua. Nellille siitä foliovuoasta. Sitten kun sinulla taimettuu, ole varovainen auringon kanssa. Folio heijastaa auringon polttavana takaisin. Minulla paloi toisesta reunasta japaninakileijan taimet viime keväänä, tosin niitä oli silti ihan tarpeeksi. Hajavalossa ei ole vaaraa, eikä niitä taimia kauaa tarvitse vuoassa pitää. Niin ja kelmuun reikiä. Lycka till!


Lisääjä nelli tiistai, 6. helmikuuta 2001 - klo 14.31:

Takkar o pokkar akilleijaakin on. En kehtaa täällä sanoa, mitä kaikkea olen jo ehtinyt tehnyt väärin. Mutta näin kai sitä parhaiten oppii, kun kerran kokeilee, tulee samalla seurattua tietäväisempien juttuja.


Lisääjä trekooli tiistai, 6. helmikuuta 2001 - klo 15.21:

Oletkos nyt ihan varma, että olet tehnyt väärin. On monia tapoja tehdä asioita toisin kuin toiset eikä ne silti ole väärin. Lopputulos ratkaisee näissäkin asioissa. Jospa vaan luettelet ne jo vääriksi toteamasi asiat, ettei me muut sitten enää tehdä samoja virheitä. Kotipuutarha lehtiä eilen selatessani, löysin jutun siemenistä kasvattamisista. Perennoista sanottiin, ettei oikeastaan ole koskaan väärä aika kylvää ja että kevätkesä on mitä mainioin aika kylvää, ei ole tila- eikä valo-ongelmia, vaan ruukut voi pitää ulkona kaiken aikaa. Kylmäkäsittely kuitenkin pitää tehdä sitä vaativille. Kukinta siirtyy seuraavaan kesään, kuten se kyllä muutenkin näin kotikonsteissa tahtoo siirtyä.


Lisääjä Hanele tiistai, 6. helmikuuta 2001 - klo 16.35:

Kun vertailee erilaisiea kylvöohjeita on niissä suuriakin eroja, joskus "väärä" tapa voi jopa osoittautua paremmaksi kuin "oikea".


Lisääjä Hannele tiistai, 6. helmikuuta 2001 - klo 16.36:

Siis Hannele...


Lisääjä nelli tiistai, 6. helmikuuta 2001 - klo 21.25:

No tässä näitä aloittelijan mokia.

Kylmäkäsiteltävät siemenet olisi voinut ilmeisesti laittaa vain hiekkaan kosteus- ja kylmäkäsittelyn ajaksi. Se olisi helpointa.

Ensimmäinen kylvö (klematis) on jo vääränlaisessa mullassa. Hätähousuna ostin ainoan, mitä löysin. Se oli jotain ´Parasta ystävälle´huonekasvimultaa (sen mullan alle panin lecasoraa).
Muut ovat tulleet oikeanlaiseen Kekkilän taimimultaan.
Kastelin mullan (muovi- ja turvepurkissa) hyvin ensin ja kylvön jälkeen peitin kevyesti. Suihkupullolla sumutin lopuksi ja panin purkit vanhoihin kylvölaatikoihin, joissa on läpinäkyvä kansi. Jossakin kannessa on peräti tuuletusviritys, johonkin laitoin pari reikää. Höskät ovat niin isoja etteivät mahtuisi jääkaappiin.

Nostin laatikot keittiön ikkunalaudalle, päällekkäin. Vähän ihmettelen, mistä tiedän, että kosteus on sopiva, että ne eivät mätäne tai kuiva. Oletan, että jos ohut vesihöyrykerros näkyy muovin sisäpinnalla, se osoittaisi kosteutta ainakin olevan.
Nyt tajuan, että kosteuskäsittelyvaiheessa vähän viileämmässä kummankin vaara olisi ilmeisesti pienempi.

Kylvettynä on se kärhö, kultapiisku ja riippapelargonia (tuskin vaatii kylmäkäsittelyä).
Etelän kevätesikko, jaloakileija ja Oililta saadut hostat ovat vielä kylvämättä.

(Tuosta vanhan karähön nimestä tekisi mieli kysellä lisää jossain, siitä on ollut puhe aiemminkin. Mutta tätä otsikkoa en halua sillä nyt sotkea)


Lisääjä Matti Kulju keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 00.01:

Kannattaa varoa, ettei kylvöksille käytä liian lannoitettua multaa. Liian voimakas maa saattaa haitata itämistä. Itse käytän Kekkilän turve-hiekka sekoitusta. Kannattaa lukea pussin kyljestä, käykö multa myös kylvöksille. Ruukutuksiin tarkoitettu kukkamulta on yleensä liian voimakasta.


Lisääjä hönni keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 08.35:

Kertokaapaas, tartteeko kaupan siemeniä kylmäkäsitellä? Esimerkiksi Korpikankaalta ostettuja.


Lisääjä kaval keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 09.00:

Pääsääntöisesti jos siemen vaatii kylmäkäsittelyn kauppa ei ole tehnyt sitä ja varmasti siitä mainitaan jos se on tehty. Eli vastaus on että tarvitsee.


Lisääjä tiipii keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 14.55:

Nelli, mistä löysit Kekkilän taimimultaa? Minulle ei Vaasassa ole tullut vastaan.


Lisääjä nelli keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 15.03:

Euromarketista.


Lisääjä sama keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 15.05:

Muuten Queen Red pelakuunat lähti jo itämään.


Lisääjä tiipii keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 15.31:

Nelli, kiitos tiedosta. Pitänee siis poiketa tavanomaisilta poluiltani.


Lisääjä nelli keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 20.21:

Kosteuskäsittelyvaiheessa yksi moka lisää luetteloon. Turvepurkissa oleva tavara kuivuu nopeammin. Eli muovikipot vaikuttavat paremmilta (sekin on mainittu täällä jossain jo aiemmin).


Lisääjä Kesäkukka keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 20.49:

Tiipii, ne kylvömullat ovat vasta juuri näinä päivinä tulossa kauppojen hyllyille. Minäkin löysin vasta tällä viikolla niitä ensimmäisen kerran tänä vuonna Hesasta. Siis ne tulevat samoihin aikoihin kuin siementelineet.

Nellille sydämelliset onnittelut kuninkaallisista pelargoniavauvoista, ovat varmasti tosi suloisia.

Otin nyt laakerilehtipuukylvökset pois jääkaapista, jossa ne olivat jo toistamiseen tuossa kylmäkäsittelyssä (n. 3kk). Siemenet ovat kyllä ihan kovia, joten mädäntyneitä ne eivät ole. Ensimmäinen kylmäkäsittely oli vuosi sitten, mutta itämistä ei vielä viime kesänä tapahtunut. Katsotaan nyt, mitä tapahtuu.


Lisääjä marianne keskiviikko, 7. helmikuuta 2001 - klo 20.55:

pikku väliuutinen täältäpäin; perhoskukka itää jo viikon odotuksen jälkeen, hevoskastanjalla on isot ensimmäiset kasvulehdet ja juuri laitoin ulos lumen alle pari kylmää tarvitsevaa siemenerää. ekaa kertaa hommissa ja into on kamala. ihanaa.


Lisääjä kvitteni perjantai, 23. helmikuuta 2001 - klo 13.11:

Olen siis ensi kertaa suorittamassa esikasvatusta, jollei oteta lukuun ruusupapujen ja vast. iskemista taimipurkkiin ja esikasvattelua. Eli kylmäkäsittelystä olisin kysynyt, miten kauan? Onko tämä lajikohtaista? Jos on kasveja jotka eivät välttämättä tarvitse kylmäkäsittelyä, mutta jotka kuitenkin varmuuden vuoksi haluaisin kylmäkäsitellä, niin miten kauan niitä? Esim. akileija, ritarinkannus..mitens tuon sormustinkukan kanssa?


Lisääjä Pikkupiha perjantai, 23. helmikuuta 2001 - klo 13.33:

Katsopas tuota "milloin siemeniä multaan" -keskustelua. Siellä on mm. Matti Kuljun ohjeita kylmäkäsittelylle.


Lisääjä Matti Kulju lauantai, 24. helmikuuta 2001 - klo 00.37:

Akileijat, ritarinkannukset ja sormustinkukat eivät tarvitse kylmäkäsittelyä. Tosin suuressa suvussa saattaa aina olla joitakin poikkeuksia tietyn lajin kohdalla. Akileijat hyötyvät viileistä lämpötiloista, mutta eivät kuitenkaan tarvitse varsinaista kylmäkäsittelyä.

Se vaara varmuuden vuoksi annettavassa kylmäkäsittelyssä on, että kun siemeniä ensin pidetään lämpimässä ja kosteassa ennen kylmäkäsittelyyn siirtämistä, saattaa jotkut lajit jo aloittaa itämisen (ne jotka sitä ei tarvitse). Ja juuri itämisen alussa olevan kylvöksen siirtäminen kylmään, saattaa tuhota siemenet.
Siksi parempi olisi yrittää selvittää mahdollisen kylmäkäsittelyn tarve ennakkoon, jos se suinkin onnistuu. Tai sitten kylvää myöhään syksyllä, jolloin itäminen ei viileän lämpötilan takia ala liian aikaisin.


Lisääjä miina lauantai, 24. helmikuuta 2001 - klo 17.37:

Entä tarvitseeko seuraavat kylmäkäsittelyä:
Jättipoimulehti
Väriminttu
Kallionauhus
Puistolemmikki
Isorikko
Kärsämöt


Lisääjä Matti Kulju sunnuntai, 25. helmikuuta 2001 - klo 00.14:

Jättipoimulehti ja isorikko tarvitsee kylmäkäsittelyä. Väriminttu, kallionauhus, puistolemmikki ja kärsämöt ei.


Lisääjä miina sunnuntai, 25. helmikuuta 2001 - klo 10.19:

Kiitos vastauksestasi!


Lisääjä Pikkupiha perjantai, 2. maaliskuuta 2001 - klo 10.11:

Otin maanantaina jaloritarinkannukset kylmäkäsittelystä. Pussissa luki, että itämisaika sitten vielä 20-30 vrk. No, eilen huomasin, että oli jo senttiä pitkät alut osassa. Hauska huomata, että elämäni ensimmäinen jääkaappikylmäkäsittely toimi. :)


Lisääjä Hannele perjantai, 2. maaliskuuta 2001 - klo 17.05:

Jaloritarinkannuksien kylvöohjeissa yleensä sanotaan, että itää lämpimässä ja vieläpä nopeasti. En ole niitä koskaan kylmäkäsitellyt ja hyvin ovat itäneet. Olen kyllä nähnyt myös jonkun Delphinium-suvun yleisohjeen jossa ehdotettiin 2 viikon kylmäkäsittelyä. Jalostamattomat lajit ovat ehkä vaativampia.


Lisääjä miina perjantai, 2. maaliskuuta 2001 - klo 22.22:

Minä vasta laitoin viikko sitten muutamia siemeniä kylmäkäsittelyyn!


Lisääjä Pikkupiha lauantai, 3. maaliskuuta 2001 - klo 12.40:

Hannele, kokemusta ei ole, tottelin vain pussin ohjeita. Olisivathan nuo saattaneet itää ilmankin. Silti vaan ihmetytti, kun pussissa oli itämisaika tuo 20-30 vrk ja meni 2 päivää. :)
Pääasia että itivät. Kyseessä on Delphinium cultorum nana 'blue springs'.


Lisääjä miina sunnuntai, 18. maaliskuuta 2001 - klo 10.34:

Tarvitseeko alppimetsäköynnös kylmäkäsittelyä, keräsin siemenet viime viikonloppuna ulkoa? Luulisin, että ne on saaneet jo tarpeeksi kylmää, enkä laittanut niitä enää kylmäkäsittelyyn, olenko hakoteillä?

Entä onko siitä haittaa, että kylmäkäsittelyssä kellarissa olevat taimipurkit ovat himpun verran homehtuneet? Kastelin niitä kai liian reilusti, ennenkuin tyrkkäsin kellariin. Pitääkö muutan kylmäkäsittelyn aikana potteja kastella???


Lisääjä nelli sunnuntai, 18. maaliskuuta 2001 - klo 10.55:

Miina, aiheessa "kärhöjen siemensato" Viktoria vastaa jotain asiasta nellin... :O

Kylmäkäsittelyyn liittyy kosteuskäsittely ja kylvettynä ne pitää olla ja ja... aiheesta on hyvinkin (?) perusteellisesti puhuttu, olikohan joku, "milloin siemenet multaan"