Tämä on vanha puutarha.net keskustelupalsta.
Näille sivuille ei voi enää lisätä viestejä, vaan keskustelu jatkuu
uusilla palstoilla.

Jättitatar

puutarha.net keskustelupalstat: Koristekasvipalsta: Koristekasvit lajeittain A - K: Jättitatar
Lisääjä Kasviharrastaja, torstai, 3. kesäkuuta 1999 - klo 12.23 torstai, 3. kesäkuuta 1999 - klo 12.23:

Olen saanut haltuuni pahamaineisen "suomalaisen bambun" taimen. Kyseessä on siis jättitatar, joka on tällä hetkellä vielä aika viattoman näköinen alle kymmensenttinen alku.
Ajattelin laittaa sen eri pensaslajeista koostuvan aidanteen aukkokohtaan. Olen kuullut, että kasvi vaatisi hieman liioitellen teräslevyt maahan ja kalterit ympärille, jotta se ei valloittaisi maailmaa. Pysyykö siis jättitatar kurissa ruohonleikkurilla vai lähettääkö se lonkeroitaan monenkin metrin päähän kukkapenkkeihin? Kasvaako se todella liki kolmemetriseksi? SIIS: Onko kellään suuria tatarkasveja puutarhassaan? Kertokaa, miten ne käyttäytyvät ja miten nopeasti taimeni kasvaa.


Lisääjä Birgit, torstai, 3. kesäkuuta 1999 - klo 14.18 torstai, 3. kesäkuuta 1999 - klo 14.18:

hei!

Muistan lapsuudestani että tatarit kasvoivat lähes omakotitalon toisen kerroksen ikkunan alle, eikä niitä ainakaan oltu aidattu mitenkään. Poikasetkaan eivät tuntuneet karkailevan muualle...


Lisääjä Ines, torstai, 3. kesäkuuta 1999 - klo 15.59 torstai, 3. kesäkuuta 1999 - klo 15.59:

Minäkin sai tänä keväänä ihan oman juurakon palan jonka laiton sopivaksi katsomaani paikkaan ja odotan innolla että se leviäisi ja kasvaisi oikein komeaksi puskaksi paikasta josta tämä on otettu on oikein komea pusikko noin 80-150cn korkea joten toivon saavani yhtä upean pöpelikön, kesän ihmettä seuraten Ines


Lisääjä pikkuniilo, maanantai, 7. kesäkuuta 1999 - klo 23.28 maanantai, 7. kesäkuuta 1999 - klo 23.28:

Heippa!
Mummolassani kasvoi jättitatar.Se oli oikein hauska ja komean näköinen. Mummoni ehkä tietämättään piti sen aisoissa ruohonleikkurilla. Vaan kun mummosta aika jätti ja talo jäi tyhjilleen, valtasi jättiläinen pihan sekä pihatien kahdessa vuodessa uskomattoman laajalta alueelta. Vallan upea näky.


Lisääjä Mika, perjantai, 11. kesäkuuta 1999 - klo 13.09 perjantai, 11. kesäkuuta 1999 - klo 13.09:

Rekisteröidyin juuri käyttäjäksi ja mielessäni oli ennenkaikkea jättitataren metsästys!
Enpä usko, että siitä kovinkaan paljon on haittaa ja sen saa varmasti pysymään aloillaan pienellä tarkkailulla. Yleensäkin kasvien leviämisintoa hiukan liioitellaan täällä Suomessa. Ainoat kasvit, jotka mielestäni pitäisi kieltää, tai anakin varoittaa pahaa-aavistamattomia kotipuutarhureita, ovat elämänlanka ja jättiputki.
Elämänlangasta saa äkkiä todellisen riesan vaikka kyllähän se kukkiessaan on kaunis. Jättiputki puolestaan on hankala kasvi sisältämänsä nesteen takia. Lisäki se leviää ihan hillittömästi simeenstä ja tukahduttaa kaiken muun alleen. Itselläni on kokemuksia Tanskasta siitä kuinka jättiputki tunki esiin kaikkialta ja jota vastaan taisteleminen tuntui välillä toivottomalta.

Osaisiko joku ystävällisesti neuvoa mistä voisin tiedustella jättitattaren taimia? Taimistoissa näyttää olevan vain japanintataren taimia.


Lisääjä Ines, maanantai, 14. kesäkuuta 1999 - klo 09.46 maanantai, 14. kesäkuuta 1999 - klo 09.46:

Mikalle, hankala kysymys jos taimitarhoilla ei ole jättitataria en tiedä kuin että joku jolla on sitä isot määrät lahjoittaisi sinulle juurakkoa omani on vielä sen verran pieni ja vasta istutettu että siitä ei ole vielä jaettavaksi on kyllä jo noin 35cm korkeaa että hyvin on lähtenyt kasvuun en tiedä kuinka nopeasti se rupeaa leviämään jos vaikka kyselet vuoden kuluttua jos et ole muualta saanut alkua siihen mennessä niin katsotaan josko siitä olisi jaettavaksi.Terv Ines


Lisääjä Tuija, tiistai, 15. kesäkuuta 1999 - klo 09.50 tiistai, 15. kesäkuuta 1999 - klo 09.50:

Minä sain lahjaksi talon ostettuani pihan, jossa joka reunalla kasvaa jättitatar. Se on tukahduttanut alleen lähes kaikki muut kasvit. Piha on tainnut olla huonolla hoidolla jonkun aikaa. Koko rivitalo tuskailee innokkaiden tatarien kanssa ja kukaan ei ole onnistunut sitä hävittämään, kun naapurin pikkutyttö sen oli joskus pihalle tuonut. Se on levinnyt pihalta toiselle kulkien monta metriä hiekkaisen nurmikon allakin vaikka nurmokkoa on aina leikattu. Juuret näyttävät menevän maan pinnasta aina puolen metrin syvyyteen asti monen sentin paksuisina juurina. Ainoa konsti kasvattaa muita kasveja on poteroida jokainen niistä juurimatolla vuorattuun koloon ja tarkkailla tiiviisti, ettei tattari pääse sinne.

On kai sanomattakin selvää, että minusta ei tullut tatarin ystävää tällä pienellä pihallani, vaan olen alkanut antaa jokaiselle oksalle hellästi Roundup lehtimyrkkyä. Kahden käsittelykerran jälkeen kaikki uudet alut ovat vielä pirteänä pystössä ja oletan että tästä tulee pitkä taistelu. Uusille istuttajille vihjeeksi, että teräslevyt ja kalterit voivat vähentää kurissapitotyötä myöhemmin :)


Lisääjä kurtturuusu, sunnuntai, 20. kesäkuuta 1999 - klo 19.22 sunnuntai, 20. kesäkuuta 1999 - klo 19.22:

En tiedä onko minun pihallani jättitataria vaiko japanin tataria mutta isoa se on ja sitkeä henkistä,mutta pysyy kuitenkin kurissa nurmikkoa ajettaessa, se on viihtynyt pihallani ainakin ne 20 vuotta jotka olen täällä asunut.Kyselempä tässä samalla olisiko kellään tietoa salkoruusun taimista tai siemenistä.


Lisääjä Nigella, maanantai, 5. heinäkuuta 1999 - klo 23.39 maanantai, 5. heinäkuuta 1999 - klo 23.39:

Tietääkseni ainakin Hyötykasvi yhdistyksellä on jotain salkoruusun siemeniä. Japanintatar on juuri tänä keväänä istahtanut kukkapenkkiini- nyt kyllä kovasti mietin että olisikohan viisasta siirtää se sittenkin jonnekin muualle...


Lisääjä Lathyrus, torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 13.52 torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 13.52:

Naapurillani kasvaa jättitatar noin 1m päästä raja-aidasta. Se on hyvä näkösuoja mutta varsinainen 0NGELMAKASVI. Kun katkoin sen törööttäviä oksia raja-aitamme yläpuolelta, niin eikös tämä epeli ruvennut kasvamaan kompostissa.
(lisääntyy myös varren "silmuista"). Raja-aitamme väli kasvaa sitä ja nurmikkomme kasvaa sitä, vielä noin 3 m päässä emokasvista.(kitken ja taas kitken...) Nykyään vain katkon vielä matalaa raja-aitaamme varjostavat
suirot ja jätän ne roikkumaan.(Tarvitsee puutarhasakset katkeakseen kunnolla)
Nyt tämä tattari valmistautuu kukkimaan ja pituutta sillä on yli 3m. Itse en edes maksusta tätä "ongelmajätettä" huoli. Mutta jos joku huolii niin....


Lisääjä Lathyrus, torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 14.42 torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 14.42:

Jättitattaresta vielä sen verran että jos joku nyt välttämättä haluaa tämän ongelmakasvin riesakseen niin ottakoon yhteyttä ejuslin@yahoo.com.


Lisääjä Aki torstai, 30. elokuuta 2001 - klo 19.23:

Minulla on jättitatar nyt kolmatta vuotta,se
on varjoisassa paikassa ja nyt parimetrinen.
Se teki nyt tänä vuonna yhden juurivesan jonka
yritin siirtää toiseen paikkaan.Varsi oli hauras ja se katkesi eikä se lähtenyt kasvamaan ollenkaan.Kouvolan kirpputorilta löysin tänään
jättitattaren taimen ja istutin sen,mahdollisesti liian kuivaan paikkaan,se vaatii kyllä kosteutta.
saa nähdä miten se lähtee kasvamaan.
Auringonvaloa ja kosteutta ja siitä varmasti tulee lähes kolmemetrinen.


Lisääjä Villa Tupala perjantai, 31. elokuuta 2001 - klo 07.22:

Hei Aki! Oliko niitä siellä lisää? Kylähullu vai reaalisointikeskus?


Lisääjä vaahtera tiistai, 15. tammikuuta 2002 - klo 02.27:

Muuritatar!
Onko kellään kokemusta kasvattamisesta? Miten menestyy vyöhykkeellä II ja millaiset olosuhteet se tarvitsee?
Haluaisin itäseinustalle valkoisen köynnöksen siitä.
Kiitos etukäteen tiedosta.


Lisääjä Katariina tiistai, 15. tammikuuta 2002 - klo 19.24:

Hei Vaahtera. Kukaan ei näytä kasvattavan muuritatarta, ei ainakaan meistä ja olenkin sitä mieltä, että on hyvin arka edes Etelä-Suomeen. Olen Ahvenanmaalla nähnyt hyvin menestyneen muuritatarin ja sielläkin saattaa joku vuosi paleltua. Minunkin kyllä tekisi mieli kokeilla, mutta kun sen kauneus piilee just siinä valtavassa kukkaröyhyssä ja jos se kituen kasvaa, jää kukinta kyllä vaisuksi.


Lisääjä juissi tiistai, 15. tammikuuta 2002 - klo 21.07:

Kaissaniemessä kasvaa komiasti...kasvitieteellisen eksoottinurkassa. En muista lajilleen, mutta köynnöstävä Fallopia onpi se.


Lisääjä Panu keskiviikko, 16. tammikuuta 2002 - klo 00.08:

Auts, kun korvia vihloo. Tatar taipuu kuten tytär eli tatar - tattaren - tatarta ja monikossa vastaavasti tattaret - tattarien /tatarten - tattaria. Luonnonhelmassa eläneet esi-isämme ovat asian näin kaikessa viisaudessaan päättäneet, joten siihen on luonnollisesti tyytyminen.
:)


Lisääjä vaahtera keskiviikko, 16. tammikuuta 2002 - klo 00.49:

Kiitos Katariina ja juissi!
Olen itsekkin ymmärtänyt, ettei sen menestymisestä oikein täällä tiedä. Täytynee tyytyä vaikkapa pohjantähti-ruusuun sitten.
Panulle kiitos suomenkielen oppitunnista, se on niin vaikeaa, ettei nyt kuitenkaan niuhoteta tässä asiassa.


Lisääjä Katariina keskiviikko, 16. tammikuuta 2002 - klo 08.01:

Panu, ei se kannata.....Meillä viljeltäisiin peruniakin, jos olisi maata enemmän. Eikä se tatar noi taivu! Se on erisnimi. Niissä on poikkeuksia vaikuinka


Lisääjä omiT keskiviikko, 16. tammikuuta 2002 - klo 19.41:

Mikä mahtaisi olla jättitatarille tai -tattarelle Roundupia tehokkaampi torjunta-aine. Mökillä pitäisi vuosikymmeniä vanhasta valtoimesta kasvustosta saada suurin osa pois. Siellä maa on niin täynnä puiden ym. juuria, että lapiokonsti vaikuttaa liian rankalta.