Tämä on vanha puutarha.net keskustelupalsta.
Näille sivuille ei voi enää lisätä viestejä, vaan keskustelu jatkuu
uusilla palstoilla.

Eikö todellakaan ole tehotuhokonsteja myyriä vastaan?

puutarha.net keskustelupalstat: Pihakasvien terveydenhoito: Eikö todellakaan ole tehotuhokonsteja myyriä vastaan?
Lisääjä melica nutans, keskiviikko, 7. heinäkuuta 1999 - klo 22.49 keskiviikko, 7. heinäkuuta 1999 - klo 22.49:

En jaksa uskoa, ettei myyriä vastaan olisi mitään hävityskeinoja. Onhan rotille myrkyt ja hiirille hiiribaarit. Miksi myyrät ovat väliinputoajia?
Vai onko niin, ettei meille harrastajille kerrota tai myydä todella tehoavia aineita? Tiedän, että
maamyyrä on rauhoitettu, eikä siitä nyt olekaan kysymys vaan ojamyyrästä. Pienellä kaupunkipihallani ne ovat jo tuhonneet 15-vuotiaan komean rodon, pari marjapensasta ja nyt ovat vuorossa tänä kevään hankitut kärhöt. Multa hupsahtaa niiden käsivarrenmentäviin käytäviin. Kaikki kesyt keinot on käytetty - siis valkosipulit, nokkovedet, kolistelut, pikarilijat ... Turhaan. Olen todella kurkkuani myöten täynnä ja kiukkuinen. Help!


Lisääjä Birgit, torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 08.12 torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 08.12:

Hei!
Jos rajuista keinoista puhutaan, niin isälläni oli tapana virittää auton pakoputkesta kumiletku ja johtaa sen toinen pää ensimmäiseen eteen sattuvaan myyränkoloon. Sitten vain auto tyhjäkäynnille ja kas kummaa, pian rupesivat myyrät pökertymään ja vaihtoivat maisemaa (siis ne jotka henkiin jäivät). Tehokasta kyllä mutta ehkei kovin kilttiä...


Lisääjä Ines, torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 09.51 torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 09.51:

Täällä taas yksi tosi kärsääntynyt myyriin osa pihasta on kaljuja kukkuloita täynnä ja koloja kolon perään mihin jalka humpsahtaa tosi ikävästi ei ole auttanut vaikka ruohonleikkurilla on täristetty yhtenä vuonna laitoin sitruunan kuoria koloihin ei auttanut,pakokaasu tuli minullakin mieleen mutta kun en saa autoa tarpeeksi lähelle aluetta tai sittten tarvitsisi tosi pitkä letku tiedä häntä mitä tehdä mutta jotain varmasti,tuli mieleen miten tehoaisi nestekaasu jos sitä söhöttäisi koloihin?Miltä kuullostaa onko kellään kokemusta??Kuulin että aikoinaan sai ostaa carbiinikaasua tähän tarkoitukseen mutta tuntuu ettei tänäpäivänä edes tunneta moista mömmöä.


Lisääjä pirkko, torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 17.53 torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 17.53:

Näin kaupassa myyränkarkottimen nimellä myytävän, multaan työnnettävän laitteen. Lähettää kuulemma jotain ultra tms ääntä ja toimii aurinkovoimalla. Onko kukaan kokeillut?


Lisääjä Melica nutans, torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 17.59 torstai, 8. heinäkuuta 1999 - klo 17.59:

Kertokaa ihmeessä tästä ultraänella toimivasta vemputtimesta, jos joku on käyttänyt.
Tilanne on todella pian katasrofi, ellei niitä
örkkejä saada pois.
Toimisiko rotanmyrkky jos sitä kippaisi? Pihallani ei ole maamyyriä, kotieläimiä eikä lapsia.
Mitä ammattiviljelijät tekevät, täytyy heillä olla joku laillinen keino???


Lisääjä Pyry, lauantai, 10. heinäkuuta 1999 - klo 00.42 lauantai, 10. heinäkuuta 1999 - klo 00.42:

Myyrän karkoittamiseen on lukuisia taikatemppuja, joihin jokaiseen joku uskoo. Auton pakokaasun häkä on tappavaa. Yleensä myyrä kuitenkin vainuaa pakokaasun muiden aineiden hajun ennen häkämyrkytyksen saamista ja pakenee. Ongelma siis siirtyy ehkä kymmenen metriä.

Carbidikaasu tunnetaan teollisuudessa nimellä asetyleeni. Se kehittää palaessaan 2400 asteen lämpötilan ja sopivana happiseoksena saattaa räjähtääkin. Kokeilin kerran ja sain aikaan pienen räjähdyksen. Myyrätkin säikähtivät noin kahdeksi vuorokaudeksi.

Ultraäänivärähtelijän vaikutus rajoittuu minun kokemusteni mukaan enintään 10 metriin. Itse olen todennut toiseksi parhaaksi keinoksi putkimaisen pyydyksen, johon myyrä pääsee sisään, mutta ei ulos. Syötiksi tarvitaan jyviä, porkkanaa, valvatin juuria tai jotain muuta myyrää miellyttävää. Hiirenräpsään myyrä ei mene.

Paras tuntemani menetelmä on saalistamaan oppinut maatiaiskissa. Meillä viisi kissaa pistelee kesäaikaan poskeensa keskimäärin kaksi myyrää päivässä. Nekään eivät ratkaise myyräongelmaa lopullisesti mutta pitävät sen siedettävänä. Talvisin nämä hyötyeläimet ovat ihmisen järjestämän ruoan varassa. Tämä menetelmä soveltuu hyvin maaseudulla, mutta ymmärrän, että sen käyttö ei onnistu taajamassa.


Lisääjä Nigella, tiistai, 13. heinäkuuta 1999 - klo 18.15 tiistai, 13. heinäkuuta 1999 - klo 18.15:

Minulla myyrä ongelma on helpottanut kesän ajaksi naapurin kissojen ansiosta-ne kantavat myyriä kotiinsa kuulemma päivässä useitakin. Pelkään kuitenkin, että kun syksy saapuu niin myyrät aloittavat jälleen. Olen tänä syksynä päättänyt istuttaa paljon pikarililjaa ja laukkoja, ehkä ne tehoavat? Tulppaaneja ja liljoja on turha laittaa lisää, koska ne näyttävät kelpaavan ensin, samoin kultatyräkit maistuivat. Saas nähdä miten ensi keväänä? Varma ja helppo konsti olisi kyllä tervetullut!!


Lisääjä Rusina, tiistai, 13. heinäkuuta 1999 - klo 19.39 tiistai, 13. heinäkuuta 1999 - klo 19.39:

Yksi myyrien tuhoamiskeino on kuulopuheiden mukaan se, että laittaa muutaman ämpärin/sangon kasvimaan tms. ympärille eli missä myyrät aihettavat tuhoa ja ämpäreihin heittää sitten muutaman auringonkukan siemenen. Myyrät kuulemma pitävät niistä ja kun ne yrittävät napata niitä vedestä, ne tipahtavat veteen ja hukkuvat. Itseäni eivät ole myyrät vaivanneet, joten en tiedä tehosta, mutta kuulin, että ainakin muutamama myyrät olisi näin saatu hengiltä. Onnea yritykselle!


Lisääjä Rusina, keskiviikko, 14. heinäkuuta 1999 - klo 22.26 keskiviikko, 14. heinäkuuta 1999 - klo 22.26:

Edelliseen lisättynä: huomasin unohtaneeni ohjeesta oleellisen osan eli ämpäreihin laitetaan tietenkin ensin vettä ja siihen pinnalle muutama aurunginkukansiemen, jos niitä on sattunut talven jäljiltä lintujen ruokinnalta tms. jäämään. Niitä on kuulemma vaikeampi saada näin kesällä.


Lisääjä piu, tiistai, 20. heinäkuuta 1999 - klo 15.03 tiistai, 20. heinäkuuta 1999 - klo 15.03:

Olen lukenut että härkäpapu torjuisi myyriä esim. pottumaasta pellon ympäri kylvettynä. Käytännön kokemusta tosin ei ole, myyriä ei ole toistaiseksi palstalla näkynyt. Ehkä joku voisi ensi kesänä kokeilla ja kertoa tehosta.


Lisääjä KAV, torstai, 22. heinäkuuta 1999 - klo 09.08 torstai, 22. heinäkuuta 1999 - klo 09.08:

Myyrä/Härkäpapu!
Viimevuonna noin aari perunapalstalla oli härkäpapu peruna vuorottelu(eli joka toinen taimi oli papu joka toinen oli peruna) välissä vielä noin metrin välein oli valkosipulia. Elokuun lopussa tuli terminaattori joka vei lähes kaiken. Perunasta en saanut kuin vaivaisen tämän vuoden siemenen vesimyyrä hoiti loput omiin talvivarastoihinsa. Olen kuullut lapinkoiran hoitavan myyriä pois melko hyvin, siinä kyllä sitten välillä nousee perunat ja muutkin kasvikset ja ilmestyy erinäisiä monttuja.

t:KAV


Lisääjä Erja, perjantai, 6. elokuuta 1999 - klo 15.02 perjantai, 6. elokuuta 1999 - klo 15.02:

Vielä myyristä: puutarhamyymälöistä voi ostaa myyränsyöttiä nimeltä Klerat. Vuosi sitten alkukesästä vesimyyrät tekivät kasvimaastani emmentalia sekä veivät siemenperunat ja sipulinistukkaat mennessään. Tein Klerat-hyökkäyksen ja myyrät perääntyivät loppukesäksi. Nyt ne (tai niiden jälkeläiset ehkä) ovat taas uskaltautuneet aarteitteni kimppuun ja uusi sota on meneillään! Klerat-papanat hajoavat maassa muistaakseni muutamassa päivässä. Kotieläimiä ei tietenkään saa päästää niitä popsimaan.


Lisääjä Lissu, maanantai, 9. elokuuta 1999 - klo 08.37 maanantai, 9. elokuuta 1999 - klo 08.37:

Ja se on vielä inhottavaa noissa myyrissä, kun ei voi koskaan tietää missä on tautisen myyrän jätöksiä...sitten sitä menee räpläämään vaikka rikkaruohoja ja saa kiitokseksi myyräkuumeen.

Meillä kissat kyllä ottaa myyrät kiinni, kantaa ne ulko-oven eteen, mutta eivät oikein osaa (tai halua) tappaa (niillä on kiva leikkiä). Joko ne jää kitumaan tai pääsevät karkuun.


Lisääjä Ellu, maanantai, 9. elokuuta 1999 - klo 12.43 maanantai, 9. elokuuta 1999 - klo 12.43:

Inhottavia noi myyrät! 3 kesää taistelimme kaasuttamalla puutarhajyrsimestä/moottoripyörästä letku reikiin ja kaasua ja ainakun jostain reiästä rupesi kaasu tupruamaan niin se tukittiin.
- Eipä auta pitkäksi aikaa. Sitten luin jostain että ne inhoavat ihmisten hajua ja että leikatut hiukset ovat erinomaista karkoitetta, eikun kokeilemaan..Kampaajani oli hetken aikaa hölmistynyt kun pyysin keräilemään hiuksia muovikasseihin! Kaikki myyränreiät tungin hiuksia täyteen, uskaltauduin istuttamaan jopa tulppaaneja(jokaisen tulppaanin sipulin ympärillä hiuksia)ja sinne tänne tulppaanipenkkiin (varsinkin reunoille)isoja hiustolloja. Nyt on ensimmäinen kesä jolloin myyrä ovat siirtyneet muualle ja tulppaanit kukkineet ja puutarha suht koht rauhassa...Kiitos Kampaajan ja noin 6 muovikassillisen verran hiuksia....Suosittelen...


Lisääjä Tupu, maanantai, 9. elokuuta 1999 - klo 13.19 maanantai, 9. elokuuta 1999 - klo 13.19:

Hei kaikille!
Muutimme viime talvena omkotitaloon ja keväällä
nurmikolla näkyi pari-kolme myyränkoloa ja multakasaa. Nyt kesällä ei ole näkynyt mitään.
En tiedä mihin katosivat, emme ehtineet edes tehdä asialle mitään!!
Voisiko johtua siitä, että edelliset asukkaat eivät 10 vuoteen tehneet mitään puutarhatöitä ja
nyt kun pihalle tuli elämää ja puutarhaintoisia
ihmisiä, niin pelästyivät ja muuttivat muualle-
toivottavasti pysyvätkin poissa.


Lisääjä mary, maanantai, 30. elokuuta 1999 - klo 23.10 maanantai, 30. elokuuta 1999 - klo 23.10:

Konstithan on monet. Olen kuullut seuraavanlaisesta konstista (kokeillutkin olen
mutta tuloksesta en ollut ihan varma). Laitetaan
ympäriinsä tyhjiä kaljapulloja tai muita pulloja
vähän upoksiin maahan. Tuulen viri kuulemma viheltää pullonsuulla ja myyrät pakenevät vihellystä. Sitä ääntä ei kuule ihmiskorva. Voihan
sitäkin kokeilla jos on jo kaikki konstit käytetty.


Lisääjä Tipi, keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 10.41 keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 11.41:

Myyrien pyydystämistä voi yrittää kotimaisella Giljotilla. Se on suunniteltu hiirien ja rottien päänmenoksi, mutta sillä on saatu erittäin hyviä tuloksia myös myyrien pyynnissä. Giljotti-loukkuja on kahta kokoa, isoille ja pienille jyrsijöille. Se on helppo virittää ja toimii nopeasti aiheuttamatta eläimille turhaa kärsimystä. Giljotti on helppo tyhjentää ja puhdistaa. Se on valmistettu iskun- ja pakkasenkestävästä ABS-muovista. Metallijousi on pintakäsitelty ruostumattomaksi. Jyrsijään ei tarvitse koskea käsin - sen saa loukusta ravistamalla. Giljotti on turvallinen ja myrkytön vaihtoehto hiirien, rottien ja myyrien torjuntaan.
(teksti on suoraan mainoksesta)

http://www.hokkiplast.fi


Lisääjä Aikku, keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 13.28 keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 14.28:

Se mainos jättää mainitsematta, mitä niille myyrille sitten tehdään, kun ne on pyydystetty. Luin jostain lehdestä (mies)hortonomi/puutarhuri?
lausuman ,mikä koski samaista laitetta. Kehui kovasti laitetta eikä pitänyt myyriä sen vuoksi lähes mainitsemisen arvoisina.
Jaa, mikä on kenellekin vaikeaa ja ei vaikeaa, riippuu luonteesta. Lapsena minut lähetettiin viemään pois ja hautaamaan loukkuun jääneet hiiret.Aikani kyllä kului hiiriparkaa säälitellessä ja silitellessä (äiti olisi saanut shokin, jos olisi tiennyt silittelystä),nykyisin kuitenkin jätän saalistamisen niille elukoille, jotka ovat siihen erikoistuneet, kuten pöllöt ym, ja yritän lisätä niitä parantamalla niiden elinolosuhteita.
KO. laite on varmaan hyvä ja tehokas, mutta kalliiksi tulee kuskata myyriä muuallekaan.Paras olisi tietysti takuuvarma konsti, jolla myyrät saisi itse muuttamaan muualle.


Lisääjä Maaonni, keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 14.02 keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 15.02:

Viime viikonloppuna käänsimme kompostin, ja sieltä kipitteli metsämyyrä (tai siis se jolla on suht. lyhyt hännäntöpö). Onneksi ei osunut talikon teräviin piikkeihin.

Meillä on ollut myyriä ihan kamalasti, toistakymmentä kekoa yössä joskus on ilmestynyt. Ne ovat sitä lajia joka ei syö mitään mutta kaivaa sitä enemmän käytäviä - mikä se nyt olikaan?

Istutimme neljä keisarinkruunua (keisarinpikarililja, se missä on lehtitupsu jonka alapuolella kukat) viime keväänä (vai oliko se syksy? joka tapauksessa kukkivat keväällä -99). Kekoja ei viime kesänä (-99) ilmaantunut ollenkaan!

Tosin sekin voi olla sattumaa, päätellen siitä että kaikkia poppakonsteja on joku kokeillut eikä ole toiminut. Mutta onhan tämä tälläkin palstalla moneen kertaan jo mainittu konsti ainakin samalla sievä!


Lisääjä lagurus, keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 18.55 keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 19.55:

Myyrien karkoittaminen tuntuu yhtä turhalta ja loputtomalta, kuin hyttysten tappaminen. Eivät näytä loppuvan, vaikka ihminen on niitä aina vihannut. Kai se kissa on kuitenkin paras keino. Olen minä kuullut, että jotkut koiratkin harrastavat myyrän pyyntiä, vaan empä tiedä kumpi tekee pahempaa tuhoa esim. kukkapenkissä, myyrä vai niitä kaivava koira.

Eikös se ole maamyyrä, joka tekee niitä kekoja? Sehän ei kajoa puutarhakasveihin lainkaan ja on sitäpaitsi rauhoitettu.

Muistaakseni Arno Kasvi joskus mainitsi sellaisen karkoituskonstin, että liottaa hiuksia vedessä, niin kauan, että haisevat vallan hirvittävälle ja kaataa sitten mätänemistilassa olevaa hiusmömmöä myyrän asuntoon.
Sitä en tiedä tarvitaanko tähän konstiin puutarhan omistajan hiuksia, vai kelpaavatko kenen tahansa viimeksi parturissa käyneen...


Lisääjä Ipe, keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 20.57 keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 21.57:

Tänä aamuna seurasimme mielenkiintoista näytelmää, kun kissa jahtasi myyriä ja sai saalistakin. Kissa asuu tässä melko lähellä ja on tervetullut pihallemme metsästämään! Keisarinpikarililjoja istuttelin lisää eri puolille pihaa. Ne vaan ovat niin kamalan kalliita, yksi sipuli melkein pensastaimen hinnoissa! Tehoavatko ukkolaukat yhtä hyvin, ne olisivat halvempia ja varmempia kukkijoitakin? Minun keisarinpikarililjani ovat kukkineet vain ensimmäisenä kesänä, ilmeisesti maata ei ole parannettu tarpeeksi. Ja sitten yksi konsti on laittaa kanankakkaa myyränkoloon, vettä päälle ja vielä lisää kanankakkaa. Onpahan edes yritetty, vaikka ei tehoaisi.


Lisääjä vanda, keskiviikko, 13. lokakuuta 1999 - klo 23.05 torstai, 14. lokakuuta 1999 - klo 00.05:

Mitä pahemmin haisevaa nestettä saat kaadettua
myyränkäytäviin, sen nopeammin myyrät (=ojamyyrät) häviävät. Vaikutus kestää pari kolme viikkoa, sitten ne vaivihkaa palaavat takaisin.
Näitä voi kokeilla: kaksiviikkoinen lemuava nokkosvesi, kaupan sillinliotusliemi, Andy ja väkiviinaetikka.
Tee reikiä myyrien käytävien kohdalle ja kaada
liemi sisään. Etikan ja Andyn suhteen varo
kasvien juuria, koska etikka on hapanta ja voi polttaa juuret.