Mitä lasitetulle parvekkeelle?

puutarha.net keskustelupalstat: Vihreä koti: Mitä lasitetulle parvekkeelle?
Lisääjä lennu, lauantai, 18. joulukuuta 1999 - klo 23.57 lauantai, 18. joulukuuta 1999 - klo 23.57:

Parvekkeeni (7. krs,länsisuunta) on lasitettu ja tahtoisin vinkkejä pienikokoisista istutuksista,jotka olisivat ympärivuotisia. Matalia, pakkastakin kestäviä ikivihreitä tms.? Kesäisin hoito jää vähäiseksi (itse olen silloin muualla), joten vaatimuksia on kait liikaakin. Vinkkejä (kyllä se kesähoitokin järjestyy, vaan ei päivittäin)?!??


Lisääjä SeijaHoo, sunnuntai, 19. joulukuuta 1999 - klo 15.26 sunnuntai, 19. joulukuuta 1999 - klo 15.26:

Kasvien kannalta lasitettu parveke on ankara, jos siellä pitää kasvin viihtyä kesät ja talvet. Keväällä se lämpenee aikaisin, mutta yöllä voi vielä olla pakkanenkin, kesällä on kenties kuuma ja talvella siellä ei ole kasveille lumisuojaa.

Televisiossa oli syksyllä parveke Etelä-Ruotsista. Osan kasveista kasvattaja siirsi talveksi sisälle, osa oli yksivuotisia, monivuotisia perennoja siellä myös oli ja esimerkiksi kivikkokasveja. Istutusastioissa täytyy ottaa huomioon, että niihin ei jää talveksi liikaa vettä, muutenkin ne jäätyvät läpikotaisin. Ehkä pakkaspeitteitä voi käyttää lumen sijasta.

Kyseeseen tulisi varmaan ankaria olosuhteita kestäviä kasveja, jos ne joutuvat olemaan parvekkeella talven ja jos kesällä on kuuma, eikä joka päivä ole mahdollisuutta kastella tai tuulettaa.

En siis luettele tähän mitään tarkkoja kasviehdotuksia, koska en ole parvekkeella tällä tavoin mitään viljellyt, silloin kun on ollut parveke, olen tyytynyt kesäkukkiin ja talvella irtohavuihin ja kanerviin. Parveke ei ole ympärivuotisena helpoin mahdollinen kasvatuspaikka, ihan harrastelijalle se ei ehkä ole paras paikka aloittaa. Mutta jos viitseliäisyyttä on, ainahan kannattaa asioista ottaa selvää.


Lisääjä Kesäkukka, perjantai, 14. tammikuuta 2000 - klo 17.46 perjantai, 14. tammikuuta 2000 - klo 17.46:

Minulla on lasitettu etelä-parveke ollut jo 10 vuotta. Parveke on n. 7 m pitkä, mutta vain 120 cm leveä. Siis pitkä ja kapeahko.
Parvekkeen molemmissa päissä on isot, mustat saavit (K-raudasta), jotka on salaojitettu ja alhaalla kyljissä on läpimenot letkuineen liikaveden poistamiseksi. Saavien halkaisija on 60 cm ja korkeus n. 45 cm.
Koska parveke on erittäin paahteinen, niin pisimpään toisessa saavissa kasvoi vuorimänty (6 vuotta). Sinä aikana toisesta kuoli yksi kataja ja vuorimänty. Mielestäni tämä paahteisuus oli perussyy, sillä se saavi sai koko ajan paistetta.

Muistaakseni 3 vuotta kasvatin toisessa tavallista pihasyreeniä. Sen tuleentumisessa oli aina ongelmia, sillä se oli lehdessä hyvin pitkälle vuodenvaihteeseen. Silmut tosin turposivat jo hyvin aikaisin kevättalvella. Kaikin puolin se voi oikein hyvin tuona aikana. Kyllästyin kuitenkin siihen, että lehtien pois kerääminen oli työlästä (olisi pitänyt olla lehti-imuri). Siirsin syreenin puutarhan puolelle.

Lasitettu parveke on minulle kuin laboratorio. Se on ihana paikka käyttää kokeiluintoa. Kaupunkilaiselle se on vähän kuin kasvihuone, mutta paljon läheisempi asuinhuoneiston jatke. Palaan varmasti vielä tähän aiheeseen.


Lisääjä Kesäkukka, lauantai, 15. tammikuuta 2000 - klo 20.56 lauantai, 15. tammikuuta 2000 - klo 20.56:

Lasitettu parveke ja orvokkiviljely. Viime vuonna tammikuun alussa kylvin orvokit (Viola wittrockiana Weseler Eis Blau-Lasur) sisätiloissa ja niiden lähdettyä kasvuun jatkoin viljelyä ikkunalaudalla kasvilampun alla maaliskuun puoliväliin. Sitten siirsin taimet noihin mustiin saaveihin ja yöksi peitin ne styrox-kuvuilla. Uskokaa tai älkää, mutta yli puolet noista taimista kukki jo toukokuun puolivälissä.

Siemenpussissa lukee, että lajike on hyvin aikainen ja kylmää sietävä. Silti pussin kylvöohjeissa se kasvatetaan kaksivuotisena.
Tämä oli taas yksi hyvä esimerkki lasitetun parvekkeen käyttömahdollisuuksista.

Olisin kylvänyt sitä tänäkin vuonna, mutta ikkunalautatilaa on säästettävä Chiltern Seedsin siemenille.


Lisääjä SeijaHoo, sunnuntai, 16. tammikuuta 2000 - klo 15.45 sunnuntai, 16. tammikuuta 2000 - klo 15.45:

Muhoksella on Koivikon maatalousoppilaitos, jonka puutarhuri kertoi, että he kylvävät orvokit syksyllä avomaalle. Ne nousevat keväällä heti kohta ja rupeavat kukkimaan matalina ja tuuheina, ne siis myytiin sieltä maasta suoraan asiakkaalle itsepalveluperiaatteella.

Tästä on kymmenisen vuotta aikaa, niin etten tiedä onko siellä enää tätä tapaa ja onko jo uusi puutarhuri, oppilaitos on kyllä olemassa.

Tätä voisi parvekkeelle soveltaa. En muista enää kylvöajankohtaa, mutta ne siis taimettuivat jo syksyllä. Pakkanen ei tapa niitä, jos niistä joku kuolee, syy on joku muu, kenties sienitaudit.


Lisääjä Kesäkukka, sunnuntai, 16. tammikuuta 2000 - klo 18.46 sunnuntai, 16. tammikuuta 2000 - klo 18.46:

Minä innostuin tuohon orvokkiviljelyyn, kun huomasin jossakin vanhemmassa lehdessä kuinka Tasha Tudor kasvatteli orvokkejaan. Ne olivat lavassa lasikannen alla. Puutarhalapiolla hän sitten siirsi niitä näkyvämpiin paikkoihin.

Edelliseen viestiini voin vielä lisätä, että orvokin taimet suorastaan vaihtoivat kelmeän värinsä tumman vihreiksi, kun ne pääsivät "puoli-ulkoilmaan" ja viileään.

Vielä yksi kiinnostava asia. Minulla on lasitetulla parvikkeella mini/max-mittari ja kertaakaan se ei ole tämän vuoden aikana mennyt pakkaselle.


Lisääjä Hortensia, maanantai, 17. tammikuuta 2000 - klo 10.10 maanantai, 17. tammikuuta 2000 - klo 10.10:

SeijaHoolle tiedoksi: oppilaitos on kyllä olemassa, mutta puutarhaa ja puutarhuria ei ole ollut lähemmäs 20:een vuoteen, ikävä kyllä.
Puutarhuri on nykyisin puutarhaneuvojana Oulun kaupungilla.

Tuli ihan nostalginen olo, kun muistutit tuosta puutarhasta. Kotipaikkani on nimittäin kävelymatkan päässä siitä, ja muistan kuinka pikkutyttönä kävin siellä aina keväisin äidin kanssa, ja joka kerta puutarhuri antoi pienen kimpun minulle kaupantekijäisiksi.


Lisääjä SeijaHoo, maanantai, 17. tammikuuta 2000 - klo 10.13 maanantai, 17. tammikuuta 2000 - klo 10.13:

Voi, ei kai siitä niin kauan voi olla!


Lisääjä Kesäkukka, maanantai, 17. tammikuuta 2000 - klo 15.50 maanantai, 17. tammikuuta 2000 - klo 15.50:

SeijaHoon viesti lisäsi entisestään innostustani lasitetun parvekkeen testaamiseen tässä orvokkikysymyksessä.
Tänään kylvin muutaman orvokin siemenen ruukkuun ja aion ryhtyä karaisemaan niitä "laboratoriossani" jo helmikuussa. Valitettavasti kylvö on myöhässä viime vuoden vastaavasta parisen viikkoa (niitähän en aikonut tänä vuonna kasvattaa), mutta yritän ottaa tuon ajan kiinni siirtämällä ne pysyvästi parvekkeelle vastaavasti aikaisemmin eli helmi-maaliskuun vaihteessa. Tämä on siis pelkkä koe, mutta onnistuessaan saan jälleen upeat orvokit.
Kiitos siis vinkistä!


Lisääjä ulla, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 07.13 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 07.13:

Tosi hieno vinkki tämä SeijaHoon orvokin kasvatus.
Tämä koskee vain monivuotisia??Vai kestääkö yksivuotinen orvokki syyskuussa kylvön ja talvehtimisen???


Lisääjä Ipa, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 07.19 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 07.19:

Yksivuotinen orvokki on itseasiassa kaksivuotinen. Ennen kehoitettiin kylvämään heinä-elokuussa 2-vuotiset kasvit, näin ne kukkivat seuraavana kesänä. Mutta nykyään kylvetään useimmiten alkaisin keväällä, jotta saa kukinnan samana vuonna. Eli Ulla kysymykseesi vastaus kestää.


Lisääjä ulla, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 07.25 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 07.25:

Kiitos Ipa, aina paranee.

Orvokit ovat ehdottomia lempikukkiani mutta tähän saakka en ole saanut mahtumaan niitä kevättalvella ikkunoille sisäkasvatukseen. Nyt ongelma ratkesi; keväällä hankittava siemenet ja syksyllä kylvöön.

Ajatelkaa miten ihanaa kun saa kymmeniä ja taas kymmeniä orvokintaimia...ruukut täyteen orvokkeja...menenköhän taas asioiden edelle...


Lisääjä Ipa, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 10.16 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 10.16:

Niin se vielä piti sanomani, ns. kaksivuotiset kasvithan kuolee kukittuaan. Siksi keväällä kylvetty, samana kesänä kukkiva orvokki kuoleekin samana vuonna.


Lisääjä SeijaHoo, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 10.21 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 10.21:

En ole aivan varma käykö orvokeille noin. Kasvatin kerran orvokkeja, joista jotkut kertoivat, että nehän kummia on kun kasvavat toisenkin vuoden. Ei ollut kysymys siementämisestä.

Olen heitellyt menemään siemenluettelot, etten voi tarkistaa lajikenimiä, jotenkin muistelen Roggli-ryhmää, mutta voi olla että tämä on vain helppo muistettava.


Lisääjä Ipa, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 10.28 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 10.28:

Entä nypitkö kuihtuneet kukat pois? Silloinhan se ei päässyt kukkimaan normaalisti, loppuun asti. Näin esim. salkoruusun saa kukkimaan myös seuraavana vuonna.


Lisääjä SeijaHoo, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 10.43 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 10.43:

Tämä tieto on peräisin ihmiseltä, joka osti niitä orvokkeja. Eli en tiedä. Kasvien suhteen hän mahtaa olla melko huolimaton, (anteeksi se ihminen) ja luulen ettei hän ole paljon piitannut nyppimisistä.

Orvokkien siemenkodat on yleensä paras nyppiä pois, ne kukkivat paljon runsaammin.

Tuo Kesäkukan mainitsema lajike kuuluu siis ainakin tällaisiin kestäviin, mistähän luettelosta se on ja mainittaisiinko siellä muita samankaltaisia?


Lisääjä SeijaHoo, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 11.05 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 11.05:

Ukonhattu ja ahkeraliisa -kirjassa kerrotaan orvokeista: "Orvokkejakaan, niitä isokukkaisia tarhaorvokkeja, ei kasvateta yhtä paljon kuin aikaisemmin. Nykyiset lajikkeet ovat vähintään yhtä värikkäitä ja runsaskukkaisia kuin vanhatkin. Ennen ne kylvettiin elokuussa suoraan avomaalle ja talvehdittuaan ne kukkivat runsaasti seuraavana kesänä.

Nykyiset lajikkeet talvehtivat valitettavasti huonosti. Ne kylvetään kasvihuoneeseen helmi-maaliskuussa ja myydään keväällä kukkivina taimina."

Kirja on painettu v. -94. Mutta jo tuolloin on ollut näitä kaksi vuotta kestäviä lajikkeita. Nimiä vain pitäisi löytää.


Lisääjä Ipa, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 11.15 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 11.15:

Just joo, sen takia kehoitetaan kylvämään jo keväällä. Itse kylvin jo parikyt vuotta sitten niin että kylvin loppukesästä. Eikä hajuakaan mitä lajikkeita.


Lisääjä Kesäkukka, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 12.27 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 12.27:

No ne on Suomen Turuust. Puutarhaliike Helle (02-2311 683) oli valinnut siemenluettelon (1998-1999)takakanteen toiseksi kuvaksi kauniit orvokit.

Soitin tiedustellakseni, mikä orvokkilajike on kyseessä kun se ei ko. luettelosta selvinnyt. Sitä lajiketta ei ollut luettelossa, mutta löytyi heidän hyllystään.
Luettelossa on vain yksi Weseler-ryhmään (???) kuuluva lajike: Weseler Ice Blue and Azure, joka mainitaan hyvin aikaisena ja kylmää erityisen hyvin sietävänä lajikkeena. Uusinta luetteloa ei ole vielä ainakaan minulle tullut.

Ullalle! Voisithan yrittää viljellä niitä samoin kuin minä. Jos en nyt aivan väärin muista, niin olet "kasvihuone-ihmisiä" ja siinähän on olosuhteet vähän samoja kuin lasitetulla parvekkeella. Lisäksi, jos on lämpökaapelit niin luulisi orvokkien (aikaisten lajikkeiden) ehtivän toukokuuksi kukkaan.


Lisääjä ulla, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 13.11 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 13.11:

Täytyy ehdottomasti kokeilla. Kerro Kesäkukka kuinka viljelysi sujuu; kerroit kylväneesi muutaman siemenen ja siirrät taimet heti alkukeväästä parvekkeelle. Olen tosi kiinnostunut kuulemaan kuinka kylmässä ne pärjäävät.

Kasvihuoneeseen voin soveltaa tuota ohjetta siten että vien taimet sinne vaikka maaliskuussa ja aluksi vaikka harso päälle (tuntien itseni niin en taatusti ehdi/viitsi siirrellä peitteitä päivittäin).

Syksyllä kylvän ulos lavaan muutaman rivin orvokkeja ja kokeilen sillä SeijaHoon konstilla. Täytyy hankkia vaikka paria sorttia siemeniä niin on paremmat mahdollisuudet onnistua.

Siemen Oy:n luettelossa näyttää olevan kaksivuotista tarhaorvokkia jonka voi kylvää joko aikaisin keväällä tai heinä-elokuussa; värejäkin muutama vaihtoehto.


Lisääjä SeijaHoo, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 13.24 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 13.24:

Sisällä idätetty ja taimetettu orvokki on ensin arka niinkuin mikä hyvänsä sisällä kasvatettu. Se pitää totuttaa ulkoilmaan siten, ettei se ensimmäisen parin kolmen päivän aikana jäädy. Muutaman päivän päästä ei haittaa, vaikka koko purkki olisi kopujäässä, sen päälle kestää sataa luntakin. Eli kun se on karaistunut, se kestää alle kymmenen asteen pakkasia.

Kuskasin orvokit ulos kasvihuoneesta viimeistään vappuna, toukokuun alussahan täällä voi vielä olla yöpakkasia ja jopa sataa lunta. Peitin ne muutaman päivän ajan harsolla. Sitten niitä ei enää tarvitse peittää, ne eivät palellu. Ne saattavat aamulla jäisinä olla aivan kuolleen näköisiä, mutta virkistyvät kun multa ja itse kasvi sulaa.


Lisääjä SeijaHoo, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 13.26 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 13.26:

Lisäys vielä: kasvihuoneessa taimetettu ja sisällä asuinhuoneessa taimetettu orvokki on vielä eri asia, kasvihuoneessa kasvatetuilla on parempi kestävyys, koska yöt ovat siellä kylmempiä.


Lisääjä Päivi, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 13.42 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 13.42:

Mitähän nämä minun kummallisuuteni sitten ovat: 2 kesää sitten ostin heinäkuussa torikauppiaalta viimeiset orvokit, keltaisia ja sinisiä ja keltasinisiä (sain ylikasvaneet n. 100 kpl 40,-) kauniita olivat loppukesän, nypin kun jaksoin (ei ahkerasti) kaadoin sitten perustettavan kukkapenkin pohjalle mullat parvekeruukuista joissa nämä orvokit kasvoivat ja niin vain oli, että ovat puskeneet itsensä pintaan sieltä n. 25 cm syvyyksistä sekä viime vuonna että toissa vuonna ja nytkin siellä kukkii yksi keltainen, siis aivan tällä hetkellä.

Kysyy Päivi = )


Lisääjä Kesäkukka, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 14.13 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 14.13:

Orvokkien ystävät! Roggli-ryhmään kuuluvia on ainakin Vesan siemenhinnastossa (1999) kymmenen eri vaihtoehtoa, mutta siinä ei ole annospusseja, elleivät itse pienentele gramman (65,00) pusseja.

Ulla. Karaistut tarhaorvokkien taimet kestävät keväisin jopa -5 astetta, mutta Weselerin pitäisi olla vielä kestävämpää. Kuten SeijaHoo kertoi, orvokit on syytä karaista keväisin.
Minun viime kesän Weselerit olivat vielä joulun aikoihin elossa ja ne ovat ulkona ruukuissa. Nyt niissä alkaa näkyä nuukahtamista.

Voin sitten kertoa, miten tämä koe meni. Vaikka keväällä olisi pakkaspäiviä, niin aurinko lämmittää parvekkeen mukavasti. Taimien karaisu on helppo juttu lasitetulla parvekkeella. Aamulla ulos ja illalla sisään. Ei tarvitse laittaa edes kenkiä jalkaan.


Lisääjä SeijaHoo, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 14.48 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 14.48:

Orvokkien ystävät,älkää nyt uskoko tuota minun muistelemaani Roggli-ryhmää tarkistamatta asiaa, minun muistiini ei nimiasioissa voi muistaa, minulla on paljon parempi kasvomuisti.

Ja Päiville: voivat olla siementaimia tai sitten osa niistä on talvehtinut. Jos siellä joku kukkii tälläkin hetkellä, se osoittaa etteivät ne ole vielä edes ruvenneet talvehtimaan, on ollut niin leutoa.

Siementaimista voi tulla monenvärisiä, jopa emokasvinsa värisiä.


Lisääjä SeijaHoo, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 14.49 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 14.49:

...sormi oli nopeampi eli näin kyllä kirjoitusvirheen, kun painoin nappia mutta eipä kerennyt vaihtaa ajatusta, eli

...nimiasioissa voi luottaa, piti kirjoittamani.


Lisääjä Päivi, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 15.50 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 15.50:

Tarkentaisin vielä että orvokit siis voivat siementää ihan itse kasvupaikalleen? Onko kovin yleistäkin? Ja jaksavatko ne viihtyä moniakin vuosia? Eli siis voi olla orvokkien loistoa vielä ensi kesänäkin?

t. Päivi = )


Lisääjä SeijaHoo, tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 16.03 tiistai, 18. tammikuuta 2000 - klo 16.03:

Kyllä ne voivat siementää ja jos siemenkotia ei poista, on ihan todennäköistä, että siementaimia nousee.


Lisääjä Lissu, keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 07.58 keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 07.58:

Kesäkukka, onko parvekkeesi tänään (ulkona -12) vieläkin plussan puolella? Onko se kuinka tiiviiksi tehty? Meillä on kans lasitettu parveke, kyllähän siellä muutama aste taitaa olla lämpimämpää kuin ulkona, (eilen parvekkeelle laittamani maito oli tänä aamuna vain kohmeessa)vaikka rakosia on suoraan ulos. Näkeekö sillä min/max-mittarilla paljnko yöllä on ollut asteita?.


Lisääjä Kesäkukka, keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 11.10 keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 11.10:

Lissu, viime yö oli muutoksen yö. Mini/max näytti yöllä käyneen minimissään -5.4
Vielä sitä edelliseen yöhön mennessä minimi oli plussalla yhden asteen verran.
Olihan tuo jo aika mennäkin pakkaselle, kun ollaan jo tammikuun paremmalla puolella.

Nopeasti se lämpö nousee. Plussan puolelle päästiin jo aamu kymmenen jälkeen ja nyt tuntia myöhemmin jo yli 6 astetta lämmintä. Iltapäivällä ties kuinka lämpimässä ollaan.

Siispä nytkin voisi jo ryhtyä taimia karaisemaan, jos niitä jo olisi.


Lisääjä Aikku, keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 15.38 keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 15.38:

Black Jack ja Papadradja ovat kestäviä oman kokemukseni mukaan.Talvehtivat ja siementävät ja puskevat joka kasasta, mihin niitä on joutunut syksyllä.
Ajattelin kokeilla kasvihuoneeseen kylvöä, mutta pelkään, että kevätpäivinä lämpö voi nousta liikaa.Miten on?.
Harmi vai, että tänä keväänä edellämainittuja orvokkeja ei enää olekaan luetteloissa, joissa niitä on aiemmin ollut, ovatkohan poistuneet myynnistä?


Lisääjä SeijaHoo, keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 16.00 keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 16.00:

Jossain huhtikuun lopun toukokuun alun paikkeilla, kun kasvihuoneessa olevilla orvokeilla alkaa olla se aika että ne rupeavat kukkimaan, on vaarana varren liikakasvu liian lämpimässä. Kevätpäivinä jo aiemminkin lämpöä todella voi olla, jopa maaliskuussa voi olla tarve tuulettaa. Riippuu kasvihuoneen koosta.


Lisääjä tarhuri, keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 21.12 keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 21.12:

Orvokkiaiheesta vielä... Nykyään puutarhoilla kasvatetaan paljon Fama-ryhmän orvokkeja. Toinen melko uusi ryhmä on Delta. Fama on hyvä, tiivis ja matalakasvuinen ryhmä. Harrastelijoille ei vaan tahdo löytyä sopivia annospusseja. 1g maksaa noin 170mk. Ja tästä grammasta tulee taimia noin 700kpl. Että on harrastelijoille ehkä vähän liikaa...Haaveilen kasvattavani Thomson&Morganin luettelossa olevaa taivaaansinistä `Blue Shades` lajiketta amppelissa.


Lisääjä Hannele, keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 22.44 keskiviikko, 19. tammikuuta 2000 - klo 22.44:

Mulle tuli tänään taas uusi luettelo, Mr Fothergill's (jota en ole tilannut edes). Siinä oli sekä Padparadjaa että Black Jackia ja yhtä sun toista muutakin, mutta erikoisin minusta on Molly's Sister. Sen kaksi ylintä terälehteä ovat "almost incandescent blue" ja kolme alinta "shimmering bronze". Ne näyttää siltä kuin ne olisi jotenkin koottu väärin.


Lisääjä Aikku, torstai, 20. tammikuuta 2000 - klo 23.03 torstai, 20. tammikuuta 2000 - klo 23.03:

Huom. Blue Shades on kyllä kaunis orvokki, mutta orvokiksi todella hentoinen, kukat pienehköjä ja kukkavarret hyvin ohuita, tyttäreni kasvatti viime kesänä.Niin, ettei ainakaan rönsyile amppelissa.
Mistähän tuon Mr Fothergill´sin saisi?


Lisääjä lennu, lauantai, 22. tammikuuta 2000 - klo 21.37 lauantai, 22. tammikuuta 2000 - klo 21.37:

Systeemini kaatui ja vasta nyt pääsin katsomaan omaan kysymykseeni tulleita vastauksia. KIITOKSET kaikille! Orvokit olivat valttia ja niitä aionkin kokeilla. Mutta ne eivät kesää kestä hoidotta (otan mukaan kesäkotiini) eli mitä sellaista, joka kestäisi "huonolla" hoidolla? Miten jotkut kivikkokasvit (ainakin landella ne kasvavat ilman mullan hiventäkään vuodesta toiseen kalliolla)?
Ja sitten ehkä joku pienikasvuinen ikivihreä - tuija? kataja? mitä?
Asun Helsingissä eli käsittääkseni vyöhyke on ykkönen.


Lisääjä oili, tiistai, 25. tammikuuta 2000 - klo 21.58 tiistai, 25. tammikuuta 2000 - klo 21.58:

MR Fothergill lettelon voi tilata laittamalla sinne faxin yhteystietoineen
numero on
+ 44 1638 750468


Lisääjä Hannele, tiistai, 25. tammikuuta 2000 - klo 22.08 tiistai, 25. tammikuuta 2000 - klo 22.08:

Siemen Oy:n luettelossa on keltakukkainen amppeliorvokki Sunbeam ja tuolla MrFothergillillä näyttäisi olevan sininen sisarlajike Moonbeam, siinäpä saisi kuun ja auringon säteet samaan amppeliin...


Lisääjä oili, lauantai, 29. tammikuuta 2000 - klo 12.40 lauantai, 29. tammikuuta 2000 - klo 12.40:

MR Fotergillin toimitus oli tosi nopea.
Laiton viime maanantaina 24.01 tilauksen faxilla menemään ja kirjekuori oli meidän postilaatikossa perjantaina 28.01. ja kaikki siemenet oli kuoressa mitä olin tilannut


Lisääjä Kesäkukka, keskiviikko, 10. toukokuuta 2000 - klo 19.47 keskiviikko, 10. toukokuuta 2000 - klo 19.47:

Ulla ja muut orvokkien ystävät! Siirsin ne orvokit sinne lasitetulle parvekkeelle 10. maaliskuuta ja tällä viikolla niissä oli jo niin selvät nuput, että sinisen värin erotti selvästi.
Maaliskuun ja osan huhtikuuta suojasin niitä öisin styrox-kuvuin.
Hyvin siis onnistui orvokkien viljely ja ensi vuonna sitten uudelleen samalla lajikkeella.
Olen vain parisen viikkoa jäljessä taimitarhojen orvokeista.


Lisääjä ulla, maanantai, 15. toukokuuta 2000 - klo 08.02 maanantai, 15. toukokuuta 2000 - klo 08.02:

Vau, tämä herättää toivoa...

Eli kylvit orvokit sisälle ja veit sitten maaliskuussa parvekkeelle?

Omani kylvin koeluontoisesti maaliskuussa lämmittämättömään kasvihuoneeseen. Nyt ne ovat parisenttisiä (2-3 lehteä) terhakoita alkuja mutta kukista ei vielä tietoa. Saas nähdä ehtivätkö kukkimaan tänä kesänä.

Hannelelta saamani "arvosiemenet" aion näiden kokeilujen ja tulosten rohkaisemana kylvää syksyllä ja talvettaa sitten kasvimaalla.


Lisääjä Nanna, maanantai, 15. toukokuuta 2000 - klo 09.13 maanantai, 15. toukokuuta 2000 - klo 09.13:

Ihmettelin aikaisin keväällä, että mitä kummaa oleskelualueen sorasta nousee pilvin pimein, ja orvokkejahan ne, ja kukkivatkin jo parisenttisinä siinä kuivuudessa. Viime kesänä paikalla oli ruukuissa näitä pieniä pastellisävyisiä orvokkeja ja olivat kylväytyneet itsestään. Että ihan turhaan taimikasvattelin.
Tulevana syksynä kylvän suoraan ulos ja siirrän keväällä osan ruukkuihin.


Lisääjä Kesäkukka, maanantai, 15. toukokuuta 2000 - klo 20.45 maanantai, 15. toukokuuta 2000 - klo 20.45:

Ulla, ymmärsit aivan oikein ja koska tämä oli minullekin koe, on päivämäärät muistissa. Tänä vuonna kylvö 17.1.2000 ja jo sirkkalehtivaiheessa ne olivat parvekkeella aurinkoisina/lämpiminä päivinä. Lopullinen ja pysyvä siirto oli sitten maaliskuussa.
Tässä kuitenkin kannattaa muistaa, että kyseessä on Weseler-lajike, josta on ylistyksiä tuolla ylempänä. Ainoa hankaluus tässä Weselerissä on, että sitä on myynnissä vain sinisävyisinä. Onneksi itse pidän sinisistä orvokeista, mutta myös muut värit olisivat hienoja kokeilla.
Kesän 2001 orvokit aion laittaa idätykseen jo joulun ja uuden vuoden välipäivinä. Nyt olin hiukan myöhässä, kuten jo kylvövaiheessa totesin.

Kannattaa kokeilla sitä syysidätystä ainakin osalla niistä arvosiemenistä.


Lisääjä Lasipartsi maanantai, 30. heinäkuuta 2001 - klo 13.13:

Lempiaiheeni . Nyt alan todella innostua parvekkeistani ja kunnollisesta parvekesuunnittelusta. Kaksi kesää olen kokeillut ja osan kasveista saanut kuolemaan ja osan kukoistamaan. Nytkin pitäisi jotkut kasvit vaihtaa loppu kesäksi uusiin, jotta hoidettu yleisilme säilyisi.

Nyt intoa täynnä ja ehkä keväisen avotakan jutun sekä tämän p.netin innoittamana haluaisin suunnitella parvekkeestani ympärivuotisesti toimivan.

En haaveile välttämättä monivuotisista kasveista, kasvattelen mielelläni siemenistä uusia kukkia ja raskin taimia ja sipuleita ostaakin jonkin verran.

Mutta millainen talvi parvekkeelle? Kanervia en aio laittaa, niistä tulee minulle vain kuolema mieleen. Onko parasta talvella tyytyä jääkukkiin ja kynttilöihin ja odotella sipulikukkien (joita nyt aion laittaa) nousemista?

Mites nuo sipulikukat? Voinko laittaa tämän vuoden multiin ja vaihtaa uudet vasta ensi kesän kesäkukille? Uskon, että ruukkukasvatuksessa mullat on vaihdettava vuosittain.

Mielestäni nyt on hyvä aika tehdä tulevaisuuden suunnittelua, koska alennusmyynneistä saa kaikkea puoleen hintaan.


Lisääjä mökin mummo torstai, 23. elokuuta 2001 - klo 12.59:

23.8.01 Olen kyllästynyt eteläisen parvekkeen kasveihin ! Tänä vuonna siellä on ollut kelloköynnös pylväässä joka kasvoi hyvin mutta ei kukkinut yhtään. Samoin mustasilmäsusanna laatikoissa. Orvokit poistin jo aikaisin. Niissä oli jatkuvasti itikoita myrkyttämisestä huolimatta. Kesä on ollut kuuma. Osa rullaverhoista on ollut siitä syystä enimmäkseen alhaalla. Onko kasvit saaneet liian vähän valoa ??. Olen kantanut lannoitevettä satoja litroja sinne kesän aikana. Mitä tuo kaikki kannattaa kun olen kotona vain käymässä eikä tuulettaminenkaan näin onnistu. Mitä parvekkeelle ensi kesänä? Jotain kasveja sinne kuitenkin haluaisin


Lisääjä carolina torstai, 23. elokuuta 2001 - klo 13.20:

Sama juttu! Olen perin kyllästynyt eteläisen parvekkeen pelakuihin. Tänä vuonna ne ovat vielä punaisia enkä enää jaksa katsella niitä.
Yhteen laatikkoon laitoinkin maksaruohoja, jotka otin pihalta. Ne ovat punasävyisiä. Lisäksi laitoin kuukausimansikoita ja muutama mansikka onkin sieltä syöty. Mutta... mitä muita paahteen kestäviä kesäkukkia olisi? Näin kyllä surfiniapetunioita jossain parvekkeella ja komeita olivat, mutta en oikein tiedä niistäkään. Kuuluvat samaan kategoriaan punaisten pelakuitten kanssa.


Lisääjä HandeP torstai, 23. elokuuta 2001 - klo 16.04:

Krassit ja tuoksuherne, lobelia ja samettikukka... en tiedä, onko ne eteläisen parvekkeen kasveja, mutta oma parvekkeeni on etelään ja hyvin ovat menestyneet, kukkivat komeasti. Suurissa astioissa ei tarvitse edes kastella kauhean usein.


Lisääjä Lasipartsi perjantai, 24. elokuuta 2001 - klo 09.05:

Minulla krassit eivät viihtyneet ollenkaan eteläisellä parvekkeellani. Ja muutenkin aika huonosti meni. Parhaiten tänä kesä tuntui viihtyvän hoidossani etelän puolella samettiruusut, persilja, basilika, sitruuna ja ruohosipuli.

Ai ja krysanteemi on aivan valtavan kokoinen, mutta milloin se kukkii? Se on sellainen 1/2 metrinen pehko. Tuo se ainakin vihreyttä.

Mansikoita on tullut sen että suun saanut makeaksi. Valtavaa mansikkaputousta ei minun parvekkeella nähty.

Talven varalle keräsin kuivattavia kukkia. Luovuin tulppaaniajatuksesta. Ostanpahan sitten keväällä jonkun ruukkukukan tms. Talvella poltan myös kynttilälyhtyä.


Lisääjä mökinmummo perjantai, 24. elokuuta 2001 - klo 10.57:

Kiitos vinkeistä. Kopioin muistiin. Miten on samettiruusun tuoksu? Onko se voimakas noin pienessä tilassa. Väriltään se olisi mainio.Maustekasvit ovat minullakin viihtyneet.Krassista on sama huomio kuin sinulla Lasipartsi.
Talvehtiiko mansikka?


Lisääjä Lasipartsi perjantai, 24. elokuuta 2001 - klo 13.57:

Minua samettiruusun tuoksut eivät ole ärsyttäneet vaikka olen aika herkkä yleensä hajuille. Mutta eihän minulla ollut kuin 2 pensassamettiruusua (Kreikasta kerätyistä siemenistä) ja parveke on iso. Tosin pidän ikkunoita aika usein auki ihan jo tuuletuksen takia.

Ajattelin viedä mansikkani talvehtemisyritykseen maahan. Käsitykseni on, että parvekkeilla ei talvehdi oikein mitään ilman valtavia ruukkuja.

Viime vuonna tein talvehtemiskokeen ruohosipulilla kellarissa, mutta juuri ja juuri säilyi hengissä. Nyt saan viedä tuttavien tyhjenevälle perunapellolle ihan mitä vain talveksi.


Lisääjä Taimi lauantai, 25. elokuuta 2001 - klo 13.47:

Minkähän otsikon alle tämä olisi pitänyt laittaa? Nyt tarvittaisiin apua parvekekukkien punkki(?)ongelmaan. Vähän joka kukassa niitä on, mutta todella huolissani olen vain enkelinpasuunoistani, joiden pitäisi selvitä talven yli kukkiakseen ensi vuonna. Olen kokeillut mäntysuopaa, tolua, pelkkää vettä, bio killiä (tehoaine permetriini) ja substralin maahan työnnettäviä tikkuja. Vikkeläkintut vain vilistävät ja kutovat seittejään. Mitenkäs olisi Sumi Alpha, jossa tehoaineena on esfenvaleraatti? Vaikuttaa aika vaaralliselta myös ihmisille... Olen epätoivoinen.


Lisääjä HanneleRuattist lauantai, 25. elokuuta 2001 - klo 19.43:

Mä huonekasvini NOPEESTI suihkutan kuumalla vedellä... on auttanut.


Lisääjä Lasipartsi maanantai, 24. syyskuuta 2001 - klo 08.45:

Kesä loppui eilen meidän parvekkeelta. Vein kassikaupalla kuivaneita kukkia biojätteeseen. Naapurit kiittää, kun keräysastia on täynnä. Tänään pitäisi vielä tehdä talvehtimisistutusreissu (onpa hankalan näköinen sana) tuttavan pellolle.

Päätin lopulta, että talvella minulla on vain kuurankukat ja kynttilät koristeena. No onhan se yksi kuivakukkakimppu lisäksi.


Lisääjä Lasipartsi perjantai, 2. marraskuuta 2001 - klo 17.32:

Parvekejuttu plussasivuilla


Lisääjä Taimi maanantai, 31. joulukuuta 2001 - klo 11.45:

Päivä alkaa jo pidetä. Siemenluetteloitakin on tullut selailtua. Antakaapa vinkkejä kasveista, joita voisin parvekkeellani kasvattaa, ja joihin EI tule tuholaisia. Viime kesänä vihannespunkit ja kirvat söivät yhteistuumin köynnöskrassin, kalebassin, verkkomelonin, mansikan, unikot, hajuherneet, chilin, japaninhumalan ja enkelinpasuunan. Pelargonia, persilja, salaatti ja basilika säästyivät. Niiden lisäksi tiedän samettiruusun olevan kestävä, mutta entäs muita? Etenkin tuholaisenkestävä köynnös olisi haussa. Ja jos on tiedossa jotain, mikä syödään varmasti, niin oppisin senkin mielummin tältä palstalta kuin kantapään kautta!


Lisääjä mökin mummo maanantai, 31. joulukuuta 2001 - klo 16.37:

Olen ajatellut istuttaa keväällä lasitetulle parvekkeelleni kärhön isoon altakastelevaan ruukkuun. Kultakruunu Clematis Golden Tiaran pitäisi menestyä parvekkeella ja kukkia runsaasti sekä kasvaa 2-4 m Kauppilan hinnaston mukaan. Mahdollisten tuholaisten vuoksi ajattelen pysytellä muuten vain harvoissa lajikkeissa maustekasveja lukuunottamatta.