Juhannusruusu Kaliforniaan?

puutarha.net keskustelupalstat: Ruusujen aika: Ruusulajit: Juhannusruusu Kaliforniaan?
Lisääjä Mari perjantai, 21. heinäkuuta 2000 - klo 17.28:

Hei kaikille!Ystäväni Kaliforniassa pitää ruusuista ja haluaisin nyt lähettää hänelle perinteisen suomalaisen Juhannusruusun!Voisitteko kertoa :Mikä olisi paras ajankohta?Missä muodossa taimi tulisi lähettää?Mistä taimi kannattaisi hankkia täällä Etelä-Suomessa?Niin ja tärkeimmät hoito-ohjeetkin olisi hyvä tietää.Kiitos etukäteen.


Lisääjä oili perjantai, 21. heinäkuuta 2000 - klo 20.34:

Ajatuksesi on todella kaunis mutta
ota ensin selville tullimääräykset ennenkuin lähetät yhtään mitään että ei vastaanottajalle tule vaikeuksia


Lisääjä Puuihminen lauantai, 22. heinäkuuta 2000 - klo 17.22:

Marille:
Tosi hyvä ajatus, mutta tullimuodollisuuksien ohella pitäisi ottaa myös selvää täkäläisten kasvien menestymismahdollisuuksista lämpimässä Kaliforniassa. Jos juhannusruusu on täysin suomalainen laji, niin uskoisin sen tarvitsevan kylmän kauden vuosittaisessa kasvurytmissään. Kaliforniassa se voi seota täysin, jos talvi on liian lämmin. Olen kuullut, että lehtikuusi (siperialainen) ei menesty kunnolla edes Englannissa, koska sikäläinen talvi on liian leuto. Puu alkaa versomaan uusia neulasia jo tammikuussa ja silloin pikkupakkasetkin ovat puulle turmiollisia. Kun leudot säät ja pikkupakkaset seuraavat toisiaan,niin kasvi menehtyy helposti. Meillä suomalaisilla on suuri ongelma se, että miten saada etelän kasvit menestymään täällä talven yli, mutta etelän maissa ongelma on päinvastainen. Kylmien seutujen kasvit eivät yksinkertaisesti menesty siellä. Kew Gardensissa kävin kerran tundrakasvihuoneessa. Siellä lämpötilaa pidetään keinotekoisesti hyvin viileänä.
Voihan kuitenkin olla, että juhannusruusu menestyykin Kaliforniassa. En todellakaan tiedä ruusujen ilmastovaatimuksista paljoakaan.


Lisääjä Nanna lauantai, 22. heinäkuuta 2000 - klo 20.52:

Seuraan tätä keskustelua mielenkiinnolla, olen luvannut lähettää Englantiin kahteen kotipuutarhaan juhannusruusua. Toisen puutarhan omistajan kanssa asiasta oli puhettakin, hän valitti juuri sitä, että jotkut kasvit, joita hän haluaisi kasvattaa, eivät menesty, koska eivät saa kunnollista talvilepokautta liian lämpimän talven tähden.
Ajattelin panna ruusunjuuret menemään myöhään syksyllä. Onko ehdotuksia sopivammasta ajankohdasta?


Lisääjä Hannele lauantai, 22. heinäkuuta 2000 - klo 23.08:

Juhanusruusut menestyvät oivallisesti ainakin Saksassa ja Itävallassa, tosin kukkivat siellä toukokuussa. Olen lähettänyt keväällä heti kun saa irti maasta.


Lisääjä Humulus maanantai, 24. heinäkuuta 2000 - klo 11.04:

Minun pikkusiskoni vei Saksaan Moselin varrelle juhannusruusun keskellä kesää ja kukintaa. Pensas juurtui hyvin ja voi kukkii edelleenkin. Juuripaakku oli tosin melkoisen suuri kun perhe oli matkassa omalla autolla.


Lisääjä finnairilainen maanantai, 24. heinäkuuta 2000 - klo 19.36:

Tuon USA:n kanssa sopii tarkistaa tullimääräykset. Siellä asuville suomalaisille ei esim. matkalaukussa saanut ainakaan joitakin vuosia sitten viedä esim. lenkkimakkaraa, ruisleipää ja salmiakkia (jne)


Lisääjä Ritva tiistai, 25. heinäkuuta 2000 - klo 17.27:

Ainakaan Suomeen ei saa tuoda USA:sta mitään kasveja tai kasvinosia ilman terveystodistusta. Epäilen saman pätevän myös toisin päin. Tässä on linkki tullin sivuille, siinä kerrotaan rajoituksista kasvien yms. tuonnille Suomeen.
http://www.tulli.fi/esite/tvrajoituksia99.html
Tullineuvontaan voi myös lähettää sähköpostia ja kysyä epäselviä asioita. Kokeilin kerran, ja vastaus tuli kahden päivän sisällä.


Lisääjä oili tiistai, 25. heinäkuuta 2000 - klo 23.14:

Selitin aika seikkaperäisesti tulli ja lääkärintositus kätännön USA - Suomi kasvien tuoonnista tuolla toukokuun kieppeillä.
Yritäpä etsiä se esille


Lisääjä Mika perjantai, 28. heinäkuuta 2000 - klo 14.45:

Ehkäpä Victoria osaisi antaa tarkimman arvion tuohon Puupojan ilmanstoarvioon. USA:ssa aika monissa taimistoluetteloissa on "ylösalaisin käännetty" vyöhykekartta eli siellä ilmoitetaan myös kuinka etelässä = lämpimässä jokin kasvi ei viihdy. Tosin Kalifornian sisällekin mahtuu muutakin kuin auringonpaistetta ja palmuja.

Rajaviranomaiset siellä päässä ovat aika vainoharhaisia. Paperit on syytä olla kunnossa jos sellaisia vaaditaan. Kiinni jäädessä olisi aika heikoilla. Tullikaavakkeessakin luetellaan vaikka mitä kiellettyä. Se on sitten eri asia kuinka kylmäpäinen uskaltaa olla ja rastittaa vääriä ruutuja.
Kyselepä lähetystöstä asiaa


Lisääjä KL perjantai, 28. heinäkuuta 2000 - klo 14.53:

Tullirajoituksilla ja määräyksillä on vankka pohja: tuholaisten ja tautien leviämisriski. Siksi ainakin euroopassa maasta toiseen kasveja kuskattaessa pitää olla todistus kasvien puhtaudesta. Kukapa sitä haluaa maahansa uutta mukavaa epidemiaa tai vaikkapa uuden koloradokuoriasta. Koskaan ei voi tietää miten uusi aikaisemmin ko taudista/tuholaisesta puhtaana oleva alue kestää uuden tulokkaan. Tulokset voivat olla äärettömän tuhoisia ja kauskantoisia. Tiukkaa tekstiä, pahoittelen, mutta järkevää.


Lisääjä viktoria perjantai, 28. heinäkuuta 2000 - klo 19.49:

Mika, olen itsekin ajatellut Kalifornian ilmastoa ja (juhannus)ruusun siella viihtymista. Toisaalta Texasissa kasvatetaan paljon ruusuja (myyntiin muualle), ja siellakin on aika lamminta. Kannattaisi yrittaa! Minulla on juhannusruusu taalla New Yorkissa, aito suomalainen sellainen, mutta ilmastomme on aika lailla Helsingin tapainen; kesaa vain kestaa kauemmin. Jos Mari malttaa odottaa, niin vuodessa tai parissa minulta saattaisi riittaa muillekin, eika tarvitsisi tullista yms. huolehtia.

Kaliforniassa ollaan erittain tarkkoja kaikesta tuontitavarasta (kasveista), ja siella on enemman saantoja kuin missaan muussa osavaltiossa, ehka Floridaa, Washingtonia ja Oregonia lukuunottamatta. Sinne jopa kielletaan monien kasvien tuonti muista osavaltioista, ja kaikissa pitaa olla juuret pestyna; multaa ei saa olla.


Lisääjä mari perjantai, 11. elokuuta 2000 - klo 20.05:

Voi miten ihanan paljon vastauksia olettekaan lähettäneet kysymykseeni!Kiitos teille kaikille! Olen ollut kesälomalla enkä ole ehtinyt tehdä vielä mitään asiani hyväksi.Erityis kiitos sinulle Viktoria lupauksestasi antaa juhannusruusun taimia sieltä New Yorkista. Luulempa että käytän tarjouksesi hyväksi jos tullimääräykset osoittautuvat mahdottomiksi. Palataan asiaan.Lupaan tiedottaa teille kaikille kuinka tullin kanssa käy.


Lisääjä Europeana tiistai, 24. lokakuuta 2000 - klo 12.07:

Tullirajoituksia eivät aiheuta ainoastaan tuholaiset ja taudit, vaan myös kasvien arvaamaton levinneisyys oudossa ympäristössä. Esim. meillä tavallinen Saksankärhö kasvaa pankissä, jos kasvaa, muttei se sieltä minnekään leviä. Joku vei samaisen kasvin penkkiinsä ajatellen sen käyttäytyvän samoin Uudessa Seelannissa; vaan kuinkas kävi? Saksankärhö hullaantui ilmastosta ja levisi kaikkialle metsiin, joissa se tukehduttaa puita. Sitä yritetään hävittää kaikin keinoin.
Jospa pimpinellan valtaama Kalifornia olisi jossain mahdollisuuksien rajoissa, kasvaahan se tanskassakin villinä.
En ajattele levittää uhkakuvia ja itsekin tuntisin varmaan lievää tuhdisti pahempaa kiusausta viedä kotoisia kasveja uuteen kotimaahan. joten en halua osoitella sormella ketään. Tullimääräyksistä kannattaa ottaa slvää ja noudattaa niitä, saa ainakin hyvän omantunnon.