Kirsikan piha
Elämää pihamaallani


Heinäkuista rehotusta, viimeinkin! tiistai, 14. heinäkuuta 2009
Talon seinustalle asetetut kukkaiset kukoistavat :)
Talon seinustalle asetetut kukkaiset kukoistavat :)


Alkukuun aurinko ja lämpö ovat tehneet tehtäviään takapihallani. Kuten kuvasta näkyy! (vrt. edellisen merkinnän kuvaan). Ihanaa seurata kuinka kaikki kasvaa lähes silmissä - toisin kuin viime kesän kylmässä ja sateisessa säässä. Pioni avasi ensimmäisen kukkansa toissapäivänä, ihanaa! Kalifornian tuliunikot aloittelevat kukintaansa, yllärinä myös vaaleanpunaisia kukkia - luulin kaikkien olevan oransseja. Ihana ylläri! Alkukeväällä multaan laittamani daalianmukulat ovat kasvaneet ja availevat myös ensimmäisiä kukkiaan. Jännityksellä odottelen vielä siemenestä kasvattamiani astereita, loppuja unikoita sekä tietenkin clematista joka ei järin suuria nuppuodotuksia vielä anna olettaa :( Mutta toivo elää! ;)

Lisää samanlaista lämpöä kuin tänään, toivon minä! ...vaikka kesäloma loppuukin, nyyh!
+ Kommentoi (1 kpl)Uudistusta keskiviikko, 10. kesäkuuta 2009
Talon seinusta uudessa kuosissa!
Talon seinusta uudessa kuosissa!


Jo pitkään (eli ainakin parisen viikkoa) katselin tuota ikkunan alla olevaa maksaruohosuikaletta joka (ylläri ylläri) on alkanut kasvamaan rikkaruohoa, elikkästen heinää. Kukkia kyllä jaksan kuopsuttaa, mutta en oikein rikkaruohoja. Toinen ongelma oli kukkalaatikoiden tilanpuute, siis se, etten oikein tiennyt mihin laittaisin kukkalaatikoita, johonkin niitä halusin... no onkelmaanhan tuli sitten oikeinkin oiva ratkaisu! Koska tuo maksaruoho ei siis silmääni miellyttänyt, päätin ruopaista sen irti, pistää tilalle kiveä ja sen päälle kukkalootia ja kukkivia kukkia. AVOT! Tuumasta toimeen, kuvanmukainen systeemi siitä sitten tuli. Ja tyytyväinen olen!

Tomaatintaimet on myös hankittu (odottavat vielä kasvarissa multaan pääsyä), pioniasterin taimet kasvavat oikeinkin mukavaisesti. Muutama salkoruusunsiemen on itänyt (odotan kukintaa sitten ensi vuodelle). Eräästä puutarhakirjasta sain idean kylvää auringonkukkien juurelle krassia: kiipeää sitten sitä auringonkukkaa pitkin ylös. No eipäs ole vielä itänyt, ei. Odotan jännityksellä! :D

Tänään hankin yhden uuden syysleimun: sen valkoisen. Sekä lähetyssaarnaajankukan, kun se näytti niin jännittävältä :)

Vielä kun saisi niitä oikein aurinkoisia kelejä että pääsisi loikoilemaan tuonne pihalle! Tänäänkin kyllä kiertelin ympyrää kun ilma oli sopevan lämmin, ei kylmä lainkaan. Ihana alkukesä :) (Ja rutkasti kuivempi kuin viimekesä!) ;)
+ Kommentoi (0 kpl)Lissää, lissää! keskiviikko, 3. kesäkuuta 2009
Sinnä se ny saa koko kesän lorruuttaa :)
Sinnä se ny saa koko kesän lorruuttaa :)


Näläkä kasvaa syyesä. Kuten kaikki tietävät. :D

Tuossa parisen päivää sitten sain itsestäni niin paljon irti että ottaa tärähytin tuon vesiaiheen tyhjäksi. Voe jumankekka oli paha haju siinä seisseessä vedessä: vihreätä mönjää ja matoja täynnä koko allas! Mutta puuha palkittiin, nyt se on kaunis, kirkasvetinen ja ihanasti soliseva :)

Eilen ja toissapäivänä ruokaostoksilla sorruin vielä mukuloihin, juurakoihin ja sipuleihin: mukaan lähti päivänliljaa, kolme Star Gazer liljaa (syksyllä multiin laittamani eivät ole itäneet) ja muutama Gladioluskin. Suap nähä kui niille käy.

Exotic Gardenille tekemäni tilaus toi eilettäin postilaatikkoon lisää pioniunikoiden siemeniä, sekä seuraavan uuden kokeiluprojektini: Kärsimyskukan! Kahden eri passifloran siemeniä pussillinen, jotka seuraavaksi isken multiin. Toivotaan komeita köynnöksiä! :D
+ Kommentoi (2 kpl)Kesä kopistellee jo akkunan takana, iik! :D lauantai, 30. toukokuuta 2009
Tuosta pitäisi kuoriutua vaaleanpunainen päivänkakkara...
Tuosta pitäisi kuoriutua vaaleanpunainen päivänkakkara...


Hui että tämä aika taas hurahtaa niin hirviiää kyytiä ettei meinaa perässä pysyä! Justiihan ne lumet suli, mutta kahden viikon kuluttua alkaa jo kesäloma, WOOOT ?!?!?! :D No, eipä auta valittaa.

Joka penkissä on jokunen ylläri ja ilonaihe: Viime keväänä siemenestä kylvämäni pinkit päivänkakkarat eivät siis kukkineet viime kesänä -> syksyllä siirsin ne varsin penkkin talvehtimisen toivossa, ja TADAA! Yhdessä kolmesta on jo nuppu. JEE! :D En malta odottaa! Toinen superjee: Tuoksukuusama talvehti paremmin kuin hyvin, kasvaa kohisten, ja siinä on jo mooooooonta nupunalkua. Jipii! Clematiskin näyttää olevan jotenkuten hengissä, juuresta pukkaa vihreää. (Jee sillekin, mutta isommasti sitten vasta jos kukkanuppujakin nähdään).

Kaikki pionit selvisivät ensimmäisestä talvesta hengissä, toivoisin kukkaa taikka kahta!

Narsissit kukkivat kauniisti, mutta tulppaanisato jäi aika laihaksi. Siellä ne nököttävät kymmenen sentin mittaisina piikkeinä eivätkä kasva ollenkaan, ihan muutamaa lukuunottamatta. Höh :( Mutta aina ei voi voittaa! ;)

Hirmusti kaikenmoisia pihasuunnitelmia olisi, ainoat vastustajat ovat ajan sekä rahan rajallisuudet. Tehdään siis mitä ehditään ja mihin varat riittävät. Mutta jännittävää on! :D
+ Kommentoi (2 kpl)Ensimmäisiä kevätpuuhia! sunnuntai, 3. toukokuuta 2009
Pengerryksen kötöstys
Pengerryksen kötöstys


Kauhean kiireen ja hälinän keskellä riistin itselleni vapaapäivän ja lintsasin teatteriharkoista. Mutta kyllä teki hyvää! Sitäpaitsi sain pihaanikin laitettua ihan mukavaisesti talven jäljiltä. Haravoin hieman, putsasin kukkapenkkejä ja leikkasin tuijapensasta pienemmäksi pihavaloa varjostamasta. Innostuinpas askartelemaan tuollaisen "teeseitse" pengerryksenkin. Taisipa jäädä hieman kötöstykseksi, mutta voihan sen sitten purkaa jos ei siitä mihinkään ole. Mutta noihin purkkeihin ajattelin istutella arungonkukkia, punaisia sellaisia :D
+ Kommentoi (1 kpl)Kevättä ilmassa maanantai, 20. huhtikuuta 2009
Kevättervehdys!

Täällä Pohjois-Pohjanmaallakin kevät on tehnyt tiukasti tuloaan. 11.4. ripottelin ensimmäisiä siemeniä esikasvamaan: astereita, kurpitsoita, ihmeköynnöstä ja miinanköynnöstä. Kaikista ovat nokat jo näkyvillä? =)

Mutta kaikkein eniten jännään herneitäni. Täällä nimittäin puuhataan siskon häitä joita varten esikasvattelen herneenversoja, ajatuksena askarrella niistä hauskoja pöytäkoristeita. Sua nähä miten käy, laitan sitten kuvia jos onnistuvat.

Kukkapenkki on puoliksi paljastunut lumen alta, ja kyllä, sieltä on noussut jo muutamia tulppaanin nokkia! Viime syksynä multaan laittamani eivät vielä ole inahtaneet. Sen penkin päällä, johon istutin krookukset ja narsissit, on vielä lunta. Paista aurinko, paista! Ja sulata lumet että päästään nauttimaan kukista! :D
+ Kommentoi (0 kpl)Talvitervehdys! sunnuntai, 28. joulukuuta 2008
Piti ihan silmiä siristellä että ihanko tosiaan on ollut elokuu kun viimeksi tänne olen mitään kirjoitellut. Ja niinhän se oli. Ilmeisestikin on ollut kovin kiireinen syksy ja puutarhapuuhat jääneet vähemmälle. Tuolla tuo piha uinailee lumipeitteen alla. Tuijapensas on sentään koristeltu jouluvaloilla, mutta pallogrilli näyttää unohtuneen keskelle pihaa pensaan taakse :D

Ei tässä uskalla ihan vielä kevättä odotella, mutta kunhan se kevät tulee, niin sitten alkaa kova penkkien tuijotus ja tulppaanien alkujen laskeminen :) Sain syksyllä multiin muutamankymmentä kukkasipulia, kolmeatoista eri laatua. Oli vain niin märkä syksy, että en uskalla liikoja toivoa.

Mutta ennenkuin tässä ihan kokonaan tohtii kevättä alkaa edes ajattelemaan, lähden viettämään vapaapäivää sohvalle. Se on näin talvella ehdottomasti paras paikka! :)
+ Kommentoi (0 kpl)Juupajuu, sitä sattuu ja tapahtuu! tiistai, 26. elokuuta 2008
Lonicera "Dropmore Scarlet"
Lonicera "Dropmore Scarlet"


Öhöm. Tuottoisa vapaapäivä jälleen päällänsä :) Maitokauppaan lähdin ja takaisin tulin muovikassi täynnä kukkasipuleita! Viime syksynä istutin häthätää muuttorytinöissä 8 tulppaanin sipulia yhteen penkkiin, mutta nyt näyttää siltä että keväinen kukinta laajenee. Hankin "jokakodin-pakkosaada" -krookuksia, narsisseja (täysin keltaisia ja keltaisia oranssilla keskustalla) tietty lisää tulppaaneja, eri punaisia sekä violettejakin, paria erilaista liljaa ja sitten minulle aivan uusia tuttavuuksia nimeltään sparaxis (harlekiinikukka) ja ixia (iksia, african cornlily). Ja sitten vielä käteen tarttui Fritillaria imperialis aurora elikkäs keisarinpikarililja. Huh, en tiedä miten selviän ensi keväästä kun saa sydän sykkyrällään lumien sulamisen jälkeen ravata penkiltä toiselle ja tutkailla mitä sieltä nousee -vai nouseeko mitään! Noissa sipulipusseissa oli muuten harvinaisen fiksu keksintö, nimittäin se sellainen info-tikku kasvista mukana jonka saa sitten tuikata multaan. Aika hyvä, varsinkin kun tuli hankittua näin montaa lajiketta.

Mitä jos jonku noista sipuleista laittais sisälle kukkapurkkiin? Kasvaiskos siitä mitään? Oon niin malttamaton etten millään jaksais oottaa kevääseen asti. aih!

No mutta. Hillitsen nyt itseni ja lähen ulos vaikkapa istuun ja kahtoon ku kuusama availee nuppuaan. Pari tuntia vielä aikaa ennenkuin täytyy kiirehtiä muihin harrastuksiin.
+ Kommentoi (6 kpl)Vapaapäivän puuhasteluja torstai, 21. elokuuta 2008
Ensimmäinen kypsä vadelma -nam!
Ensimmäinen kypsä vadelma -nam!


Päätin sitten vapaapäivän kunniaksi lähteä kaupungille hummaileen, ihan vaan sitten sillä tuloksella että kukkaro keveni kummasti. Vaikka tiesihän sen jo lähtiissään! Tavoitteena oli löytää parille sisäkulle uudet ruukut, mikä ei sitten ollutkaan ihan helppo tehtävä. Kauppa oli pullollaan mitä ihanimpia suojaruukkuja mutta ns. sisäruukut, eli ne sellaiset muoviruukut, olivatkin sitten kiven alla. Sopivanlaiset kuitenkin löytyivät ja niin pääsivät sitruunapuu sekä liian pitkäksi aikaa huomiotta jätetty flamingokukka uusiin asumuksiinsa.

Ja ihan vain vahingossa pälyilin ympärilleni löytääkseni kukkasipuleita, ja löytyihän niitä! Sekoitus krookuksia, keltaisia narsisseja ja "Atlantis" tulppaaneja! Tuolla ne nyt kaapin perällä odottavat hieman myöhäisempää syksyä päästäkseen multaan.

Äityliini kuului omalla tontillaan poimivan vattuja jo kovaa kyytiä. Omani ovat vielä raakoja -tai niinhän minä ensin luulin! Mutta löytyipas puskasta muutama kypsäkin jotka pistelin heti omaan summuun :) Ai ku olivat makoisia!

Mutta nyt täytyy pistää töpinäksi ennen kuin vapaapäivä loppuu. Koneellinen pyykkiä odottaa ripustamistaan, ruokaa tarvis laittaa ja aattelin leipasta pari pellillistä pullaakin pitkästä aikaa!
+ Kommentoi (2 kpl)Oi kun tämä on jännittävää! maanantai, 18. elokuuta 2008
Ikiviuhko
Ikiviuhko


Ensimmäinen kesä oman pihan / puutarhan kanssa alkaa pahasti kääntyä syksyyn ja ajatukset siintävät siis edelleenkin ensi keväässä.

Toissapäivävänä bongasin kolme siipimuurahaispopulaatiota pihaltani, mikä kumma saanut öttiäiset massaliikkumaan? Samoja siivekkäitä parveili lenkkipolullakin.

Syyslannoitus on myöskin hoidettu. En vain millään osannut päättää voiko sitä lannoitetta laittaa liikaa? Ja mikä olisi sopiva määrä... sen näkee varmaan sitten keväällä miten kävi :)

Mansikoita kypsyy edelleen tasatahtia, suurin osa näyttää homehtuvan kylläkin ennenkuin edes kypsyvät.

En myöskään voinut hillitä itseäni vaan tilasin minäkin siemeniä rajan takaa. Saapas nähdä tulevatko ikinä perille! Jännittää!

Tomaatin raakilet paisuvat ja paisuvat. Ei vieläkään punaista väriä. Kuunliljoissa kaksi kukkavartta. Jiihaa. Olen onnellinen niistäkin :) Ikiviuhko on pääsemässä kukinnassaan oikein kunnon vauhtiin! Ja sitten tässä suunnittelen sipuleiden hankintaa. Täytynee siirtää tilistä siivu syrjään ihan niitä varten :)
+ Kommentoi (4 kpl)Kurkkumätä torstai, 14. elokuuta 2008
Mikä kumma kurkkuani riivaa?
Mikä kumma kurkkuani riivaa?


Jassåå, löytyi sitten syy yhden kurkun nuupahtamiselle. Tämmönen homepesäke -mikä lie- n. 30 cm juuren yläpuolella. Ei auttanut muu kuin katkaista koko kurkku sitä myöten poikki :( Onneksi kuitenkin kolme muuta tainta jäivät vielä kypsyttelemään minulle eväsleipien päällisiä :)
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 19kpl, [kt] sivu: 1,2 >>   >|]
kirsikka81
Vyöhyke V , Pohjois-Pohjanmaa
Lähetä viesti
 
Arkisto:
2009
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)

2008
12 (1 kpl)
8 (8 kpl)
7 (4 kpl)