Patio Italiassa.
Muutin juuri Italiaan ja sain ensimmäistä kertaa mahdollisuuden omaan pieneen kasvimaahan. Asuntomme edessä on meillä pieni patio johon suunnitteilla laittaa "ruukku kasvimaa". Saa nähdä miten tässä käy... vinkkejä yms. otetaan mielellään vastaan:)


Kahdestoista sivu. tiistai, 19. toukokuuta 2009
Tààllà làmmintà riittàà n.26 astetta. Kukista kehàkukka ei oikeen ole pàrjànnyt, jài todella lyhyeksi varreksi vain. Ja Italiasta ostettu ruiskukan nàkoinen kukkakaan ei kasva, on ollut n. reilun 5cm pitkàà vartta/lehteà jo reilun kuukauden ajan. çtòkàt vielà kuvioissa.

Kahdesta papuruukusta toinen ei kasva kunnolla, mutta toinen hienosti nousee jo pitkàsti vartta pitkin, joka pàivà kasvaa n.5cm. Tomaattiin (iso pyòreà tomaatti) jonka laitoin valmiina taimena ruukkuun on tullut kolme kukkaa ja nàkyy ettà on muodostamassa tomaattia sekà aamulla nàin uusia nuppuja. Kesàkurpitsaan on tullut paljon pienià kurpitsoja ja yksi kukka jo isona kukkii. Sen jàtin siihen koska en viitsi vain yhtà kukkaa kokkailla. kun useampi tehdààn niistà pitsan pààllys, nam:) Kesàkurpitsatkin olivat valmiita taimia.
Paprikoiden pààhàn on ilmestynyt nupun nàkòisià pallukoita, en tiedà miltà paprikan kasvi nàttàà, voisivatkohan ne sitten olla kukan nuppuja???
Mansikoitakin on tullut siten ettà melkein joka pàivà on muutaman saanut syòdà:) Nyt taitaa jo olla aika kuuma niille.
Salaatti jài pieneksi, laitoin varmaan liikaa siemenià purkkiin, sekààn ei tykkàà liiasta kuumuudesta.

Siinà pation tàmàn hetkinen tilanne:)
+ Kommentoi (1 kpl)Yhdestoista sivu. sunnuntai, 3. toukokuuta 2009
Paljon on tapahtunut patiolla viimeisen Suomen loman jälkeen. Ennen lomalle lähtöä laitoin sisälle siemeniä itämään ja palattuani ne olivatkin kasvaneet jo n.5-10cm pitkäksi. Ulkona oli kuitenkin vielä liian kylmä joten en voinut niitä sinne laittaa, oli paljon muuta puuhaa ja taimet sitten pikku hiljaa nuukahtivat pieniin purkkeihin. Ainoa jotka sain pelastettua olivat pavut, laitoin ne kuitenkin ulos purkkiin ja ne sinne kupsahtivat, mutta jonkun ajan pästä huomasin niistä kahden alkaneen kasvamaan uudelleen(pavut eivät kuulemma kestä alle +4).

En saanut aikaiseksi idättää uusia siemeniä joten hyvällä omallatunnolla ostin puutarhaliikkeestä valmiita taimia jotka nyt olen laittanut patiolle ruukkuun kasvamaan. Ostim mm. paprikaa, tomaattia ja kesäkurpitsaa. Sain appiukolta kesäkurpitsaa. Pavut laitoin kuivista pavuista itse sekä paria lajia tomaattia myös siemenistä. Yrtit ostin melkein kaikki valmiina kasveina koska käytämme niitä paljon ja halusin heti satoa.

Ikäväkyllä ksaveihin on tullut ötökkä joka kuulemma kyllä tappaa kasvit, joten se pitäisi nyt saada hävitettyä!''''

Tällä hetkellä olen taas Suomessa lomalla joten en tiedä kuinka kasvit patiolla tällä hetkellä pärjäävät. Satanut siellä on ainakin jonkin verran että vettä ne ovat ainakin saaneet:) Ensi viikolla paluu Italiaan ja sitten pääsee taas "kasvimaalle":). Meillä ei ole nettiyhteyttä kotona joten en kovin useasti pääse päiväkirjaa kirjoittelemman...

Pinkit kehäkukat kuulemma eivät ole pinkkejä muuta kun nimeltään, väriltään suurinpiirtein persikkaa. Saa sitten nähdä millasia niistä tulee. Olen laittanut muutaa kukkalajiakin kasvamaan.

Kevät terkuin päätän tämän sivun:)
+ Kommentoi (1 kpl)Kymmenes sivu. tiistai, 17. helmikuuta 2009
Tänään viimeinen Suomenlomapäivä ja huomenna paluu Italiaan. Samalla myös muutto uuteen asuntoon. Matkalaukkuun eksyi tillin siemeniä, oranssia ja pinkkiä kehäkukkaa, hajuherneitä sekä silkkikukukan siemeniä. "Puutarhatyöt" voivat taas jatkua.
+ Kommentoi (3 kpl)Yhdeksàs sivu torstai, 5. helmikuuta 2009
Pation ensimmàinen ruukku. (Valkosipuli)
Pation ensimmàinen ruukku. (Valkosipuli)


Huomenna alkaa Suomenlomamme. Onneksi kerkesin laittaa itàmààn kaikki siemenet joita oli tarkoitus laittaa. Tànààn pistin viisi ruusupapua lisàà ja kolme uutta tomaatin siementà, edelliset tyttò lapioi pois:). Laitoin myòs kolme valkosipulinkynttà itàmààn savipurkkiin. Toivonmukaan ei ole liian ahdas ruukku. Jànnitàn jo miltà ne nàyttàvàt palattuani takaisin, jokohan sieltà jo vartta olisi nàkyvissà.
+ Kommentoi (1 kpl)Kahdeksas sivu. tiistai, 3. helmikuuta 2009
Eilen sain laitettua lisää siemeniä multaan:)! Laitoin kahteen purkkiin molempiin 3 munakoison siementä. Ruusupapuja laitoin aikaisemmin vain kaksi itämään, ja hokasin että niitähän pitää laittaa kasvamaan enempi ruukkuun joten niitä pitäisi vielä laittaa lisää itämään. Toki siemenpussin ohje ei käske edes idättämään vaan laittamaan suoraan avomaalle. Mutta haluan kokeilla...

Mittasin myös patiomme, se on reilu 10m pitkä ja 2,5m leveä.
+ Kommentoi (0 kpl)Seitsemäs sivu maanantai, 2. helmikuuta 2009
Nonnon kaalit
Nonnon kaalit


Tänään laitoin itämään yhteensä kaksi papua, kuusi roomantomaattia, kolme kirsikkatomaattia, kuusi paprikaa ja kolme chiliä. Paput laitoin yhteen purkkiin muut jaoin 3siementä/purkki. Apurina minulla oli vajaa kaksi vuotias tyttäreni ja välillä hänen lapio oli purkeissä joten en ole varma lähtikö joistain muutama siemen lapion mukana, mutta toivon mukaan jäljelle jääneet siemenet onnistuvat:). Huomenna toivon saavani mahdollisuuden laittaa lisää siemeniä itämään.

Mietin onkohan asuntomme liian kylmä taimettamiseen, tällä hetkellä kun emme siellä vielä asu on asunnossa vain +16.

Tämän sivun kuva ei liity patiooni, halusin vain liittää kuvan. Kuvan otin n. viikko sitten anoppilan kasvimaalta.
+ Kommentoi (1 kpl)Kuudes sivu. sunnuntai, 1. helmikuuta 2009
Patiomme:)
Patiomme:)


(Vino) kuva siivotusta patiostamme:). Oven yläpuolella keittiön ikkuna.

Toivon että ehdin siemenet taimettamaan ennen perjantaina alkavaa Suomen-lomaa. Kiirus tässä vielä tulee.
+ Kommentoi (1 kpl)Viides sivu. perjantai, 23. tammikuuta 2009
Tähän mennessä ostamani siemenet.
Tähän mennessä ostamani siemenet.


Tänään kävin asunnolla pitkästä aikaan, patio oli vihdoin siivottu ja jo näytti paremmalata! Huomasin vasemman puoleisella seinällä olevan laitettua jo kaksi ruuvia ja iso koukku. Jotain voisin niihin ripustaa.

Ostin myös lisää siemeniä.

Papuja (Fagiolo rampicante, bobis a grano bianco) luulen että nämä ovat ruusupapuja??? Ohjeen mukaan kasvatetaan suoraan avomaalle maaliskuusta lähtien ja satoa antaa kesä-lokakuulla. Ajattelin kuitenki näitäkin esikasvattaa jos ei onnistu niin sitten laitan myöhemmin soraan ruukkuun. 1,59Eur/100g pussi.

Kirsikkatomaatti (Red cherry F1), taimetus tammi-maaliskuulla, avomaalle maalis-toukokuulla. Sato heinä-syyskuulla. 1,39Eur/0,15g.

Munakoiso vaaleanliila (Melanzane violetta di Toscana) Taimetus tammi-maaliskuulla, avomaalle huhti-toukokuulla. Sato heinä-syyskuussa. 1,10Eur/pussi.

Kukkia (Fiordalisto) (näyttävät kehäkukkasekoitukselta???) Avomaalle helmi-maaliskuussa, kukinta huhti-heinäkuulla. 0,85Eur/4g.

Tuntuu että menee hirveän myöhään kaikissa ennen kuin satoa alkaa tulemaan. Kuinka sitä jaksaa odottaa...?:)
+ Kommentoi (7 kpl)Neljäs sivu. torstai, 22. tammikuuta 2009
Tänään kaupasta lähti mukaani muutama pussi siemeniä. Salvian siemenet jätin kauppaan koska päätin ostaa valmiin salvian ruukussa jotta saan heti käyttöön.

Bio Neljän salaatin sekoitus (Misticanza 4 stagioni) Suoraan avomaalle maalis-lokakuussa, sato koko ajan.

Bio tomaatti (pomodoro Roma vf) Esikasvatus tammi-maaliskuussa, avomaalle maalis-toukokuussa. Sato kesä-syksy.

Bio paprika (peperone quadrato d`asti rosso) Esikasvatus helmi-maaliskuussa, avomaalle huhtikuussa, sato kesä-syksy.

Tulinen paprika pieni (peperoncino piccante tondo calabrese) Esikasvatus tammi-maaliskuussa, suoraan avomaalle huhti-toukokuussa. Sato heinä-syyskuussa.

Ostin myös parvekkeelle sopivia salaatinsiemeniä jotka ovat johonkin harsoon kiinnitettynä.

Lisää siemeniä tekisi mieli ostamaan!
+ Kommentoi (4 kpl)Kolmas sivu keskiviikko, 21. tammikuuta 2009
Viikonloppuna päästään vihdoinkin muuttamaan. Haluaisin jo kovasti laittaa siemeniä itämään mutta taitaa olla liian aikaista. Sitä paitsi siemenet ja ruukut ovat vielä kaupassa:)

Aluksi suunnitteilla oli laittaa taimet isoihin pyöreisiin saviruukkuihin, se yksittäiset isot ruukut kuitenkin veisivät paljon tilaa joten päätinkin hommata pari isoa pitkulaista "savilaatikkoa johon mahtuu muutama eri lajike. Ja toki niitä pyöreitäkin ruukkuja laitan.

Listallani tällä hetkellä ovat Ruusupapu, 2x tomaatti, 2x paprika, 2x munakoiso, Chili, Kevätsipuli, Valkosipuli, Salaatti ja Mansikka (joka ehkä jää tänä vuonna laittamatta). Yrteistä laitan salviaa, basilikaa, persiljaa, rosmariinia, tilliä ja ruohosipulia. Kukista laitan kehäkukkaa ja ruiskaunokkeja.

Pinaatti ja Rukola tippuivat listaltani koska ne ovat kuulema syys/talvivihanneksia. Eli ne sitten myöhemmin.

Seuraava projekti siemenien osto.

+ Kommentoi (6 kpl)Toinen sivu tiistai, 13. tammikuuta 2009
Saakohan tästä nattiä ruukkukasvimaata?No ei ainakaan puutu tekimistä.
Saakohan tästä nattiä ruukkukasvimaata?No ei ainakaan puutu tekimistä.


Uskaltauduin laittamaan kuvan patiostamme.
Tästä kaaoksesta pitäisi saada kevään aikana nätti, puhdas ja kotoinen ruukkukasvimaa... saas nähdä. Remonttimiehet jättivät jälkensä, en tiedä tulevatko hakemaan tavaransa. Voisin ehkä käyttää heidät tikkaita ruukunalustana;)

Uskonpa että aurinko ei paista laisinkaan oikean puoleiselle seinälle mutta jonkun verran paistoi vasemalle, laitankin istutukseni vasemman seinän puolelle. Ja kesällä aurinko on korkeammalla kuin nyt joten jonkin verran sinne aurinko kyllä paistaa.

Löysin muuttokuormasta jo muutaman vanhan saviruukun, niitä pitäisi nyt sitten pestä. Luin jostain että käytetyt purkit tulisi aina pestä ennen uudelleen käyttöä jottei tulisi kasveihin viruksia jne. Onneksi oli omasta takaa muutama ruukku ettei tarvi heti kaikkia ostaa.

Mietin voisinko helmikuun Suomen lomalta tuoda jotain siemeniä mukanani, vai ovatko ne tehty nimenomaan pohjoiseen? Ja tänne alueelle omansa. Esim. ruiskaunokkia haluaisin laittaa, tykkään siitä. Ja ne kehäkukat voinko ostaa siemenet Suomesta? Olisi helpompaa kuin että täältä lähteä etsimään. Kasvikset toki hommaan täältä. Minkälaisia kokemuksia teillä on Ruusupavuista(runnerbeans)?
+ Kommentoi (7 kpl)
[riviä: 12kpl, [kt] sivu: 1,2 >>   >|]
Matilde07
Lähetä viesti
 
Arkisto:
2009
5 (2 kpl)
2 (5 kpl)
1 (5 kpl)