mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kate XX
lauantai, 15. lokakuuta 2011
minulla on ison perennamaan keskelle kulkeva "pistopolku", korvaa mukavasti ns hyppelykivet. loppukesästä uusin polun oikeanreunan kukat ja sen myllerryksen jälkeen polunpätkä on ollut vähemmän edustava. eilen tartuin toimeen ja kuopsutin mullat pois pinnalta saveen asti, levitin hs:t polun mitalta (niitä riittää, vaikka melkein koko heinäkuun lehdet puuttuivatkin; aina kun olin itse lehden lukenut, tassuttelin tien yli aamutakissa ja ainoissa viemään lehden naapureilleni:-)), katkoin omat kultapiiskuni ja toin lehtien päälle katteeksi. kovin harvaksi kate niillä jäi. tänään menin sitten kärryjen kanssa kompostointialueellemme ja kasasin sieltä pitkiä suoria kultapiiskun varsia kolme erillistä isoa nivaskaa. kyllä nyt on polku siisti ja kunnolla katettu. - tuo pitkillä kasvinvarsilla kattaminen minulla oli käytössäni pitkään myös kasvimaan puolella. nyt kun haketta tulee runsaasti, olen sen polut siistinyt tuoreella hakkeella syksyin keväin. jotenkin kukkamaan keskellä tuo nätisti ruskettuva varsipolku vaan tuntuu luontevammalta.
en muuten muistanut ottaa mukaani oksasaksia ja haravaa, kun kompostialueelle lähdin; hyvin onnistui hanskakäsinkin kerätä ensin kärry täyteen tuorretta nokkosta, jonka keräämistä olin suunnitellut, mutta toteutus oli vasta tänään. tuli siitä mainio kerros biolaniin, jossa edellinen kerros oli kuivakoita syreenin lehtiä.
aamulla tapasin vihdoin myös huvitoimikunnan rva pj:n ja kyselin siitä syrjään sysätystä olkisilpusta, jonka olin jo toisen hevonhyväkasan vierestä kerännytkin pois. ei tarvinnut maksaa ja toisenkin kasan ympärystän sain luvan siivota. siellä sitä hyljeksittyä hyvää vasta olikin:-) toisen säkillisen keräsin vielä. enempää en, ettei sananmukaisesti olisi käynyt niin kuin ahneelle tuppaa käymään...
nyt on sitten ensi kevään ensimmäinen talvivalkosipuleiden kate kerättynä. en kai ennakoi turhan varhain, kun eivät tvs:t ole vielä edes istutettuina?
toin muuten tänään kotiin mökiltä rahapuun ja molemmat maatiaisamaryllisruukut (miksi en muuten varmuudeksi jättänyt toista mökille? tyhmä minä). rahapuu pärjää, jos vaan muistan säästää vettä talven aikana. amaryllikset sain nimimerkki mummilta toissa kesänä. iso sipuli kukki silloin loppukesästä ja nyt tänä vuonna nuppu oli pitkällä jo silloin, kun kukat saattoi vipata kuistille. toivottavasti en tehnyt kovin pahoin, kun nyt toin sen kuivaan ja lämpimään kerrostalohuusholliin.
+ Kommentoi (0 kpl)mökin talviteloitus II
sunnuntai, 9. lokakuuta 2011
taisi olla korkea aika kirjoittaa tuo listaus:-) siitä ainakin jäi pois vaikka mitä. onneksi sentään vielä olin irl muistanut tehdä unohtuneetkin, mutta kuinka kauan muistan.
ei tänään pitänyt mennä enää mökille taksvärkkiin, mutta aivan mahdotonta oli vastustaa aamun kirkkautta. eipä siellä paljon töitä tällä hetkellä ole: muutaman kuolleen oksan saksin syreeneistä, haravoin lehtiä kanttausojista keskemmälle nurmikkoa ja juttelin mukavia naapureiden kanssa. aika moni oli minun laillani innostunut kauniista lämpimästä säästä ja tullut vain käymään. kaikilla oli joutilasta aikaa...
viime sunnuntaista asti ovat patterit olleet talviteloitusasennossa; toinen pyytää 7 - 8 astetta ja toinen viittä. aamulla unohdin katsoa, mutta kolmen aikaan lähteissäni mökin lämpö oli auringon voimalla noussut +20°C.
ikkunanpesun jälkeen muuten salusiini nostetaan sängyn päälle pois ikkunasta (kappa saa jäädä) varjostamasta. pohjoisen puolen ikkunaluukku suljetaan ja lukitaan. kuistin pikkuhyllyt ruuvataan irti ja nostetaan talveksi sisälle. samoin vajasta akkukäyttöinen pensasleikkuri ja laatikollinen aineita, joiden arvelen ottavan nokkiinsa pakkasesta. - vajan ja mökin lukot pitää myös muistaa öljytä ja seinän venttiili kiertää kiinni-asentoon.
(lisään tuohon sitten, jos vieläkin olen jotain unohtanut:-))
kuistille ei mökin teloituksen jälkeen jää kuin seinälle ruuvattu taimikaappi, yksi penkki ja 200 litrainen tynnyri, joka kesäisin on pakkas- ja varjostuskankaiden varasto. - kankaat nostin jo kaapin hyllyille ja tynnyriin laitoin kasteluletkut talvivarastoon. irroittelen niistä aina muoviset liittimet ja suuttimet ja laitan ne mökkiin pakkaselta piiloon. kuistille tulee talveksi saavillinen turvetta, tyhjät saavit, kastelukannut ja ämpärit ja kukkalaatikollinen erikokoisia muoviruukkuja. isot sadevesitynnyrit mökin nurkilta ovat pestyinä ja kumollaan patiolla. niiden alle on piilotettuna pientä tarviskalua: kitkuupölkky, juuresten pesuvati, juuresharja, tyhjät saviruukut jms. päälle on kasattuna isoja kuusenoksia, kun niitä kylältä ylenmäärin löytyi. – saavat männynoksat vissiin jäädäkin pelkiksi koristuksiksi. vajasta nostin ensi kevääksi varatut siemenperunat. jääkaappiin, joka talven on toimetonna, mahtuvat varastoitaviksi. kuistille pakataan sitten vielä ainakin fillari ja mahdollisesti tästä talvesta asti ruohonleikkurikin. entinen varasto ei enää ole käytössäni, kun naapurini osti oman koneen ja tarvitsee tilan sille. yritän kyllä saada tuupatuksi koneeni kylän yhteisvajaan, samaan, jossa kesäisin ovat jemmassa pupuverkot, mutta jos ei sinne mahdu, niin omalle kuistille on nostettava.
kunhan lumi tulee maahan, kuistin katon koukkuihin ripustetaan lintulauta ja talipötköteline. ja pakkasten tultua, rupean taas lähteissäni vuoraamaan ulko-oven pakkaspeitteellä puolivälistä. olen naulannut sopivankokoiseen rimaan sopivan kokoisen palan pakkaspeitettä. sen ripustan isojen naulojen varaan oven alaosan päälle, tuen kivenmurikalla alaosastaan lattiaa vasten, painan penkin poikkipäin ovea vasten ja penkille vielä tiiliskivi painamaan peitteen yläosan seinää vasten. - en tiedä pitääkö tuo viritys kovastikaan lämpöä sisällä/pakkasta ulkona, mutta tuntuu se kuitenkin tuulen pitävän poissa mökistä.
ps1 - ja heti muistui mieleen yksi unohdus; kuistin ikkunoista pitää kääriä sälekaihtimet rullalle ja nostaa vaatekaapin päälle. paikallaan varmasti homehtuisivat ennen kevättä...
ps2 - ja kuistin kulmarautojen päälle irtonaisena aseteltu ikkunalauta siirtyy vajan nurkkaan. mini-maxi-mittari samalla taimikaappiin...
ps3 - sain nurmikon ja pudonneet lehdet leikatuiksi. neljä isoa pussillista oivallista silppua kompostiin. ruohonleikkurin harjasin puhtaaksi ja sain luvan viedä sen yhteiseen vajaan lukkojen taakse. mainiota... muuten, taas dyykkasin kompostialueelta kolme kärryllistä heinäsilppua. kaukalo II, kaukalo V ja pömpeli saivat vielä uuden katteen. kesällä dyykattujen lisäksi olen nyt syksyllä saanut sieltä seitsemän kärryllistä silp
+ Kommentoi (1 kpl)mökin talviteloitus I
lauantai, 8. lokakuuta 2011
olen minä aiemminkin aina välillä kertonut mökin talviteloituksesta, mutta kerran voi varmaan listata kaikki erilaiset kummallisuudet, mitä siihen operaatioon kuuluu:-)
alkaa siitä, kun päätän ettei enää öitsetä mökillä tänä syksynä. yleensä siinä vaiheessa, kun rupeaa olemaan liian märkää ja/tai kylmää. aamulla kerään sitten sängystä lakanat ja tyynyliinat, pakkaan reppuun yhdessä aamutakin, saunapyyhkeen ja pefletin, astia-, käsi- ja rantapyyhkeen kanssa. sängystä kaikki patjoja myöden pihalle tuulettumaan. matot imuroidaan kahta puolen, kääritään kasaan ja nostetaan kaappipöydän päälle odottamaan sitä maaliskuista hankikantoaamua, jolloin ne piiskataan lumen päällä.- tuuletuksen jälkeen sänky petataan vain patjoilla, huovalla ja päiväpeitolla. tyynyt tungetaan molemmat pusiin. aurinkotuolin paikka on talvella kokoon taitettuna sängyn päällä seinän nojalla.
ikkunan eduskaapin päällinen vuorataan hs:llä ja sille nostetaan kaksi jakkaraa, lehdet niidenkin päälle ja vajasta kaksi passelin mittaista lautaa. siihen saa kolmisen metriä hyvää ikkunanedustilaa pelargoneille. - ensin on muuten pitänyt pestä ikkuna. vaikka se etelään onkin, niin marras-joulu-tammikuun valo pitää saada kokonaan kukille, siksi tuhrut täytyy siivota pois. kuistin pöydälle/penkeille on melkein aina joutunut jo aikaisemmin nostelemaan pelakuut sadetta ja/tai kylmää pakoon patiolta. minulla on jätelavalta dyykattuja muovisia laatikoita ja kissavainaiden ent pissapotat, joihin saan mahtumaan kuhunkin yhdeksän ruukkua. ne isot laatikot nostelen tuohon kaksikerrosviritykseen. jakkaroitten alle saa sitten vielä mahtumaan ruukkuja. (kaksi kompostialueelta dyykattua ja vain dynoon aseteltua pelakuuta on toisen ja kolme ruukullista verenpisaran ja yksi ananaskirsikan pistokaita on toisen jakkaran alla nyt). pöydän päällys kun on noin saatu tyhjätyksi, sen saakin siirtää mökkiin sisään keskelle lattiaa. (kuistin matto vapautuu myös sisään tiskipöydän eteen siirrettäväksi.) - pöytä vuorataan hs:llä ja sille nostellaan isot saviset pelargoniruukut. tänä vuonna sille pääsi myös oikein ison iso saviruukku kumollansa ja sen päälle ison iso verenpisara. toivokaa tekin kanssani, että osaan talvettaa sen enkä teloittaa... amaryllis- rahapuuruukut ja kastelukannut ja suihkupullo ja pänikkä hevonpeevettä mahtuivat vielä yhdelle nurkalla. keskelle jää tilaa niille tyhjille ruukuille, joista kukkia kuolee ja kumotaan kompostiastiaan talven mittaan. toinen mökin tuoleista - hs:llä vuorattuna - sai päälleen niin isoksi kasvaneen brugmansia, ettei enää tänä vuonna mahtunut millään ikkunapaikalle. toisen tuolin nostan yöpöydän päälle ja sille asettelen kaktukset (kuusi ruukullista niitäkin nyt jo on). pikkutyöpöydällä on kaksi murattiruukkua ja ihme kyllä tyhjää tilaakin vielä ainakin 30 x 50 senttiä. mattojen viereen pöydälle mahtuivat keijunmekko, kesäkiinanruusu (tuskin talvehtii) ja ihmekukka ja kaksi isoa lasipurkkia, joissa säilytän lintujen maapähkinärouheen ja auringonkukan siemenet.
vesiämpärit ja tiskivesikattila siirtyvät vajaan ja tiskikaappiin. hellan ja jääkaapin töpselit pitää ottaa irti. jääkaapin ovi jätetään auki (keittiöpaperirullalla tuetaan auki; eipä sitten saa haisua. pehmeä rulla joustaa, jos vaikka vahingossa törmäilisin niin ei muoviosat mene rikki).
pöydän viekkoon nostan toisen kuistin pitkistä penkeistä, vuoraan hs:llä ja nostelen siihen dynoihin asetellut, turpeella täytetyt kylvöruukut. pikkupenkki saa päälleen muuttolaatikon, joka talven ajan toimii biojäteastiana. toiselle puolelle pöytää asettuvat kaksi 90 litraista saavia ja kaksi kanisteria ja kaksi ämpäriä. toisessa saavissa ja pikku astioissa on kasteluvettä ja toiseen saaviin olen sekoitellut kukkamultaa (kompostia, hevonhyvää, apatiittia ja kalkkia). kiltti naapurinherra nosti sen kanssani sisään, yksin en jaksa. vesisaavin nostan tyhjänä ja kannan veden ämpäreissä.
ainoat asiat, jotka mökissä talvella... (loppu kommentissa)
+ Kommentoi (1 kpl)kate XIX
keskiviikko, 5. lokakuuta 2011
vähän mutkainen kate-juttu tämä (kuoppa katettu?), mutta kun kerrankin voi kertoa iloisen asian siitä kuinka tarjonta ja kysyntä kohtaavat passelisti, niin pitäähän se tehdä. - taisi olla kolme vuotta sitten - juu, 9.8.2008 olin työn tehnyt - kun lopullisesti tuhosin (ensin olin koettanut alasleikkauksella selvitä) äkämäpunkin saastuttamat mustaherukkapensaani. ohje on, että 4 - 6 vuotta pitäisi odotella ennen kuin yrittääkään uudelleen istuttaa mustaviinimarjaa. en malta. minulla on ollut vuosia oikein huonossa paikassa kasvamassa vertti ts viherherukka. en paljon menetä, kun nyt jo siirsin sen entisen mustan paikalle. nurmikon reunaan tuli sitten vertin mentävä kolo, joka piti peittää. mullalla tietenkin olisi voinut, mutta kun joku naapureistani oli rajannut omaa nurmikkoaan ja vienyt nurmituppaat kompostointialueelle (miksi?) niin minäpä hain ne sieltä tarpeeseeni, myttäsin kuopan kukkupäälle täyteen ja tassuttelin vähän saappaitteni kanssa. ensi kesänä, kun muutaman kerran olen leikannut nurmikon, on minulla sillä kohtaa nätti paikkuu nurmikossani:-)
niityn läpi kulkeissani totesin myös, että talonmiehen tekemän viimeisimmän niiton jälkeen sinne on hevonpeekasan paikalle ja ympärille kasvanut tosi rehevä ja tuuhea nokkospehko. taidan ottaa isot oksasakset, leikellä siitä muutaman neliön, haravoida kärryyn ja tuoda kompostoriini. höystää hyvin syksyn kuivaa kompostiainesta.
lehtiä on muuten pitkäksi kasvaneen nurmikon päällä aika paljon. paljon on vielä puissa ja puskissakin. odottelen vielä ennen kuin otan ruohonleikkurin viimeisen kerran tälle syksylle esiin. tuoreella heinällä terästettyä lehtisilppua parempaa katetta ei oikein ole - paitsi tietenkin se pelkkä heinäsilppu.
ps 12.10. - näin pitkää odotin; katteeksi ei tarvinnut heinä/lehtisilppua käyttää, kun naapurien jämiä oli ylenpalttisesti käytössäni, vaan saatoin laittaa kaiken suoraan kompostiin...
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 4kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)