mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


?????
torstai, 29. marraskuuta 2007
kovin kummallista ja surullista, kun tähdikin ongelma aina vaan jatkuu. - tuokin kurttu, josta esittelyssä puhun, on ollut korjattuna jo pitkään. tai varmaksihan en osaa sanoa, onko täällä julkipuolella, mutta piiloblogiani olen voinut jatkaa joka päivä, vaikka en enää välttelekään sitä huomaamaani estettä.
ylläpito on taatusti muistanut muistuttaa, että välimuisti ja sivuhistoria pitää aina välillä tyhjentää, että kaikki uudistukset varmasti tulevat voimaan. minullahan ne tyhjenevät joka kerta, kun koneen suljen.

tämän ohjeen tein rajarinnettä varten. eihän hän siitä tarvinnut kuin ihan pienen – mutta tuiki tärkeän osan – ja selviytyi pulmastaan.

mene päiväkirjat - omat päiväkirjat
otsikko-kenttä pitänee täyttää jollain
kuvaus-kentän voi jättää tyhjäksikin. minä ainakin ensin jätin ja sitten myöhemmin kirjoitin siihen pätkän ja vielä myöhemmin toisen pätkän.
julkinen vaiko eikö - rasti ruutuun
saako kommentoida ja kuka saa vai eikö saa ollenkaan - rasti taas ruutuun
sitten klikkaus "tallenna merkintä"-namiskaan.

päiväkirjojen etusivulle takaisin. kaiken järjen mukaan sen pitäisi näkyä siellä päällimmäisenä. ”lue lisää” kohdasta saat aina koko jutun näkyviin ja oman päiväkirjasi, kun avaat, siellä kaiken jutustelun lopussa on loota uuden jutun kirjoitusta varten valmiina.
ja kun sitten joskus haluatte muuttaa jotakin (kommentointia, julkinen/piilotettu) niin älkää unohtako painaa ensin paperi/kynä=muokkaa-namiskaa.

+ Kommentoi (0 kpl)tietoturvaa IV
tiistai, 27. marraskuuta 2007
firefox korjasi taas "aukkojansa". päivitetty versio 2.0.0.10 on saatavilla...
ps rajarinne, laitoin sinulle henk.kohtaisiin ohjeen, jolla itse olen päiväkirjojani tehnyt.
+ Kommentoi (0 kpl)eipäs-juupas talvi I
perjantai, 16. marraskuuta 2007
eipäs-juupas talven löysin ensimmäisen kerran kibuvitsin jutusta. sanonta kuvaa niin täsmälliseti pk-seudun talventuloja, että ei tarvinnut selittää eikä toistaa. heti ymmärsin, mitä tarkoitetaan ja heti myös otin käyttöön.

eetenineeva kommentoi edellistä jutuani sanomalla, että "on jännää kuinka...". onhan se sitäkin mutta myös ihan loogista monestakin syystä. jos kiinnostaa, hakekaapa vanhalta puolelta kohta "Puutarha.net keskustelupalstat: Omena- ja muut hedelmäpuut: Omenapuu - lajit, valinta: Vyöhykejako". aloittakaa vaikka "oskun" 15.2.2005 aamuisesta jutusta. (haku "jalkakäytäviäkin" vie melkein perille.) minäkin siellä jänkkään mukana *kokenut kaiken tietää*-oletuksillani. oma pihani on vain parin kolmen kilometrin päässä ilmatieteenlaitoksen hki-vantaan havaintoasemasta enkä asu kovin paljon kauempana hki-kaisaniemestä. kun noiden lämpötiloja on vuosia seurannut, huomaa erot hyvinkin; syksyllä ja talvella kotona on lämpimämpää, keväällä ja kesällä mökillä. siltikin vaikka tuntuu, että lentokentän yli tuulee aina ja ihan siperiasta asti.

tänä syksynä mökillä on käyty jo -8°C. kotona toissayö oli ensimmäinen pakkasyö ja sekin vain -3°C verran.
+ Kommentoi (0 kpl)kesän 2007 loppu
keskiviikko, 14. marraskuuta 2007
vaikka maa kasvimaallani runsaan katekerroksen alla olikin aivan sula, päätin ottaa hallitun riskin ja luulotella, että talvi tulee tätä vauhtia II:llekin. viikon verran on ollut öisin pakkasta - alimmillaan käynyt -8 asteessa - ja seuraaviksi neljäksi yöksi luvataan myös. kylvin tänään porkkanan ja tillin: valmiiksi tehdyt vaot harjasin lumesta ja pudonneista lehdistä puhtaiksi, kylvin ja peittelin kuistilla sulana säilyneellä kuivalla hiekalla. yhden purkillisen kylmäkäsiteltäviä perenojakin kylvin vielä muiden lisäksi, kun sain naapuriltani mustan päivänhatun siemeniä.
talvisuojaukset (tai oikeastaan kevään varjostukset) tein. kun vasta katteet olivat jäässä, oli helppo tökätä oksien päät sulaan multaan, pysyvät tukevasti kiinni eivätkä lähde tuulien mukana pois. kompostialueelta dyykattuja ja naapurilta varta vasten saatuja havuja oli niin paljon, että hyvin saatoin peitellä vähät arkajalkani: marskinliljan, jouluruusut, sinivaleunikot, tillipionin ja zilgat. kylvöruukkujenkin päälle laitoin yhden lunta keräämään. ja kun riitti, niin alas leikattu rakuunakin sai havut. normaalisti en sitä enää ole peittänyt. havuja on yleensä aina liian vähän, ja se pärjää ilmankin, mutta olen nyt etukäteen luvannut ranskattaresta jakopaloja kolmelle ensi keväänä. olisi enemmän kuin noloa, jos joutuisi tunnustamaan *ny se kuoli*.
toivon todella, etten joudu ottamaan sanojani takaisin ja kertomaan muutaman viikon päästä, ettei meille mitään talvea tullut. pahimmillaan se merkitsee syyskylvöjen onnistumista epä ja kokonaan uutta kylvöä keväällä. ainakin vaatii havujen pöyhimistä, etteivät vallan litistä suojattavia allensa. jäätyneet havut pysyvät mukavasti "telttana", semmoisena kun ne tänään asettelin.
ps tämän päivän lopetus tapahtui 1 kk ja 1 pv aikaisemmin kuin viime syksynä *eivät ole vuodet veljiä keskenään*.
+ Kommentoi (1 kpl)tietoturvaa III
tiistai, 13. marraskuuta 2007
tänään on taas kuukauden toinen tiistai ja kello jo yli kahdeksan illalla. - windows päivityksiä on tavan mukaan saatavilla monta (koneelleni tuli 2 kpl). manuaalisti latasin/asensin ne jo. automaattipäivitykset jos olette valinneet, tullevat sitten joutessaan. muistattehan muuten tarkistaa, että ne todella ovat tulleet kunnolla perille asti, eikä raportissa lue onnistui epä?

aikoinaan sanottiin, että välinpitämätön kotikäyttäjä on pahin tietoturvauhka. ei se silloinkaan eikä varsinkaan nyt pitäne paikkaansa, paljon pahempia kelmejä on olemassa. totta on kuitenkin, että huonossa hoidossa olevat kotikoneet tekevät kelmien olon ihan turhan helpoksi. siksipä muistutuksen vuoksi taas - ”Pitämällä koneen ohjelmat ja virusohjelmat ajan tasalla voi riskiä kuitenkin oleellisesti pienentää.” tuo on lainaus oulun kaupungin sivuilta, mutta saman totuuden löytää miltei mistä tahansa tietoturvaa vähänkin sivuavasta jutusta. – ensimmäisessä *13. päivän epistolassani* sanoin itse näin ”kaikki erilaiset palomuuri-, virustorjunta-, rekisterinsiivous- etc ohjelmat täytyy muistaa pitää päivitettyinä, automaattisesti tai itse päivittämällä.”

usein julkipuolella näkee juttuja, että hermostuttaa, kun on hidasta. meillä suurella osalla lienee nopeat laajakaistayhteydet. mutta kun niiden kanssa on sama juttu kuin moottoriteiden; vaikka pisteen a ja pisteen b välillä semmoinen onkin, niin kun jotakin tiellä sattuu niin siinähän körötellään sivu- ja kiertoteillä. tuossa kohtaa voisi tehdä nopeustestin (itse käytän tätä http://kuivuri.pp.htv.fi/speed/). hermostuminen huomattavasti hellittää, kun tietää, mistä on kysymys: muutkin ovat piuhoilla, ruuhkaa se vain onkin.
oletteko muuten seuranneet, kauanko kestää koneen avautuminen/sulkeutuminen? jos ajat yhtäkkiä tai vaikka vain vähitellenkin pitenevät, hälytyskellojen pitäisi kilkattaa.
tietokone-lehden foorumilta opin aikoinaan ihan näppärän kotikostin, millä tarkistaa, onko kone siinä timmissä kuin pitäisi olla-> käynnistä - asetukset - ohjauspaneeli. tuliko esiin? näkyikö ensin fikkari? alkoiko vimpsuttamaan? jos alkoi, kuinka monta kertaa heilahti ennen kuin pyydetyt tiedot olivat käytössäsi? samassa suhteesa kuin - ehkä - oli hidasta ohjauspaneelin aukeaminen, on sitten kaikki muukin, mitä tietokoneella puuhastellaan. se, minkä pitäisi olla kepeää ja helppoa kuin pururadalla juokseminen, muuttuukin raskaaksi vetisellä suolla tarpomiseksi. ei ihme, että ärsyttää mieltä, kiristää niskaa ja hartioita, kolottaa rannetta:_)

ps http://www.jokela-adressi.fi/
+ Kommentoi (0 kpl)tietoturvaa II
perjantai, 2. marraskuuta 2007
yhtä vaivatonta kuin oli edellisellä kerralla, oli ff:n lataus/asennus tänäänkin. versio on nyt 2.0.0.9.

näiden kahden ff-päivityksen välissä on tullut myös operaan uusi versio 9.24. teissä ei vaan taida olla kovin montaa operan käyttäjää...
+ Kommentoi (0 kpl)zilga I
torstai, 1. marraskuuta 2007
tänään leikkasin zilgani - tai kolme niistä, mökille istutetut. parvekkeen zilga saa odotella vielä ainakin kuukauden. hyvin sain kaikki tarvittavat seitsemän maitopurkin risut ja veronican kirjeeseen muutamia. (kirjeen pudotin kylän postilaatikkoon kotimatkalla, lähtee sieltä vasta huomenna. kuivat risut uskalsin kuitenkin laittaa kuleksimaan viikonlopun yli.) kompostiinkin silppusin aika monta:-) edelleen on meillä niin lämmintä, että talvisuojaus = kevätahavalta suojaus jää myöhäisemmäksi.

tämmöisen tekstini kävin hakemassa vanhan puutarha.netin puolelta. on kirjoitettu 31.10. 2005->
"tiivistetyt ohjeet vielä kerran. väärät voivat olla mutta niillä kuitenkin olen kahtena keväänä saanut aikaan aika hyvän näköiset taimet.
a) purkkiin - minulla maitotölkit - turvehiekkaseosta piukkaan pakattuna, ettei jää ilmataskuja.
b) kastellaan kosteaksi mutta ei litimäräksi
c) istutetaan risut = pistellään multaan - kolme mahtuu hyvin 1½ litran tölkkiin - niin, että keskimmäinen silmu jää mullan pinnan kohdalle.
d) pidetään noin viidessä asteessa ja valoisassa siihen asti, kun kevättalvella alkavat pullistaa silmujaan. (viileässä ei ole tarvinnut lisävettä talven mittaan)
e) tuodaan huoneenlämpöön ja aloitetaan kastelu varovaisesti maalis?/huhti?kuussa."

risut olen leikellyt aina kolmen silmun mittaisiksi. - e)-kohdasta olen laistanut nyt seuraavina keväinä, kun maitotölkkejä on ollut paljon. mökin lämpötilaa nostan joka tapauksessa noin 15 asteeseen maaliskuussa, kun olen tehnyt multien vaihdon ja ensimmäiset kevätkylvöt. aurinkokin silloin jo lämmittää lisää niin, etten ole enää kantanut purnuja kotiin lämpimään. pärjäävät oikeastaan paremminkin, kun ei versokasvu ole kovin nopeaa ja selviävät melkein ilman ylimääräistä karaisua ulosistutuksesta.
tänä syksynä pitkästä aikaa rakentelin samalla maitopurkki - turvehiekkaseossysteemillä muutaman villiviinin taimen. maksan niillä keväällä naapureilta saamani upean ison - ainakin 4 litraa auringonkukan siemeniä mahtuu kerralla - lintulaudan. vielä ei ole selvinnyt kestääkö se oravien hyökkäykset. "oravankestävä" kun pitäisi välttämättä olla minun pihallani.

ps samaa vauhtia kylvin vähät kylmäkäsittelyn tavitsevat siemenetkin. ne uskalsin jo, kun niissä on sisäänrakennettuna esto, että alkavat itämään vasta jonkin mittaisen kylmän jakson jäkeen. - estottomia porkkanaa ja tilliä en vielä uskalla. yölämpötilatkin olleet edelleen +10°C kieppeillä.
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 7kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)