mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


syksy V
keskiviikko, 19. marraskuuta 2008
tänään loppui minulla syksy ja alkoi talvi; tällä haavaa näyttäisi olevan tulossa juupas-talvi, vaikka lumilapiota ei tarvinnutkaan ottaa alas vajan seinältä.
tein loput syyskylvöt: kahden väristä salkoruusua ja harjaneilikkaa vauvalaan, porkkana lavakauluksen hiekkaan, tillirivit pömpeliin villirukolan viekkoon. kokeilua on pieni pätkä punajuurta talvivalkosipulivaon jatkeeksi. sitten keväällä näen, johtuiko kerran kokeilemani ja silloin epäonnistunut yritys huonosta toteutuksesta, vai eikö punajuuri hyväksy syyskylvöä. vauvavalkosipuleiden perään jäi myös pieni pätkä tyhjää. siihen kylvin salaattia. joskus minulla on salaatti päässyt kukkimaan ja kylväytynyt sitten itsekseen: *huomen*keväänä ollut oikein komeata salaattia perunamaassa:-) eiköhän se varta vasten kylvettynäkin onnistu. - muuten tähän väliin: raesade vei viime kesänä parsasalaatitkin kaiken muun lisäksi. sen olin ihan unohtanut. minulla salaatintarpeen tyydytti pari kaupan ruukkusalaattia, jotka istutin juhannusviikolla tyhjäksi jääneeseen penkin osaan. - kesän persiljat kasvavat paikoillaan vielä. niiden jatkoksi kylvin pari pientä uutta pätkää. kaalia en möhöjuuren takia voi pellolle kylvää. ostin kuitenkin huvitoimikunnan multamyynnistä hyvää kekkilän puhdasta puutarhamultaa ja täytin ison parvekelaatikon (keväällä jätelavalta vauvavalkosipuleita varten dyykatun:-)) siihen kylvin kyssäkaalia. vaikka muita kaaleja saakin kaupoista ostaa, kyssää tuskin missään näkee. - maa oli vielä sula. mullallakin olisi voinut tavanomaisesti peittää. laitoin kuitenkin kerroksen hiekkaa siementen päälle. keväällä sitten helpommin näkee itääkö vai ei.

kesällä meillä kylän herrat kaatoivat muutaman ojan partaalla vinossa ja kaatumisvaarassa olleen kuusen. niitä hakkuujätteitä olin ottanut talteen. arkojen päälle levitin ne tänään. kun ei semmoisia ole paljon, niin hyvin riittivät. vanhan lakanan taas ripustin pyykkipojilla hopeapajun oksiin varjostamaan köynnöshortensiaa. toinen levittäytyy seinustan köynnöskuusaman suojaksi, kunhan muistan ottaa yhden risan mukaan seuraavan kerran mennessäni (luulin jo vieneeni sen, vaan eipäs sitä vajassa ollutkaan; kotoa kaapista löysin) ja oikein asianmukainen pakkaspeite zilgan päälle; ei pakkaselta vaan todellakin kevään ahavalta suojaamaan. nuo varjostukset voisi hyvin levitellä vasta helmikuussakin, mutta jos silloin on lumiesteitä ja pakkasta, niin työ käy paljon hankalammin kuin tänään tehden; paljain käsin vielä tarkeni eikä tarvinnut kahlata hangessa.

eivät turhaan ole varoitelleet myyrähuipusta: kylän niityt ovat täynnänsä koloja ja vajan lattialle tarjoiltu hiiribaari tyhjenee jatkuvasti. jospa pysyttelisivät kuitenkin enimmäkseen niittyjen puolella ja jättäisivät meidän pihamme rauhaan. yhden vilistelijän näin tänään, mutta oli onneksi menossa naapurin puolellle. omaan biolan-kompostoriini niitä ehti pesiytyä, kun pohjaverkko on vuosien saatossa näköjään ruostunut rikkipuhki. viikon välein annosteltu hiiribaari kaksi kertaa sai populaation ainakin väliaikaisesti kuoliaaksi. keväällä on hankittava uusi pohjaverkko ja aseteltava se taas tiiviisti paikoilleen.
lintujen talviruokinnan aloitin: murskattua maapähkinää ja auringonkukansiementä. ei tarvinnut tiaisia houkutella, odottivat luumupuussa, että ehdin ripustaa laudan kuistin kattoon. talipalloja tai -pötköjä ei kannata viedä mökkipihalle, tai en vielä ainakaan ole keksinyt, miten ne sinne laittaisin niin, etteivät harakat tai oravat vie niitä jo sillä aikaa, kun juon kaffeet.

ps1. kotona parvekkeella ovat daalian juurakot vielä ruukussaan. jos ensi yönä sielläkin menee pakkaselle, nostan ne ylös, kääräisen sanomalehteen ja jemmaan "jääppiin". paprikat ovat edelleen vihreinä ja tuuheina ruukussaan. muratti pahalainen taitaa kasvaa vielä myös eikä juhannusruusukaan oikein ole osannut nukahtaa talviuneen.
+ Kommentoi (8 kpl)syksy IV
perjantai, 14. marraskuuta 2008
sunnuntaiaamuna kävin ihan pikapikaa mökillä (ystävän kyydillä ja hänen aikataulunsa mukaan) enkä ehtinyt paljon ympärilleni katsella. kaukasianpionin ja rans.rakuunan tilanteet vain noteerasin. tänään menin omin avuin (julkisilla) ja aikaa oli niin paljon kuin itse halusin. - uudet tulppaani-istutukset olivat tulleet esiin. ja juuri ne sinivalkoiset pikkutulppaanit, joita niin kovasti olin vuosia odottanut saavani. hiekkaa kai niidenkin nenuille on laitettava ja toivottava parasta. köynnöshortensiassa oli isot hiirenkorvat ja latvaosissa jo pienet lehdetkin. valkoinen pihasyreeni pullistelee silmujaan myös. akileija on aloittanut uuden kasvun. voi näitä vinksallaan olevia vuodenaikoja...

vettä oli satanut sunnuntaista asti, ja sen oli oloista sitten tontilla. nurmikko sanoi lits-läts saappaitten alla. kasvimaan polut paksun risukatteen alla lainehtivat. innostuin kitkemään polkuja ja kukkapenkkejä. tuntui ihan, ettei rikkaruohoja tarvinnut kuin vihaisesti mulkaista niin hyppäsivät kitkuuämpäriin ja hyppiessään vielä kiittivät, kun saivat varpaansa ylös litimärästä ja kylmästä maasta. hyvät suojausohjeet saan laittaa muistiin toistaiseksi; ei mitään asiaa tehdä talvisuojauksia vielä. syyskylvöt saavat myös odottaa. vain ne perennat olen kylvänyt, joiden tiedän varmasti tarvitsevan kylmäkäsittelyn. kylvettävät siemenet katsoin jo valmiiksi ja sateitten litistämät kylvövaot tein uusiksi. jos ensi viikolla tulisi pakkasia, voisin kylvää loput kukat, tillin ja porkkanan. aion kokeilla kuinka käy punajuuren, salaatin, persiljan ja kyssäkaalin kanssa...
enää eivät kukkineet muut kuin orvokit, koralliköynnöskuusama ja syyssahramit joiden pitääkin kukkia.

tassuttelin joutessani joen rantaan. kyllä oli uoma täynnä. siinä katsellessani lähetin myös kauniit kiitokset vesilaitoksen väelle. aika kummia temppuja joutuvat tekemään ennen kuin siitä savisena mylläävästä vedestä tulee kirkasta ja hyvän makuista kaffevettä. ja semmoista me kuitenkin kraanoistamme saamme.
huomisen salaatin aion ryydittää kotiin tuomillani viinisuolaheinän lehdillä, timjamilla, persiljalla, villirucolalla ja ruohosipulilla. kotona kasvaa ruukussa valkosipuliyrttiä samaan silputtavaksi.
+ Kommentoi (2 kpl)lasitettu parveke VII
lauantai, 1. marraskuuta 2008
tämmöisen pätkän kävin kopioimassa puutarhamallakastani 1.5.2008:n kohdalta -> "vippasin huonekasvit parvekkeelle." ja tänään tasan puoli vuotta myöhemmin nostelin sieltä loput (pääsiäiskaktuksen, kaksi tuoksulehtikaktusta, neljä vanhaapoikaa, opuntian ja kaksi kliiviaa) takaisin sisälle. jos hyvin käy, saan ne jo viiden kuukauden päästä takaisin ulkokasteluun. semmoinenkin kevät on näihin muutamaan osunut, että melkein jo aprillipäivänä = 3.4.2005 siirsin ne "pihalle".
muratti kasvaa vielä. se on tehnyt näinä kosteina viikkoina hurjan määrän ilmajuuria varteensa. tai voivat ne olla imukuppejakin, joilla tarttua pylvääseen kiinni. lyhyitä ovat vielä; pitää odottaa ja katsoa, mitä niistä tulee. paprikat ovat kovasti vihreinä. saavat minun puolestani olla pakkasiin asti ruukussaan, kun parveke muuten on aika aution näköinen kesään verrattuna. daalian juurakoita en ole vielä nostanut ylös. lämpötilan minimi on vasta tämän aamuinen +3.6°C.
jos irikset aloittavat kukintansa helmikuun lopulla niin kuin tekivät viime talvena, eipä tästä rospuuttoajasta liian pitkä kestettäväksi tule. - mökilläkin on vielä kesäisiä hommia tekemättä - porkkanan etc kylvöt:-)

edit1: 4.11.2008 - neljä kuukautta ja yksi päivä vierähti, niin olitte ehtineet klikata blogini taas uudet tuhat kertaa auki. katsojakertakertymä on nätti pyöreä luku taas - 3000.
edit2: 21.11.2008 - viime yö oli pakkasyö. daalianjuurakot nostin ja sanomalehteen paketoituina jemmasin "jääpin" vihanneslokeron perukoille. - ruukun multaa parantelin hevonhyvällä, kastelin ja peittelin jätesäkillä, että kosteus tasaantuisi ja säilyisi paremmin. lattilaattoja nostin painoksi/pöydäksi. mietin vielä, raaskinko ostaa jonkun kukan siihen kaunistukseksi. kynttilänjalka siellä jo on semmosessa kohtaa, että hyvin näkyy, kun tässä koneella istun.
paprikat eivät vieläkään nuukahtaneet. saavat olla vihreyttä antamassa niin kauan, kun suostuvat pysymään hengissä.
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 3kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)