mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


myrskyn jälkeen
keskiviikko, 28. joulukuuta 2011
tarkistusreissu tehty ja kaikki hyvin sekä omalla että ystävien mökeillä. - vanhaherraystävän pihaluuta ja esiin jätetty lumilapio olivat vaeltaneet paikoiltaan mutta pysyneet ehjinä. laitoin ne lujasti kiinni, että löytyvät, jos vielä rupeaa puhkumaan ennen kuin ystävä palajaa joulunvietosta.
toisen ystävän pihalla oli kaatunut terijoensalava (riippukeinun toinen tukipuu:-() ja tyrnipensas. piha on aukean niityn vieressä, siksi puhuri oli ollut siinä kohtaa pahana. olivat sentään kaatuneet sillä tavoin sopivasti, ettei muuta vahinkoa ollut tullut.
omalla pihalla puut olivat pystyssä mutta vesisaavit tulivat pihapolulla vastaan. kuistin seinustalle asetetut 200 litraiset muovisaavit olivat melkein tiellä asti ja niiden alle piilotetut kipot ja kapot hujan hajan pitkin kasvimaata. ehjinä olivat nekin kaikki pysyneet.
iloisin asia oli, että sähköt eivät olleet menneet poikki pitkäksi aikaa. naapuriystävä, jonka tapasin ja joka oli ollut jo eilenkin käymässä (hakemassa marjoja pakastimestaan), kertoi, että eilen oli ollut parikin lyhyttä katkoa. - kovin lyhyiksi olivat jääneet, koska lämpö mökissä oli pysynyt: seinällä nokan korkeudella oli 12°C ja mini-maxi, jonka anturi on alhaalla lattian tasalla näytti +11°C. helpotti todella. jos lämpö putoaa kovin alas, pitää muutamaksi tunniksi nostaa pattereiden pyyntö oikein kunnon asteisiin ennen kuin lämpö taas nousee siihen 5 - 8°C, jonka kukat tarvitsevat. vanhalle herralle soitin ja kerroin, ettei tarvitse kiiruhtaa ensin kotiin jyväskylästä asti ja sitten kiireellä mökille; kyllä hänelläkin oli varmasti peruslämpö pysynyt pyydettynä.
oli mukava huomata, että oikein moni meistä oli käynyt joko eilen tai sitten tänään tarkistamassa tilanteen. tapaninpäivän sää oli kyllä semmoinen, että pahaa oli syytä pelätä. vantaan energialle kiitos; naapurikaupungissa muutaman kilometrin päässä ollaan kodeissakin oltu jo kolmatta vuorokautta ilman sähköä.
+ Kommentoi (0 kpl)facebook (ja muu some:-)) - 1 x ps
torstai, 22. joulukuuta 2011
ei taida kannattaa keskustelujen puolella jatkaa; klikkausten lukumäärästä päätellen blogia lukee useampi kuin ketjuja keskusteluissa...
juuri kun viikonlopun aikajana-hysteriasta on päästy niin facebook rasahuttaa (jadeliilalle kiitos hyvästä kuvailevasta sanasta:-)) seuraavan uudistuksen esiin. harmi ettei täällä blogeissa voi tehdä linkkiä. osoitteet joudutte tuosta kopioimaan -http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201112109535&ext=rss ja http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/facebook+alkaa+myyda+mainoksia+kayttajien+seinille++tarvitsee+rahaa+pysyakseen+ilmaisena/a744658 ja http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/facebook+tuo+mainokset+kayttajien+tilapaivitysten+joukkoon/a745151 - tämä varmasti saa aikaan todellisen myrskyn. muistanette, miten pikkuruisen puutarha.netin "kaupallistumiseen" suhtauduttiin ja millaisen joukkopaon se sai aikaan.
sekä entisestä että tulevista melskeistä olisi varsin helposti vältytty, jos pallin ja näppäimistön välissä muistettaisiin netiketin vanha viisas neuvo: "opettele tuntemaan väline jota käytät". vielä kymmenen vuotta sitten se oli itsestäänselvyys mutta ei enää lokakuussa 2007, kun facebook nopeasti tuli suomessakin tutuksi.
jotenkin huvittavaa on jatkuva nari-narina, ettei facebook tiedota uudistuksista. miten tiedottaa yleisölle, joka ei halua tietoa saada? ei miljoonien kätösiin voida yksitellen tarttua ja sanoa *katso nyt näin se toimii* - uskallan väittää, että jokaisesta muutoksesta on kerrottu etukäteen facebookin omilla sivuilla, vaikka en itse siellä olekaan. joka tapauksessa jokaisesta muutoksesta on aina noussut iso meteli ja melske tiedotusvälineissä ja somessa. itse olen seurannut muutoksia ihan vain uteliaisuuttanikin mutta myös siksi, että olisin pystynyt kertomaan niistä tämmöisille minun kaltaisilleni harmaille panttereille, jotka touhuavat facebookissa innoissaan viis veisaten siitä tietävätkö, mitä tekevät. on esimerkiksi lähes mahdoton saada isoäidit uskomaan, ettei pienten lasten kuvia kannata tuupata julki, ei ainakaan silloin, kun paremmin asioista tietävät tyttäret/miniät ja pojat/vävyt asian ehdottomasti kieltävät. (ja nyt mm vauva-sivustoilla nyyh-nyyhkitään *mitä mä teen* - viikonlopun aikana muuten joka tuutti kertoi, mitä pitää tehdä.)
facebookissa päätoimittaja kertoi jo aamuyöllä 16.11.2011, että "koko Puutarha.net tulee saamaan entistä visuaalisemman ja valoisamman ulkoasun ensi vuoden puolella; suunnittelutyö on nyt käynnissä!" älkää sitten pelästykö vaan opetelkaa kiltteinä tyttöinä uudet asiat, jos semmoisia ilmaantuu:-)
ps 23.12. - löytyihän se, kun oli aikaa hakea:-) google-sivuja kyllä joutui selaamaan kuusitoista taaksepäin; niin syvälle kaiken hysterisoinnin alle oli aikoinaan lukemani tieto vaipunut. tämä juttu "IS listasi 5 tärkeää muutosta Facebookin asetuksissa, jotka käyttäjän kannattaa tehdä nolojen paljastusten estämiseksi" julkaistiin 19.10.2011 ja itviikossa sitäkin ennen juttu "Näin suojaudut Facebookin aikajanan paljastuksilta" jo 30.9.2011:_)
+ Kommentoi (1 kpl)lasitettu parveke XXX - 6 x ps
sunnuntai, 11. joulukuuta 2011
kun talvi ei tule, ei meinannut parvekkeen zilga tuleentua ei sitten millään. ja kun sitten vihdoin pudotti lehtensä, niin maailma pysytteli päivätolkulla niin pimeänä, etten arvannut tarttua saksiin. - tänään vasta aurinko pääsi hetkeksi pilvien takaa esiin. lukulasit kun laitoin päähän, uskalsin leikellä viiniköynnöksen talvikokoon. miinukselle ei parvekkeella ole tänä syksynä vielä mennyt; kuplamuovit saavat olla nurkassa piilossa edelleenkin. vasta pakkasten tultua käpytän ne ruukun ja zilgan suojaksi.
samalla kun parvekkeella touhusin, silppusin jo varsin ränsyksi menneet basilikat biojätteisiin. tämän päivän salaattiin sain vielä tuorretta mutta jatkossa verotetaan pakkasen yrttisilppupurkkeja.
kaikki lyhdyt, tuikkukipot ja kynttilänjalat löysivät myös oikeat paikkansa. toissa vuotisen kopallisen isonmaksaruohon kuivatettuja kukkia nostin kaapista esille koristamaan pöytää. saituus iskenyt, kun en ole ostanut mitään elävää tänäkään syksynä. jos vielä "vastaan kävelee" kauniita minisyklaameja niin saatan sortua.
ps1 12.12. - juuri kun pääsin sanomasta niin eikö sitten viime yönä mennyt pakkaselle peräti -0.1°C
ps2 12.12. - viitisen vuotta hiljaiseloa viettänyt keskustelu virisi taas - kiitos jouluruusun ja oliivipuun. jännää huomata, kuinka samat neuvot aina vain annetaan. kukaan ei ilmeisesti huomaa ristiriitaa siinä, että ihan härskisti pyydetään puutarha-aiheiselta sivustolta poistumaan niitä, jotka puutarha-aiheita kaipaavat. mitenkähän frouvat suhtautuisivat siihen, jos perheen miehet/pojat alkaisivat skrapaamaan autoa/moottoripyörää perennapenkin päällä?
muuten - sosiaalinen media = keskustelupalstat (puutarha.netkin jo viime vuosituhannella:_)) ovat olleet olemassa paljon ennen esim twitteriä (2006) tai facebookia (2004, suomessa 2007).
*emo* keskustelujen puolella jo kertoikin sen viestiketjut-vinkin, jota olen käyttänyt alusta asti ja jota olen muutaman kerran yrittänyt markkinoida muillekin; ei siellä toisin toimien voi olla:_) aina välillä voisi tehdä sen, josta myös olen huomautellut: kurkatkaapa top20 juttuaiheiden otsikoita...
ps3 19.12. - facebookin aikajana sai tämänkin neuvon uudelleen esiin: "6. Jätä tulevaisuudessa kaikki arkaluontoinen materiaali julkaisematta yhteisöpalveluissa. Keskustele työkavereista, pomosta, poliittisistä näkemyksistä, siitä mitä joku teki, siitä mitä joku sanoi, arkaluontoisista taudeista, toisten ulkonäöstä, muiden lapsista, puolison vanhemmista, suvun mustasta lampaasta, viime yöstä puolisosi kanssa, viime yöstä exäsi kanssa, viime yöstä tuntemattoman kanssa ja muista vastaavista asioista puhelimessa tai kasvotusten." - pitäisi olla itsestään selvää mutta aina vaan unohtuu...
ps4 21.12. - ikuisuuskysymys: onko puutarha.net puutarha-sivusto:_) kaipa asiasta on viime uudistuksen myötä virinneen ison keskustelunkin jälkeen puhuttu (kurppa. ainakin sanoi->"Jotenkin vaan aivan älytöntä käydä tämä sama joka vuosi. Jos keskustelupalstan ylläpidon puolesta on sopivaa puhua muustakin aiheesta kun kasveista niin miksi siitä pitää jatkuvasti vääntää") mutta mennyt jutustelu ohi niin nopeasti, ettei ole osunut minun silmiini. (lopun sensuroin sittenkin; joulukin tulossa:_))
- ps:t kun kommentointi ei onnistu -
ps5 19.1. - jännää kuinka moderaattori-nuulla riittää aikaa tehdä uusia ketjuja ja siirrellä juttuja koruihin, saippuoihin, musiikkiohjelmiin jms mutta ei huonekasvien talvetusjuttuja jo valmiinaolevaan ketjuun. oli kerran puutarha-sivusto\(^_^)/
ps6 26.3. - no comment:_) -"Kaiken maailman naamarasvojen myyjiä, niin kuin ne nyt kuuluvat jotenkin puutarhaan..." vau, älähän nyt, he ovat lukeneet puutarha.nettiä:_) tätä jos lukee, ei ihme että menee viisaskin vipuun http://puutarha.net/keskustelukanava/ketjut/14938/83/859714/1/

+ Kommentoi (5 kpl)syksy XVIII
lauantai, 3. joulukuuta 2011
sanoo allakka mitä sanoo, niin syksyä tämä vieläkin on:-) ja upeata vielä kaiken lisäksi. aurinko paistaa ihan siniseltä taivaalta, lämmintä +4°C ja vähäinen tuulikin on leppeätä läntistä.
tein pikakäynnin mökillä, kun piti naapurilta saada tärkeitä papereita haetuiksi. treffit olivat bussissa ja molemmat sitten keksivät tikusta asiaa ja hoitivat mökeillään asioitaan. - minun asiani olivat ne tavanomaiset lintulaudan täyttö, hiiribaarin kattaus ja kukkien kasteluntarpeen tarkistelu.
ynnä vihdoin myös porkkanan ja tillin kylvö. maa oli pinnasta koppurainen pakkasyön jäljiltä niin että kylvön jälkeen peittelin vaot kuivalla sulalla hiekalla. vähän arkaillen tein, kun pahimmoillaan ensi viikoksi luvattujen pakkasten jälkeen tuleekin uudelleen lämmintä. onneksi porkkanan itäminen kestää aika kauan, niin etteivät ne ilmeisesti ehdi päästä alkuun ennen talven tuloa.
tapasin kylällä kulkeissani naapurin, joka kertoi kylväneensä porkkanan samaan aikaan, kun oli istuttanut talvivalkosipulinsa. nyt ovat kuulemma kahden sentin taimella. on mukava saada keväällä tietää, miten niille on käynyt. jos ei tule talvea ollenkaan tai tulee semmoinen kuin viime talvi, ettei maa routaannu, voivat vaikka jatkaakin kasvua samaa vauhtia sadonkorjuuseen asti.
viime kerralla kerroin kolmesta dyykatusta pelargonista. vaikka ne silloin talteen ottaessani näyttivät olevan ookoo, niin olivat ne kuitenkin saaneet pakkasta sen verran, että henki ilmeisesti loppuu kohta. vielä jätin ne olemaan dynoonsa enkä edes leikannut varsia poikki. seuraavalla käynnillä vasta, jos eivät selvästi näytä toipumisen merkkejä.
mökissä oli edelleen +12°C (kuistilla oli minimi ollut jossain välissä -7°C) ja kaikki talviteloille nostellut oikeinkin hyvinvoivan näköisiä - vielä. se on tammikuu se vaaran kuu; helmikuussa alkaa aurinko taas elvytyshoidon...
yrttimaalta keräsin mukaan mäkimeiramia, persiljaa, timjamia ja ilmasipulin naattia. parvekkeelta sai basilikaa. salaatti saa hyvät höystöt eikä tarvitse turvautua pakasteen yrttisekoitukseen ainakaan vielä.

+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 4kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)