mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


lasitettu parveke III
maanantai, 21. huhtikuuta 2008
k-kaupasta ostettu timjami voi hyvin. - 7.4. muovin alle kylvetyt tomaatit eivät ole vielä taimettuneet, vaikka kolme päivää myöhemmin mökkiin kylvetyt olivat. sen verran kylmempää on parvekkeella. mökillä on jo ollut monena päivänä ihan huoneenlämpökin, koska olen ollut siellä jo öitsemässä. - scillat ja helmililjat kukkivat edelleen. tulppaanien nuput muhkeita. jos oikein arvioin niin vaikka otan helmililjat pois, riittää jatkuvaa sinistä kukintaa - edellyttäen, että tulppaanit tod ovat sitä, mitä ostin - helmikuun lopulta pitkälle toukokuuhun. - muratti on kasvanut senttitolkulla uutta. zilgakin alkaa kasvattamaan versojaan. tänään kääräisin kuplamuovit sen ruukun ympäriltä lopullisesti kesäkorjuuseen.
kolme daalian juurakkoa ja 24 kpl freesiaa istuin isoon lattiaruukkuun. olin sitä lämmitellyt kuplamuovin alla ja lämpimällä vedellä kastelemalla jo pari viikkoa. ihan vähän toin mökiltä hevonhyvääkin, kun sitä nyt kerran on ja piilotin niille ison ruukun syövereihin varastolannoitteen. kovasti toivon, että kukkisivat ihan kaikki kukkansa ennen syyskuolon saapumista. parvekkeeni on niin korkealla, ettei pakkanen ole tullut kertaakaan ennen marraskuuta tänne asti.
vähän riskillä kylvin yin-yang pavutkin jo. multa tuntui käteen niin mukavan lämpimältä.

ps. katteesta sen verran, että juhannusperunalavasta siirtelin sen reunoille syrjään jo kuun alussa ja peittelin lavan muovilla maan hyvin lämmetä. naapurin herran kanssa sovimme, että ens torstaina on (juhannus)perunan istutuspäivä. - lauantaina tuupin katteet myös parsan päältä pois. pieni riskihän siinä on, että ensimmäiset sitten saavat yöpakkasista siipeensä, mutta on se sen arvoista, jos vaikka kuitenkin pääsee heti vapun jälkeen syömään ens tuoreet herkut:-)
seuraavaksi pitääkin jo paljastaa maa sipuleille ja puna- ja keltajuurikkaalle. - muilla ei vielä kiirettä, kun ei istuttamaan pääse ainakaan ennen touko-kesäkuu vaihdetta.
+ Kommentoi (0 kpl)kevät I
tiistai, 1. huhtikuuta 2008
ihan pakko tehdä mokoma otsikko. on tämä päivä ollut ihmeitä täynnä. vanha luuli jo kaiken kokeneensa, mutta eipä lopu kummat kummastelemalla. - aloitetaan pienimmästä. - kaikki maaliskuun kylvökset ovat itäneet. persilja viimeisimpänä oli tänään pinnalla. parvekkeella kevätkurjenmiekka aloitti kukinnan jo 23.2., tänään oli mökkipihallakin ens auki. aurinkoisella paikalla kevättähti on kukkinut kolmisen viikkoa, varjon puolella, jossa on vielä luntakin, kukkivat rontit kaulaansa myöden lumessa. kaikki nuohan saivat viime viikolla parikymmentä senttiä uutta lunta nenälleen, mutta ei se niiden oloa tunnu haittaavan.
päivänuusku paljasti, että vuoden lopulla kasvuun lähtenyt köynnöspinaatti ja silloin hiekkakeon nokalleen saanut, on kasvattanut uudet jo viisi senttiset versot keon läpi. valkoinen halkaistu monikäyttömuoviämpäri siihen oli pakko päälle laittaa. kivi vielä huipulle, ettei tuuli vie. - liian aikaisin minusta jättilaukatkin tunkevat pintaan. valkoisen dynon (kivi taas painoksi) kumosin niiden päälle. seinustan zilgoista 1/3 on lähtenyt kasvuun jo nyt. onneksi maa on sula ja märkä.
---jatkuu---
+ Kommentoi (0 kpl)kevät I (osa 2)
tiistai, 1. huhtikuuta 2008
---jatkuu---
polulla siinä kohtaa, missä juhannusruusu tunkee reunuslankun ali kivituhkapinnalle, on minun mielestäni myös kaksi jouluruusun tuhtia tainta. mikä niitä siemeniä kuljettaa? linnut, hiiret vai myyrätkö? pari metriä on matkaa siihen kohtaan, missä jouluruusut vielä muutama vuosi sitten kasvoivat. aika ampujiahan ne siemenkodat ovat, mutta voivatko lennättää tuommoisen matkan? (ja kuinka laiska kitkijä minä olenkaan ollut?) samalla tarkistin; emojen nupuissa näkyy jo värit, ei kauan kestä ennen kuin kukkivat.
sen verran muuten koskin kukkapenkkeihin - muuten vain katsoin - että nyppäsin oikein mallikkaan peltokanankaalin pois taatankurjenmiekan juurakon vierestä.
lauantaina umpijäässä ollut saavillinen multaa oli auringonpuolelta sulanut ja kun sitä sulanutta otti pitkin päivää pois, suli melkein kaikki loppukin. ruukut sain täytetyiksi; ensin multaa, sitten biolan extraa ja taas multaa. mökkiin nostin kaikki, ehtivät siellä lämmitä ennen kuin on istutusten ja kylvöjen aika.
ja sitten se ihmeiden ihme. tulee vieläkin pitkä tarina. - ostin syksyllä kalliilla rahalla komeat pallokrysanteemit parvekkeen koristukseksi. hienosti ajoivat asiansa. tammikuussa leikkasin kuihtuneen kasvuston pois, tungin paperikassin pohjalle ja nostelin nysiksi leikatut ruukut kassiin. tuuppasin sen pöydän alle pois silmistä ja tuumasin, että vien tuon tuosta mökin kompostiin joskus, kun ei ole paljon muuta kantamista. en muista milloin vein, mutta mökillä tietenkin kumosin ruukkujen sisällön kompostoriin (biolanin eristämätön). tänään kun taas laitoin lisää tavaraa sinne, rupesin katsomaan, että onpa komean vihreätä kaiken ruskeanharmaan keskellä. - ne viikkoja ensin parvekkeella kuiviltaan olleet ja sitten kompostorissa muhineet krysanteemijuuripaakut olivat kasvattaneet uuden tuoreen versoston. eipä tuolle sitkeydelle voinut kuin nostaa hattua, laittaa paakut takaisin ruukkuihin, kantaa mökkiin ja kastella hyvin. - jos noista jotainkin tulee ei paljon enää kirpaise se hirmuinen hinta, jonka niistä maksoin.
ja kaiken tämän ihanuuden keskellä yritän pitää mielessä, että me sittenkin hoitelemme puutarhojamme länsi-siperiassa. laiskuutta, laiskuutta vielä pitkään. puutarhailu olkoon kaffetta, tupakkia, hyvää (puutarha)kirjaa kansituolissa auringonpaisteessa toistaiseksi.
+ Kommentoi (1 kpl)
[riviä: 3kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)