mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kevät XII
maanantai, 25. huhtikuuta 2011
vai onko jo kesä? - varovaisena en vielä usko, että se ihan tätä vauhtia tulee, vaikka västäräkit ovat lukuisina jo mökkien katoilla vipottamassa.
keskustelujen puolelle ja kylvöjen päivityksessä jo hätäisesti kerroin upeimmat uutiset: talvivalkosipulien, zilgojen, juhannusperunan, salaattien, hevonpeen ja koivun hiirenkorvien kuulumiset. - lisäksi jouluruusu kukki, itävallan esikko (lienee jonkin sortin kevätesikko), bellis ja pikkusipulit: scillat, krookukset, valkoiset kevättähdet ja valkoiset helmililjat kukkivat - talventähdet ja iris reticulatat ovat jo lakastuneet - ja paljon muuta on korkeina alkuina pihalla. pionitkin kaikki, paitsi, etten tarkistanut tillipionia - pelkäsin vissiin, että se olisi menetetty...
sinivuokot olleet kukassa jo kauan, keltavuokot aloittivat ja lauantaina metsän reuna valkoisenaan valkovuokkoja ja keltainen pilkotti jo kerrottujenkin nupuista.
niin kuin arvata saattoi, molemmat kompostit olivat ihan sulia. lautakehikko oli 2/5 osan verran vajonnut syksyn ja talven mittaan. siinä siirtelin tavaraa etureunaan kukkupäälle asti ja valmistin siihen paikat kahdelle kesäkurpitsalle. takaosan tyhjän tilan täytin biolan-kompostorin sisällöllä. se on nyt sitten melkein tyhjänä taas uutta materiaalia varten. muhivan kompostin päällä ovat köllöllään neljä roipesäkillistä syksyltä ja yksi hevonpeeolkisilppusäkillinen. pääsevät sitten kesän mittaan biolanin täytteeksi, kun tuoreen väliin tarvitaan kuivempaa tavaraa.
nyt alkaa sitten mökkikausi (ens kaksi yötä jo öitsin siellä) ja netissä viettämäni aika supistuu oikein pieneen. hyvä kun joutuu vieroittamaan itsensä aina muutamaksi päiväksi kerrallaan. itselle tärkeitä asioita jää silloin kokonaan huomaatta. esim cityhuuhkajien uudet metkut. siksipä olin kovin tyytyväinen, kun weikko oli seurannut jatkokertomusta minun puolestani:-)
tällä lyhyeksi jäävällä viikolla en lähetä, mutta heti vapun jälkeen tuoksulehtikaktukset ja zilga lähtevät kohti merliniä (kunhan saan ne yhteystiedot:-)), kaikua, malvankukkaa, oprineitiä ja sienestäjää, jos vaan ovat paikalla vastaanottamassa.
kylöaikataulu VI:n päivitin taas kerran. huonomminkin olisivat kasvatelut voineet sujua.
+ Kommentoi (0 kpl)kevät XI
tiistai, 12. huhtikuuta 2011
on ihmisen - naisenkin - muisti lyhyt. viime vuonna kirjoitin 8.4. tähän blogiin "nyt uskallan minäkin jo uskoa, että kevät on. ensimmäinen asia, minkä mökkipihalla sain silmiini oli talventähtien kirkas keltaisuus:-)"
ihan sama huikea kelta loisti tänään (neljä päivää myöhemmin allakan mukaan) omenapuun alla kun mökille pääsin. ruusujen viekossa olivat kevätiirikset auki. ja niin myöhäiseltä kuin tämä kevät on tuntunut. - koko kasvimaa, koko yrttipenkki ja suuri osa kukkapenkeistä oli kyllä vieläkin kauniin tasaisen lumivaipan alla. ei lunta enää paksulti ole, mutta turha odottaa vielä esim talvivalkosipuleita, jouluruusuja, ilmasipulia tai raparperia, uinuvat kaikki vielä. siellä missä kukkapenkit ovat paljaana, on leegioittain sipulikukkien piippoja esillä. kevätkaihonkukka on alkanut viheriöidä ruusujen alla; kukkia en vielä siitä löytänyt. talven tuulien riipimiä isoja kuivia hirvenjuuren lehtiä asettelin suojaksi, kun pensaskärhö mokoma oli uskaltanut nostaa versonsa esiin. lumettomalla kohtaa olevat pionit sentään osasivat vielä lepäillä.
kaikkein suurin ilon aihe oli - keskusteluissa jo kerroin - köynnöspinaatti. monta tukevaa vartta tunkee ylös maasta. kibun aikoinaan antamien ohjeiden mukaan, olin jättänyt varret syksyllä leikkaamatta eikä nyt sitten tarvinnut tehdä muuta kuin ottaa varren tyngät irti ja poistaa latvatupsu pömpelin yläpoikkipuun päältä. välistä (metrin verran) oli huolehtinut rusakko. taimen ympärillä oli vahva kerros papanoita kiitokseksi ateriasta. kuopsutin ne maahan, hain kuistilta valkoisen muoviämpärin, otin ohikulkeissani tarviskivikasasta aika ison kiven, kumosin ämpärin varjostukseksi taimen päälle, asettelin kiven vielä päälimmäiseksi, ettei puhuri vie suojaa mennessään. - kovin paljon kiitoksia kurpalle (ja puu-ukolle), upean yksilön sain.
talven aikana kuolleiden kukkien ruukut tyhjensin. biolan-kompostori sai täytettä. entiset olivatkin huvenneet oikein mukavasti. tuo ei-lämpökompostorikin on jo sula ja pinta vajonnut parikymmentä senttiä. syksyllähän se oli piri pintaan täynnä.
viikko sitten kylvetyistä oli taimella vasta kosmoskukka (päivitin kylvöaikataulu VI:n). viides zilgan risu on kasvussa (kuudes taitaa jäädäkin risuksi). melkein kymmen senttisiä oksia niissä jo on. ystäville sain tiedon, että joutaa tulla hakemaan kunhan ehtivät. – niin lämmintä oli, että seuraavan kylvöpäivän ruukut täyttelin taimimullalla (kekkilän alennusmyyntimulta loppui siihen, seuraavat kylvöt tehdään taas turve/hiekka-seokseen) kuistilla istuksien ja oikein sovittamalla sain kaikki kipot ja kapot mahtumaan pöydille, kaappien päälle ja penkeille. itse en sitten mökissä mahdukkaan muuta kuin kylki edellä kulkemaan; öitsemistä ei tarvitse vielä vähään aikaan harkitakaan.
+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke XXIX
lauantai, 9. huhtikuuta 2011
keskiviikkona oli lämmin, hämärä ja sumuinen päivä. silloin kieputin kuplamuovisuojat zilga- ja murattiruukkujen ympäriltä pois. muratin suojana olleen pussilakanan poistin myös.
zilgahan oli avannut jo silmunsa (keskusteluissa kerroin) ja nyt sitten, kun parvekkeella ei enää ole ollut pakkasia, on jatkanut niiden kasvattamista niin, etten enää tarvitse silmälaseja nähdäkseni ne. murattia ei sitä vastoin auttanut varjostuskaan: lehdet pakastekuivuivat kuitenkin. onneksi varret ovat ihan viffeinä. viime kesänäkin se versoi sekä juuresta että varsien mitalta ja ehti kasvaa tuuheaksi ja melkein parvekkeen kattoon asti.
tänään on aurinkopäivä ja lämpö noussut kaiteen varjossa jo yli +24°C:een. nostelin sinne samaan varjoon kolme hevoskastanjan tainta, kurpan lähettämän erkin ja tänä aamuna taimettuneet ildit ja tiny timit. toivottavasti ei tule pilviä taivaalle; lämpötila laskee silloin hetkessä ja tulee kiire nostella purkit takaisin sisään.
minulla ei yleensä ole kovin paljon kerrottavaa, ei ainakaan hyvää, "tupakukista" mutta nyt uskallan luvata, että ruukutetut tuoksulehtikaktuksen pätkät ovat hengissä ja aloittaneet suurin osa kasvunsa.
torstaina rohkaisin mieleni ja leikkasin kiinanruusun pätkäksi. tein leikkuujätteestä yhden latva- ja kolme varsipistokasta. oikein kun uskon, lehtihangoissa näkyy uutta alkua *ans kattoo ny* - uskoa ei tarvitse yhtään venyttää, kun näkee, että emokasvin talvella lehtiään pudottanut ja kaljuuntunut alaosa tekee versoa joka lehtihangastaan. tämä hieno yksilö on se, jonka nimimerk *imikkä* antoi minulle viime kesän taimienvaihtotapahtumassa. oikein paljon kiitoksia sinulle:-)
itse tehdyn säännön mukaan huonekasvit ulkoistetaan, kun viisi yötä on ollut yli viisi astetta lämmintä parvekkeella. viime keväänä se oli 15.4. – tänä vuonna taitaa mennä paljon lähemmäksi vappua ennen kuin kukat voi vipata parvekkeelle:-(

+ Kommentoi (2 kpl)kylvöaikataulu VI (editoitu x 12 ja loppu samalla:-))
tiistai, 5. huhtikuuta 2011
nyt se sitten alkoi:-) allakan mukaan, koska sää on kyllä vieläkin semmoinen, ettei kevättä oikein osaa kuvitella. lunta on edelleen tasan puoli metriä, aurinkoa ei ole näkynyt moneen päivään, paitsi, että alkoi paistaa juuri kun olin lähdössä kotiin. pakkasta ei onneksi enää ole ollut öisinkään (yöpakkasia kuitenkin vielä tulee varmasti, usein ja ankaria, sanokaa vanhan sanoneen)

I kylvöpäivä 5.4.2011 (mökillä)
purjo - 15.4. oli taimella -> 23.4. taimikaappiin kuistille
tomaatti (apelsin) - 23.4. oli taimella - koulin 24.4.
kiinanasteri - ei idä (1.5.)
kosmoskukka - 12.4. oli taimella -> 23.4. taimikaappiin kuistille
mustapäivänhattu - ei idä (1.5.)
incarvillea - taimella 23.4. -> suoraan taimikaappiin kuistille
basilika - 15.4. oli taimella -> 25.4. 1/3 purkki ystävälle -> 29.4. ruukutin 2 x 4 kpl (ylijäämät naapureille)
persilja - taimella 23.4. -> suoraan taimikaappiin kuistille
puna- ja keltajuurikas - 15.4. oli taimella -> 23.4. taimikaappiin kuistille
nuo laitoin purkkeihin ja peittelin hiekalla kylvökseni. toisen patterin väänsin pyytämään viittätoista ja toisen kymmentä astetta (sähkölasku tulee marraskuussa; murehdin sen suuruutta sitten vasta)
nyt iltasella "kylvän" vielä kotikylvöt ts laitan siemenet kylvölautalle.

I kylvöpäivä 5.4.2011 (kotona)
datura - 13.4. purkitettu 3 kpl - 18.4. taimella:-)
mustapäivänhattu - ei idä (1.5)
sinikatana - 12.4. purkitettu 3 kpl - 15.4. taimella:-)
paprika (big banana) - 13.4. purkitettu 3 kpl - 19.4. taimella:-)
chili (bolivian rainbow) - 11.4. purkitettu 4 kpl - 14.4. taimella:-)
tomaatti (koivusaari) - 8.4. purkitettu 3 kpl - 9.4. taimella:-)
tomaatti (ildi) - 7.4. purkitettu 6 kpl - 9.4. taimella:-)
tomaatti (tiny tim) - 7.4. purkitettu 6 kpl - 9.4. taimella:-)
sinietelänherneelle sain semmoiset ohjeet, että siemeniä pitää oikein liottaa lämpimässä vedessä. *ans kattoo ny* olen aina kaihtanut minkäänlaista liotusta, kun liian monta kertaa on lopputuloksena ollut mätäneminen. nyt kuitenkin rohkenin: työpöydällä lilluvat lasipurkissa.
mustaapäivänhattua on muuten tulossa syyskylvönä vauvalassa, mökillä mullassa ja vielä kylvölautalla. se on semmonen siemen, josta kurppa on sanonut, että on vaikea idätettävä. jos hänelle on vaikea, minun on otettava todella varman päälle
tähän juttuun laitan sitten tietoa kun itävät/saavat siirron lautalta multaan. (otsikkoon editoitu x)
ihan hirveän hyvältä ei mökillä näyttänyt: ananaskirsikat kituvat, kaksi talviteloitukselta välttynyttä tuoksupelargonia taitaa kuolla sittenkin. ilonaihe oli, että viime käynnillä purkitettu candy dancerin pistokas on vielä ainakin hengissä ja neljäskin zilga on lähtenyt kasvuun. syksyllä dyykatut pelargonit ruukutin, mirabilisruukun kastelin ja ruostekukan sipulit setvin paperikassista pöydän alta viiteen ruukkuun ja siemenperunat nostin pimeydestä pöydän päälle valoon (olivat mokomat aloittaneet itujensa kasvattamisen)
seuraava kylvöpäivä onkin sitten vapun jälkeen. ihan varma en ole mihin saan kurkut, kurpitsat, kaalit, salaatit ja maissit mahtumaan. autaisi jos näistä tämän päiväisistä osan saisi silloin kuistille taimikaappiin, mutta kovin huonolta näyttää...
ps - koffilaiseen pääsi se aamulla sirkkajuurtaan ojennellut hevoskastanjakin:-)
ps 13.4. - taitaa kurppa olla ihan oikeassa; ainoa, joka ei osoita itämisen merkkiäkään on mustapäivänhattu...
ps 25.4. - molemmat mirabiliksen "porkkanat" hengissä. ehtivät taaskin kasvaa liian isoiksi ennen ulos siirtoa:-(
4/5 ruostekukkaruukussa elämisen alkuja. - taimikaappiin sain siirretyksi yhden vadillisen ja kun melkein on liiankin lämmintä, kylvin salaatit suoraan ulos. parsa-, rooman- ja lehtisalaattia ja lisää vielä villirukolaa, vaikka näyttäisivät osa selviytyneen talvesta. seuraavan kylvöpäivän purkit mahtuvat kuin mahtuvatkin mökkiin.
ps 1.5. - listoihin päivitin tilanteen. siihen lisää, ettei sinietelänhernekään ole itänyt tähän päivään mennessä. roomansalaatti sitä vastoin oli:-)
symmetrian vuoksi seuraava kylvöaikat
+ Kommentoi (4 kpl)?????
sunnuntai, 3. huhtikuuta 2011
mitenkä se hietanen tuntemattomassa sanoikaan? nyt hämmästelen minä ihan kauhiast. kuinka voi olla kiellettyä lisätä kuva jossa "...oli koirieni kotisivun osoite ja se tulkittiin mainostamiseksi samalla sivustolla olevan muun sisällön johdosta."
onhan täysin luvallista lisätä avattareensa ja/tai profiiliinsa linkit kotisivuille, jotka ovat samalla ao:n firman myyntisivut.
eikä ilmeisesti olisi ihan näin paljon kauhiast hämmästyttänytkään, mutta kun juuri tänään on ollut jo tuntikausia näkösällä teksti-> "Myynnissä olis kohta omakotitalo Porvoon Ylikkeessä. Vuonna 1987 rakennettu 1,4 ha tontilla. Jos kiinnostaa ota yhteyttä."
ps 18.5.2011 - on se niin, että myydä saa mitä vaan, kunhan ei kotisivun osoitetta laita jutussa olevaan kuvaan:-) ainoa paikka, josta valvojat sen löytävät, on tuo rehellisesti framille laitettu; vähänkin "kätketty" niin ei semmoista ole olemassakaan...
+ Kommentoi (9 kpl)
[riviä: 5kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)