mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kevät XIV - 1 x ps
maanantai, 23. huhtikuuta 2012
kai tämän jo uskaltaa kevääksi otsikoida (katsokaapa muuten kevät XIII-juttua viime vapulta:-))
lisää kukkia oli ilmestynyt tontille: kevätkaihonkukka, sini- ja valkovuokko, valkoiset kevättähti ja helmililja, siniset eivät vielä kukkineet.
kaikki talvivalkosipulit olivat pinnalla. samoin iso määrä sinivaleunikkoa (aina sitä joutuu jännittämään kevät kevään jälkeen), jouluruusut kukkivat hienosti.
repsahtaneen vesirännin nostimme tänään takaisin pidikkeilleen. kun yöksi kerran luvattiin lämmintä sadetta, nostelin isot saavit nurkille. hyvin jos käy on neljäsataa litraa kasteluvettä varastossa kohta. ja jos taas huonosti käy, on kaksi pakkasessa haljennutta saavia siirtolavalle viemistä odottamassa ja minä erinäisiä kymmeniä euroja köyhempi:-(
tänään piti kylvää lehtikaali, vaan eipä ollutkaan siementä jemmassa. basilikaa, persiljaa, romano- ja parsasalaattia kylvin. pari pelakuun pistokasta tein vielä, samoin neljä ananaskirsikan alkua laitoin purkkeihin ja emon vaihdoin isompaan ruukkuun hyvään vahvaan multaan. viime syksynä dyykatut pelargonit ruukutin. kaikki ns mummonpelakuut ovat selvinneet talvesta mutta tuoksupelargoneista moni heitti henkensä.
yhteishyvähakettimen hain lähteissäni omaan vajaani; pääsen heti aamusta urakoimaan talventörröttäjä- ja oksakasan viereen:-)
ps 26.4. - eilen vasta urakoin haketuskasan vierellä:-) ja niin siinä sitten kävi, että kun pitkän melkein laiskan talven jälkeen vanharva puuhasteli koko työpäivän verran ulkoilmassa ja ruumiillisessa työssä niin väsyhän siitä seurasi. kintut ja selkäkin olivat raihnaisen oloiset. vähän seitsemän jälkeen luovutin ja päätin oikaista petille - ihan vähäksi aikaa vaan, tiedättehän - heräsin äsken klo 03.13:-) valot paloivat, kone oli hiljaa lepotilassa, parvekkeen ovi auki. onneksi oli aamun lehti jo tullut ja sade alkanut. lämmin kevätsade niin taitavat koivut puhjeta hiirenkorville jo tänään. ihan vähän verryttelypuuhastelua vain niin huomenna jaksaa taas jatkaa mökillä. ei edes tarvitse ihmetellä mitä tekisi, kaikenlaista puuhaa riittää kompostinkäännöstä parsojen jakamiseen varastoidun kompostimullan levittämiseen ja vaikka juhannusperunan istuttamiseen asti:-)
+ Kommentoi (8 kpl)lasitettu parveke XXXI - 3 x ps
maanantai, 9. huhtikuuta 2012
enää ei luvata pahoja yöpakkasia - parvekkeella meni kuukausi sitten 9.3. viimeksi miinuksen puolelle - ja minä sitten tein kevättä lasitetulleni. kuplamuovisuojukset pois ja ruukuille vettä. harmi kun taas sekosin laskuissa, mutta taisi sinne 80 - 100 litraa hulahtaa. pienen asunnon hyvä puoli on, ettei keittiöstä ulos ole pitkäkään matka:-)
en edes hyvällä tahdolla ja paremmilla laseillani vielä näe, onko zilga pullistelemassa silmujaan. jos se heittää henkensä niin, onpa mökillä tulossa paikkaajia.
mökillä ovat näemmä myös salaattien siemenet. kotoa löytyi vain hyppysellinen rucolaa. siitä sitten kylvin pari pientä riviä. vapuksi voi saada tuoretta leivän päälle. pöydällä viffeää työntämään alkaneen sipulin tuuppasin niiden viekkoon; siitä ainakin saa tuoretta ennen vappua jo...
iltapäivällä varmasti taas lämpö kaiteen varjossa nousee yli 20°C:een. tomaatit ja paprikat pääsevät pitkästä aikaa ottamaan ilmakylpyjä muutamaksi tunniksi. sisälle keittiön pöydälle sitten taas kun iltasella viilenee...
liuskasalkoruusujen taimipurkki on ollutkin parvekkeella taimettumisestaan asti. kovin kylmiksi yönsydämiksi olen nostanut sen kynnykselle parvekkeen ovien väliin.
aamulla kun odottelin, että aurinko ehtii lämmittää parvekkeelle t-paitakelin, tartuin saksiin ja silppusin kiinanruusun torsoksi. leikkuujätteestä tuli yhdeksän pistokasta. juu, lupaan kertoa sitten juhannuksen aikaan, moniko on vielä hengissä.
ps1 14.4. - rucola taimettui pimeään aamuun ihan keltaisena:-( eivätkä taida kiinanruusunpistokkaat nähdä edes vappua:-( eivätkä tomaatit ja paprikat ole päässeet ilmakylpyileen maanantain jälkeen:-(
ps2 20.4. - persiljakin on vihdoin taimettunut ja purkit vippasin samantein parvekkeen kylmyyteen. styrox-lautaselle ne asettelin,jos vaikka vähän lämpimänä pysyisivät. - kevät ottaa tosi laiskasti etenemisensä. niin kylmää on, ettei taimia uskalla parvekkeelle nostella. tänään taas sataa vettäkin ja maailma niin pimeä, että kaikki valot pitää sytytellä, että jotain näkisi tehdä. helenin tasoituslasku tuli muutama päivä sitten. onneksi oli yli 60 € miinuksella; kovasti ei tarvitse surra rahan menoa.
ps3 30.4. - kyllä vaan, sipulin naattia (runsaasti) ja pienen pieniä rucolan lehtiä (vähän) lisäsin tämän päivän vihersalaattiin. romano-salaatti on sen perustana. kaupasta ostettu ruukkusalaatti. jämät istutin parvekeruukkuun. saa siitä tuoretta siihen asti kun kylvetyt alkavat tuottaa satoa mökillä.

+ Kommentoi (2 kpl)vuosien saatto:-) osa 1
sunnuntai, 8. huhtikuuta 2012
joutilas jotain tekee joutessaan.
ihan hölmöltä tuntuu, miten erilaisia vuodet todella ovat. *talvi-kevät*-jutusta voi lukea millainen on vuoden 2012 tilanne. ei viedä saaveja nurkille, ei käännetä kompostia puhumattakaan, että leviteltäisiin kompostimultaa. arkajaloillakin on ihan luonnostaan varjostus päällänsä vielä. haravaa ei tarvita kuin nostelemaan kattolumien paikaltaa plomsauttamaa vesikourua paikoilleen. kotona olen vähän tehnyt kylvöjä; mökillä saavat odotella vielä pari viikkoa. - noista alkuvuoden jutuista selviää sekin, että ruutuviljelyllä aloitin savimaan parantamisen ja että kasvilava oli käytössä.
"veikko" on koskis-veikko-vainaa - vanhimmat meistä muistavat/tietävät kenestä on kyse. omenapuut tulivat ammattitaitoisesti leikatuiksi nuorina.

20.4.1988
kylvin purkkeihin lehtikaalin

8.4.1989
6 purkkia lehtikaalia
3 purkkia parsakaalia
1 purkki persiljaa kylvettynä
laitoin saavin jo nurkan alle

8.4.1990
aita on oiottu. neliöt on kahlehdittu (pitää ostaa 1,5 metriä kettinkiä lisää). boorilannoite on huiskutettu. kompostimullan vesisaavista kannoin marjapensaiden alle pikkuvihannesmaille ja lavan eteen kaalimaalle.

7.4.1991
sain kompostin käännetyksi loppuun. otin pois talvivuoraukset.

5.4.1992
veikko leikkasi marjapensaat ja omenapuut

9.4.1993
toin siiklin ja norjanpunaisen itämään. hain kolme ämpärillistä kasteluvettä ojasta

8.4.1994
kävin hyötykasviyhdistyksen puodissa

8.4.1995
veikko on tulossa leikkaamaan omenapuut. - omppupuut on leikattu. yrtit saivat havut päällensä. asterit ja rusoikikukat olivat taimella. narsissit ja tulppaanit olivat taimella.
+ Kommentoi (0 kpl)vuosien saatto:-) osa 2
sunnuntai, 8. huhtikuuta 2012
parikin mallakkaa taitaa tuosta välistä olla liian hyvässä tallessa...

8.4.2002
taidan vähän haravoida. daalia pirulaiset on katsottava, mitä niille tekis, kun kerran alkoivat kasvatella uutta alkua jo nyt. parsan ja juhannusperunamaan muovitin. polut ja tienpielet haravoin. neljä daaliaa ruukutin – pakko – oli hyvin runsaasti alkuja.

12.4.2003
parsakaali ja –salaatti olivat taimella. perunahyttyrä oli vihdoin sulanut ja sain sen nostetuksi patiolle suoristumaan.
sinisarjat ja daalian istutin. neljä kpl ruukkuja hajuhernettä varten, 7 kpl ruukkuja kaali ja salaattimaata varten (parvekeruukkuihin muuten tulee rucola) ja 2 kpl ruukkuja habaneroja varten on kuistilla erillään. isoon altakasteluruukkuun tulee ananaskirsikka, jos yleensä suostuu itämään (antaisikohan sinikka pistokkaan?). iso tavallinen saviruukku on varattava amarillolle. loput chilit voi sitten käyttää ”vaihtareina”.
kotiin kylvin vielä neljään purkkiin ildejä. pitää vissiin ananaskirsikkakin tuoda tänne lämpimään, jos vaikka innostuisi…

10.4.2004 (= lankalauantai)
hyvällä omallatunnolla saattoi jäädä kotiin; vettä ja lunta tulee. [sic]

9.4.2005
kärry pääsi vettä keräämään. porkkanamaa sai muovin päällensä, samoin kurkkupenkin paikka {paitsi, että kurkkupenkki oli jo syksyllä päätetty laittaa ihan muualle} ja perunahyttyränkin ”rakensin”. verkot oioin. mustamännyn siemeniä sain 7 kpl talteen tällä kertaa. basilika ja persilja olivat taimella. mirabilis ja oxalis esillä myös. isossa daaliassa kasvu alkanut, täytyy ruukuttaa seuraavalla kerralla. talventähti kukki. jouluruusussa neljä isoa nuppua. ja kaiken huipuksi sain kaksi komeata tainta heikiltä. taimikaapin verhoilin. kompostista nostin korit mökin taakse. ukkolaukka ainoana oli taimella. madot täydessä touhussa kompostissa.
kylvin märän paperin päälle koeidätykseen puolet jäljellä olleista japaninhumalan siemenistä ja ihan suoraan purkkiin kaikki kaksi kävelykeppikaalin siementä. ans kattoo ny…
niissä 7 isossa ruukussa mökin takana on talvivalkosipulin itusilmuja.

11.4.2006
persiljaa ja basilikaa kylvin. pajut leikkasin ja köynnöshortensian peittelin.

7.4.2007
lisää oli taimettunut: yrtit ja koruköynnös. köynnöspinaatin peittelin vielä muoviruukulla. – zilgat taas kastelin. - kottikärryn vein nurkalle vettä keräämään.

10.4.2008
ananaskirsikat suoraan omaan purkkiinsa. – sinikatana, norsu, 4 x tomaatti, 2 x paprika, parsasalaatti ja o + o-maissit.
kastelin jo ihmekukan ruukun.

7.4.2009
nostin perunat valoon. kosmos- ja ryssänkukka, basilika ja lehtikaali olivat itäneet. tein tuoksupielikistä ja keijunmekosta pistokasruukulliset.

8.4.2010
pöntön ripustin paikalleen. matot piiskasin ja nostin takaisin pöydälle. juhannusperunahyttyrän laitoin paikoilleen. vauvalan päälle lapioin paljon lunta. taimikaappi sai muovin eteensä. pelakuut leikkelin, lisäsin multaa ja kastelin. kottikärryt asettelin keräämään sadevettä räystään alle.
talventähden keltaiset nuput loistivat pitkälle…
seinäpatterin suljin, kun siellä tuntuu olevan liiankin lämmin…

12.4.2011
talventähti ja kevätiiris kukkivat, köynnöspinaatti kasvussa (suojasin ämpärin alle), pensaskärhön uskalikon päälle laitoin hirvenjuuren kuolleen lehden…
linnut vielä ruokin. kuolleet kukat tuhosin ja mullat kippasin kompostiin…
+ Kommentoi (0 kpl)talvi-kevät
torstai, 5. huhtikuuta 2012
ei tätä oikein muuksikaan voi kutsua:-(
kävin mökillä ja itl:n sivujen 31 cm on varsin lähellä totuutta. ihan turhaan esim olin huolissani, että yrttimaa pakastekuivaa tulevana viikonloppuna, kun luvataan lähes 10°C yöpakkasia. rakuuna, kiinalainen ruohosipuli, timjami ja kaikki muu on vähintään 30 sentin kinoksen alla. ainoat jotka ehkä saattavat ottaa nokkiinsa ovat mökin seinustan zilgat. niiden juurelta maa oli kuitenkin sula. ei sinne paksun lumipeitteen alle ollut edes routa päässyt. varmuudeksi kuitenkin peittelin ne lakanalla ja havuilla varjostuksen vuoksi, tuuli vielä idästä niin ahava on pahana.
talvi oli mökissä teloittanut paljon kasveja. ananaskirsikat ja viisi pelakuuta, neljä niistä tuoksupelargoneja jouduin kippaamaan kompostilaatikkoon samoin fuchsiasta syksyllä ottamani pistokkaat. datura, fuchsia, keijunmekko ovat siinä ja siinä toipuvatko. daturasta uskalsin ottaa pari pientä pistokasta. se on taas *ans kattoo ny*
ihan hirveän hienoina olivat vain ihmekukka, jonka olin ruukuttanut syksyllä ja purkkiin tyrkätyt zilgan risut. noin kuutta vartta tekee mirabilis ja kaikki 4/4:stä zilgaa uhkaavat olla upeita taimia kuukauden päästä. - maatiaisamarylliskin oli herännyt kevääseen. kaktukset ovat hyvällä mallilla myös. hengissä selvinneet pelakuut juuri niin surkeita kuin tähän aikaan vuodesta yleensäkin. rapsuttelin kuolleet lehdet ja kalvakat kukat pois ja leikkelin niitä niin eiköhän ne sitten vähän ajan päästä taas kohtuullisilta näytä. tänään kastelin ne vain vedellä mutta seuraavalla kerralla uskaltaa jo antaa hevonpeevettäkin.
jääkaapin pimeydessä itämään alkaneet (vähät) siemenperunat nostelin valoon ja hiiribaarin katoin vielä vajan lattialle.
mökillähän se isolehtisen vihreän basilikan siementen pussukka oli. se ja persilja tulivat repussa kotiin. pääsevät huomenna vasta multaan, kun se pitää saada lämpimäksi ensin. parvekeella on jatkuvasti öisin aivan hirveän kylmää. (sileälehtinen persilja ei itänyt). siitä sitten riittää taas parvekkeelle ja mökille ja ystävärouvalle taimia.
toisen mökin pattereista käänsin pyytämään 15°C heti kun sisälle pääsin. eihän se sitten edes mennyt päälle olenkaan, kun tänään aurinko lämmitti niin, että lähteissäni mökissä oli 20°C ja kuistillakin 12°C. ts ehkä tästä jollain aikavälillä kevät ja kesäkin tulee...

+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 5kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)