mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kesä I
tiistai, 27. toukokuuta 2008
päätin, että tänään alkaa kesä minun pihallani. ensi yöksi kyllä vielä luvataan viileätä mutta kun ei lupauksista huolimatta viime yönäkään ollut niin... - olen kyllästynyt nukkumaan sängyn päiväpeiton päällä, lukemaan aamun lehden sängylle levitettynä ja syömään eväitäni pitämällä kippoa polvillani, kun istun äiteen perintökiikkustuolissa. kaikkea tuota epämukavuutta on pitänyt sietää nyt lähes kaksi kuukautta, kun mökki on täynnänsä kukkapurkkeja, tilaa on ollut vain puikkelehtia ahtaudessa eikä ole mahtunut siivoamaan. mitä nyt pahimmat tuhrut lakaissut keskilattialta.
kun uskon kesän tulleen, saan taimikaapin sisällön istutetuksi pihalle, pelargonit siirretyksi kuistin edustalle ja portaille. seuraavat taimet ja kukkaruukut mahtuvat silloin vuorostaan kuistille, ja saan siirretyksi kuistin pöydän paikoilleen. mökistä loppuvat multaiset suttaavat purkit, ja saan sen kunnolla siivotuksi, matot lattialle ja petivaatteet sänkyyn. kaikki tavaratkin sitten löytävät entiset hyvät paikkansa. se on aika tärkeätä pienissä tiloissa, muuten on huushollaaminen hankalaa.
kesäkukkien taimet (asterit, kosmos- ja ryssänkukat), persilja ja timjami, kurpitsan lähettämät aarteet ja ostamani valkoiset orvokit "joutuvat" pihalle. mangoldit, tomaatit, kurkut ja kurpitsat, daturat ja kaikki mukuloista/juurakoista/sipuleista kasvavat ruukulliset ja mökissä talvensa viettäneet kaktukset siirtyvät kuistille.

kun kaiken tuon saan tehdyksi, onkin ongelmana vain, miten maltan käydä koti-kotona ollenkaan:_)

edit1: 27.5. klo 16.30 - hah! ei totisesti ollut vaikeata malttaa. hirmuinen pohjoistuuli, taivas umpipilvessä. niin kamalan kylmää oli, että vielä paljon ilkeämpi ihminen kuin minä tarvittaisiin ennen kuin rupeaisi kiduttamaan taimiparkoja kylmään maahan istuttamalla. - ainoat lämmittävät asiat olivat, kun sain ilahduttaa naapureitani rucolan siemenillä, kultasateen ja karhunvademan taimilla. ja ennen kaikkea se, että naapuri oli ihan vaan nähdessään ostanut valkoisen (= galahad) jaloritarinkannuksen taimen, kun tiesi minun sellaista etsivän. ja sain minä kassillisen muoviruukkujakin. toinen naapuri oli niitä kerännyt vajaan jemmaan ja kun ei itse tarvitse, kysyi haluanko.
edit2: tulee sitten, kun/jos tästä joskus vielä kesä oikeasti tulee:-)
edit3: 29.5. klo 22.30 - eilen se kesä sitten tuli. silti vaikka naapurit kertoivat, että käsienpesuvedet olivat aamulla olleet jäässä taas. nostelin kuistikasvit pihalle ja mökkikasvit kuistille ja laitoin mökin täyteen kesäoorninkiin. - saimme eilen takaisin korjattavana olleen pumpun, ja taas nousi kasteluvesi kiltisti putkea pitkin meidän letkuihimme. ja kyllä me kaikki sitten kastelimmekin: paine laski ajoittain aika alas:-)
kesän tulosta huolimatta tomaatit, kurkut, kurpisat, maissit ja mangoldit saavat odotella paikoilleen istutusta ja karaistua kuistilla vielä ensi viikkoon asti. - juhannusperunalta, parsalta ja zilgoilta sentään keräsin jo harsot poispoikkeen.

+ Kommentoi (0 kpl)kate XI
sunnuntai, 18. toukokuuta 2008
meillä on tämä kevät ollut oikein onnekas kylällemme. - talonmies sanoi itsensä irti vappuaatosta lukien. kovalla kiireellä oli pakko saada korvaava systeemi toimimaan. yhtiön hallitus päätyi ostamaan työt paikalliselta kiinteistöhuoltoyhtiöltä. joskus jouduttiin odottamaan pitkään ennen kuin ruohonleikkuri aloitti hurinansa keväällä. juhannukseen mennessä oli keskikylän niityt kyllä aina kertaalleen niitetyt:_)
uudet toimijat ovat leikanneet ruohikon nyt kaksi kertaa sen jälkeen kun aloittivat työt vappuna - voikukkamassat on tehokkaasti nitistetty. se tietenkin myös merkitsee, että minulla ovat talvivalkosipuli ja juhannusperuna katettuna jo toiseen kertaan. samoin sain helposti ja runsaasti materiaalia, kun tein minttumeiramimallisen kurpitsapenkin jättikurpitsalleni.
kun pojat ehtivät kylän päädyn joutomaalle koneensa kanssa, on minulla lyhyt matka hakea uusi kate marjapensaitten alle. sitä ennen pitää kyllä käyttää mansikantaimilla "vuokrattua" kanttausrautaa, että on sitten siisti ja jämpti marjapensasrivi. kannattaa ja pitää huolehtia lannoituksesta, koska näyttäisi, että halla tuli sen verran myöhään, että herukat ehtivät pölyttyä ja sato pelastui. siitä tuntuu tulevan jopa runsas.
+ Kommentoi (3 kpl)kevät II
sunnuntai, 11. toukokuuta 2008
itseasiassahan kevättä on vielä kolmisen viikkoa jäljellä. jos meillä ei olisi vesiongelmaa kylällä, olisi vanha ja varovainenkin mennyt vipuun ja istuttanut kaikki valmiit taimet ja kylvänyt kaiken mahdollisen. ja huomenna se sitten olisi kostautunut. mirabiliksen peittelin taas ämpärillä lähteissäni ja muistin jopa kiven asetella huipulle. ensi yöksi ei vielä luvata pakkasta mutta seuraavat neljä ovat sitten kylmiä. parsat ja zilga pitää mennä huomenna iltasella harsottamaan.
olisi keljua, jos parsasato menisi, kun sitä nyt tulee niin hyvin, että tänään jo pakkaseen laitoin ensimmäisen satsin. ja zilgassa on isot kukkanuput; ei niitäkään sovi tuhota.
hassun lämmintä on ollut jo pitkään. en ainakaan vuosikymmeneen enää ole uskaltanut pukeutua shortseihin ja toppiin vapun aikaan, mutta niinpä vaan olen nyt tehnyt (ot: vanhat mahtuvat päälle, eivät ole läskit lisääntyneet tämän talven aikana) ja semmoisiakin "kesiä" on ollut, että heinäkuun lopulle asti on joutunut laittamaan lämmön päälle mökissä, kun aamuyöstä rupeaa hartioita hytisyttämään. nyt olen kaksi pitkää viikonloppua öitsenyt mökillä, ja patterit ovat olleet koko ajan kiinni.
ellei vettä saada alkuviikosta, on urakkana kahden pitkän kukkapenkin ja marjapensasrivin kanttaus. pitää opetella hienon kanttausraudan käyttö:-)
tämä kevät on ollut kaikella tavalla onnellinen meille kyläläisille. ensin haketin ja sitten hevonhyvä ja tänään sitten kukkakauppias. - ihan alkuvuosina meillä kävi kevätviikonloppuina vanha herra pakettiauto pakattuna täyteen kesäkukkia. hän kuitenkin lopetti käyntinsä jo vuoden 90 - 91 tienoilla. sen jälkeen olemme käyttäneet naapuriston puutarhaa. vanha pari kuitenkin lopetti yrityksensä viime talvena eikä tuntunut olevan paikkaa, mistä näppärästi saisi pelakuut ja samettikukat ja orvokit. onneksi löytyi uusi mukava herra, joka huomasi markkinaraon. tänään noin klo 10 ajoi iso katettu kuorma-auto parkkipaikalle ja sieltä purettiin rullakoittain kaikkea ihanaa. pahalta tuntui, kun osa väestä narisi, kun kaupanteko alkoi jo ennen kymmentä. eipä kauppias, joka tuli ajoissa ehtiäkseen laittaa kaikken myyntivalmiiksi, voinut mitään, kun rouvat ryntäsivät kaupoille heti, kun näkivät hänet. tunnustan: menin minäkin etuajassa, kun näin naapurini tulevan koppa täynnä kukkia takaisin mökilleen:-) - tuo jo sinänsä olisi aivan oivallista, mutta meille autottomille kaikista parasta oli se, että autoon oli lastattu myös turve-, multa-, rhodomulta-, huussikuivike-, lannoite- ja kalkkisäkkejä. tutkailin tarjonnan ja kaikkea, mitä ikinä osaisin toivoa siinä oli. ensi keväänä ei tarvitse "ostaa" kuljetusapua kilteiltä ja avuliailta naapureilta; kottikärryt mukaan, käteistä vähän enemmän kuin olen tottunut mökillä mukanani kuljettamaan ja saatan tehdä ostokset ihan melkein portillani.
+ Kommentoi (0 kpl)kate X
tiistai, 6. toukokuuta 2008
kevät tuo katteen taas asialistalle. - syksyllä kun sen on hyvin levitellyt, ei tarvitse huolehtia mistään. maa on pysynyt kuohkeana ja saanut lannoitusta. madot ovat pystyneet työskentelemään lähes koko ajan. heinäsilppu on suurelta osalta hävinnyt kasvimaan uumeniin.
ehdin jo kertoakin, että katteiden syrjään siirtoa pitää tehdä, että maa hyvin lämpiää kylvöjä/istutuksia varten. viikon verran ovat juurikas- ja sipulimaat olleet mulloksella. - luulen muuten, että tästä työvaiheesta voin tulevaisuudessa luopua, koska säät alkavat muistuttaa keski-euroopan säitä.
viime lauantaina haketin kasan havuja, kun vihdoin otin talvisuojat pois. zilgojen juurelle uusi puhdas havusilppu ja ylijäämä kasvimaan polun katteeksi. jännä joulun tuoksu pihalla vielä päivienkin päästä varsinkin kastelun jälkeen:-)
loppuviikosta on nurmikon leikkuu edessä. ei epäilystäkään: ensimmäinen hyvä silppu menee kaikki talvivalkosipuleille.
edit 8.5. - nurmikko - tai meillä kitukasvuinen kenttura - on leikattu. eihän sen tuotos koko sipulipenkille riittänyt. huoltofirman pojat olivat onneksi jo ehtineet kylän meidän puoleisimmille niityille koneineen. hanskat, harava ja kottikärryt mukaan niin äkkiä oli kerättynä tarvittava määrä silppua:-)
+ Kommentoi (4 kpl)lasitettu parveke V
maanantai, 5. toukokuuta 2008
kotipäivä kun on, leikkelin kaikki kuolleet kukat parvekkeelta (timjami on nyt sitten ainoa kukkija siellä). kukkia riitti helmikuun 23 päivästä tähän asti syksyllä purkkiin piilotetuista sipuleista. - iristen naatit letitin ja siirsin letit syrjään purkin ja kaiteen väliin roikkumaan. scillan lehdet olivat taipuneet mukavasti maan pintaa pitkin juhanusruusun taakse piiloon. kunhan tulppaanien ja helmililjojen naatit ehtivät melkein nahistua, nostan ne kokonaan pois ja vien mökille odottamaan syksyn istutusaikaa.
dahlioista kaksi on hyvässä kasvussa, yksi odotuttaa itseään. samoin freesiat nukkuvat vielä. komea auringonkukan taimi on kyllä tullut esiin. kompostimullan mukana oli tietenkin lintujen tiputtelemia siemeniä. tomaatti edelleen mahtuu olutmukin alle. paprikat ja basilikat odottavat pikkuruukuissaan vieläkin istuttamista oikeille paikoilleen. saavat odottaakin nyt, kun kerran sää viileni perinpohjin: on helppo nostaa yöksi sisään vielä, jos tarvitsee. - papujen kylvö olikin riskinottoa. taisivat vilustua kaikki neljä, kun ei mitään näy.
zilga ja muratti ja juhannusruusu kiittävät hienosta "talvesta" aivan upean hyvinvoivalla olemuksellaan.
huonekasveista ei yksikään näytä pahastuneen ulkoistamisestaan.
+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke IV
torstai, 1. toukokuuta 2008
huonekasvit = tupakukat nostelin tänään kaikki muut parvekkeelle vain paavalinkukka ja pienet hoyat saivat jäädä sisälle. tuli vihreän ja täyden näköistä.
ensimmäinen dahlia on tullut pintaan. tomaatti voi hyvin kaljamukinsa alla. mökiltä toin paprikan ja basilikan taimet. istutuksen jätän huomiseksi. tuntuu, ettei väsyneenä ja kädet kipeinä (kuistin purku kävi näppivoimille:-)) pysty tekemään tarkkaa pikkutaimien istutuspuuhaa.
olen jo vähän aikaa pitänyt kahta lasia jatkuvasti auki mutta silti oli lämpö noussut melkein neljäänkymmeneen asteeseen päivällä ja yön alin ollut 13°C. vettä siellä kuluu paljon ja ihan varmasti tänäkin kesänä tapahtuu kuolemia, kun en malta tarpeeksi usein käydä kotona kastelemassa.

+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 6kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)