mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kesä XVII osa 1
torstai, 24. toukokuuta 2012
oli silloin maanantaina toinenkin kesän merkki ei vaan hs:n kääntö mökkiosoitteeseen. - vielä sunnuntaiaamuna kuuden aikaan, kun menin parvekkeelle yöpuvussa oli oikeinkin hyti-hyi olo. maanantaiaamuna samaan aikaan tuntui ihan lämpimältä saunan pukuhuoneelta koko parveke. - mökillehän minä aamusella lähdin oikein jo olemaan. ensimmäinen homma oli tyhjentää kukat ja taimet kuistille. onnistuihan se, vaikka ahdasta on. suoraan en uskaltanut asetella pelargoneja paikoilleen patiolle, kun kovasti aurinko räkitti ja tuulikin taas puhkui. luulen, että viikon saavat totutella kuistin lasien turvissa pahaan maailmaan. taimia ei voi vielä ajatellakaan istuttavansa kasvimaalle (paitsi salaatit on jo siellä). viime yö oli kylmä taas; lämmityskin piti napsauttaa aamuyöstä päälle, ettei vanhoja luita palellut.
kun mökki oli tyhjä, niin siivous. syksyllä hyviksi imuroidut ja keväthangilla piiskatut matot lattialle, vähät huonekalut paikoilleen, salusiini ikkunaan ja vesiämmärit ja tiskivesikattila ja kaffevesipänikkä täyteen, niin oli niin mukava istahtaa tupakille äiteen perintökiikkustuoliin.
naapurin ystäväherran kanssa sovimme, että *huomenaamulla* tulee ja aukaisee varaston oven, että saan ruohonleikkurini esiin (lähinaapuri oli leikkaamassa nurmikkoaan jo toiseen kertaan) ja hän sitten tarkistaa, josko on jotakin korjaamista. aamu oli sitten kyllä vasta klo 13oo, kun miesporukassa oli ensin aidatta toisen vanhanrouvan tontti. ei häirinnyt ollenkaan eikä ainakaan sen jälkeen, kun kone lähti käyntiin kuuden ryypyn jälkeen yhdellä nykäyksellä. aika hyvin jo paikoin puhkiruostuneelta 25-v ikäiseltä kahta tonttia palvelleelta koneelta. taas ainakin yksi kesä lisää, kun ei tarvitse ostaa uutta.
eläkeläisen kun ei huolehtia ei allakasta eikä kellosta, niin kovin varma en ole, mitä minäkin päivänä tein. paljon sain mielestäni aikaan. eläkeläisen työt ovat minun mielestäni kaikki ylityötä ts korkeintaan neljä tuntia päivässä saa tehdä kunnon työtä ja loppu on sitten mallia *kukkahattu päässä, kori käsivarrella, pienet sakset kädessä* puuhastelua.
ensin surullinen tarina, johon aion laittaa "mainoksen" porkkana-ketjussa. parempi on olla tässä kohtaa, ettei tarvitse kenenkään klikkaamaan erehtyneen lukea enää loppujutusteluja. - olin viime syksynä kysynytkin että olinkohan liian hätäinen ja olin minä ollut, kun joulukuun alussa jo kylvin porkkanan (ja tillin). tarkistin, että viime keväänä porkkana oli kauniin tasaisesti ollut taimella 12.5. kun nyt ei mitään näkynyt vielä 22.5. niin tein uusintakylvön. tämä oli syksyn -87 jälkeen jolloin ensimmäiset porkkanat tontilleni kylvin ensimmäinen kerta, kun syyskylvö onnistui epä ihan kokonaan. paikkauskylvöjä olen useinkin joutunut tekemään mutta täydellistä tuhoa ei ole koskaan ennen tullut. - viime syksy pysyi tammikuulle asti lämpimänä. porkkana (ja tilli) olivat joulun aikaan ilmeisesti itäneet ja sitten tammi-helmikuun vaihteen pienen routajakson aikana sirkkajuuret paleltuivat. rangaistuksena omasta syksyisestä hosumisestani, vedin vielä harsonkin kylvöksien päälle:-)

+ Kommentoi (0 kpl)kesä XVII osa 2
torstai, 24. toukokuuta 2012
onneksi muut tapahtumat olivat mukavampia. punajuuri ja härkäpapu olivat taimella, samaan aikaan kylvetty kyssäkaalikin tänä aamuna. kaura on oraalla (mumimyy, taas kiitos:-)) sipulinistukkaat sain maahan. varataimiksi jätetyt parsasalaatin taimet istutin tomaattipenkkiin, kun ei varataimia tarvittukaan. ylijäävillä kesäkurpitsan ja lehtikaalin taimilla saan maksetuksi tallinnan-tuliaiset melkein kokonaan. ystävät kävivät hakemassa heitä varten ruukuttamani ylimääräbasilikat.
tästä en oikein tiedä onko suru- vai ilojuttu. - vein ruusuista leikkaamani kuolleet oksat kompostointialueelle. kuormaani sieltä penkan päältä kumotessani vilkaisin oikealle ja vasemmalle. molemmilla puolilla oli kärryllinen heinäsilppua kumottuna. aina siinä ärräpäitä pääsee, vaikka toisaalta olen tyytyväinenkin omasta ja tonttini puolesta, kun ne kasat kärryyn lappasin. meinasin jo mennä takaisin mökille saaliini kanssa mutta koukkasin kuitenkin kraaterin pohjan kautta (vaikka ylhäältä pitäisi tuomiset tuoda niin kaikilla ei luetun ymmärtäminen ole oikein omaksuttuna) ja eikös siellä ollut neliöiksi leikattuja nurmiturpeita oikein kunnon kasa. - syksyllä kerroin kuinka viherherukan siirron jälkeen syntyneeseen kuoppaan otin samalta kompostoinalueelta nurmipaakkuja ja täytin montun. talven aikana se oli painutut uudelleen. noilla siirtonurmenpalasilla sain kohdan taas siistiksi. ja kolmas heinäsilppukasakin löytyi siitä nurmipaakkujen läheltä. ihan painava ja täysi kärrykuorma oli takaisin tuotavaksi. hyvä vaihtokauppa, kun minulla ei ollut viedä kuin muutama hassu kuollut ruusunrisu.
kotipäivä (oikeastaan puolikas) oli tämä. matkalla hoidin pankkiasiat ja kävin kaupassa. nyt on pyykki pesty, ruoka laitettu. huomenna pääsee taas mökille olemaan. lauantaina tekee kukka-auton risto-herra toisen käyntinsä. saapa nähdä pystyykö ostamaan syyslannoitteen varastoon...


+ Kommentoi (0 kpl)kylvöaikataulu XV - 2 x ps
torstai, 10. toukokuuta 2012
kahden kylmän yön jälkeen viime yö oli jo oikein lämmin. kuistilla oli aamulla viiden aikaan melkein +8°C kun edelliset yöt olivat +1.1°C ja naapurit kertoivat kattojen ja maan ja autojen ikkunoiden olleen paksussa jäässä.
keskiviikkona olin ahkera mielestäni. entrasin vattu-, mansikka- ja parsamaat. olin arvellut siihen menevän koko pitkän päivän mutta ehdin hyvin lounaan päälle ottaa tupluurit ennen saunaan menoa. ilta kun oli kaunis ja lämmin, istuttelin paikoilleen ja ruukutin välivarastoon niitä kitkuujätteitä, joita aamusella olin keräillyt vatiin.
oikein illalla olikin sitten vuorossa kevään kolmas kylvöpäivä->
avomaankurkku - kylvö 9.5. - taimella 15.5.
pitkäkurkku - kylvö 9.5. - taimella 16.5.
maissi - kylvö 9.5. - taimella 16.5.
kesäkurpitsa - kylvö 9.5. - taimella 18.5. (myös parvekkeelle kylvetyt)
salkovahapapu - kylvö 9.5. - taimella 18.5.
edellisestä kylvöstä on kaikki (persilja viimeisimpänä) itänyt.
tänään kun kunnolla ajoissa heräsin mökillä eikä ollut aamun lehteä hidastamassa vauhtiin pääsyä, ehdinkin tehdä taas kunnon rupeaman. kylvin kauran (kiitos mumimyy, sinun ansiotasi:-)), punajuuren ja kyssäkaalin. - täytin kukkamullalla ja hevonpeellä istutusruukkuja ja vaihdoin ruukun brugmansialle. isossa ruukussa oli ollut kaksi tainta. suurempi, vanhempi, valkoinen kuoli talven aikana. pienempi, jonka väriä en tiedä, sai hyvän vahvan mullan ja vähän entistä pienemmän ruukun. isoon ruukkuun siirsin ihmekukan ja miekkaliljat. kukkamultaa jäi sen verran,että tulevia tarpeita varten sain kolme ämpärillistä kuistin penkin alle jemmaan.
sitten olikin selkä nostelemisesta väsy taas niin että luojaani kiitin, että sade alkoi jo klo 11 aikaan. ja toisen kerran kiitin, kun piti juuri sopivan tauon (tietenkin rukka-sadetakki oli kotona kun sitä olisi tarvittu mökillä:-)), että ehdin kantaa isoista nurkkatynnyreistä pikku saavit täyteen. kovasti harmittaisi, jos hyvää sadevettä menisi haaskuun yli laitojen. ensi yöksi taas luvataan semmosta sadetta, että äkkiä 200 litran tynnyrit täyttyvät.
sadepäivä tietää vapaapäivää puutarhailusta. lauantaina taas takaisin, ensin "kukka-autolle" ostoksille:-) lupasi taas tulla klo 10:ksi ja mitä silloin ei ole matkassa niin tuo sitten kahden viikon päästä kaikkea, mitä frouvat toivovat - ellei puoti joudu eioota myymään.
ps 16.5. - listaan merkitsin kylvösten edistymisen. ei ollenkaan paha, varsinkin kun kaikki siemenet olivat ylivuotisia.
päivän puuha oli romano- ja parsasalaatin taimien istutus, lehtisalaatin, persinjan, tillin ja villirucolan kylvö. - puolet perunoista istutin, loput kahden viikon päästä. katsotaan taimettuvatko samaan aikaan. kaksi viikkoa maassa ollut juhannusperuna ei ollut vielä noussut katteen alta esiin.
eilen sain varastoitua kaksi lavakauluksellista hienoa kompostimultaa. saavillinen jo oli tallessa. valtavan helppoa on nyt kesän mittaan uusia pihan nurkkia, kun on mistä ottaa:-)
muuten; pihtari on semmoinen, joka nurkkatynnyreistä kantaa sadevettä pihan toiseen laitaan saaveihin ja oikein pihtari on sitten se, joka melkein vielä täysistä tynnyreistä sateen uhatessa nostelee 12 ämpärillistä tynnyreitten viereen, että edes vähän mahtuu taas. ja kaiken lisäksi tänä keväänä kylän kasteluvesisysteemikin saatiin kertayrittämällä toimimaan…
ps2 19.5. - kolmannen kylvöpäivän siemenet ovat kaikki itäneet. ja tänään sitten juhannusperunatkin olivat taimella
+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke XXXII - 4 x ps
tiistai, 1. toukokuuta 2012
niin turkasen kylmä on, että ainoa sopiva oleskelupaikka on lasitettu tuulensuojainen parveke. pilvettömältä taivaalta paistava aurinko ei sielläkään ole lämpöä saanut nousemaan kuin 21°C.
mökille öitsemään en tuossa säässä edes meinannut lähteä. on se talven jäljiltä niin kylmä vielä, etteivät vanhat luut yhtään tykkäisi nukkua siellä, kun ei liian täyteen ahdetussa sotkuisessa tilassa petiäkään saa kunnolla petatuksi. päiväpeiton päällä collegepuvussa nukuin jo yhden yön mutta silloin ei tuuli puhkunutkaan nurkissa.
multaa hankin kynsien alle ihan vaan parvekkeella:-) istutin kaksi kelloköynnöstä päätyseinän viereen, kun sieltä taas kerran zilga oli heittänyt henkensä talven aikana. jokohan uskon vai vieläkö tuon tänä keväänäkin taas uuden taimen, kun niitä kerran on valmiina?
aamulla söin loppuun toisen kaupasta ostetun romano-salaattiruukullisen ja sen nysän istutin toisen viereen uutta satoa tuottamaan = kierrätystä. rucolan ja sipulin kaveriksi istutin persiljan taimet ja toiseen ruukkuun basilikat. niiden kanssa otin pahan riskin. vaikka lämpö onkin jo pysytellyt yli 5°C öisinkin niin parille seuraavalle yölle luvataan aika viileätä. jos ei edes peittely auta niin onneksi varataimia jäi runsaasti. mökiltä tuon lattiaruukkuun pari tainta viinisuolaheinää ja pari palasta ruohosipulia – jos vaikka raskissi pätkäistä kiinalaisesta…
viime vuonna olin nostellut sisäkukat parvekkeelle jo 17.4. mutta nyt epäröin vieläkin. kylmä sää ja kuitenkin pistävän polttavana paistava aurinko ei oikein ole hyvä yhdistelmä, kärähtävät oudokseltaan. odottelen vähän aikaa, jos vaikka tulisi pian lämmin ja sumuinen aamu niin sitten nostan ne kaikki taas ulos. pääsee sillä tavoin helpommalla, kun ei tarvitse viritellä varjostuksia ensi alkuun.
ja palkaksi sai kuin saikin saksia oikein kunnon satsin rucolaa lounaslautaselle, sipulin naattejakin saa taas pätkiä pari pitkää ja komeata ja ennen kaikkea maukasta:-)
ps1 3.5. - eipä sitä lämmintä ja sumuista aamua tullut, tuli vain viileä ja pilvinen mutta nyt sitten sisäkukat pääsivät (tai joutuivat, miten vaan) parvekkeelle. samalla kädet mullassa touhutessani kylvin pari kesäkurpitsan siementä isoon lattiaruukkuun. jos molemmat itävät niin sitten toinen pois...
sipuli muuten tekee uutta naattia semmoista vauhtia, että piti aamulla kaksi vartta leikata aamiaisannoksen höysteeksi, kun kutittelivat niskaa:-)
ps2 8.5. - ps2 8.5. - samalla kun mökin yrttipenkki piti entrata (en tietenkään ehtinyt ennen *tuivion* tuloa:-)) otin siitä karkkipurkillisen taimia mukaani kotiin. neliskanttinen lattiaruukku sai kahteen kulmaan ruohosipulia, kahteen ristikkäiseen kulmaan viinisuolaheinää ja keskelle kunnon juurakon kiinalaista ruohosipulia. on mistä ottaa salaattiin makua. - vaikka aina mukamas tarkkaan leikkaan kukkavarret pois sekä sipuleista että suolaheinästä, niin eihän niitä koskaan ajoissa ehdi. nuo nurkkien täytteet olivat kitkuujätettä, vain kiinalainen oli jakopala toisesta emosta. ne olen ihan tarkoituksella jättänyt siementämään mutta ei vaan sen siementaimia näy...
tuiviollekin kelpasi - ja riitti – viinisuolaheinä sovittujen ilmasipulin ja ranskalaisenrakuunan lisäksi.
ps3 - 15.5. laitetaan tännekin muistiin, että tieto zilgan kuolemasta oli ihan ennenaikainen. ei olisi aikaisempina vuosina pitänyt kiskoa muka-kuollutta juurakkoa ylös vaan olla vain kärsivällinen. yksi uusi zilga on saamassa kodin mutta mökillä on sitten kolme ylimääräistä, jos onnistun ne siirtämään juurrutusruukustaan kunnialla erillisiin maitopurkkeihin.
ps4 – 17.5. lisää muistiinpantavaa: toinenkin verso ponkeaa ylös kuolleeksi luullusta zilgan juurakosta:-)


+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 4kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)