mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


tarkistus
perjantai, 17. toukokuuta 2013
kuva


kerran onnistui, onnistuukohan uudestaan.
rajarinne teki kuvagallerian itselleen ja kertoi, ettei kuvien lisäys tänne puolelle onnistu. tuossa se ainakin esikatselussa nyt on. siirtyneekö blogiin, jää nähtäväki...
tuli se siihen. - en usko, että puutarha.net pitää meidän välillämme rajakaisia. - taas kerran muistutus: jos tuntuu, että jokin kohta ei toimi, poistakaa ne keksinmuruset koneeltanne. ohje on esim *yhteydet puutarha.nettiin*-ketjun sivulla 28.
pystyn suoralta kädeltä luettelemaan ainakin viisi erilaista tapaa, joilla bitit saa poikittain ja kun yksi on poikittain, suma on yhtä varma kuin tukinuitossa aikoinaan. eikä se itsekseen lauennut, rivakoita tukkilaisia tarvittiin. bittisuman saa paljon helpommin auki, mutta avata se täytyy ennen kuin tiedonkulku taas on vaivatonta.
ps - kerätään tähän sitten muitakin niksejä, jotka kyllä on kerrottu vähintään n+1 kertaa pitkin nettisivustoja. minun kertomanani ne pitävät paikkansa firefox-selaimessa:-)
- mainokset (ja paljon muuta hidastajaa) saa hävitetyksi adblockplus-laajennuksella
- silmille hyppijät saa kuriin komennolla *työkalut->asetukset->sisältö->estä ponnahdusikkunat*


+ Kommentoi (5 kpl)puutarhakauppa... 2 x ps
tiistai, 14. toukokuuta 2013
...keskieurooppalaistuu, totesimme tänään myymälän vastaavan(?) kanssa, kun päivittelimme eioo-kepasipulin istukkaita. tavaraa tuodaan yhä vaan aikaisemmin, koska toimittajat tahtovat saada varastonsa tyhjiksi ja rahansa pois. ja meidän muka pitää ottaa tavara vastaan, vaikka olot ovat mitä ovat: yöpakkasia ja hanget korkeat. huhtikuun alussa alkaa sesonki. varastoja ei meilläkään maahantuojilla/kaupoilla ole vaan kaikki tuupataan myymälöihin ja asiakkaat ostavat ja yrittävät sitten kotioloissaan varastoida väärään aikaan hankittua tavaraa siihen asti, kun luoja suo pihoille ja parvekkeille otolliset olot.
sitä täytyy vanhan joko opetella aikatauluttamaan hankintansa nykykiireiseen aikaan tai jättää vallan väliin entiset hyvät kasvatuksensa:-)
paitsi niitä puuttuvia kepasipuleita eipä tänään enää suuresta puutarhamyymälästä saanut ostetuksi esim härkäpavun, kyssä- ja lehtikaalin, maissin eikä tavallisen (nantes) porkkanan siemeniä. ainoat tarvitsemistani olivat salkovahapavun siemenet, jotka hyllystä löytyivät (paikkuusiemeniä on nyt, jos vanhat pussinloput eivät ollenkaan idäkään).
siemenkaupan kohdalla keskieuroopan aikataulu ei ole ihan hirmuinen katastrofi, koska ne sentään säilyvät ja säilyttävät itävyytensä, jos eivät palsternakkaa ole mutta kun sama aikataulutus on taimikaupassa. ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun rullakoittain samettikukkia on joutunut biojätteisiin, kun yöpakkaset eivät olleetkaan vielä ohi...
keväällä täydessä kasvussa olevilla perennoilla, pensailla ja puilla on edes kohtuulliset mahdollisuudet selvitä meillä, jos niitä kesän oikein osaa hoitaa. pahinta on, kun syksyn alennusmyynteihin tuodaan ylijäämätavaraa, joka ei ole käynyt kaupaksi keskieuroopassa, on vielä täydessä kasvussa ja istutetaan samoin kuin keväällä hyvin lannoitettuun ja kunnostettuun maahan. eipä niillä paljon ole mahdollisuuksia valmistautua syksyyn ja selviytymiseen meidän talvestamme.
ihan tarkoituksella jätin katsomatta taimiosaston. pahoille mielin sillä puolella olisin vain tullut. - yrtti-, tomaatti- ja chilipuoli oli komea, hyvälaatuinen ja monipuolinen mutta ne rullakot olivatkin peräisin juholan puutarhalta (http://www.juholanpuutarha.fi) ja koivikon yrttitilalta (www.koivikonyrttitila.fi) oikein paljon onnea ja menestystä nuorille yrittäjille. sisua tarvitaan alalla, jossa asiakkaille tuntuu kelpaavan ihan mikä tahansa roska, kunhan vaan halvalla saa.
ps1 - anteeksi kun sipuli-ketjussa "puhun" prisman kotipihasta. pitää tietenkin olla kesäpiha...
ps2 - jo en olisi päättänyt, että mikään kammotus ei enää minua hämmästytä, olisin nyt tosi vihaihen. - tuo kepasipuli-tarina jatkuu: ystäväni olivat löytäneet istukassipulia kaupoilla kulkeissaan ja kilteinä ostaneet viimeisen pussukan minulle. heti kun sain sen näppeihini sanoin, että tämä on kyllä salottisipulia. silmälasit päässä sitten luin niin lippusessa sanottiin *istukassipulia* (ei mitään tarkennusta). onneksi oli lajikenimi - yellow moon. se ei minulle mitään sanonut, mutta tieto oli erinomaisen helppo löytää: läntinen muoto ryvässipulista. anteeksi vaan mutta mokomasta fiinistä luonnehdinnasta huolimatta aion edelleenkin sanoa salottisipuli. ihan näin tolkuttomasti ei vihaksi pistäisi, mutta kun tuo teksti on hyötykasviyhdistyksen sivuilta. varjelkoon meitä luoja mokomalta perinnekasvien suojelijalta
+ Kommentoi (0 kpl)kylvöaikataulu XVIII 1 x ps
lauantai, 11. toukokuuta 2013
eilen piti mutta tänään vasta oli kevään toinen kylvöpäivä
8 purkkia avomaankurkkua – iti 16.5. (kaikki)
3 purkkia kasvihuonekurkkua - iti 20.5. (kaikki)
1 purkki spagettikurpitsaa – iti 20.5. (molemmat:-))
3 purkkia gold rushia - iti 20.5. (kaikki)
5 purkkia salkopapua - iti 20.5. (vain kaksi, uusintakylvö 21.5. salkovahapavulla) - iti 26.5.
5 purkkia parsasalaattia - iti
3 purkkia persiljaa – iti
salaati- ja persiljapurkit jätin heti kuistin taimikaappiin. mökissä on jo tasainen huoneenlämpö. kuistilla menee sentään yöaikaan salaatille sopivaan viileyteen. jos päivät tuntuvat liian kuumilta, nostan purkit mökin taakse varjon puolelle.
kuusi perunaa istutin hyttyrän alle. ei niistä juhannusperunaa tule kun näin myöhään laitoin. juhlistetaan uudellaperunalla sitten maijanpäivää:-)
tilli oli taimella. aina ei pidä paikkaansa, että halvalla ei hyvää saa. siemenhän oli sitä välkkeen minulle syksyllä lähettämää ja hän kertoi ostaneensa sen tyrkkytarjouksesta 10 c/pussi:-)
maissia piti kylvää myös vaan ei ollut ainuttakaan siementä missään. ihan häneksensä sato viime kesänä meni niin, että hyvä vaan kun tulee välivuosi. yhtään zucchinin siementäkään ei ollut mutta naapurin vanhaherra lupasi vaihtaa omistaan yhden päikseen gold rushin taimeen.
tomaattirasiallisesta basilikaa sai itselleni parvekkeelle ja kuistille ruukulliset. varataimiakin jäi muutama kpl ja silti viidelle ystävälle riitti ihan sopiva määrä jokaiselle.
ps 21.5. - keskustelujen puolelle ehdin jo kertoa, että kesäkurpitsantaimilla tehtiin tänään vaihtokauppaa. iloinen asia oli, että härkäpapu oli eilen ja juhannusperunat tänään taimella. nostin niiltä lähteissäni muovihyttyrän pois päältä, kun sadetta lupailivat. nyt kyllä näyttää, että pelkäksi lupaukseksi jää taaskin...

+ Kommentoi (0 kpl)kate XXI
perjantai, 10. toukokuuta 2013
ihan vain varmuuden vuoksi tarkennus, kun aina käy niin, että asiat, jotka itse on kokenut monta kertaa ja ovat itsestään selviä tahtovat jäädä liian vähälle piirtämiselle ja rautalangan väännölle:-) - olen syyskuussa 2007, kun tuoretta heinäsilppua oli mahdottoman pajon saatavissa, kirjoittanut näin-> "katetta on juurikaslavoissa niin runsaasti, että niistä saan helposti peiton talvivalkosipuleille sitten, kun ne ovat peiteltävissä." tvs:t saivat tuona yhtenä syksynä ohuen heinäsilppupeiton. itusilmupenkki silloinkin jäi ilman, samoin kuin porkkanalava hiekkoineen. tuo ei siis merkitse, että istutukset joka syksy peitellään paksulla millä tahansa katteella.
kate levitetään paksuna kerroksena syksyllä niille kohdille kasvimaata, jotka jäävät ns tyhjilleen. tarkkana saa olla siinäkin, minkälaista katetta käyttää. tulevan perunamaan paikalle voi levittää haravoituja lehtiä, jos muuta ei ole (minä niiden sijasta kyllä mieluummin peitän maan hiekkakerroksella). paksu ja vaikka ohuempikin lehtikerros säilyy koko talven, kun ei ole matojen herkkuruokaa, ohut heinäsilppukate häviää talven aikana kokonaan maahan eikä maa keväällä pysy kylmänä niin kuin tiiviin lehtikatteen alla pysyy.
tänäkin keväänä syksyllä levitetty yli 10 senttinen ruohokate on lähes kokonaan hävinnyt. silti sitä joutuu tuuppimaan syrjään kylvövakojen kohdalta, että maa nopeammin lämpiäisi siementen kylvöä ja sipulien istutusta varten.
syyskuun 2007 ja lokakuun 2009 kohdilla on kuvia tilanteesta (ja tuossa mukana seuraavassa kuvassa myös. on muuten jatkuvasti näkösällä avattaressanikin. harmillisen pienenä siinä.) mulloksella ovat tuossa vaiheessa vielä tvs-penkit, kun istutuksen olin tehnyt vasta 16.10. molempina vuosina. ja vain 2007 levittelin kevyen katteen istutuksen jälkeen.
nyt kun tvs:t ovat jo kymmensenttillä naateilla ja itusilmutkin melkein yhtä korkeita, saa katteen levittää riviväleihin. yhtä hyvää kateainesta kuin toissa keväänä (hevonpeeolkisilppua) ei nyt ole, on vain syksyllä viimeksi leikattu nurmikko/lehtisilppu. sen on kelvattava siihen asti, kun tuoretta nurmikkosippua taas saa...
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 4kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)