mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


lasitettu parveke XXXVIII
maanantai, 5. toukokuuta 2014
aivan täydellinen tuho tuli ranskalaisille thermidromeille, jotka istutin 3.11.2013. edellisessä parveke-jutussa iloitsin, kun ensimmäiset ”vauvat” olivat taimella. taimettuivat melkein kaikki loputkin (”aikuisetki”) mutta eivät sitten kasvaneet ja kovasti alkoivat näyttää nahistuneilta. kuopsutin ne nyt ylös ja paljastui se mitä jo olin epäillytkin: ei juuria. – olivat kasvaneet vain sen verran mihin kynsissä ja itusilmuissa riitti puhtia. eikä sitä pitkään riittänyt. – marraskuun alussa multa parvekkeen ruukuissa oli ollut liian lämmintä eikä se sitten ollut koskaan paksun hs-peiton alla tänä leutona talvena viilentynytkään niin että sipulit olisivat voineet juurtua. siinä kuolivat sukupuuttoon minun toisenlaiset talvivalkosipulini. mahdanko oman töppäilyni jälkeen kehdata pyytää ystävältäni ensi syksynä uusia itusilmuja? maksuksi olisi kyllä tarjota ihan hieno zilgan taimi. tyttärensä viime keväänä saaman viekkoon kun kuulemma mahtuisi toinenkin – tai sitten korvaamaan ens, jos se ei olekaan selvinnyt…
siemen varastoa pitää tutkailla että mitähän tilalle. ”vauvojen” paikalle muutama kosmoskukka. toiseen laatikkoon rivi naurista ja rivi kyssäkaalia voisi olla aika hyvä vaihtoehto.
lumisateen hämärtämällä parvekkeella tarkistin oman zilgani; ihan erinomaiselta näyttää. kukkanuppujakin epäilen olevan tulossa:-)
molemmista ruohosipuleista ja kaupan romano-salaatista, jonka juurakon istutin purkkiin sipulien kaveriksi, olen saksinut jatkuvasti makua salaatteihin ja leivän päälle.
kaksi viikkoa sitten istuttamani basilikat ja kelloköynnökset ehtivät onneksi juurtua uudelleen uusiin paikkoinhinsa lämpimien säiden aikaan. nyt sitten viikon ovat vain olleet – ei kasvua, ei kuoloa. basilikat olen öiksi peitellytkin, vaikka ei kovin alas olekaan parvekkeella ehtinyt lämpö mennä, kun päivisin sentään vesi/räntä/rae/lumisateiden väleissä aurinkokin pätkittäin paistaa…
vappuna koulitut keijunmekot ovat päässeet haistamaan ulkoilmaa vasta muutaman tunnin kerrallaan; muuten ovat visusti sisällä ikkunalaudalla.

+ Kommentoi (0 kpl)poistolauantai:_)
lauantai, 3. toukokuuta 2014
1) - tuomipihlajan kolme pitkää perusteellista marjapensaiden kattamisjuttua (3.3.2014 kirjoitettua) ovat ihan paikallaan edelleen. tämäkin kohta-> "Jos nyt aloittaisin alusta, kaivaisin samanlaiset muovireunukset alueen ympärille kuin kaikissa kukkapenkeissänikin. Sitten sanomalehteä ja haketta ja maahumalaa istuttaisin koko reunan pituudelta, josta saisi sitten kasvaa sisäänpäin aluetta. Ja kyllä mä ne ahomansikatkin sinne edelleenkin istuttaisin tyrnipensaiden viekkuun."
2) - ei vanha mitään muista mutta tiesi, että aiheesta on jo ketju kun olen siihen ihan varmasti itsekin kirjoittanut ja sitten sinisointu kertoi tarkan paikankin, missä semmoinen on; ei tarvinnut hakea. - luin tämän ketjun läpi kertauksen vuoksi ja täällähän ne sinun pari kuukautta vanhat juttusi ovat...

nuo kaksi (suurinpiirtein noin olivat) kirjoitin eilen ja tänään; nuu poisti...

3) - kerrohan, kunka monta marjapuskaa tarvitaan rivissä ja/tai vierekkäin, että voidaan puhua marjapensasalueesta? jos tarvitaan enemmän kuin kymmenen, sitten minun jäljelle jättämäsi juttuni on/ovat oikealla paikalla edelleen:-)

tuon meinasin mutta en sittenkään, vaikka en oikein kyllä ymmärrä mitä eroa on puskan/puskien ja puska-alueen kattamisella...

tämäkin tuomipihlajan juttu ansaitsee tulla laitetuksi talteen pois katoavasta *ärsyttää*-ketjusta. (viime yönä poistui taas parituhatta juttua; se aina muistuttaa, että paree katsoa mihin viitsii kirjoittaa...)

"Heti kun juolia alkaa tulla sanomalehtien välistä, niin sanomalehtiä on lisättävä + haketta tai olkea. Ja aikaa on varattava tuohon muutama vuosi. Reunojen alta tosiaan aina tunkee niin kuin Heksu sanoi, mutta katettu alue pitää olla isompi kuin, mistä juolat haluaa tappaa.
En ajatellut, että Eslisbeth(?) kokonaan kattaisi kasvimaataan, eikös tuo ollut kuitenkin joku osa vain? Voi olla että luin liian nopeasti ja tajusin väärin.
Olen kyllä saanut juolat hävitettyä marjapensaiden alta vähitellen. Sanomalehtiä en kumminkaan käyttänyt kuin yhtenä kesänä, koska seuraavana keväänä risoja sanomalehden palasia lenteli joka puolelle. Oli niin rumaa, että luovuin. Meillä sanomalehdet paljastuivat helposti, koska marjapensaat ovat jokainen kummulla (maa oli niin savista, että eivät suostuneet yhtään kasvamaan ennen kuin saivat kunnon kummut) ja katteet valuivat helposti sanomalehtien päältä alas ja sitten tuuli tarttui sanomalehtiin. Elikkä olen ruohosilppukatteella ja repimällä saanut juolat taltutettua. Nykyisin mulla on koko iso marjapensasalue (33 pensasta) katettuna, koska väleihin ei enää mahtunut ruohonleikkurilla. Nurtsin päälle laitettiin mansikkakangas (suodatinkangas olisi ollut paljon parempi) ja siihen päälle reilusti haketta. Hakkeessa iti ja kasvoi hyvin vaikka mikä ja huomasin äkkiä, että en pysty pitämään pintaa kasvittomana. Sitten aloin siihen hakkeeseen, joka oli osittain maatunutta, istuttelemaan maahumalaa, ahomansikkaa, kevätkaihonkukkaa ja muitakin matalia kasveja. Siihen vaan pelkkään hakkeeseen. Voikukat kitken. Siankärsämö oli pakko päästää mukaan. Yhdellä kulmalla on jotakin heinääkin, mutta ei onneksi korkeaa. Pikkuhiljaa kitkeminen on vähentynyt. Mutta siis on ollut iso työ. Viime kesänä ajattelin, että nyt hoituu nopeammin verrattuna siihen, että jatkuvasti trimmaisin marjapensaiden väleissä. En oikein hyvin kestä sitä, että pensaat olisivat hukuksissa korkeissa ruohoissa.
Selvennykseksi vielä: Mansikkakangas ja hake eivät ylety marjapensaiden alle asti, koska edelleen haluan kattaa ja lannoittaa pensaat ruohosilpulla. Ja edelleen kitken pensaiden alta pariin kertaan kesässä akileijoja, peurankelloja, mataraa, vuohenputkiakin muutamasta kohtaa, mutta juolavehniä ei juurikaan löydy. Ja alkuunsa marjapensasalueella ei muuta kasvanutkaan kuin juolia. Alussa meillä kasvoi joka paikassa vain juolia, mutta kasvillisuus on kyllä paljon muuttunut parissakymmenessä vuodessa. Juolia ei juuri enää ole ihan tässä pihassa, muualla kyllä. Mutta voikukkaa on kauheasti ja vuohenputkeakin jon
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 2kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)