mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kate XIII
sunnuntai, 29. kesäkuuta 2008
jos alkukesän olikin heinäsilpusta nuusaa, niin eipä enää. - torstaina puolenpäivän aikaan kuivui sen verran, että pääsi leikkaamaan nurmikon. työ, jonka tavalisesti teen hitaasti ja tupakki/tuumaustaukoja pitäen, oli pakko tehdä vikkelästi. kaksi tuntia normaalisti, nyt kolmessa vartissa. juuri sain koneen jäähdytetyksi ja työnnetyksi vajaan, kun ympärillä murissut ukkonen tuli päälle ja avasi taivaan taas kerran.
silpun sijoittelua en kovasti ehtinyt miettiä - porkkanalle, perenna-aarteille ja perunamaalle sille kohtaa, joka edellisellä kerralla oli jäänyt vajaaksi, sen länttäsin.
kuivana aikana ehdin jo - olen tainnut unohtaa kertoa - yhdessä välissä leikata kokonaan alas raunioyrtin, silputa sen varret ja lehdet pieniksi ja sillä kattaa tomaattipenkin. raunioyrttiuutetta ei oikein tomaatille voi nyt antaa, kun mitään ylimääräistä kastelua ei yksikään kohta pihasta kestäisi. aluslautasia ruukkujen alla on päin vastoin lähes päivittäin joutunu kaatelemaan tyhjiksi.
+ Kommentoi (0 kpl)kate XII
sunnuntai, 15. kesäkuuta 2008
vihdoin sain pitkät norjanangervoaitani siistityiksi. - hommaan menee aikaa, kun leikkurini on akkukäyttöinen ja viisi kertaa jouduin tällä kertaa lataamaan sen ennen kuin työ oli valmis. erilaisten sateiden väliinkin piti parturointi sovittaa.
angervon leikkuujäte on niin mukavan pehmeätä, että levittelen sen nurmikon päälle ja sitten leikkaan yhdessä heinien kanssa mukavaksi kateainekseksi. vähän karkeampaahan siitä tulee kuin pelkästä ruohosta mutta semmoisena juuri sopivaa perunamaalle. ja sinne se rivien täytteeksi meni.
kovasti vähän on tähän mennessä ollut kateaineksia tarjolla, kun kuivaa on riittänyt. - vasta viime tiistaista lähtien on satanut - 72 milliä kaikkiaan vajaassa viikossa. varmasti jo ensi viikolla saa niityiltä kerätyksi uutta katetta vanhojen päälle.

+ Kommentoi (0 kpl)kesä III
torstai, 12. kesäkuuta 2008
kaiken näköjään kokee, kun vanhaksi elää. ennen olivat suomen suvet sentään vähälumisia vaan eivät enää. edes me alkuperäiset kyläläiset emme muista semmoista säätä kuin oli eilen kokemamme. lähes alta aikayksikön tuli ukkosrintama lännestä (ainoa suunta, josta se kylän päälle pääsee). yli puoli tuntia salamoi, jyrisi ja ryöppysi vettä ja rakeita kaikkea samaan aikaan. puolessatoista tunnissa tuli vettä mittariin 35 milliä. kuuden aikaan - neljä tuntia myräkän alkamisen jälkeen, kun kävin saunassa, oli kylä vielä monin paikoin valkoisenaan. saunan ja kerhotalon nurkilla lähes metriset kinokset katolta kertyneitä rakeita. illalla kymmenen aikaan minun pelakuuruukkuni olivat lumen kuorruttamia.
pahinta on, että ilma meni niin kylmäksi, että tänään vielä puoliltapäivin vanhatkin nuortuivat kyselemään *tuutsä lumisotasille munkaa*; eivät olleet kinokset kerhotalon nurkilla vielä sulaneet.
arvatkaapa, miltä näyttävät kurkut, kurpitsat ja tomaatit, kun raparperikin on mallia pitsilehti? kun äsken tulin kotiin niin matkalla bussipysäkille näkyi vieläkin kinoksia talojen nurkilla ja rukkatakki oli edelleen ainoa käypänen vaate. vettä satoi, vaikka kahdessa vuorokaudessa oli tullutkin 55 milliä yhteensä.
jotain olisi voinut ehkä pelastaa, mutta kun kaikki kävi todella nopeasti. - olin kaikessa rauhassa leppoisassa auringonpaisteessa leikkaamassa aitaa ja saanut juuri leikkuujätteet haravoiduksi kottikärryihin, kun mökkien peltikatot alkoivat kohista. ääni eteni kuin juna. ehdin juuri ja juuri kärryt työntää pihalle ja pelastautua kuistille, kun taivas aukeni minunkin pihani päällä.
+ Kommentoi (1 kpl)kylvöaikataulu I, osa 1
sunnuntai, 8. kesäkuuta 2008
tämmöistä olen kirjannut ylös vuosittan omaksi tiedokseni. - kun bloginpitäjäksi kerran ryhdyin niin käytän nyt sitten hyödykseni hyvää foorumia ja julkaisen tämän vuoden 2008 aikataulun. mukaan olen teitä muita varten lisäillyt juttua siitä, mitä se on ja mitä se tarkoittaa:-)

13.1.2008
keijunmekko - eivät itäneet, ei edes uusintakylvö
kelloköynnös - kaikki viisi itivät hyvin n 2 viikossa, neljä taimista kuoli ennen helmikuun puoltaväliä jo. ihan vaan kuukahtivat yksi toisensa jälkeen kuten lmh:n mimosat esimerkiksi. - ja viimeisinkin ennen kuin ehdin tehdä paikkauskylvön.
datura - (oikeastaan 21.1. kun siemenet tulivat vasta silloin). 1/5 iti n 4 viikossa.
nämä olivat kokeilu, kuinka lisävalon kanssa onnistuu kerrostalon ikkunalaudalla. kaikki kolme purkkia saivat tasapuolisesti valoa kirkasvalolampusta, jonka annoin olla päällä sen aikaa kun itse olin jalkeilla.

8.3.2008 - todellisuudessa kotiin 8.3. ja mökille 11.3.
daturan lisäkylvö - 2/4 iti 19.3., koulin 3 kpl 28.3.
kelloköynnöksen lisäkylvö - ei itänyt
nuo kylvin kotona ikkunalautaoloihin. kuohkeutin purkeissa ainoiksi jääneiden taimien ympäriltä mullan, kylvin siemenet ja lisäsin uutta multaa päälle. - lisävaloa en enää antanut.
basilika - oli itänyt 29.3.
timjami - oli itänyt 22.3.
persilja - oli itänyt 1.4.
kiinanasteri - oli itänyt 22.3.
kosmoskukka - oli itänyt 17.3.
ryssänkukka - oli itänyt 17.3. koulin 22.3. ja 29.3.
nämä mökillä. samalla väänsin molemmat patterit pyytämään 15 astetta talven 5 ja 8 asteiden sijasta.

7.4.2008 - todellisuudessa kotiin 7.4. ja mökille 10.4.
sinikatana -
elefanttiheinä - itivät 22.4.
tomaatti - itivät 20.4. - koulin 9 kpl 22.4.
paprika - itivät 26.4.
ananaskirsikka -
parsasalaatti - itivät 22.4.
maissi - itivät 19.4. tämä vain kahteen purkkiin naapurin muksujen taimia varten. ne kun saadaan varsin ajoissa kasvihuoneeseen; äitinsä huolehtii istutuksesta. o + o-maissit ovat vanha traditio, josta ei luovuta, vaikka noista muksuista nuorempikin taitaa ensi syksynä tulla täysi-ikäiseksi:-)
nuo kaikki mökillä...

tomaatti - itivät 24.4.

tuo parvekkeelle esilämmitettyyn purkkiin suorakylvönä... muovit vielä virittelin takaisin peitoiksensa.

6.5.2008 - mökille
maissi - iti 13.5.
avomaankurkku - iti 13.5.
kasvihuonekurkku - iti 13.5.
mangoldi - iti 13.5.
kesäkurpitsat - itivät 13.5.
jättikurpitsa - iti 16.5.

nuo mökillä... tänä vuonna on kovasti paljon tilaa niin, että voin kasvatella taimet etukäteen. edellistalven kadon jäljiltä pelakuita on vain 14 kpl eikä kahta tusinaa niin kuin monena vuonna oli, enkä aio tuppuroida nyt enää parsakaalin kanssa; möhöjuuri mikä möhöjuuri, ja viime syksynä löysin paikan, josta saan ostaa luomukasvatettua kukka- ja parsakaalia. - muuten nämä pääsisivät suoraan esilämmitettyyn maahan ehkä vasta ihan kuukauden lopulla.

kylvöpäivät on valittu samalla systeemillä kuin olen tehnyt jo vuosikausia: uudenkuun alkaessa kylvän. (muutaman päivän "myöhästyminen" on vain hyväksi. päivät sovitan muiden menojen mukaan.)
ensinnäkin: tavalla kunnioitan äitini antamia opetuksia ja toiseksi: työelämässä vielä olessani pystyin tarpeen vaatiessa vaihtamaan vuorojani, niin ettei työ päässyt haittaamaan harrastusta:-) ja kolmanneksi: kun nuo päivät jo ajoissa lyö lukkoon, ei joudu pahaan kiusaukseen antaa kylvöhaluilleen valtaa. pitää vain jääräpäisesti kiinni päätöksestään:-)
ilokseni huomasin, että ainakin anitalla ja nanikalla on omat hienot versionsa = kylvökuukauden mukaan lajitellut siemenpussukat tästä minun oorningistani.

traditio on myös se, että kolmisen viikkoa idätetyt perunat istutan viimeistään vappuna esilämmitettyyn maahan taatakseni juhannuksen herkkuhetken. tänä vuonna oikein esikasvatinkin ne.
avomaan suorakylvöjä - sekä kasvimaalle että kukkapenkkeihin - teen pitkin toukokuuta, maan esilämmittelyn jälkeen pavunkin pääsee kylvämään yleensä jo silloin. perunat istutan toukokuun loppupuolella.
+ Kommentoi (0 kpl)kylvöaikataulu I, osa 2
sunnuntai, 8. kesäkuuta 2008
4.6.2008 - todellisuudessa 5.6. mökillä
keltapunahattu -
loisto(?)punahattu -
sinikatana -
elefanttiheinä -
salkoruusu -
ja tämä on sitten se ihanan rauhaisa ja helppo kylvöpäivä IV. kaikki kevään mittaan kasvatetut taimet ovat löytäneet paikkansa pellolta ja ruukuista kuistilla tai patiolla. kuistin taimikaappissa on ruhtinaallisesti tilaa, purnuja on tyhjentyneinä, multaa/hiekkaa/turvetta on saanut tuoduksi tontille. tarvikkeet esiin ja verstas pystyyn kuistin pöydälle. leppoisaa sadepäivää ei osunut tänä vuonna kohdalle, mutta muuten oli niin mukavaa. - kylvövuorossa ne perennat, jotka eivät tietämäni mukaan vaadi kylmäkäsittelyä (varaus on: jos eivät kohtuu ajassa idä niin sitten kylmään. mökin jääkaappiin ei mahdu. tarpeen vaatiessa on kannettava kotiin muutamaksi viikoksi). samoin kaksivuotiset pääsevät multiin. ehtivät mainiosti kasvaa tarpeeksi isoiksi ennen syksyä, jolloin istutan ne joko paikoilleen tai valeeseen kasvimaan nurkan lastentarhaan. ja jos eivät ole itäneet, upotan purkkeineen päivineen valeeseen.

ainakin sen opin, ettei tammi- tai edes helmikuun kylvöpäivä kannata näissä oloissa, joissa minä siemeniä taimiksi ja kunnon kasvajiksi yritän kasvatella. - soppaherneitä ja rucolaa saattoi kyllä kylveskellä ja kaupan valkosipulin kynsiä istutella melkein mihin aikaan vaan; hyvin onnistuivat keittiön työpöydällä loisteputken alla ja salaatti sai mukavia makuja.
kylvöjen tekeminen tuolla tavalla kuukauden välein takaa senkin, että aikaisemmin kylvetyt ovat aina ehtineet jo edes jonkinlaiseen mittaan ennen uusien pikkutaimien ilmestymistä. isommat pärjäävät jo paljolti omillaan, kun vaan muistaa kastella miedolla lannoitevedellä. pienempiä on aikaa paapoa suihkupullolla ja tarkistella, pitäisikö jopa koulia vai riittääkö, kun vain leikkelee liiat taimet pois ja lisää uutta multaa varovasti juurille.
tästä älkää nyt lopullisesti suuttuko-> omassa huushollissani saan tehdä ihan niin kuin itte tykkään. sen takia en siis kylvöjä noin jaksottele, mutta niille, joilla sanojensa mukaan "kotirauha on katkolla" voisi aikatauluttamisesta olla etua. kuukaudeksi kun vie oheisrekvisiitan ihan pois sisätiloista, on koti siistin oloinen. kaksi kertaa keväässä vaan pitää sotkutella. (ja yhden kerran silloin, kun vaihtaa mullat huonekasveille. toisaalta senkin puuhan voi myöhästyttää ja tehdä vasta sitten, kun tarkenee levittäytyä multasotkujensa kanssa parvekkeelle tai nurmikolle.) kolmannen ja ainakin neljännen kerran kylvöt voikin sitten tehdä ihan pihalla:_) ja nyt te sanotte, että *mutku sul on noin vähän ja mul näi paljon*. siihen vastaan, että jo ford keksi liukuhihnan:-)

ps. tähän loppuun sopii hyvin *kylvöt 2008*/149 4.3. klo 19.15 kirjoittamani juttu:-)

pps. ollakseen täydellinen kylvöaikatauluun pitää tietenkin lisätä 16.10.2007 istutetut talvivakosipulit + niiden vauvat, 20.10.2007 kylmäkäsittelyyn mökin nurkalle purnuihin kylvetyt sinietelänherneet, valk varjoliljat, köynnöspinaatit, marskinliljat ja mustapäivänhatut. lavakauluksen hiekkaan ja valkosipulirivin päähän pääsivät sitten vielä 14.11.2007 porkkana ja tilli.
+ Kommentoi (0 kpl)kesä II
maanantai, 2. kesäkuuta 2008
on se nyt lopultakin tullut:-) lauantaina istutin perunan. sipulikukkien istutus"kairalla" tein reikiä peltoon siistiin riviin ja pudotin pitkäituisen perunan kuopan pohjalle. aika varovainen taisin olla, kun vain yksi itu irtosi. loppuperunat kelpasivat naapurin vanhalle herralle; ei tarvitse tänä kesänä katsella nurmikkoperunamaata omalla tontilla.
istutin myös muutaman vierihoidossa olleen perennantaimen. sunnuntaina sitten kasvikset pääsivät maahan. tomaattia, paprikaa, kahta kurpitsaa ja kahta kurkkua, mangoldia ja maissia. muovipurkit laitoin taimien päälle suojaksi auringolta ja tuulelta. otan ne pois, kun taas ehdin pellon laitaan. taimet ovat silloin jo ehtineet tottua uuteen ympäristöönsä. - varataimia on sen verran, että paikkaukset voin tehdä, jos kaikki eivät tykänneetkään muutoksesta.
ps katteesta sen verran, että perjantaina leikattu oman nurmikon silppu levisi sipulille, talvivalkosipulivauvoille ja kesäkurpitsapenkkiin.
+ Kommentoi (2 kpl)
[riviä: 6kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)