mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


lasitettu parveke XV
sunnuntai, 28. kesäkuuta 2009
näillä säillä parveke on liian kuuma juurikkaille: retikat aloittelevat kukintaa. ne taitavat olla muuten lyhyenpäivän kasveja, ovatko? eivätkä tykkää näistä 19 tunnin valoisista päivistä myöskään. nauriista voi saada sadon. tomaatit ja paprikat ja yrtit voivat oikein hyvin. muratti kasvaa vauhdilla. samoin kelloköynnös; on jo melkein katossa asti pisimmän verson osalta. kiinanasteritkin näyttävät kohtuullisilta.
pari kuukautta sitten parvekkeelle vipatut huonekasvit ovat vallan innostuneet kasvamaan. marraskuunkaktus vääntää nuppuja:-) kevätkaktus sitä vastoin ei:-(


+ Kommentoi (0 kpl)kesä VIII
sunnuntai, 28. kesäkuuta 2009
kesä ihan ilman muk(t)aa:-) hellelukemissa on oltu viisi päivää ja ennusteen mukaan tullaan olemaan ainakin toiset viisi vielä. onneksi mökin ikkunoissa on puiset luukut. etelän puoleisen kun sulkee, sisällä pysyy mukavan viileänä (ja hämäränä). hyvin nukkuu sekä iltapäivätorkut että yöunet.
alkukesän on satanut niin mukavasti, että vasta perjantai-iltana sadetin ensimmäisen kerran tänä vuonna. lauantaina kastelin juurikastelijalla parsamaan ja mansikat. huomenna on vuorossa kannukastelu hevonhyvävedellä ja raunioyrttiuutteella.
olen ollut perin laiska ja kasvimaa on vielä perunan, pavun ja punajuuren osalta ns vanhalla katteella. muut sentään ovat kertaalleen saaneet uuden tuorreen heinäsilpun ympärilleen. torstain leikkuusta asettelin katteet porkkanan ja sipulin viekkoon.
maaliskuusta asti kasvattamiani perennoja ja kaksivuotisia olen toimittanut eteenpäin ja istutellut omalle pihalle. hyvin onnistuivat. syyskylvöt eivät kaikki itäneet ollenkaan. - yksi kukkapenkin reuna on vielä kanttaamatta. kivikkokasvipenkki, jota talvi runteli, on entrattava. samoin asteripenkki on uusittava; olen istuttanut sen aikoinaan kesällä 1988 enkä ole tehnyt sille vuosien saatossa oikeastaan muuta kuin lisännyt syksyisin syyslannoitteen, kalkin ja keväällä kompostimultaa. ensi viikon *tekemättömät työt* ovat tuossa.
ps - taas kerran joudun toteamaan, että ilman hyviä naapureita vanhalla rouvalla olisi elämä paljon hankalampaa. hyväsydäminen naapurin herra kävi torstaiaamuna pinnoittamassa ilmastointitötsän lasikuituosan liimabitumilla, ettei vahingossakaan ala ajan myötä vesi tulemaan läpi ja kastele seinän rakenteita.

+ Kommentoi (1 kpl)kesä VII
maanantai, 15. kesäkuuta 2009
oikeastaan ihan hyvä, että tuli "pakollinen" kotipäivä väliin. - vr:n julkinen palveluhan ei tänään toimi ja vaikka busseillakin pääsisi, ei joutava eläkeläinen oikein kehdannut ängetä ruuhkaan, jossa töihinmenijät joutuvat kulkemaan.
pahasti näyttää, että muk(t)a-kesä vaan jatkuu. vesisade alkoi eilen illalla ja vaikka päivällä asvalti kertaalleen melkein ehti kuivua, niin taas on kaikki mustaa ja märkää. ja pimeys on tosi paha; ei toivetakaan, että ilman sähkövaloa mitään näkisi. myrsky on taas pätkinyt puita autojen ja talojen päälle. en halua vielä tietää, miten se on kohdellut juuri pellolle istuttamiani taimia. huomenna sen näen. ehkä ei ihan niin lohdutonta ole kuin viime kesän raesateen jälkeen, mutta ei jatkuva märkyys ja kasveja heiluttava puhuri juurtumista edistä. kylmääkin on. mittari näyttää vain noin 10 - 13°C. juuri kukkiaan avaavat isot perennat lienevät yhtä kumollaan kuin oli jo täydessä kukassa ollut karhunjuuri sunnuntaiaamuna. melkein ensi työ on hakea esiin iso määrä tukikeppejä ja juntata ne sopivasti piiloon itse kunkin kukan selkäpuolelle ja sitoa narulla koko puska tukevasti pystyyn. piha näyttää sitten olevan täynnä tönkköjä. onneksi lehdet kasvun edetessä löytävät uudelleen luonnollisen asentonsa ja perennapenkit näyttävät taas hetken päästä näteiltä.
kaksi positiivista asiaa löytyy. - nurmikot kasvavat vauhdilla, katteesta ei tule nuusaa:-) jos ilmat sen verran kuivuisivat välillä, että leikkaaminen onnistuu. - kunnolla kastuneesta maasta on mukava irrotella siirtojuoksuteltavia, eikä uusia istutuskuoppia tarvitse erikseen kastella. saan talven runteleman kivikkokasvitienvarren uusituksi; rikkaruohot pois, uutta multaa ja hiekkaa, kalkkitus ja entiset sammalleimut, maksaruohot, ketoneilikat ja patjarikot yhdessä uusien bellisten (kevään siementaimia) kanssa - toivottavasti - kauniisti mallatuiksi takaisin paikoilleen.
ps - lasitetulla parvekkeellakaan ei ole enää kuin +11.5°C. voi taimiparat tuulisella alavalla pellolla...
+ Kommentoi (0 kpl)kesä VI
tiistai, 9. kesäkuuta 2009
ja meni kans:-) - ei kai tästäkin kesästä tule muk(t)a-kesää? yhtään eivät olleet liikaa pitkätkalsarit ja tumput lauantaiaamun pyöräilymatkalla. oikeastaan liian vähän; poikkesin ohimennessäni pyytämään kylän huvitoimikunnan herroilta, kun he jo myyntipaikalla touhusivat, että keittäisivät kaffeen palelevaisille. siellä plassilla sitten lämmitin käteni jätkänkynttilän loimussa ja pitelemällä kaksin kourin pöönäkahvimukista tiukasti kiinni. - mökissä oli neljän päivän poissaolon jäljiltä enää 8.8°C, niin että ennen kuin olin lukenut päivän lehden ja selannut kolme muuta, olivat kädet taas kontassa. silti vaikka heti olin laittanut molemmat patterit pyytämään 20 astetta.
sadetta saimme (lauantaina vielä tuli rippeet) kaikkiaan 40 milliä. koska syreenit kukkivat vallan upeasti, niiden veden täyttämät kukkatertut taivuttavat oksat alas. portista ei pääse kulkemaan muuten kuin kumartamalla oikein syvään.
sunnuntain ja maanantain vastaiset yöt olivat hallaöitä niin kuin luvattiinkin. harsosta huolimatta juhannusperunan latvalehdet mustuivat. muuta tuhoa ei päässyt tapahtumaan, kun vasta eilen istutin loput kesäkukat, maissit, kurkut, kurpitsat, salkopavut ja tomaatit. maa oli juuri sopivan kosteaa, ei tarvinnut erikseen istutuskuoppia kastella. ja taas on vadillinen ”tiskiä”. vein sen piiloon mökin taakse hevonhyvä-ämpärillisten päälle. jos kesä vielä palaa, haen taas kärryllisen vettä etc. - sateiden jälkeen nurmikko oli eilen kuivunut (oikeastaan sunnuntaina jo, mutta minä en tykkää käyttää "jumalattomasti" mekastavaa konettani pyhäpäivisin naapurieni kiusaksi) ja leikkasin sen. hieno ihan tuore silppu meni maisseille ja avomaankurkulle. muut taimet joutuvat vielä hetken tyytymään ns vanhaan katteeseen - siihen asti, kun huoltoyhtiön pojat ehtivät saada koneensa ehjätyksi ja niityistä rupeaa tulemaan siistejä.
ps – muistattekos lukeneenne tarinaa toissakesän pihapupustani? samanlainen rusakonpoikanen nukkui tyytyväisenä melkein samassa kohtaa kukkapenkkiä syyskaunosilmän ja norjanangervoaidan välissä kuin silloinkin. lähti laiskasti loikkimaan syrjemmälle, kun menin liian liki. en sitten seurannut, tuliko jossain vaiheessa vielä entiselle paikalleen. tämä jässikkä oli jo aika lailla iso. luulen, ettei ollut emon siihen ohjaama, vaan ihan itse hakeutunut paikkaan. silloinhan ei enää ole väliä, vaikka meneekin muualle. tuo kohta pihallani on aika lailla rauhaton: vain noin 1½ metrin kaistale kahden polun välissä.

+ Kommentoi (3 kpl)kesä V
tiistai, 2. kesäkuuta 2009
kesä tuli sitten rytinällä. neljänä päivänä peräkkäin oli kuistilla iltapäivisin yli 48°C lämmintä. kyllä vanhat luut tykkäsivät:-) - lauantaina olivat kylän kesäkaudenavajaishyppelöt. - maanantaina kävin jättämässä talvipalttoon vantaaseen. - ja parasta kaikesta: kevään selviytymistemppurata tuli läpäistyksi - vanhat shortsit mahtuivat päälle.
perunat ja sipulit istutin lauantaina. sipulit ihan peltoon ja perunoistakin osan. osa perunoista joutui marjapensaiden väliin viime kesänä tehtyihin runsu/roipepenkkeihin. säkeistä löytyi viime kesän heinäsilppua, jolla perunat hellästi peittelin. olin sitä kerännyt periaatteella *kun pistää talteen saadessaan, on mistä ottaa tarvitessaan*. vappuna muovihyttyrän alle samaan marjapuskariviin istutetut juhannusperunat olivat komeasti taimella. hyttyrän siirsin talteen (en kovin kauas: saan sen helposti esiin, jos pakkanen vielä tulee). lisää härkäpapua ja tilliä ja persiljaa kylvin. kolmenlaisen pavun siementä laitoin lämmitettyyn penkkiin. vaikka vielä tulisikin kylmää, ei siemenillä lämpimässä maassa muovin alla tule huono olo.
perjantaina sain valtavan palasen purppuratulikukkaa ja lauantaina sen jaoin - kirveellä, muuten ei juurakko haljennut, vaikka olikin lionnut yön vedessä. toinen puoli pääsi jättipenkkiin viime kesäisen pienen palan viekkoon ja toinen tammiunikon kanssa paraatiportin pieleen. se "pielus" on ollut häpeän paikka jo vaikka kuinka kauan, mutta nytpä siitä tuli kerralla hieno.
sunnuntaina riskeerasin ja istutin paikoilleen kesäkukat: kelloköynnökset, asterit, ryssän- ja kosmoskukat. muoviruukut kumosin päällensä varjostuksen ja mahdollisen hallan vuoksi. kuistin ruukkuihin istutin sinne jäävät tomaatit ja paprikan. hätätilassa ne voi näppärästi nostaa yöksi mökin lattialle suojaan.
naapureiden kanssa ankarasti pohdimme, joko kaikki istutettaisiin peltoon, kun niin oli lämmintä. onneksi päätimme varoa ja odottaa vielä ensi viikkoon. kunhan tuosta niin melkein varmasta kovin kylmästä täysikuunyöstä on selvitty, istutetaan loput. (täysikuu on vasta ensi sunnuntaina iltasella). paikat tomaateille, avomaan- ja pitkällekurkulle, kurpitsalle (sotilas:-)), kesäkurpitsoille, salkopavuille ja maisseille ovat valmiina.
maanantaina minulla oli tiskauspäivä. kärräsin kottikärryllisen vettä aurinkoon nurmikolle lämpiämään siksi aikaa, kun luin aamun lehden ja söin aamiaiseni, toin pari ämpärillistä huuhteluvettä lisäksi. kaikki talven ja kevään aikana kasaantuneet tyhjät ruukut ja kipot ja kapot vein sinne viekkoon, tossut pois ja jakkara peffan alle. vanhalla tiskiharjalla pesin kaikki ja levittelin nurmikolle kuivumaan, järjestelin ne ja vein talteen. - kovasti minua aina keväisin - joskus pitkälle kesään saakka - ne huiskin haiskin muuttolaatikkoon kerätyt purkit harmittavat, mutta ei tuota tiskausta viitsi tehdä ennen kuin sää ja lämpötila ovat suosiollisia. siinä roiskii itsensä märäksi kuitenkin ja kylmässä vedessä sormet näkevät tähtiä ja niveliä särkee enemmän kuin tahtoo kestää seuraavan yön. hellepäivänä työ on ihan ilo. eikä onneksi kestä niin kauan, että tarvitsisi pelätä nahkansa palamista.

+ Kommentoi (1 kpl)
[riviä: 5kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)