mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


syksy VIII
keskiviikko, 25. elokuuta 2010
*päivän sää*-ketjussa arvuuttelin, josko jo syksy saa. allakassahan on vielä viikko jäljellä kesää, mutta minulle alkoi syksy tavan mukaan siinä vaiheessa, kun sadonkorjuu alkaa. no, parsan korjuu sentään minunkin mielestäni kuuluu kevääseen. ja mansikka- ja vadelma- ja raparperisato vielä just ja just lasketaan kesään - ja tietenkin salaatit ja yrtit, joita keräilee lautaselleen ja voileipiensä päälle. ensimmäiset perunat, herneet, härkä- ja pensaspavut, porkkanat, punajuuret, tomaatit, kesäkurpitsat ja kurkutkin (heinäkuussa tänä vuonna) päätyvät suoraan ruokapöytään eivätkä tule lasketuiksi satoon, vaikka itse asiassa ovat sitä parasta satoa ja kaikkein hyödykkäimmin "säilöttyäkin".
mutta kun kurpitsaa ja kurkkua ja papua rupeaa tulemaan semmoista vauhtia, ettei enää ehdi samaan tahtiin syödä, alkaa minulla syksy. olen moneen kertaan manannut - puutarha.netissäkin varmaan - että alkukesällä on ihan kiva käydä pari kertaa viikossa kotona, kun ei reppu paljon paina eikä kotona ole kuin pyykinpesu ja ruuanlaitto odottamassa, vaan annas olla, kun syksy saapuu: kannat selkä väärällään satoa kotiin ja yökauden säilöt sitä sitten, että ovat aamulla laitettavissa kellari-jääkaappiin. ja seuraavalla kerralla taas sama juttu. eri tuotteilla sentään saa vaihtelua puuhaan. paitsi tänä kesänä on kurkkua (parka osoittautunut loistovalinnaksi) tullut niin hirmuisesti, että koko elokuun alun sain säilötä viipaleita purkki kaupalla. vasta nyt tahti hiljeni; ei purkitettavaa, kuistille kyllä jäi muutama ja mukaani otin ison pitkän avomaankurkun, josta olen tehnyt hölskytyskurkkua ruuakseni.
pakastin on vielä onneksi aika vajaa. ylijäämät parsasta, mansikoista, vadelmista ja kesäkurpitsasta ovat siellä. yrtit on pakastettu. osa porkkanoista ja keltajuurikkaista on valmiina. suurin osa vielä joko työn alla (porkkanoita olen rapsuttellut tänään mehumaijan kiehuessa sen kun vanha selkä yhteen mittaan kestää:-)) tai vasta pellolla. - lisää porkkanaa, luumuja ja punajuuriraastetta sinne vielä pitää mahduttaa - ja muistaa jättää kolo jäätelöpaketille.
"kellari-jääpin" tilanne on pahempi, ahtaaksi käy varmasti. onneksi noista pehmeistä valkeistakuulaista ei kovin runsaasti edes tule mehua, niin saan keltaisestakanelista tehtävän vielä mahtumaan. yhden maijallisen vaan, kun eltsu-nimimerkki lupasi tulla hakemaan osan; heillä kun tänä kesänä on vallan kato käynyt. (oman kylän väki tylysti ilmoittaa, etteivät huoli, vaikka toinen hyvä hyvyyttään tarjoaa ilmaista antia: joka tontilla puut notkuvat) - kurkkua pitäisi mahduttaa vielä lisää ja koko herkkupurkillismäärä etikkapunajuurta on vielä laittamatta. ja jonnekin pitää perunankin sopia. onneksi kuistilla kuivuvat sipulit ja talvivalkosipulit pärjäävät koreissa jääkaapin yläkaapissa ihan semmoisinaan...
kyssä- ja parsakaalista ei tullut syömisen vaivaa: juuri kun olin saanut maan möhöjuuresta puhdistetuksi, pihapuput söivät kaiken. pavutkin kelpasivat niin, että vain vähän säästyi itselleni eikä ylijäämää säilöttäväksi jäänyt oikeastaan ollenkaan. vähän olen laittanut malliksi porkkanapurkkeihin.
+ Kommentoi (2 kpl)kesä XIII
perjantai, 6. elokuuta 2010
toukokuun puolivälissä meinasin otsikoida jutun kesäkesäksi, kun reilun viikon verran oli shortsi ja toppi säätä. - montakohan kesää pitäisi nyt laittaa riviin, kun koko heinäkuun oli oikeastaan pelkkää uimapuku säätä? moneen kertaan on taas kiitelty vantaanjokea ja kylän omaa pientä uima-allasta: kaulaa myöden vedessä on ollut ihan hyvä olla:-)
vantaan "ilmainen" vesi on pelastanut puutarhamme: kun kerran viikossa monen päivän ajan jaksaa kastella oikein runsaasti, ovat jopa nurmikot pysyneet vihreinä. kylän niittyjä ei pystytä kastelemaan, ne alkavat olla karrelle palaneita eivätkä tuota kateainetta niin kuin esim viime kesän lopulla. ellei luoja anna pian sadetta, joudun syksyllä turvautumaan jo talteen laittamaani kuivaan silppuun ja perunamaalla varmaankin pelkkään hiekkaan.
heinäkuussa on buukhollaukseni mukaan satanut 20 mm ja nyt elokuussa 4 + 3 mm. on näköjään aika paljon enemmän kuin monella muulla (keskusteluissa kerrottua nyt muistelen). tiistaina tyhjäsin mökin nurkilla olevat saavit ja pesin ne, kun yöksi luvattiin ukonilmaa. tulihan se ja jyrinällään herätti minut ihailemaan salamointia. kun sade sitten alkoi, menin tyytyväisenä takaisin nukkumaan ja ajattelin, että aamulla on 400 litraa puhdasta sadevettä. pettymys oli aikamoinen, kun mittari näytti tuota 4 milliä ja isojen saavien pohjalla oli tuskin 15 senttiä vettä; ei siitä määrästä pysty kastelukannulla ammentamaan:-(
perennapenkkien entrausta ei uskalla edes ajatella näillä helteillä. vain isot päivänliljatuppaat olen nostanut varjon puolelle nurmikolle ja parannellut niiden paikan tuleville iriksille ja varjoliljoille ja takaisin paikalle harventaen istutettaville päivänliljoille. osa kevään siementaimistakin olisi hyvinkin istutuskunnossa mutta purkeissaan mökin nurkalla lastentarhassa ovat vielä. olen vain koettanut muistaa hevonpeevedellä niitä tasaisesti kastella. lannoitus täytyy nyt lopettaa tai eivät selviä talvesta, jos vielä joudun ne valeeseen istuttamaan.
olen muistellut ja puutarhamallakasta kerrannut, mitä tapahtui ja mitä opin edellisen kuivan kesän aikana ja jälkeen. loppukesällä/syksyllä 2002 en osannut kastella perennoja ylenmäärin ja sitten keväällä 2003 oli kato todella paha. ruukkuelvytyksellä sain silloin vanhat "arvokkaat" perennani pelastetuiksi. opettelin sitten kirjoista/netistä, että syksyn kastelua ei saa unohtaa, koska kasvit tarvitsevat vettä vielä siinäkin vaiheessa, jotta pystyisivät kuljettamaan ravinteet maanpäällisistä osistaan juuristoon ja sillä turvaamaan talvehtimisensa. ts niin kauan kuin kylän kasteluvesisysteemi pystytään pitämään päällä, minä sitä ahkerasti käytän...
+ Kommentoi (2 kpl)
[riviä: 2kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)