mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


lasitettu parveke XXIV
maanantai, 13. syyskuuta 2010
kotipäivä kun on, karsin parvekkeen päätyseinältä oikein pahaan kuntoon ehtineen pitkän avomaankurkun roippeet. luulin, että se olisi jo lopettanut tuotannon, mutta löytyihän sieltä vielä kolme komeata kurkkua. ja kun eilen toin mökiltä viisi parkaa, tuorretta kurkkua syödään lounaalla, iltapalalla ja vissiin vielä huomena aamiaisellakin.
jatkuvasti kesä kesän jälkeen parveke jää tiiron osalle; mökillä viihtyy paremmin jopa sateisinakin kesinä saati sitten tänä vuonna.
keväällähän kovasti toivoin suuria uutuuskasvista - spaghettipavusta. kasvattelin sitä parvekkeella ja mökillä ja annoin siemeniä kaikille, jotka vaan suostuivat ottamaan kokeiltavakseen. meillä kaikilla kokemukset olivat yhtä huonot tai vielä huonommat. ensinnäkin lähtivät kasvuun todella hitaasti, tekivät kyllä pitkiä papuja (minulla mittauksen mukaan 43 cm pisin) mutta ne sitten kuivuivat kudinpuikon oloisiksi. saman tapainen tulos kuin aikoinaan kokeilussa olleella mustaporkkanalla, josta tuli rautanauloja. - opetus: etelänmailla hyvin viihtyvät lyhyenpäivänkasvit(?) eivät sovellu meidän valoisaan alkukesäämme. papupussin loppu pääsi roskiin...
keväällä istutetut uudet zilgan ja muratin taimet ovat kasvaneet hyvin niin kuin kaikki aikaisemmatkin. mutta se talven yli vieminen, se se on vaikeata. tai edellinen zilgahan kuoli yllättäen kesäkuun alussa. muratti kuivatti vartensa viime keväänä. yritän ensi vuonna suojata sen koko matkalta, että versotkin säilyisivät eikä vaan juurakko. ei hyvä, jos joka vuosi joutuu aloittamaan maanrajasta uudelleen.
kelloköynnös kasvoi mukavasti lasien välistä ulos ja toisesta raosta sisään, kunnes tuli niin pitkiä pahoja myrskyjaksoja, että otin sen takaisin lasien suojaan. tuuheana ja komeana kasvaa pitkin pöytää mutta ei tee nuppuja:-(
tomaatti jatkaa kasvuaan, basilika rehoittaa ja persilja näyttää taas siltä, että kyllä siitä joulupöytään viffeätä saa...
huonekasvit nauttivat olostaan kesähuoneessa. sisään pääsevät taas vasta, kun lämpötila putoaa pysyvästi alle +5°C:een
ps 26.9.2010 - koleata oli koko päivän parvekkeella. otin sisään hienon kiinanruusun, jommoista ei aikaisempina vuosina ole ollut parvekkeelle kesäksi laittaa. anopinkieli sai tulla myös sisään. siitä leikkasin kaksi sojottavaa lehteä pätkiksi ja laitoin multaan "vauvalaksi". pitkään joutuu odottelemaan, että alkavat kasvaa, kun tähän aikaan vuodesta juurruttaa. muistaakseni syyskuusta kesäkuuhun vierähti tuon emokasvin kanssa.
isossa ruukussa olleista kliivioista toinen oli aivan rääsy. otin ne ruukusta ja jätin vain toisen samaan purkkiin. rääsyn hävitin. sen juuret olivat ihan kuolleet. joko paha kasteluvirhe = hukutus tai sitten sen kaveriksi tullut poikanen oli aiheuttanut hengenmenon. pienen erottelin emostaan ja ruukutin omaan pikkupurkkiinsa.
parvekkeelle jäivät enää kaktukset. ne vain tykkäävät viileistä ilmoista - ja palkitsevat toivottavasti ulkoilluttajansa komeasti kukkimalla.
+ Kommentoi (3 kpl)syksy X
torstai, 9. syyskuuta 2010
kaksi päivää jatkoin maanparannustöitä. - tai tässä tapauksessa jätin tarkoituksella maanparannuksen tekemättä. ihan vain levittelin tasaisesti porkkanalaatikon hiekan tulevan perunamaan paikalle. toisen perunapenkin sitten parantelin hevonpeellä ja levitin säkitettyä heinäsilppua katteeksi. huomenkesänä on mukava verrata satomääriä noin eri tavalla tehdyissä penkeissä. ja vielä siinä kolmannessa kohdassa: poistettujen mustienviinimarjapuskien kohdalle laitan taas perunaa. melkein se vieläkin on ns nurmikkoperunasysteemillä, vaikka paikalla tänä kesänä herne kasvoikin typpeä keräämässä.
ja juu, ei, porkkanalaatikosta ei sitten kuitenkaan tullut taimille talvisäilytystarhaa. keksin niille paremman konstin.
tänään korjasin lopun maissisadosta ja otin varret pois (niistä tulee loistava "salaojitus" biolan-kompostorin pohjalle). hevonhyvää kärräsin lavakaulukseen, kalkitsin ja peittelin kaiken kompostimullalla ja heinäpeitolla. kurkkulava siinä valmiina taas...
tornikompostoria tyhjäsin säkkeihin nyt toistaiseksi. ne päätyvät uuden kompostin aineksiksi, kunhan sen rakentelu taas on ajankohtainen. vajaat kaksi kaulusta jätin pohjalle. kovin oli kuivan oloista, mietin jo jokiveden käyttöä mutta sitten muistin, että melkein täysi saavi hevonhyvävettä, jolla kesän mittaan terästin kasteluvettä on nyt jo ihan joutilas. kurkut ja tomaatit sillä vielä kastelin. naapurin herra ehti avukseni saavin toiseen korvaan. säästyi monta reissua ämpäreiden kanssa tontin laidasta laitaan:-)
kastellun aineksen peittelin muovilla ja asettelin yhden lavakauluksen paikalleen (kolme lisää vielä olisi käytössä). niihin alan huomenissa tyhjäämään valmista kompostia varastoon ensi kevään tarpeisiin. ja sen jälkeen pääsenkin oikein tosi mielipuuhaani - uuden kompostikakun rakentamiseen. vähän vielä pitää odotella, kun kurkut, tomaatit, pavut ja salaatit tuottavat edelleen satoa. näillä säillä ilmeisesti vielä pitkään.
ennen noita maanparannushommia oli pitänyt valmiiksi "ajatella" mutta ihan paperille asti pääsi ensi kevään kylvösuunnitelma vasta eilen.

+ Kommentoi (0 kpl)syksy IX
tiistai, 7. syyskuuta 2010
aina olen syksystä tykännyt ja puutarhan syystöistä eritoten mutta nyt on totisesti syksy minun makuuni: lämmintä, aurinkoa ja ihan tyyntä. ilmankos eilen tyytyväisenä aloitin pihan syystöiden teon. porkkanalaatikko - peltomultaan käännettynä biolanextraa ja kalkkia, päällä viisitoista senttiä puhdasta hiekkaa - on valmiina odottamassa syyskylvöä, tillipenkkikin jo ajateltuna mutta toteutus vasta puolitiessä. - huomenna jatkan ensi kesän perunamaan laitolla: vanhat hiekat tämän vuoden porkkanamaasta (näkyy tuossa jutun kuvassa) levittelen kaukalon pinnalle. peruna ei lisälannoitusta tarvitse, kasvaa vartta liian kanssa ilmankin. nurmikon kasvu on sateista huolimatta niin niukkaa, että taitaa jäädäkin siihen hiekka ainoaksi katteeksi ensi talven ajaksi.
maissit ovat korjuuvalmiita ja sen tämän kesäisen lavakauluksen pääsen kunnostamaan huomenkesän kurkkupenkiksi - hevonpeetä ja kalkkia ja reilu kate säkitetystä kuivasta silpusta. kun yöt taas lämpenivät kurkut ja tomaatit jatkavat edelleen kasvuaan. niiden poistaminen ja maan parannus jää ainakin ensi viikkoon.
paljon on ns joka vuoden syystyöt-listassa tekemättömiä töitä ja sitten olen taas jo ehtinyt suunnitella erityisen tämän vuoden syystöiden listan. huomenna jatkuu toteutus, kunhan päivän punajuurishow on kunnialla valmis.

+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 3kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)