mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kate XVIII
perjantai, 30. syyskuuta 2011
äkkiä pikaisesti tiedoksi: ei tarvinnut mennä niityille koneen kanssa:-) keskiviikkona melkein ensimmäiseksi työkseni kävin tsekkaamassa kylän kompostialueen ja tietenkin sieltä löytyi taas (neljäs tänä syksynä) kärryllinen hienoa heinäsilppua. matojen mullokselle jyystämä kaukalo I on taas vahvan nurminutun alla piilossa syyssateilta suojattuna. - samalla reissulla löysin ruukuistaan kumotut kaksi pelargonia. kiitin ja kumarsin ja otin talteen niin kuin viime syksynäkin. (mahdoinkos niistäkin kertoa silloin? ainakin suojahavujen koristekäyttö on aikaisemminkin ollut käytössä ja silloin myös kerrottu.)
tänään hävisi pihan nurkalta iso oksakasa. hakettimen murinasta huolimatta pieni punarintaystäväni piti koko ajan uskollisesti minulle seuraa. - huomenna levitän semmoset 150 litraa puhdasta hyvää haketta kasvimaan poluille...
vaikka aamulla jouduin pitämään ovea auki kolmisen tuntia (haketin täytyy kytkeä roikalla tiskipöydän kaapin sähköpistokkeeseen, kun ulkoseinän pistokkeeseen laitettuna polttaa ensin kone ja sitten minä proppunsa) oli mökissä lämmintä - patterit pois päältä - 25°C. ihan melkein kevätpäivä oli tänään; puut vaan väärän väriset. kuistille jäi 22.5°C, kun kotiin iltapäivällä lähdin.
+ Kommentoi (0 kpl)kate XVII
keskiviikko, 21. syyskuuta 2011
eilen oli minulla syksyn riemukkain päivä: sain uuden kompostin valmiiksi. neljä "maukasta" kerrosta lautakehikkoon niin että kymmensenttinen kukku tuli vielä lisäksi (äkkiä se siitä vajuu, jos vielä olen osannut kompostin oikein rakentaa). kateainesta ei kesän kuivuuden jälkeen ollut säkitettynä, mutta onneksi minulla on ns parempiosaisia naapureita, jotka raaskivat viedä heinäsilppunsa kylän kompostointialueelle. dyykkasin sieltä kärryllisen aitoa ja tuorretta tavaraa ja mätin sen paksuksi kerroksessi kompostiaihion päälle. kaiken huipuksi muovinen "myssy" ja se parrunpätkillä reunoiltaan kiinni, ettei syksyn myrskyt vie poispoikkeen. - ja vaikka vanha eläkeläiseukko olenkin, tuo hetki, kun ensi syksyn kompostimulta on valmiina tulollaan, tekee aina niin onnelliseksi, että lapsekasta tai ei, vähän pitää kukkua taputella ja paijata ja loitsuja mutista:-)
kateviljelijän riesa on einettä kuopsuttavat mustarastaat: moneen kertaan olen taas nostellut silput poluilta takaisin kasvimaiden päälle. - tänään sitten havahduin, että kaukalo I, joka perunannoston jälkeen (juu, ei; sanokoon kuka hyvänsä mitä tahansa, luomu uudestaperunasta en luovu:-)) sai oman nurmikon heinäsilpun katteekseen 19.8., onkin taas ihan mulloksella. kuukaudessa ovat madot vetäneet kymmensenttisen nurminutun lannoitteeksi ensi kesän sipulimaalle. onneksi leikattavaa on kylän niityillä: saan siihen uuden kattauksen vielä vallan vaivattomasti.
ensi kesän perunamaat olen kattanut taas porkkanamaan hiekalla. todella vaivaton tapa lisätä hiekkaa alkuperäiseen savimaahan.
viime syksynähän me saimme olkikuivikkeista hevonpeetä varsomistallin terveisinä ja varastoin sitä kevään tarpeisiin. hyvän katteen siitä sainkin aikaisin pintaan tuleville talvivalkosipuleille. - tämän kesän hevonpeekasassa oli myös aika paljon olkea sekoittuneena muuhun ainekseen. naapurini, jotka eivät oikein ymmärrä hyvän päälle (huom. minun mielipiteeni), olivat nostelleet oljet kasoihin hevonpeen ympärille. hevonpee on kärrätty pois, mutta olkiläjät ovat olleet jo muutaman viikon niityllä. kävin tänään keräämässä sieltä säkillisen varastoon ensi kevään tvs-peltoa varten. - pitää vielä kysyä huvitoimikunnan pj:ltä, jahka hän palaa työ/messumatkaltaan, pitääkö minun maksaa niistä vai saanko siivouspalkkana:-)
kompostialueen viekossa kun hevonpee oli, kurkistin tänään taas sinnekin ja kas; joku naapureista oli vienyt sinne monta isoa männynoksaa (haketinkin kyllä on vapaasti käytettävissä...) otin niitä kuorman päälle ja saksin sopiviksi. nyt ne ovat naamioituneina pihakoristuksiksi isoissa ruukuissa kuistin portailla, mutta kunhan pakkaset tulevat, ne käytetään talvisuojaukseen/kevätvarjostukseen. hyvin riittävät, kun ei minulla vieläkään mitään hirmuisia vyöhykkeenvenyttäjiä ole pihallani.
edellisellä viikolla tuli vettä 35 mm, viime viikolla 38 mm ja tänään puoleenpäivään oli tämän viikon kertymä ollut 15 milliä. kotiin asti selvisin kuivana, mutta nyt sitten taas sataa. itl:n sivujen mukaan mökilläkin satanut rankasti jo neljä tuntia. kastella ei tänä syksynä tarvitse, kasvit pystyvät siirtämään ravinteet lehdistä juuriin ihan luojan antamalla vedellä.
ps - ennen kompostinvalmistumisjuhlaa, olin kärrännyt hiekat porkkanamaan tarpeisiin ja kivituhkaa polun siistimiseksi. kahdeksi päiväksi olisi ollut työtä ihan riittämiin vanhalle eukolle noissa puuhasteluissa. ihmekös sitten, että suihkun jälkeen kutsui sänky ja uni maittoi. taisin nukkua yli kymmenen tuntia melkein evääni liikuttamatta:-)
+ Kommentoi (3 kpl)syksy XVI
sunnuntai, 18. syyskuuta 2011
sunnuntai-illasta perjantaiaamuun tuli vettä 38 milliä. eilen onneksi nurmikko ehti iltapäivällä kuivua niin paljon, että kun naapurikin rupesi metelöimään leikkurillaan, uskalsin ottaa omanikin esiin. (kovasti yritän viikonloppuna välttää metelöimistä, mutta kun ensi viikon näemmä sataa taas...) kukkupääkärryllisen sain heinäsilppua ja kasvimaat kaikki loputkin katetuiksi. taas voin sanoa tyytyväisenä, että *hyvä syksy* on ollut.
tiistaina ihan vain käymäseltään olin mökillä ja nostelin kaikki pelargoniruukkut kuistille katon alle ja lasien taakse suojaan. keskiviikkona meillä oli se ennustettu ens syysmyrsky. turhaan olisivat kastuneet ja tuivertuneet siinä säässä. kotona lasitetulla parvekkeellakin oli mokomasta ilmasta kestämistä. lounaistuuli kun paiskoi veden aivan päin laseja. – (ja nyt parvekkeella on sitten +33°C ja auringonpaistetta vaihteeksi.:-))
kylvösuunnitelman mukainen kalkitus, lannoitus ja kattaminen on viimeistä silausta vailla valmis. porkkanamaan hiekan kärrään ensi viikolla. talvivalkosipulimaan voin laittaa valmiiksi myös, jos siltä tuntuu. jos ei, niin seon helppo tehdä vasta istutusvaiheessa, kun ainekset ovat jo pellon pientareella valmiina...
ts semmoiset työt jotka ovat ihan pakollisia ja jotka tähän aikaan voi yleensä tehdä, ovat tehtyinä. jos syksy on kaunis ja lämmin ja sateeton, niin vähemmän tärkeitä tehdään sitten sen mukaan kuinka mukavalta tuntuu: kitkemistä, polkujen siistimistä, nurmikon leikkuuta/lehtien silppuamista, haravointia, tontin nurkalle kerääntyneen oksakasan haketus. oikein hyvällä tuurilla pääsen vielä niittämään niityiltä uudet vahvat katteet koko kasvimaalle...
pakollisia töitä ovat tietenkin vielä mökin talvikuntoon mööbleeraminen, talvetettavien sisään nostelu, kevään kukkamullan sekoittelu, pupuverkkojen pystytys, kylvöpurnujen täyttö turve/hiekkaseoksella, zilgan leikkaus ja porkkanan/tillin kylvö. niiden kanssa täytyy vielä odotella. ovat sitten aina vain muutaman hetken vieviä puuhia; ei ihan koko aikaa voi sataa. - no *mökki talvikuntoon* vie vähän enemmän kuin hetken aikaa, mutta sen saakin tehdä katon alla sateensuojassa:-)

+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 3kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)